Keresés

Részletes keresés

V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68512
THE STRANGE CASE OF FALLING INTERNATIONAL RESERVES
http://www.financialsense.com/editorials/salinasprice/2008/1106.html

Nagyon erdekes.

Now, if the Reserves are no longer growing but diminishing, this might indicate that the exporting countries are no longer buying and accumulating more US, British and European debt. If they are not accumulating more foreign currency bonds and debt, then the fiscal deficits of the US, the Brits and the European Union countries are no longer being funded – especially important to the US, which is running an immense fiscal deficit, what with the US Treasury going into debt like a drunken sailor on account of the need to bail-out all and sundry debtors.

Now if the US deficit is not being funded, then that means that the fiscal deficit is simply being monetized by the Fed. Or what else can it mean?

The US is on track to incur a fiscal deficit of $1 Trillion, perhaps much more, in this fiscal year. If the International Reserves are not growing, that means it will be impossible to fund that deficit. That would mean: monetary inflation in spades, in the US.
Arma Gedeonka Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68510
Első felvetésedre a válasz, hogy amikor éppen csomózzák neked a hurkot, akkor mindegy, mivel érvelsz.

másodikra:
"Ugyanakkor ha annak annak az etnikumnak, vallásnak, identitáscsoportnak a tagja lennék és működtetném ezteta rendszert, akkor már régen tudnám, hogy kaka van a gundelban nem mártás és már régen megtettem volna a szükséges intézkedéseket, hogy minden maradjon "under controll" természetesen az én "controll"-om alatt...."

Már írtam, hogy nem lehet a világot így kontrollálni, szeretnék, de nem megy. Kicsúszott a kezük alól. Bush megpróbálta Irakkal (nem ő egyedül) és nem lett belőle több olaj. Jön az özönvíz.

Mi is volt a korábbi nicked?

Előzmény: Törölt nick (68500)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68509

Ez nem közgazdász-specifikum. Birtokon belül lévő (tetszőleges) szakma képviselői megmosolyogják, lenézik az elődeiket és az utódaikat egyaránt.

 

Na adjunk a melónak!

Előzmény: TaXiN (68503)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68508
Erre fizikailag nincs lehetőség. A társadalom és gazdaság összeomlása ezt se teszi lehetővé.
Előzmény: Törölt nick (68487)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68507
Akárcsak a közgazdászok 5%-a. Így megy ez. :-)
Előzmény: wulfin (68504)
wulfin Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68506
Az hogy sok energia intenziv iparag folyamtasoan tudja novelni az energia hatekonysagot nem kis reszben informacio feldolgozason mulik. Kommunikacio, adatelemzes, optimalizalasa, vezerles ezek mind olyan dolgokat amikkel jelentosen lehet novelni a hatekonysagot. Pl Skype-al sok benzint meg lehet sporolni, okos vezerlessel lehet par szazalekot javitani egy szeneromu hatekonysagan, egy utvonaloptimalizalas megint sok olajat megsporolhat. Lehetne sorolni. Ezek nagyreszt okos mernokok es programozok munkajanak eredmenyei. Es ezekre fokozottan szukseg lesz az elkovetkezendo idoszakban is. Ha uj vilagot akarunk epiteni ahhoz mernokok kellenek.
Előzmény: TaXiN (68505)
TaXiN Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68505
Mondjuk azt, hogy a bevall2001xps programcsomag egy rakás szemét. Mennyi kárt okozott az a 2 fős BT amelyik ezt megalkotta? Illetve, mi köze van az összes hibás programnak, felesleges kódsornak bármely válsághoz?

