Ipari motoroknál nagyon szépen le van írva, hogy az olajcserék közötti időt a fajlagos motorterhelés, a felhasználási körülmények, a kenőanyag és a gázolaj minősége határozza meg. Ezekből az infókból szépen ki lehet sakkozni, hány óránként vagy km után esedékes a csere.
Személyautóknál sajnos nem igazán tesznek említést ezekről, pedig érdemes lenne pár sorban megemlékezni bizonyos dolgokról...
" ... autó számítógépe valószínűleg nem hülye teljesen, vagy csak nem az van beégetve az agyába, hogy tegye tönkre a motort. ... "
A te autódban konkrétan 12 hónap időintervallum van beprogramozva, tehát mint ahogy mantec is írta, itt az ideje cserélni. Most a futástejesítménnyel a te esetedben nem foglalkozik.
Van amelyik márka engedékenyebb, de ott is van azért kikötés. Időintervallum lehet 24 hónap, de csak abban az esetben, ha az éves futásteljesítmény legalább a 10 ezer kilométert eléri.
Volt róla szó, hogy ha az illető kevés alkalommal megy hosszú utakra, és így nem éri el az egy év alatt a csere futásteljesítmény felét sem, akkor nyugodtan mehet akár két évig is az olajjal, míg ha sokszor megy rövid utakon, akkor mindenképp célszerű az idő faktort előtérbe helyezni (na ezt szépen leírtam...).
Nos a rugalmas csere esetén az autó számítógépe valószínűleg nem hülye teljesen, vagy csak nem az van beégetve az agyába, hogy tegye tönkre a motort.
Mostanában a saját autómat csak a nyaralásokon veszem elő, így a legutóbbi olajcsere óta mentem vele kb 3 ezer km-t. De eltelt több mint egy év (13 hónap egészen pontosan) és most kiírta, hogy cseréig hátralévő km: 0.
Valóban sok a különbség eredeti és eredeti közt, a videók alapján. Én is néztem párat, de mily meglepő, mindegyik orosz nyelven van..:D Nálam a gyártási dátum az előlapi címke alatt kicsit máshogy van,mint a képeken és videókon. Elég apró számok vannak, amik talán valami cikkszámot takarhatnak és közvetlen mellette kb 2mm es szünetet hagyva jön a gyártási dátum egyben, ami így néz ki: 24Apr17. Ennyi. A hátlap címke kinyitható, sok nyelv van rajta, valamint egy magyar cimke is rá van ragasztva, ahol fel van tüntetve a magyar forgalmazó neve is. Nekem leginkább a kupakon látható fröccsöntési nyomok tűntek fel és, hogy a flakon anyaga annyira puha, hogy simán összenyomható. Eddig hozzá voltam szokva, hogy a Motulnak jóval keményebb flaskája van. :D
Neten néztem ilyen eredeti olajról videót. Azon sincs plomba fólia. Amiből egyből látszik a gagyi hamisítás, az a színe. Az eredeti világos sárga, a hamis meg enyhén pirosas. Nem szagoltam, pedig van az előzőből 1-2 deci lent a pincében. :-) Eddig stimmel nálam is. Sőt még a qr kódot is olvassa a telefonom. a dugattyú ábra, meg a többi címkeszín, árnyalat, stb stimmel. De! Eltérő infókat találok a neten a kupakon lévő hologramos matricáról. orosz oldalakon látni, a többi európain nem. A kupak illesztése is jó. A hátlapcímke valahol kinyitható, máshol nem, enyémen sem. Valahol többnyelvű, nekem csak német nyelven van rajta. A gyártási dátum az előlapi címke alatt a hamison ledörzsölhető, az enyémen elvileg eredeti, mert nem jön le és a formátuma is a gyárival egyezik. Eddig mindig ilyen olajat rendeltem és 50€ körül (inkább felette) volt az ára, de most meglepve tapasztaltam, hogy jelentősen lement, jelenleg 40€ alá. Sőt megjegyzésben azt írták, hogy nem 5 literes kannában jön, hanem 4+1-ben. Írtam az eladónak (forgalmazó áruház), addig nem rendelek amíg nem válaszol, hogy valóban így jön-e a kiszerelés és biztosít-e arról, hogy a terméket hivatalos forrásból szerezte be. Turbós dízelbe kell, nem akarok kockáztatni.
2 napja rendeltem ugyan ezt az olajat és feltűnt, hogy a flakon öntése eléggé gagyi, főleg a kupakja. Valamint a kupak alatt nem volt ilyen fólia plomba se... meg eskü, de whisky szaga van az olajnak. :D
"További kérdésként merülhet fel, hogy mi van, ha egy vagy két év alatt nem is érjük el a cserét jelentő futásteljesítményt? Ha ritkán használjuk az autót, de akkor hosszabb távokat megyünk, akkor a két évenkénti időszakos csere elegendő. "
Ezt én laikusként eddig is így gondoltam, de nem e szerint éltem. Ideje van a paradigmaváltásnak?
A motorom esetén 12e km az előírt olajcsereperiódus úgy, (legalább API SG szintű olaj kerüljön bele.)
Ehhez képest én SN-t töltök bele, aztán van, hogy 3ezret megyek egy szezonban...
Pedig sajnos igaz, nagyon sokan mondják, különösen a részecskeszűrős dízeleknél előfordulhat, hogy nő a mennyiség. Benzin is kerül bele, a működésből adódóan, de ugye az nagyrészt elpárolog.
Én se nagyon akartam elhinni, de a többség meggyőzőtt. aaz is tény, hogy olvastam valami járgány manualjában, ha nő az olajszint, akkor olajat kell cserélni. (dízel)
Közben volt annyi időm, hogy tudtam olvasgatni. Azt írogatták különböző cikkekben, hogy van gyártó aki 4-8 dl / 1000 km-t ír, de van aki még az 1L / 1000 km-t is megengedi.
Most már konkrétan nem rémlik, hogy mikor le lett cserélve az olaj, meddig lett töltve, de valószínű félig a nívó jelölésén. Mikor ránéztem a héten meghűlt bennem a vér is, hogy minimum. A maradék olajat beleöntöttem az kb 7-8 dl volt és így most maxon van.
A baj az, hogy kicsit el lett hanyagolva az évei során, de nem tudom ez mennyire normális fogyás 51xxx km és 15 év után. Igen, ez valós, anno zsír újan lett vásárolva. Csak mivel a nem, nekünk nem kell hozzá nyúlni, mert nyugati autó, meg majd a szerviz megcsinálja alapon volt a hozzáállás és én most értem el azt a kort és "tudást" ami alapján azt gondolom hogy ezt elba**tuk.
Ezért is érdeklődtem meg a dolgot, de kiderül mi lesz.
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat mindenkinek, érthető volt a dolog. :)
Akkor úgy látszik csak a dízel Opelek zabálják az olajat. Volt Zafirám, H és J Astrám, mind 0 km-től kb 120.000-ig volt nálam (céges lízingelt autók), mindegyik ette az olajat. Mindig fel is hívtam a flottakezelőnk figyelmét, hogy olajcserénél egy litert a csomagtartóba is kérjen, mert annyit lazán megevett 2 olajcsere között.
"Mindig hallom hogy az enyém cserétől cseréig elmegy nulla olajfogyasztással,rendben legyen így.
De olvastam már szakértőtől olyan cikket hogy az nem is normális ha egy motor nem eszik semennyi olajat."
135e km-t futott benzines Z14XEP motoros Opel Merivám olajcserétől olajcseréig sosem eszi az olajat. Most kezdjek el aggódni??? Jó oké ez poén volt de Te dobtad fel a magas labdát :-)))
Mivel kicsit ereszti az olajat a szelepfedélnél azt a tömítést már meg is vettem, csak még nem álltam neki kicserélni. Most hétvégén lehet, hogy nekiállok, akkor majd le is fényképezem.
Mindig hallom hogy az enyém cserétől cseréig elmegy nulla olajfogyasztással,rendben legyen így.
De olvastam már szakértőtől olyan cikket hogy az nem is normális ha egy motor nem eszik semennyi olajat.
Ez motor függő,vannak motorok amik eszik vannak amik nem.Természetesen itt nem arra gondolok hogy literszámra egyen 1000km alatt,az már nem normális.Az én Skodámban is kifejezetten az a motor van (BBZ)ami köztudottan eszi az olajat 1-2 deci kell bele 1000-2000km után attól függ mennyire pörgetem:)
A tiéd is VW motor bár másik tipus de azt nem tudom az olajevő e vagy nem.
Az alsó és felső nívó között általában kb 1liter különbség van.
Az a lényeg hogy a két jelzés között legyen a szint,ezt kell figyelemmel kisérni.
Lehet mellé nyúlok, olajfogyásról érdeklődnék. :) Esetleges OFF-ért bocsánat. :)
Adott egy Motul 8100 X-Cess 5W-40 motorolaj és egy 2003-as Seat Cordoba BKY 1.4 Stella 55kW, 75 Le-s autó.
A kérdésem arra irányulna, hogy kb. mennyi olajnak kellene fogynia 1-2 ezer km alatt? Illetve, hogy a nívópálca minimum és maximum jelzése között mennyi lehet az olaj mennyisége (deciliter vagy liter)?
Sziasztok. Nem tudja valaki, hogy ezeknél az ismertebb alkatrész webáruházakban a cikkszámok utáni betűjelzések mit jelentenek? Pl olajszűrő cikkszám+x=2000Ft vagy olajszűrő cikkszám+y=3000Ft. Gondolom a beszállítót jelöli, de van e minőségbeli eltérés?
Mivel most cserélt olajat ezért könnyebb először levenni a szelepfedelet, ha ott minden szép tiszta akkor fölösleges leengedni az olajat, levenni az olajteknőt, venni tömítés és vagy pasztát és összerakni.
Bizonytalan előélet esetén még a leengedett olaj után az endoszkóp kamera is segít, sőt én egy drótdarabbal is bele szoktam tapogatni hogy van-e lerakódás a karter alján pl. Aztán lehet tovább vizsgálódni, bontani.
Fölöslegesen én nem bontok mert pl az én autómhoz 6000 ft a tömítés + paszta, van olyan típus hogy még a váltót is le kell venni mert nem férni hozzá a csavarokhoz.
"Az bizalomerjesztő ha a régi tulajnak fogalma nincs mikor volt olajcsere!"
[OFF]
Nem szorosan kapcsolódóan, tényleg csak érintőleg: vettem egy V6 automata Voyagert az ősszel úgy, hogy nem tudtam kipróbálni, csak meghallgatni a motort, hidegen. 276.000 km körül járt az óra, sem szervizkönyv, sem olajcsere-matrica, egyáltalán, semmilyen infó arról, mikor milyen szervizt kapott az autó. Egy német kisváros lepukkant ipartelepén egy arab (pontosabban szerintem perzsa) nepperétől vettem, egy olyan helyen, ahol a legmenőbb autó egy E46 BMW volt. Jobbról egy átlyukadt Corsa B, mögötte egy Lada Baltic, a Voyageren meg nulla fék (a betöltött fékfolyadékot azonnal kiköpte valahol).
Annyira finom hangja volt, hogy megvettem (azért sok pénzt nem adtam érte!), kockáztattam, ilyen a szerelem. Pedig egyértelmű volt, hogy a gyertyákat nagyon régen nem cserélték (48.000 km a csereintervalluma, 6db platina, de V6 FWD lévén a hátsó hengersor felett ott a fél autó), a szelepfedél-tömítéseket szintén feleennyi kilométernél kellett volna, mert dől alóla az olaj (kettő van ugye, elfogadható minőségben olyan 10.000/db, és szintén komoly bontás árán lehet csak cserélni). Az automata álló helyzetben és hidegen D-be, R-be rakva nagyon finom volt, de kipróbálni nem tudtam, és némi gyanakvásra adott okot, hogy alánézve a váltó teknőtömítése helyett paszta látszott. Mellesleg az automata olaját is KÖTELEZŐ 48.000 km után cserélni. Ha elmarad, tuti váltóhalál, nagyon gyorsan, számtalan váltóhalott Voyagert lehet találni a neten emiatt. Egészségeset már kevesebbet.
Ezen kívül valami olyan elképzelhetetlen retek volt benne, hogy a bézs kormány kvázi feketének látszott. Azóta kiderítettem, hogy új autóként egy szász-svájcbéli lovastanya gazdájáé, egy hölgyé volt, aki lóutánfutót szállított vele. Lehet sejtésetek, mi mindenből tevődik össze az a fekete szmötyi.
De mondom, a motor hangja imádnivaló volt, hát megvettem. A fék-problémát gyorsan megoldottuk, az autó össze is állt, még a folytatás (olaj-, gyertya- és egyéb cserék előtt) megfuttattam úgy 500km-t, hogy lássuk, mégis, mit vettem. Minden fasza volt, amíg a kormányműből ki nem fosta az összes szervóolajat, de sebaj, azóta ezt is megoldottuk.
Na de amiért elmesélem ezt az egészet, a szelepfedél-tömítés cseréjénél a retek, olajsáros fedél alatt olyan gyönyörű aranybarna volt minden, olajsár, koksz, vagy bármi csúnyaság nélkül, hogy én ilyet eddig csak új autón láttam. Beszarás, milyen gyönyörű volt - kicsit sajnálom, hogy nem fotóztam le, mutogatni kéne, de akkor már könyékig szaros voltam a motortértől, nem mertem kézbe fogni a telefont.
No, ezt csak azért mesélem el, mert bár simán lehet, hogy sokat fogok még szopni az amerikai-osztrák-német döggel, de hogy a teljesen ismeretlen szerviztörténet ellenére ebben úgy cserélték az olajat, ahogy azt mindenki szeretné egy frissen megvásárolt használt autónál, az tuti. Azóta megvolt a váltóolaj-csere is, a szeleptest is gyönyörű tiszta, az olaj nincs megégve, szép sötétpiros volt. A tömítés helyett valóban paszta volt, de az is extra igényesen, befelé alig volt belőle. A motorolaj cseréje még csak most jön, elég kíváncsi vagyok, mi fog lejönni belőle, de a fentiek alapján valószínűleg nem ér majd meglepetés.
Nem tudom, hogy mi volt előtte az autóban, 3 hete vettem azért is cseréletem olajat, mert a régi gazda azt sem tudta megmondani, hogy mikor volt cserélve.
Szerintem úgyis évente cserélem majd, az kb 10.000 km.
És igen, arra majd figyelnem kell, hogy nehogy a Lodgy-ba beleöntsem a Petronas olajat amit a Kaloshoz vettem. :) De abba mindig is ELF-et raktam (minden kötelező csere között cseréltem egyet feketén magamnak), így elvileg nem fogom eltéveszteni.
Igazad van, esélyesebb - még ha nem is feltétlen a DPF miatt (hiszen a DID tud ACEA C3-at), hanem mert a DID-nek nincs RN0720 minősítése, a Fulltech FE-nek viszont van, és a szóban forgó autóhoz ez a gyártói előírás.
A leírtakon ez azonban nem változtat, a Kalosban a Fulltech FE sem fog semmilyen problémát okozni.
A legtöbb olaj esetén a benzines/dízel egyszerű marketing-kitétel. Sokszor egészen azonos jóváhagyásaik és minősítéseik vannak egy adott olaj benzines és dízel verzióinak, még több esetben pedig nagyon hasonlóak. A trend a további egységesítés felé mutat, lásd például az ACEA Cx minősítéseket, ott már nincs különbség a kétféle felhasználás között.
Ettől tehát még nem volna gond, de persze ha a beletöltött olajnak nincs megfelelő minősítése, akkor - elvileg - nem használható a Kalos motorjába.
Szerencsére a te esetedben erről nincs szó. Bár nem írtad le pontosan, milyen Elf Evolutiont töltöttél bele, de a "legdízelebb" Elf Evolution 5W-30-nak, a DID-nek is van ACEA C3 minősítése, amivel a Kalos - lévén az 1.2 motor a többitől eltérően nem Opel-származék, hanem gyakorlatilag egy G13-as Suzuki Swift motor, itt-ott kicsit megreszelgetve - boldogan elbattyog a világ végéig.
Persze elvileg még azt is jó volna tudni, mi volt benne eredetileg, de megint csak az van, hogy nem tudod annyira lerontani az olajat, hogy az a fasza Suzuki-motorban bármi problémát okozzon. Ezek a motorok kapros krumplifőzelékkel is elmennek 80.000 km-t csere nélkül, ehhez képest ha rendes időközönként elvégzed az olajcserét, egy ilyen kis melléöntéssel nem tudsz bajt okozni.
2 hete olajat cseréltem benne. Tegnap viszont pakolgattam a garázsban és a kezembe akadt a bontatlan olaj amit az autóba szántam. Rögtön tudtam, hogy rossz olajat töltöttem bele. Volt még otthon egy szintén 5W30-as ELF evolution (részecskeszűrővel szerelt autóba való) olajam ami az 1.5 Dci-s Daciámba lett szánva.
Kérdésem az lenne hozzátok, hogy maradhat-e ez a Kalosban, vagy cseréljem le? Ha cserélnem kell, cseréljem-e a szűrőt is újfent?
olyannyira így van, hogy az említett "guru" csak és kizárólag passatot javít. igaz állítólag mindegyikről szinte mindent tud, de semmi máshoz nem nyúl. és nemhogy megél ebből, hanem kígyózik a sor a műhely előtt...........
Én egyszer kipróbáltam bele az 5w30 Mobil XE olaját, de alapvetően hígabb 5w40 esekkel használom az 1.9 tdi motoros kocsim. Most így visszagondolva az a Mobil olaj volt talán a legjobb... Pld. leghamarabb hallgattak el a tőkék hidegindításkor....
Ez a motor a tartósságáról híres. Nagyon mellé kell választani olaj ügyileg hogy bármilyen gondja legyen 1-200 000 km alatt, amennyit 1 tulajnál eltölt.
Totalcaros cikkben az 1 millió km-t futott TDI-t Q8 5W-40 olajjal használta a tulaj pl.
Amelyik nem eszi az olajat az 5W-40 olajjal ahogy a gyári előírás is van, VW minősítés legyen meg. Kopottabbnál 10W-40 szintén gyári ajánlás szerint.
0W-40 és 15W-40 nem ajánlott ezekbe bár használják.
hveromnak van ilyesmi kb 20 éves passatja, elvitte anno egy passat guruhoz, az ő sok éves tapasztalatára alapozva 10w40-es Q8 olajat használ sok éve. állítólag valamiért azt nagyon szereti az a motor
A változatosság jegyében kipróbálnék egy másik olajat, /audi a4 1998 1.9 TDI 350 e km/ annó a fórumban beszélteknek megfelelően mérlegelve végül mobil 1 new life 0w-40 került bele.
Mivel a tömítettség nem annyira pazar van egy kis veszteségem így 5l elég is 10 e km-en. Télen nagyon fáintos, tényleg érezhető volt, de több csere óta is feltűnt, hogy valahogy a kocsi hangja így 8-10 e km környékén már erősebb, hangosabb, pedig nem gyötröm.
Így most próba jelleggel a nyári szezonra beneveznék egy motul-ra, a keresőjük alapján a kiszemeltem egy Motul 8100 X-Clean 5W-40 VW 502 00 / 505 00-nek megfelel, de mivel nem mai gyerek az autó inkább rákérdezek a termékre.
ehhez képest pesten a taxik nagy része skoda ford renault meg toyota..............
Maradjunk annyiba, hogy: ebből a fellengzős, 3F-es prosztó-dumából - egy rohadt szó sem igaz.
Alá tudom támasztani tényekkel - csak most van egy kis melóm, de szívesen elmesélem majd, hogy mire alapozom azt, hogy csak egy előítéletes mese csak ez az egész alaptalan hangulatkeltés.
" ... a motorja 160 e körül nem szépeket mutatott egyenetlen, és kicsi kompresszió, stb., ennyi km-nél nem illett volna. Az volt az egyik feltételezés, hogy a Metro-ban vettem az olajat, és az (meg ált. a multiké) nem az a minőség, mint "rendes helyen". .... "
Az illető "szakember" ezt nekifutással vagy helyből felugorva izzadta ki magából ? Orbitális hülyeség! :((
Ha már hamisítás, hátha a forgalmazók tudnak valami okosságot a következő sztorihoz.
Volt egy dizel PSA autóm (Fiat :-) 2000 körül. a motorja 160 e körül nem szépeket mutatott egyenetlen, és kicsi kompresszió, stb., ennyi km-nél nem illett volna.
Az volt az egyik feltételezés, hogy a Metro-ban vettem az olajat, és az (meg ált. a multiké) nem az a minőség, mint "rendes helyen". Nem 2gagyi olajakat vettem, úgy emléxem, Valvoline, Elf, Total voltak.
