Keresés

Részletes keresés

Iván Gábor Creative Commons License 2000.11.09 0 0 120
Péter!
Veled én nem tudok vitázni, mert nem tartod be a logika szabályait. Sem a vita szabályait. Sem a saját szavaidat.

Ha a www.zotyo.hu/para/egely.2htm helyen lévő írásommal kapcsolatosan vannak észrevételeid nyugodtan írd le itt, de ne várj válasz tőlem.

Más talán majd eszmétcserél veled.

Előzmény: Kelemen Péter (119)
Kelemen Péter Creative Commons License 2000.11.09 0 0 119
Szia Gábor!

Nekem eddig úgy tűnt, hogy az Egely kerék működését szernéd megmagyarázni, hő hatással, de most megdöbbenve tapasztalom, hogy a skálával van bajod. Ha így kezdted volna, én egyet is értettem volna veled és természetesen most is egyet értek, de te a kerék működését szeretted volna magyarázni.
Az, hogy helyes-e a skála vagy sem, más tészta. A két dolgot összemosni nem lehet.

Akkor most döntsünk el néhány dolgot:

1. Vitázni szeretnél, vagy kinyilatkoztani.
Ha vitázni, akkor változtass a stílusodon, mert az nem ide, hanem a kocsmába való, illetve oda sem. (Ebből vannak a verekedések.) Ha pedig kinyilatkozatni, mint egy Isten, akkor szólj előre, hogy ne strapáljuk magunkat.
2. A kerék működésével szeretnél foglalkozni, vagy a skálával?
3. Meg lehet-e valamivel győzni, vagy teljesen meddő bármit is írunk? Több irásomat egyszerűen átlépted, mintha le sem írtam volna.

Annak a bizonyítása, hogy a kerék nem vitalitást mér szerintem még bonyásabb feladat, mint annak a bizonyítása, hogy a kéz melege forgatja, de ennek ellenére egyet értek veled, nem vitalitást mér, hanem valami mést, de ezt nem tudom bizonyítani. Viszont a további állításaiddal nem értek egyet, mert a méréseim mást mutatnak. Még akkor sem, ha szurkoló tábort próbálsz gyüjteni.

Péter

Péter

Előzmény: Iván Gábor (118)
Iván Gábor Creative Commons License 2000.11.09 0 0 118
Kedves Lezli!

"Éppen ezért arra kérlek, hogy oszd meg velünk azt az elméleti modellt, ami megmagyarázza, hogy általában miért forog a kerék lassan (2-4 ford.) percekig, és mitől nő meg a forgási sebessége (energiája) jelentősen (14-22 ford.), egyik pillanatról a másikra?"

Te itt összekevered AZ ÖNÖKÉRTÉKET az én cáfolatommal. Ezt kérdezd meg attól aki ilyet állított, mert én nem írtam ilyet.

Nekem a célomhoz, hogy cáfoljam Egely életenergiamérőjének és vitalítástáblázatának teljes mértékű híbáját. Nos ehhez elegendő 6 ford/perc értéket produkálni a kézhez hasonló helyzetben élettelen tárgyal. Azt az értéket maga Egely adta meg, mint több ezer mérés alapján az átlag ember átlagos vitalítás szintja a műszerén mérve.

Tehát Egely ezt elmérte de nagyon alaposan. Hogy ezen kívűl még mást is elmért azt old meg te!

Egyébként Zyx szerint Egely egy fia kontrollmérést nem végzett a kerékre a hőhatás befolyásoló szerepe felől. A folyadékos kísérleteit űltette át ide. Tehát akinek itt először mérnie kellene az éppen Egely. Hiszen olyat állított hogy mért, amit valójában nem mért.

Talán az is tisztázni kellene, hogy ki fia borja vagy. Tehát szeretném tudni kivel vitázom.

Előzmény: Lezli (117)
Lezli Creative Commons License 2000.11.09 0 0 117
Kedves Gábor!

Folytassatok vitát nyilvánosan Egelyvel vagy bárkivel, én sok sikert kívánok hozzá.

