Keresés

Részletes keresés

NagyMarton Creative Commons License 2019.05.06 0 0 8915

Köszi a válaszokat. Nem erre gondoltam (egyébként erről a Martell Károly-féle síremlékről nem is tudtam, köszi az infót), hanem arra, amit "vélemény" fórumtárs írt, vagyis András herceg sírjára. Most megint keresgéltem és találtam róla egy igen alapos leírást, itt: http://epa.oszk.hu/00000/00021/00048/Ksz2006-1-05.htm

 

Ez azt írja, hogy az északi (vagyis bal oldali) mellékhajó falán van a sírtábla, pontosabban emléktábla, ami az 1600-as évek elején készült. Ez látható a feltöltött képen. A felirat kezdő sora "Andreae Caroli Uberti Pannoniae Regis Filio". Mi nem találtuk meg, de nem is tudtuk, hogy pontosabban mit és hol kellene keresni. Ha esetleg érdekel és jártok a Dómban, talán ez alapján könnyebben megtaláljátok. A leírás szerint az 1800-as években maga a sír (illetve annak a fedlapja) a sekrestye előtt, a padlón volt, de az a szövegből nekem nem világos, hogy még mindig ott van-e.

Előzmény: Manipura (8912)
vélemény Creative Commons License 2019.05.06 0 0 8914

OFF

 

Mercutio! Német utazásokról nem írok ilyen részletesen. Sőt sehogy. De van egy Németország topic, ha ott rákérdezel valamelyik utazásra konkrétan, akkor tudok róla írni. Nem ennyire részletesen, de sok mindenre emlékszem.

Előzmény: Mercutio_ (8905)
vélemény Creative Commons License 2019.05.06 0 0 8913

Szerintem nem erre gondol. Hanem Károly Róbert fiatalabbik fiára,Nagy Lajos öccsére, András hercegre. Ő feleségül vette  I. Nápolyi Johanna királynőt. Már Károly Róbert halála után. Biztosan rokonok is voltak, Anjou család nápolyi ága. Johanna megölette a férjét, Ngay Lajos bosszúhadjáratra indult de a pestis miatt kénytelen volt végül feladni a háborút. Ennek az András hercegnek a sírjáról van szó.

Mi lett volna ha. Ez ugye sosem kérdés a történelemben. Az volt, ami volt. De ha András nem hal meg, akkor Nagy Lajos örököse nem a 12 éves lánya, hanem az öccse, esetleg annak fiú gyermekei. Ha megmaradnak az Anjouk Magyarországon, akkor talán könnyebben kapunk segítséget a törökök ellen. Nagyon ellenünk játszott a történelem.

( Pont a héten hallottam azt aondatot, a török megszállás ágyazott meg Trianonnnak)

Előzmény: Manipura (8912)
Manipura Creative Commons License 2019.05.06 0 0 8912

3. Dóm/ San Gennaro Erre gondolsz?   "A középső kapu felett a bejárati főfalon magyar szempontból érdekes emlék: Az első Anjou-király, valamint feleségének és unokájának, Martell Károlynak sírja. (Károly Róbert apja)" Dombi József Nápoly második bővített kiadás (Panoráma)

 

 

A Pompeii wiki cikket és a Múlt-Kort is ma olvastam, így rögtön értettem az évforduló  jelentését. 

Előzmény: NagyMarton (8906)
vélemény Creative Commons License 2019.05.05 0 0 8911

Köszönöm, ez tényleg új.

 Azért az furcsa, hogy a rómaiaknál olyan nagyon fejlett volt az írásbeliség, olyan szervezett volt minden és ennek nem tudták a pontos időpontját.

Előzmény: NagyMarton (8910)
NagyMarton Creative Commons License 2019.05.05 0 0 8910

Köszönöm a válaszokat! (Nálam anno szintén a zárolásnál jelezte a szálloda, hogy nincs fedezet a kártyán. Csak ott a rosszabbik eset derült ki, kiderült, hogy tényleg nincs pénz rajta, mert apránként leszedték róla.)

Pompeii: az újabb kutatások szerint nem aug. 24, hanem okt. 24-én volt a kitörés, az ingyenes belépős napok listája szerint már ezt tekintik a hivatalos dátumnak.

Wikipedia Pompeii szócikk: "A kitörés dátuma eddig is kérdéses volt, mert egyetlen forrásunk volt rá Plinius, miközben ősszel érő gyümölcsök, és használatban lévő parázstartók kerültek elő a vulkáni hamu alól. Egy 2018-ban előkerült graffiti alapján a kitörés október 24-én történhetett"

http://m.mult-kor.hu/ujonnan-elokerult-antik-graffiti-irhatja-at-a-pompeji-katasztrofa-trtenetet-20181017

Előzmény: vélemény (8908)
vélemény Creative Commons License 2019.05.05 0 0 8909

A kitörés augusztus 24.-e. És 1943-ban véletlenül ugyanezen a napon esett Pompeire néhány bomba.

