Keresés

Részletes keresés

Doky586 Creative Commons License 2013.06.26 0 0 31678

Csak megjegyzem hogy főleg figyeléshez, scannelgetésre a kínai kézi adóvevők inkább elveszik az ember kedvét.

Egy normális kézirádió pl. Yaesu (VX-6/7) vagy iCom (IC-E80) főleg a sávon kívül sokkalta többet tud a kínaiaknál.

Pl. 0.5 - 999 MHz folyamatos vétel, Légisáv normális vétele, jó érzékenység, szkennelési tartományok, gyors scan, frekvenciameghatározás, stb..

Persze csak ha komolyan gondolod.

Előzmény: FT-20 (31675)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.26 0 0 31677

Az  idén  több  vasutas, mozdonyvezetö vitt  tölem  ilyen célra  kézi  rádiot ,  ha  érdekel

keress  e mailbe ,  vagy telefonon ,  ha7wdh@citromail.hu,  29 428 296,  20 991 6430.

pmate955 Creative Commons License 2013.06.26 0 0 31676

Ez a 2 csatorna "sajnos" a legtöbbször úgy működik, hogy lépked a 2 csatorna között másodpercenként. Gyakorlatilag olyan mint egy szkenner, csak nem 50 csatorna között keres, hanem 2 között. Persze vannak kivételek, amik 2 csatornát figyelnek egyszerre- Duplex - de ez nem az a kategória.

Jól fontold meg, mert később tudsz venni adóvevőt is, de egy jó vevő néha jobb. Nekem van UV3R-em is, de a szkennerrel gyorsabb a keresés a frekvenciák között

FT-20 Creative Commons License 2013.06.26 0 0 31675

Szia, köszönöm válaszod.

Scaneren én is gondolkoztam de mivel később szeretnék én is bekapcsolódni a rádióamatőr közösségbe így azért gondoltam adó-ve-ő készülék melett. A ferkvenciát és az üzemmódot tudom ahol szeretnék hallgatózni, és mint ahogy te is leírtad nem tervezek a MÁV hálózatán kalózkodni :), csupán érdekelnek a vasúti dolgok és a későbbi esetleges rádióamatőr használat miatt gondolkoztam adó-vevő készülékbe.  Ami most dilemmát okoz hogy egy hordezható két csatornás vagy egy stabil egy csatornás készüléket válasszak.

Üdv

Előzmény: pmate955 (31674)
pmate955 Creative Commons License 2013.06.26 0 0 31674

Szia!

Ha jól értem meg szeretnél figyelni egy frekvenciát. Ehhez szkennerre vagy egyéb VEVŐ készülékre van szükséged. A teljesitmény adásnál lényeges. :) A vétel csak a készülék érzékenységétől és az antennától függ.

A rádió, amit emlitettél egy adóvevő, tehát adásra is alkalmas, de engedély nélkül nem szabad vele forgalmazni, pláne MÁV frekvenciáin. Nekem egy GRE PSR-275 szkennerem van. Nemrég árultak egy hasonlót itt, az indexen is. Ha tudod a frekvenciát és az üzemmódot, akkor könnyen eldöntheted milyen rádióra van szükséged.

Antennaként elősször a beépitett gumicsutkával érdemes próbálkozni, utána persze mindenféle más antennát is ki lehet próbálni. Karl Rothammel Antennakönyve rengeteg információt tartalmaz, amennyiben Te magad akarod elkésziteni az antennát, de ha gyárit veszel, akkor is érdemes elolvasni.

73&DX! HG8-654

Előzmény: FT-20 (31673)
FT-20 Creative Commons License 2013.06.26 0 0 31673

Üdv mindenkinek,

Segítségeteket szeretném kérni a rádiózással ismerkedőként szeretnék olyan 2 sávos (BAOFENG UV-B5) rádiót választani amivel elsősorban hallgatózeni szeretnék. Kérdésem az lenne hogy az UV-5 teljesítménye elég lenne a város széléről (Szolnok) a szolnoki máv BP-Szolnok(VHF) vonali rádióadások véreléte. Ha ez a készülék nem lenne elég hozzá gondolkozom még estleg nem hordozható VHF rádióban is. Megfelehet e erre a célra az UV-B5 ös készülék? 

