Keresés

Részletes keresés

Kenny23 Creative Commons License 2001.04.02 0 0 359
Tzal, csak ennyit akartál mondani? Lécci legközelebb irj egy kicsit többet, mert nem teljesen ismertem meg az álláspontodat! ;-)))

Üdv Kenny23

Előzmény: TZAL (358)
TZAL Creative Commons License 2001.04.01 0 0 358
Tzal, az fel sem ötlik Benned, hogy valaki azért vall szélsőjobb nézeteket, mert ez a meggyőződése?

Dehogynem, vannak szélsőjobb emberek, akik meggyőződésből vannak ott, ahol vannak. Kérdezz meg néhány "szélsőjobbos" figurát a maciképzőről, hogy mi a véleménye a globalizmusról, a fogyasztói társadalomról, a nemzeti értékekről, az erős államról stb. Rögtön ki fog derülni, hogy azok a "szélsőjobb" emberkék vagy a centrumban helyezik el magukat vagy vmelyik liberális oldalon (akár jobb akár bal)... Csak ennyi a problémám velük, egyetlen kérdésben bírnak szélsőjobbak lenni és az az izraeli-palesztin viszony.

Miért kell mindjárt azt feltételezni, hogy aki ilyen véleményen van, az a rossz, tudatlan, ostoba, aki meg a baloldalt pártolja, annak van igaza?

Ez a kérdésed két kérdés, ketté is bontom.
1. Aki ilyen véleményen van (szélsőjobb izrael tekintetében), az még soha nem járt a megszállt területeken (egy részük még Izraelben sem), arabot általában csak a Váci utcában meg a TV-ben látnak, fogalmuk sincs arról, hogy miről szól ez az egész balhé ott, szerintük a "terrorista arab csürhe el akarja tiporni Izraelt". Ezek az emberek itthon szdsz-szimpatizánsok (vagy mszp), ki nem állhatják a jobboldalt, az amerikai elnökválasztáson a demokrata-jelöltért lihegtek, végigfut a hideg a hátukon, ha meghallják Haider nevét. Soroljam még, ezek elkényeztetett liberális zsidógyerekek, akiknek fogalmuk sincs a világról...

2. A második kérdés, ki beszélt a baloldalról? Itt nem oldalakról van szó, hanem mérsékelt és szélsőséges nézetekről, legyen ez akár a bal akár a jobboldalon. Egy átlag jobboldali ember, pláne a világon mindenhol hangsúlyosan jelenlevő liberális jobboldallal az égvilágon semmi baj nincs, ugyanannyira, amennyire a liberális ballal sem. A szélsőségekkel van a baj, pl. izraelben a moledet és hasonló pártokkal, illetve a szélsőballal. El sem hinnéd, hogy mennyire nehéz egy átlag embert besorolni a liberális jobb és bal közül valamelyikbe, a nagy átlag ennek a kettőnek a keveréke (én is, vannak bizony bal- és jobboldali nézeteim is, szociális kérdésekben abszolút baloldali vagyok, gondoskodó állam, ugyanakkor gazdasági kérdésekben jobboldali fejjel gondolkodom, gyenge állam, liberális gazdaság).

Azt mondod, a moderátornak nagy a felelőssége egy ilyen vita során. Én meg azt mondom, hogy a moderátor is csak ember, nyilván ő is a saját véleménye és meggyőződése szerint fogja alakitani a beszélgetést, ami egyáltalán nem biztos, hogy egyezik a Te meggyőződéseddel.

A moderátor azt gondol, amit akar, de mondani nem azt mond. Ha egy vita során kiderül a moderátor álláspontja, akkor a moderátornak ott helyben be kell fejeznie a moderálást. A moderátornak nincs véleménye. Én is rosszul fogalmaztam, a vitát szervező moderátornak abban áll a felelőssége, hogy a vita után mit kezd a megismert álláspontokkal, már nem mint moderátor, hanem mint madrich...

