Bár a várakozási izgalmakat sikerül csökkentenem egy görögországi kiruccanással, :-D (figyelemelterelés) így amikor visszajövök, másnap már megyek is a szalonba...
Mi felhívtunk több Renault kereskedést, többek közt azt is ahol vettük a kocsit. Nem a turbó miatt csökkentették a szervizperidódust, hanem az Euro4-es norma miatt... De azért érdemes rá vigyázni! :)
A dízel esetében a turbó miatt jobban kell ügyelni.
Az off Rönó ezért csökkentette az olajcsere periódust 30-ról 20 ezerre.
Lehet, hogy ezen alapozva a bejáratáskor a DÍZELNEK mégis jót tehet egy rendkívüli olajcsere? Az érzékeny turbó élettartamát megnövelné? Persze ez is relatív.
Ha csak annyira jó minőségben gyártják a motorját, mint általában a távolkeleti motorokat, akkor semmi értelme a sűrűbb olajcserének. Vajon mekkora hasznod van abból, ha 500e km helyett 800e-nél jön el a végkimerülés???
Szoktam példálózni egy nagykanizsai autoalkatrész kereskedés alkatrész kiszállító 1,3 8v suzuki van-jával, aminél 603e km-nél lett vége a motornak. Normál 15e-es intervallumban cserélték az olajat.
Tényleg nagy a szórás, ezért kell körbecsörögni, én is kaptam ajánlatot 13-30 ezerig.
Az én füzetem szerint meg 5w30 API service SJ, SL vagy jobb. ILSAC GF-3 vagy jobb. Persze a dízelhez az kell, amit írtál:) Csak gondoltam nehogy valaki ez alapján megvegye magának az olajat és nem dízele van:) Amúgy erről az adatról úgy tudom, hogy az API SL már magában tudja az ILSAC GF-3-at, de nem teljesen tiszta, hisz csak olyat találtam, amin az van feltüntetve. Ha valaki jobban képben van, írjon. Amúgy én is mostanság gondolkozom, hogy vigyem-e a gépet, az az igazság, hogy csak olyat töltetek bele, amit magam viszek. Elfogadnám az övékét is, ha a szemem elött tudnák kibontani, de kannánál ez nem megoldható, szal nem bízok én már senkiben. Persze nagy garanciavesztést helyeztek elő a szervizekben ezért, de ráiratom, hogy milyen olaj, szavatossági idejét és hogy bontatlan csomagolásban hoztam.
Persze jó lenne az olajcsere hamarabb is, mint - esetemben - 20 ezernél. Én is akartam csinálni egyet 5000-nél - nekem most 10 ezer van benne - de az Autó Óbudánál, ahol vettem aranyárban csinálták volna. Szűrő+olajcserére 45 ezeret mondtak. "Szerintük" Castrol TXT 5W30 megy gyárilag a kocsiba, ami egyébként nagyon jó olaj csak náluk majd 5000 Ft litere, ráadásul a dieselbe 5,3 liter olaj kell tehát kell venned egy 5 lityist meg egy 1 literes olajat, ha nem akarsz hordózni és gyári mennyiséget akarsz töltetni bele.
Ezért a pénzért majd 4x teletank megvan ami közel ennyi ezer km futást enged a géppel. Szabadkozott is a szervízbe a srác, hogy ők "kénytelenek" a magyarországi importőrtől venni az olajat ami kib....ott drága.
Valszeg az lesz a megoldás, hogy veszek olajat a Humasitába és így majd 5000 helyett 2 ezer párszáz Ft-ért megúszom literét. Csak ilyenkor néhány helyen szoktak hisztizni a hozott olaj miatt!
Egyébként nekem 1 hete volt egy olyan hibajelenség, hogy egy padlógázas előzésénél 3-ból, 4-be történő fölváltás után hirtelen valami relékattanás féle hang, aztán elaludt a műszerfalvilágítás, utána kigyulladt az összes kontrolllámpa majd elaludt és újra működött minden. Őszintén mondva eléggé meglepődtem, hogy mi van! Olyan volt, mint egyfajta hirtelen áramkimaradás, vagy 1 sec alatti újraindulás.Azt nem vettem észre hogy a motor leállt volna. Ezt mondtam a szervízben is - jövő héten viszem erre az ingyenes átvizsgálásra - és mondták majd megnézik diagnosztikai computerrel, mert a Ceed fedélzetije már olyan, hogy "megjegyzi" a hibákat amik később kiolvashatóak!
Olajcseréhez kapcsolódón: autószerelőm azt mondja, hogy a motor meghálálja, ha olajcsere szempontból felezem a szervíz periódust, és 10 ezrenként cserélek. Szerintetek megéri? Jobb lesz a motor élettartama? Vagy a 150 ezer km garancia mellett nem éri meg? Vajon ha cserélem sűrűn, és a közbensőt nem márkaszervizben végeztetem, az a garancia rovására megy?
Igen ez az egyik, de van ellenvélemény. Pl totálkáros olajdoktor: pénzkidobás, a mai techinka eszközei, szűrők, korszerű kenőanyagok már simán elvégzik a feladatukat, nyugodtan lehet az első rendes szervízig várni.
Ott álltam melette, mindent Ők adtak és félszintetik került bele. Egyébként ebben az országban nem lehetsz biztos semmibe pl. milyen márkáju olaj stb. Nem követhetem minden lépését. :)
Én azt olvastam, hogy a motor az első pár ezer km. alatt, annyit kophat, mint a következő 100 000 alatt.
Ezért jó, ha rendesen bejáratod az autót, és lecseréled az olajat, mert ilyenkor nagyon sok parányi fémrészecske keringhet az olajban/motorban, (ami az alkatrészek "összekopása" miatt kerül oda), jobb ha gyorsan kiürül a motorból és nem marad benne az első szervízig 15000 ill. 20000 km-ig.
Amikor holnap átveszed az autót, ne felejtsd el elkérni az ajándék GPS-t! Ha lesz egy kis időd, akkor tegyél fel néhány képet a GPS-ről, hogy megnézhessem milyet adnak. Köszi!
1,6 ex +elektromos csomag, fekete. gondolkodtam a könnyűfém felnin, de brutálisnak találtam a 160e/garnitura árat. majd ha kicsit megtollasodom. köszönöm az infókat! majd nyomok föl képeket, ha odajutok.
Szükségtelen a külön bejáratási periódus. Az első 1.000 km-re vonatkozó alábbi néhány egyszerű tanács betartásával meghosszabbíthatja gépkocsija élettartamát, gazdaságosabbá teheti üzemeltetését és megnövelheti
• Ne pörgesse feleslegesen a motort.
• Ne üzemeltesse a motort sokáig egy adott (akár alacsony, akár magas) fordulatszámon. A motor fordulatszámának gyakori változtatása szükséges a bejáratás alatt.
• A fékek helyes bejáródása érdekében kerülje a hirtelen fékezéseket, természetesen a vészhelyzeteket kivéve.