Keresés

Részletes keresés

TaXiN Creative Commons License 2008.10.15 0 0 66591
"Ja új ADSL netet kötöttek be hozzám a héten. Nem lehet lekapcsolni a gépemről, amikor bekapcsolom rajta van a neten rögtön. A "Nagytestvér" figyel..."

BSD a te barátod :)

http://www.freebsd.org/hu/

http://www.openbsd.org/hu/
Előzmény: krezidiesel (66589)
krezidiesel Creative Commons License 2008.10.15 0 0 66590

Izland energetikailag önálló volt, ezért kellett a bankját bebuktatni, másképp nem lehetett megfogni.

De hogy mire kell nekik az a sziget?

Előzmény: kilenctizenegy (66586)
krezidiesel Creative Commons License 2008.10.15 0 0 66589

Énnekem fenntartásaim vannak mindennel kapcsolatban és lassan semmit sem hiszek el.

Kiváltképp nem tekintem "szentirásnak" amit az iskolában tanitottak.

Simán elképzelhetőnek tartok olyan dolgokat, amik totál szembe mennek a hivatalos fizika tudománnyal(vagy bármilyen más tudománnyal), és meg tudom érteni azokat a tanult szakembereket akik kételkednek abban amit anno a suliban tanultak.

Az, hogy a hétköznapi életben abból él hogy "normálisan" a kalsszikus értékrendek szerint dolgozik, még nem jelenti azt, hogy el is hiszi azokat...

Ismerek olyan orvosokat akik egyáltalán nem hisznek a mai orvoslásban, ennek ellenére a naponta követik a "bevált", intézményesen elfogadott csapásirányt.

Nem éreznek erőt magukban ahhoz, hogy változtassanak, nincs kedvük a szélmalomharchoz. A "dogmák" nagyon mélyen gyökereznek az emberekben, és sok köztük a hamis.

A másképpgondolkozás vitte előre mindig a világot, de mindig is üldözték, vagy jobb esetben csak kirekesztették az ilyen gondolkozókat...

Röviden megfogalmazva:

Szénné manipulált, hazug csalárd, szemét világban élünk, ahol már lassan az Isten se tudja mi az igaz...

Erre bizonyiték az elmúlt idők olajár változásai, a pikolaj hiszti.

Az elmúlt egy évben elkezdték a médiákban is erősen nyomni a témát, csináltak egy igen durva olajárrobbanást, meglovagolva az indulatokat, majd lett belőle egy nagy off.

Ki mondaná erre, hogy ez előre meg nem tervezett volt?

Mint irtam pár hónapja, hogy van, van pikolaj, de valószinű némely körök pusztán csak júl felfújják  a kialakuló pánikhangulatot... És lám,azt jól megfejelve, most csúnyát szakitanak...De nem is ez a biznisz benne, hanem hogy rengeteg kis és középvállalkozót sikerült letakaritani a szinről.

Totális hatalom, totális kontroll.

Ez a cél, kit érdekel már a lóvé...?

Szebb jövőt!

Ja új  ADSL netet kötöttek be hozzám a héten. Nem lehet lekapcsolni a gépemről, amikor bekapcsolom rajta van a neten rögtön. A "Nagytestvér" figyel...

Előzmény: Törölt nick (66581)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.10.15 0 0 66588

azt most is jól látjuk, hogy mivel jár az USA ingadozása, azt is sejtjük, mivel a bukása. Az EU számára végzetes, Kína számára nagyon kellemetlen, Oroszországnak túlélhető, de nem jó, Izraelre nézve meg borzalmasan csúnya. Ez nem kérdés.

 

Az USA bukásának se drukkolok. Sajnos nem ettől függ. A világot nem érdekli, hogy én minek drukkolok. :-(

Előzmény: kilenctizenegy (66584)
TaXiN Creative Commons License 2008.10.15 0 0 66587
Csak nehogy a FAK-ba lépjen be Izland :)
Előzmény: kilenctizenegy (66586)
kilenctizenegy Creative Commons License 2008.10.15 0 0 66586

"a hír tv szallaghíren valami érdekes is átfutott, de nem jött visza mégegyszer, hogy terroristának nyilvánítják Izlandot...vagy valami ilyesmi... (-:"

 

Rajtad volt a szemüveged? Vagy a rémhírtv már itt tart? Izland atombombázásáról még nem volt szó? Biztos azért kerülne rá sor, mert akartak nyitni egy globális olajtőzsdét, ahol dollár helyett izlandi koronában menne a kereskedelem. Erre a Cheney-Rumsfeld lobby belázadt és bombázni akarja őket, nem?