Érdemes elolvasni ifj Plinius leírását. Ezt a nagy kitörést a Pliniusi kitörésnek is nevezik. Ő akkor 18 éves volt, Tacitusnak írta le, hogy mi történt. Nagyon össszeszedett, szemléletes és nagyon érett leírás.

Előzmény: Manipura (8907)
vélemény Creative Commons License 2019.05.05 0 0 8908

A napijegyet a Piazza Dante metroállomáson vettük, úgy emlékszem automatából.

A Vicolettit a bookingon foglaltam, de van saját honlapjuk is. www.ivicoletti.it

Nekem most a sorrentoi szállodával volt egy kellemetlen esetem. Indulás előtt 3 nappal sms jött OTP-től, hogy "sikertelen zárolási kísérlet" és meg volt adva a sorrentoi szálloda neve. Rögtön jött sms bookingtól is, hogy a sorrentoi szálloda sikertelenül próbált zárolni és frissítsem a kártyám adatait. Én persze éppen dolgoztam, esély sem volt hogy utána tudjak nézni. Ráadásul pont akkor lett új kártyám, amikor ezeket a szállásokat foglaltam. Azt hittem, hogy már az új kártyát használtam. De biztos ami biztos, frissítettem a kártya adatokat. Másnap reggel  jött újra ugyanez a két sms, azt hozzátéve, hogy ha éjfélig nem tudnak zárolni, akkor törlik a foglalást. Felhívtam a szállodát. Azt mondta a hölgy, hogy nem jó a kártya, most használtam, mondtam én. Akkor nincs rajta annyi pénz, mondta ő. Dehogy nincs, többszöröse van.

Végül megegyeztünk, hogy mi biztos megyünk, nehogy töröljék, amit megígért. De azért nem hagyott nyugodni a dolog, felhívtam otp-t. Hosszú várakozás majd az összes azonosítási adat megadása után kiderült, hogy mi a gond. A szálloda nem az első éjszakát akarta zárolni, hanem a 2 szoba teljes 4 éjszakás árát. Ez kb 5 ezer forinttal meghaladta a napi limitemet. És a nagyszerű otp nem tudja odaírni az sms-ben, hogy zárolás sikertelen a napi limit meghaladása miatt. Módosítottam a limitet a netbankban, újra felhívtam a szállodát , és akkor már tudtak zárolni. Ráment a dologra 2 órám, és lett néhány ősz hajszálam.

 

András herceg. A Panoráma könyv nem írta, hogy hol van eltemetve. Újabb magyar nyelvű könyv nincs. A nem magyar könyvek pedig nem írnak a magyar vonatkozású dolgokról.

Előzmény: NagyMarton (8906)
Manipura Creative Commons License 2019.05.05 0 0 8907

Egy kicsit keresgéltem, olvasgattam Pompeiiről. 

Azt hiszem, a VI. Arisztokrácia és VII. középüzépületek régióról írtad, hogy alaposan megnéztétek. A feltárt terület kb. 44 hektár, 1500 épület 9 régióra tagolva. 

A hivatalos oldalon megtaláltam a térképet, lentebb a linkje, ha valaki készül, érdemes megnézni, és a tervezéshez jól jöhet szintén hogy Pompeii-ben idén a plusz 8 ingyenes nap:

 

Március 30. (1748-ban Pompeii hivatalos ásatásainak megkezdésének dátuma)
Április 25-én (Olaszország felszabadításának évfordulója)
május 8-án (Pompeii Fesztivál)
június 8. (Giuseppe Fiorelli régész születési ideje)
október 24. (A 79.-es Vezùv kitörés napja);
December 24. (Karácsony)
december 26. (Szent István ünnepe)
december 31. (Szilveszter)

A fent említett időpontok 2019-re érvényesek

 


http://pompeiisites.org/info-per-la-visita/mappa-e-guida-degli-scavi/

Térkép és guide van 4 túraútvonal ajánlat is összeállítva.