Akárhogyan is, én sem szeretnék egy olyan eszközzel kisérletezni, ami egyszerűen kiváltható néhány kontakt hőmérővel.

Viszont tudományos kérdéseket - a politikával ellentétben - nem népszavazással, televíziós vitával vagy közvélemény kutatással szoktak eldönteni. Vélemények gyüjteménye, spekulációk és megbélyegzés helyett konkrét kérdésekre szeretnék konkrét választ kapni. Akár akadémikustól, akár amatőr kutatótól.

Éppen ezért arra kérlek, hogy oszd meg velünk azt az elméleti modellt, ami megmagyarázza, hogy általában miért forog a kerék lassan (2-4 ford.) percekig, és mitől nő meg a forgási sebessége (energiája) jelentősen (14-22 ford.), egyik pillanatról a másikra?

Miért nő meg egyik pillanatról a másikra nagyságrenddel, kiszámíthatatlanul a kerék forgási energiája?

Hogy lehet, hogy a harmincegynéhány fokos kéz lassan és szeszélyesen forgatja, majd valamilyen hőmérsékleti átrendeződés hatására (ha jól értem az eddig említett érvelésedet) határozott irányba kezd el forogni, hirtelen, átmenet nélkül és legalább tízszeres forgatónyomatékkal?

Szeretnék magyarázatot kapni valakitől, aki _ezt_ a megfigyelést meg tudja magyarázni.

Nem csak a kerék forgását általában, mert az lassú fordulatszámnál valóban adódhat hőáramlásból és ennek tényleg semmi köze az egészségi állapot változásához.

Üdvözlettel:

Lovass László

Zyx Creative Commons License 2000.11.09 0 0 116
Kedves Pigor!

Nagyon örülök, hogy mint a biológiához "jól értő" ember felfigyeltél erre a problémára. Egy apró pontatlanságra szeretném felhívni a figyelmed.

Mivel a kereket egy kézzel kell forgatni, az ellenkező irányú forgatás itt azt jelenti, hogy a kerék nem a szokásos módon a tenyértől az ujjak felé haladva forog, hanem ellenkezőleg, az ujjaktól a tenyér felé.

Ez a hőhatással magyarázva azt jelentené, hogy az emberi kéznek a balkezesek esetében az ujjak hegyén melegebbnek kellene lennie, mint a tenyér közepén.

Ezt akarod a domináns kezek eltérő hőmérsékletével magyarázni, mondván mi sem természetesebb ennél. Hurrá!

Ez lenne az a "baromi egyszerű", magyarázat, amit írtál? Nem, egyszerüen csak nem a kérdésre válaszoltál.

Ezen a topikon eddig még nem volt megjegyzés a két kéz eltérő forgatási értékéről, ami pedig gyakran fellép, annak ellenére, hogy a két kéz hőeloszlása közel szimmetrikus és nem is hozható összefüggésbe a jobb vagy balkezességgel. Nincs szó dominanciáról, a balkezesek esetében a jobb kezük is az ellenkező irányba forgatott, a két kéz közötti különbség pedig nem jellemezhető a kezek dominanciájával. Persze csak az esetek többségében és nem minden esetben tapasztalható a balkezesek ellenkező irányú forgatása.

Nos úgy vélem, hogy nagyon felületesen, gyakorlatilag a helyzetet végig se gondolva írtál egy borzasztóan elkapkodott véleményt. Egyszerüen nem értem, hogy miért szükséges ennyire komolytalan érvekre és magyarázatokra támaszkodni egy ilyen egyszerű állítás (hóhatás) igazolásához, amikor az megfelelő mérésekkel könnyen bizonyítható lenne.

Előzmény: pigor (114)
Iván Gábor Creative Commons License 2000.11.09 0 0 115
Kedves Pigor!