Még ugyanazon tények ismeretében is vélekedhet két ember különbözőképpen egy kérdésről (főleg, ha az a két ember ráadásul zsidó :)), annál is inkább, mikor ilyen bonyolult és összetett problémáról van szó.

ajjaj, két zsidó minimum három vélemény, de ez a vélemény legyen megalapozott, érvekkel védhető és főként átgondolt, nem gyűlöletből odafröcsögött "pusztuljanak az arabok" meg "miért nem jó nekik a többi arab állam? Miért pont ez kell nekik?", "rohadt terroristák" és még sorolhatnám a megszokott szélsőjobbos szövegeket erről a témáról. Te már hallottál olyan szélsőjobbos véleményt, ami kiegyensúlyozott volt és akár csak távolról is köszönőviszonyban állt a valós helyzettel, olyat, amelyik nem volt indulatos, nem az érzelmekre alapozott?

Véleményem szerint egy ilyen beszélgetést nem is érdemes vitaként beharangozni és felfogni, mert a szembenálló felek valószinűleg nem fogják tudni egymást meggyőzni. Legfeljebb arra jó, hogy megismerjük a másik véleményét, gondolatait, ami szintén nagyon fontos.

SZVSZ lehet erről vitatkozni, senkinek nincs betonba ágyazott véleménye, mindenkinek alakulhat még a világképe (remélhetőleg főként a szélsőjobbé :))), de tőlem ezentúl nevezhetjük eszmecserének is.

Előzmény: Rachela (355)
Rachela Creative Commons License 2001.03.30 0 0 357
Szia banjus!

Én sem szeretném tovább feszegetni ezt a témát, bár arra azért kiváncsi lennék, mi Tzal véleménye arról, amit irtam. Igaz, azóta még nem járt erre...

Előzmény: banjus (356)
banjus Creative Commons License 2001.03.30 0 0 356
Szia Rachela!!!!

Ami engem illet, nem ay yavart, hogy eltérő véleménzen van az illető, hanem az, hogy ennyire szélsőséges megoldást tud csak elképzelni erre a problémára. Amúgy szerintem sem kéne beletenni ezt a témát ilyen formában a tábor témájába, főleg nem vitaként. Szerintem sem lehet meggyőzni senkit a saját véleményünk igazáról, és én sem szeretnék politizálni itt, pláne egy olan ország gondjairól vitatkozni, mint Izael, amihez még csak hozzá sem tudok igazán szólni, mert nem ott élek. Talán ezért sem szólaltam meg azon a vitán. De részemről a topicban a téma lezárva, jó?
Ha valaki ehhez kiván hozzászólni, megteheti de remélem nem ekörül fog ezentúl a téma forogni.

Amúgy ápr.22-én Szarvas találkozó remélem jöttök:)

Előzmény: Rachela (355)
Rachela Creative Commons License 2001.03.27 0 0 355
Tzal, az fel sem ötlik Benned, hogy valaki azért vall szélsőjobb nézeteket, mert ez a meggyőződése? Miért kell mindjárt azt feltételezni, hogy aki ilyen véleményen van, az a rossz, tudatlan, ostoba, aki meg a baloldalt pártolja, annak van igaza? Nem szeretném a politikát belekeverni ebbe a topicba, semmi keresnivalója itt (mint ahogy, legalábbis kötelező program keretében, Szarvason sem), de mindenképpen felelőtlenség ezt igy beállitani. Azt mondod, a moderátornak nagy a felelőssége egy ilyen vita során. Én meg azt mondom, hogy a moderátor is csak ember, nyilván ő is a saját véleménye és meggyőződése szerint fogja alakitani a beszélgetést, ami egyáltalán nem biztos, hogy egyezik a Te meggyőződéseddel. Még ugyanazon tények ismeretében is vélekedhet két ember különbözőképpen egy kérdésről (főleg, ha az a két ember ráadásul zsidó :)), annál is inkább, mikor ilyen bonyolult és összetett problémáról van szó. Véleményem szerint egy ilyen beszélgetést nem is érdemes vitaként beharangozni és felfogni, mert a szembenálló felek valószinűleg nem fogják tudni egymást meggyőzni. Legfeljebb arra jó, hogy megismerjük a másik véleményét, gondolatait, ami szintén nagyon fontos.