 

Egyébként - komolyra fordítva a szót, Izland ez után nagyon gyorsan be fog lépni az Unióba. Most pl. kaptak egy történelmi esélyt, hogy viszonylag olcsón lecserélhessék a pénzüket euróra, mint annakidején Montenegró vagy Koszovó a Jugoszláv államcsőd idején.

Előzmény: Törölt nick (66558)
kilenctizenegy Creative Commons License 2008.10.14 0 0 66584

"Mi is köszönjük, mert aki annak drukkol, hogy Kína (vagy Oroszország) fél éven belül tényleg megfeküdjön, annak azt is tudnia kell, hogy Kína esetében ennek az a feltétele, hogy masszív világgazdasági (és ne csak pénzpiaci) válság legyen, Oroszország megfekvésének pedig az a következménye, hogy Európában sötét lesz, Magyarországon meg még kurva hideg is. "

 

Épeszű ember nem drukkol a kínai és az orosz gazdaság megfekvésének, még én sem, aki mindkét állam vezérlő ideológiáját alapvetően elutasítom, és képes vagyok olyan létezésükben is bűnös entitásokkal rokonszenvezni, mint Tajvan vagy Grúzia.

 

Csak a pártatlanság kedvéért légy szíves, azt is fejtsd ki, hogy amerika megfekvése milyen következményekkel járna, mert Amerikát egy nagyságrenddel többen utálják, különösen itt a topikon, és megekvésének is teljesen nyíltan drukkolnak!

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (66485)
TaXiN Creative Commons License 2008.10.14 0 0 66582
Az emberekben hatalmas késztetés van arra, hogy megtalálják a (légvonalnál) rövidebb utat az erdőn keresztül.
Van, aki örökmozgót fabrikál, van aki féreglyukat :)
Előzmény: Törölt nick (66581)
TaXiN Creative Commons License 2008.10.14 0 0 66580
Ha nekem is erről menne a világításom, én is hinnék benne :)
Előzmény: Törölt nick (66579)
Vadista Szandál Creative Commons License 2008.10.14 0 0 66577
Azt figyeltem meg, hogy egy hozzászólásban minél több felkiáltó jel van annál nagyobb a zöldség korrelációja.

Ha egy mondat után áll több felkiáltójel akkor abbahagyom ott az olvasását ahol túlcsordult az írásjel regiszterem.
Előzmény: Törölt nick (66571)
erbe Creative Commons License 2008.10.14 0 0 66576
Off
Idéznék tőled:
"nem idegen tőle a fizika" "gyorsan rá fog jönni hogy ezek a találmányok" "csak az utópiák szintjén léteznek"
Előzmény: Törölt nick (66571)
TaXiN Creative Commons License 2008.10.14 0 0 66572
Figyusz. Azokat az eszközöket, dróttekercseket, csöveket ma fillérekért megkapod, amiket annak idején Tesla használt. Csavarhúzó, gyorsvágó, hegesztőtrafó párezer Ft. Még eszterga is van olcsón.
Összeütsz egy családi ingyen-energiaforrást, aztán teszel a világra.
Ha a világ nem kér az ingyenenergiából, az legyen a világ baja. Neked lesz, a többivel meg ne törődj. Még csak szólnod se kell róla senkinek :)
Előzmény: Törölt nick (66571)
wulfin Creative Commons License 2008.10.14 0 0 66570
"Igen, az évszakos tározó az passzív házzal adhat valami reális dolgot."