Valóban nem vagyok biológiai szakember és ezért köszönöm a segitségedet. Annyit tudtam tenni, hogy számos orvos, biológus ismerősöntől tanácsokat kértem az ügyben. dr. Boczán János (Szentágothaival is dolgozott, illetve publikált együtt) akivel beszéltem és egyik könyvét is nekem ajándékozta, viszont fő kutatási területe volt az emberi test hősűgárzásainak vizsgálata. A könyveiben amelyet több nyelven és több országban terjesztettek nagyon meggyőző kőkamerás felvételek vannak az emberi test részeiről és ezek közül is a fejről és a tenyérről főként, mert szerinte ezek mutatnak a legjellemzőbbeket a pszichés állapotunkra. Neki az volt a fő következtetése, hogy stresszes emberek kezén nagyobbak a hőkülönbségek, amely akár a 8 C fokot is elérheti, sőt néhény extrém esetben még ezt is jelentősen meghaladta.

"Bioenergia természetesen van, csak az a kérdés, h mit tekintünk annak :)))"
Erre lenne néhény kicsit vicces,de igaz változatom,
- bilógiai rothadás által keletkezett felszabaduló gázokból előállított energia.
- maga a test hőmérséklete, amelyet legegyszerűbben lázmérővel mérhetünk
- Ha megeszünk egy táj tejbegrizt és útánna ennek az energiájával kapálunk egy nagyot a kiskertünkben

Persze ezen vicces állításaimon kívűl van némi rálátásom, hogy a sejtjeinkben igen bonyolult elektromos és kémiai átalakulások is végbennek.

Biztatásodat köszönöm és szerintem ilyen szurkolótáborral össze fog jönni az a 100% is.

Üvd. Iván Gábor

Előzmény: pigor (114)
pigor Creative Commons License 2000.11.08 0 0 114
Kedves Mindenki, különösen Zyx!

Majdnem teljesen végigolvastam a topikot, és úgy tűnik, az a fő baj, hogy egyikőtök sem ért a biológiához, csak a fizikához. Jómagam pont fordítva vagyok ezzel. A bal kezes forgatás ellentétes iránya pl. baromi egyszerűen megmagyarázható: a balkezes embereknél a bal kéz a domináns, tehát akár hőáramlás, akár bármi más okozza a kerék forgását, nyilvánvaló, h az a domináns kézen erősebb.
Bioenergia természetesen van, csak az a kérdés, h mit tekintünk annak :)))

Szerintem az Egely-kerék értéke a leírtak alapján erősen megkérdőjelezhető, de használhatatlansága, mint nagyon sok másé sem, valószínűleg 100%-osan sosem bizonyítható. Számomra azonban elég a 99% is :)))
Hajrá Iván Gábor!

Üdv
Dr. Pigor :)

Iván Gábor Creative Commons License 2000.11.07 0 0 113
Ezt a hozzászólást az MTV Fórumáról másoltam át;

Szavazó 2000/11/03 18:14

Nekem sajnos van egy Egely kerekem, és tanúsíthatom, hogy egy nagy sz..öszmösz. Azért forog csak a kerék, mert ha a kerékre összpontosítok, akkor az ott tartott kezem izzadni kezd, és ahogyan az izzadság hűtése megváltoztatja ott a légáramlatokat. Ennyi!

Iván Gábor Creative Commons License 2000.11.07 0 0 112
Kedves Lezli !

Szerintem valójában inkább Te vagy "Egely Gyuri zseniális marketing szakembere".

Amint észrevetted eddig sem ugrottam be a hozzád hasonló dumáknak és ezután sem fogok.

Az már mindenki számára tény, hogy Egely vitalitás táblázata semmit nem ér és nem is a valóságot irja le. Ezt már az itt ellenem leghevesebben vitatkozó Zyx is belátta.

A Te illetve Ti elméletetek a valamiféle sejtpulzáló elektromos, vagy mágneses erőtérről számos cáfoló kérdést felvet. Ugyanis annak át kellene tudni haladnia valamiféle anyagon.Legalább az emberi bőrön. Továbbá az is érdekes, hogy ez az elektromos kitalációtok mindig a levegő mozgásával megegyezően forgatja a kereket és sohasem ellenkezően. Ennek a bizonyítására elegendő egy egyszerű füstölőpálcát mellétenni a keréknek amely megjelöli a levegő mozgását.

Tehát amit csinálsz az nem más mint paraszt vakítás!!!

Előzmény: Lezli (111)
Lezli Creative Commons License 2000.11.06 0 0 111
Kedves Vitatkozók!

