Változások a Balatoni menetrendben.
"A dél-balatoni vasútvonalon a Déli pályaudvarról 7.00 órakor induló nagykanizsai gyors megáll majd Lepsényben, a 8.00 órakor induló fonyódi sebesvonat pedig Polgárdi-Tekerespusztán. A Déli pályaudvarról Nagykanizsára közlekedő expresszvonat 12.00 óra helyett 13.00 órakor indul. Ezzel párhuzamosan a szombathelyi gyorstól a nagykanizsai személyvonathoz csatlakozást biztosítanak Székesfehérvár állomáson.
Az észak-balatoni vasútvonalon, önkormányzati kérésre Balatonfüredről egy vonat 20 perccel később 14.20 órakor indul, Tapolcán csatlakozást biztosítva Ukk felé.
A dél-balatoni vasútvonalon a Székesfehérvárról Siófokra 8.05 órakor induló vonat nem közlekedik a téli időszakban, viszont a hivatásforgalomban utazók jobb kiszolgálása érdekében a korábban Siófok-Nagykanizsa közötti személyvonat Székesfehérvárról indul, 17 óra 30 perkor."
A legviccesebb ezek között a 12 órás kanizasi express visszaállítása 13 órára. Eddig is akkor ment, minek kellett megváltoztatni?
Miért van Szombathelyről Euregio Bécsújhelyre? Mert hárman átmennek naponta?? Meg vissza???
Szüntessük már meg azt jó, mert csak 3-an lépik át naponta a határt.
Legalább gondolkozzunk, könyörgöm. Tudom hogy ez nektek elég nehéz, de:
1. fel lesz újitva a Zalalövő - Zeg - vonal, tehát utána már nem kell lépésben menni.
2. Belföldi forgalomban a ZEG felé tartó ingajáraztok magasabb komfortfokozaton üzemelnének.
3. Érdems v-peti javaslatát, a ZEg - Muraszombat viszonylatot is megvizsgálni.
4. Nem érdekes ki menne át a határon, egy onatot nem azért indítunk, hogy minél több legyen a két végpont közötti utas. Ha ezt vennénk alapul, az ország összes vonatát meg lehetne szüntetni.
Az csak annyi hogy átmegy a határon, és ausztriában újra belföldi járatként közlekedik.
Elnézést kérek a tegnap este a 2517-essel kapcsolatban írtakra, mert azok nem fedik a valóságot.
A valóság az, hogy ma reggel nem a 2627-es monori ingával jöttem Pestre, hanem a 2517-es szolnoki ingával Monorról, és a vonat Monorra +3-al, Zuglóba óramű pontosan érkezett!
Amit pedig Monoron egy utas mondott nekem, ez a vonat a héten végig pontosan járt, és nem győzött csodálkozni, hogy lehet ez.
A helyről annyit, hogy az utolsó kocsi első felében Monorról indulás után is volt 9 üllőhely, és Üllő után is volt még 4, a kocsi Vecsés-Kertekalján telt meg, innentől voltak álló utasok az előtérben.
Hétfőn is ezzel megyek, aztán majd kiderűl, mert nekem ezen 2517-es jobban fekszik időben, na meg már csak nem fagyok szét a peronon a vonatra várva.
Na ja, de annakidejen nem igy kellett atdocogni Fehervaron sem. Tegnap azt magyaraztam a havernak tele van lassujelekkel az egesz, raadasul a biztber is regi.
Ha jól emlékszem, akkor kb. max. 40 volt akkor is.
>Sajnos mindkét oldalon (fszt-mv) hibáznak, nem véletlen a sok késés, ami jellemző a MÁV-ra. A köztük lévő ellentét mindig is meglesz. Úgy látom, a hibázásoknál nagyobb kárt okoz a szándékos szívatás.