Segítségeteket elpre is köszönöm!

pmate955 Creative Commons License 2013.06.26 0 0 31672

A telepitővel semmi baj. Találtam hozzá kódot és azóta mindig kidob. Lefuttattam pár viruskeresést, de nincs vele baj. A wowexec virus kicsit felütötte a fejét, de leirtottam.

Most a BR universal filtert próbálgatom, de nekem olyan kéne, amivel lehet zajszűrést végezni.

Előzmény: Törölt nick (31671)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.26 0 0 31671

Én ezt a programot még csak vírusosan tudtam letölteni. Jó lesz vigyázni vele!

Előzmény: pmate955 (31668)
pmate955 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 31670

Főleg zajszűrésre, lyukszűrőként, felül/alul áteresztő szűrő.

Előzmény: Törölt nick (31669)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.25 0 0 31669

Attól függ, hogy mi célra kellene a DSP szoftver :) Mert sokféle DSP létezik.

Előzmény: pmate955 (31668)
pmate955 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 31668

Üdv!

A Chromasound nevű audio DSP program valamiért folyamatosan kidob egy Runtime Error 5 hibakóddal. Próbáltam újratelepiteni, de nem segitet. Tudja valaki, hogy meg lehet-e oldani valahogy?

VA3AGM qsl.net oldala másnak sem elérhető?

Ismertek  más jóféle audio DSP progikat?

A billentyűzetemen nincs hosszú i...

73&DX! HG8-654

rudolphe Creative Commons License 2013.06.25 0 0 31667

Üdvözletem!

A hivatkozás a leírt módon tökéletesen használható!

Köszönöm szépen!

Tisztelettel!

Előzmény: gg630504 (31666)
gg630504 Creative Commons License 2013.06.24 0 0 31666

Nos, egyszerűen a típus és a 'manual' szót kerestettem Google-lal. Az első találatot néztem, nam is alaposan.

A FireFox beépített PDF nézője kicsit lassú, de a linken jobb gomb - Hivatkozás mentése más néven, majd PDF nézővel offline valószínű mennie kell.

Üdvözlettel: Gábor, a HG9IEG állomás kezelője.

Előzmény: rudolphe (31665)
rudolphe Creative Commons License 2013.06.24 0 0 31665

Üdvözletem!

Ezt a rádióamatőr körökben használatos melléhangolást ismerem - attól függetlenül, hogy jómagam nem vagyok rádióamatőr.

- Költséges nagyon számomra ez a hobby...

Megpróbáltam megnyitni a küldött linket, de egy üres oldal jött be nekem.

Szeretném megkérdezni, hogy milyen program alatt futtatható az ajánlott weboldal, - hátha életet tudnék lehelni bele?

Köszönettel!

Előzmény: gg630504 (31664)
gg630504 Creative Commons License 2013.06.24 0 0 31664

Érdekes kérdés az adóvá alakítás.

Az első középfrekvencia 70,5 MHz körül van, az első fL1 70,5 és 526,8 MHz között állítható be. Elvben ez a jel kivezethető. Utána egy fix, kb. 70,5 MHz-es oszcillátorral lekeverhető arra a frekvenciára, amit kijelez. Utána távíróban billenytűzhető. Szűrés és erősítés után antennára köthető. Ezzel távíró adód lesz, aminek a vevőfrekvenciáját a vevőkészülék állítja elő. Adáskor a vevő antennabemenetét védeni kell.

http://www.radiomanual.info/schemi/RX/JRC_NRD-525_serv.pdf alapján hirtelen ennyi.

SSB-hez nem kizárt, hogy fel lehet használni a vevő szűrőjét, mint adó-vevőkben is szokás.

FM-hez a 70,5 MHz-es segédoszcillátor frekvenciáját célszerű modulálni.

Megnéztem, egy konkrét készüléknél a RIT-tel +- 10 kHz eltolást lehet beállítani. Jutotteszembe', előfordul, hogy egy kapós állomás távíróban pár kHz-el arrább várja a hívást, mint ahol ad, hogy a hívói ne zavarják az adását. Jó esetben néha közli is, mennyivel arrább figyel.

Előzmény: rudolphe (31663)
rudolphe Creative Commons License 2013.06.24 0 0 31663

Üdvözletem!

Köszönöm szépen ezt a választ is!