" ... a nagy gond az, hogy a flakonról szinte lehetetlen megkülönböztetni, annyira tökéletes a másolat. ... "
a 3D technika csodákra képes. :(
" .... Kizárólag a gyűjtő-csomagolása árulkodik ... "
Az eredeti flakonos Castrol termék legegyértelműbb ismérve nem a gyűjtő csomagolás hanem a kupak alatti zárófólia, legjobb tudomásom szerint a hamisítóknak ezt még nem sikerült megoldaniuk (nem véletlen hogy megjelentek a hamisított hordós olajok).
A kérdés jó... :) Eddig 5w40volt.. Kíváncsiság, vagy mi.. :)
Ha összehasonlítok pár értéket (nyilván ez 1-2 szám csak), de jelentős különbséget nem látok ebben, persze az adalékolás nem látható..
Pl.
viszkozitás 40C mm2/s viszkozitás 100C mm2/s dermedéspont C lobbanáspont C
Meguin Super Leichtlauf 5w40 90,7 14,4 -45 240
Elf Evoltution 900 SXR 5w40 90 14,7 -42 230
Shell Helix HX7 10w40 92,1 14,4 -39 220
LM S. Leichtlauf MoS2 10w40 88 14 -36 230
Nyilván ez éppen kiragadott pár olaj, de lusta vagyok többet példázni.. :)
Mint írtam az adalékolás nem látható (pont a MoS2 esetében de igen), de szerintem itt a LM és a Shell esetében sem hiszem hogy ebben rosszabbak lennének az Elf-től. Hangsúlyosan direkt nem télre "játszom" ezzel, de köszi amúgy rengeteg 10 év fölötti és 200 ezer km körül futott kocsi vígan megy télen is 10w-40-es oillal.
Melyik kereskedő az, amelyiknél van raktáron hamis és eredeti is? :)
Olyan kereskedés az ilyen, ahol a tulaj (aki egyébként nem dolgozott a boltban, fingja sem volt az olajokról) de belepofázott az üzletbe és bevásárolt direktbe egy olyan konstancai utazó-ügynöktől (akiket a barátai ajánlottak) - mert lényegesen olcsóbban adta a Castrolt, mint a hivatalos nagyker.
Az volt a duma, hogy ez azért olcsóbb, mert egyenesen a kikötői raktárból érkezik, tehát nincsenek rajta nagyker-költségek.
Amikor viszont a bolti-emberek meglátták mit kaptak, égnek állt a hajuk - de már nem volt mit tenni, ki volt fizetve, le lett szállítva.
Igaz, vagy csak 10 karton jött így, és arról sincs tudomásom, hogy végül mit kezdtek vele.
Egyébként egy nagyon komoly kereskedés ez is - több tízmilliós raktárkészlettel - ám még a legjobb helyen is becsúszhatnak ilyen bug-ok (pláne ha a tulaj is beleugat az üzletmenetbe).
Csak szólók, hogy a Catrol olajak talán a leg-hamisítottabbak az összes márka közül.
Nem tudom az okát, nekem is egy olaj-kereskedő mondta, hogy nekik is sok fejfájást okoz a dolog.
Mutatott nekem valódit is, meg hamisat is - a nagy gond az, hogy a flakonról szinte lehetetlen megkülönböztetni, annyira tökéletes a másolat.
Kizárólag a gyűjtő-csomagolása árulkodik (amit a vevő nemigen szokott látni) - ugyanis az eredeti egy körbe, minden oldalán megnyomtatott zárt kartondobozban érkezik - miközben a hamis az vagy zsugorfóliában, vagy jelöletlen (!) fél-kartonban, olyasmiben, mint ami a Lidl-Aldiban is van.
Most már csak találni kell olyan helyet, ahol készségesen megmutatják a gyűjtőkartonját is az olajnak, amit vásárolni akarunk :-)))
2006-os az autó, valóban kacérkodom egy jobb 10w-40-el, kb. májusban kerülne a kocsiba.
Nekem is úgy rémlik hogy maga a GTX "régi", ez az UltraClean megnevezés (új adalékolás) jelent újdonságot.
Nem gyengébb olajként kezelem, de ha jól tévedek a Castrol hierarchiában a Magnatec és az Edge alatt áll..
Olyan 10w-40-et nézegetnék ami egy tök átlagos 5w-40 szintjét is hozza. Pl. motul 6100 synergie+ 10w40, LM Super Leichtlauf MoS2 10w40, Shell Helix HX7 10w40, Meguin Syntech Premium 10w40, Valvoline SynPower 10w40, a teljesség igénye nélkül.
Alapvetően a GTX nem egy új termék. Mondjuk úgy, hogy a GTX Ultraclean egy “frissített” verziója a “régi“ GTX-nek, nagyjából mint az Egde -> Edge FST -> Edge Titanium FST vonal. Egyfajta továbbfejlesztés - hogy ez a gyakorlatban egy új keveréket, vagy csak új címkét jelent, sosem fogjuk megtudni. A Castrolról lévén szó, azért nyilván változtattak, javítottak az adalékoláson, nem csak úgy rámondják.
A GTX vonal régen is, most is a régebbi, idősebb, különösebben bonyolult minősítést, besorolást nem igénylő, de azért jó minőségű olajat igénylő motorkhoz ajánlott. Ha az autód a kilencvenes évekből, vagy a kétezresek elejéről való, nem nagy teljesítményű, nagy valószínűséggel megfelelő lesz hozzá - persze konkrétan csak a típus alapján lehet eldönteni.
Érdekes amit írsz. Valószínűleg ez a nagyobb városok szervizeire érvényes.Nálunk egy vidéki kisváros régi,bár modern és folyamatosan fejlődő, szerizében felajánlják,hogy milyen márkát kérsz bele és kb mennyi lesz az összár.Naponta 2x jön hozzájuk a két nagyobb autóalkatrész futár és hozza is a cuccokat.Előre 1 héttel bejelentkezem és biztosra megyek.Nem drágák ,viszont 50 % a hozott anyag esetén a munkadíj,bár nem érdemes hozni,mert sok esetben kedvezőbb,ha ők rendeznek mindent.A márkaszervizekre és a nagyobb(felkapottabb,ami nem biztos,hogy jobb) szervizekre ez nem jellemző,de oda elvből nem megyek,sima olajcsere viszont a nem garis autóban itthoni aknán .
tehát én nem irígykedtem, csak tényeket közöltem. mint mondtam, azok makacs dolgok. pl van olyan full felszerelt műhely, ahol napszaktól/naptól függően 3-4000 ft / óra a bérlet, gondolnám, ezen már keresnek, hacsak nem ők teréz anya reinkarnációi. vagyis ha 4000 ft/óra már nyereséggel eltartja a műhelyt és 1 embert, aki felügyeli, akkor a 8000 ft/ óra rezsióradíjjal nincs is semmi gond, de újra kérdem, az alkatrészeken lévő +40-50% akkor mi is, ha nem extraprofit?
és felteszem máshogyan is: olajcsere mondjuk 8 e ft + alaktrészek. ok rendben, de akkor én X szűrőt kérnék, és Y olajat.
mi a válasz? ááááááááááá hát az nekünk nincs, mi ilyen 10w40-est rakunk mindenbe, mer kawasaki jetskitől a zűrhajóig ez a legjobb mindenbe. ok akkor vegyél nekem olyat, amit kérek, mert nem kell a sz@rod. óóóóóóóóóóóó há nekünk arra nincsen időnk hee. jó akkor elmegyek én, megveszem, megkapod a 8 ropit és megvagyunk. áááááááááááá hozott cuccból nem dolgozunk. így jut el az ember, hogy kicseréli magának az olajat, ha igénye van jó olajra. ugyanez a helyzet, ha vezérléscserénél nem csak kifizetni akarom a gyári vízpumpát, hanem a kocsimban tudni. és nem beszélek arról, hogy minden szerelőnek a keze törne le, ha összerakáskor egy pici zsírt is tenne a csavarokra. így marad a csináld magad mozgalom, mert nincs időm megbízható emberre 3 hetet várni, a tróger meg könyörög az alkétrésznagykerben, hogy a sajátmárkás cuccból nincs esetleg használt-bontott mert azt eladná gyárinak. mind1, úgyis kevés a megbízható szerelő, csak akkor zaklatom őket, ha tényleg kell. de azért valahogy nem hallom, hogy szerelők tömege vágja földhöz a villáskulcsot, és megy el inkább biztonsági őrnek................
Hozott anyagból is vállalják,de az óradíj hivatalosan 50%-kal drágább.De számlát kérnek a hozott alkatrészről(anyagról).Én megértem őket,mert a felelősség az övék.
Az alacsonyabb bérszint egy adott környezetben lenyomhatja a szervizek óradíjait minden probléma nélkül - hiszen az ügyfelek átlagos bére is kevesebb, de az alkalmazottaké is, így annyival kisebb lehet a műhely rezsije. Ez azonban semmiképpen sem indokol 50%-os különbséget. Egy műhelyben elég széles skálán mozoghat a teljes rezsihez képest a munkabérek aránya, de azért vidék-Budapest (vagy csak falu-város) viszonylatban 10%-nál nagyobb óradíj-különbséget gazdaságilag nem indokol.
" ...Pont most volna ennek ideje. Amilyen túlkereslet van most a műhelyekre, egy rendes szakmai érdekvédelmi szervezet simán megoldaná, hogy a szakma döntő része szép óvatosan, lassan, mondjuk egy évre eltolva felemelje a költségeket egy reális szintre úgy, hogy a kiadott számlán (mert ugye lenne számla?) tételesen szerepeljenek a beépített alkatrészek és az azokra tett árrés, amit mondjuk a "kamara" 10%-ban maximálni a leggyakoribb termékcsoportokra, néhány kivétel pedig lehetne 15%. Ha ezt látják az ügyfelek, könnyebben elfogadják az emelést, tisztul a kép, tiszta lesz a játszma. ..."
... és ott a pont. Viszont agyonoffolom feleslegesen az olajos topikot.
" ... ez miért van így, az nem (csak) a szerelők éhségére vezethető vissza. Benne van a keze a két nagy kereskedőnek, akik tizenpár éve elkezdték szórni a 40%-tól felfelé számolt kedvezményeket a szerelőknek, benne van a keze a feketén dolgozó műhelyeknek, akik így tisztességtelen versenyelőnyre tettek szert azokkal szemben, akik legálisan dolgoznak, benne van a keze a munka után a garázssoron dolgozó full fekete "reszelőknek", akik szinte nulla rezsivel még az előbbiek alá is tesznek egyet.
És ugyanígy benne van a keze az ügyfeleknek is, akik ezt elfogadják, és elmennek egy olajcserére a szomszéd Sanyihoz vagy számla nélkül meg akarják úszni ötezres rezsióradíjjal a javítást.... "
Az utolsó mondatoddal nem akartam itt senkit megvádolni ... így is kapok.
Részemről az OFF-nak itt vége, megoldom én a magam dolgát, aki elégedett marad, aki meg minden alkalommal másnál és más trükkökkel ügyeskedik az előbb-utóbb a két szék közé fog esni. Igen, most van itt az ideje sok dolog helyretételének. Sokaknak fájni fog!
Mert nem tudják kifizetni? Ugyan, most is kifizetik, adott esetben többet is, csak nem munkadíjban, hanem alkatrész (meg olaj, hogy akkor már ontopik is legyünk) árrésében.
Debrecen, Golf 4, bal első ajtózár csere, az elromlott mikrokapcsoló miatt.
Elmegyek egy régi jól ismert szervizbe, mondom, mi a gond. Tulaj elmondja, hogy 20 ezerért hoz zárat, plusz 5 ezer a munkadíj. Mondom, hogy inkább hozom a zárat, ha úgy jó. Jó lesz. Kérdezem a szerelőt, akire rá lett bízva az alkatrész csere, hogy ők milyen zárat tennének bele. Ő el is árulta a gyártmányát. 300m a közeli B.... aklatrésznagyker, ismi nevére kedvezménnyel 10 ezer párszázért megvettem, kedvezmény nélkül majdnem 16 ezer lett volna. Vissza a szervizbe, szerelés kész, kérdés a tulajhoz, hogy mennyi a munkadíj. 6000. Nem szóltam kifizettem, szerelő zsebébe egy ezres. Oda se megyek többet.
Ja, hát a lényeg meg kimaradt. Pont most volna ennek ideje. Amilyen túlkereslet van most a műhelyekre, egy rendes szakmai érdekvédelmi szervezet simán megoldaná, hogy a szakma döntő része szép óvatosan, lassan, mondjuk egy évre eltolva felemelje a költségeket egy reális szintre úgy, hogy a kiadott számlán (mert ugye lenne számla?) tételesen szerepeljenek a beépített alkatrészek és az azokra tett árrés, amit mondjuk a "kamara" 10%-ban maximálni a leggyakoribb termékcsoportokra, néhány kivétel pedig lehetne 15%. Ha ezt látják az ügyfelek, könnyebben elfogadják az emelést, tisztul a kép, tiszta lesz a játszma. A piaci versenyben pedig még mindig lehet játszani az alkatrész-árrés csökkentésével, a túlterhelést pedig az óradíj emelésével csökkenthetik a felkapott műhelyek.
Igaz, ehhez össze kellene fogni olyan műhelyeknek is, akik egyébként a pokol mélyére kívánják egymást, és évtizedek óta fikázzák egymást az ügyfelek előtt.
Pont most volna ennek ideje. Én tíz éve mondom különböző fórumokon, hogy a tiszta játék első feltétele, hogy a szerelő a munkadíjon keressen, és ezt ne kelljen szégyellnie. Hogy ez miért van így, az nem (csak) a szerelők éhségére vezethető vissza. Benne van a keze a két nagy kereskedőnek, akik tizenpár éve elkezdték szórni a 40%-tól felfelé számolt kedvezményeket a szerelőknek, benne van a keze a feketén dolgozó műhelyeknek, akik így tisztességtelen versenyelőnyre tettek szert azokkal szemben, akik legálisan dolgoznak, benne van a keze a munka után a garázssoron dolgozó full fekete "reszelőknek", akik szinte nulla rezsivel még az előbbiek alá is tesznek egyet.
És ugyanígy benne van a keze az ügyfeleknek is, akik ezt elfogadják, és elmennek egy olajcserére a szomszéd Sanyihoz vagy számla nélkül meg akarják úszni ötezres rezsióradíjjal a javítást.
Urak, el kell fogadni, hogy egy legális, képzett, felszerszámozott műhely, ahol van villany és fűtés, legális szoftverek és megfelelő minőségű szerszámok, valamint adózik is, az alkalmazottak meg nem a főnök fürdőszobájába járnak hugyozni, az nagyon szerény keretek között is bruttó 12.000Ft-os óradíjat kellene, hogy számlázzon, és akkor még keres egy decens 10-15%-ot az alkatrészen. De amíg ezt nem kérheti el, mert megfojtja az ügyeskedő konkurrencia, addig le kell mennie ennek akár a felére is, és a kieső árrést muszáj pótolnia az alkatrészeken.
Sajnos nem egyszerű ez egyik oldalról sem. Én nem látom, hogy milyen az 'élete' egy autószerelőnek/műhelynek, csupán ügyfélként tudom megítélni.
Pár hete akartam olajat(Mobil) + ékszíjat(Gates) cseréltetni az egyik autónkban (1.4 Corolla), és mivel a munkáltatómnak partnere az egyik ismert autóalkatrész kereskedelem így mindig ott szoktam megvenni az alkatrészeket jelentős céges kedvezménnyel.
Gondoltam most is így járok el, ledobatom az olajat és az ékszíjat valahol, mert habár kertes házban lakom és a szomszédnak történetesen még aknája is van, én inkább nem koszolnék vele, inkább elviszem valahova, max 1 órás művelet.
1. jelölt: ahová korábban jártam -> közölték hogy már csak kereskedelem folyik, a szervizt megszüntették, de megadták a korábbi partner számát. Felhívtam őket, a válasz az volt hogy hozott anyaggal nem dolgoznak.
2. jelölt: közelben lévő BOSCH szerviz -> nem tudják elvállalni hozott anyagból, mert azokkal mindig csak a baj van. Kis győzködés után csak belementek, elvégre egy olajról és szíjról van szó, nem egy komplex alkatrészről. Viszont nem tudtak telefonban pontos időpontot és érdemi árajánlatot adni (szerintük az ékszíjcsere néha problémákba ütközik) (szerintem meg ennél az autónál max 10 perc még annak is aki youtuberól tanulja)
3. jelölt: közelben lévő független szerviz -> vigyem oda reggel és majd este mehetek érte, mert nem tudnak időpontra vállalni. Mivel napi használatban van az autó így számomra nem megoldható.
4. jelölt: szomszéd utcában lévő autószerelő -> megoldható, de nem tudja mikor. Majd nézzek felé úgyis közel lakunk és majd valamikor megoldjuk. Háromszor 'arra néztem', sose ért rá, negyedszerre már nem mentem.
5. jelölt: független szervizhálózat -> megoldható de csak ha ők szerzik be az alkatrészeket. Újabb győzködés után végül elvállalják hozott anyagból, de 15-16.000-Ftos munkadíjjal, mert ő nekik garanciát kell adni az elvégzett munkára. Közöltem hogy nem várok semmiféle garanciát tőlük és hogy ez nagyon kényelmesen 1 órás munka, így végül megegyeztük 7000Ft-ban. Ők lettek végül a 'nyertesek'.
Számomra nagyon meglepő, hogy mekkora 'divat' lett a szerelőknél, hogy hozott anyagból nem dolgoznak. Kérdezem én miért nem elég ha a munkadíjat megkapják (ami szerintem amúgy se kevés, kétdiplomás emberként én sem keresek 8-10000ftot óránként), miért akarnak még az alkatrészen is keresni. Én azt szeretem ha magam veszek mindent, mert akkor tudom mi kerül a kocsiba, így olajból sem a 'standard' hordós 10w-40.
Másik eset tavalyról, amikor szelephézagot akartam állíttatni a másik autónkon (gyári ajánlás 100.000kmnél). Három márkaszervizt hívtam fel 80km-es körzetemben, mindhárom totál más ajánlatot adott. A legolcsóbb 18.000Ft-ot a legdrágább 40.000Ft-ot ugyanarra a műveletre. Az egyik helyen szépen elmesélték, hogy reggel vigyem be a kocsit, pár órát várni kell míg kihűl a motor, majd kb 1 óra munkával megnézik a hézagokat, délután mehetek érte. A másik helyen lyukat akartak beszélni a hasamba, hogy ez milyen bonyolult 4-5 órás munka és legalább előző napon ott kell hagynom a kocsit majd másnap mehetek érte. Hozzáteszem a német szervizkönyvben minden műveletnek megvan a referencia ideje, de ezzel már elő se mertem hozakodni, úgyis lett volna rá valami magyarázat, hogy az miért nem annyi.
De sajnos nem csak az autószerelőkre igaz ez, hanem sok más 'szakemberre' is (tisztelet a kivételnek!!!), a ceruza szeret vastagon fogni, amivel nem is lenne alapjában véve baj, csak sokszor azt értem, hogy nem kapok minőségi munkát. Ezért van az, hogy lassan mindent én csinálok a ház körül, a villanyszereléstől elkezdve, az öntözőrendszer és a fűtés karbantartásán keresztül, az automata kapunyitó telepítéséig.
Látod ezért érdekes az egész..... Mert te, meg a korrekt tagok veszik fel a kesztyűt, akik meg valóban simlisek, azok csak vigyorognak, aztán bizniszelnek tovább.... Vígasz csak annyi marad, hogy azért a kereskedés, mint életforma....biztosan jövedelmező, de nem volt soha megbecsült formula:))))
ÜDV! Hát azért az nem semmi, hogy ott marad az autó az udvarodban, csak mert a tulajnak nincsen pénze megjavíttatni.... Én azért megmondom, hogy ha a második felkérésre sem vinné el, vontatná, ahogy neki tetszik.... Csak kiparkolnék vele az utcára szabályos helyre.... Aztán egye meg a saját főztjét...
Milyen csuda kereskedelmi praktikákról beszélsz pl. esetünkben ... ZS+U a partnerünk, 90 %- alkatrészt, szerelési segédanyagokat tűlük vesszük ... pár száz méterre tőlük megtehetjük ... meg még oda is hozzák. Nézd meg az árait, nézd meg mennyiért kapnád és gondolkodjatok. Hol is van nekem az az emlegetett 50%-nyi extra haszon?
Megmondom mikor lesz. Majd ha sorba felemeljük a rezsidíjakat csak a leggyengébb osztrák alapárra ... no majd akkor lehet rinyálni. Neki is annyi egy műhely fenntartása, nekünk is. Ja, hogy a csóró 16 éves X5 tulajnak mennyi a bére ... no azért meg ő bunyózzon. Ne legyek már szociális ellátó.
