Úgy látszik, hogy az erdőgazdaság nem tud arról, hogy az OKT útvonalát csak az MTSZ módosíthatja.
Persze minden relatív, ezek a "terelések" biztosan nem módosítások, ezért nem is kell az MTSZ engedélye:-)
OFF
Épp ma hallottam, hogy a házhoz szállító cégek a saját értelmezésük alapján szállítanak házhoz, ez ugyebár azt is jelentheti, hogy csak a ház kapujáig, az ui. már a háznál van. Nem lakásig szállítanak, hanem házig.
Köszönjük a listát, jó, hogy a "beszervezett" üzletek pecsétjei is megvannak benne. Iszkaszentgyörgy viszont kimaradt, de ezt írtam lentebb, hogy ott milyen pecsételés van.
Ez a legújabb lista , egyenesen az ÉSZAK DUNÁNTÚLI TERM:BARÁT SZŐV-től
Hamarosan Hamuháznál is lesz , hurráá
Pecsételő helyek a KDP útvonalán Település Pecsételés helye Bélyegző megnevezése Zirc Vasútállomás OKT bélyegző, vagy bármely Zirc feliratú pecsét Porva-Csesznek vá. Porva-Csesznek vá. büfé Porva-Csesznek büfé bélyegzője Vinye Vinye.hu büfé Vinye.hu büfé bélyegzője, vagy bármely Vinye feliratú pecsét Kőris-hegy A lokátor állomás kerítésén OKT bélyegző Gerence-völgy Odvaskő Hotel teraszán KDP bélyegző, vagy a hotel pecsétje Pápavár-alja OKT és KDP keresztezésénél KDP bélyegző, vagy a táblán lévő kódszám Augusztin-tanya Augusztin-tanya kulcsosház kerítésén KDP bélyegző Hárskút Vegyesbolt, Fő u. 8. az üzlet bélyegzője vagy bármely Hárskút feliratú pecsét Eplény Enikő Panzió, Gyöngyvirág utca 1. Enikő Panzió bélyegzője, vagy bármely Eplény feliratú pecsét Alsópere Alsópere arborétum bejárata, a harangnál KDP bélyegző, vagy a harang öntésének időpontja Öreg-Futóné A KDP útvonala és az Öreg-Futónéhoz vezető út keresztezésénél, az oszlopon KDP bélyegző Várpalota Thury vár Thury vár bélyegzője, vagy bármely Várpalota feliratú pecsét Baglyas-hegy Baglyas-hegy a rádióállomás kerítésén KDP bélyegző Fehérvárcsurgói-víztározó Fehérvárcsurgói-víztározó, Becsali büfé OKT bélyegző Isztimér Élelmiszerbolt Köztársaság u. 70. az üzlet bélyegzője vagy bármely Isztimér feliratú pecsét Hamuház Hamuház KDP bélyegző (jelenleg még nincs kihelyezve) Kisgyón Gyöngyvirág kulcsosház OKT bélyegző Mecsér-telep Vegyesbolt Dorschner u. 12 Az üzlet bélyegzője vagy bármely Mecsér-telep feliratú pecsét Mór Lemberg-kastély, Szent István tér 5. Bármely Mór feliratú bélyegző Pusztavámi-ipartelepek Festékgyár portáján KDP bélyegző Oroszlány Vasútállomás Bármely Oroszlány feliratú bélyegző Vértessomló Coop élelmiszerbolt Rákóczi Ferenc. utca Bármely Vértessomló feliratú bélyegző Szár Aréna söröző Rákóczi Ferenc utca 101. Bármely Szár feliratú bélyegző Óbarok Söröző Fő út 55. Bármely Óbarok feliratú bélyegző Csabdi Borozó Szabadság utca 39. Bármely Csabdi feliratú bélyegző Somlyó Kulcsosház OKT bélyegző Tarján Sziget Panzió Kossuth tér 22. Bármely Tarján feliratú bélyegző Héreg Vegyesbolt Fő út. Bármely Héreg feliratú bélyegző Pusztamarót Sólyomfészek Ifjúsági Tábor OKT bélyegző Lábatlan Gerendai Arborétum Rákóczi Ferenc utca 170. Bármely Lábatlan vagy Piszke feliratú bélyegző
Börzsönyben, a Kövesmező és Törökmező közötti OKT áthelyezés még 2013. júniusban történt, a tulajdonos kérésére. Az akkori munkákkal kapcsolatban jelent meg hír az Ipoly Erdő honlapján, de ott csak a nagyobb változások lettek kiemelve, az ilyen rövidek (~2 km) nem: http://www.ipolyerdo.hu/hirek/turaut_valtozas
Ami érdekes, hogy a turistautak áthelyezésének okára is van utalás ezen az oldalon: továbbiakban nem állhat elő az az évről évre kialakuló helyzet, hogy az erdészeti szállítópályákra felfestett túraútvonalak a szükséges munkák következtében megrongálódnak.
