Keresés

Részletes keresés

ayantaqe Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68552
'A gabona ára ismét a termelési költségek alatt van. A kisebb termelők, akik még hitelhez sem jutnak, tönkre fognak menni, ha nem emelkednek az árak.'

Nógrádban egy barátom most építtetett egy nagyobbfajta csűrt, ahová elraktározza a gabonáját, takarmányát. Jobban megéri most erre költeni 2milliót, mint eladni, bízik az árak emelkedésében.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (68472)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68550

Árrobbanás mindenképpen lesz, csak az a kérdés, hogy lesz-e normális kínálat (korábban robbannak az árak) vagy hiány is lesz-e mellé (később robbannak az árak).

 

Ha néhány hónap alatt nem emelkednek a duplájukra az árak (apránként), akkor vagy fél év múlva fognak robbanni, és akkor még lesz ellátmány, vagy majd robbannak 2010-ben, de akkor már hiány is lesz hozzá.

Előzmény: hetero11 (68549)
hetero11 Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68549
Jövőre megismétlődhet az idei élelmiszer áremelkedés:

http://www.ft.com/cms/s/0/d125dbf2-ac2c-11dd-aa46-000077b07658.html?nclick_check=1

Ez hasonló, mint az olaj esetén a vélekedésetek.

Én ebben nem hiszek, mert nem lesz ki megfizesse a magasabb árakat. Előbb lesz éhhalál a szegény országokban. Sajnos.

Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68547

Így van.

 

A színvonalromlás egyébként olyan fokú, hogy a diplomát kapók jelentős része képtelen megfogalmazni egy bővített mondatot, és életében nem olvasott a világon semmit. 70 évvel ezelőtt a 8 elemit se végezte volna el, 20 évvel ezelőtt nem tudott volna leérettségizni, most pedig akár a másoddiplomáját csinálja. Ostobság volt 'kiszélesíteni' a felsőoktatást, de legalább addig is kevesebb volt a regisztrált munkanélküli...

 

Most meg már olyan intézményesült formái vannak ennek, mint az LLL (Life Long Learning), amelyek arra vannak hivatva, hogy az emberek még 45 évesen is iskolások legyenek.

 

Egyre több a kiművelt emberfő, hiába. :-)

Előzmény: advocatusdiaboli (68537)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68544

nix nur Bpest

Ez itt Magyarország egyik legfejlettebb területe. Ezzel együtt. Hétvégén pl. Bicskén fotóztam. Új társasházak, mellettük egy majdani "plaza" és "nyugdíjasház" torzója. Két éve állnak a vasbeton vázak. Szintén Bicske, a részben felújított társasházak a volt orosz laktanya kiürített 5 db ablaktalan torzójára néznek. Van egy pár képem Pestről is, lehet, indulok az NFT fotópályázatán :)

 

Egyre könnyebb harmadik világra emlékeztető képeket csinálni Magyarországon. Múltkor Kiskunhalastól nem messze - szeméttelep - nem is mertem fényképezni, pedig átlagos termetem ellenére van bizonyos fellépésem (az ismerősök tanusíthatják :)). Ahogy kiszálltam a kocsiból, már jöttek is a népek :)

Előzmény: Arma Gedeonka (68461)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68543
Erről van szó. De akkor mondjunk le arról az igényről, hogy a többségnek legyen diplomája-érettségije. Vagy hívjuk másképpen. Vagy csináljunk egy igazi elitképzést, és amit az ad, azt hívjuk másképpen.
Előzmény: Törölt nick (68540)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68541
A nagy probléma az, hogy a válságot magát ezek a zsenik okozták, létrehozva azokat a másodlagos és tőkeáttétes relációkat, amelyeket eredetileg kockázat-csökkentésre találtak ki, de aztán rájöttek, hogy kiváló kaszinóbeli pénznyerőautomatát lehet belőlük csinálni.

Persze, erre azt fogják mondani, hogy a mesteséges ál-likviditás, amit ez a sok, valójában nem is létező pénz jelentett erősen húzta-pörgette a reálgazdaságot is, de a valóság az, hogy csak felfújt egy jó nagy buborékot, amit most megszenvedünk. Például spekulatív háttérrel készült rettentő sok ingatlan (tehát elvben pörgött az építőipar), amire vagy egyáltalán nem volt szükség (a spanyol ingatlanpiac emiatt van romokban), vagy valójában teljesen fizetés- és hitelképtelen tulajdonosok kezébe került, akik most elvesztik az ingatlanjukat, a piac meg tele van senkinek nem kellő építményekkel.
Az építőipar pedig emiatt le fog állni mindenhol. Jó alaposan. Lesz, ahol gyakorlatilag teljesen.
Végül mindenki rosszul jár, még összességében is. Olyan ez, mint váltóhamisítás útján szerzett pénzből mulatozni, két napig nagyon vígan ugrálunk az asztalon, aztán jön a jó hosszú szívás, dutyi, nyomor, megminden. Nem, nem éri meg. Negatív az össz-mérleg.