Nem vagy ebbe a körbe tevőlegesen, nem fogod valósan elbírálni sem. Persze, vannak hiénák ... tőlem lehetnek, ebgem nem vágnak meg. Ti is csak ennyire vagytok egyoldalúan önzők ... és nem bántás szándékával írtam, és írom én is ... "kérlek ne vedd magadra". (idézet Tőled)
oLayos kolléga - kérlek ne vedd magadra, mert nem téged kritizál senki - pusztán csak egy gyalázatos és velejéig inkorrekt kereskedelmi praktikáról beszélgetünk.
Igen, ismerjük azokat az autósokat is, akik lyukas, kínai tornacipővel mennek csontig leharcolt, német prémium-autót vásárolni - úgy, hogy aztán szombatonként 3 ezerért tankolnak bele, hogy elmehessenek a szomszédos diszkó elé villogni a kiscsajoknak.
És akiknek az első költségük az autóra (kölcsönből) nem egy minimális motor-revízió - hanem az, hogy vesznek bele "nagy zenét" és sport-alufelnit. Gumit persze nem, mert geci-drága a 17 collos.
Dörzsöltebb szerelő ilyet be se enged az udvarára - mert már előre látja mi lesz a vége.
A volt szerelőimnek is volt 3 ilyen csodabogara (2 Audi és egy 7er) - de nekik szerencséjük volt, mert a műhely-bejáratukkal szemben volt egy városi parkoló és ott tartották a rohadványokat (a gazda tette le oda az autót!) - innentől hadd legyen a gazdája gondja, ha netán a rendszám alapján megkeresnék a hivatalok.
Nem fogok senkivel ismeretlen eredetű állításokról vitázni. Ennek is 50% csupán a tényleges valóságtartalma. Egy oldalú mese. Itt rohad az udvarunkba hónapok óta több rom is, mert a tulajnak jelenleg nincs pénze a valós hiba kijavításának finaszírozására. Mi legyen? A hely kéne, közterületre nem tehetem, eddigi költségeim valósak ... én is írhatok bármit. Gyere el, légy itt hónapokat és rákérdezel ... lehet ezt ép elmével bírni? Mindenkinek a saját nyűgje fáj egyezzünk meg ebbe.
lehet vitatkozni, de azért a számok elég pofátlanok. mai friss adat: 2 első lengéscsillapító + porvédő hozzá 56e ft, haver kártyájával 30300 ft. csak az alkatrészen van 25 700 ft haszon, emellé jön óránként 8000 ft körül, hogy cseréljék. ha 3 óra munkával számolok, akkor ez 49 700 ft. értem én, hogy bruttó, de mondja már meg valaki, hogy egy teljesen átlagos pasi ma hol tud bruttó 16500 ft-os órabért keresni itthon, ha semmi buzulás?! én értem, hogy azért 8000/óra mert befektetés, meg szaktudás, meg adó. de hogy az alkatrészen is 50% zsebbe megy, azért nekem a kettő együtt pofátlanság, pláne, ha utána ugyanúgy sz@r a kocsi...........
Meg majd magyarázkodj, ha keresni kell a hibát napokig.
Én nem mondtam azt, hogy nem kell szakértelem is ehhez a szakmához. Mert:
- Vannak komoly szakemberek, akik a műszeres mérésből és a szakmai tapasztalatukból rövid idő alatt felállítják a helyes diagnózist...
- És vannak kevésbé képzettek, akiknek napok kellenek ugyanehhez - és még akkor se biztos, hogy rájön a hibára. Talán tanulni kéne még egy hangyányit.
De kérdem én tőled:
- Te belemennél abba, hogy kicseréltessenek a pénzeden egy 40-50 ezres AC-pumpát - anélkül hogy mértek volna rajta bármit is? Ki is fizetnéd?
- Te belemennél abba, hogy beviszed a hidegen jólmenő autódat, amelyik csak melegen veszít erőt nagy terhelésnél - és erre fel kicserélik neked az alapjárati motort?
És miután ezekre rászedtek és az autód utána is pont olyan rossz, mint előtte - te nem húznád fel a szemöldöködet, hogy akkor miért fizettek veled egy valag pénzt?
Csak azért, hogy kijöjjön aznapra a szerelő jutaléka, vagy miért?
Nem kell az ügyfelet sem mindig zsír-hülyének nézni - mert lehet hogy nem pont autószerelők - de előfordulhat, hogy a szerelőnél 10x képzettebb műszaki téren és olyan berendezéseknek a diagnosztizálásában doktor, amihez talán egy autószerelő oda sem szagolna.
Ahhoz, hogy mérés nélkül nem dobunk ki drága alkatrészt brahira- ahhoz nem kell autószerelőnek lenni - elég ha csak egy kis műszaki-logikája van az embernek.
Akkor ugorjunk ... ne pék legyen, hanem pl. számítógépedet szerelő szervizes. Vagy talán mindenhez értesz, mert akkor nyiss műhelyt és megtudod mi a szopóroller. Meg majd magyarázkodj, ha keresni kell a hibát napokig.
... persze neked ez tutira pár perces diag lenne csupán ... már ahogy olvasom a "fotelkultúrádat".
Ezt ha kifejtenéd ... mert a péktől sem kérdezed mennyiért kapta a lisztet.
Hát ez azért nem ugyanaz. A pék nem akar neked lisztet is eladni úgy, hogy jutalékot kap a malomtól.
Csak az abból készült készterméket árulja - amiért viszont felelősséget is vállal.
A gond az alkatrész-jutalékos rendszerrel, hogy érdekelté tegye a szerelőt abban, hogy minél kevesebbet javítson és minél több és minél drágább alkatrészt sózzon rá a kuncsaftra - általában feleslegesen.
De még ezzel se lenne akkora nagy gond - ha a szerelő is felelősséget vállana a dologból - vagyis abból, hogy ha berendelte a méregdrága alkatrészt....de mégsem az a hiba oka. Ilyenkor van az, hogy "A nyájas ügyfél így járt".
Mindjárt más lenne a helyzet, ha a szerelő kiszerelné és visszavenné a feleslegesen kicserélt alkatrészt - és nem az ügyféllel fizetettné meg, potyára.
Általában a könnyen cserélhető és elég drága alkatrészeket szokták kidobáltatni gondolkodás nélkül, pl. a lambdaszondát, alapjárati motort, AC pumpát, ilyesmit - holott néha messziről ordít, hogy a hibának köze sincs ahhoz, amivel bevitték az autót.
Számtalan beírást lehet olvasni, hogy százezres nagyságrendben cseréltettek ki alkatrészt a páciens autóján úgy, hogy a hiba változatlanul tovább fennállt.
Konkrétan velem is 2 helyen akartak AC pumpát cseréltetni, anélkül, hogy bárhol is megmérték volna hogy jó-e, avagy sem.
Ha belemegyek, máris ugrott volna egy 40-es, plusz legalább egy 10-es a cseréért - úgy, hogy a meglévő pumpámnak kutya baja sincs - mint az a későbbi mérésből kiderült.
Persze, az autó ettől nem javult volna meg - viszont a szerelő máris gazdagabb lett volna egy 20-assal aznapra - pusztán csak a jutalékból - én meg fizethettem volna a semmire.
Ez azért nem túl kóser dolog, bárki-bármit is mondjon.
" ... szerintem gyalázat, hogy a közelmúltban kialakult szisztéma szerint a szerelő az alkatrészeladás részesévé lett.... nevezetesen megkapja X pénzért, és X plusz Y pénzért meg eladja.....utóbbiról még számlát is ad ... "
Ezt ha kifejtenéd ... mert a péktől sem kérdezed mennyiért kapta a lisztet. Meg az élet más területeit is lehetne így említeni.
... meg mi az hogy a "közelmúltban kialakult szisztéma"?
...neki van igaza, főleg ha nem olajozza össze az ülést:))))
Neeeem, abszolút kulturált a pali - 20 (azaz: húsz) éve ugyanazon a helyen van kereskedése - tehát nem olyan, aki tavaly szórta le murvával a parkolót és a telefonjában van az "irodája".
Meg aztán egy igazi kereskedő inkább kozmetikáz az autóin, mintsem leharcolná azokat - de ez még nem is kozmetikáz. Úgy árulja, ahogy behozták, nem vakítja szilikonnal a parasztot.
Nekem pl. a "poros-motor", (poros váltó) alapkövetelmény egy használt vásárlásakor.
Innen van (legalább) esélyem arra következtetni, hogy nem a múlthéten bontottak motort rajta pl. megfőzési okokból. Sőt, az se baj, ha látom, hogy nem fossa orrán-száján az olajat - mert azt nemigen szeretem :-))
Az enyémet még le se mosták, sőt, belül se takarították ki. Erre sokan azt mondják, hogy ez egy trehány-disznó kereskedés. Nekem meg kifejezetten tetszett ez a dolog - mert lemosni-kitakarítani én is tudom - viszont így legalább láttam, hogy miújság az autóval, a maga valójában.
Na igen..... szó szerint :) Csak néhány szerelőt ismerek, de egyiket sem a saját kocsijával látom sosem :) De gondolom kell a próbaút. :))) Külömben.....- talán vitaindítok kicsit - de szerintem gyalázat, hogy a közelmúltban kialakult szisztéma szerint a szerelő az alkatrészeladás részesévé lett.... nevezetesen megkapja X pénzért, és X plusz Y pénzért meg eladja.....utóbbiról még számlát is ad... Nem csalás, nem ámítás....:)))) De nagy úr lett a fizetőeszköz.....sajnos....
Szerelő szempontból nem örülünk ha a lelkes tulaj direkt hosszabb (esetleg külföldi) út után esik be olajcserére üzemmeleg forró motorral-olajjal-kipufogóval. Kérdezz meg pár szerelőt. :) Főleg ha az olajszűrő is "jó" helyen van a kipufogótól 1 cm-re és fel kell hozzá nyúlni 50 cm-re.
Ilyenkor ajánlott a csere az nem vita.
Saját autónál is 1 órát hagyom csorogni, még jobbról-balról rá is emelek hogy mindenhonnan kifolyjon.
Persze aki látott már motort szétszedve az tudja hogy nem jön ki az összes pl a vezérműtengely alatt direkt mélyítve vannak a hengerfejek hogy indításnál már legyen olaj a szelepemelő-működtető egységeknek.
Pedig egész jól hangzik.....:))))) Csak akkor a fémdobozra jó nagy betűkkel rá kell írni, hogy használat előtt felrázandó!!!! Szinte látom az öreg szakikat, ahogy a műhelyben lengetik a motorolajos dobozokat.... Az a baj, még az is kiment a divatból lassan, hogy az olajat forrón eresztjük le csere alkalmával.....:)))))
"Amúgy a 4 takt plus műanyag flakonos jobb barmiben is mint ez a femdobozos?"
Nem. A termék azonos a kétféle csomagolásban, a fém csak simán jobban néz ki, a műanyag palack előállítása meg olcsóbb.
Egyébként anno a Gulfnak volt egy ilyen meséje, hogy a klasszikus autókhoz való, fémdobozos olajak kannájából kioldódó cink adalékként funkcionál és ettől valami elképzelhetetlen jó lesz a motoroknak - de ez csak butítás. Jól is néznénk ki, ha így működne az olajadalékolás :)
Nem vagyok erős motorkerékpárokban, de kerestem egy user manualt (erről az jut eszembe, hogy van egy Manuel nevű szerelő ügyfelünk, magunk között csak Service Manuelnek hívjuk), és abban ez áll:
Ez egy 2002-es ZZR1200 könyve, ha a tied ugyanez a generáció, akkor támaszkodj erre nyugodtan. Ez alapján az API SL + JASO MA és a 10W-40 kombinációja tökéletes lesz, tehát töltsd nyugodtan a Mannol Motorbike 4Takt 10W-40-et a motorodba!
Az azért tisztán látszik, hogy a globalizáció néhány alapvető jellemvonásával nem igazán vagy képben. Ami nem baj, mi is szeretünk prémium márkákat eladni, arra is kell célközönség.
Magyarországon mindig is magas volt az igény az olcsó, és használhatónak tűnő termékekre. Általában csak ötven felett jön rá az ember arra, hogy olcsó húsnak .....:) Te, ahogy itt olvasgattam általában mindent megtettél annak érdekében, hogy ez a jelenség mozduljon pozitív irányba.... Ahogy mondani szokták, egy fecske nem csinál nyarat. Sajnos egy viszonylag széles réteg nem fogja észrevenni a fáktól az erdőt, de ha sosem adod fel a harcot, akkor még ellenfélként is tisztelni fognak!!!! ON:)))
Meg újabban kerámia paszta van ezekhez a forró helyekhez , illetve kerámia spray, 1200C-ig, a lentebb említett holland gyártó flakonján is egy kipufogódob van a cimkén.
Köszi az aggódást, de nekem megfelel alkalmi használatra a Mannol is. Azért az hozzátartozik a dologhoz hogy évente 1 x max 2 x van elővéve.
Más termékeknél is tapasztalom hogy ha 1 évben 1x nyitják ki akkor kiválhat 1 komponens a lezárt dobozban. Pl van autógittem ami így tesz. Meg polírpasztám is. Felbontom, megkeverem és annyi. Felhasználva már nincs probléma avval sem. A rézpaszta sem folyt le sehonnan pl. :)
A MOTIP termékek egyszerűen: kiválóak. Bármi legyen is az, beleértve még a spray-es festékeiket is. Magasan verik a mezőnyt.
Én 3 terméküket használtam (beleértve a fehér-zsírjukat is) - és csak dicsérni tudom a minőségüket és bátran ajánlani, még akkor is, ha történetesen nem a legolcsóbbak a polcon. Mert megéri.
Rézpaszta az nálam is folyós, de ahogy észrevettem kiválik belőle egy komponens a tubusban, sárgás színű, az folyik. Ezért mielőtt használom, át kell mozgatni (előre-hátra ujjal összenyomva átterelni a tubusban az anyagot) és így összekeveredik, úgy már jó.
Ragasztóikat én is megvettem, de még nem próbáltam. A fehér zsír, a csavarlazító, menetrögzítő stb. nem hagyott bennem negatív nyomot.
A fékzsír konzisztenciája kicsit lágy, vagy inkább úgy mondom, hogy az általam ismerthez képest lágyabb, de használható.
A dobozos 80 db-os törlőkendőnél az a "bajom", hogy csak úgy működik, hogy a doboz tetejét leszedem, a gurigából tépek egy lapot és a dobozt visszazárom. Valamiért a lapadagolás nem megy, nem húzza ki a következő lapot a dobozból, elszakad. Megszoktam, olcsó, használható.
A 4T olajból a Mannol Elite nálam bejött.
Ezzel a pollenszűrővel azért kíváncsivá tettél, rákeresek.
A Mannol kemikáliákról azt érdemes tudni, hogy döntő részük Kínában készül. Elsőre ez nem hangzik bizalomgerjesztően, de ha azt is mellé teszem, hogy egy meglehetősen komoly kínai vegyipari cég gyártja ezeket, aki több nyugati cégnek is bedolgozik, az rögtön más színben tünteti fel a termékeket.
A menetrögzítők például teljesen azonosak azzal, amelyet az a híres cég “gyárt” (helyesebben gyártat, ugyanott), amely a nevét (illetve ma már csak az egyik legfontosabb márkanevét) épp a menetrögzítőről kapta.
A paletta egy másik része (például a defektjavító vagy a fényszórópolír, de számos más termék is) ugyanennek a gyártónak a palettájáról valók, és több nagy nyugati márka választékában is megtalálható azonos vagy nagyon hasonló formában - jóval drágábban.
Mannol M-40 sprayt nagy megelégedéssel használom. Zárhoz akkor ha nem tudni mi volt vele vagy biztos hogy 1-10 éve nem tartották karban. Papírzsepivel szoktam körbefogni amikor belefújom. Ha nincs nálam rongy. Így nem megy mellé. Másnap érdemes a zárba zsírsprét is használni, ide jó a Mannol fehér spray mert ez vékony, jól kenő. (Vannak amik kemény ragadósak, ez nem olyan) Így már ami koszt leoldott, tisztított az M-40, utána a kenése is biztosított.
2K ragasztóit szintén használom -jók.
2T, 4T Olajaikra sincs panaszom.
Szilikonspray, kontaktspray, stb. ok.
Ezeknél árban drágább más termékeknél előfordult hogy nem váltak be.
Ami kellemes meglepetés volt: SCT aktívszenes pollenszűrő. Végre méretpontos és nagyon igényes kialakítású, vicc árban. 3x drágább másik gyártóé egy gagyi volt.
Egészen biztosan kapsz itt is jó választ, de én megpróbálnám pl a Sportmotor fórumot is.
Van ZZR topik is, meg külön olaj topik is. Meg fogják kérdezni, pl. pályázol-e, eszi-e az olajat, stb..
Egyébként általánosan 10W-40 olajakat használnak(unk). A motorosok igen kényesek az olaj választásra. Egy-egy megfelelőnek mondott olaj még sem lesz neked, vagy másnak jó, mert kettő egyforma motor és felhasználó nincs. A km, a használat módja, a vezetési stílus, a távok hossza, stb.. mind befolyásol.
A távol keleti motorokhoz az olaj előírások - ez európai autókhoz képest - sokkal egyszerűbb, ez csak itt van túl bonyolítva. Egy átlag motoros pl +10 C fok alatt nem igazán megy rajzolni egy kört az aszfalton.
A kuplung és a váltó működése ( főleg hidegben, illetve hidgegen induláskor ) ami általában elhatároló szokott lenni, hogy mennyire ragad le, mennyire csattog, akad, vagy vajpuhán, akadásmentesen tudsz váltani és a kuplung sem ragad le. Ezt gyakorlati tapasztalat útján megismerik. Ez nincs a doboz oldalára írva...
Nekem is van defektjavító a motorban, hogy óvatosba hazáig, vagy a gumis műhelyig gond esetén el tudjak gurulni. Sz.r dolog a semmi közepén defektet kapni, és a felni sem olcsó 10.000 Ft-os kategória. A kukac erre való. Dobd a francba a javított gumit, mielőtt eldobod a vasat és nagyobb baj lesz. A gumi egy kopó, fogyó "alkatrész". A bőröd, a motorod fényezése nem.
Mannol termékeket - az olajon kívűl - én is használok. Valóan nem top, de az ára sem.
Nagymotor gumit, főleg elsőt, nem javítunk, hanem cserélünk, még ha fáj is a kiadás.
A WD40 nem túl drága és már bizonyított. minek kockáztatni pár száz forintért? (Amúgy nagyon sok multi spray létezik, neves gyártóktól is.)
Az olaj minősége sajnos csak hosszú távon fog kiderülni, ezért tárgyaltuk itt már többször, hogy bizalmi kérdés. bizalom a gyártóban. én maradtam a nagy neveknél.
Az ősszel vettem egy adag Mannol terméket , nagy bizalommal, hiszen egy számomra nagy értékű 2016 os Japán ( nem Suzuki ) autóba öntöttem, illetve a másik autónk a szintén jó állapotú Suzuki váltójában cseréltem olajat+ vettem 2T olajat a láncfűrészbe, vettem defektjavító kukacot gumioldattal, illetve Mannol M40 sparayt a WD40 megfelelőjét.
Az olajakat a két autóba betöltöttem, ezek jó vagy rossz tulajdonságát 3E Km alatt nem tudom megitélni, de a motorommal egy drótot összeszedtem, és a defektjavítóval a tömlő nélküli abroncsot javítottam, minden előírás szerűen ment, de a kerék leeresztett, majd ismét megpróbáltam , jól megfurkáltam az árral, megkentem a kukacot a gumi oldattal, nem is tőben vágtam el, mégis leeresztett, 3 próbálkozásom volt, ha leveszem a kereket és megragasztom egy 100Ft-os Tip-Top folttal, elsőre is jó lett volna, de így fúrtam a 0,8mm drót helyére egy 5-6mm-es lyukat a rohadt árrral, levettem a kereket és a gumis 2000Ft-ért rakott rá javító gombát, és imádkoztam hogy ne kelljen eldobni miatta a motor külsőt mert az drága Mannol kukacos javítás lett volna ( nem Babetta gumi ) . A slusszkulcs helyére fujtam Mannol M40-et, a fényezetlen fekete felületre folyt ( ősszel ) a mai napig ott egy nagy folt , letörölhetetlen,mint valami csónaklakk maradék lenne, nem olajos-fényes ami idővel elmattulna, ott csúfoskodik egy jó 5cm-es folt. Ezek után az olajban is megingott a bizalmam, tudom hogy van aki itt forgalmazza és tűzzel vassal védeni fogja. De ezek tények .Azért a kocsi motorja nagy lutri, inkább rászánok pár E Ft-ot pluszban, de bárcsak tudnám biztosan hogy maximálisan védeni fogja, ( sokat megyek városban, rövid távokat , közben a motor lehűlik , meg néha autópálya )
" ... nagy előnye, hogy az árában nem kell megfizetned mondjuk a Deepwater Horizon által okozott környezeti károk elhárításának költségét. ... "
Ha egy cég nem foglakozik kőolaj kitermeléssel akkor értelemszerűen nem okozhat környezetvédelmi károkat a kőolaj kitermelés során, amint az is értelemszerű hogy így magasabb áron jut kőolajhoz és /vagy alapolajokhoz.
