Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Mikor felépítették a sátorvárost Taszáron, azonnal keresték a kapcsolatot a Somogy megyei kollégákon keresztül az osztályunkkal. Attól féltek, hogy megtalálják Őket a magyar drogdílerek, mi meg attól tartottunk, hogy Ők hozzák az anyagot.
Nagyon fontos volt nekik, hogy a bázison kívül, mikor pihentetni felhozták Pestre a fiúkat, ne kerüljenek kockázatos helyzetbe. Komoly értékelő-elemző munkával dolgozták fel a szálláshelyeket, és az engedélyezett szórakozóhelyeket, nagyon jó volt együttdolgozni a srácokkal, sokszor volt, hogy nem kaptunk infót módszereiről, de amit lehetett megosztottak velünk.
Szerintem Wachsler Tamást jól felkészítettük, a körkörös után NATO orientált lett volna, de elvesztették e 94-es választásokat. A Wachsler féle reform elég radikális volt 2001-ben, csak 2002-ben megint elveszítették a választásokat. Az SZDSZ-nek próbáltam segíteni, hogy mi van a "Sorkatonák oszolj!" után, nem voltak rá vevők, nekem Mécs Imre az SZDSZ honvédelmi kabinetjének főnöke iratmegsemmisítőként működött. Juhász Ferenccel, Szekeres Imrével a Népszabadságon keresztül leveleztünk. Simicskó Istvántól megkaptam az arany oroszlán díj bronz fokozatát (Juhásztól ugyanennek az arany fokozatát), de nem kereste velem a kapcsolatot. Végül azért nem tudtam befolyásolni a politikusokat, mert Für Lajostól napjainkig mindenkinél azzal kezdtem, hogy a vízfejet felszámolni és ez ugye macerás.
Nem volt szándékom megsérteni jlkmn fórumtársat vagy akárkit is aki ilyen helyzetbe került annak idején, ha ez történt akkor elnézést kérek, viszont a kérdésemnek nagyon is van alapja. Néhányszor már ecsetelte hogy igen erős környezetben forgolódott:) és jó rálátása volt jó pár dologra, ott lett volna az alkalom hogy jó irányba terelje azt a politikus csapatot: helyre pofozzák azokat a jelenségeket amelyek lerontották a MH hírét és megkeserítették a sorállomány életét. Amit említettem mint példa - a bűncselekmények büntetéseinek szigorítását-az csak egy a sok lehetőség közül. Nem kell mindjárt a LÉ-ra gondolni, a nagyon demokratikus US Army a vietnámi háború idején már működtetett mobil droglaborokat, a kiutazáskor tesztelték a bakát, ha pozitív lett nem haza hanem detox helyben.
Szóval több mint bűn, hiba ami akkor lett elkövetve.
Tisztelettel: a mínuszok plusszok-nak csak a legritkább esetben van köze a hozzászólás " értékéhez".
( más témákban előfordul hogy valaki 20-30 mínuszt kap egy teljesen korrekt hozzászólás ra, 1-2 személytől. Igen tudom hogy elméletileg 1 ninck csak 1 értékelést adhat) Sokszor csak az ellenszenv osztogat....
Ha figyelmesen olvastad az írásomat abban az áll, hogy a rendszerváltás után szinte semmi lehetősége nem volt a tisztnek a jogszerű fegyelmezésre. A fegyelmező zászlóalj akkorra már megszűnt, hadbírósági ügyre sorkatonát illetően az én környezetemben nem is emlékszem. Amit te fegyelmezésnek, vagy büntetésnek írsz le mint pl. a konyhamunka, az sok katonának a kedvenc lógós helye volt, mert ott meleg volt, és enni is kapott normáliasn, ráadásul nem kellett neki sárban-mocsokban dolgozni az alegységénél. Már a 90-es évek elején jogszabály tiltotta meg a katona szabadságának az elvonását, azt az adott időszakra meghatározottak szerint ki kellett adni. Találkoztam nem egy katonával, akik a szolgálati idelyük tekinélyes részét a fogdán töltötték, volt aki civilként is már megjárta a börtönt, neki az megszokott hely volt, volt aki inkább ücsörgött bent mint hogy pl. őrséget adjon. Volt olyan szolgálati helyem, ahol a fogdásoknak volt egy tiszthelyettes főnökük, aki minden nap még civil szemmel nézve is normális munkát végeztetett velük, és nem volt egy vaddisznó.
Engem Tapolcán egy üveg bor becsempészésért hat hónap helyben járásra ítéltek, ami szó szerint így hangzott: Két hét laktanyafogság hat hónapra felfüggesztve.