Előzmény: wulfin (68504)
wulfin Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68504
"A programozókat nem kell kivégezni? 95%-uk szemetet gyárt"

Ha kivegzed oket akkor viszont azt az 5%-ot is kivegzed akik komoly dogokat csinalnak (pl megsporolnak par millio hordo olajat egy kis optimalizalssal).
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (68484)
TaXiN Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68503
3 dolgot még

1 : a jelenleg regnáló közgazdászok 5 éve folyamatosan lenézik azokat a közgazdászokat, akik előre jelezték a hitelválságot

2 : a jelenlegi fősodorbeli közgazdászok, miközben a világ összes vezető szervezetének kulcspozícióit betöltik, azt állítják, nem a feladatuk az előrejelzés, MŰKÖDŐ válságtervek kidolgozása stb - és senki ne is emlegesse, hogy nekik bármihez bármi közük lenne.

3 : most megy csődbe az autóiparnak legalább a fele. Jeles közgazdászaink szerint nekik semmi feladatuk ezzel kapcsolatban, az egy barom, aki azt mondja, hogy ezt a gyártókapacitást addig állítsuk át valamire, amíg még lehet.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (68501)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68501

Ameddig VAN gazdaság, emberek is lesznek, akik tervezik. Mindig is voltak. Holnaptól nevezhetjük az ilyen specialistát cipő-felsőrész-készítőnek is -- nem ezen múlik. Én aztán igazán nem szoktam közgazdászokat védeni meg ajnározni, de kabarétréfába illik, amit itt kollektíve mondani próbáltok. (Nem sikerülhet, mert nincsen neki veleje.)

 

Világunk a létező világok legjobbika -- live with it.

 

Részemről ez mostanra ennyi. Aki gyűlölködni akar, tegye. A dolgokon nem változtat, de talán a lelkiállapoton segít... bár ebben sem vagyok biztos. Sebaj, nem az én kenyerem, nem az én asztalom.

Előzmény: TaXiN (68498)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68499

Megmondóemberekből és önjelölt cézárokból nem szokott hiány lenni - ettől tartok a legkevésbé. :-) Minél hülyébb egy ember, annál inkább azt képzeli, hogy a dolog egyszerű, ő tudja a megoldást, stbstb.

 

Asszem lelépek dolgozni.

Előzmény: Törölt nick (68496)
TaXiN Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68498
Több dologban nem értek veled egyet.

"Kár volna kikiáltani örök bűnbaknak egy foglalkozás művelőit"

Én nem beszélek bűnbakozásról. Megállapítottam TÉNYSZERŰEN néhány dolgot. Jelesül:

Jelen korunkban a közgazdászok olyan mértékben folynak bele a világ dolgaiba pénzügyminiszterként stb stb, ami befolyást a középkori papság óta soha egy foglalkozási csoport sem élvezett.

Valamint:

A közgazdászoknak nem feladatuk a válságnak ellenálló pénzügyi és gazdasági rendszer megtervezése.
Ne is kérje ezt rajtuk számon senki.
A közgazdászoknak nem feladatuk, hogy megmondják, jó irányba, vagy válságba vezetnek a folyamatok.
Ne is kérje ezt rajtuk számon senki.
A közgazdászoknak nem feladatuk a válság idejének és méretének előre jelzése.
Ne is kérje ezt rajtuk számon senki.
A közgazdászoknak nem feladatuk a válság leküzdésének kidolgozása a nyugodt időszakban.
Ne is kérje ezt rajtuk számon senki.

----------------

"A hülye orvos is omnipotensnek hiszi magát"

Persze, nem mindenhatók, mert akkor már meglenne az örök-élet szere, de a válságkezelés terén (JÁRVÁNYOK) olyan minőségű rendszert építettek ki, ami minden csodálatunkat megérdemli - különösen annak figyelembevételével, mi volt korábban.

A közgazdász-pénzügyi-zsenik azonban ahhoz képest, milyen volt a pénzügyi rendszer a főníciaiak és mondjuk 1850 között, a válságok kirobbanása és kezelése terén, mit is tudnak felmutatni 1850 és 2008 között?