"a VW illetve Citroen/Peugeot OEM olajokról mi a véleményed?"
Gondolom, a Mannol O.E.M. olajokról kérdezel. Most csak így neked négyszemközt: az O.E.M. egy marketing-megnevezés, egyfajta piaci célzás a vásárlóközönségre. A flakonra írtakat - az ezzel ellenkező vélekedések ellenére is - tudja, de a műszaki tartalomra nézve a termék megnevezése nem nyom sokat a latban. Azért vezette be a Mannol ezt a termékvonalat, hogy az ügyfelek könnyebben tudjanak dönteni a rengeteg rövidités és kódszám között, és ez remekül bevált. Ettől teljesen függetlenül a termékhez megadott besorolásoknak, minősítéseknek megfelel, minden olyan autóban nyugodtan használható, ahol ilyen előírást adott a gyártó.
Műszaki tartalmától eltekintve pedig nagy előnye, hogy az árában nem kell megfizetned mondjuk a Deepwater Horizon által okozott környezeti károk elhárításának költségét.
Hát ez is tetszett, de én konkrétan arra gondoltam, hogy mennyire meghatározza a pénz, profit, nevezzük bárhogy....még a környezetvédelmi politikát is.... Irtóra összetett ez, mert vajon ki, és mennyiért tudta elérni, hogy most is az egyik olyan káros anyag kibocsájtása miatt zajlik a világbotrány, amely anyagnál károsabbakat meg háttérbe szorítanak. Azok most éppen nem fontosak:) Népbutítás az egész. Nem tisztem védeni a svábokat, de mindenki úgy csal, ahogy csak tud, ha belekényszerítik a játékba. Erről, ha vállalkozó vagy, biztosan te is "hallottál":)))))))))) Na meg ez a régi diesel, új diesel ügy....hát vicc... minden szakember, tudósember tudja, mennyivel bonyolultabb ez ennél....de ki dönt? A dilettáns politikusok, jogászok....biztos nem pénz, és lobby által irányítva:)))) De mélyebben ugye kár is belekezdenünk:)))
Oké én elhiszem, hogy a katalógusod mást mond, én nem vagyok szakértője a témának. Viszont sok a városi menés, ezért a 10e km-es / 1év csereperiódust alkalmazom mióta megvannak az autók. De ha már 5w30, akkor a VW illetve Citroen/Peugeot OEM olajokról mi a véleményed?
Jó, hát még az is lehet, hogy a távol-keletiek csak kotvadék Kamaz-motorokkal mennek, amibe a nyitott hengerfejbe dobált kocsikenőcs-csimbókokkal is lehet kenni, ezzel szemben az európai gyártók űrtechnikával dolgoznak, ami kizárólag hegyi nimfák hajnali holdfénynél csapolt örömkönnyeivel kenhető.
"A csereperiódus eddig is 10e km volt, azon ezután se szeretnék változtatni."
Ezt mondjuk én rövidnek tartom, hacsak nem mész sokat hidegen, de nyilván a te döntésed.
"milyen előnyökkel és hátrányokkal járna az 5w30-ra való váltás"
A két viszkozitási osztály között alapvetően az a különbség, hogy az 5W-40 melegen sűrűbb marad, az 5W-30 hígabb. Nagyon leegyszerűsítve a hígabb olaj könnyebben eljut mindenhová, a sűrűbb viszont jobban megtapad. Mindkettő remek dolognak hangzik, de a te motorodnál (hacsak nem vagy nagyon nyugdíjas gázpedálkezelésben) a gyártó az 5W-30 -ban találta meg azt az optimumot, amit neked javasolni tud.
Egyébként az _W-30 és az _W-40 osztályok 9,3 és 12,5, illetve 12,5 és 16,3 cSt közötti meleg viszkozitási tartományban mozoghatnak. Ha a döntést leszűkítjük az Energy Combira és az Elite-re, az előbbi adatlapján 11,22, utóbbi adatlapján 13,5 szerepel, tehát nincs olyan óriási különbség közöttük. Ha ez megnyugtat, nyugodtan válaszd az Elite-et, nem fogja visszaböfögni a motor.
Mondja ezt egy oldal, impresszum nélkül (a domain bejegyzője a Privacy Protect LLC, ami névtelen domainbejegyzésekre szakosodott vállalkozás, muaha!) , így egyben tét nélkül is. Az én katalógusomnak tudom a gyártóját-kiadóját, ha fel nem is hívhatom, hogy elküldjem a faszba', talán még perelni sem tudnám, nyilván van valami kizáró klauza erre - de mindenképpen hitelesebbnek tartom, mint a te forrásodat. Persze megint csak az van, hogy te döntesz - itt viszont nem merném tiszta szívvel azt mondani, hogy jól döntesz. A 75W-80 és a 75W-90 között már elég nagy a különbség melegen.
Az SCT szűrőkkel kapcsolatban az van, hogy - "elfogulatlanul", hehe :) - egy időben (néhány évvel ezelőtt) volt pár olyan cikkszám, főleg ritkább típusoknál, ahol méretproblémánk volt. Mivel nem megmunkálás okozta kisebb eltérések voltak, hanem durva méretkülönbségek, így ezek inkább félrecsomagolások lehettek, nem gyártási problémák. Arra konkrétan emlékszem, hogy volt kétfélé Baleno (vagy Liana?) légszűrő, amiből többet is összecserélve kaptunk meg. A minőségre nem igazán volt panasz és az utóbbi időben a méret- (vagy elcsomagolási) problémák sem jelentkeznek.
Igen, több autómban is használtam már, most is van egy, amiben SCT van, a másikban csak lesz, még nem volt meg a csere le, de már a garázsban vannak a polcon.
Gyanús volt a nicked a mannol blogról, de már minden világos :)
A csereperiódus eddig is 10e km volt, azon ezután se szeretnék változtatni. Én eddig mindenhol 5w40-es olajat olvastam a citroenbe, milyen előnyökkel és hátrányokkal járna az 5w30-ra való váltás (ha van)?
A másik, az SCT szűrőkről mi a véleményed? Elfogulatlanul, használnál vagy épp használsz a saját autódban SCT olaj/levegő/pollen és üzemanyagszűrőket? :)
"A Mazdánál nincsen ilyen kódszám az olajhoz, mint pld. az 1.9 TDI- nél...., hogy 505.00"
A Mazda valószínűleg autóeladásból akar pénzt keresni, nem olajminősítő igazolások kiadásából (meg környezetvédelmi adatok meghamisításából), mint a VAG :)
A szóban forgó teszt kiválóan alkalmas arra, hogy megmutassa, hogyan véd a kopás ellen egy adott olaj, ha egy csapágyfémet egy valamilyen szakítószilárdságú menetes szárhoz dörzsölünk nagy erővel.
Amennyiben a te autódban gyakori az ilyen és hasonló terhelés, akkor sok hasznos információt lehet kinyerni belőle. Én sajnos nem nagyon tudom hasznosítani ezeket az információkat, hiszen (szerencsére) egyik volt (vagy leendő) autómban sincs ilyen jellegű igénybevétel.
Ez persze nem jelenti azt, hogy a linkelt teszten látható Elite-tel bármi gond volna. Sőt, én Mannol-használó (és nem titok, forgalmazó) vagyok - de nem azért mondom, hogy megbízható márka, mert jól szerepel ezen a fura teszten, hanem ennek ellenére.
A konkrét autókról:
Az Audi előírása valóban VW 505.00 vagy 505.01, hacsak nem akarsz hosszú csereperiódust, mert akkor 506.00 vagy 507.00. Előbbi esetben megfelel a Diesel Turbo - vagy akár az Elite 5W-40 is -, utóbbi esetben az Energy Combi LL 5W-30 jöhet szóba (én inkább a rövidebb intervallumnál maradnék).
A váltóolajra a gyári előírás G 052 911 A2 gyári cikkszámú hajtóműolaj. Ez egy 75W-80 viszkozitási osztályú, API GL-4 besorolású olaj. Ez a Basic Plussal nem kiváltható a viszkozitás miatt, azonban Mannolnál maradva az MTF-4 75W-80 tökéletes alternatívája lehet.
Adalékot - hacsak nincs konkrét panaszod - ne tegyél se a motorba, se a váltóba. Mannolt se, mást se.
A feltöltési mennyiség a motornál 3,8l, a váltónál 2,25l.
A Citroën esetében a gyártó - gyártáskor érvényes - előírása nem PSA-besorolás, hanem ACEA A3/B3, ami kiváltható ACEA A3/B4-gyel is. Viszkozitását tekintve 10W-40 és 5W-30 a javasolt, én inkább maradnék az utóbbinál. Ha az én autóm volna, Mannol Energy Combi LL 5W-30-at tennék bele, az minden tekintetben megfelel a gyártó előírásának.
A B71 2296 egyébként a PSA WSS-M2C913-D-je. 2009-ben vezették be, az ACEA A3/B4-en alapul és - utólag - ezt javasolják minden olyan régi modellhez, amire eredetileg ACEA A3/B3 vagy ACEA A3/B4 volt az előírás. Nagyot nem vétesz az autód ellen, ha ezt egy szimpla A3/B4-nek tekinted.
Mindkét választás megfelelő. A japán(és úgy általában a távol-keleti) gyártók általában nem cifrázzák túl, API vagy ACEA besorolást írnak elő a klímaviszonyoktól függő viszkozitási ajánlással. Ezt látod a könyvben is. Két kritériumak kel megfelelnie az olajnak:
1. Legyen ACEA A3, A5 vagy API SL, SM (vagy SN, hiszen az visszafelé kompatibilis az SM-mel és az SL-lel) besorolású 2. Legyen 5W-30 vagy 5W-20 SAE-viszkozitási osztálya. Lehetne 10W-40 is, de az -20 környékén és alatta már igen kompromisszumos megoldás.
Tehát a két szóban forgó olaj minden szempontból megfelelő.
A Mazdánál nincsen ilyen kódszám az olajhoz, mint pld. az 1.9 TDI- nél...., hogy 505.00? Mert így még valami hülyeség is kisülhet a végén..... Szóval tényleg kell akkor valaki, akinek nem csak a szája nagy:))) Mantec úr például.....
Nem akarok pofátlannak és türelmetlennek tűnni, de ha ma megrendelném, hnap cserélhetném is az olajat. :) Szóval esetleg valaki tudna segíteni? Léccci! :)
Az ilyen és hasonló tesztek az olaj 1 tulajdonságát mutatja a sok közül.
Aztán aki utólag adalékol egy a gyártó által gondosan előállított adalékcsomaggal kikevert olajat az sosem tudja meg hogy esetleg mely tulajdonságok romlottak. Pl. hőelvezetés, stb . Az ilyen "fémporos" adalékok is ki tudja hol rakódnak le és melyik szimeringet készítik ki előbb.
Meg a Slick adalék is sokaknak egyben vált le anno a Skodákban, Ladákban aztán utána tényleg lehetett generál javításra küldeni a blokkot. Aki meg nem töltött bele az meg 1L /3000 km olajfogyival vígan használta tovább 10 évig a gépét. :)
Fém kerámiás cucc is a gyűrűket ragasztotta be több esetben is. Igaz az első 1-2 000 km után tényleg úgy tűnt hogy haszál.
Csak azt nem értem, hogy ha ezeknek a demóknak csak a fele igaz (bár amit én láttam fél méterről, ott sok sumákság nem lehetett) - szóval ha ezek ilyen kurvajók...
...akkor az olajgyárak miért nem teszik bele ezeket az adalékokat az olajokba -alapból?
A kopó-darab egy csapágy-rollni - amit nem cserélnek a teszt folyamán (nehogy az legyen, hogy másféle anyagot tettek be koptatni) - hanem csak elfordítják egy friss felületre.
Lehet látni, hogy sima olajjal 5-7 kilónál fogja le a gépet, Metabonddal 12-13 kg-nál. Sőt, a kezelés után még "szárazon" (kenés nélkül) is megőrzi ezt az értéket.
Tudom, feketeöves autós nem használ adalékot... de azért na - ezt nehéz cáfolni (pláne, amikor élőben látja az ember).
Én nem tudom ez miféle cucc a képen, de ezt műszernek nevezni:)))) Bordoxsara tutira nagyot néz, hogy ezt válaszolják a Mannoilos aggodalmaira:) Ez a Mannoil olaj olyan, mint az opera.....valaki vagy lesajnálja, vagy kedveli, használja... Vajon kik lehetnek döntő többségben????
A családban két autóban is esedékes lesz az olajcsere és mannolt néztem ki a következő márkának.
A két autó:
1, Audi A4 1.9 TDI 1999-ből, AFN motorkód
2, Citroen Xsara 1.6 16v 2001-ből, NFU motorkód
Az audiban már a Jóisten se tudja, hogy mennyi a lefutott km, a citroen viszont ismert előéletű, 216k van benne, olyan 50 ezer km óta benzin/LPG üzemű.
Az audihoz ezt dobta az SCT oldala: Diesel Turbo 5W-40, ami tudja is a VW 505.00 szabványát ami ehhez a motorhoz előírva vagyon. Teszteket/véleményt viszont sajna nem találtam erről az olajról a neten.
A citroenhez Energy 5W-30-at ajánlott, viszont ez szerintem a magyar nyári napokra egy picit lehet, hogy "kevés" lehet a melegoldali viszkozitását tekintve - és eddig 5w40 volt benne. A másik aggályom, hogy PSA B71 2296 szabvány nincs listázva, eddig olyan olaj volt benne ami tudtta ezt bár nem volt különösebben "márkás olaj".
Ezen a teszten a Mannol Elite olaj elég meggyőzőnek tűnt: https://www.youtube.com/watch?v=FwoPuVtGLhM verve a nagyon-sok-mindenkit a motor kopásának megőrzésének tekintetében. Ezen is ott a VW 505.00 szabvány teljesítését igazoló jelölés, de sajna PSA sehol.
Az kérdésem az lenne, hogy a két autóhoz "merjek"-e Mannol olajat vásárolni? Általánosságban jó véleményeket olvastam a Mannolról, ezért nem gondolom, hogy óriási hibát követnék el, ha ezekbe az autókba önteném (főleg az audi mondjuk 30 éves technikáját tekintve), inkább a megfelelő típus kiválasztása okoz fejtörést egyelőre.
A másik pedig, hogy (igaz ezt már megvásároltam) az audi váltójában cserélném az olajat, Mannol Basic Plus 75W-90 API GL4+ -t tervezek beletenni. Felhasználói véleményeket tekintve jónak tűnt a netes kereséseim alapján és az SCT oldala is ezt ajánlotta bele. Viszont láttam váltóolajhoz Mannol adalékot, megéri azt beletenni esetleg? Vagy más gyártó adalékát? Friss olajnál nem tudom, hogy szükséges-e egyáltalán.
Teljes mértékben egyetértek.... Szerintem az, hogy csapnivaló kóklerek ebben az országban vígan virulnak hibát szemétségre halmozva......kizárólag az emberek birkatürelme miatt, meg a szockó usse lehet mit tenni mentalitásunk miatt van. Na ezzel ideje szakítani, mert ha a gyerekeink is ezt látva nőnek fel, akkor úriembert elvétve látunk majd:))) Én meg már akkor is az voltam, mikor még szégyen volt annak lenni:)))))
Aki meg végignézett egy ilyen olajcserét, és elfogadta, hogy ez így rendben .....annak, kis túlzással nem is kellene autóznia....
Hát aki a saját szemével látta és mégis benyelte a trógerséget - az (csúnya szóval élve): meg is érdemli.
Lehet én maradi vagyok - de részemről úgy védekezek az ilyesmi ellen, hogy oda, ahol nem engedik meg, hogy az autóm mellett álljak, miközben műtik (bármit, nem csak az olajcserét) - én olyan helyre a lábamat nem teszem be, nem hogy az autómat ilyen kezekre bízzam.
Komoly, korrekt szakember nem fél attól, ha ott a gazdi. Nem kergeti el - sőt, még neki jó, hogy látja az ügyfél, hogy milyen sokat dolgoznak az autóján.
Ráaádsul, ha menet közben kiderül, hogy mást is kell cserélni, nem csak szorosan azt, amiért odavitték - helyben meg tudja mutatni a kuncsaftnak, konzultálhat vele - és eloszlik a gyanú, hogy csak azért cseréltek feleslegesen drága alkatrészt - hogy bezsebelhessék az alkatrész-forgalmazási jutalékot (ami elég gyakori, egyébként, néha többet keresnek az alkatrész-jutalékon, mint magán a munkán).
Persze, egy olyan hely, ahol nagykalapáccsal verik be a csapágyakat - mert vagy présük nincs, vagy már 2 éve elromlott - de ha van is présük, az idomokat elszórta valaki, azóta nem pótolták - szóval az ilyen műhelynél megértem, ha nem szeretik ha mindezt látja az ügyfél.
Na az ilyen összeszokott munkahelyi csapatokat egy közepes képességű nyomozó ízekre szedi..... és megkeresi, meg is találja a gyenge pontokat. Elég furmányos ám a mi jogalkalmazásunk, mert sokszor bizonyíték híján is símán bíróság előtt áll a delikvens, ha amúgy tiszta sor, hogy bűnös. Ráadásul nem jó, ha jogsértést észlelve maradunk a szocializmusos mentalitásban. Mert akkor ez itt az életben nem lesz egy jobb világ....igenis ki kell állni az igazunkért, és nem elbújni mindenféle "úgysem sikerül" kibúvót keresve.... De ez magánvélemény:)
Szerintem amúgy aki ilyen olajcserét, meg ilyesmiket csinál, az a tűzzel játszik a mai virtuális világban, ahol az alsós iskolások "ájfonnal" videóznak mindent:)))))) Aki meg végignézett egy ilyen olajcserét, és elfogadta, hogy ez így rendben .....annak, kis túlzással nem is kellene autóznia.... Persze ez is csak egy vélemény:))))
A bizonyítás nem egy bonyolult életellenes nyomozás:))))
De nem is annyira egyszerű. Egy összeszokott munkahelyi csapat nem fog önként és dalolva köpni - sőt, egyöntetűen az lesz a vallomás, hogy:
"Ugyan kérem, hát miféle hülyeség ez már? Csak nem gondolják, hogy mi ilyesmivel játszadozunk pár liter olajért? A feljelentőnek biztos valami más gondja lehet az autójával - mert ki hallott már olyat, hogy valaki csak félig cseréljen olajat? Nevetséges, komolyan".
Erre nehéz lépni - hacsak nem készítenek elő egy próbavásárlásos csapdát.
De oda már komoly laborelemzési jegyzőkönyv kell, ami bizonyítja, hogy nem-, vagy csak részben cseréltek olajat az autóban. A ránézés-tapogatás-szagolgatás nem bizonyító erejű mérés.
A bizonyítás nem egy bonyolult életellenes nyomozás:)))) Ha egy ilyen olajcsere a Rendőrség tudomására jut, például valaki egy egyszerű levélben leírja, hogy verték át....pénzért.... abban a pillanatban elrendelik a nyomozást. Beidézik a szerelőt, az előtte onnét kirúgott szerelőt, téged, meg akiket érdemes, és olyan símán eldalolja mindenki az igazat, hogy öröm hallgatni. Ugyanis senki nem fog ott már más helyett rácseszni.... Ilyenért megjegyzem, egy ilyen szervízfőnököt, tekintve, hogy a pénzlenyúlás üzletszerű...stb.... egy olyan bíró akinek olajnyomás gondja volt már a kocsiján....be is csukat fél évre, az zicher:)))))
Ezidáig rendben is van, de a bizonyítás a nehezebb.
A szerelő is hasonlóan bizalmi jellegű, mint az olaj.
Egyre sűrűbben keresnek ( nem csak autószerelőre gondolok) MEGBÍZHATÓ szakembert. Aztán második szempont, hogy milyen szépen dolgozik. Az ár már csak harmadlagos szempont. Egy megbízható, nem átb.szós átlagos szakember rogyásig van melóval.
Ha a szervizben az olajat félig cserélik ki, ki sem cserélik, vagy hasonló rémtettek... az a csalás bűncselekménye. Pont. Mert jogosulatlan haszonszerzés végett tévedésbe ejt, és a többi.... Tudom birka népség vagyunk, de mindent nem kell eltűrni, csak mert nincs jogérzékünk, így neveltek minket.....
Szerintetek ez az olaj eredeti lehet? Ma jött futárral egy boltból. A hatoldalán felül csak az a 6 szám és 1 betű kódsor van, sehol semmi egyéb jelzés a töltés idejére vonatkozóan. 🤔
Esetleg van valakinek ilyen flakonos kiszerelésű olaja, hogy azzal össze lehessen hasonlítani/ eltéréseket keresni?
