Köszönöm szépen a részletes leírást! Az útvonal már újra az eredeti, Hörpölin tavaly őszi beszámolója szerint. A Z3-Z+ kört kihagyom, úgyis jártam arra már TT-n, fogok is még (Hősök Vére megy talán arra...)
Moli, Borjúfő, Zsitvay benne volt a tervben, többinek utánanézek.
Nem tudom, érvényben van-e még a terelés Dobogókő és a Sikárosi-rét között? Akár így van, akár úgy van, a következőkre Készülj:
A "nyers", kitérők nélküli túratáv 24 km körül van, úgyhogy így Kalkulálj kitérőket!
Dobogókőről az eredeti útvonal az Öreg-vágás-hegyen leereszkedve a Bükkös-patak felső szakasza mentén érkezik le a Sikárosi rétre (Az elterelt útvonal: az Öreg-vágás-nyeregből a Piros háromszögés a Piros sávjelzéssel fonódva a Király-kúti-völgyben jut le a hatalmas tisztásra (Az egyébként fenséges Prédikálószék innen történő kitérője igencsak megnöveli a távot és a szintet is)). A Dobogókői-hegycsoportban ereszkedik mindkét változat, gyakorlatilag zárt erdőben
A Sikárosi-rét - Bükkipuszta környéke remek fotótéma: forrás, erdészház, régi Lenkó-emlékmű stb. Innen a Keserűs-hegy - Prédikálószék és a Lom-hegy - Bölcső-hegy - Csikóvár hegycsoportja közé szorult Bükkös- patak áttörésében vezet tovább az út (Kárpát / Schubert János-forrás). Az Öreg-nyílás-völgy torkolatában lévő útcsomóponttól lehetőség nyílik egy kb. 6 km-es kitérőre / körre, a Lom-hegy - Bölcső-hegy - Csikóvár hegycsoportban, a következő útvonalon: Bükkös-patak völgye - Lajosforrás - Dömörkapu - Bükkös-patak völgye (Ebből az irányból az emelkedő nem olyan meredek). A követendő útjelzések: Kék kereszt- Zöld háromszög- Zöld kereszt. Fotózható témák: Lajosforrás turistaház, Lajos-forrás + a mellette lévő tisztás, Kőrösi Csoma Sándor-emlékmű + Kilátás a Bükkös-patak dömörkapui szorosára, Dömörkapu andezit kőbánya.
A Szentlászlói-nyereg (Kis Rigó vendéglő) mellől pazar kilátás nyílik Pilisszentlászlóra és az ún. Lepencei-rétegvulkánhoz tartozó kúpokra. Pilisszentlászlón érdemes meglátogatni a Szent László király római katolikus műemlék templomot.
A település után, egészen Visegrádig a Szent László-hegy - Urak asztala - Nagy-Villám hegycsoport gerincén vagy annak közelében vezet a Kéktúra, így nagyobb kitérők csak az észak-déli irényú főgerinc elhagyásával tehetők. Mindenképpen "fotósszemmel" is megtekintendők azonban a következők:
- Moli-pihenő (Barát-halom)
- Kilátóhely a Dunakanyar felé (Borjúfő - hegyorr)
- Zsitvay Tibor-kilátó (Nagy-Villám)
És ha még van egy kis idő:
- Mogyoróhegy és környéke
- A Fellegvár (mellette amúgy is elvezet az út)
- Mátyás visegrádi palotája
- A Börzsönyi (Visegrádi)-Dunakanyar (Visegrádi-szoros) panorámája Visegrádról illetve Nagymarosról
Ettől függetlenül a PMP végigjárása után (jól haladok, csak a képek feldolgozásával és a dicsekvéssel vagyok folyamatosan adós) Verőcétől megyek majd tovább, ha már a piros jelzés is :-)))
Az Általad említett turistaút-szakasz nem része a túramozgalomnak, mert hivatalosan a Pest Megyei Piros Túra / Pest Megye Turistájaútvonala Verőce - Gödöllő - Ráckeve - Apaj között vezet. Az egy más kérdés, hogy Verőce vasútállomáson gyakorlatilag e jelvényszerző túramozgalom jelzése gyakorlatilag összeér a Börzsöny helyi Piros sávútjelzésével. Közigazgatási szempontból azonban az utóbbi vonalvezetése igen érdekes:
- Drégelyvár vm. (Nagyoroszi; A Pásztó - Érsekvadkert felől érkező Piros sáv jelzés a Nógrádi-medencéből itt lép a Börzsöny területére) - Drégelyvári elágazás - Nagy-völgy: Nógrád megye
- Nagy-völgy - Királyháza - Rózsa-völgy - Nagy-Mána gerinc: Pest megye
- Nagy-Mána gerinc - Sasfészek-bérc - Csóványos - Hangyás-bérc, Szabó-kövek környéke: Nógrád és Pest megye közigazgatási határa
- Hangyás-bérc, Szabó-kövek környéke - Nagy-Hideg-hegyi th. - Királyrét - Szokolya vá. - Verőce (Magyarkút) - Verőce vá.: Pest megye
A jelzett ösvénnyel kapcsolatos Észrevételed / Felvetésed jogos, hiszen mégiscsak a Börzsöny egyik legfontosabb helyi jelzése vezet erre ("Transzbörzsöny" :-). Persze ha még a cserháti szakasszal is megtoldjuk, akkor máris regionálissá lép elő az út: Pásztó - Nagyoroszi - Verőce (+ a PMPT-t is hozzávéve - Gödöllő - Ráckeve - Apaj).