Azon a mantrán kívül, hogy akkora válság soha nem lesz, mint volt 1929 és 1938 között, mert a közgazdászok ma már annyira okosok, hogy az kész csoda.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (68481)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68497
Itt összemosódik több külön probléma.
Egy kérdés, hogy az emberiség globális fogyasztói civilizációja most falnak megy, ez nem valamilyen etnikum, vallás, identitáscsoport bűne, meg nem is egy-két szakmáé.
Ez az emberi természetből fakad. Viszont az elnyomorodó dühös tömegek kereshetnek bűnbakokat, akár olyan csoportok személyében is, akiknek vannak különféle hibái, bűnei, de nyilván nem ők okozzák a növekedéselvű gazdaság fenntarthatatlanságát.

Egy másik téma a zsidó identitás problémás jellege, a mai válságtól függetlenül, miszerint egy definíció szerint etnocentrikus vallás és világias identitás-utóda, ill. párja állandó feszültséget kelt követői és a külvilág között.
( de nem ez az egyetlen identitás, amelyben van esély etnocentrikus előítéletekre)

Egy harmadik, bár az előzővel összefüggő kérdés, hogy a fenntarthatatlan Izrael állam megpróbálja-e magát átdobni máshová és hogy a kiszemelt hely vajon a mi hazánk-e.
Aggasztó, hogy már első helyén is az eredeti házigazdák megkérdezése nélkül jött létre, tehát az óvatosság több, mint indokolt.

Az talán nem megdöbbentő, ha egyszerűbb gondolkodású magyar emberekben e kérdések összekeveredhetnek, bár én látok különbséget. A két első keveredése meg világszerte gyakori.

Előzmény: Törölt nick (68478)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68495

"There is no escape … the Alliance will die … as will your friends. Good, I can feel your anger. I am defenseless. Take your Jedi weapon. Strike me down with all of your hatred, and your journey towards the Dark Side will be complete!"

 

"Use your aggressive feelings, boy! Let the hate flow through you!"

 

"Good! Your hate has made you powerful. Now fulfill your destiny and take your father's place at my side!"

 

 

Előzmény: V.4_BlackVoid (68493)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68493
"A programozókat nem kell kivégezni? 95%-uk szemetet gyárt, zömük öntudatlan kollaboráns."

De kozuk nincs sem a valsaghoz, sem a megoldashoz (illetve annak hianyahoz).

Volt (van) egy olyan kozgazdasagtudomanyi ag, amit Ausztriai Iskola-nak neveznek. Egyik legfontosabb kepviseloja Ludwig von Mises volt.


He argued that a credit-induced boom must eventually "lead to a crack-up boom." He wrote, "The boom can last only as long as the credit expansion progresses at an ever-accelerated pace. The boom comes to an end as soon as additional quantities of fiduciary media are no longer thrown upon the loan market. But it could not last forever even if inflation and credit expansion were to go on endlessly. It would then encounter the barriers which prevent the boundless expansion of circulation credit. It would lead to the crack-up boom and the breakdown of the whole monetary system."

He warned, "The credit expansion boom is built on the sands of banknotes and deposits. It must collapse." He stated that, "If the credit expansion is not stopped in time, the boom turns into the crack-up boom; the flight into real values begins, and the whole monetary system founders. Continuous inflation (credit expansion) must finally end in the crack-up boom and the complete breakdown of the currency system."

Mises further claimed that, "Expansion (of credit) squanders scarce factors of production by malinvestment and overconsumption."

http://www.investmentrarities.com/pro-gold.html

Es ismet igazuk lett, mert UJRA bekovetkezett az amit Mises leir. Hitel-expanziora epulo fellendules es utana osszeomlas. Az Ausztriai Iskola kepviseloit a mainstream kozgazdasag diszkreditalta, kinevette. Donteshozoi pozicioban kepviseloi nincsenek. A tankonyvekben emlitest sem erdemelnek.

AZ EREDMENYT mindenki megnezheti a kovetkezo evtizedben.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (68484)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68492

Hát hogyne.