Előzmény: vélemény (8899)
NagyMarton Creative Commons License 2019.05.05 0 0 8906

Szia! Elolvastam az útibeszámoló-sorozatodat (ismét :-)), nagyon informatív és részletes. Bár sokat készültem Nápolyból (itt a fórumon is sokat olvastam), de így is találtam benne több újdonságot, amit hasznos lett volna az utazásunk előtt tudni. Mi húsvétkor voltunk 5 napot, de ebből csak 1 jutott Nápolyra, ami pont arra volt elég, hogy megállapítsuk, hogy ide minél előbb vissza kell jönnünk. Úgy néz ki, hogy erre nyáron sort is kerítünk. Néhány kérdés felmerült bennem a beszámolóid kapcsán.

A nápolyi szállásotokat a booking.com-on, vagy más oldalon keresztül foglaltátok? Kellett bankkártya adatokat megadni? Kicsit tartok ettől, mert az 5 évvel ezelőtti olasz utunknál valamelyik internetes bankkártyás fizetés során illetéktelen kezekbe jutottak az adatok és elég sok pénzt lenyúltak a számlámról (szerencsére megtérült). Ilyen szempontból jobban bízom az airbnb-ben, de ott nem találtam ilyen nevű szállást.

A másik kérdés: írtad, hogy közlekedési napijegyet vettetek (4,50 eurós, tehát integrált). Ezt a főpályaudvarnál vettétek (nekünk azt mondták, hogy csak ott lehet, az újságos boltban), vagy a Dante tér környékén is lehet valahol kapni?

És egy harmadik kérdés: azt olvastam valahol korábban, hogy András herceg (Károly Róbert fia, akit nápolyi Johanna megöletett) sírköve a Dómban van. Körbejártunk a Dómban mindent, de nem találtuk, vagy nem ismertük fel. Erről tudsz esetleg (vagy bárki más) pontosabbat?

Köszönöm előre is!

Előzmény: vélemény (8904)
Mercutio_ Creative Commons License 2019.05.05 0 0 8905

Szuper, köszi!

Ha vannak rolukaz itt irtakhoz hasonló részletes leirás egy linket akár mailben aztamegköszönöm.

 

Van itt egyébként Fekete erdő, Elzász topic is;-)

https://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9179740&la=151269815

Előzmény: vélemény (8904)
vélemény Creative Commons License 2019.05.05 -2 1 8904

OFF OFF (Bocs mindenkitől)

 

 Nekem nagyon tetszik Thüringia: Weimar, Erfurt, Gotha, Eisenach.

Nagyon szép a Szász- Svájc és Drezda is megér 2 napot legalább (kincstár, képtár, kastélyok) továbbá innen kirándulás Meissenbe. Drezdába vonattal mentem, akár Prágával is összeköthető.

Harz hegység ex Nszk  és ex NDk is, gyönyörű ezer éves világörökség városok: Goslar, Halberstadt, Wernigerode, Quedlinburg.

Ezek nagyjából megúszták a háborút és az NDK-t is. És amennyire helyre lehetett állítani, már megtették.

Potsdam is gyönyörű, két teljes napot töltöttem ott.

De tavaly csak az ex NSZK-ban voltam, Hanover környéke, Hildesheim, Hameln, Celle, Braumschweig.

Ha egyet kell választani, akkor a Harz hegység.

Előzmény: Mercutio_ (8903)
Mercutio_ Creative Commons License 2019.05.05 -1 0 8903

Ex-NDK-ban hová/miert erdemes ?

Előzmény: vélemény (8899)
Manipura Creative Commons License 2019.05.05 0 0 8902

Legdràgábbak és letöbb időt vesz  igénybe a látogatásuk Pompei, Herculaneum, Nápolyi Régészeti Múzeum. Van még egy heted, mélyítsd még az ismereteidet, mert az a gyanúm 3 napba ennyi minden csak helikopterrel fér bele. Olvass vissza ezen a fórumon legalább februárig, és a látványosságok hivatalos weblapjáról jegyzeteld ki az információkat pl.nyitvatartási időket, közlekedést. 

Előzmény: akaakaaka (8900)
akaakaaka Creative Commons License 2019.05.04 0 0 8901

És még egy kérdés!

Kezemben a Artecard Campania kártyával, ha tömegközlekedést igénybe akarom vele venni, a közlekedési eszközökre metro, Circum-ra akkor meg kell venni az ingyenes jegyeket a jegyváltóknál, vagy elég csak felmutatni a kártyámat?

akaakaaka Creative Commons License 2019.05.04 0 0 8900

Sziasztok!

Jövő hét végi indulással remélhetőleg pár kellemes napot el fogunk tölteni Nápoly és környékén.

Nápolyba szálunk meg és onnan látogatunk el:

1. teljes nap: Pompeibe, onnan fel a Vezuvhoz, de lehet hogy még belefér Herculaneum is 

2. nap: Sorrento - Amalfi - Ravello

3. nap: Nápoly városa, ami estig belefér.