Csütörtökön megyek olajcserére, addig valamit ki kellene okoskodni.
Sokáig használtam, nem mondhatnám, hogy ( nem versenyzői szinten) rosszabb lenne bármelyiknél, sőt...
2T motornál időnként illik kiégetni a kipufogót, különben tényleg füstöl. A Cagiva meg tán power szelepes is, tehát mindenképp jót tesz neki. Hidegen meg a szívató miatt füstölnek.
Ha nincs karburálási gondod ( sokat kap), még 1:40 keveréknél sem kéne látványosan füstölnie üzemmelegen.
Keverni hogyan kevered, mennyire pontosan?
Részemről már jó ideje az Elf moto2 techre álltam rá, ár/teljesítményben - szerintem - verhetetlen. Szépen és erősen színez, nincs szúrós szaga, mondhatnám jó illata van.
Ha a motorod birja az 1:50-et,és pénzt se sajnálsz hogy ne "kéküljön" az egyik legjobb a motul 710 2t.
Már inditás után is kevésbé füstöl,bemelegedve meg szinte semmi.Sok fajtát próbáltam 9000et pörgő robeszba, (többekközt alul amit irtál ) ,de eddig ez jött be nekem.Persze ára lehet elriaszt...azért van még pár.
Kicsit mostohagyerek a kétütemű olaj manapság. Kapható minden a piacon, de mit érdemes venni?
Egy 32 éves Cagiva Elefant 125-öm van. Motorja rendben, csak a szabályozott olajozás van kikötve. Azaz előkevert üzemanyaggal megy. Amíg megszerzem az ehhez szükséges (és használható) alkatrészeket, némi tanácsra lenne szükségem.
Szegény gépem igazi fájdalma, hogy az én súlyom nagyobb, mint az ő önsúlya... Nagyon nem kenem el a száját, ha fordulatról van szó. Terepezés sincs. Olyan olajat keresek, amit 1:50 arányban keverve nem irtom ki a közvetlen környezetemet. Rém ciki, amikor a szomszéd frissen teregetett rongyaira száll az igazkék felhő.
Melegen persze csökken a csík, de azért hazatalálnék a nyomok szerint, mint a mesében.
Kollégám mesélte, hogy gyerekkori barátjához vitte az autót márkaszervizbe a következő alkalomig. Garanciális időszakban a motorból leengedtek kb másfél liter olajat. Csavar gyorsan vissza, autó le és tölt. Szűrő körbetörölgetve. Mindezt a saját szeme láttára. Mikor felvetette a problémát, a barátja annyit mondott, hogy még neki sem cserélheti le az olajat. Főnöke utasítása ez a fél töltet csere.
Saját volt volvomban is tapasztaltam az elhanyagolt cserék eredményét, pedig márkaszervizben járt a pöcsétek szerint. A karterból közel egy kilónyi olajiszapot, ragacsot kellett spaklival kivakarni, miután megcsináltam vásárlást követően az első igazi cserét. Az új olaj tette a dolgát és kezdte feloldani a trutyit. Na az meg szépen megakadt az előszűrő rácsán és volt/nincs olajnyomás.
Szép pénz a szervizes olajcsere. Lehet rajta keresni.
A szervizelőírás azon részét nem tartom be, hogy 2 év vagy 30.000km-nél kell olajat cserélni. Én évenként vagy 10-12ezer km-enként (amelyik előbb bekövetkezik) cseréltem és cserélek olajat.
"csónakmotorba a létező legjobb olajat kell rakni."
ebben nem értünk egyet, de nem is ez volt a kérdés.
A JASO MA olajokban is vannak igen jó minőségűek. Ha annyira "jó" kéne, akkor nem API SF, esetleg SG olajat írnának.
Egyébként viszonylag alacsony fordulatuak, és túlhűtöttek. (külmotorokra gondolok)
A dolog egyébként nem csak a szarrágás miatt érdekel, hanem praktikus környezet kímélési oka is van, a motoromba kel 1,5 l, a csónakmotorba meg 0,5. Ha nem muszály, nem dobálnám ki a maradékokat
A mai előírások szigorúan biológiailag lebomló kenőanyagokat engednek meg hajómotorokba, úgy négyütemű, mint kétütemű esetén.
Ez is egy jó, elavult intézkedés.
A mai, korszerű hajómotorok (legyen az belmotor, vagy külmotor) olyanok mint egy patika - hol vannak már az orrukon-szájukon olajat fosó csotrogányok?
Vizsgáztatni és környezetvédelmileg osztályozni kéne őket (valóságosan, nem csak formálisan, pecsét-ráveregetéssel) - és akkor nem kellene a legalja műszaki színvonal szerint büntetni az ultramodern és környezetkímélő konstrukciókat is.
A mai előírások szigorúan biológiailag lebomló kenőanyagokat engednek meg hajómotorokba, úgy négyütemű, mint kétütemű esetén.
Ezek pedig (ha tévedek, a nálam hozzáértőbbek úgyis kijavítanak) általában ásványi motorolajok, nem szintetikus olajok. Így nyilván más lesz a motor belseje is, bármennyire korszerű, ha a környezetvédelmi előírások szerint meg van kötve a mérnökök keze.
Amit ez az illető (aki egy 1,9 TDI őrült egyébként - és profi dízel-szakember, nem műkedvelő) - szóval amit ő talált abban a gyári marine motorban - az garantáltan nem "utcai" alkatrész-készlet volt.
VW motorok százait javította és újította fel - különös tekintettel a saját fejlesztésű adagoló-tuningjával - szóval látott már ezt-azt VW-dízel ügyben.
Ezért én hiszek neki, hogy ilyen csodabogár is van - pláne az igen kis-szériás, gyárilag marinizált motoroknál (amelyeknek az árát jobb nem is fírtatni - egy normál, utcai motoréhoz képest).
Ez az erősebb mechanika valami urban legend, ne fogadd el a fenntartások nélkül :-)
A "szakik" nem találkoztak még gyári alkatrész cikkszámokkal. Ha megnézték volna, akkor kiderülhetett volna hogy egyezik pl az 1.9 tdi marine motor dugattyúja és hajtókarja a Golf 4-essel.
Amúgy nemrég voltam szakszervizben, szervizbe nem léphettem be ugyebár, így csak bízhatok benne, hogy kicserélték (és gyárira), amit ki is számláztak...
Ha nem látod az olajcserét - vagyis nem állsz végig az autó mellett - 50% az esélye annak, hogy egyáltalán nem cserélnek olajat (csak utántöltenek szintig) vagy jó esetben, egy sokkal trógerebb és olcsóbb olajat tesznek bele, mint ami a számlán van.
Sajnos ez van. 50% hogy korrekt cserét végeznek - de sajnos szintén annyi, hogy rútul átvernek.
Részemről sem olyan szervizbe, sem olyan szerelőhöz sem teszem be a lábam - ahol nem állhatok az autó mellett szerelés közben. Tudom, nem korszerű és nem úri hozzáállás - de hasznos .-)))
Az lenne a kérdésem, hogy a mkp-ba való JASO MA olajat másba teszem (csónakmotor), annak mi hátránya lehet?
Szerintem a csónakmotorba a létező legjobb olajat kell rakni.
A csónak- illetve a hajómotor (úgy általában) sokkal igénybe vettebb gépezet, mint bármelyik közúti járműé.
Legendás, hogy a marinizált (hajóba szánt) 1,9 TDI -t szétszedtékk az erre motortípusra szakosodott szakik - és döbbenten tapasztalták, hogy bár a motor architektúrája azonos volt az utcai verzióval - de minden fontos alkatrésze lényegesen "erősebb" volt a megszokottnál.
Vastagabb hajtókar-csapok a főtengelyen, vastagabb hajtókarok, vastagabb falú dugattyúk - szóval minden megerősített volt benne.
A VW-nál azért tudhattak valamit erről a "hajómotorozásról" :-)))
Ennek az a magyarázata, hogy miközben egy autó- vagy motorbicikli a valós forgalomban ingadozó terhelést igényel, sok alapjárattal, változó sebességgel, stb. - addig a hajómotort akár órákon keresztül is csutkagázon hajtják - egy másodpercnyi pihenő nélkül.
Ezért 1 óra hajózás az megfelel legalább 2,5 óra utcai igénybevételnek a motor számára - és nem utolsó sorban az olaj számára is.
Ebben teljesen igazad van! Viszont az is környezetszennyező ha az idő előtt tönkrement alkatrészek miatt ezekből többet kell gyártani. Ígérem, hogy ha hidrogéncellás autóm lesz nem fogok 10ezrenkét, sőt 50ezrenként sem olajat cserélni ;-)
Ja, ehhez még annyit, hogy azért a szervízkönyvek sem írnak hülyeséget, általában mindben ott van, hogy "fokozott üzemi körülmények között gyakrabban", vagy feleződik az intervallum.
Tehát ha nem tempomat 120, akkor az már általában "fokozott". Van, ahol fel is sorolják, hát elég sok minden benne van.
"Szerintem mindenki aki ért egy kicsit az autókhoz tisztában van vele, hogy ez motorgyilkos intervallum."
"lecserélem az alajat 10.000km-nél vagy egy év után. Sőt az első 2.500km után is cseréltem."
Engem nem nagyon lehet azzal vádolni, hogy ellenérdekelt vagyok az olajforgalmazásban, de szerintem mindenki aki ért egy kicsit a környezetvédelemhez, az tisztában van vele, hogy ez környezetgyilkos intervallum.
Ez persze nem egy szakmai érv egy ilyen olajos topikban, csak megjegyeztem.
Szerintem egyszerű üzleti fogásból nincs benne a kötelező cserében. Mondok egy példát. Pár éve még az autó gyártó cégek egymást licitálták túl az olajcsere intervallumok kitolásásval. Az én Merivámra is 2 év vagy 30.000km! volt az előírás. Szerintem mindenki aki ért egy kicsit az autókhoz tisztában van vele, hogy ez motorgyilkos intervallum. Ezzel gondolom a gyári mérnökök is tisztában voltak, de marketing okokból így kellett forgalomba hozni. "Mit szól a vevő, ha azt látja, hogy a gyártmányunkban 1 év vagy 10.000km-nél kell olajat cserélni, a konkurenciánál meg 2 év 30.000km-nél. Emiatt én is ezt írom elő nehogymá azt higgyék, hogy sokkal rosszabb a miénk mint a másik gyártóé. Pláne nem írom elő a 2-5.000 km-es első cserét." Az autó meg így is kibírja a garancia idő végéig. Na de én szeretném hibamentesen használni 10-15 évig, ezért letojom, hogy mit ír elő a szervízkönyv, és lecserélem az alajat 10.000km-nél vagy egy év után. Sőt az első 2.500km után is cseréltem.
"Jó" ilyet is hallani hogy valakinek ez az óradíj nevetséges. :D :D :D
Ha valaki legalább ennyit keres óránként, akkor alá is írom.
csak egy gyors reagálás.... ha te egy munkáltatónál 1200 forintot keresel óránként az nem azt jelenti hogy ennyibe is kerül a te munkád...kell fizetni az állam fele a munkáltatónak, van rezsiköltsége, van bérleti díja, van beruházás, amit mind abból kell fizetnie hogy ami terméket te legyártasz azt drágábban adja el mint ezen költségek összessége..
Nem kell elfogadni , ez van.Ha válallkozó lennél akkor te a teljes bevételed az alkalmazottakra költenéd? Persze hogy nem...
Másik dolog: elviszem az autóm (legyen a Saab-om) egy szerelőhöz, mondjuk egy rendesen praktizáló mesterhez, nem sufniszerelőhöz..mit foglalkozok vele, mind autószerelő, ugyanazt tanulta, mindegyik kocsiban ugyan az van (váltó motor, kormány, futómű stb...) Az autóm mondjuk egy vízpumpa hibával kerül hozzá.Ott lesz egy pár napig (3-5nap) mert nem látott még Saab-ot..Elpepecsel vele, mivel az egész elejét le kell bontani a cseréhez ( vízhűtő, automata váltó olajhűtő, ventillátorok,turbó csövezések, szervoszivattyú, hosszbordás szíj stb...)..beletölt ne belevaló hűtőfolyadékot, ne adj Isten letör némi műanyag rögzítőpöcköt, beletesz valami utángyártott terméket mert ugye a gyári Saab-ot nem tudja megszerezni...persze ha azonnal tudja mi a csilingelő hang forrása...mert három veszprémi szervizbe is elvittem annó mikor csapágyas lett a vízpumpám, ebből kettő klímakompresszor hibát mondott, viszont egyik se vállalta hogy megcsapágyazza.A harmadik bevállalta (klímaszerelő), de vigyem el egy autószerelőhöz mert ő nem fog szopni azzal hogy levegye a kompresszort egy Saab-ról...
Itt döntöttem el hogy inkább márkaszervizbe viszem.
Szervizbe 15 perc alatt megvolt a hiba diagnosztikája, a javítás bruttó ára alkatrésszel együtt, valamint a javítás pontos időtartama...
Kifizetem azt az összeget (vagy többet), mint a márkaszervizbe arra a 4 órára amíg ott kicserélik, és csak 4 órát nem tudom használni a kocsit. Tudják hova nyúljanak, semmi nem törik, csak az én autómmal foglalkozik a szerelő, nem teszi félre másnapra mert jön a haveré, minden belevaló gyári lesz benne, plusz át is nézik teljesen a kocsit.. ja és nem cserélnek ki olyan alkatrészt aminek semmi baja...
Egyébiránt majd nézd meg hogy egy "falusi" szerelő bruttó 4000 körüli rezsióradíjjal dolgozik...
Én még abban a korban nőttem fel,amikor még az ezerkettes zsigák és társai számítottak a legjobb kocsiknak.Mindent járatni kellett (simsont és társait is.)Szóval én furcsállottam a legjobban,amikor ezelőtt 15-20 évvel már jöttek az új "nyugati kocsik" és ott már "nyomhatod első perctől kezdve"dívott.Én is a járatás híve vagyok,illetve amíg be nem melegszik a motor,addig nem forgatom a mocit. Amit viszont továbbra sem értek,hogy ha egyértelműen "ajánlott" a korábbi olajcsere,miért nem írják ezt elő,ha meg nem írják elő,miért hinne a laikusabb ember a szónak,ami ugye elszáll.Mondom én is azt vallom,hogy melegítés,járatás,használattól függő olajcsere.
A választ nem kimondottan neked szánom! Gondolom az vitán felül áll, hogy egy új motornak össze kell csiszolódnia, össze kell kopnia az alkatrészeknek. Hiába gyártják csúcstechnikával a mai járműveket, akkor is így van. Vannak mikronnyi gyártási eltérések felületi hibák. Akinek volt már új autója (nekem szerencsém van 2 is volt) az tapasztalta, hogy újkorában sokkal gyorsabban bemelegszig a motor, "szorulósabb" mert nagyobbak a súrlódási viszonyok. Ezen összecsiszolódások zöme a motor életének az elején következik be. Ezek a mikron méretű forgácsok bekerülnek az olajba majd a szűrőnek kell megfognia. Azért szokták ajánlani 2-7ezer km-nél (mindenki mást mond) kiegészítő olajcserét, hogy ezt a normál üzemnél jobban elszennyeződött olajat kiváltsák. Ez nem kötelező, ettől még az autónak vélhetően nem lesz baja. Szerintem viszont jót tesz a motornak, és egy ~15eFt-os kiadás egy új autónál hosszútávú használatra gondolván nem földhözvágó kiadás. Én mindkét autómnál cseréltem oljat ~2500km-nél. Így ráadásul a nekem legszimpatikusabb premium dexos2 0W40-es olaj került az autóba.
Értem én,hogy fémforgácsok,szennyeződések,stb.Akkor miért van az,hogy ugyanaz a márka különböző helyen lévő szervizeiben más és más infot adnak.
Valahol 7000,valahol 2000 km után vidd be olajcserére.Sőt Nyíregyházán 7000 km -t mondtak(be is írták a könyvbe),tőle 50 km-re lévő debreceni márkaszervizben pedig csak 10000 km után vidd be az első olajcserére.Illetve minden autónál akkor egységesen lenne egy előírás erre.A másik "szakszerelő" szerint viszont be is ba@na,ha fémforgácsok lennének ezekben az ultramodern motorokban(ezért is nem kel már bejáratni).Na legyünk okosak!Talán még el is hiszem,hogy vannak normális szerelők,de amikor maga az ott dolgozó szerelő mondja el milyen sumákolásokat csinálnak,akkor kinyílik a bicska a zsebben.A másik dolog,hogy megbízni ismeretlen emberekben nem mindig nyerő.Persze kivétel mindig van.A "nagy márkaszervizekben" nem jellemző a "cigi,süti,kóla",max egy kávé.....
vásárláskor leírták,hogy kb 7000-7500 km után érdemes megejteni az első olajcserét,ki tudja miért
azért mert az új alkatrészekről sok szennyeződés lejön (forgácsok, fémszilánkok stb...)
Minden esetre bevittem és szerettem volna ott lenni az olajcserénél,de közölték velem,hogy nem szabad (munkavédelem,balesetvédelem,törvények,előírások stb.)
Saját autóm még létező márkaszervizeiben jártam párszor az elmúlt 4 évben...
Első látogatásom az egyikben:
átveszik a kulcsot, forgalmit, majd teljesen átnézik az autót.
Hibalista leírva, elmondják mi az ami veszélyes probléma és javítani kellene azonnal, mi az amit ha most nem akarok akkor megcsinálják máskor..
a munkafelvevő kérdezi: szeretném végignézni a teljes munkafolyamatot?
Mondtam hogy nem, mert speciel mit nézegessem, engem is zavar ha néznek munka közben, pláne ha bele is szólnak...
Ücsörögtem a bőrkanapén, olvastam, és vagy 20-szor kérdezték meg nem e kérek kávét vizet, stb...
Számlán még az "o" gyűrűk gyári cikkszámra is fel voltak tüntetve, a szervízt felhívva rendszám alapján később is visszamondták a rendszerből hogy mikor milyen szervize volt ott a kocsinak, mit építettek bele...
Másik látogatásom egy másik márkaszervizben:
A tulajdonos vette át a kulcsot és a forgalmit, regisztrálták a kocsit, majd fullon átnézték...még a keréknyomást is ellenőrizték.
Az ügyfélvárót egy üvegfal választja el a szerviztől.Premier plánba látom mit csinálnak...bőrfotelből...kávé, üdítő, víz...kérek valamit? Mondom , inkább reggeliznék... Tulajdonos mondja , van itt nem messze ahol vehetek magamnak kaját, de ne gyalogoljak felajánlja hogy elvisz, megvár és visszahoz.
Ugyan ez a szerviz egy évvel később, csak akkor a 7 éves fiam is vittem magammal...Kapott szinezőt, ceruzákat, Kindertojást stb....
Minden tétel az ÁFÁ-s számlán, garanciával együtt, számítógépbe beregisztrálva...Borravalót pedig nem fogadtak el sosem...
mindkét szervíz ahol voltam kizárólag gyári alkatrészekkel dolgozik...
ja, Saab szervizekbe jártam.... óradíjuk meg nevetséges (6-8 ezer forint bruttó )...viszont egy hónappal előre be kell jelentkezni...
Ne foglalkozz vele.Más is szokott kérdezni.Még az aktuális kötekedő srác is volt kezdő,csak elfelejti.Igen ez egy fórum és mint olyan pontosan a "beszélgetések" végett jött létre. Azt szoktam mondani,hogy kérdezni bármit lehet............elvégre azt nem tilthatja meg senki.
Hogyan tudod te vagy bárki megállapítani, hogy az olaj jól végezte-e a dolgát?
Ha előírásszerűen cseréled az olajat, akkor még hosszútávon sem biztos, hogy bármi érdemi kiderül a használt olaj tudásáról, vagy éppen tudásbeli hiányosságáról.
Mit tudsz te mint mezei használó megállapítani az olaj teljesítményéről?
Egyedül az olajfogyasztás, amit egy egyszeri autós is észrevehet mint érdemi olajjal kapcsolatos információt.
De ebből sem derül ki, hogy az adott olaj mennyire savasodott, mennyire tudja lebegtetni a szennyezőanyagokat, mennyire őrzi meg a viszkozitási tulajdonságait, mennyire tűntek el belőle az adalékok a használat során. És még sok egyéb dolog sem derül ki.
Csak, hogy legyen ellenpélda is: kb. 10+ évvel ez előtt még "szakmai gyakorlat" keretei között volt alkalmam vendégeskedni egy márkaszervizben. Soha semmilyen inkorrekt viselkedést nem tapasztaltam, ügyes, gyors szerelők voltak, minőségi kenőanyagok és OEM alkatrészek. Semmi időhúzás, semmi trükközés.