Na, azért ez nem egészen így volt. Voltak fegyelmező eszközök és voltak fenyítések is. Mindkét alakulatnál, ahol sorállományúként szolgáltam, legalább 2-3 hadbírósági esetet ismertem, vagyis futkosóra ítélt sorkatonákat. A A hadbíróságon kívül ugye a leghatékonyabb eszköz a szabadság megvonása volt. (Ma ez lehetetlen lenne bírósági ítélet nélkül.) Azaz pl. Tapolcán meglehetősen sűrűn szabtak ki félév helyben járást pitiáner fegyelemsértésért is. A kedvezmények megvonása között is elsősorban a szabadság megvonása volt az elsődleges fegyelmező eszköz, pl. kimaradástól, eltávozástól való eltiltás. De fegyelmező eszköz volt pl. a konyhamunka, a szemetes szolgálat és még pár ilyen undorító, de szükséges munkákra való beosztás. Csak magamból indulok ki, gondolod, hogy egy úri távírász szívesen súrolta a konyha kövezetét? Az újoncverés - ha kiderült - egyből hadbírósági beadvánnyal kezdődött. Ha a hadbíróság visszautalta az ezredparancsnok hatáskörébe, akkor a delikvens akár egy hónapot is eltölthetett a helyőrségi fogdában. Az sem volt annyira vidám, mert a fogdás örülhetett, ha kiszabadulhatott egy kis külső körlet takarításra, különben kibaszott egyhangúan teltek a napjai.
Innen üzenem neked te faszkalap minuszoló, hogy a Honvédség az nem egy rózsaszín ködbe burkolt lányszoba, hanem a mindenkori Magyarország állapotának a leképezése. Éppen ezért, hiába próbálod minuszolgatásokkal semmissé tenni az itt leírt valóságot, az azért a való életben vastagon megtalálható-sőt ennél még mocskosabb is.
Álmodozni lehet, de nem érdemes. A Honvédség az nem a francia idegenlégió, vagy az orosz hadsereg. A rendszerváltás után egy tisztnek alig volt fegyelmezési jogköre egy alárendelt katonával szemben. Különben most sincs. Ha büntetni akarta a beosztottat, akkor irathegyeket kellett készítenie, sokszor tanúkat felkutatnia, írásban bizonyítva a katona által elkövetett legkissebb szabálysértést is. A katonának volt-van joga akár jogász segítségét kérnie, hogy kivakarja őt a különben elkövetett disznóságok következményeiből. Nekem is volt börtönviselt katonám, jobban ismerte a jogot mint az alakulatunk jogi tisztje. E mellett a magyar politikusok mindenféle megfontolásból szinte érinthetetlenné tették az akkori sorkatonákat, így nem egyszer a hivatásos katonának kellett magyarázkodni, ha megpróbálta az elégtelen eszközeivel fenntartani a fegyelmet.
Az elöljárók a személyes példamutatást ajánlgatták tehetetlenségükben a beosztott tisztjeiknek, amin csak röhögni tudtunk. Egy bűnöző életmódra berendezkedett dakota, vagy egy kötelességre soha nem nevelt úrifiú csak jót szórakozott a Honvédség fegyelmező eszközein, amit egy csapatnál szolgáló hivatásos képtelen volt megváltoztatni.
Ha már emlegettem hogy miért is nem tartalak hadügyérnek alkalmasnak:)
Nem azzal van bajom mit leírtál a sorkatonaság problémáival kapcsolatban- ezekkel teljesen egyetértek,láttam már ennél durvábbakat is, lásd amikor egy börtönviselt illetőt kellett megfékezni egy másik seregben, leírtam mi történt), hanem az a bajom hogy mint főtiszt pontosan érzékelted mi a baj, de a könnyebb utat választottad: megszüntetni a sorkatonaságot ahelyett hogy mint Isten ostora :) rámászni az egész rendszerre és helyrepofozni az egész rendszert,olyan büntetésekkel hogy az általad említett esetek elkövetői 100x meggondolják hogy megéri-e elkövetni egy újonc megverést...
mert pofázhat XY hogy neki mindegy, de amikor felvetődik hogy 20 év múlva szabadul, hát azért elgondolkozik hogy megverje az újoncot vagy sem:)
Ugyanazokat a gondokat látjuk, annyi a különbség hogy másképp látjuk a megoldási lehetőségeket.
Lemaradtam valamiről? A Honvédség már munkaerő kölcsönzéssel is foglalkozik? Mert ha nem, és a katonát a munkáltatója-a Honvédség rendeli ki valahová munkavégzésre, akkor kötelessége a katona mindenoldalú ellátásáról is gondoskodni. Aki ezt a rendeletet a Honvédség részéről jóváhagyta, az tényleg egy idióta. Ez nem őszi mezőgazdasági munka az átkosban, amikor a katonákat kicsapták pár hétre valami TSZ-be dolgozni, és a parasztok etették- itatták őket.
A képlet ennél sokkal egyszerűbb, na meg azért álljon meg a nászmenet, állami szervekről van szó, közös zsebbel.