Banjus hozzászólásához még annyit fűznék hozzá, engem nem az zavar, ha valakinek nagyon eltér a véleménye az enyémtől, hanem az, ha rám akarja erőltetni anélkül, hogy meggyőző érveket hozna fel, vagy ha képtelen kultúrált keretek közt adni hangot az álláspontjának.

Előzmény: TZAL (352)
Kenny23 Creative Commons License 2001.03.26 0 0 354
Ráadásul ötöt. De ez kit érdekel?
Szerintem borzalmas film.
Előzmény: Carrie (353)
Carrie Creative Commons License 2001.03.26 0 0 353
GLADIÁTOR OSCART KAPOTT!!!!!!
TZAL Creative Commons License 2001.03.25 0 0 352
banjus, sejtettem. Nagyon nem értek egyet Fricivel, mert ezeket a szélsőséges nézeteket kezelni kell. Így látatlanban megsaccolhatom, hogy a vallásos erők képviselték a szélsőjobb nézeteket, ezen kívül a tizenéves korosztály, a huszonévesek sokkal kiegyensúlyozottabb, centrista véleményen voltak, igaz-e?

Rettentő nagy a moderátor felelőssége ilyenkor, mert a szélsőjobb nézeteknek az esetek 99%-ában a tudatlanság az oka. Egyszerűen ezeket a nézeteket valló emberek képtelenek meglátni a hasonlóságot a '48 előtti zsidóság és a palesztinok között. Nem látják, hogy Samir vagy Begin ugyanazt tette, mint ma a Hamasz. Nem gondolják végig, hogy ugyanazért nem megy az összes palesztin mondjuk Jordániába, amiért a zsidók nem mentek Madagaszkárra. Ezeket a párhuzamokat kell észrevetetni a szélsőjobb nézeteket valló emberekkel és máris visszavesznek a tempóból, de ehhez kell valaki, akinek súlya van, aki autentikus, akit elfogad a szélsőjobb figura (aki esetleg végig sem gondolja a dolgot, csak heccből hangoztatja a dolgait). Pl. Frici tipikusan ilyen ember (nem a heccből hangoztató mármint, hanem az autentikus:))), ezért óriási a felelőssége egy-egy ilyen vitában, mint moderátor.

Előzmény: banjus (351)
banjus Creative Commons License 2001.03.23 0 0 351
szia Kenny!!!
Üdv. úrja köztünk. Én nem azon csodálozom, hogy ennyire sok fajta vélemény van, unalmas is lenne, ha mindannyian egyféleképpen gondolkoznánk, hanem azon, hogy voltak akik teljesen szélsőséges gondolatokat pártolták.Engem megdöbbentett, hogy általam teljesen normálisnak vélt emberkék ennyire induattal tevi szélső jobbos vonalat képviselnek!!! Elég nehéz ezt igy irásban elmondani, más lett volna, ha ott vagy...

Amúgy Tzal igen, Frici volta "felügyelő", de igazából csak arra ügyelt, hogy ki mikor kaphat szót, hogy mindenki a jelentkezés sorrendjéban szólaljon meg...

Előzmény: Kenny23 (350)
Kenny23 Creative Commons License 2001.03.23 0 0 350
Sziasztok!

Végre sikerül irnom, amiota haza jöttem a sielésből azóta probálkozom de valahogy semmisem jön össze:(
Amint olvasom vegyes érzelmeket váltott ki a madrich képzés. Nagyon sajnálom hogy nem lehettem ott. Nem baj majd legközelebb!
Azt nem értem, miért csodálkoztok, hogy ahol ennyi zsidó vitatkozok, ott ilyen nagy a vélemény külömbség. Ez szerintem teljesen normális. Bár tény, hogy nem voltam ott és nem láttam. Nyüsz
Na mára ennyi.
Üdv Kenny23

