Lassan már túl leszünk a telekvásárláson...
A házépítés költségeit számítgatva természetesen különböző megoldások különböző (elég magas) eredményt adnak.
A minap az egyik kivitelező weboldalán bruttó 130 ezer/négyzetméter áron kínál kulcsrakész megoldást, míg egy magazinban a hagyományos építkezés költségeinél egy 100 négyzetméteres lakóterületre bruttó 35 millió jött ki.
Tudom, hogy a különböző anyagok nagyban befolyásolják az árat. Kíváncsi vagyok, hogy kinek mi a tapasztalata a kivitelezés költségeit (tervezett és tényleges) illetően. Valamint milyen problémákba ütköztetek a finanszírozás terén (hitel, számlagyűjtés stb.)
Előre is köszönöm, hogy megosztjátok a tapasztalaitokat!
Akkor nem kombinálok (ma pedig nincs betonozás...)
Azt az 1 m3 földnedves betont egy segédmunkással (a fialmmal :-) másfél-két óra alatt bekeverjuk az adalékkal és (gyakorlatilag egyenesen a keverőgépből) beleöntjük a helyére.
Nem tudsz kérni FN vagy KK betont víz nélkül, mert a víz nélküli beton nem lesz földnedves, de főleg nem lesz kissé képlékeny.
Nem tudom, hogy betonüzembe tudnak-e keverni száraz betont, mert a sódernek eleve van nedvességtartalma, ami cementtel keverve már elindítja a kötést, főleg amennyi eső pl. ma is eláztatja. Szerintem víz nélküli betont csak zsákosban tudsz venni, ahol keverés előtt a sódert nulla nedvességtartalomra szárítják.
Ami billenccsel szállítható az a csont száraz beton lenne, ha tudnának ilyet, vagy max. a földnedves. Ennél hígabbat már csak mixerautóban.
nekem is jól alakult az ezévi házfelújitás .. 3 éve vettem egy felújitandó 100 nm körüli házat katasztrófális állapotban. megcsináltuk lakhatóra, burkolás, viz, villany, tavaly új fűtés kond. kazán, kémény, stb.
idénre új tetőt terveztünk. az ács árajánlata az általm várt 2-2,5M ft helyett bőven 3M felett állt meg + ereszcsatorna meg tetőablakok stb. nagy csalódás volt.
mivel a párommal már kicsit elegünk lett ebből hogy minden hétvégén malteros vödör, fogjuk magunkat szarunk mindenre és elmegyünk nyaralni a tengerpartra.
én sajnáltam rá a pénzt de láttam h az asszony már kiborulás határon volt, így ráhagytam.
így az adalékkal és osztályozott sóderrel szerintem is teljesen jól lehet házilag keverni, csak nem szabad rohanni, ki kell várni amíg a keverék homogén lesz a gépben.
Ez összesen kb 0.1 m3 beton volt. A következő betonozás jövő héten nagyobb adag lesz (1 m3 körül) azt megrendelem víz nélküli keverékként ("KK" ha jól értettem) és helyben adom hozzá azt a néhány pohár vizet meg a sika adalékot. Szerencsére tőlönk pár kilométerre van egy betonkeverő telep, szóval nem lesz vészes a fuvardíj sem. Addig még elő kell készítenem a helyet, ahová az esetleg megmaradó 0.1 m3 betont el tudom használni (merthogy inkább kicsivel többet rendelek, semmint hogy hiányozzon 0.1 m3).
Ilyen melegben külön jó, hogy kötéskésleltető is van benne. Viszont ha elmúlik a késleltető hatása, nagyon gyorsan elkezd kötni.
Azt mondják otthon nem lehet olyan minőségű betont keverni, mint egy mixerbeton. Hát lehet. :) Tettem félre mintát 2,5 literes palackba Sikával kevert betonból is. Komoly meló volt szétverni. Persze egyszerre 5-6-több m3 betont nem állnék neki keverni, mert egyszerűbb a mixerbeton, és nem is drágább, de nem mindig kell ekkora mennyiség, a mixer minőséget pedig lehet otthon is keverni.
Azert kell a tervezoi muvezetes (az okosok szerint), mivel nincs hatosagi kontroll az engedelyezesnel, igy ha az eredeti tervek szerint keszul az epulet, tenyleg minden felelosseg az epitesze, hoszen vegigkiseri az epitkezest.
Hát igen egyszerűbb egy hiteltanácsadóval. De számos esetet olvasok amúgy, akik vagy ezért, vagy azért nem juthatnak hozzá a CSOK-hoz vagy az Áfa-visszatérítéshez. Lehetne sokkal rugalmasabban kezeli a dolgokat, ha már az a cél, hogy beinduljon az építőipar, valamint legyen sok gyerek. :) Második felével egyetértek, én is kértem kiviteli tervet, csak azt mondom, hogy egyszerűnek van beharangozva és mégis többet kérnek mint eddig, bár most írta épp KömKel, hogy nem így van/lesz, úgyhogy mostmár talán tényleg egyszerű lesz az a bejelentés. :)
KömKel:
Köszi a választ. Amúgy, ha van műszaki ellenőr, akkor miért kell a tervezőnek is egy hasonló folyamatot csinálnia? (Nem kötekedés, csak kérdezem.)