A magyar egészségügy egyik nagy aduja hogy a kórházak rendelkeznek saját vagy bérelt elszállásolási kapacitással, így teljesen logikus hogy első sorban ezt veszik igénybe, hogy hogyan számolják el egymás között a HM és az eü. miniszter, az már állami belügy. A kórház által biztosított lakhatás az összes előnyével nagyon vonzó lehetőség, amelyhez mindig is hozzányúlt a magyar állam, legyen szó egy egész sepszi nővér osztály elszállásolásáról ( nem vicc, ez megtörtént pár éve amikor egy soproni kórház teljes nővér állománya átigazolt :) az osztrákokhoz, helyette hoztak odaátról egy egész végzős nővérke osztályt) vagy orvosok elszállásolásáról.
Ha megvan a lehetőség, ki kell használni.
Másik dolog: ha az SHTF eset bekövetkezik, nyugaton is az első szalmaszál amelyhez odakapnak a sereg, pontosan amiatt ami hiányzik a civil társadalomból: feladat orientáltság és fegyelem...
Részemről mindig is csodálkoztam a békáimon ( Grénouille:)) hogy a jó égbe tudott egy olyan nemzet mint a francia kinevelni azt a katona réteget , ég és föld különbségek vannak a civil társadalom és ők közöttük:
Másik kérdés, amely nem függ össze a témával, de jó tudni: 20 évvel a sorkatonaság megszüntetése után , egy felmérés eredménye szerint a franciák 70%-a támogatná a visszaállítását:)
A pedagógusoknál se lett szerintem tömeges felmondás, mikor most a nyáron megszűnt a közalkalmazotti jogviszonyuk. Mondjuk itt azért nem csak arról van szó, ez annál összetettebb.
Már most jönnek a hírek a proszektúrák túlcsordulásáról. Az olaszoknál katonai konvoj vitte a koporsókat a temetőkbe. Kellene segíteni, csak akkor nem Benkőnek és Káslernek kellene egyeztetni.
Nálam még tart a 161816 hsz-ed által okozott sokk:)
"Ha én lennék a honvédelmi miniszter"
Próbálom a helyére tenni ennek a lehetséges eseménynek a lehetséges következményeit, kb. Buda török általi elfoglalásának megfelelő súlyosságú lenne...:)
Most akkor segíteni mennek, vagy a kórházon élősködni? Felborulna a Z 2026 költségvetése, ha a HM fizetné a panziót?
Kormányrendelet a védekezésről:
Egy másik pedig a honvédelem feladatait részletezi veszélyhelyzet idejére a kórházakban. E szerint a katonák a kórházak zavartalan működésében, az egészségügyi dolgozók segítésében vesznek részt. Például: a testhőmérséklet-méréssel egybekötött beléptetési feladatok, a betegirányítási, útbaigazítási, betegkísérési illetve adminisztrációs feladatokban. De emellett logisztikai feladataik is lesznek, ahogy az előző veszélyhelyzeti időszakban is.
A rendelet szerint a katonák elhelyezéséről, – ha szükséges – szállásáról, étkezéséről, egészségügyi védőfelszereléssel való ellátásáról a feladat ellátása szerinti kórház vezetője gondoskodik.
Az uborkaszezon idöszakaban,unalomüzes ellen ... egy ~8 perces ismeretterjesztö video a haborusdi gazdasagossagarol, ... meg a Bayraktar-rol ... Azerbajdzsisztan, Örmenyorszag viszonylataban ... Törökorszag erintesevel ...
"A maszek atombombák az idő múltával mind kisebbeket pukkantak, mikor már egy négyemeletes házat sem lehetett felrobbantani velük, az Állami Minőségellenőrző Központ szigorú vizsgálatot rendelt el. Kiderült, hogy a kisiparosok kispórolták belőle az uránt, baracklekvárral és viszketőporral helyettesítették. A csalók mindannyian börtönbe kerültek, csak egy becsületes készítő maradt szabadlábon, ő igazolni tudta, hogy az uránt árban egyenértékű tarkababbal pótolta."
"A MÁV az egy külön állatfaj, amolyan szent tehén. Hozzányúlni nem szabad, mert ott landolnak a bukott tisztek, meg mindenféle sallang."
Nem tudom, hogy ki vagy (illetve voltál), de azért érdekelne, hogy hányan és hol szolgálnak azok a bukott tisztek a MÁV-nál. Van ugyan elvileg egy hatályos együttműködési megállapodás a hivatásos állományból kikerülők foglalkoztatására, de a gyakorlatban nem igazán került alkalmazásra.
Akkor nyomozzuk ki együtt. Hozz egy dátumot (az orosz csodafegyver nem mostani történet, több hetes) én meg hozom, hogy aznap, meg másnap mit lőttek szét az azeri drónok. Így ok?
Egyáltalán nem szűntek meg. Az azeri elnök minden nap elmondta, hogy előző este mit pusztítottak el. Egyedül az utolsó napokban volt kevés bevetés, az időjárás miatt.
Kíváncsiságból googlizz rá, hogy mikor történt ez állítólag és aznapra milyen videókat adtak ki dróntámadásokról.