Hát, erre volt jó a nagy tudományosság. Sokkal kevesebb tudománnyal és hangyányival több józan ésszel bele sem megyünk ezekbe.

Mellesleg az USA-ban még mindig van vagy 50 évnyi GDP a másodlagos derivatívák piacán, úgyhogy én nem nagyon tartanék dollárban egy buznyákot sem. Most erős a dollár, mert a nagy esések után a sok hiteles-kamu pozíciót kényszerlikvidáló veszi a dollárt, mint állat, vissza kell fizetni az adósságokat. De tavaszra ez lecseng, és elindul a dollár lejtmenete. Szerintem.
Előzmény: TaXiN (68531)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68539

Ezt honnan veszed, vannak adataid?

 

 

Vannak. A kínai import egyik hónapról a másikra 40%-ot ugrott. Megkereshetem, ha akarod.

Előzmény: Törölt nick (68514)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68538
a., A Hold túloldalán a Ciolkovszkij-kráter tövében két zöld marslakó éppen tábortűzön szalonnát süt.
b., Holnapután kiskedden ArmaGedeonka füléből húszméteres, nagy zöld fűzfa fog kinőni, rajta rézangyal fog fütyülni.

Tudod ezen állításokat cáfolni?

Még meg nem történt jövőbeni eseményeket nem tudok cáfolni. Attól még össze-vissza hablatyoló paranoid majom vagy. ;-))
Előzmény: Arma Gedeonka (68534)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68537
Nem csak erről szól. Jómagam a felsőoktatásban (BME) oktattam 90-98 között, telibe láttam a színvonalromlást. Ugyanazokkal az oktatókkal, nem velük volt a gond. Amikor beléptem (ottmaradtam) a tanszéken, akkor is én voltam a legfiatalabb, amikor kiléptem, még akkor is... Nem volt már utánpótlás. De mégsem ez a baj.
A baj az, hogy kik és hányan tanulnak a felsőoktatásban. Még az sem igaz, hogy olyan sokat romlott volna a középiskolás oktatás színvonala, bár romlott az is rendesen, de ott is ugyanaz a probléma, ami a felsőoktatásban.

Az, hogy paradigmát váltottunk, és úgy döntöttünk, hogy mindenki érettségizzen le (aki nem alkalmas rá, az is), és majd mindenki szerezzen diplomát (aki nem alkalmas, az is). Ennyi, nem több. Szinte nincsenek már szakiskolák, érettségit adó szakközépiskolába és gagyi gimnáziumba megy mindenki, az a sok hülye is, akit 25-30 éve még a szakmunkásképzőbe is csak morogva vettek fel. Aztán leérettségizik, és millió pontokat hoz gagyi középiskolákból sok olyan segg, aki írni-olvasni alig tud, és megy az egyetemre.

Sokat tudna ezen az oktatás színvonala javítani, ez nem is vitás, de ez sem változtathat azon a tényen, hogy a "békeidőbeli" normák szerint nézve a fiatalok legfeljebb 35-50%-a alkalmas egy tisztességes érettségi megszerzésére, és 15-20%-uk egy "valódi" diplomára, értelmiségi szerepkörre. Több nem, és nem is lesz a jövőben sem. Egyszerűen ekkora a szórás.
Vagy leszámolunk azzal az illúzióval, hogy egy adott korosztály 70%-nak diplomát nyomjunk a kezébe, vagy az a "diploma" szükségszerűen annyit is fog érni, amennyit.
Előzmény: Törölt nick (68536)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68535
Az semmi, e topikban durvább, hogy az a csinos személy, aki majdnem alelnök lett, nem tudta, hogy az USA nem exportálja, hanem importálja az olajat...
Előzmény: Törölt nick (68532)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68534
Miért, tudod cáfolni?
Előzmény: advocatusdiaboli (68527)
TaXiN Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68533
alelnöke
Előzmény: Törölt nick (68532)
TaXiN Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68531
Én igazából csak magamban akartam tisztázni dolgokat és ebben ők sokat segítettek.
Feketén-fehéren leírták, hogy semmiféle feladatuk a való világban nincs.
Semmiféle előrejelzést vagy tervet nem kell adniuk, ezért felelősséget sem kívánnak vállalni semmiért.
Mondják ezt 2008 novemberében - ugyanakkor tisztán emlékszem, hogy még néhány hónapja is azt bizonygatták, hogy még egyszer olyan nagy válság nem törhet ki, mint ami kitört 1929-ben.
Mert ők, a közgazdászok olyan kifinomultak és zseniálisak ma már, hogy az felülmúlhatatlan.
Ezzel kapcsolatban emlegetem 2012-t és a szurkot meg a tollakat.
Előzmény: advocatusdiaboli (68529)
TaXiN Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68530
Nem igaz. A geológusokról ilyet nem tudok. Nem nézik le az elődeiket és keményen dolgoznak az előrejelzések pontosításán. Te másképp tudod?
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (68509)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68529
Olvastam csörtédet a VMT fórumban a menő közgazdákkal. :-))) Oda nincs kedvem írogatni, de annyit fűznék hozzá, hogy a jelenlegi elméleti közgazdaságtannal az a piszkosul nagy baj, hogy gyakorlatilag nem képes hasznosítható információt adni.
Kiválóan és pontosan tudja modellezni és magyarázni azt, ami már megtörtént. Képes arra is, hogy hosszú távú folyamatok alakulását nagyjából - hangsúlyozom: nagyjából - előre jelezze, de sajnos nem pontosabban, mint amit a józan ész alapján ugyanazon információkból egy értelmes, és a köznapi gazdálkodás szabályaival nagyjából tisztában lévő ember becsülni tud.