TZAL Creative Commons License 2001.03.22 0 0 349
Ki volt a moderátor? Frici egyedül?
Előzmény: banjus (348)
banjus Creative Commons License 2001.03.22 0 0 348
én is erről beszéltem. nem gondoltam volna, hogy bizonyos emberek ennyire szélsőséges gondolatokat pártolnak. ledőbbentem rajta, és teljesen megértelek amiért nem érezted magad jól.
Előzmény: komarom (347)
komarom Creative Commons License 2001.03.22 0 0 347
Sziasztok! Hosszu ido utan en is megszolalok.
Nekem nem nagyon tetsztett az emlitett vitaest, bar ezt gondolom tudhatok. Érdekesnek kétségtelenül érdekes volt, elég más színben tüntetett fel egyes embereket.
Most ennyi!
Sziasztok
komarom ( a nagyobb)
Előzmény: banjus (344)
Darvas_Kristóf Creative Commons License 2001.03.22 0 0 346
"Hóra maraton? Mikor?"
Most szombaton van
"Hol?"
a Scheiberben
"Kivel?"
Ubulék csinálják.
"Mivel?"
busszal - kell odamenni
Előzmény: Rachela (345)
Rachela Creative Commons License 2001.03.21 0 0 345
Hóra maraton? Mikor? Hol? Kivel? Mivel?
Előzmény: banjus (344)
banjus Creative Commons License 2001.03.21 0 0 344
ok, irok. de miről is? nekem is tetszett a közel-keleti vita est, de nagyon fura volt hogy szinte a legjobb barátok is képesek voltak egymásnak menni. néhány emberről kiderült, hogy nagyon máshogy gondolkodnak az arab kérdésről mt már megyek, sziasztok.
ui.: jön valaki a hóra maratonra?
Előzmény: Rachela (343)
Rachela Creative Commons License 2001.03.21 0 0 343
Nu?!

Mi az, skacok, ennyire ledöbbentetek filozófiai eszmefuttatásomtól, hogy elment a szavatok? Tessék szépen irni, pörögjön a számláló! :))

Rachela Creative Commons License 2001.03.18 0 0 342
Shalom chaverim!

Végre sikerült a karmaim közé kaparintanom a klaviatúrát, és most nem eresztem, akárhogy is visit! :) Az elmúlt napok-hetek kissé zsúfoltak voltak, úgyhogy ha megengeditek, most irom le a véleményemet a madrichképzésről. (Ha nem engeditek meg, akkor is leirom, úgyhogy ne is tiltakozzatok!)
Szóval: alapjában véve és személy szerint nagyon jól éreztem magam, és tanultam egy s mást ebben a pár napban. Az idei téma nagyon érdekesnek igérkezik, és megvan az az előnye, hogy minden korcsoporthoz (beleértve a Negevet is!) hozzá lehet alakitani az anyagot. Az természetesen rajtunk, madrichokon múlik, hogy ez mennyire sikerül.
Visszatérve a képzésre: az előadások zöme élvezetes volt, és a csoportfoglalkozások is (legalábbis a sárga csoportban) nagyon jól sikerültek, annak ellenére, hogy tényleg sokan voltunk (kb. huszan).
A szálloda nagyon jó volt, remélem nem volt ránk panasz a többi vendég részéről és mehetünk jövőre is.
Van azonban néhány kritikai megjegyzésem is (hehe, nem is én lennék, ha nem volna). Mint azt már banjus is emlitette, az újak-régiek vegyes csoportoknak nem volt túl sok értelme. Persze, tudom, hogy ilyen feszitett tempó mellett nehéz volt időt szakitani egy beszélgetős-tapasztalatcserélgetős programra, de pl. péntek este, mikor úgy igazán nem csináltunk semmi konkrétat, meg lehetett volna szervezni. Utolsó nap, a feedback során kiderült, hogy lett volna rá igény.
A másik dolog, ami véleményem szerint lezáratlan maradt, az a szombati vitaest, "A Közel-keleten a helyzet változatlan?" cimmel. Számomra megdöbbentő volt, hogy még egy ilyen kis csapatban is, mint ahányan mi voltunk, mennyire különböznek a vélemények, a szélsőbaltól a szélsőjobbig (mármint izraeli viszonylatok közt) minden álláspontnak akadtak támadói és védelmezői egyaránt. A rossz az volt, hogy mikor a vita kezdett elfajulni, Frici lezárta a dolgot, és utána már nem tértünk vissza rá, pedig a téma érdekes, és szerintem befejezetlen maradt.
Most ennyi jutott eszembe igy hirtelen, remélem, nem voltam túl hosszú.