Egy (már elmesélhető) példa: gözössel jöttünk a Déliből a Hámánba a körvasúton, hajnali 1 felé. Pestújhelynél nyugodt vörös a kijárat, megálltunk az irodánál. Álltunk egy órát, a forgalmász nyilvánvalóan aludt. Akkor a vezér meglátott egy, a mozdony alatt átosonó macskát, elkezdte csattogtatni a rudazatot, hogy megijessze. Ekkor mozgás támadt az irodában, és gondolom, a forgalmász azt gondolta, hogy őt akartuk felébreszteni a csattogtatással. Ott álltunk még két órán keresztül. Biztos Rákosrendező nem adott engedélyt tekintettel a hatalmas éjszakai forgalomra... Itt a szívatás nem okozott ekkora bajt, de ilyesmik vannak a napi forgalomban is.
OFF: >Egyszer megpróbálkoztam a kinyomtatásával, hogy ne kelljen annyit gép előtt ülnöm. Korábbi nyomtatások hátoldalát használtam ehhez. De egy oldalra iszonyúan kevés hozzászólás fért el. :( Igen. pl. te is bészúrsz minden hozzászólásod után néhány üres sort. Biztos a nyomaték kedvéért :))
Amúgy: nyomtass kisebb betűkkel. Igaz, hogy akkor nagyítóval kell olvasni, de a nagyító megújuló eszköz, míg a nyomtatás maga a merő környezetszennyezés...
Nem annyira OFF: hallottátok, hogy jön a digitális film? Aki nem váltott analóg gépről digitre, betehet ilyet a gépébe, a neg tekercse a tároló, egy nyelv a mostani film helyére nyúlik és nyeli a képet, mint kacsa a nokedlit... Betehető minden gépbe, amibe normál méretű kisfilm mehet. Nem bánnám, ha lenne ilyen! :))
Sziasztok!
M44-419, egyetértek veled, hogy nem más szakszolgálatok munkáját kellene bírálgatnunk- nem is ez volt a célom -, csak hát a vez. állásból nézve sokmindent másképp – gördülékenyebben – meg lehetne oldani.
Az általam leírt aszódi esethez még annyit, hogy Aszód-Tura között vgzár volt, Aszód II. vágányán szintén, egy vágányt elfoglalt a tológép is, így a maradék 4 vágányon a forgalmat zökkenőmentesen lebonyolítani egy gyakorlott fszt-nek is gondot okozott volna.
Akkor legyen egy eset a gépészettől is: egy V43-as fekve maradt, ha jól emlékszem, Mendén. Szolnokról segélygéppel egy 2000-es V43-assal mentünk. Odaúton feltűnt, hogy a mv. igencsak rávágódik a jelzőkre, a lassújelekre az utolsó pillanatban fékez. Biztosan rutintalan vagyok – gondoltam – én jóval hamarabb elkezdtem volna fékezni, de hát a mv-nek 10 év körüli utazási ideje van, úgy voltam vele, biztosan tudja, mit csinál. Mendén a mv. összeakasztotta a két gépet, azután fékpróbáztunk, én kezeltem a fékezőszelepet, a mv. nézte a fékezést-oldást a dög gépen. Irányváltáskor a papagáj összeszedett valami hibát, ami a kijelzőn is eltörölhető volt. A mv. viszont a hiba törlését a kijelző világítását szabályozó gombbal próbálta eltörölni, sikertelenül. Ekkor már Szolnokon közel 1 éve voltak ilyen gépek, sőt a mv-nek már szolgálata is volt rajtuk! Visszaúton a már odaúton megszokott módon – szerintem - későn fékezgetett, igen kis lassulásokat produkálva. Szolnokon a fűtőházba betolás idejére átmentem a dög gépre, kiderült, hogy a mv. a kormányszelepet be sem iktatta! Mit nézett a fékpróba alkalmával?