Magam is rendelkezem az Egely Wheel egy példányával (kb. 5 éves), sokat
próbálgattam magam és másokkal együtt, fizikatanár barátommal is.

Ha jól értem Iván Gábor modelljét (saját tapasztalataimra kivetítve):
a kerék mellé rakjuk kb. 34 C fokos kezünket.
A hőenergiától eleinte lassan kb. 2-4 fordulatot tesz meg, váltakozó irányban kóvályogva.
Pár perc után speciális módon megváltozik a tenyér hőeloszlása (4-8 C fokos különbségek), erre a kerék hirtelen begyorsul pl. 12 majd 18-20 fordulatra, amit jó ideig fenn is tart.

Ha azt veszem alapul, hogy a forgási energia ugye négyzetesen arányos a kerületi sebességgel, akkor ez azt jelenti, hogy pár fokos hőeloszlás változás egy környezethez képest meleg test felületén képes olyan áramlásokat beindítani, amelyek a kerék forgási energiáját rövid idő alatt 30-40-szorosára emelik. Vagy még többre, ha figyelembe vesszük pl. a gyors forgáskor a kézzel átellenes oldali nyugodt levegőben kialakuló fékező hatású örvényáramlásokat (mert a fogazás egyfajta "lapátként" lett értelmezve).

Ez önmagában is elég "paragyanús" elképzelés, ha ragaszkodunk ehhez a modellhez, ami kis fordulatszámoknál még megállná a helyét.

Mellesleg bőrkesztyűt húzva is sikerült a fordulatszámot azonnal kb. 20 helyett 12-n tartani, pedig a hőeloszlási konfiguráció kialakulásához (a nagyobb ford. számhoz) hosszabb idő kellene a kesztyű esetén.

Azonkívül nemcsak tenyérrel (kézzel) lehet a kereket meghajtani.

A megfigyelt légáramlás egyaránt lehet ok és okozat (az utóbbi, ha a kereket pl. pici elektromos motorral forgatnánk).

A műszer szvsz nem tekinthető ekzakt vitalitásmérőnek, bár valamiféle tudati állapottal korrelálhat (akár stresszel vagy éppen jógalégzés eredményével), ami kihathat az egészségi állapotra is.

Lehet a hatás oka valamilyen töltésáramlás is, az idegsejtek is képesek szinkronban pulzálni.
Érdemes lenne különféle légköri ionizációs szint mellett is méréseket végezni.

Mindenesetre számítógépes regisztrált méréseket is tervezek a közeljövőben.

Ami az esetleges TV (=Elektromos Próféciákat Kinyilatkoztató Gép :)) vitát illeti: általában Mari nénit és Józsi bácsit nem a pontos tudományos érvek, hanem a piár felkészültség győzi meg.
Hacsak nincs valami jól megtervezett beugratás (ld. gabonakörök), a szereplési tapasztalattal is rendelkező, higgadtan érvelő Egely Gyurit nehéz lesz egyértelműen legyőzni. De még ha mondjuk sikerül is pl. 2-1 arányban, lefogadom, hogy a kiváncsi nép nagyrésze az elkövetkező napokban alaposan megnöveli a "kütyü" eladási mutatóit (ld. tamagocsi és társai).

Az agyafúrt elemzők persze majd megállapítják: Iván Gábor valójában Egely Gyuri zseniális marketing szakembere ;)))

Iván Gábor Creative Commons License 2000.11.06 0 0 110
Kedves Olvasók!
Jelenleg nagyon sokan keresnek meg emailben is a kerékkel kapcsolatosan. Nagyon érdekes írásokat kapok. Az írások egy része próbálja a (megbukott) vitalitáselméletet valamiféle "bio elektromágneses" jelenséggel felváltani, de eléggé logikátlan és ellentmondásos módon.

Az emailírók töbsége arról értesít, hogy írásom teljes mértékben meggyőzte őket és ezért már más para kérdéseket vetnek fel számomra vizsgálati javaslattal.