PH-ba meg mar minek. Az a minimalis hoigenyt ami kell biomasszabol megterem a kert vegebe.
Előzmény: Törölt nick (66568)
wulfin Creative Commons License 2008.10.14 0 0 66569
"valószínűleg az egy nagyon nagy ház"

Ez 125nm lesz. A passzivsag ara az nagyjabol fix %. A szigetlet felulet meg a nyilaszarok merete az no a hazzal egyutt. A gepeszet is kb aranyosan dragabb, nagyobb hazba hosszabb talajregiszter kell, nagyob buffer stb.
Előzmény: Törölt nick (66568)
wulfin Creative Commons License 2008.10.14 0 0 66567
Ennyi biomassza egyebkent a kert vegeben is megterem.
Előzmény: wulfin (66565)
wulfin Creative Commons License 2008.10.14 0 0 66565
Regebben vitaztunk rola, most mar tudok egesz konret arakat mondani passziv hazra. 240 ezer/nm ala en biztos nem fogok tudok menni. Kerdes persze egy normal haz ehhez kepest mennyi (es mi az hogy normal). Vegul a hoforras nem hoszivattyu lesz hanem egy mini vizkoppenyes pellet kandallo es napkollektor. Igy kb 300-400 kg pellet biztositja az eves hoenergiat (ez olyan 15 ezer ft lehet most). A ketto jol kiegesziti egymast ha sut a nap nem kell a kandallot bekapcsolni, a solaris nyereseg eleg ilyenkor es a meleg viz is megvan. Ha hideg van es borult az eg akkor megy egy kicsit a kandallo. Szerintem ez a megoldas epul legjobban megujlokra es villanyra minimalis szukseg van csak. Szoval ez kb 240-250 ezer/nm. Innet lehet szamolgatni hogy megeri-e, mikor terul meg stb. Hozza kell meg szamolni azt is, hogy az energia takarekossagon felul mivel nyujt tobbet egy ilyen haz (pl allando friss pormentes levego, nagyon jo hangszigeteles, kellemes klima nyaron). Mindezt evi kb 30 ezer ft-nyi energia felhasznalsaval (pellet+villany). Szerintem az ilyen evszakos tarozok sokkal dragabb dolgok mint egy passziv haz. (kepeket szoktam felrakni az epitkezesrol)
Előzmény: Törölt nick (66560)
jee_c Creative Commons License 2008.10.14 0 0 66563
"Persze, persze volt itt téma pl a nyári tárolt napenergiával egész télen fűtött ház és olyasmibe egyeztünk meg, hogy kb még egy ház árán meg is lehetne csinálni."
Ígérem, hogy ha meglesz a cucc, szólok, hogy mennyibe kerül. Az már most biztos, hogy közel nem kell hozzá egy ház ára.
Előzmény: Törölt nick (66560)
TaXiN Creative Commons License 2008.10.14 0 0 66561
Ha sokáig ennyi marad az olajár, akkor elkezdenek vevőként jelentkezni azok, akik korábban kiárazódtak?
Namost, ha néhány hét alatt visszamászik az olaj 120 dollárra, akkor mekkora hiszti fog beindulni a tőzsdéken?
manta-z Creative Commons License 2008.10.14 0 0 66559
Nem mondtam, hogy napelem a megoldás, csak amikor különböző erőművek létesítési költségeiről beszélünk általában mindig ki szokott maradni, főleg fosszilisnál a fűtőanyag költsége. A naplemet megvetted felszerelted ha nem törik ripityára effektív onnantól kezdve nincs igazán költséged vele. Akármilyen fosszilis erőműnél gyakorlatilag az építési költségen túl folyamatos költség a fűtőanyag. Ezáltal a napelemes megoldásnak hosszútávon tervezhető a költsége a fosszilisnál a mostani helyzetben ezt nem merném így kijelenteni.... Valószínű mostnai technológia mellett nem igazán lesz soha a nyereséges a napelem, viszont ezt most meg tudom venni igaz a fosszilist is. 10 év múlva a napelem ingyen termel és abszolút nem biztos, hogy meg fogom tudom venni a fosszilist.
Szerintem nagyon jó példa a nevada solar one az napkolleltoros-gőzturbinás rendszerű meglepően jó hatásfokkal.
Hosszútávon mindenképpen vissza kell venni, csak nem mindegy, hogy mennyit.
Előzmény: Törölt nick (66552)
galland Creative Commons License 2008.10.14 0 0 66557
Pilótajáték