Ezzel azt akarták elérni, hogy csökkenjen a bejelentések száma a megrongálódott turistautakkal kapcsolatban. Megunták a sok panaszt és így oldották meg az ezzel kapcsolatos problémát.
Az előbbi hozzászólásomban említett, 1992-ben kiadott igazolófózet borítóján még az Országos Kék-Túra, az 1998-ban kiadottén pedig már az Országos Kéktúraszóösszetétel szerepel. Tehát valahol e két évszám között kell keresni a váltás dátumát, mert azóta így használják. Az MTSZ kiadványai között is az egybeírt változat szerepel.
Nem vagyok nyelvész, úgyhogy nem tudom eldönteni, melyik a helyes :-) Kérdés, hogy a Túra Kék-e, és az Országos vagy maga a Kéktúra Országos (?)
Ha már szóba került a nyelvészkedés, kicsit továbbgondolva a jelenséget: amíg csak az Országos Kéktúralétezett, addig teljesen jogos volt az "Országos" jelzőt "az egész országon ÁTvezető Kéktúra" megjelölésére használni. Azonban később születtek újabb, táji viszonyítás alapú Kéktúrák: Rockenbauer Pál Dél-dunántúli, Alföldi, Balaton-felvidéki (Balatoni), Bükki, Gödöllői Kéktúra. (OKT + RPDDK + AKT = Kék Kör).
Ennek ellenére az OKT neve ma már történelem és eggyé forrt A Kéktúrával.
Sütő-Nagy Attila neve még jó ideig szerepelt a Kéktúra igazolófüzeteiben, mint alapmű-szerkesztő (a rendszerváltás után az 1988-ban kiadott igazolófüzet lett a hivatkozási alap, ezután neve már nem szerepelt többé):
1982 - Az Országos Kék-Túra útvonala (Rsz. 212 - Sportpropaganda, TZ 82 2190):
"Összeállította a Magyar Természetbarát Szövetség Kék-Túra Bizottsága, Sütő Nagy Attila vezetésével"
1983(?) - Az Országos Kék-Túra útvonala (Rsz. 213 - Sportpropaganda):
"Összeállította a Magyar Természetbarát Szövetség Kék-Túra Bizottsága, Sütő Nagy Attila vezetésével"
1988 - Az Országos Kék-Túra útvonalvázlat és igazolófüzet (MÁV Jegynyomda Főnökség 88.3258 (O) - Talán ez volt a rendszerváltás előtti utolsó kiadvány):
"Jelen igazolófüzet a Magyar Természetbarát Szövetség Kék-Túra Bizottsága által, Sütő Nagy Attila vezetésével annak idején szerkesztett "Országos Kék-túra útvonala" c. kiadvány alapján készült"
1992 - Az Országos Kék-Túra útvonalvázlat és igazolófüzet (MTSZ):
"Jelen igazolófüzet a Magyar Természetbarát Szövetség a Magyar Természetbarát Szövetség által 1988-ban kiadott "Országos Kék-túra útvonalvázlat és igazolófüzet" javított változata"
1998 - Az Országos Kék-Túra útvonalvázlat és igazolófüzet (MTSZ):
"Jelen igazolófüzet a Magyar Természetbarát Szövetség a Magyar Természetbarát Szövetség által 1988-ban kiadott "Országos Kék-túra útvonalvázlat és igazolófüzet" javított változata"
Nem GPS alapján mentem, de a log pont ott van, ahol a felmérő egykor járt.
A TUHU adatbázisa nem tudom mikor frissült, de ez az OKT útvonala Felsővadász előtt. A hivatalosat nem tudom.
Ezen az egykori szekérúton ereszkedett az OKT és a Cserehát főútja a PIROS.
Jártam az úton több alkalommal.
Most egy hatalmas napraforgó tábla szélén mentem (ez a LOG-on nem látszik), a második és a harmadik sor között.
Jó sok letört szár van, gondolom, mások is megküzdöttek az ember magasságú növénnyel, na és a gazzal.