Javaslok egy egyszerű kisérletet a még kételkedők számára. Vegyenek egy csomag gyurmát és lapitsák ki kb 5-10 mm-es vastagságra és a tenyerüknél egy kicsivel nagyobb méretűre. Hajtogatsák és nyomkodják a tenyerükbe a gyurmát olyan helyzetben, mint ahogyan a kereket forgatni szokták. Tehát a gyurma vegye fel a tenyér alakját teljesen csak mit egy egyforma vastagságú réteget alkosson rajta. A gyurmát az asztal részénél gyúrjuk az asztalhoz hogy az ha a tenyerünket elvesszük, akkor is megálljon önmagában. Kezdjék el forgatni a kereket a tenyerőkkel a gyurmán keresztül. Itt viszonylag sokat kell várni mig a kerék forgásba kezd, illetve mig a gyurma átveszi hőt. Amikor a kerék már nagy sebességen forog vegyék el tenyerüket és csak a gyurma maradjon ott. Nos azt fogják tapasztalni, hogy a kerék még egy jó darabig forogni fog, addig mig a gyurmában tárolt egyenetlen hőeloszlások ki nem egyenlítődnek.

Iván Gábor Creative Commons License 2000.11.03 0 0 109
Kedves Zyx!

Aztán majd szavadon foglak, ha nem tartod be az inno-izédet.

Egyébként egy bízonyítást sokféleképpen meg lehet tenni. Pl cáfolattal is, hogy miért nem az.

Az index szinvonalával meg semmi probléma nincs, szerintem ez a legnépszerübb és a legjobb ilyen jellegű hely.

A sikereket, amelyeket kívántál nekem azt azért köszönöm és neked is hasonló jókat.

Előzmény: Zyx (108)
Zyx Creative Commons License 2000.11.03 0 0 108
Engem hidegen hagy, hogy kinek mi a véleménye az Egely kerékről. Csak megtévesztettél, amikor úgy kezdted, hogy bebizonyítottad .... azt hittem, nofene.

Kértem, vezesd elő a bizonyítékot. Ez pedig nem történt meg a mai napig sem. Csak dobálózol itt álhírekkel, de nem beszélsz se mérésről se számításokról. Úgy ráültél az egész indexre a Vassy féle kampányoddal, hogy már mindenkinek elment a kedve a beszélgetéstől.

Csatlakozom dr. Lecterhez. Ignorállak én is, csak sajnálom, hogy irásaiddal és magatartásoddal csökkented az index eddigi színvonalát, de ez legyen az index baja.

Megjegyzem, ismételten, a figyelmeztetés ellenére nem publikus információt adtál ki rólam. Hol vannak a moderátorok?

Azért további sikereket kívánok neked, mivel nem a véleményeddel van problémám, hanem a módszereiddel, melyeket nem tartok etikusnak.

Előzmény: Iván Gábor (107)
Iván Gábor Creative Commons License 2000.11.03 0 0 107
Kedves Olvasók!

Az eszmecsere az Egely kerékről természetesem sok más fórumon is folyik igy levelezés formájában is. Egy érveimet alátámasztó levélrészletet idézek a következőekben, amelyet egy kerékárusító hely vezetőjétől kaptam. A tényszerűség miatt szükséges megemlítenem, hogy a levél szövegkörnyezete egyébként védte a kerék működését.

"Pszihológus orvos-csoport többször is megkeresett a készülékkel kapcsolatos garanciális problémákkal, miszerint a készülék nem hozható mozgásba a felkészültségük és évtizedes, elismert munkásságuk ellenére sem."

Ezen észrevétel is megerősíti azon érvemet, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott emberek kezén általánosságban kissebbek a hőkülönbségek és igy kisebbek is a mérhető eredmények. A betegség és a stressz, vagy a rossz idegállapot általánosságban növeli a kézen lévő hőkülönbségeket és a kerék forgását is. Mint ahogyan Gráff Zoli is akkor mérte a legnagyobb forgást, amikor beteg volt.

Eddig minden érv azt támasztja alá, hogy a vitalitásmérő, még ráadásul a beteg embereknél és nem az egészségeseknél mér -közvetett úton a hő által - nagyobb értéket.

