A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
segítséget kérnék, hoztam olaszból egy nem nagyon ismert gépet itthon, egy Salda Napoletana-t OPV-s,rézkazános. Ez egy kis cég volt Triesztben, de felvásárolta a Lelit. Ma gyakorlatilag a Lelit pl042-és gépre hasonlít,nyilván korszerűbb kivitelben. Olasz presszó blogon van róla írás . Amúgy több nagyobb cég is árulja ezt a kinézetű gépet, IMAT, La Pavoni domus bar néven.
Ez a gép ami nálam van ,több mint 20 éves de vadonat új! Megpróbáltam bekapcsolni, felfűt rendesen, a pumpa felszívja a vizet, a gőzcsapon keresztül le is legtelenítettem, itt kifolyik a víz , de a kavekifolyó részen nem jön ki a víz , halkan kezd a pumpa hangot adni, de nem nyomja s vizet. A daráló működik de be kell majd állítani .
Esetleg valakinek lehet ötlete miért nem nyomja ki a vizet? Nyilván több mint 20 évet állt , nagyon levegős lenne a rendszer?
Van egy stift a gőzcsap hátsó oldalán. Azt ki kell nyomni egy csavarhúzóval belülről. Akkor férsz hozzá ha a csap zárva van. Utána a belső részt ki tudod teljesen tekerni
a már linkelt videoban lereszelik acsap házát, hogy ki tudják szedni a belső részt...
...és ki is próbáltam, az az egyadagos szűrő még mindig működik, 9 gramm belemegy a közepébe. Persze ez 60/40-es, nem tudom, egy arabikából elég-e ennyi, de miután maga a szűrő nem drága (talán 1000 Ft lehet), érdemes kipróbálni. Annyit még hozzátennék, hogy a pereme kicsit magasabb, mint a többi szűrőmnek, szóval kicsit nehezebben ment fel a Classicra. Nem tudom ,a te gépeden milyen lenne.
Igen, csak keveréket iszom, mint a Trabant. És csak dupla szűrőt használok, de most, hogy felhoztad ezt a kérdést, előkotrom valahonnan azt az egy adagosat, és kipróbálom, működik-e még:)
Régebben egy adaghoz a(z utángyártott) La Marzocco szűrőt használtuk sokan, azt nem tudom, hogy arabikával is működik-e. Annak van egy mélyített középső része, ahova kb 7-9 grammot lehet besűríteni. Hátránya, hogy kell hozzá külön tömörítő, és valamilyen magasító, ami lehetővé teszi a kávé betöltését. Ebben a kávékorzós cikkben van róla szó pl.
Ez egy elég hiteles oldal itt is olvastam, egy elég részletes anyag van róla, tesztekkel, pl ha alulra rakod a papírt vagy felülre milyen hatásai vannak stb. Copy paste védelemmel van ellátva az oldal így nem tudom kimásolni a pontos részt.
Kezdő de lelkes kavé készítőként szeretnék kérni egy kis segítséget aeropress filter témában.
Több helyen is olvastam, hogy aeropress filter használata a szűrőkosár aljában, finomabb őrlést tesz lehetővé, ezáltal növelni lehet a kivonatolást espresso készítésnél. (A logika az lenne a finomabb őrlés mögött, hogy a papír miatt nem tömődnek el a szűrőkosár furatai, így könnyebben átmegy rajta a víz.)
Gondoltam kipróbálom ezt a technikát de nálam teljesen ellenkező volt a jelenség, aeropress filter nélkül 18gr 30sec 45gr végeredmény, filterrel ugyanaz setup egyenlő totál befulladás, percekig várhattam volna a 45gr-ra, ergo jóval durvábbra kéne állítanom az őrlőt nemhogy finomabbra…
A gép egy Gaggia classic v2( amit kerülni kell:D) opv 8-9 bar, őrlő graef cm800. Pre-infusion-ra nincs lehetőség ennél a gépnél, az aeropress filter nedvesen került az IMS kosár aljába.
Esetleg valakinek valami tipp, hogy miért nem az elvárt eredményt hozza a papír szűrő?
Nekem volt, elállási jogot gyakoroltam és vissza vittem. Nagyon nem pörkölte homogénre a kávét. A forgó kar alatt akkora hézag volt, hogy elfértek a kávészemek, tehát volt amit nem mozgatott, hanem csak égetett. Viszont kesudióval és mandulával lehet, hogy jól működne, nem tudom...