A trekk tovább egyenesen, de arra végképp nem volt út, kerültem egy kicsit, és ahol úgy láttam, hogy át tudok menni, a gazda utólagos engedelmével eljutottam az útig.
Sikerült ismét megtapasztalnom az OKT megújulását.
Létező a tervezett elkerülő út, bele is mértem, jó széles földút.
Ezzel csak az a probléma, hogy kimarad a lényeg, de úgy látszik a turistautak létesítése csak a Börzsönyben fontos, a Cserehátban jó az erdészeti szállító út. Pedig lenne ösvény is, de ez a faszállító út; közelében méteres magasságban vannak elvágva a fenyőfák.
A füves gerincutat is sajnálom, hisz a Cserehát egyik lényege a panoráma, az észak-dél irányú völgyek, és a ny-k irányú útvonal.
Az Országos Kéktúra Szentbékkálla és Kab-hegy közötti szakasza 1959-ben
(Hobo-bobo ennek nagyon fog örülni :-)))
Nemrég szóba került, hogy egy régi kiadású Bakony térkép a (Monostorapáti) - Taliándörögd - Öcs - Kab-hegy útvonalon ábrázolta az Országos Kéktúrát. Akkor még csak gyanítottuk, mely mostanra világossá vált: valóban Szentbékkálla - Boncsos-tető - Monostorapáti - Taliándörögd - Öcs - Kab-hegy volt az akkori nyomvonal.
Mindig keresem a kéktúra régebbi útvonalait, és egyéb emlékeit, így aztán két évvel ezelőtt Isztiméren is kutakodtam egy picit a Bakonykúti-Tés túránk előtt.
Meg is találtam amit kerestem, a régi, kb 15 éve megszüntetett bélyegzőt, és annak szelencéjét a Köztársaság u. 157. szám alatti ház kerítésén!
Próbanyomatokat is készítettem ezzel a minimum 15 éves bélyegzővel, majd a füzetembe is beütöttem, nem mondom hogy olvasható, de kisilabizálhatók voltak a betűk.
Isztimér
Kék-túra
MTSz
Bő két évvel ezelőtt is írtam róla (fotók ugyanazok)
Porva-Csesznek v.á. büfében eddig is volt az Ösvénytaposóknak pecsét, ide viszont került most már KDP-s is. Vinye továbbra is a Pokol csárdában van egy Ösvénytaposós pecsét, valamint a Vinye.hu büfében a saját pecsét. Kőris-hegy OKT-s pecsét. Gerence-völgynél is van saját pecsét az Odvaskő hotelnél, itt készül a ládika a kerítéshez. Pápavár alja (OKT, KDP elágazás) a képen is látható, már van saját ládikás pecsét. Augusztin-tanya a háziaknál saját KDP-s pecsét. Hárskút maradt a faluban bolt, kocsma pecsételés. Eplény szintén a faluban kocsma, bolt, de ami megbeszélt, és a füzetben is van az az Enikő-panziósok pecsételése. Alsópere a harangláb melletti fán szintén saját ládikás KDP-s pecsét. Öreg-Futóné a képen láthatóan szintén saját ládikás pecsét. Várpalotán a vár pénztárában van gyönyörű várat ábrázoló pecsét. Baglyas-hegynél nincs semmi, de lesz kihelyezve ládikában saját KDP-s. Iszkaszentgyörgyön a Fejér-megye turistája pecsét van a Patkó presszóban. Fehérvárcsurgói-víztározó OKT pecsét a Becsali kocsma falán. Isztimér faluban kocsma, bolt, hasonlóan Tarján és Héreg esetében is. Pusztamarót OKT-s pecsét, a büfében is van egy, a fán lévő ládikában lévőről hiányzik a gumilenyomat. Én eddig ezeket jártam be a vándorlás során, mivel közben munka miatt ki kellett hagynom az Isztimér-Tarján szakaszt, de heteken belül az is meglesz, így ha kell a többit is le tudom majd írni.
A 2. és 3. kép egyforma és az Öreg-Futóné pecsételőhely. Még egy ki lesz rakva dobozkával a Baglyas-hegynél, így a Veszprém megyei végig pecsételhetős lesz a KDP-n (saját, vagy OKT). Alsóperénél a harangláb melletti fára került ki a pecsételős ládika.
Hamarabb tartalmazta, így lassan érdemes mindkettő rendszert figyelni.
A TTR még nem mérvadó, de kíváncsian várom mikor kerül bele, ill esetleg visszacsináltatják a helyszínen az eredeti állapotra, ha kiderül, hogy a terelés mondjuk illegális?