 

Aztán abból lesz 'a műtét sikerült, a beteg meghalt'. A helyzet az, hogy ha ebből a nagyon hatékony társadalomból eltüntetjük a hatékonyságot (mondjuk így: a tudományos eredményeket), akkor kicsit gyorsabban és sokkal több ember hal bele, mintha legalább a hatékonyságot megtartjuk.

 

Az ugyan igaz, hogy szekéren közlekedni biztonságosabb, mint versenyautóval, de ha már egyszer versenyautóban ülsz, nem célszerű a kanyar előtt kidobni az ablakon a kormányt meg elvágni a fékbovdent.

 

Inkább lassítani kéne, kidobni a fékezőernyőket. Csak az a baj, hogy imádjuk a sebességet, mert mámorító. Azt képzeljük, átugrunk a szakadékon. Lesz nagy meglepetés.

Előzmény: Törölt nick (68491)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68489

Olyan eddig még nem volt. Történelmi távlatban nem. Ideig-óráig persze működtek-működgettek.

 

A jelenlegi éppen azért van gyors pusztulásra ítélve, amiért gyors emelkedésre is volt: kurva hatékony. Hatékonyan épít, hatékonyan rombol. Nagyon gyorsan teremtett a semmi közepén városokat, és hasonlóan gyorsan fog a városok helyén semmit teremteni. Bajaink mértékének forrása éppen az a tény, hogy nagyon ügyesek vagyunk. Minden történelmi kort megszégyenítő hatékonysággal dolgozunk a vesztünkön.

Előzmény: Törölt nick (68488)
Cibet Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68486
Erre szoktam mondani, hogy még az lenne a jobbik eset, ha létezne egy ilyen gonosz Elit, aki tudja mi történik, és irányítani képes az eseményeket. Sajnos ez az álomvilág. A valóságban egy elszabadult szekéren ülünk, amin mindenki csak a saját egyéni, rövidtávú érdekét nézi, miközben a megvadult lovak vágtatnak vele a szakadék felé.
Előzmény: krezidiesel (68468)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68485

El kéne döntened, hogy mit tartasz Sztálinról - még nincs 3 napja, hogy az ellentétét mondtad.

 

Én nem tudok jól működő, fenntartható, tervezett társadalomról. Pici közösségekben működött (ahol működtt), de már a milliós nagyságrendnél sem volt sikeres, nemhogy a milliárdosnál.

 

 

„A költő - ajkán csörömpöl a szó

De õ (az adott világ varázsainak mérnöke) Tudatos jövõbe lát,

s megszerkeszti magában, Mint

ti majd kint, a harmóniát."

 

 

Előzmény: Törölt nick (68483)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68484

A közgazdasági gondolkodás egyidős a városalapítással és a kereskedéssel, úgyhogy nem 2 hetes múltra tekint vissza. Maga a gondolkodásmód nem fog attól megszűnni, ha mind egy szálig kivégezzük a szakma művelőit. Azt persze megtehetjük, hogy a jelenlegi módszert felváltjuk egy másikkal, de attól még az új módszer is csak közgazdasági lesz - csak más alapgondolattal.

 

A programozókat nem kell kivégezni? 95%-uk szemetet gyárt, zömük öntudatlan kollaboráns. A jogászokat is kivégezhetjük, mert keretrendszert adnak ennek az egésznek. De azt javaslom, ne álljunk meg itt, még több vért akarok! Ott a sok fenntarthatatlan gyakorlatot űző agronómus - máglyára velük! Sőt, az autósokat is lelőném, miattuk van az egész.

 

Mindenki hülye, csak mink vagyunk helikopter. :-)

Előzmény: V.4_BlackVoid (68479)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68482
Es hamarosan megkapjak a forradalmat is. 1-2 ev es vilagszerte nagyon nagyon sok merges ember lesz.

Valakin ki fogjak tolteni a merguket.