Uhh, hát most nem teljesen vágom, hogy mire/hová akarsz kilyukadni..
Én pl. ilyesmire gondoltam, hogy aki használja, használta, az előtte milyen olajat használt, milyen autóba, előzőekhez képest mit állapított meg, őt mi befolyásolta, ill. mi miatt tartotta a legjobb választásnak ezt az olajat, ha már ezt vette meg.
Érdeklődés, kíváncsiság, információ, információáramlás, tapasztalatcsere, stb., talán ezt tudom mondani a kérdésedre, és még mindig nem tartok ott hogy adok más véleményére.
Ha Fekete Pákó azt mondja hogy minden hétfőn jégeső lesz, vigyorgok egyet, ha Aigner Szilárd mondja az sem tuti, de akkor már kicsit érdekesebb a történet.... Gondolom kihámozható a lényeg ebből.
pl. ezek is,erről is tudtam(nem hallodtam)egyik haver peugeot márkaszervizbe vitte rendszeresen ujonnan vásárólt autóját 3évig, utánna 3,5 év után elromlott az autója motorja,persze mivel a garancia lejárt a haver szerelőhöz vitte ahol javitáshoz le kellett engedni az olajat ekkor mondta a szerelője: -vagy nem cseréltek olajat nagyon régen,vagy nagyon rossz olajat raktak bele...
Amúgy nemrég voltam szakszervizben, szervizbe nem léphettem be ugyebár, így csak bízhatok benne, hogy kicserélték (és gyárira), amit ki is számláztak...
Természetesen a gyári előírásoknak megfelelő anyagokat fogják használni,és megfelelő képesítéssel,minősítéssel rendelkeznek.A legutolsó szoftvert is hivatalosan veszik,frissítik. Az üzemanyagokkal kapcsolatos "garipanaszok",nos az egy másik érdekes téma.Egyébként ez a garanciás szigorúság túl van misztifikálva.Az egyik márkaszervizben dolgozó ismerős szerint egy új autó 4-5 évig elszaladgál bármilyen olajjal.Ezek a motorok úgy vannak legyártva(figyelj:"lebutítva") ,hogy 100 ezret elmenjen bármivel és kuka,de az már kit érdekel.Aki meg kifizeti a plusz garis éveket, kilométereket,az csak minőségi dolgokat vesz és csak oda viszi a gépet hozzájuk.
Azért azt se hallgassuk el, hogy egy vita esetén neked kell majd bizonyítani, hogy az általad választott szerviz mindent szükséges karbantartási műveletet megfelelően végzett el, és minden tekintetben megfelelő alkatrészeket és üzemanyagokat használt fel.
Ez persze nem lehetlen, de korántsem magától értetődő.
Most jön az 1 éves szerviz,olaj és szűrők(olaj,pollen,levegő)cseréje.Azt már az itthoni szervizben ejtjük meg.Nem márkaszerviz,de hivatalosan szervizelnek,műszakíztatnak,pecsételnek.Ja és nagyon régi ismerősöm a tulaj.......A gari pedig nem vész el,mert ugyanúgy átvizsgálják a lista alapján és cserélik ahogy a "nagykönyvben "le van írva.Az csak parasztvakítás,hogy a gari csak márkaszervizelés esetén van.Aki nem hiszi menjen be egy márkaszervizbe és kérjen erről egy igazolást,pecséttel.Nem fognak adni,mert csak ajánlás,nem előírás.
Dolgoztam hivatalos márkaszervizben. Hát jobb ha nem tudtok pár dologról! :)
Mivel elévült: Olajcserekor olajszűrő leteker, kiönt majd ugyanaz vissza de szépen nitrósronggyal tisztára törölve. Főnök utasítása szerint, nem én okoskodtam! Gyári alkatrész felszámolva, legolcsóbb beépítve.
Olajcserekor mi mindig rendesen azt raktuk amit adtak, annyi hogy nem MAX jelzésig öntöttük így kb 3 dl/ autó megmaradt. Ami mehetett saját autóba vagy havernak.
"Minden esetre bevittem és szerettem volna ott lenni az olajcserénél,de közölték velem,hogy nem szabad" - én ilyenkor szoktam elmenni autóstól. Egyszer - pont úgy mint neked kellett volna most - az első olajcserénél...
na ezért és pár mástól leirt,mondott,és tapasztalt(barátom csak nem hazudik)vélemények,történetek miatt kizárólag saját magam cserélem az olajat a kocsimban és a családnál. Igaz ezek mind 3év felettiek garancia nincs már....
Csak a megbízhatóság,a minőség és a minősítések hitelesítése,elfogadása stb. végett az alábbi esetet osztanám meg veletek,elgondolkodtatásul.2017-ben az alig 7000 km futott benzinesemmel befáradtam a márkaszervizbe olajcserére(vásárláskor leírták,hogy kb 7000-7500 km után érdemes megejteni az első olajcserét,ki tudja miért).Minden esetre bevittem és szerettem volna ott lenni az olajcserénél,de közölték velem,hogy nem szabad (munkavédelem,balesetvédelem,törvények,előírások stb.)A lényeg,hogy legalább azzal a szerelővel tudtam beszélni,aki cserélte Az első legfontosabb kérdésem,hogy milyen olajat töltött bele...........válasz:"hát abból a nagy hordóból,ott hátul,szoktunk kiengedni mindig. De mondom 0w30,vagy 5w30,10w30? Nem tudja,csak hát abból. Bakker ez egy nissan szalon és nem tudják.......szóval ismerve a magyar mentalitást(ahol már az első raktáros is kilop belőle 4-5 litert,majd feltölti teckosolajjal) megszólalt a vészcsengő .Na ennyit a márkaszervizről és a gyártói előírásokról.Soha többet oda.Ja és 25 ezer Ft volt az egész(4 liter 5w30 total ineo ecs 15 ezer Ft,plusz a gyári olajszűrő 1700 Ft meg a munkadíj volt a számlán) .
Nehéz visszaemlékeznem,de kb 12 évvel ezelőtt volt, szinte minden autósboltban megjelent szürke flakon és sárgás címkével 10W-40 OPEL original oil volt ráírva. GM logóra ugyan nem emlékszem.
Akkoriban annyira nem volt elterjedt a net sem hogy utánanézzünk.
5L volt 2500-3000Ft de van ahol 4000-ért adták. Sehol nem említették hogy ez hamis. Örültünk hogy jó áron gyári olajat kapunk. :)
Az utólag derült ki.
Tehát erről a hamis olajról tettem említést hogy mégis valakinek meg az vált be.
Válasznak szántam az előző kérdezőnek adott válaszodra.
"Ismerek olyat aki az anno botrányos hírhedt hamis OPEL olajat istenítette. Aztán kiderült ez-az. :)"
Össze-vissza beszélsz. Az ismerősöd a hamis Opel-olajat istenítette, és arról derült ki ez-az, vagy az eredeti Opel-olajat istenítette, és arról derült ki ez-az?
Nagyjából 24 éve foglalkozom autóalkatrészekkel és olajakkal. Legalább 18 éve Opel, illetve már GM-olajakkal is. Arról nem tudok, hogy az eredetivel bármi probléma volna. Hamissal én is találkoztam, többször próbáltak eladni nekünk "hamis" Opel-olajat, de mindegyik esetben annyira kilógott a lóláb, hogy csak az nem vette észre a csalást, aki nem is akarta. Aki azokból töltött az autójába (vagy más autójába) az tisztában kellett, hogy legyen azzal, hogy mit vett meg.
"Az általad leírtak nagyon tipikus példái annak, hogy az átlagos vásárló a legritkább esetben értékel tárgyilagosan."
Ismerek olyat aki az anno botrányos hírhedt hamis OPEL olajat istenítette. Aztán kiderült ez-az. :)
Amúgy mivel pár cég gyártja csak az alapolajhoz hozzáadandó adalékokat, adalékcsomagokat -Már a kikeverés előtt pontosan tudják milyen követelményeknek fog megfelelni amikor összeállítanak egy adott motorolajat.
Hasonlóan amikor egy autógyár előírja hogy 1 év múlva kell egy 3000 ccm dízel motor 2 turbóval X nyomatékkal Y lóerővel és amikor azt megtervezik számítógépen, majd elkészül akkor mondjuk 5% tűrésen belül tudja az előírtakat.
Üdvözöllek a globalizáció világában. A Castrol, a tősgyökeres angol márka Belgiumban, Olaszországban, Ausztriában, Németországban gyártja a legtöbb termékét. A Volvo a Geelyé, a bob világbajnokságban pedig nem is a BMW gyártja a bobokat és így Liqui Moly olaj sincs bennük. Erre azért már nem szokás 2017-ben rácsodálkozni.
"sok terméken szerepel az OEM. rövidítés, bár nem hivatalos gyári beszállítók, vagyis max. oem quality lenne a helyes információ"
Ez pedig marketing, szerintem ez sem ma jön veled szemben első alkalommal, lásd fent a bobosokat, vagy a számtalanszor kitárgyalt fullszintetikus olajakat, amik ásványi olajból készülnek. Azért azzal legalább tisztában vagy, hogy a Ferrari F-1 autói nem Shell V-Powerrel mennek, ugye?
"a bemutatkozó videóban boldogan mutatják be animációval, hogy a finómító meg a cég meg minden egy helyen van"
Elég sok Mannol-videót láttam már, de egyikben sem állítottak ilyet. Valamit talán benéztél.
"én is néztem anno a legend+ester olajukat, amiről sajnos kiderült, hogy annyira ester alapú, mint a kamilla tea"
Ez anál a szuperhiteles orosznál derült ki, akiről 1. nem tudjuk, ki 2. nem tudjuk, hol végezte a vizsgálatokat 3. nem tudjuk, milyen vizsgálatokat végzett 4. ügyesen kiderítette, hogy a Motul észteres olaja nem észteres olaj, de a Valvoline nem észteres olaja viszont az, csak a gyártó valamiért titkolja? Nehéz vitatkozni, mocskosul meggyőző. Ha esetleg lombikban nyílt láng felett égetne olajat, vagy forgó csapágyhoz szorítana menetes acélrudat, még jobban hihetnénk neki, ezek világszerte elfogadott a Youtube-on nagyon gyakran előforduló olajvizsgálati módszerek.
Az általad leírtak nagyon tipikus példái annak, hogy az átlagos vásárló a legritkább esetben értékel tárgyilagosan.
én totál nem értem ezt a szórakozást. tehát bevált egy olaj, de évi 3000 ft miatt vennél olyat, amiről vegyes érzések vannak. ez tényleg megéri?! mert ha ennyire nincs pénzed, akkor lehet le kéne tenni az autót.
a másik, én minőségileg nem támadom a mannolt, egyszer használtam egy totál roncs motorban 2000 km-t, nem állt be a motor (igaz így is, úgy is kuka volt már), és nem olvasom külföldi fórumokon, hogy már X ezer motor beállt, mert mannol olaj volt benne.
de azon én elgondolkodtam, vajon én valaha meg tudnék bízni egy cégben, ami a valóság helyett csúsztatások tömegét közli velem. hangsúlyoznám, ez nem befolyásolja a termékük minőségét, lehet, hogy az kiváló. DE a cég lehet, hogy német, de az olaj litván. sok terméken szerepel az OEM. rövidítés, bár nem hivatalos gyári beszállítók, vagyis max. oem quality lenne a helyes információ. a bemutatkozó videóban boldogan mutatják be animációval, hogy a finómító meg a cég meg minden egy helyen van, és ez milyen remek. a valóságban viszont baromira nincs egy helyen, a google képein látszik, hogy a mannol töltő üzeme pár kilóméterre van a finomítótól. innentől az én gonosz magyar fantáziám azt is el tudja képzelni, hogy semmi közük a finomítóhoz, csak bérmunkában gyártatnak ott.én is néztem anno a legend+ester olajukat, amiről sajnos kiderült, hogy annyira ester alapú, mint a kamilla tea, bár egyébként lehet, hogy nagyon jó olaj, de nem ester. és újra hangsúlyoznám, EZ NEM BEFOLYÁSOLJA A TARMÉKÜK MINŐSÉGÉT, csak ÉN nem bízom bennük. egyébként az egyik nagy multiban van olcsón rosznyeft olaj is, az egy igencsak komoly olajipari vállalat, mégsem venném meg, ismerjük a ruszkikat..............
"a magyar nyelvű kézikönyvben kifejezetten jelzi, hogy az 5W-30 SAE-viszkozitási osztályt javasolják."
Bocs, egy kicsit benéztem, az eredeti linken 90 fokkal elforgatva megzavart egy kicsit a jelölés. Tehát ha nem szoktál -20 fok alatt hidegindítani, akkor a 10W-30 a javasolt. Ha felétek előfordul ilyen idő, akkor inkább 5W-30 az ideális.
mantec topiktárs önmagával is meghasonlott hozzászólását egyszerűen hagyd figyelmen kívül, ő a görcsös igyekezetében már saját korábbi hozzászólásaival is 180 fokban szembemenő hozzászólásokkal igyekszik rombolni a Mannol olajak hitelességét.
A helyzet az (és ezzel egy korábbi mantec is egyetértene), hogy a legfontosabb kritérium mindig az, amit az autógyártó előírt az adott típushoz/motorhoz. Az Ignis esetében (már ha a "hagyományos" magyar Ignisről van szól 1.3 vagy 1.5 benzines motorral) ez API SE, SF, SG, SH, SJ vagy SL minősítés. Az API-ra igaz, ami a legtöbb más minősítésre nem, hogy a későbbi, "magasabb" minden műszaki szempontot figyelembe véve helyettesítheti a korábbi, "alacsonyabb" besorolásokat, így API SM vagy SN is szóba jöhet.
A szóban forgó Mannol 7914-4 Energy Formula JP 5W-30 motorolaj API-besorolása SN, tehát ilyen szempontból vizsgálva megfelelő az olaj a te autódhoz (hangsúlyozva, hogy 1.3/1.5 benzines, magyar Ignist feltételezve).
Felmerül még a viszkozitás kérdése. A gyártó különböző klimatikus viszonyokra eltérő viszkozitásokat javasol, Magyarországon a magyar nyelvű kézikönyvben kifejezetten jelzi, hogy az 5W-30 SAE-viszkozitási osztályt javasolják.
Fontos még megjegyezni, hogy az API-besorolást, minősítést senki (még maga az American Petrol Institute sem) köti előzetes bevizsgáláshoz vagy jóváhagyáshoz. Ennek feltüntetése az olajgyártó felelőssége, annak valóságtartalmáért ő felel, azt - mantec állandó sugalmazásaival ellentétben - semmilyen kibocsájtó, minősítő, ellenőrző intézet nem kell, hogy hitelesítse.
Nagy megtiszteltetés, hogy öt és fél (5 1/2) év után másodszor is hozzászólsz a topichoz.
A hivatkozott motorolaj benyomását keltő tárgy, semmilyen a csomagoláson, dokumentáción jelölt autógyár elfogadásával, követelményével nem rendelkezik. Méltatlan a gépjárműved műszaki színvonalához.
Ismerősi körben idősebb autókba használják olcsósága és közeli elérhetősége miatt a Mannolt. Részemről egy Golf II 1.6 TD-be az 5W40 Elitet, és nekem bevált.
A szakmában jártasabbak majd javítanak ha nem jól tudom, de nagyjából ugyanarról az olajról van szó, időrendben Protection Formula, New Life, majd annak utóda az FS megnevezéssel a 0w-40-es olajuk.
Ha előtted rakják fel a hologrammot, az még egyáltalán nem jelenti, hogy az olaj nem gyári.
Hozzánk is érkezik olyan (neves) olaj, amit bár az importőr számláz, de a volumen miatt direktben érkezik a gyártó üzemből.
Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a gyártó országban nem használnak hologrammot, az a magyar importőr saját projektje, és így azt mi borítékben kapjuk, nekünk kell felragasztanunk. Ezt egyszerre képtelenség megtenni, nincs annyi szabad munkaerőnk (ha volna, szégyellnénk magunkat a vacak hatásfok miatt). Sajnos így előfordul, hogy véletlen kibontanak a kollégák olyan kartont, amit nem kellene (még nincs rajta a hologramm). Ez elég nagy hiba, de a világon semmi köze nincs ahhoz, hogy az olaj a flakonban full eredeti.
Van olyan, hogy a fiókban vannak az importőr címkéi... egy ismerős járt úgy, hogy előtte ragasztották fel a zárjegyet.
Ebből nekem az jön le, hogy a hivatalos importőrön fizikálisan át sem mennek az olajak, a kiadott címkéket meg arra a kannára ragasztja a kereskedő, amelyikre akarja.
Az importőr így spórol a címkézésen és a termék raktározáson. A kereskedő meg simán árulhat szürkeimportos olajat...
" ... vásároltam az Unix-nál 4 literes Castrol Edge FST titanium 5w30-ast, de nem volt rajta hologram. Lehet hivatalos disztribútornál hamis olaj? .... "
Meglepődnék.... :((
Gondolom ott volt a műanyag kupak alatt a zárófólia, azt a hamisítók (mindeddig) nem tudták reprodukálni.
a probléma ezzel a mondattal az, hogy egy országos hálózat milliárdos forgalommal sem volt megbízható forrás, akkor egy webshop mitől lenne tuti? és nem a konkrét webshopról beszélek, de akkor mi a tuti? az, hogy te ebben bízol az remek, de anno sokan abban a mai napig működő hálózatban is bíztak...........
A lentebbi infók alapján - itt a fullszint vagy sem - merült fel a kérdésem, hogy mivel tud többet, illteve többet tud-e a Motul 8100 Eco-nergy 0w30, mint a hasonló Mobil 1 Fuel Economy 0w30?
Mert már épp arra gondoltam, egyszer kipróbálok egy ilyen Motult, csak most nem tudom, miért fizessek érte 10-30%-kal többet (azt már meg sem merem kérdezni, hogy mivel tudnak ezek ketten többet az Eurol Ultrance VA 0w30-nál közel dupla áron...)
pontosan mondva ezen helyeken készülnek az eredeti castrol olajak PONT (ezt te tudod, én hiszek neked). moszkva mellett meg meg talán éppen decemberben kapcsoltak le egy hamisító bandát, akik havi 4 milliárd ft értékben pancsoltak márkásnak hitt olajakat. úgy 3-4 éve itthon is egy országos alkatrészkereskedő lánc terítette be az országot hamis castrollal. számomra nem derült ki, hogy saját szakállukra megkerülték a castrol hungáriát, vagy ott sem stimmelt valami, de valahogy volt a polcukon elég hamis olaj (el tudom képzelni, hogy csak kapzsik voltak, és olcsóbban vették a hamisat, amiről azt hitték igazi) ugye a végfelhasználónak meg az a minőség számít, ami a motorba kerül.
Na azért az mégis csak elgondolkoztató, hogy a tavaly frissen beleöntött C... olajtól szinte azonnal megváltozott a motor hangja (csúnyább irányban) és a most a két hete beleöntött olajtól (nem C...olaj) meg nem történt ilyen. De az eddig éveken át használt C... olajjal sem volt ilyen, csak azzal amit tavaly cseréltettem és bizony bárhogyan is szépítjük, Lengyel csomagolású volt az olaj!
Na de részemről a témát lezárom, mindenki maga dönt milyen olajat használ. Én a saját esetemet írtam be ide, nem akartam sugallni semmit de rébuszokban meg nem lehet ezt leírni.
"semmi bajom nem volt a Castrollal, az utolsó cserét kivéve, ami tavaly februárban volt" "Valami nem volt oké, mert a motorhang is megváltozott" "azt mondta a forgalmazó, hogy ezeket már a lengyelországi lepárlóból és telephelyről/palackozóból kapják." "mint közismert Lengyelország az olajhamisítás mekkája"
Milyen más összefüggésben került elő az utolsó megjegyzés, ha nem az előzőekhez kapcsolódva? Attól, hogy nem írtad le, egyértelmű az utalás, hiszen a hozzászólás teljes tartalma arról szól, hogy legutóbb hogy jártál a Castrollal -> nem volt rendben -> Lengyelországból jött -> Lengyelországból jönnek a hamis olajak is.
Azt meg már unom leírni, hogy a motor hangjának megváltozása semmilyen összefüggésben nincs azzal, hogy a betöltött olaj minősége milyen. Ez pont akkora tévhit, minthogy sokat futott autóba sűrűbb olajat kell tölteni.
Elég nagy gondolati szabadságot jelent azt sugalmazni, hogy a tök hivatalos lengyel Castrol-dealertől hamis zug-Castrol jön Magyarországra.
Szerinted hol írtam én ezt?