Szerintem ott lehet a baj, hogy a mv-k csak egyszer vizsgáznak gyakorlatban. A hatósági vizsga alkalmával vezetnek egy térközt, szerencsés esetben megállnak egy vizsgáztató által meghatározott pont előtt. Amikor én vizsgáztam, az egyik gyakornoknak az volt a feladata, hogy haladjon át Szerencs állomáson, melyen ténylegesen fesz. Mentesítés és egy 10-es lassújel is volt. Ezt sikeresen megcsinálta, a többiek gratuláltak neki, mondván, hogy lehet, hogy ők nem tudták volna megcsinálni. A baj csak az, hogy ez egy átképzős tanfolyam volt, mindenkinek a dízeles jogsija megvolt, nekik fékezniük tudni kell(ene). Akkor mi volt a feladatban a nehéz? Az áramszedő levétele? Így vannak mv-k, akik valahogy átmennek vizsgán és azután egész életükben nem tanulnak meg fékezni sem.
A fszt-k önállósító forgalmi vizsgáját nem ismerem, de ez sem lehet sokkal komolyabb.
Sajnos mindkét oldalon (fszt-mv) hibáznak, nem véletlen a sok késés, ami jellemző a MÁV-ra. A köztük lévő ellentét mindig is meglesz.
Mostanság többször is előferdültem az eszetgomi vonalon. Eddig semmi extra. Egyik nap odafelé usgyi, kezd eléggé amortizálódni, úgy ráz, hogy kiesik a vesekövem (nem a sin illesztéseken, hanem egy 5-10Hz körüli rezgés), tömött, és kezd igazán koszos lenni. Na sebaj, ez mégmindig máv ultra++. Visszafelé megjelent egy vezérlőkocsi, szakadt bhv-k, majd a hátulján egy csörgő. Sehol sem állt 2 percnél többet, így a Pilisvörösvár-nyugati útvonalat 55 perc alatt sikerült "befutni", szerintem a 40km/h-s sebessget értük el maximum, de azt is vagy öt perc alatt. Ugyanez a táv desiróval 25-28 perc.....
Háromszázvalahány hozzászólás végigolvasása már túl sok időt igényel. :( Erreföl én még most is szaporítom a szót. :)
Amikor hosszabb időre (1 hét minimum) távol vagyok, akkor mindig elmegy a kedvem attól, hogy behozzam a lemaradást. Egyszer megpróbálkoztam a kinyomtatásával, hogy ne kelljen annyit gép előtt ülnöm. Korábbi nyomtatások hátoldalát használtam ehhez. De egy oldalra iszonyúan kevés hozzászólás fért el. :(
Ezek a legnagyobb problémák ebben az országban, hogy egy kb. 150 km-es távolságot fél nap alatt lehet megtenni vonattal.
Olvastam erről egy cikket, már nem emlékszem hol, hogy Magyarországon azért nincs értelme gyorsvasúti hálozatot kiépíteni, mert túl rövidek a távolságok. Ez szerintem így ebben a formában hülyeség, mert időben meg mintha az őskorban lennénk.
Egy 140-160 km/h-s sebességre alkalmas pálya, az nem gyorsvasúti hálózat, és Magyarországon elegendő lenne a legtöbb fővonalon. Sőt néhol még a 100-nak vagy a 120-nak is lehetne örülni, a 40-60 km/h-s sebesség helyett pl. Kaposvár és Dombóvár között.
A villamosított szakaszok aránya csak Lengyelországban éri el az uniós átlagot, Szlovákiában és Szlovéniában 42%,
Elég valószínű, hogy ez az arány tovább fog javulni Lengyelországban. Ugyanis a mellékvonali hálózat drasztikus csökkentésével egyre kevesebb a madzag nélküli vonal. Így könnyű... :/
A legnagyobb mértékben Németországban csökkent a hálózat hossza, az 1995-ös szint
86%-ára szorították vissza. Ugyanakkor Olaszország, Belgium, Svédország és Ausztria 2–5%-kal növelte vonalainak hosszát ebben az időszakban
Úgy látszik, a németek a lengyelek babérjaira pályáznak. :((( Ráaádásul, ha ott bezárnak 500 km vasútvonalat, és épül 500 km ICE-pálya, akkor a mérleg az nulla?