Többre egyszerűen nem képes, mert a gazdaságot, a pénzügyeket, a tőzsdét élő, önálló akarattal, célokkal rendelkező emberek alakítják, és ez egy olyan szintű zajt és alapjelváltozást jelent az amúgy elméletileg jó képletek számára, ami teljesen használhatatlanná teszi a végeredményt. Ezért van, hogy csak arra alkalmas, hogy utólag pontosan magyarázza a történteket.
Rövid távon ezek a zavarjelek olyan szintű kilengéseket okoznak, ami a számított végeredményeknek nem csak a nagyságát, de még az előjelét is esetlegessé teszi, a valóságban egyetlen - ebből élő - technikai elemző vagy hitelminősítő sem volt képes semmit sem előre látni a történésekből.
Pontosabban mindenki látta, hogy baj lesz, hiszen a tendenciákat egy tájékozott laikus is felmérhette, de senki nem tudta megmondani, mikor, milyen módon és mekkora gond lesz, mit lehetne, lenne érdemes ellene tenni stb...

Végeredményben egy kalap szamócát nem ért az egész, közgazdasági Nobel-díjastól, differenciálegyenletestől, mindenestől sem. A gyakorlati életben haszontalan áltudománynak bizonyult, csak ezt még nem merték nyilvánosan kimondani.
Előzmény: TaXiN (68503)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68528
"Már vannak konkrét terveid is? Kiket fogsz 1-2 év múlva lámpavasra tenni?"

Veled fogom kezdeni. ;-)
Előzmény: Törölt nick (68522)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68527
Te komolyan elmebeteg vagy. De tényleg, orvosi eset. Nyilvánvaló, hogy nem egyszerűen vizionálod, de betegesen vágyod a világvégét.
Keresd fel orvosodat, gyógyszerészedet. Amúgy sajnállak. Xar lehet így élni...
Előzmény: Arma Gedeonka (68515)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68519
Munchausen baro jut eszembe, aki sajat hajanal fogva huzta ki magat a mocsarbol.
Előzmény: Törölt nick (68516)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68515
Persze, a New World Order egy létező terv volt, a Bilderberg stb. létező dolgok, csk nem minden alakult a terveik szerint. A Cion bölcsei téma abban a formában ugyan hamisítvány, de elég intuitívan az. Nekik se sikerülhet, Izrael is egy csődtömeg.
Hogy Bushék benne voltak a WTC-ben az nekem nem kérdés.
Valószínűleg lesz atomháború is.
Két napja beszéltem az ártéri gazdálkodás egyik legnagyobb hazai szkértőjével, nem kétli, hogy a magasan szervezett társadalom széthullik, a Duna újra meanderezni kezd és idővel egész Paksot elmossa sugárzó anyagostul. Feljebb ugyanezt megcsinálja valami patak, vagy a Vág Apátszentmihálynál, stb.
Előzmény: Törölt nick (68513)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68512
THE STRANGE CASE OF FALLING INTERNATIONAL RESERVES
http://www.financialsense.com/editorials/salinasprice/2008/1106.html

Nagyon erdekes.

Now, if the Reserves are no longer growing but diminishing, this might indicate that the exporting countries are no longer buying and accumulating more US, British and European debt. If they are not accumulating more foreign currency bonds and debt, then the fiscal deficits of the US, the Brits and the European Union countries are no longer being funded – especially important to the US, which is running an immense fiscal deficit, what with the US Treasury going into debt like a drunken sailor on account of the need to bail-out all and sundry debtors.

Now if the US deficit is not being funded, then that means that the fiscal deficit is simply being monetized by the Fed. Or what else can it mean?

