Nem, az 1251 vadomat új korában (1966.10. hóban jött meg) 1966.11.27-én borult fel a Lőrinci Erőműben, az 1252 pedig 1983.08.28-án a szolnoki fűtőházban. Valamikor a 801-es is borult, de arról nem tudok részleteket.
Megtaláltam pár gőzdaru (lesz több is, csak közben bezárt a levéltár) kazánhasználati engedélyét is. Innen tudom, hogy a Láng Gépgyár gyártotta a kazánokat az WP darukba.
De találtam anyagokat a talán tévedésből megvett ? EDK 300 W-vel kapcsolatban is, ezt nagyon el akartuk adni a gyártónak, miután megvettek, csak az nem volt hajlandó visszavásárolni. Szóval lesznek még érdekes dolgok, csak idő kell a kutatáshoz.
Éppen ma fogtam újabb darulógiai kutatásokba a levéltárban. Előkerült pár EDK daru szállítási, üzembe helyezési dátuma, gyári száma, az 1251 és az 1252 borulásáról némi anyag, gőzdaruk kazánjának gyári száma és érvényessége, de van még sok kutatnivaló.
A fotóra történő rákattintás után 126db vasúti daru kép között lehet válogatni. A következő kép ugyanezen híd beemeléséről készült (1981. Üllői út, a kép megjegyzése szerint az MD 1252 és 1253 végzi).
Szebbnél szebb ilyen és hasonló amerikai képeket tudnék én is betenni, de akkor már a "horror" kategória lenne ez a fórum. Az általam betett kép egy bemutatón készült, az éppen horogra akadt öregecske kocsin mutatták be a - fene tudja hányadszorra - a daruzás mibenlétét.
A MÁV 3 db ezres daruja egy típus három változata volt. MD 1251 Kirow EDK 1000/1; MD 1252 Kirow EDK 1000/2; MD 1253 Kirow EDK 1000/3. Az 1000/1, illetve az 1000/2, 1000/3 típus gémjének vége eltérő kialakítású volt. A váltás az 1000/1 - 1000/2 között történt. A fotón éppen a gém végének kialakításából látható, hogy az MD 1251 van a bal oldalon, jobb felől viszont az MD 1252 vagy MD 1253 egyaránt lehet.
Ezt a történetet én is hallottam,hogy még a koalíciós időkben még Toldi néven kezdték gyártani a darut, csak a fordulat éve után a békeharcos Béke néven fejezték be - csak éppen az öreg vasutasok továbbra is Toldinak hívták
Tudod kit fog ez érdekelni? Sajnos senkit. Na de a több! Majd jön "alkotasu", hogy a kocsikról nincs egy jobb fotód, "váltógyártó" meg a váltójelző nagyított képéért fog tolongani, "gumidani" és "zsivany2" a jobb oldalon álló kocsisorról kér élesebb képet...:-))
Képzeljétek el, hogy a piszok reakciósok milyen elégedett pofával terjesztették volna, hogy: "Szart se ér a békeharc, hiszen már megint felborult a Béke!"
Elvileg megtörténhetett, hogy még a koalíciós időkben még Toldi néven kezdték gyártani a darut, csak a fordulat éve után a békeharcos Béke néven fejezték be - csak éppen a vasutasok továbbra is Toldinak hívták...