Tervezem a 3-rom napos régiós Artecard Campania kártya megvásárlását. 

Kérdésem az hogy a meglátogatott helyszineken hol érdemes az ingyenes belépést elsütni, hol a leg drágább a belépés?

Bosszantana ha például az első két belépő 2x2 euro lenne,és ezzel elmegy az első két ingyenes belépés.

 

Köszönöm!

vélemény Creative Commons License 2019.05.04 -1 1 8899

Ischia is vonz. A korai hozzászólásokban szerepelt Castellamare ahova funicolare megy és jó a kilátás. Ez szerepel egy Csontváry képen is. Többfelé olvastam a Villa Oplontisról, jó állapotú villa, a Régészetiben innen is vannak falfestmények. Közvetlenül Amalfi előtt van egy zöld barlang, elég sok busz állt  előtte. Szóval még van mit nézni.

De hát ugye újra és újra vissza  kell menni Rómába, Velencébe, Firenzébe, Veronába stb. is. Ráadásul nyaranta én rákattantam az ex NDK-ra.

 

Előzmény: Manipura (8898)
Manipura Creative Commons License 2019.05.04 0 0 8898

Köszönöm a színvonalas beszámolót és a hasznos információkat, jó volt olvasni. Nagyon céltudatos csapat voltatok betegség ellenére is. Úgy tůnik a tervekből csak az Istenek ōsvénye maradt ki a rossz idő miatt. Caprira szerintem is 2-3 napot rá kell szánni. Engem aa felsorolt következőre tervezett céljaidon kívül Iscia is vonz, de nekem sok kimaradt Nápoly központon kívüli részéből  és az Amalfi part környéke is így  legalább 6-8 nap pluszban kellene. 

Előzmény: vélemény (8891)
sotolon Creative Commons License 2019.05.03 0 0 8897

Ha Nápoly pozitív élmény lesz (és szerintem ez 100%), akkor én is Szicíliát céloznám meg.

Köszönöm a leírásokat.

Előzmény: vélemény (8895)
anblock_italia Creative Commons License 2019.05.03 0 0 8896

Akkor lenne még 4-5 napra való néznivalód! :-) Szívesen veled tartanék! Imádom Nápolyt!

Előzmény: vélemény (8891)
vélemény Creative Commons License 2019.05.03 0 2 8895

Köszönöm!

Sokáig halogattam a nápolyi utazást. Az ijesztgetések hatottak rám is.   Nagyon sokszor voltam Rómában, Firenzében, Velencében, de még Bolognaban és Torinoban is többször és Nápoly eszembe sem jutott. Nagyon örülök neki, hogy végül elmentünk.  Következő úticélként felmerült Szicilia is.

Előzmény: Cilikécske (8893)
NagyMarton Creative Commons License 2019.05.03 0 0 8894

Eszünkbe is jutott, amikor néztük, hogy vajon nem fog-e a máltai "azúr ablak" sorsára jutni, de ezek szerint gondoskodnak róla, hogy ne járjon úgy. Azért örülök, hogy nem a megerősítési munkák alatt láttuk. :-)

Előzmény: Cilikécske (8892)
Cilikécske Creative Commons License 2019.05.03 -1 0 8893

Élmény volt Téged olvasni, köszönöm!

Előzmény: vélemény (8891)
Cilikécske Creative Commons License 2019.05.03 0 1 8892

Újra a"régi", nagyon jó.

Három éve így nézett ki:

 

Előzmény: NagyMarton (8890)
vélemény Creative Commons License 2019.05.03 0 2 8891

Befejezés.

Tényleg az utolsó. A korábbi hozzászólásokban többször szerepelt a kérdés, hogy a Santa Chiara templom és  a kolostor között ki kell-e menni az utcára. Nem kell. Az egész épület együttest egy fal veszi körül, a templomból kijövet jobbra fordulva a kerengő bejárata. Azért kérdezték ezt többen, mert úgy gondolták, hogy veszélyes a falon kívül visszamenni a Spaccanapolira. Mi a falon kívül mentünk vissza és nem is értettük , hogy mi lehet ott különösen  veszélyes. Lehet, hogy késő este veszélyes, de akkor úgy sincs nyitva sem a templom, sem a kerengő.

Végigmentünk a San Gregorio Armeno utcán. Itt vannak a Betlehem készítők. Mindenféle figurát árulnak, pizzasütőt, kovácsot, fogorvost. Maradonat, Sophia Lorent, Ferenc pápát és a Napoli összes futballistáját. És számos  nekem teljesen ismeretlen figurát. Nekem bőven elég volt 15 perc. Sok is.