Darvas_Kristóf Creative Commons License 2001.03.17 0 0 341
(Bocs, tudom, ez nem a reklám helye, de)
REKLÁM

TIKVA koncert lesz márc. 22., 29., ápr. 5., 12., szóval a most következő négy csütörtökön. A Club la Ventura-ban leszünk, a Lőrinc pap tér 5-ös szám alatt. Megközelíthető a 4-6-os villamossal (Baross utca) vagy a 9-es busszal (József körút), onnan 2 perc gyalog a Krúdy Gyula utcán.
Játszunk közel-keleti zenét és izraeli hórákat is.
Zenekar tagjai: Szentkirályi György - ének, gitár / Kedl László - klarinét / Hárs Viktor - bőgő, basszusgitár / Kardos Dániel - basszusgitár / G. Szabó Hunor - dob / Darvas Kristóf - harmonika / Büchler András - hegedű
Mindenkit várunk szeretettel.
A belépés ingyenes!
Ja, és aki volt az 1. turnusban, az a záróbulin hallhatott minket a régi imateremben.

REKLÁM HANGZOTT EL

banjus Creative Commons License 2001.03.13 0 0 340
Szegény Rov. Szóval tényleg nem a legjobb dolog amikor ellopják, de túléltem.
A képzésen volt egy csomó jó program, pl. Aser előadása az tényleg csúcs volt, meg jött egy eltés férfi is, annak is érdekes volt az előadása. Azonban 1-2, mint mindenütt másutt, nem tetszett. De ez nem csak az én hibám.
Voltak workshopok is, amik kifejezetten élvezetesek voltak. Legalább is szerintem. Ez abból állt, hogy pl. Fricivel előadtunk egy bibliai történetet. Az volt a vitzes, az egészben, hogy felosztott minket párokra. De pont úgy jött ki a lépés, hogy csak egy vegyes páros volt, igy egyértelmű volt, hogy a szerelmi történet melyik részét kellett nekik előadni. A többit pedig egynemű csapatok alkották. Igy lehetett, hogy a "hóditó" Dávid királyt mindig a játszó szobában, mert a szállodának olyanja is volt, plüssvirágok jelképezték. Vitzesen nézett ki.
Előzmény: jung (339)
jung Creative Commons License 2001.03.08 0 0 339
Banjus! részvétem a telefon miatt, Rov asztaltársunknak Szarvas után 2 nappal fujták meg. Boldog Purimot mindannyiotoknak, remelem talalkozunk a 3-4 purimi buli egyiken. (A Sort ma nyitja az ABSOLUT PURIM)
T.
Előzmény: banjus (338)
banjus Creative Commons License 2001.03.07 0 0 338
Szia Jung!!!

ezennel mesélek Neked, meg az egyéb érdeklődőknek Gallyatetőről. Eddig ezt azért nem tettem meg, mert vasárnap hulla fáradtan értem haza, tegnap meg nyelvvizsgáztam, és előtte arra készültem.
Szóval mint már tavaly is, alig vártam a képzést. Sajna azonban nekem kicsit negativan indult a dolog, ugyanis indulás előtt a népstadionnál elcsórták a telefonomat., most meg már a diákomat sem találom:(((
Ami a képzést illeti, nem érzem igazán úgy, hogy bejött volna az az ötlet, hogy tereljük össze a kezdőket, meg a nem kezdőket, mert igy igaz, hogy megismertem néhány kezdőt, de nem volt időnk arra, hogy beszélgessünk. A programok tök jók voltak, leszámitva azt, hogy minden állandóan csúszott a megadotthoz képest. 4 csoport volt, állitólag nálunk voltak a legtöbben.
Tök jó volt az a része a dolognak, hogy minden témát párosával is feldolgoztunk, azaz mint egy jesivában tanulópárokat alakitottunk. Okosodtam is talán, de nem jutott arra igazán idő, hogy rendesen át lehessen beszélni a témákat. De ez már tavaly is igy ment. Amúgy tényleg jó volt, majd mesélek még, csak mostmár kezdek fáradni, kezdetnek meg ennyi is elég talán.
Jó éjt!!!