Kérem írják meg ezirányú alátámasztó érveiket, vagy cáfolataikat.

Iván Gábor Creative Commons License 2000.11.03 0 0 106
Kedves Zyx!

Most is hoztad a szokásos formádat. Érvelések és bízonyítékok helyett csak sértegetésekkel tudsz operálni. Gondolom ezért is nevezed a honlapodat Hipertéri Őrületnek.

Ha úgy gondolod, hogy nem igaz amit Egely kerekéről írtam, akkor a többször általad erősen hangoztatoknak megfelelően cáfolj meg mérési eredményekkel. Amig ezt nem tudod megtenni senki sem vesz komolyan.

A MÉRÉSEKHEZ saját állításod szerint te nagyon értessz.

A moderálásról meg csak annyit, hogy pont téged moderáltak ki a "Racionalításon innen és túl" topicból.

Előzmény: Zyx (105)
Zyx Creative Commons License 2000.11.03 0 0 105
Kedves Gábor!

Szeretném, ha tudnánd nincs ellened semmi kifogásom, de azt a tevékenységet, amit folytatsz itt az indexen, úgy hívják, kóklerkedés, vagy szélhámoskodás. Nagyon csodálkozom, hogy nem zártak még ki a moderátorok, már legalább három okuk lenne rá, ha szigorúan betartanák a moderálás, általuk megadott szempontjait.

Ami engem illet ebben a műfajban a Gyurcsokot vagy a Kisfaludyt sokkal ügyesebbnek tartom, mint téged. A vallásalapításuk is jobban sikerült, a dogmáikban is kevesebb következetlenség van, mint a tiédben. Gyurcsok már megköveteli a főpapnak kijáró tiszteletet, szerintem neked is figyelmeztetned kellene erre az olvasókat. Mi az hogy ignorálnak téged, kedves Gábor? Már csak én beszélgetek veled egyedül, nem veszed észre?

Mellesleg amit írtam a vitalitás skáláráról, én soha egyetlen percig se hittem benne, hogy a szerkezet a vitalitást méri. Nem győztél meg te senkit, legfeljebb az outsidereket. A tevékenységed maximálisan jelentéktelen, elhanyagolható, semmi plusz információt nem hozó. Mivel nem is fektettél munkát a dologba, ne is várj eredményt. Laikusokat úgy kápráztathatsz el, ahogy akarsz, nevezett fenti vallásalapítók is csak ezt teszik, csak hát sokkal jobban. Legyen szivetek rajta.

A Challenger körül, akkor ültek le a dolgok, amikor megismételték és bebizonyították! a tömítés hibáját kisérleti körülmények között, publikálták is a méréseket, csodálkozom, de meg nem lepődöm, hogy erről se tudtál. Amit te láttál, már csak a demonstráció volt, többhetes kisérletezés előzte meg. Ez a laikus félműveltség lesz a veszted egyszer. Légy alaposabb, ez itt nem a pletyka rovat!

Előzmény: Iván Gábor (104)
Iván Gábor Creative Commons License 2000.11.02 0 0 104
Ezt a hozzászólást a Magyar Hirlap fórumáról hoztam át:

Kitől fizikus
Dátum 2000. 10. 30. 18:50

Kedves Gabor,

esetleg gyozd meg a bankokat is.
Ok ugyanis par milkoval megdobtak a fiut.


Iván Gábor Creative Commons License 2000.11.02 0 0 103
Ezt a hozzászólást az MTV fórumáról hoztam át.

freya 2000/11/01 03:03

Az "Egely-kerék"-röl már sok szó esett. Persze, hogy nem mér semmit, legföljebb szélkeréknek jó. De annak idején az "itt a piros"-ról is hiába próbálták lebeszélni az embereket...
Ebben a kiba...tt világban a nép hinni AKAR valamiben és ezt jól meg lehet lovagolni. Emellett persze azért E.GY. reálpolitikus, mert szépen lenyúlt tíz milliót a "régi" Postabanktól a kerekére.

Iván Gábor Creative Commons License 2000.11.02 0 0 102
Kedves Zyx!