az adminisztráción sokat könnyít, ha elmész egy hitelközvetítőhöz, ők ismerik a menetrendet, a jutalékot pedig a banktól kapják (a bank számára ebben valszleg az a biznisz, hogy nem kell annyi ügyintéző az ügyetlenkedő ügyfelek ügyeinek ügyintézésére). ilyen hitelközvetítőből elég sok van, a nagy testvér segít.
az, hogy meg kell fizetni az építésben részt vevők munkáját a tervezőtől a műszaki ellenőrig, szerintem teljesen ésszerű, csak az elmúlt 6-7 évben ahhoz szoktunk, hogy a családiház-építésben nagyon kevés volt a megrendelés, a munkadíjak irreálisan alacsonyra süllyedtek. a pillanatnyi helyzet persze a másik véglet, mert az igények gyorsabban nőttek, mint a kapacitások, most kivitelezőt alig lehet találni. de ez beáll majd.
Ez egy épitész kollégák által is terjeszett hülyeség.
Ami kell:
- (legalább) M=1:100 kidolgozottságú alaprajz, metszetek, homlokzatok, M=1:200 léptékű utcakép és helyszinrajz <--- gyakorlatilag ez megfelel a régi engedélyezési tervdokumentációnak
- kell statikai kiviteli terv akkor, ha 5.40 feletti a fesztáv és/vagy van 3 méternél nagyobb monolit áthidalás, valamint ha egynél több lakószint van <--- ez plusz, de a 191/2009 alapján amúgy is kötelező volt, csak később
- kell gépészeti rendszerterv: ezt azonositják tévesen gépészeti kiviteli tervnek, holott egyszerűen kell egy olyan alaprajz, amin fel vannak tüntetve a gépészeti berendezések, és fűtési módok, valamint ehhez egy kapcsolási rajz (hol a gázóra, merre megy a gázvezeték, hol a füstgázelvezetés)
- kell elektromos rendszerterv, ami ugynaaz mint a gépészeti. Hol a villanyóra, hol vannak a beépitett fogyasztók, hol a kismegszakitódoboz
- kell kitűzési rajz <--- ehhez viszont ajánlott geodéziai digitális alaptérkép
Szóval visszaállt a tervezési rendszer a 2016 előttire. Van kvázi egy engedélyezési terv, amit kivitelezési dokumentációnak neveznek, és van továbbra is kiviteli terv, amit épeszű ember megcsináltat, ha rendesen felépitett házat akar magának.
(július 1 utáni szabályok szerint leadtam már 4 tervet ezek szerint elkészitve)
Annyi könnyités van, hogy aki ki tudja várni a komplett kiviteli terv elkészültét (tehát a részletest), akkor nem kell kidolgozni az M=1:100as dokumentáció, mert az a MINIMUM követelmény, de attól "felfelé" eltérni lehet.
Magyarul egy új ház tervezése az alábbi szerint néz ki:
1. Vázlatterv
2. vázlatterv alapján kivitelezési dokumentáció (amit e-naplóba feltöltve engedélyezetté válik)
3. Kiviteli terv (amennyiben kell a 191/2009 szerint, vagy a megrendelő kéri)
4. kötelező legalább 6 alkalommal a tervezői művezetés
Nem kell beszarni egyből, rengeteg hülyeség kering megint szokás szerint az épittetők és épitészek között is. Az épitészek azért vannak beszarva, mert abszolút nincs hatósági kontroll mostantól, ha valamit elbasznak a tervezésnél, akkor a teljes felelősség az övék.
Csodálatos újítások lettek idén. :) Egyszerű bejelentés, "támogatások", stb. csak 20x annyi papírt kell beadni (aki esetleg nem kérne kiviteli tervet, annak plusz millió/milliókba kerül a terveztetés), mint eddig kellett, a támogatásokat is a kétértelmű megfogalmazások és az átgondolatlan szövegezés miatt fele se tudja igénybe venni, ha mégis, akkor napokat tölt a bankban mire sikerült megkapnia a pénzét... :) Miért nem lehet tényleg egyszerű az "egyszerű"...
Ma használtam a mapei adalékot, egy keveréshez 55 kg 0-12 sóder + 12.5 kg cement + 4 liter víz, ez így kb 33 liternyi kész beton (370 kg cement/m3)
Elképesztő, ha nem a saját szememmel látom, el sem hiszem. annyira kevés víz van benne, amitől (adalék nélkül) még szinte por szállna ki a keverőgépből.
ez nedvesen csillog, öntve folyik, de lassan, mint a méz. Hogy mennyire sűrű, csak akkor lehet észrevenni, amikor próbálom igazítani és beleakad a kanál.
Ha kicsivel több vizet adnék neki, talán magától is vízszintesre terülne (akár a padlopon), így kicsit igazítanom kellett, de ez pont jó, mert van fél százalék
"generálos kb mennyivel drágább mint ha én szedem össze a szakikat?"
Nekem a nagyobb tételek úgy jöttek ki, hogy amit generáltól kaptam nettó árat annyiért tudtam bruttóban magán úton beszerezni. Ezek alapján azt gondolom, hogy 20-30% lehet a generál árrése.