Banjus

Előzmény: jung (337)
jung Creative Commons License 2001.03.07 0 0 337
Süllydünk!
Ennyire nem történt semmi Galyatetőn, ami minket partvonalon túliakat is érdekelhet? Meséljetek!
T.
TZAL Creative Commons License 2001.03.01 0 0 336
Az, aki '91-től kb '94-ig volt a kornyika tanár. Ha rá gondoltál, akkor talált süllyedt, ha nem ,akkor ezek alapján talán már be tudod lőni, hogy ki lehet, egyébként tényleg sötét haja van.
És még valami érdekesség, most hogy madrichként "közelebbről" is láthattam a cdit, kiderült hogy azokon saját arcképe van, a lemezek cime pedig Song with Jossy 1.,2. ...Jó, nem????

Hát ez a mai CD-írós, szines tintasugaras világban nem akkora nagy durranás :)

Előzmény: banjus (335)
banjus Creative Commons License 2001.02.27 0 0 335
Az, aki '91-től kb '94-ig volt a kornyika tanár. Ha rá gondoltál, akkor talált süllyedt, ha nem ,akkor ezek alapján talán már be tudod lőni, hogy ki lehet, egyébként tényleg sötét haja van.
És még valami érdekesség, most hogy madrichként "közelebbről" is láthattam a cdit, kiderült hogy azokon saját arcképe van, a lemezek cime pedig Song with Jossy 1.,2. ...Jó, nem????
Előzmény: TZAL (334)
TZAL Creative Commons License 2001.02.24 0 0 334
I. joszi az a kissé lóarcú, sötét hajú, ugye?
Előzmény: banjus (332)
Darvas_Kristóf Creative Commons License 2001.02.24 0 0 333
Mikor '99-ban izraelben voltunk a Somerrel, Habonimmal és Hanoarral, a kedvenc buszvezetőnket hívták Joszinak. (Jó, csak azért volt közkedvenc, mert az előtte lévő sofőrünk nagyon hülye volt)
Előzmény: Rachela (329)
banjus Creative Commons License 2001.02.23 0 0 332
én emléxem rá, tök cuki gyerekei voltak. I. számú Joszi az énektanár most, aki viszont tömeg pszihózist szeretne alkalmazni, ezért minden óráját úgy tartja minden maci nagy tiltakozására, hogy legalább 100 ember legyen ott elvben...
Előzmény: TZAL (331)
TZAL Creative Commons License 2001.02.23 0 0 331
Ki emlékszik II. joszira? Ő nem fáraó volt, hanem egy nagydarab, sötétbőrű, ijesztő kinézetű de galamblelkű énektanár. Az összes Joszik közül (kivéve persze a Croitorut, aki nem énektanár, viszont jobban énekel, mint bármelyik énektanár) ő volt a legjobb arc, volt vagy 190cm magas, olyan 140 kiló lehetett (nem volt kövér, csak nagydarab) és jellegzetessége volt a feleség és egy rakás gyerek. Nála nem volt sértődés, nem voltak orosz dalok, volt viszont humorérzék, móka és kacagás, valamint énekelhető dalok.
Szó mi szó, bajuszos sértődős Joszit fúrtuk rendesen, örömmel hallom, hogy sikerrel :)
Ha jót akartok magatoknak, akkor követelitek ezt a nagydarab Joszit énektanárnak...
Előzmény: rov (330)
rov Creative Commons License 2001.02.23 0 0 330
Örömmel jelentem, hogy ma délután 4 óra tájban "A" táborban - amennyire ez a 44-es útról megállapítható - csend és béke honolt. A Hely Szelleme általam üdvözöl minden kedves topic-hozzászólót. :)))

re: Joszi

Megjegyezném, hogy Rachela által leírt módon nem valószínű, hogy a Joszi nevet adnák. Amikor a gyermek tangóharmonikával a kezében megszületett, akkor még egy Joszi sem volt a táborban, lévén, hogy ennek 1990 előtt kellett történnie. Tehát az ominózus mondat helyesen: "Ahá! Te leszel az egyik énektanár Szarvason!" A többi valószínűleg stimmel... :)

András

Előzmény: Rachela (329)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!