Tegnapelőtt Szokolya->Királyrét (ha akarom nem OFF mert PMP, bár egyelőre nem gyűjtjük:) volt a program a gyerekekkel.
Minden szép és jó volt //leszámítva a tereprallyzókat:( és a fülledt időt:)//, de Királyréten a Várhegy oldalán a PirosZöld ösvény rövid része egyre nehezebben veszélyesebben járható. Nekem úgy tűnik, hogy legutóbbi ottjártam óta romlott a helyzet, van ahol már csak 30-40cm körüli a többé-kevésbé vízszintes ösvény egyik oldalról a "szikla"fal, másik oldalról röviden csúszó talaj majd a mélység - sárban/fagyban lehet h. nem mernék nekiindulni.
Lehet erről tudni valamit hogy van esetleg terv a kiváltására/felújítására?
Marha támadás 627. Mindig az ember a felelős állat támadás esetén, feltételezve, hogy az állat egészséges (itt főleg az idegrendszert támadó betegségek jelentenek kockázatot) és nem (éhes) ragadozó. Szedtem már le pásztorkutyust a kölökről, aztán átsétáltunk a csordán. A kép az esemény után készült. :)
Tavaly én is kísérletet tettem az AK megyei füzeteinek a beszerzésére. Békés (tájékoztató füzet + pici igazolólap) és Csongrád (ez pedig egy horrorisztikus méretű füzet, kisméretű hátizsákba alig fér bele) megye megküldte, Bács-Kiskun elfogadja az AK füzet igazolásait, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei füzeteket nem sikerült beszereznem, lehet hogy nem ostromoltam elég szívósan az illetékeseket. Igaz, annyira már nem motivál, hogy Leonyid I. Brezsnyev hasonmás legyek. :-)
Bács-Kiskun: van saját füzet, de engem úgy tájékoztattak, elfogadják a saját AK füzet fénymásolt lapjait is. A saját igazolófüzetük nem egy nagy durranás.
Hajdú-Bihar: saját füzet van, és az AK bélyegzőhelyeken kívül is van néhány bélyegzőhely, illetve kódokat kell felírni. Ez utóbbiak nem mindenhol voltak meg, úgyhogy maradt sok helyütt a fénykép.
Szabolcs-Szatmár-Bereg: az AK bélyegzőhelyeken kívül van 4-5 saját kód, egy pl. a Hoportyón, ami kis letérés a Kékről, de azért érdekes felmenni. A megyei szövetséggel egyeztettem telefonon, ha nincs letölthető füzet a honlapjukon (akkor nem volt, most nem néztem), akkor túrajelentést is elfogadnak. Nem ment valami gördülékenyen a kitűző megszerzése, de végül sikerült.
A békési és Csongrád megyei jelvények megszerzéséről nincs infóm, de a csongrádiaknál létezik külön füzet.
Én az észak-görög hegyvidéken jártam úgy, hogy egy szerpentinen lefelé az út egyik oldalán állt négy tehén, a másikon a bazi nagy bika, és ahogy elhaladtam közöttük, a bika megnézett, de olyan tekintettel, amelyből biztos voltam, hogy nem viccel :)
Igaz, volt "Vigyázz, bika!" figyelmeztető tábla is előtte az országúton.
múlt héten ugyanis én is kereszteztem néhány 1500 m feletti marhacsordát, érdekes módon mindig pont az ösvény közepén álldigálltak
alapvetően nem félnék tőlük, de ahogy azok néztek! :-)
megállt az élet a legelőn, ahogy átcsattogtam a botokkal
kutya viszont nem volt nálam :-)
a legemlékezetesebb a Reichenstein alatti nyeregben volt, itt valamiért egy bika is részét képezte a csordának, ráadásul elég kanos is volt, úgyhgoy még nagyobb ívben kerültem őket nehogy még a végén rám is sor kerüljön :-D
és ha már írtam róla:
véletlenül belebotlottam egy túramozgalomba is, fényképeztem pár pecsétdobozka elhelyezést, majd este otthonról felrakom
már az osztrákoknál sincs kolbászból a kerítés, bár az útjelző táblákat nem rongálják, mint nálunk, a gumibélyegzőről 4-ből 2 esetben már leváélt a gumi és volt hogy a pecsét tartó szelence kis lehajtható esővédő teteje se volt már meg
jzp2107: Orthodox inkább. Csak legvégső esetben aszfalt...