San Lorenzo. Templom ingyenes, a többi 9€, carddal 7. A fő látnivaló az ásatások. Itt volt a görög agóra és a római Forum, kiástak egy egész római utcát, érdekes de Pompei és Herculaneum után nem olyan nagyon.

Dóm. Kicsit eltimingoltuk. Fél 1 után érkeztünk, a templom tulajdonképpen nyitva volt, de a bal kereszthajóból nyíló rész, amely a legrégibb, még a 10. sz előtt épült templomból maradt, már sajnos zárva volt. Szép a kripta, jobbra elől egy Perugino kép.

Ennyi fért bele. Next time Capri két napra, Paestum esetleg Salernoból. Casertaról felemás véleményeket hallottam. Nápolyban megnézném a San Carlo színházat vezetéssel, a Palazzo Realet, felmennék a Vomerora a San Martino kolostorhoz. Sajnos kimaradt a Donnaregina Magyarországi Mária sírjával. Vissza mennék a Dómba megnézni azt ami most zárva volt és Régészetibe a szobrok miatt. Szóval van még mit megnézni.

Bocsánat, hogy ilyen sok idő alatt és ilyen sok részletben írtam meg,  de éppen sokat dolgozom.

 

NagyMarton Creative Commons License 2019.05.03 0 0 8890

Előzmény: Cilikécske (8888)
NagyMarton Creative Commons License 2019.05.03 0 0 8889

Nem is tudtam, hogy ilyen munkákat végeztek rajta, mindenesetre ennek nem volt semmi nyoma.

Előzmény: Cilikécske (8888)
Cilikécske Creative Commons License 2019.05.02 0 0 8888

Szia. Az Arco Naturale "helyrehozatala " elkészült teljesen? Legutóbb amikor ott voltam még körbe volt állványozva, igaz nem tegnap volt.

Előzmény: NagyMarton (8887)
NagyMarton Creative Commons License 2019.05.02 0 0 8887

Nekünk is megvolt a Capri-Amalfi part dilemma, de az Amalfi parti buszozást zűrösebbnek találtuk. Nekünk is az Istenek ösvénye lett volna a fő program, de ott az Amalfi-Agerola buszok a neten elérhető menetrend szerint elég gyéren jártak. Valahogy nem jött ki, hogy egy napba kényelmesen beleférne. (Sorrento  mellett, Sant'Agnello-i szállással.) Capri lett végül és nem bántuk meg. Hajóval gyorsan ott voltunk és onnan kezdve akár buszoktól, sorbanállástól mentesen, gyalogszerrel is sok szép részt be lehet járni. Nagyon szép sétautak vannak, gyönyörű természeti környezetben, ezeken a részeken alig volt egy-két kiránduló. Ráadásul, mivel kicsi a sziget, egy nap alatt is jól "belakható". Mi voltunk Anacaprin, a Villa San Michele-ben és a San Michele templomban, Capriról elsétáltunk az Arco Naturale-hez, majd körbe a Via Tragara "sétányon" (ezek a részek nagyon szépek voltak), aztán megnéztük Augustus kertjét (előzőekhez képest felejthető) és a karthauzi kolostort és még maradt is időnk. (Részletesebben is leírom majd az útvonalat, hátha valakinek segít.) A Monte Solaro lett volna a másik kirándulás de az erős szél miatt az kiesett.

Sorbanállás lehet a buszoknál, siklónál (mi sikló helyett kényelmesen, 25 perc alatt felsétáltunk a kikötőből Capri főterére, szép kis gyalogutakon haladva), de a sorbanállás az Amalfi parton is megvan. Egy tipp a buszhoz: Anacaprin nem célszerű a főtéren (Piazza Vittoria) lévő megállóban várakozni, mert oda már eleve tele busz érkezhet. Nagyon kicsik a buszok. A térrel (lépcsősorral) szemben állva, jobb kéz felé kell elindulni a főutcán és kb 200 m-re van egy kis téren egy buszállomás (jegyet is lehet itt venni), és a tér sarkán, kint az utcán lévő megállóban áll meg a Caprira tartó busz. Mi ott szálltunk fel, és még ülőhelyünk is volt. A Vittorián várakozók már nem mind fértek fel.

Előzmény: sotolon (8882)
vélemény Creative Commons License 2019.05.02 0 0 8886

Nekunk is eleg volt az ido a Vesuvon. A fotoimat nezegetve nem látok tul nagy kulonbseget a különbözo kilatopontokrol keszult felvetelek között. Mi sajnos nem tudtuk kivarni a szebb idot nem tudtuk cserelgetni a napokat. De így is nagy elmeny volt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!