A következőeket Te írtad;

"Az Egely egyébként mindenkit átvert abból a szempontból, hogy a hőáramlásos vizsgálatait csak a vizforgatás esetére ellenőrizte le, erre is csak most jöttem rá. A keréknél azonban egy fia vizsgálatot se végzett, egyszerűen interpretálta a vizforgatási kisérleteket. Ezen egy csöppet azért én is kiakadtam. Szóval neki sincs semmilyen kisérleti bizonyítéka, hiába is állítja. Így azonnal érthető a különbség, te 6 fordulatot mértél hővel a keréknél, ő meg kettőt a víznél. Eszerint jó esetben kb. 10-12 fordulatig is feltudnád vinni a hő okozta hatást a vasalókkal a keréknél. Ez persze nem magyarázza meg a kerék maximális forgását, de tökéletesen értelmetlenné teszi az Egely vitalitási skáláját."

Ha ezt írtad, akkor én már Tédeg is meg kellett, hogy győzellek, hogy a vitalításskálának semmi értelme. Én egyenlőre nem is törekszem többre.

Előzmény: Zyx (93)
Iván Gábor Creative Commons License 2000.11.02 0 0 101
A téma már az Internettón is olvasható ketyerék és kütyük cimszónál.
Iván Gábor Creative Commons License 2000.11.02 0 0 100
OK. Nyugodtan hátradőlhetsz. Viszont az általad felsorolt képletekre sincs szükség.

Ha emlékszel amikor lezuhant az amerikai ürrepülőgép, akkor mindenki számítgatta, kisérletezett és méricskélt, hogy miért is történt a baleset. Nagy viták voltak mindaddig míg;

Jött valaki, aki a tv előtt egyenes adásban a kezébe fogott egy gumigyürüt és elkezdte hajtogatni, hogy milyen rugalmas, majd beletette egy hideg közedbe és utánna eltört egy hasoló hajlítási kisérlettől. Nem volt több vita, hogy mitől zuhant le az ürrepülő.

Ennyire egyszerű a megoldás néha.

Előzmény: Zyx (99)
Zyx Creative Commons License 2000.11.02 0 0 99
OK. Akkor én most hátradőlök és nyugodtan megvárom a kerék, a levegő és a tenyér között történő hőcsere diff egyenleteit, majd a kialakuló légáramlatra felírt Navier-Stokes egyenleteket, valamint a kerék tüskéire alkalmazott szárnyrács hatásfok számításait. Ezekből ki kell jönnie az eredménynek. Mérésre persze akkor is szükség van, a számításokat kontrollálni, de ez most nem érdekes.

(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a számításokhoz szükséges egyéb paraméterek kimérése, három nagyságrenddel több és nehezebb mérés, mint amit el szeretnél kerülni. Különösen izgalmas téma a bőr egyenetlenségei miatt kialakuló turbulens rétegek hatása, a kerék hatásfokára.)

Hát ez lenne dióhéjban egy igazi elméleti szakember munkája ebben a feladatban. Nekem az is jó, ha ezt az utat választod a bizonyításhoz, csak döntsd el mit szeretnél.

Előzmény: Iván Gábor (98)
Iván Gábor Creative Commons License 2000.11.02 0 0 98
A példámmal összekapcsolva, akkor Einsten szerinted nem volt eléggé tudományos. Egy elméleti fizikus pedig, aki szintén nem mér az megint nem számit tudományos szakembernek szerinted, mert következtetésit csak logika útján vezeti le? Szerintem ezt magad sem gondoltad komolyan.
Előzmény: Zyx (97)
Zyx Creative Commons License 2000.11.02 0 0 97
A tudományban a gondolkozás a mérés után kezdődik, nem pedig előtte vagy helyette.
Előzmény: Iván Gábor (96)
Iván Gábor Creative Commons License 2000.11.02 0 0 96
Kösz az infó.
Az Occam, vagy Ocham az jelenti elsősorban, hogy válaszd a legegyszerűbb megoldást. A mérés a gondolkodásnál számomra bonyolultabb dolog.
Előzmény: Zyx (95)
Zyx Creative Commons License 2000.11.02 0 0 95
Ott van az origón a téma, de nem szólt rá senki semmit.