Na ez az az idoszak amikor nem lesz jo Budapesten lakni.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (68481)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68481

Kár volna kikiáltani örök bűnbaknak egy foglalkozás művelőit. A dolog a társadalom állapotát tükrözi. Nincsen 'nagy közgazdász-összeesküvés'. Van egy alapvetően hibás, bő 2-300 éve elhibázott paradigma, és adott egy faj, amelyik SOHA nem élt 'fenntartható' módon. Mindez beágyazva egy olyan ökológiai keretrendszerbe (véges bolygó, overshoot&collapse, evolúció), ahol az ÖSSZES létező faj MINDIG ugyanezt csinálja - szaporodik és gyarapszik ameddig tud, és kihal egy része vagy egésze, amikor nem tud.

 

A közgazdaságtan tényleg csak egy módszer, de a hibája nem ez, hanem az, hogy nem ismerjük fel, hogy csak egy módszer, és úgyteszünk, mintha nem csupán tudomány, hanem egyenesen az igazság lenne maga. Más dolgokkal, amelyek módszerek, jól megvagyunk. Például az 'orvostudományként' aposztrofált módszergyűjtemény sem tudomány, hanem egy megfigyeléseken alapuló próbálkozás - néha bejön, néha nem. Felhasznál alaptudományokat - de a közgazdaságtan is ezt teszi. Nem képes mindent meggyógyítani - ilyet a közgazdászok sem tudnak.

 

A hülye orvos is omnipotensnek hiszi magát. A hülye közgazdász is. Sőt, a hülye mérnök is: olvastam már olyan 'mérnöki munkát', hogy nem hittem el a hülyeségnek azt a mértékét, ami abban manifesztálódott.

 

Asszem az a baj, hogy a mai közgazdászok kicsit olyanok, mint a papság volt valaha. Egy erős kaszt, elszakadva az eredeti tanítástól, amelyik azt hirdeti magáról, hogy csak az ő útja üdvözítő - és megkapja mellé az inkvizíciós módszertant is (IMF, APEH, stb.).

Előzmény: TaXiN (68476)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68479
De megold eleg sok mindent. Elolrol lehet kezdeni valami mast. Lehet hogy az sem fog sikerulni, de legalabb ad egy eselyt. A jelenlegi kozgaszdasz garnitura teljesen agymosott es alkalmatlan barmire.

Lampavas helyett en javasolnam a krumplitermesztest. Tegyenek vegre valami hasznosat.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (68475)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68477
Teljesen egyetertek. Dillettans banda, veszelyes idiotak gyulekezete.
Előzmény: TaXiN (68463)
TaXiN Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68476
Nem én ... a passzátszelet. Inkább a közgazdáknak kellene elgondolkodni, mit is mondjanak 2012-ben.
Előzmény: dajtás (68470)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68475

Erről a 'Valahol Európában' c. örökbecsű jut eszembe: "Gyerekek, könyörgöm, akasszuk fel!"

 

A dolog nem sok mindent old meg, ahhoz nincs elég közgazdász. :-)

Előzmény: V.4_BlackVoid (68473)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68474

Tanítottak nekem egyetemen közgazdaságtant... a gondolkodásom jellegét nem befolyásolta. A közgazdaságtan nem tudomány, hanem módszer. Jól használható módszer, ha jól definiálod a határait. Utánkövetésre sajnos jobb, mint tervezésre... de ez sok módszerre igaz. :-)

 

Elhangzott itt, hogy bezzeg a mérnökök, akik 200 évre terveznek... Hát, már amelyik. Inkább azt mondanám, hogy nekik is vanak módszereik, ameyek segítségével elvileg képesek lennének hosszabb távra tervezni, de a gyakorlatban ez sokszor nem nyilvánul meg. Lásd a fél évekre tervezett termék-élettartamokat. Oké, én elhiszem, hogy egy közgazdász csapat 'írja elő', hogy a porszívónak 200 órányi munka után tönkre kell mennie, de a mérnökök pompásan kivitelezik az elképzelést. Innentől kezdve meg eléggé mindegy.

 

Az alapprobléma alighanem az, hogy társadalmat nem lehet tervezni. Még senkinek sem sikerült, és aki megpróbálta, az csúfos kudarcot vallott (aka: szocialista embertípus).