Azon agyalok most, hogy a feliratot láttam egy NRD-525-ösön is, - igaz, ott egy gomb van a felirathoz rendelve és valamelyik "tekerőlanttal" lehet megpiszkálni a frekvenciát.

Az érdekesség annyi számomra ebben, hogy az NRD-525-ös is egy vevőkészülék, de lehet, hogy nem jól tudom: Rá lehet bírni adásra is valamilyen segédberendezéssel?

- Komolyan kérdezem, nem élcelődésből!

Mindezekkel együtt, komolyan veszem az írottakat!

Az NRD-525-ösről egyébként jó véleménnyel vagyok, - főleg a távírószűrési képessége nyűgöz le, - és itt nagyon nem érdekel, hogy mennyi idős a konstrukció.

Tetszik a beatoszcillátor része is, - és úgy általában az egész...

Van azonban még egy, számomra talányos tulajdonsága:

A bal oldalon, a szélső potmétert ki lehet húzni, és változtatni lehet vele valamit...

Speciel, nem sikerült érzékelnem, hogy mire való pontosan ez a "tekerőlant".

Mégegyszer, tisztelettel megköszönöm az információkat!

Üdvözlettel!

Előzmény: gg630504 (31650)
gépészet Creative Commons License 2013.06.24 0 0 31662

Köszönetem! Bizonyára fel tudom használni. A nuvisztoros gdo-t úgyis később tervezem, annak hálózati trafója Emil OM jóvóltából már csak tekercselésre vár. (A huzalbeszerzése is rövidesen megtörténik, bár a dót fele rajta van a trafócskán.)

Mégegyszer köszönetem! Druszádnak is!

Öreg Csóka

Előzmény: schlumbergerrrr (31661)
schlumbergerrrr Creative Commons License 2013.06.24 0 0 31661

Öreg Csóka, finom kis trafót szereztem neked, de majd csak júliusban tudom a kezedbe adni. Varga Tibi ajándéka :-)

Előzmény: gépészet (31660)
gépészet Creative Commons License 2013.06.24 0 0 31660

Üdv Emil!

Sch Kőrtárs most hagyja abba (félbe) az unokázást, én meg most készülök fel a hétvégi unokák fogadásra. Így csak NEGYED gdo-m van ezidáig! :-)

No, itt most egy hónapig félre kell tennem! :-(

Öreg Csóka

Előzmény: HA7PJ (31651)
Doky586 Creative Commons License 2013.06.23 0 0 31659

Elfelejtettem megírni hogy segítő válaszaitokat várom.

Az ilyen pökhendi üres beképzelt válaszokra nincs szükségem...

Valaki csak programozott már rádiót itt ezen szoftverekkel?

A hiba előjön rádió és programozó nélkül is egy egyszerű loopback dugóval is, pedig terminalprogival is minden jól működik.

Ha tudtok más lehetőleg ingyenes programozó-szoftverről VX-2 és Wouxun rádiókhoz megírhatnátok pse.

Előzmény: Törölt nick (31654)
X ANTI Creative Commons License 2013.06.23 0 0 31658

Mondhatnánk, hogy múló elmezavar.

Elmondok egy trükköt a PM100 mikrofonokra. Ami független a progizástól.

Igen gyakran szed össze durva brummot stabilban, kocsiban mindenféle fedélzeti elektromos zajt.

A megoldás a mikrofonkapszula házának testelése!

A hátsó kis nyáklapra finoman rá van peremezve a kapszula fém háza. Az alu az ónozott panelkára. Az lesz KH-s!

Egy csavarhúzó élével 3-4 helyen erősen rányomni ezt a peremezést és lőn boldogság újabb 4-5 évre!

Más típusnál is előfordul. Persze lehet cserélni is a betétet, ha van kéznél új.

S ez a jelenség igencsak hunos! Hun előjön, hun nem. Kb. 2 perc a normaideje a javításnak.

Előzmény: zoraki (31657)
zoraki Creative Commons License 2013.06.23 0 0 31657

Gyári a programozó kábel.

Olyannak tűnik ez a hang, ami kimegy adásba, mintha valami kontaktus hiba volna. Nem találtam ilyet a mikrofon csatlakozónál, mozgatással sem tudom későbbiek folyamán reprodukálni a hibát. Én a mikrofonra gondolok, mivel ez ugye kondenzátor mikrofon. Nem lehet hogy ez a kondi betegeskedik?