Occam borotvájával elméleteket szokás elvetni, abban az esetben ha van helyette egyszerübb elmélet, nem méréseket, lehetséges kisérleti igazolásokat, különösen nem olyanokat, melyek esetleg cáfolhatják eddigi elméleteinket. Még nem is hallottam, így emlegetni Occam borotváját.

Előzmény: Iván Gábor (94)
Iván Gábor Creative Commons License 2000.11.02 0 0 94
Kedves Zyx!
Ocham elve alapján nincs értelme számomra a méréseknek. Ha másnak van akkor mérjenek.

Csak egy példát szeretnék megemlíteni és kérem ne keverjetek bele mást, csak éppen ez jutott eszembe.

Einstein sem végzett méréseket tudomásom szerint, csak mások méréseire és eredményeire és a logikára alapozva hozta meg következményeit. Nos ha neki bevált, talán nálam is működik ez az elv.

Az origón kérem nézze meg már valaki ott van-e a téma a tudomány fórumon.

Előzmény: Zyx (93)
Zyx Creative Commons License 2000.11.02 0 0 93
Nincs semmiféle harag részemről, csak az én elképzeléseimbe a mérési eredmények elsőbbséget élveznek a logikánál. Ez tapasztalat. Mindig bosszant, amikor valaki rálegyint a mérésre, mert hát hova lenne a világ, ha nem mérnénk utána.

Az Egely egyébként mindenkit átvert abból a szempontból, hogy a hőáramlásos vizsgálatait csak a vizforgatás esetére ellenőrizte le, erre is csak most jöttem rá. A keréknél azonban egy fia vizsgálatot se végzett, egyszerűen interpretálta a vizforgatási kisérleteket. Ezen egy csöppet azért én is kiakadtam. Szóval neki sincs semmilyen kisérleti bizonyítéka, hiába is állítja. Így azonnal érthető a különbség, te 6 fordulatot mértél hővel a keréknél, ő meg kettőt a víznél. Eszerint jó esetben kb. 10-12 fordulatig is feltudnád vinni a hő okozta hatást a vasalókkal a keréknél. Ez persze nem magyarázza meg a kerék maximális forgását, de tökéletesen értelmetlenné teszi az Egely vitalitási skáláját.

Azt hiszem most már mindenképpen el kellene végeznünk azokat a méréseket, már nemcsak magunk miatt, hanem másokért is, pedig nekem se nagyon van rá időm, és legfeljebb a végeredménye érdekel. De valahogy úgy érzem erkölcsi kötelességünk lett. Te hogy látod?

Próbáltam beszélni az Egelyvel, de ő is elzárkózott a mérések elől. Ha mindenképpen le akarod leplezni az Egely kereket arra kérlek szakíts időt és mérjünk együtt. Kérhetjük a parajfalók és a Paulinyi segítségét is. Ha nem bizonyul igaznak a hőmérséklet, segítek végigvinni az elektromos cáfolatot, mert a kerék szerintem se működik úgy, ahogy az híresztelve van róla.

Szerintem próbáljuk meg összehozni azt a mérést, és lépjünk túl a problémán, mert száz és száz érdekesebb kütyü van a világon, mint ez.

Előzmény: Iván Gábor (92)
Iván Gábor Creative Commons License 2000.11.02 0 0 92
Kedves Zyx!
A jövőnézősöket személyesen ismerem, már több éve, most hogy megszünt a müsoruk a tv 3-on, a deltát készítik.

Az origóra feltettem a kerék kérdését, de most nem tudok bemenni. Kérlek nézd már meg, hogy ott van-e a tudomány fórumon és hogy történt-e már hozzászólás.

Egyébként nem haragszom rád, csak arra kérlek ne nézz hülyének és akkor és sem foglak téged. Ez igy müködhet. OK?

Előzmény: Zyx (91)
Zyx Creative Commons License 2000.11.01 0 0 91
Origó, jövőnéző, stb.

Nagyon tudom javasolni a HIX tudomány levlistáját.

Előzmény: Iván Gábor (90)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!