Egyébként csak zárójelben (én cseréltettem már olajat Németországban, hivatalos ford szervizben, Castrol Magnatec A5-őt és annak a színe érdekes módon bíbor piros színű volt. Rá is kérdeztem akkor a szervizben, hogy miért ilyen a színe, mert addig előtte zöld színű volt. Válasz:- így színezik a gyárban, hogy ezzel is jelezzék az eredetiségét, az előző zöld szín lett bíbor pirosra változtatva). Na most amit én tavaly vettem, az a szokásos aranybarna színű volt, de meg is változott tőle a motorhang. Bár ezen is volt hologrammmos matrica. Volt rajta magyar nyelvű leírás, 9-es számjeggyel kezdődő vonalkód, a flakonon ott volt a töltési idő és a flakon azonosító száma is, ezek mind-mind a Castrol eredetiségét hivatottak megerősíteni.
Ezek ellenére amint tapasztaltam, más lett, csúnyább és kerregőbb a motor hangja.
Az osztán igen. Nem lehetne, hogy ezeket a félinformációkra épülő képtelenségeket inkább ne terjeszd?
- Lengyelország úgy jön képbe, hogy a Castrol Hungária bezárt, és úgy egy éve a lengyelországi regionális központ látja el a magyar piacon is a márka képviseletét. SLX-350 tudna erről bővebbet mesélni.
- Elég nagy gondolati szabadságot jelent azt sugalmazni, hogy a tök hivatalos lengyel Castrol-dealertől hamis zug-Castrol jön Magyarországra. - "viszont mint közismert Lengyelország az olajhamisítás mekkája" - ez egyáltalán nem közismert, sőt, eléggé légből kapott. - "Megkérdeztem a boltot ahol vettem (formula3000 kft)" - ez ugyanaz a cég egyébként, aki évekig futtatta a magyar piacon a szlovák cégét, amely 20%-os áfával árulta a magyar készletét a magyar piacra, szlovák számlával, ami full illegális és meglehetősen tisztességtelen versenyelőnyt biztosít egyébként. Nyilván ő az egyetlen full hiteles forrás a témában.
Meg nem bántva senkit, aki Castrol olajat használ. Én is ezt a márkát használtam évekig, miután az autóm garanciális ideje lejárt. Garanciában 3 évig Mobil1-et tett bele a szerviz.
Csak azt akarom mondani, hogy semmi bajom nem volt a Castrollal, az utolsó cserét kivéve, ami tavaly februárban volt. Valami nem volt oké, mert a motorhang is megváltozott. Megkérdeztem a boltot ahol vettem (formula3000 kft) és ott azt mondta a forgalmazó, hogy ezeket már a lengyelországi lepárlóból és telephelyről/palackozóból kapják. Addig előtte az angliai gyártású volt és a Hannoveri tranziton keresztül kapták.
(viszont mint közismert Lengyelország az olajhamisítás mekkája)
Köszönöm az információt! Már csak arra lennék kíváncsi, hogy amit én használok az PAO alapanyagú, vagy "valódi szintetikus" olaj. Mondjuk attól, hogy kiderülne hogy nem "valódi szintetikus" nem váltanék, mert elégedett vagyok vele.
Erről is kéne írni egyszer egy hosszabb hozzászólást, amit linkelni lehet mindig, amikor szóba kerül.
A történet valahol ott indult, hogy sok-sok éve a Castrol németországi importőrét beperelte egy konkurens márka. Már nem emlékszem 100% biztosan, ki volt az, de úgy emlékszem, a BP, és mintha éppen azért akadt volna meg rajta a szemem, mert tulajdonképpen két azonos kézben lévő márka között folyt a vita. A per tárgya az volt, hogy nevezhető-e egy olaj teljesen szintetikusnak, ha a kiindulási pont maga az ásványi olaj. A bíróság úgy döntött, hogy nem. Függetlenül az alkalmazott technológiától csak az az olaj nevezhető teljesen szintetikusnak, ahol az alapanyag nem olaj volt. Lehet sas, radiátor, gondolat, fingszag, levélpapír, kőzúzalék, borosta, vulkáni hamu - de olaj az nem. Ettől a ponttól a német piacon forgalmazott olajakat - mint lentebb látjuk, elvileg - csak akkor lehet teljes szintetikusnak nevezni, ha az nem PAO-alapolajból készül. Ha igen, a gyártók leginkább a HC-szintetikus kifjezést használják.
Nem sokkal ezután lezajlott még egy hasonló per, de az már az USA-ban. Ott a bíróság nem fogadta el a német bíróság álláspontját, lefolytatták az eljárást, és úgy ítélték meg, hogy a szóban forgó olajak műszaki szempontból közelebb állnak a "valódi" szintetikus olajakhoz, mint a félszintetikus olajakhoz, nem térnek el fontosabb paramétereikben olyan mértékben az előbbiektől, hogy indokolt legyen a megkülönböztetés. Ezért az USA-ban (és minden más piacon, ahol nem folytattak le ilyen eljárásokat) a fullszintetikus, teljesen szintetikus, 100% szintetikus és hasonló kifejezések továbbra is használhatóak a PAO-alapolajból készült termékekre.
Nos, emiatt van, hogy a képen látható bal oldali, nem német piacra készült olajon a "Fuly Syntethic", a jobb oldali, német piacra készült olajon a "HC-Synthese" kifejezés szerepel - pedig a két termék teljesen azonos.
(Attól most tekintsünk el, hogy a jobb oldali nagyobb, ötliteres kiszerelés! Az egyliteresek címkéjével pont ugyanez a helyzet.)
Ha a Motul más formában egyértelműen el tudja magyarázni a vásárlónak, hogy ez egy “máshogyszintetikus” olaj, akkor ráírhatja. Ők ezt bevállalták, a többiek a Castrol-per óta nem igazán.
Ezt vágom és értem, de 2016 már elmúlt és a mai napig 100%-os szintetikus olajként reklámozzák, árusítják, szerepeltetik ... akkor tehát biztosan azt kap a felhasználó nevezett országban, amit az adatlap, reklám, termékajánlás alapján feltételezhet?
Hát, nem akartam konkrétan leírni, hogy ki volt az alperes a citált perben. Gondoltam, kiderül az rögtön, ha megnézed, melyik olajmárka székel az ítélkező kölni bíróság illetékességi területén.
Akkor félreérthető voltam ... mert szerintem is így van.
Pontosan arra utaltam a link bemásolásával, hogy -prokee- álta leírtakkal ellentétben egy HC alapolajból készült termékel vollsynthetisch olajként apostrofálják. Olvasd el ismét.:)
Az, hogy 99,9%-os tisztaságú, vízfehér, kristálytiszta alapolaj... Most ettől mennyire kell hasraesni..? Úgy értem, valóban különleges(ebb) az olaj mint pl. egy itthon ismertebb nevű hasonló 5w-40-es Shell, Castrol, Valvoline, Total, stb...?
" ... lapozd végig a termékfotókat az idealo.de-n sorakozó német webshopokban), és mindenhol azt látod, hogy az olajcímkéken HC-Synthese szerepel ... "
“Ha én veszek egy kanna szintetikus olajat Németországban, akkor kapok szín tiszta 100% group4 alapolajból készült kenőanyagot? Nem hinném.”
Pedig elég valószínű. Besétálsz a Kauflandba, az ATU-ba, a Trosthoz vagy bármely olajétékesítési pontba (vagy csak lapozd végig a termékfotókat az idealo.de-n sorakozó német webshopokban), és mindenhol azt látod, hogy az olajcímkéken HC-Synthese szerepel. Ugyan ráírhatod a HC-S-re is, hogy fullszint, de csak ha egyértelműen tájékoztatod a vásárlót, hogy ez nem ÚGY fullszint, mint a többi.
Ezt nehéz úgy megtenni, hogy vitán felül ne legyen félrevezető, illetve hogy az ügyfél ne érezze “sunnyogásnak” - ezért a gyártók inkább ráírják, hogy HC-Synthese.
Itt egy 2016-os megerősítés egy újabb bírósági ítélet formájában. Tekints el attól, hogy lefordítsam az egészet, a Google fordítója lényegileg jól teszi át magyarba.
Ha én veszek egy kanna szintetikus olajat Németországban, akkor kapok szín tiszta 100% group4 alapolajból készült kenőanyagot? Nem hinném. Majd szétnézek a polcokon, ha járok arra...
Szintetikus technológia =/= teljes szintetikus motorolaj.
Igazából a teljes szintetikus (fullszintetikus, 100% szintetikus, stb...) az egy kereskedelmi, marketing-kategória, nem műszaki.
Számtalanszor szó volt már róla itt a fórumban is, hogy Magyarországon és a világ döntő részében a HC-szintetikus olajakat is lehet teljes szintetikusnak hívni, míg Németországban egy bírósági ítéletre visszavezetve ez tilos. Ezért találták ki ott a HC-Synthese ezt látod a legtöbb német piacra készült olajosflakonon a Vollsyntetisch helyett.
Gyakorlati-műszaki szempontból egyébként -szerintem- a német gyakorlat a hülyeség. A kétféle (teljes szintetikus és HC-szintetikus) végtermék tulajdonságait tekintve nagyban hasonló, a mai autók meghatározó részének nincs olyan igénye, amelyet ne lehetne kielégíteni a (megfelelő minőségű) HC-S olajakkal.
Jogi szempontból tehát igaz, hogy egy HC-S olaj a magyar piacon teljes szintetikus, marketing-szempontból is jobban hangzik, műszakilag sincs markáns különbség az utcai használatú olajak zöménél (ahol meg van, azt úgysem tudják, vagy nem éri meg legyártani HC-S alapra). Az autógyártók sem adják meg úgy az előírásaikat, hogy "csak teljes szintetikus olajat használj", hanem minősítéseket, jóváhagyásokat, besorolásokat követelnek meg.
Az egésznek annyi az értelme, hogy lehet hűházni meg átverésezni, illetve mantec tud dobálózni a PAO-arányokkal. Valójában meg egy Ford 1.4 TDCi esetén halálosan mindegy, hogy fullszint vagy HC-S olaj kerül bele.
Szintetikus technológiával előállított üzemanyag-takarékos Low SAPS motorolaj benzin- és dízelüzemű motorokhoz. Különösen ajánlott a PSA csoport részecskeszűrős dízelmotorjaihoz.
Szintetikus technológiával előállított, egész évben használható motorolaj, amely kifejezetten a Ford személygépjárművek különleges követelményeihez lett kifejlesztve.
Igazából a synthoil esetében nem néztem meg a MB jóváhagyást mert elsősorban egy másik autóban szerettem volna kipróbálni de sajnos nem tudtam beszerezni. Köszönöm megpróbálom ott is. A Sprinterbe Leichtlauf High tech 5W40et tervezek a következő olajcserénél.
Köszönöm a választ! Mindennemű kételkedést mellőzve laikusként kérdezem, a semmilyen jóváhagyást hogy kell érteni? Eddig azt hittem hogy ami a bevo.mercedes-benz.com-on ott van az mind elfogadott olaj. A flakonon szerepel MB approval 229.31.
Én csak arra válaszoltam hol kaphat Liqui Moly Synthoil High tech 5w-40 olajat (vagy használhat esetleg Meguin Super Leichtlauf 5w-40 olajat ha az előzőhöz ragaszkodik) , ő irta hogy kipróbálná.
Azt hogy milyen MB elfogadással rendelkezik nem feladatom leellenőrizni mert a kérdése nem arra irányult.Gondoltam megnézte elötte de ezek szerint nem.
Liqui Moly synthoil high tech 5w-40 et kb 4 hónapja a B betüs alkatrész nagykernél még kaptam , aztán meg ugye ott van a Meguin Super leichtlauf 5w-40 ami vagy ”ugyanaz”mint a LM vagy “nagyon hasonlo”, csak olcsóbb.
A legtöbb gyártó álláspontja, hogy a bontatlan csomagolású olaj a jelölt töltési időtől (igen, azt jelzi) számítva öt évig mindenképpen felhasználható.
Ez egyben azt is jelenti, hogy attól számított hat év múlva sem gond, ha az autódban van, hiszen a gyártó belekalkulálta a nagyjából egyéves csereperiódust is.
Az előző kérdésemhez, csak a pontosság, miatt nehogy tévesen tudjam. Az motorolaj flakonokon a dátum az a töltési időpontot jelzi és nem a lejárati időt? Jól tudom?
Szeretném megkérdezni, hogy egy full szintetikus 5w30-as olaj a rajta lévő dátumtól számítva - gondolom ez a gyártáskor történt töltési időpont lehet-, meddig tartható el? Bontatlan és felbontott állapotban?
Ha már Sprinter CDI. :) Adott egy 2003as 316CDI 267.000kmel. Gyárilag se EGR, se DPF, se katalizátor nincs. Autószállításra használom, sokat megy autópályán és sokat városban, rövid távokat sosem. Új korától 10w40es olajat kapott a szervizkönyv alapján, én aztán váltottam 230enél 5w40re ahogy hozzám került. Liqui-Moly top tec 4100at teszek bele, olajfogyasztás 10.000/5dl max ugyanis max akkor cserélem. Igazából megvagyok elégedve vele de sokat olvastam utána és nekem mint laikusnak az olajkérdésben úgy tűnik lenne jobb választás is. Például a Leichtlauf Hightech 5w40 piotr tester tesztjei alapján. Synthoil 5W40et szeretném kipróbálni mert ugye ezen kívül az összes 5W40 Liqui csak szintetikus technologiával készült ez meg teljes szintetikus de ez nem kapható itthon. Ami még összezavar hogy többen mondták erre a használatra 10w40es kéne bele mert hogy terhelve autópályán jobb védelmet biztosit. A baj hogy a gyári előírás szinte mindent enged 0w40től 15w40ig igy elég nehéz a döntés és számomra nem használati tárgy ez az autó ezért a legjobbat akarom neki adni. Mindenképp Liqui mert 10éve használjuk rengeteg autóban és tökéletesen bevált igy a márkán nem szeretnék változtatni.
Köszönöm, nagyon sokat segítettél! Mint pl. a LÁNG- Autóalkatrész, ők is jövedékes forgalmazók? Én Eger környékén keresnék ilyen jövedékis kereskedőt, mint amilyet ajánlottál.
A Sprinterhez a gyártó MB 228.1, MB 228.3, MB 228.5, MB 229.1, MB 229.3, MB 229.5 vagy MB 229.31 gyártói jóváhagyású olaj használatát írja elő, ez elég tág definíció, és akár a kérdéses Delvac is belefér, hiszen van neki 228.5 jóváhagyása.
A megfelelő SAE viszkozitás azonban változhat, attól függően, milyen üzemi körülmények között használod az autót. Ha városi terítőautóba kell, sok rövid úttal, közöttük szünettel, inkább egy 5W-30-at tennék bele. Ha Németországba jársz költöztetni, akkor akár a szóban forgó 10W-40 is szóba jöhet, vagy akár egy 5w-40 is.
Alternatívaként bármilyen más gyártmányú olaj is szóba jöhet, amelyeknek a fentiek közül legalább egy jóváhagyása megvan. Itt tudod ellenőrizni jóváhagyásonként, hogy mely olajak felelnek meg, viszkozitásként lásd fentebb.
mantec nagy szomorúságára a fent csatolt listán van Mannol is, a Classic 10W-40, hogy az általad preferált viszkozitásnál maradjunk.
Ha fosol a hamis olajtól, vásárolj olajjövedékis kereskedőtől, ott literre el kell tudni számolni a készlettel és annak beszerzési forrásával.
Sziasztok! Egy ideje követlek benneteket, tanácsotokat szeretném kérni! Van egy mb sprinter 313 cdi 2002 es évjáratú dobozos kisbuszom, 350000 km rel. Nekem amit ajánlottak, Mobil Delvac XHP Extra 10w 40 syntetic. Nem tudom, hogy jó e bele éshogy honnan érdemes beszerezni, hogy tényleg az is legyen benne, ami rá van írva! Vagy esetleg tudtok valami jobbat, előre is köszönöm!
Én erről a Rosznyeft olajról, de magáról a névről is most hallok először.
Én sok olajban bízok, az Aralban, a Castrolban, az ELF-ben, az ENI-ben, az Eurolban, a Fuchsban, a Gulfban, a Mobilban, a Motulban, a Repsolban, a Shellben, a Texacoban...a teljesség igénye nélkül, csak ami így most eszembe jutott.
A fent nevezett Eurol mellet azért döntöttem végül az utolsó pillanatban - egyébként a Total olaja volt amit kinéztem és venne akartam -, mert ár/érték/minőség arányban ezt tartottam a kedvezőnek.
"Erre írtam azt, hogy az Eurol, mint olajgyártó az eddig elért eredményei és a piacon kivívott helyét, elismertségét kockáztatná meg egy ilyen "elsunnyogással"."
Erről beszéltem, amikor azt írtam, hogy hit kérdése a választás. Ebben nincs semmilyen realista értékelés, csak az, hogy nekik elhiszed bemondásra, amit esetleg másnak nem.
Ha Rosznyeft olajat kínálgatna valaki, akkor nyilván szkeptikusabb volnál, pedig a Rosznyeftegazt valamikor a harmincas években alapították (negyven évvel az Eurol előtt), és nagyságrendekkel komolyabb cég, mint az Eurol. Ráadásul ha Castrolt veszel, lehet, hogy a Rosznyeft olajából készült. Viszont a Rosznyeftben nem bízol, ezért nem veszed meg.
Csak ne fektessük már mindezt tudományos-gazdasági köntösbe, mert nincs mögötte racionalitás.
"Astra K 1.4T motorokhoz utólag uj olajat fejlesztett a gyar (dexos1 gen2) mert a korabbi olaj nagyon durva lerakodast, kokszosodast okozott a szelepeken, a gyürükön es a dugattyukon.
a felgyülemlett kokszban pango hö elögyujtast okoz, söt hosszabb tavon akar a dugattyu ategeset is eredmenyezte.
Angliai Astra forumon több tulaj ir komplett motorcsereröl, ezen hiba garancialis megoldasakent!"
Hát igen, 2015-ös "találmány" , a sorozatos panaszok (fémes csörgés, torpanás, kopogás, dugattyúátégés) után vezették be, de Magyarországra csak 2017. nyarán érkezett meg.
" ... mutatott egy hivatalos Opel körlevelet, miszerint a 2010 után gyártott turbófeltöltős, közvetlen befecskendezésű motorokba Dexos1 Gen2 való. .... "
Elgondolkodtatóak ezek a visszamenőleges "találmányok". Úgy sejtem hogy a GM-nél 2010-ben még csak nem is álmodtak a Dexos1 Gen2 jóváhagyás megalkotásán.
Ismét feltenném a kérdést, hogy egy 2017-es Meriva B típusú, B14NEL, turbós autóba milyen olajat javasoltok.
A kérdésemet két márkaszerviz lerendezte a dexos2-vel, egy harmadik, ahol alkatrészkereskedelemmel is foglalkozik mutatott egy hivatalos
Opel körlevelet, miszerint a 2010 után gyártott tubófeltöltős, közvetlen befecskendezésű motorokba Dexos1 Gen2 való. A levélben fel volt sorolva többek között a A/B14NEL/T motor is, amit az Astra J-be és az Insigniába is szereltek. A csavar a dologban, hogy szerintem a szóban forgó motorok nem közvetlen befecskendezésűek.
Az Eurol garanciát ad arra, hogy a Ford előírásainak/jóváhagyásoknak megfelelő adalékok hiánytalanul benne legyenek az adott motorolajban és így az az olaj teljesítse azt amit a Ford előírt. Erre írtam azt, hogy az Eurol, mint olajgyártó az eddig elért eredményei és a piacon kivívott helyét, elismertségét kockáztatná meg egy ilyen "elsunnyogással". Lehet, hogy rossz kifejezést használtam a sunnyogás szóval, de talán azért érthető volt amit mondani akartam.
Ezeknek a jóváhagyásoknak az a lényege, hogy az a kenőanyag, arra a felhasználásra megfelelő.
Ez nem szigorú vagy nem szigorú. Nem objektíven értékeli a kenőanyagot. Nincs jó, vagy kicsit jó, vagy nagyon jó. Követelmények vannak. Arra a felhasználásra megfelel, vagy nem.
Ezért választok neves gyártókat (Mobil1, Castrol, Motul, Total)
Ha jól tudom , akkor a Mobil1 az csak olaj márkanév, nem gyártó. A Castrol is csak olaj márkanév, a BP(British Petroleum) egyik terméke. A Motul egy több szervezetből álló tömörülés, beszállítókkal, szolgáltatókkal és gyártókkal közös (MOTUL) néven forgalmazva a termékeit. A Total ha jól tudom, akkor a világon a 4.-ik legnagyobb, Európában pedig az első számú olaj- és gázipari vállalat. Ő gyártó is egyben.
---------------------
Az EUROL védelmében ...és nem azért mert most éppen ilyen olaj van az autómban.