The US is on track to incur a fiscal deficit of $1 Trillion, perhaps much more, in this fiscal year. If the International Reserves are not growing, that means it will be impossible to fund that deficit. That would mean: monetary inflation in spades, in the US.
Arma Gedeonka Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68510
Első felvetésedre a válasz, hogy amikor éppen csomózzák neked a hurkot, akkor mindegy, mivel érvelsz.

másodikra:
"Ugyanakkor ha annak annak az etnikumnak, vallásnak, identitáscsoportnak a tagja lennék és működtetném ezteta rendszert, akkor már régen tudnám, hogy kaka van a gundelban nem mártás és már régen megtettem volna a szükséges intézkedéseket, hogy minden maradjon "under controll" természetesen az én "controll"-om alatt...."

Már írtam, hogy nem lehet a világot így kontrollálni, szeretnék, de nem megy. Kicsúszott a kezük alól. Bush megpróbálta Irakkal (nem ő egyedül) és nem lett belőle több olaj. Jön az özönvíz.

Mi is volt a korábbi nicked?

Előzmény: Törölt nick (68500)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68509

Ez nem közgazdász-specifikum. Birtokon belül lévő (tetszőleges) szakma képviselői megmosolyogják, lenézik az elődeiket és az utódaikat egyaránt.

 

Na adjunk a melónak!

Előzmény: TaXiN (68503)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68508
Erre fizikailag nincs lehetőség. A társadalom és gazdaság összeomlása ezt se teszi lehetővé.
Előzmény: Törölt nick (68487)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68507
Akárcsak a közgazdászok 5%-a. Így megy ez. :-)
Előzmény: wulfin (68504)
wulfin Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68506
Az hogy sok energia intenziv iparag folyamtasoan tudja novelni az energia hatekonysagot nem kis reszben informacio feldolgozason mulik. Kommunikacio, adatelemzes, optimalizalasa, vezerles ezek mind olyan dolgokat amikkel jelentosen lehet novelni a hatekonysagot. Pl Skype-al sok benzint meg lehet sporolni, okos vezerlessel lehet par szazalekot javitani egy szeneromu hatekonysagan, egy utvonaloptimalizalas megint sok olajat megsporolhat. Lehetne sorolni. Ezek nagyreszt okos mernokok es programozok munkajanak eredmenyei. Es ezekre fokozottan szukseg lesz az elkovetkezendo idoszakban is. Ha uj vilagot akarunk epiteni ahhoz mernokok kellenek.
Előzmény: TaXiN (68505)
TaXiN Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68505
Mondjuk azt, hogy a bevall2001xps programcsomag egy rakás szemét. Mennyi kárt okozott az a 2 fős BT amelyik ezt megalkotta? Illetve, mi köze van az összes hibás programnak, felesleges kódsornak bármely válsághoz?

Előzmény: wulfin (68504)
wulfin Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68504
"A programozókat nem kell kivégezni? 95%-uk szemetet gyárt"

Ha kivegzed oket akkor viszont azt az 5%-ot is kivegzed akik komoly dogokat csinalnak (pl megsporolnak par millio hordo olajat egy kis optimalizalssal).
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (68484)
TaXiN Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68503
3 dolgot még

1 : a jelenleg regnáló közgazdászok 5 éve folyamatosan lenézik azokat a közgazdászokat, akik előre jelezték a hitelválságot

2 : a jelenlegi fősodorbeli közgazdászok, miközben a világ összes vezető szervezetének kulcspozícióit betöltik, azt állítják, nem a feladatuk az előrejelzés, MŰKÖDŐ válságtervek kidolgozása stb - és senki ne is emlegesse, hogy nekik bármihez bármi közük lenne.

3 : most megy csődbe az autóiparnak legalább a fele. Jeles közgazdászaink szerint nekik semmi feladatuk ezzel kapcsolatban, az egy barom, aki azt mondja, hogy ezt a gyártókapacitást addig állítsuk át valamire, amíg még lehet.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (68501)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68501

Ameddig VAN gazdaság, emberek is lesznek, akik tervezik. Mindig is voltak. Holnaptól nevezhetjük az ilyen specialistát cipő-felsőrész-készítőnek is -- nem ezen múlik. Én aztán igazán nem szoktam közgazdászokat védeni meg ajnározni, de kabarétréfába illik, amit itt kollektíve mondani próbáltok. (Nem sikerülhet, mert nincsen neki veleje.)

 

Világunk a létező világok legjobbika -- live with it.

 

Részemről ez mostanra ennyi. Aki gyűlölködni akar, tegye. A dolgokon nem változtat, de talán a lelkiállapoton segít... bár ebben sem vagyok biztos. Sebaj, nem az én kenyerem, nem az én asztalom.

Előzmény: TaXiN (68498)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!