A programozás csak annyiból állt, hogy átállítottam nagy teljesítményre, majd mikor szóltak, hogy nem tökéletes az adásom, vissza kicsire, de ott is csinálta. Majd idővel egyre később jött elő a hibajelenség, majd meg is szűnt, azóta se csinálja.

Előzmény: X ANTI (31656)
X ANTI Creative Commons License 2013.06.23 0 0 31656

Elég fura hiba. Pár ezret már feltöltöttem, de ilyen hiba még nem volt.

Gyári programozó?

Esetleg egy IC hiba lehet. Ha jól emlékszem, egy CD4066 (CD4053?) kapcsolja át a mikrofon szálat progi üzemre. Ennek hibája miatt volt, hogy bentragadt progi módban, hangot nem vitt át. Meg fordítva is. Azon normál esetben pár mV jel van. Okosításkor közel 5 V-os impulzus sor.

Előzmény: zoraki (31655)
zoraki Creative Commons License 2013.06.23 0 0 31655

Sziasztok!

Adott egy maxon pm100. Szépen teszi a dolgát, de azt vettem észre, hogy ha programozom , akkor utána az adásom nem tökéletes, pattog, serceg. Ez szép lassan elmúlik magától. Ahogy észrevettem nem freki és teljesítményfüggő. Mi lehet e hiba magyarázata?

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.23 0 0 31654

Nincs ingyen ebéd

Előzmény: Doky586 (31652)
schlumbergerrrr Creative Commons License 2013.06.23 0 0 31653

Van már egy fél GDO valakinél elkészítve?  

Én majd elsején érkezem haza külföldi nyaralásból, majd akkor :-)

Előzmény: HA7PJ (31651)
Doky586 Creative Commons License 2013.06.23 0 0 31652

Sziasztok!

Készítettem egy 'univerzális' rádió-programozót. (soros portos max232 ic-vel, cserélhető kábellel a rádiók felé)

Win7 home premium 64bit PC-vel és Prolific usb/rs232 átalakítóval használom(nám).

A programozás jól működik Wouxun KG-UVD1P rádióval (Kenwood csatlakozós kézi) + kínai programmal; és Yaesu FT-8900R (asztali) rádióval + FTB8900 demo programmal is !

Én viszont Yaesu VX-2 rádióval és a KC8UNJ féle ingyenes Commanderekkel is használni akarom (VX- és KG-UV Commander).

Sajnos ezen commandereknek informatikai defektusuk van. (?) XP-n állítólag jól mennek.

A kínai progi olvassa/írja a KG-UVD rádiót, majd kilépek belőle, Commandert indítom: rádiót megvillantja majd olvasási hiba. nem veszi a soros portot, bárhogy próbálom. Mivel a másik (kínai) progival jól működik ezért hw (programozó/kábel/rádió/PC) hiba nem lehet csak szoftver hiba.

Több PC-vel is próbáltam, több helyre átkapcsoltam a Com port számát, XP kompatibilis módban indítottam..: de semmi.

Használja valaki ezeket az ingyenes VX- Commandereket? Hogy tudnám rávenni hogy működjön Win7/64 biten ?

HA7PJ Creative Commons License 2013.06.23 0 0 31651

Uraim!

Van már egy fél GDO valakinél elkészítve?

Akkora csend van!-gondolom nyaraltok.Persze a munka megvár min_den_kit.

gg630504 Creative Commons License 2013.06.22 0 0 31650

RIT = Receiver Incremental Tuning, azaz vevő járulékos/finom elhangolása az adóhoz képest.

KörQSO-ban az adási frekvenciád állandó, de vevődet a kísérletező partnerek kissé eltérő adási frekvenciájához tudod hangolni. A saját adófrekvenciád és vételi sávszélesség változatlan marad.

Az NRD-535 csak vevő, nincs benne adó, nincs mihez képest elhangolnod a vevőd, nincs benne RIT.

Előzmény: rudolphe (31649)
rudolphe Creative Commons License 2013.06.22 0 0 31649

Köszönöm szépen a választ!

Akkor ez a "PBS"-sel (Pl. NRD-535) azonos lehet, - úgy gondolom.

A középfrekvenciát lehet vele odébb hangolni valamelyest...

Remélem, jól értelmeztem a választ!

Köszönöm!

Tisztelettel!

Előzmény: hejo (31648)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!