Mondom ezt úgy, hogy az útvonal nagyrészét egyáltalán nem ismerem. Ma voltam Nyírbátor felé, és néztem a nyírségi homokot....nekem annyira nem volt félelmetes, mint ahogy olvastam sok AK leírásban! :)
Köszönöm érdemeim elismerését, de Te magad is sokat segítettél nekem abban itteni leírásaiddal, hogy ez a felmérés létrejöjjön :)
Így alakult ki tulajdonképpen a turistautak.hu ezen jellegű adatbázisa.
Akkor ezen lehetőség adódott.
Hogy a jövő mit hoz, én sem tudhatom, mindenesetre én most mind az OSM mind a turistautak.hu adatbázisát használom, és gyarapítom, amennyire telik energiáimból.
"...Akár ősszeolvad az OSM-mel, akár önállóan folytatja, mindenképpen első fog maradni..."
Egyrészt:
Pont ez a mesterséges megosztottság, az "Ők" és a "MI" látszata és annak szándékos fenntartása most a Tuhu-OSM együttműködés legnagyobb akadálya és ezt mindössze 3-4 ember generálja. Ők most éppen a Tuhu sírját ássák, bár a megmentő szerepében próbálnak tetszelegni.
Holott rajtuk kívül mindenkinek az lenne a legjobb ha a két térképrajzoló oldal összedolgozna.
Egyszerűen nincsen "Ők" és "Mi", emberek vannak, térképrajzolók és szerkesztők akik rajzolnak ide is és oda is.
A többi csak paranoia.
Másrészt:
Az OSM nagyon rövid időn belül le fogja körözni a tuhut, ebben biztos lehetsz, ez jól látszik.
Már ha valakit a farokméregetés is érdekel.
Nem vagyok térképrajzoló, de ennek a felismeréséhez nem is kell annak lenni.
norby99: hány naposat? orthodox verzió vagy aszfaltutas?
Lehet hogy rá tudnál beszélni :-)
Rakk Gyula: neked ez a meggyőződésed, másnak meg más
képzeljük el, hogy 4 éve az iwiw tulajok felpaprikázva azt hajtogatják, hogy márpedig ők a legnépesebb hazai közösségi oldal, akár egyesülnek a facebookkal akár nem, elsők maradnak mindörökké
Köszönöm a válaszokat. És tulajdonképpen én is pont arra kerestem a választ, mint "jzp2107"!
Mert a MTSZ féle AK füzetem megvan, csak szeretném a többi szép jelvényt is megszerezni, és azt hittem ahhoz már nem elég simán a Ak igazolókönyv. De igy megnyugodtam!
Van itt valaki aki szeptemberben tekerne AK teljest vagy szakaszt?
"Mivel itt minden 3. hozzászólás szegről-végről a tuhuhoz kapcsolódik, még az sem biztos hogy off"
Persze, hogy ahhoz kapcsolódik, mert jelenleg Magyarországon ez a legteljesebbb / legnaprakészebb turistaút-adatbázis. Akár ősszeolvad az OSM-mel, akár önállóan folytatja, mindenképpen első fog maradni. Nem csak GPS-es guruk és kevésbé guruk, hanem a kütyüt nem, de papíralapú térképet használó természetjárók közül is sokan innen tájékozódnak.
Meggyőződésem, hogy az eleve OSM és Google alapot használó, MTSZ-féle, egész más szemléletű, új TTRMap egyáltalán nem vagy csak nagyon hosszú idő múlva fogja elérni vagy megközelíteni a Tuhu adattartalmát / kimeneteit stb. A Turistautak.hu-nak ugyanis több, mint 10 évbe telt a mai állapot elérése, rengeteg önkéntes munkájával.
OK, akkor tehát elég egy AK-s füzet és arra kaphat a végén az ember egy valag jelvényt
zsír
igazából az egész tuhut bele kellene merge-ölni az OSM-be, és kész
neked mint végfelhasználónak, nem tök mindegy hogy a tuhu.hu-ról vagy az osm.hu-ról töltöd le a cuccot? persze semmi sem gátolná meg a tuhut sem hogy saját kimenetet gyártson osm adatokból, ez esetben továbbra is tölthetnél a tuhu.hu-ról
Ehhez az egészhez csak egyetlen dolog, egy jogi nyilatkozat kellene, hogy holnaptól a tuhu nyílt
De ez 3-4 ember téveszméi miatt sajnos megbukott
Ezek után ne csodálkozz a megosztottságon
Mivel itt minden 3. hozzászólás szegről-végről a tuhuhoz kapcsolódik, még az sem biztos hogy off