Előzmény: krezidiesel (68468)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68473
"Értem mit akarsz mondani,de egy dologban nagyon veszélyes lehet a mondandód.
Ha elterjed ezen gondolkodás a emberek között, biztos akad pár sötétke, aki küldetésnek fogja venni a közgazdászok lámpavasra való felhúzását."

Es ez miert is baj?
Előzmény: dajtás (68470)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68472

Nem egyértelműek az adatok. Az USA-ban volt nyárig 1 mbpd csökkenés, aztán a hurrikánok után volt még egy, ami szerintem merőben átmeneti. Az OECD többi országában gyakorlatilag semmilyen csökkenés nem volt szemptemberig. Az elmúlt 2 hónapban lehetett valamennyi, egyelőre nem tudjuk a mértéket.

 

Kína a gyenge nyár után erőteljes szeptember-októberrel jelentkezett, India hozza a formáját.

 

Összességében talán 2 mbpd-vel csökkenhetett a fogyasztás nyárhoz (júniushoz) képest szeptember-októberre. Bár ez szerintem picit túlzás, inkább 1.5 mbpd lesz az világszinten.

 

A gond viszont az, hogy az OPEC- és egyéb csökkentések nem nyárhoz képest, hanem szeptember-októberhez képest lesznek csökkentések, tehát ami addig esett ki, az ebben az egyenletben nem szerepel. A jelenlegi, 60 dolláros árszint a jövőre esedékes megaprojektek kb. felét, a 2010-re esedékesek több mint kétharmadát kiiktatja. Ez a legnagyobb baj, nem a mostni csökkentések. Az elmaradt fejlesztések miatt 2 év alatt juthatunk el oda, hogy az eredeti geológiai kitermelési maximumhoz képest extra 2-3 mbpd olaj kiesik.

 

A gáz esetében nagyobb a gáz. A Gazpromnak gőzerővel kellene dolgoznia az infrastruktúrán, de 'a gazdasági környezet nem kedvez' ennek. A politikai sem.

 

Ha az árak nagyon emelkedni fognak, szívni fogjuk a fogunkat, és csökkenteni a fogyasztásunkat, prolongált recesszió lesz. Ha viszont nem emelkednek nagyon, akkor elmaradnak a fejlesztések, úgyhogy a béka segge alá fog beesni a fogyasztás (a GDP-vel együtt), és az a válság, amit 2012-re vártam, két évvel hamarabb jön.

 

A gabona ára ismét a termelési költségek alatt van. A kisebb termelők, akik még hitelhez sem jutnak, tönkre fognak menni, ha nem emelkednek az árak. Na, ha tönkre mentek, akkor majd emelkedni fognak az árak -- a nagy agribiznisznél lesznek a földek és az eszközök... sejtjük... Elég hülye érzés, hogy tátott szájjal figyeljük a pénzpiaci válságot, mintha reálgazdaság nem is létezne. Azt hisszük, az a nagy baj, ha elfogy a hitel. Pedig az sokkal nagyobb megrázkódtatás lesz, amikor ülünk a sötétben és elfogy a kenyér. Nagy erőkkel tartunk abba az irányba.

Előzmény: V.4_BlackVoid (68456)
rev251 Creative Commons License 2008.11.07 0 0 68471
A ház aluljárója ránézésre egy "szipustanya". Már látom lelki szemeimmel a falfirkákat és a kartondobozos hajléktalanfészkeket.

Emlékeztet a X. ker. Kápolna u. ltp.-re. De rossz esetben olyan hely lesz, mint a Hős u -i blokk (vagy a Kén u. "Dzsumbuj" negyed)

Egy előnye lesz: itt le lehet forgatni a Szárnyas Fejvadász 2 -t...
Vagy az Alapítvány trilógia "Trantor leromlása" epizódot.
Előzmény: Arma Gedeonka (68461)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!