Szeretnék kérdezni a nagyérdemű közönségtől, hogy átlagos halandó el tudja valahogy dönteni, hogy egy mázas cseréptál ólmos vagy nem ólmos mázzal van "felkenve" :). A helyi piacon nagyon szép sötétbarnára égetett edényeket/tálakat árulnak a román cigányok, de félek megvenni a máz miatt mert aktívan használnánk kemencében.
Nyitottam egy "műhelyt", ahol natúr (zsengélt) kerámiákat lehet tetszés szerint festeni. Festés után mázazom és égetem (sajnos nem tanultam fazekasságot, próbálom a tudnivalókat összeszedegetni!). A festéket és a mázat is az USA-ban gyártják, a neve Duncan. Sajnos eddig nem sikerült tökéletesen egy égetésem sem! A festék gyártó azt az instrukciót adta, hogy az első égetést 1000 fok felett kell csinálni a másodikat 999 fokon. Úgy égetek, hogy óránként 240 fokkal emelkedjen a hőmérséklet és 30 percig hőtartás van. 80 és 120 foknál 5 percre kinyitom a kemencét! Az lenne a kérdésem mi okozza, hogy a máz nem egyenletes, van ahonnan "eltűnik" van ahol opálosan összegyűlik! Lehet nem írtam le precízen, nagyon megköszönném ha tudna rajtam valakisegíteni!
Sütőedénynek biztos jó, használatból tudom. Már én is gondoltam hogy főzésre van e értelme. Ha állandó forrásban van az étel, hol játszik a cserép?
50 cm átmérővel be se fér a sütőbe egy tál. Étellel együtt forrón pakolni embertelen feladatnak tűnik. Van értelmes ok hogy bírni kelljen neki akkora hősokkot? Egyébként forró sütőből hideg vizes helyre pakolást kell bírni nekik, gyakran előforduló helyzet a konyhában.
Lábas lábast szabad tűzön használták, a sparheltek elterjedésével fölöslegessé vált a láb, aztán meg jobb volt olyan célra vasból a lábas. Az igazi lábas lábas lángálló.
Múltkor már mutattad, kis edények voltak, nekem sem tetszett, csak a máz, tálakon szép. Olyan barnához 6-8% vasoxidot használtam, de kéket még nem szórtam rá, nekem a tenmoku mázam olyan fényes barna. A világ máznyelvezetének a részét képezi a chün máz, én még csak fotón láttam, de barnán a kék máza éppen úgy néz ki.
Elektromos kemencével 1000 fok fölött égetni energia és időigényes, de gázzal gyorsan felszalad a hőfok, ha bírja az agyag és szebb a máz, könnyen feljebb vihető a hőmérséklet sok plusz nélkül.
Anyaföldünkön férfiuralom van, ezen belül Írországban demokrácia, ja, tudom hogy tényleg! :)
Mit jelent hogy nem tűrnének meg? Van saját műhelyed ha felszerelted, de jobban jársz ha együttműködsz velük?
Néztem Colm de Ris kerámiákat. Ez melyik kategória, kicsi vagy nagy? Van nekik szép chün mázuk. Úgy használják ahogy nekem tetszik, barna alapmáz szép színű chün ráfújva. Szerintem rutillal, kobalt oxiddal és réz oxiddal, -karbonáttal színezve olyan szép kék, de ez általában nincs benne a mázleírásban. Szeretném kipróbálni, találtam olyan receptet amihez van alapanyagom. Felírtam Halmos Ferinél hogy "chün kínai máz interneten megn." Ha valamit rosszul tudok ezzel kapcsolatban legyen szíves javítson ki! Lassan összejön az összes alapanyag a következő próbaégetéshez.
Hurrá 3x! Miért Magyarországon kapható agyagokkal dolgozol? Olcsóbb a beszerzés itthonról? Milyenek az ír agyagok? Ha majd van egy kis időd beszélsz róluk? Biztos tuti műhelyed van, sok sikert az induláshoz!
Figyelj az egészségedre, még sokáig szükség lesz rá, én az unokáimmal jöttem rá hogy nincs itt már semmiféle pihi meg nyugi, kondival is bírni kell rendesen. Velük fél napi műhely deformációt vígan helyre tudok hozni, remélem még sokáig, szeretnék kerámiázni amíg tudom csinálni.
Veled kapcsolatban csak" tudni vélek", ahogy itt informálsz minket a dolgaidról :) Legutóbbi info az volt a műhelyedről hogy teherautóra pakoltad, csak onnan folytattam volna logikusan ugye, de ezek szerint az első következtetésem helyes, miszerint Írországban indít új műhelyt az egyik legjobb gyakorló hazai keramikus, aki itthon már nem tudott megélni a munkájából. Helyes! Csak ezt tudom mondani.
Jobb vagy mint a rejtvény a Nők lapjában. Tudni lehetett hogy a helyszín Magyarország. Logikusan következett nekem hogy akkor biztos újraindítottad a műhelyed, de nem, hanem csak az agyag magyar, és a műhelyed fenn hagytad a teherautón, és áttelepítetted. Lássuk ennyi megfejtés elég e hogy megtudjuk melyik országba? Melyikbe?
A "hajrázásból" lehet tudni hogy te még mindig méreges vagy.
Valamiért nem hagyott írni a fórum. re-rebondo isten hozott újra itthon, örülök neki, jó agyagozást! Mutathatnál majd elkészült darabokat, és írhatnál hogy milyen agyagot sikerült szerezni!!
Keresek téglalap alakú vajtartó gipszformát. Jó volna még ovális tálaló tál, sütőtál (kacsasütő) forma is. Ha tud valaki eladó gipszeket valahol, kérem értesítsen!
Kíváncsi vagyok rá máznak, még nem próbáltam. Samottliszttel mire használható?
Kurucz Ákos Fazekaskémia című írásában találtam: "Hazánkban a Cserhát hegység nyugati részén a mezozoós romhányi rög területén Felsőpetényben található tűzálló agyag. Az e csoportba tartozó agyagokat kőedény, ill. tűzálló áru gyártására használják fel."
Az agyag amit a halmoknál használt a téglagyár még mindig ott van, egész hegynyi. Ha eddig lehetett vele boldogulni eztán is csak jó lesz, én azt gondolom. Engem jól beindít, az biztos. Varázslatos hely, ha itt ennyi történelem lenne a talpunk alatt, sokkal jobban megbecsülnénk! Kipróbálhatnám érdi agyagból hogy milyen máznak, és magas tüzű masszának is nagyon kíváncsi lennék rá. Már nem tűnik olyan kilátástalanul nehéznek hogy használni lehessen. Kellemes színe van, és kimondottan tartós. Van egy bilim amit még abból az agyagból csináltam, sokszor telelt hóban fagyban, egyáltalán nem vigyáztam rá, és szinte olyan mint volt. Mennyi idős lehet? 20 éves :)
Nem is számítottam másra, minthogy a nőgyógyász jut eszedbe, tipikus pasi észjárás. Akkor most én adok fel házi feladatot: vajon miért jutott eszembe erről a mázról az ovuláció? :D :S