Mondanivalód lényege ebben a képben...
Előzmény: Törölt nick (66555)
TaXiN Creative Commons License 2008.10.14 0 0 66554
Elgondolkodtató. Ezek szerint hosszú távon mégsem halnak éhen. Csak a tőkehal kitartson :)
Előzmény: wulfin (66553)
wulfin Creative Commons License 2008.10.14 0 0 66553
Nezzuk mit mond a Failed State Index Izlandrol:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_Failed_States_Index

6. legjobb helyen all a fenntarthato orszag kozott (amikbol 15 van osszesen)

Ennyit a failed state indexrol.
TaXiN Creative Commons License 2008.10.14 0 0 66549
20 évre a fűtőanyagot? Te tudsz valamit. Viszont akkor minek naperőmű egyáltalán? Arra a kis időre...
Előzmény: manta-z (66548)
manta-z Creative Commons License 2008.10.14 0 0 66548
igen, csak a naperőműnél már a fűtőanyagot is megvásároltad 20 évre.
Előzmény: leveste (66531)
midnight coder Creative Commons License 2008.10.14 0 0 66547
Akkor nézz még egyszer egy olyan filmet is ami arról szól hogy hogyan is épül egy északi-tengeri olajfúrótorony...
Előzmény: Törölt nick (66545)
midnight coder Creative Commons License 2008.10.14 0 0 66546
Az árammal akkoriban még nem nagyon tudtak mihez kezdeni. Ehhez jól kiépített villamos hálózat, nagy mennyiségű villanymotor, stb. kell. Most már azért sokkal-sokkal előbbre vagyunk ezen a téren, de Pl. a mezőgazdaság gépesítése ma sem menne villannyal. Másrészt hogy a németek miért kezdtek háborút az összetett kérdés, messze nem vezetném le a dolgot csak olajra.
Előzmény: Törölt nick (66542)
TaXiN Creative Commons License 2008.10.14 0 0 66544
Tirpitz
Előzmény: Törölt nick (66543)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.10.14 0 0 66540

Most, hogy már mindhárom részt megnéztem, azt tudom mondani róla, hogy az első rész a legjobb és szerintem a harmadik a leggyengébb. Végig érdekes, de a második két rész nem hozza azt a színvonalat, amit az első. (Mint 'film' és történelem-interpretáció hozza, csak mint mondanivaló nem annyira.)

 

Ennél van egy sokkal jobb, amit már sokszor ajánlottam, az 4 részes:

 

The Century of the Self

 

A google-on találod meg, google video. Na az tényleg zseniális (a film). Azt kötelezővé tenném.

Előzmény: ayantaqe (66510)
jee_c Creative Commons License 2008.10.14 0 0 66539
Azért akárhogy csűrjük, csavarjuk, de ha mondjuk 100.000 tükör/év a rendelések mennyisége, akkor azért lényegesen olcsóbb lehet a gyártás, mint ha csak 1000 tükör/év. Mert akkor már érdemes a megfelelő célgépeket alkalmazni, és a gyártó gépsorokat is jobban hozzá lehet igazítani. És ha nem 100.000 kell, hanem 1.000.000 (ez lehetséges, ha a világpiacra szállít a cég, és komolyan fellendül a naperőművek építése), akkor még jobb lehet a helyzet. Nyilván van egy limit, ami alá sehogy nem fog lemenni a költség, de attól még nagyon.nagyon messze vagyunk.
Előzmény: rev251 (66538)
rev251 Creative Commons License 2008.10.14 0 0 66538
kiegészítés: a tükör gyártója meg esetleg nem csak naptükröt gyárthat. Ha a kapacitása egyébként is ki van használva, nem lesz (annyival) olcsóbb a nagy sorozat.

Ha erőforrás-szűkösség miatt a kapacitások mindenhol 70-80%-on mennek, nincs lényeges olcsóbbodás.
Túltermelési válság esetén a kapcitások értelemszűren alig vannak kihasználva.Stratégiai üzemnél (fegyvergyár), ahol az infratstruktúrát "egyéb megfontolások" miatt fenn kell tartani: szintén.
Előzmény: midnight coder (66533)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!