Ez a márka bár kevésbé ismert itthon, de tőlünk nyugatabbra elismert és kedvelt/keresett minőség. Az Eurolnak az elmúlt évtizedekben az autó és a motorsportban elért kimagasló eredményei azért jelenthetnek valamit. Azt nehezen tudom elképzelni, hogy az ilyen rendkívül versenyképes és egyre változó piacon, ahol sok éve már stabilan ott van az Eurol mint olaj márka, és az elért eredményeit meg is akarja tartani, kockáztatni merné a hírnevét és ezeket az elért eredményeket, a nevét, az iránta kialakult piaci bizalmat egy olyan malőr vagy trehányság miatt, mint például, hogy elsunnyogja a Ford szigorú előírásait az olajaiban.
"Arról van szó benne, hogy bár a Ford ezt a nevezett olajat (Eurol Fortence 5W-30-Ford) nem vizsgálta be, a saját gyártói jóváhagyása alapján.
Egyről beszélünk. Sőt, a Ford nem vizsgál be semmilyen olajat. A Ford "jóváhagyás" a gyakorlatban egy Ford által felállított kritérium-rendszer, egy javaslat, egy ajánlás, és az olaj gyártójába vetett bizalmunkon múlik, hogy a címkére írt Ford besorolásnak való megfelelőséget elhisszük, vagy sem.
A dexos2 liszensz kiadása nem technikai dokumentum, az abban foglalt állításokért (mint pl. "This fluid has met the rigorous quality requirements for dexos2™ engine oil.") nem a liszensz kiadója a felelős. Ők csak certifikétet árulnak, sok pénzért.
A Volvot valóban kihagytam, de ha egyben is elolvastad a mondatot, akkor az elején ott áll, hogy "Valójában a gyári besorolások zömével is ez van...". A linkelt dokumentum nem egy gyári besorolás, hanem az ACEA A5/B5 jóváhagyás elfogadása egy adott terméknél. Ezért is nem hívják Volvo A5/B5-nek, vagy Zhejiang Geely A5/B5-nek. Amíg volt "saját" gyári besorolása, addig azt Ford WSS... nek hívták, de az sem járt tanúsítvány-osztogatással.
"...Ez levél egy nagyon udvariasan megfogalmazott jelzés arra, hogy az Eurol ne hivatkozzon a Fordra a minősítéssel kapcsolatban, ők ui. - bár joguk volna rá - de nem foglalkoznak ilyen csip-csup ügyekkel..."
Én mást olvasok ki ebből amit belinkeltem alább.
Arról van szó benne, hogy bár a Ford ezt a nevezett olajat (Eurol Fortence 5W-30-Ford) nem vizsgálta be, a saját gyártói jóváhagyása alapján.
De kéri a gyártót (EUROL-t) hogy tartsa be az erre az olajra vonatkozó Ford előírásokat (M2C913-C/D). A Ford bármikor mintát kérhet a kereskedelmi hálózatból ebből az olajból és bevizsgálhatja az olajat. Ha nem megfelelőnek találja akkor - mivel jogosultsága van rá - azonnali hatállyal visszavonhatja a kereskedelmi forgalmazását.
Ezt jó hallani, mert én is ezt tervezek tenni az FR-V-be (nem megvárva a 2. nyolc év leteltét).
Hogy tovább méltassam a Ravenol márkát, nekem MTF-3-mal van jó tapasztalatom, ami egyfokozatú 75w olaj, és a Lexusban dolgozik szépen (ahova egyébként 75w90 kellene, de attól sajnos hidegen nagyon kemény lett a váltó, így mennie kellett néhány száz km után).
Én Hondába jelenleg Ravenol MTF-2-t használok váltóolajként és egyelőre nagyon elégedett vagyok. Hideg időben talán még könnyebb is a váltás mint a gyári olajjal.
Ez levél egy nagyon udvariasan megfogalmazott jelzés arra, hogy az Eurol ne hivatkozzon a Fordra a minősítéssel kapcsolatban, ők ui. - bár joguk volna rá - de nem foglalkoznak ilyen csip-csup ügyekkel.
Pont az ellenkezőjét bizonyítja, mint amit sugallsz vele.
"ez azt is jelenthetné" helyesen: "ez azt is jelenti"
[/mantec]
Valójában a gyári besorolások zömével is ez van, kivéve VW, MB, Renault, haszonjármű-gyártók. A BMW egy ideig adott ki minősítéseket még a LL-98-ról, de a Longlife-04-et igazoló tanúsítványt például már nem találtam egyetlen gyártónál sem.
"...Ha ez tényleg így van, hogy az ACEA nem vizsgál/ad ki minősítést egy olajnak sem, hanem ez a gyártókra van bízva, akkor ez azt is jelenthetné, hogy "bármit" ráírhatnak a dobozva, vagy ellenőrzi valaki a helyességét vagy sem..."
Na azért még vannak rendes, tisztességes gyártók is. Szerencsére.
Ez nagyjából a Fradi-UTE, olasz-francia-japán autó párhuzam, egyszerűen hit kérdése. Gyakorlati haszna akkor van minden vitán felül, ha tudod, hogy retek a motor (mert mondjuk biztos vagy benne, hogy nem cseréltek időben, vagy nem megfelelő olajat használtak), olyankor a lerakódott olajsár, koksz jelentős részét eltávolítja.
Ha egyébként azt vélelmezed, hogy rendben tartották, akkor már a te meggyőződéseden múlik csupán, hogy használod-e vagy sem.
Azt azonban ne felejtsd el, hogy (ha már nemrég szó volt az olajcsere után megváltozott hangról) a motoröblítő használata után (minél több volt a lerakódás, annál jobban) jellemzően felerősödik a motorhang, mert a "koszos" motorban a lerakódásoknak komoly zajelnyelő szerepe van. Ez persze nem probléma, csak számíts rá!
Ha ez tényleg így van, hogy az ACEA nem vizsgál/ad ki minősítést egy olajnak sem, hanem ez a gyártókra van bízva, akkor ez azt is jelenthetné, hogy "bármit" ráírhatnak a dobozva, vagy ellenőrzi valaki a helyességét vagy sem....
...sőt, megfordítva viszont nagyon gyorsan kiderül, amit sejtettem: NEM végeznek ilyen tevékenységet az ACEA-nál, tehát az Eneos magyarázata nem több, mint mese.
"ACEA does not certify oils, nor license, nor register, compliance certificates. Oil manufacturers are themselves responsible for carrying out all oil testing and evaluation according to recognised engine lubricant industry standards and practices. "
Az autó egy Ford Fiesta 1.4 TDCi (dízel) és 2007-es MK V-ös. A fiamnak vettük használtan, 52 ezer Km-t futott összesen. Az olajcserével kapcsolatban kérdezem: ezen az az autón az eladó szerint végig be volt tartva az 1 éves olajcsere ciklus, annak ellenére, hogy évente csak ~5.000 Km körül mentek vele. Létezik olyan, hogy motorbelső tisztító, és általában 300 ml-es kiszerelésben vannak. Ezek azok amit meleg motor mellett a fáradt/lecserélésre váró olajba kell önteni és járatni a motort 15-20 percig alapjáraton, és ez után leereszteni a fáradt olajat. Arra gondoltam, teszünk bele a hamarosan esedékes olajcserél egy ilyen motorbelső tisztítót. Mondjuk egy a Liqui-Molyt. Sajnos ennél az autónál tavaly a nekünk első olajcserénél nem gondoltunk rá. Ezt talán:http://www.liqui-moly.hu/termekek/25/27/200/lm2640-detail
Érdemes használni az ilyen motorbelső tisztítókat vagy inkább felejtős?
Annyira szeretnék látni egy ilyen ACEA-jóváhagyást igazoló dokumentumot, amit az ACEA adott ki, vagy egy ACEA által publikált listát, amin már jóváhagyott konkrét termékek vannak.
Elég sokat kerestem, de egyelőre nem találtam arra utaló (és az ACEA-tól származó) információt, ami szerint valóban vizsgálnák az olajakat. Csak arra van hivatkozás, hogy paraméter-listát adnak ki, amihez a gyártónak igazodnia "kell".
"Az 5W-30-as olaj összetétele változott, mert API és az ACEA minősítéseket 3 évente meg kell hosszabbítani, és ezt a JX Nippon Oil egybekötötte azzal, hogy változtatott az összetételén. Az ACEA (Európai Autógyártók Szövetsége) már elfogadta, az API vizsgálja még, így Európában forgalmazható az olaj. Ezért az európai és az amerikai olaj jelenleg nem egyezik, de ha meg lesz az engedély, akkor amerikában is ezt az olajat fogják forgalmazni"
Akkor ezek szerint nálunk az API SN-t és ACEA C3-at teljesítő olaj kapható, aminek az adatai szvsz simán nevezhetőek átlagosnak (többek között: VI: 176, TBN 6.4).
Hadd kérdezzek (bocs, ha már volt). Az egyes adatlapokon általában a -30 fokon mért viszkozitás is szerepel. Ezek az értékek nagyon eltérőek. Pl. a Mobil 1 FE 0w30 azt írja MRV at -30 cP (ASTM D4684), az érték 19000, a Prokee által linkelt Mannol pedig D5293 kódot feltüntetve CP 5420.
(Azt már vágom, hogy 20,2 °C hőmérsékletű víz dinamikai viszkozitása: η víz. = 1 cP (centipoise) = 1 mPa·s (millipascal·secundum).:) Ugye itt nem ugyanazon szempont szerint tüntették fel az értékeket?
A SAE viszkozitási osztályok nem konkrét értékeket, hanem értéktartományokat jelentenek. Ezért egy 5W-30-as és egy másik 5W-30-as olaj között akár látható különbségek is lehetnek, ha azok az adott tartományon belül elég messze helyezkednek el egymástól.
"Használtam már 30as olajat" - a "harmincas olaj" kifejezés éppen olyan üzemi körülményt ír le (100 °C-on mért kinematikai viszkozitás), amit olajcsere közben nem tudsz reprodukálni, hacsak nem fűtöd fel nagyona garázst-műhelyt. A "használtam már 5W-s olajat" életszerűbb kiindulási pont volna az összehasonlításhoz. Bár azt meg -30 fokon mérik, de még mindig csak 40 fokra van a +10-től, nem 90 foknyira.
"ezek botrányosan olcsóak, nem lehet h vmi kamu olajba futottam bele" - ilyenkor mindig azt szoktam kérdezni, hogy MIBŐL? Van olyan alapanyag, ami első látásra nem bukik le, és megéri kannás kiszerelésben hamisítani, majd a Mannol árában adni:
Van egyébként a flakonon zárófólia a kupak alatt, Mannol logóval - ha az rajta volt, tuti eredeti az olaj.
Vettem Mannol JP 5W30 olajat, tehát ez a japán gépekbe való. Már használtam utántöltésre, és amin elcsodálkoztam, hogy szó szerint mint a víz, olyan folyékony volt.. Használtam már 30as olajat, de nem rémlik hogy ennyire híg lett volna, vagy csak régen volt :) Nem gagyi alkatrészboltban vettem. Na csak azt akarom kérdezni, hogy ugye ezek botrányosan olcsóak, nem lehet h vmi kamu olajba futottam bele??
Hasonló adatokat gyűjtögetek éppen, ezért örültem a táblázatodnak. Érdekesnek tartom, hogy a Sustina 5w30 a leghígabb -20 és -10 fokon is, ugyanakkor a többi adata is meggyőző (magas TBN, viszonylag magas HTHS). Jobbak a hidegoldali értékei, mint a 0w30-oknak. Az ára persze ugyanott van.
Nálam Lexus is200-hoz (ami API SL-t kíván csak és FE-t) versenyben van még a Mobil 1 Fuel Economy 0w30 is...
Az autó egy 2010-es évjáratú Ford S-Max 2.0 TDCi Duratorq (103 kW) én rendeltem meg és én hoztam el/vettem át a Ford márkakereskedésből új állapotban a legyártása után.
A tavaly ősszel történt utolsó olajcsere után valahogy mintha más lett volna, megváltozott volna a motor hangja az addig megszokotthoz képest. (89.000 Km futás van a motorban). Közel 1 millió Km levezetése után (kamion, kisteher és szgk) a fülem meghallja a változásokat. Kicsit hangosabb lett a motor, zakatolóbb is, mint egy rossz lábhajtásos régi antik Zinger varrógépé. 2400 Km-t mentem el ezzel az olajjal, de mivel pár napon belül egy hosszabb, több ezer Km-es külföldi út vár rám (Ausztria, Német ország, Olaszország) hát gondoltam egyet és lecseréltettem ezt a Castrolt. Annak ellenére, hogy csak ilyen kevés Km-t mentem el vele. Eddig mindig a Ford szervizben cseréltettem olajat, de most először magam vettem az olajat, a Ford szervizt kihagytam a körből. Először Total olajra akartam váltani, de végül az Eurol olaja mellett döntöttem. http://www.eurol.com/en/37-products/54-oil-advisor/1-IM+9GPSJy7tixOFy62hlxdSorxJ8Svz5TzItWvm4o/r+egiWFg==.html
Nem bántam meg! Az olajcserét követően már az első megtett méterek után, ahogy kijöttem a szervizből, szépen és finoman és halkabban is járt a motor, eltűntek azok a kattogó fura mellékhangok. Most már van az olajban 600 Km de még mindig szépen csendesen jár a motor.
Persze lehet arra fogni, hogy ez placébó hatás, mert egy friss olajnál mindig szebben jár a motor, de nálam annál a Castrolnál már rögtön az olajcsere után jelentkeztek azok a fura addig nem tapasztalt mellékhangok. Lehet, hogy egy hamisított castrolt tettek az autómba? Nagyon örülök, hogy lecseréltem, kár hogy nem előbb tettem meg.
Igen az alábbi autókban kell majd olajat cserélnem hamarosan, jelenleg az alábbi olajjal futnak:
- 1.4 VVT-i E12 Corolla: Castrol Edge C3 5W30, főleg országúton fut, évi ~15.000km
- 1.8 VVT-i T25 Avensis: Mobil1 New Life 0W40, szinte csak városban van használva, évi ~ 6-7.000km
A Corollába a kímélő felhasználás miatt gondolom majdnem mindegy milyen olajat választok a számomra szimpatikus Castrol/Mobil1/Motul/Toyota FE márkákból.
Az Avensis viszont a rengeteg hidegindíást kap, és nem tudom meggyőzni fateromat, hogy ilyen használat mellett ne 15.000km-enként cserélje az olajat (~2 év alatt jön össze).
Itt egy magasabb TBN-nel rendelkező olajra gondoltam.
Összeírogattam kíváncsiságból a gyári adatokat (pontos HTHS-t és TBN-t nem mindig találtam), illetve érdekességképpen számoltam egy -10,-20 fokos viszkozitást.
Hát én inkább maradnék a szűzlányok vérével tartósított, adalékolt olajnál, márcsak azért is, mert egy kéziváltóban azért nem kell olyan sűrűn olajat cserélni, h azt az ember fia ne bírja kifizetni...
És ha már a vérüket áldozták, akkor legalább ne vesszen kárba :)
Nem baj az, hogy így gondolod, attól még a Honda MTF az bizony sima motorolaj. Átlagos váltóolajat az adalékolása miatt tilos beletölteni ezekbe a váltókba.
Az idézett szöveg mögött a tartalom csak annyi, hogy a Honda szívesebben veszi, ha tőle vásárolod a szűzlányok vérével tartósított, alpesi harmatcseppben megcsillanó holdfénynél érlelt, ezeréves tudákos körtefából készült hordóba kiszerelt spéci olajat 6500-ért.
"Amennyiben Honda MTF nem érhetô el, akkor ideiglenesen használhat SAE 10W-30 vagy 10W-40 viszkozitású, legalább SJ osztályú motorolajat. A motorolaj nagyobb váltóerô-szükségletet fog eredményezni. Lehetôség szerint mihamarabb cserélje le eredeti Honda váltóolajra."
Én úgy gondolom, h ez nem azonos a kiválthatósággal...
Sziasztok! Mennyire érdemes a magas TBN számra törekedni az olaj választásnál? (Toyota benzines motorról lenne szó)
A gyártó minimum API SL minősítést ír elő és 5w30 viszkozitást. Majdnem minden olaj teljesíti ezt az elvárást, de ahogy láttam az újabb motorokhoz készített olajokban (ACEA C.., API SN) sokkal alacsonyabb a TBN szám, mint egy ACEA A3/B4-ben.
Főleg városban, rövid távokon megy az autó, nem tudom, hogy mi lenne neki a legoptimálisabb.
Lehet, hogy valami nem jött át, de nem az volt a kérdésem, hogy az olajba milyen adalékok kellenek, hanem hogy konkrétan az stp gyártó 1. motorolajával 2. benzinadalékaival van-e tapasztalat. Itt elsősorban mint amerikai céggel kapcsolatban használta-e valaki a motorolaját és/vagy adalékait benzinbe?
Sziasztok! Facebook reklám után kezdtem el nézegetni a Havoline motorolajokat.. Volt is a honlap alapján a közelemben egy forgalmazó, elmentem megnézegettem az oil-t, hoztam marketinganyagot, nem ismertem, de normálisnak tűnik... Háttér (Chevron), nem mai cég, stb.. stb.
Használt már itt valaki ilyet, vagy ismerőstől van valami infója valakinek az olajról? Olyan középkategória, vagy prémiumféle? Március-áprilisi olajcserére nézelődöm..
Nagyon rottyon lévő motorba időleges segítség. ( Nálam még 30.000 km-t jelentett a kukáig ( különféle adalékokkal ) az előző 1.6D motor) Ezeket az adalékokat előszeretettel használják a "lókupecek" a sz.rrá kopott motorokban, mert hallhatóan csendesebb lesz a motorhang.
Nem lennék benne olyan biztos. A németek miatt van ez. Az API nem tesz (nem tett) különbséget a 30-as olajok között HTHS 150 alapján. Van egy minimum szint., és ennyi.
Most a CK-4 és FA-4 olajokról ne beszéljünk, az most nem ide tartozik.
Toyota, Ford, Mazda,Honda stb. mind mentek A1B1/A5B5 olajokkal kilométerek százezreit.
Ezek a motorok nem voltak biztonságban?
"Turbós autóban..."
Csak egy példa: Toyota 1CD FTV turbós dízelmotor a 2000-es évek eleje óta ACEA B1/B5 kenőanyag használata javasolt. Most 2018 van. Nagy részük még megy...
Teljesen világos. Azért mennek el 300 felett ezek az autók, mert mindenki csak átkúrja a tulajokat és C3-at töltenek mindbe. C2-vel a szalonból nem tudna kiállni.
Nagyon várom már a leleplezést, hogy valójában a kőolaj nem is létezik, hiszen a Föld lapos, ha lefúrunk, kijön a cső a korong alján.
Arra meg végképp nincs bizonyiték hogy végig 300...e ig valóban c2 volt beletöltve.Amilyen nem hozzáértés megy egy két szervizbe-műhelybe....öntöm ami van.Benzinesre T-re inkább igaz a c3 ról c2 re ne.
Az olajak igy is adalékoltak,nem kell azokba ilyen felesleges csodaszerek.Közömbösitheti a tulajdonságait,lehet rosszabbat teszel vele.Összetétel megváltozik,aztán ki tudja mit művel hosszutávon.ÉN nem tenném bele.benzinadalékként meg tankolj párszor OMW100+ot,vagy shellt,állitólag ezeknek is van tisztitó hatásuk.Szivósori szeleptisztitásnak is jó.
A habos-kappucsínós cucc teljesen normális hideg időben - a kicsapódó kondenzvíz miatt van, a motor bemelegedésével eltűnik, gondot nem okoz.
A motorod hidrotőkés, semmiképp se tegyél bele 15W-40-et, azt öntögessék a haverok a sajátjukba.
A kerepelés is a hidrotőkék miatt van, hidegben a sűrűbb olajjal nehezebben épül fel a megfelelő nyomás a tőkékben - de ha ez a hang röviddel az indítás után elhallgat, akkor nincs vele gond, majd tavasszal megszűnik teljesen. Ha 10W-40-es olajat töltesz bele, az hidegen még sűrűbb lesz, nem hogy javul a helyzet, hanem valószínűleg tovább fog kopogni a motor.
Az olajfogyasztás egészen más történet, nincs köze a hidrotőkék kerregéséhez. Számtalan oka lehet, ebből csak egy az, hogy a kopás okozta résveszteségek miatt elfogy. Elmehet még a tömítések mellett kifelé vagy befelé több helyen is. Ha úgy érzed, hirtelen következett be a csökkenés - hiszen azt mondod, folyamatosan nézted és nem volt észrevehető különbség - akkor érdemes átnézni alaposan a motort kívül-belül, amennyire ez lehetséges nagyobb bontás nélkül.
Azért azt még gondold át, hogy mindig nagyjából azonos üzemállapotban nézted-e az olajszintet, mert egy csendes nyári 30 fokban leállított motor meg a 0 fokban éppen beindított motor között simán van liternyi különbség a pálcán nézve.
van egy 1999-es 1.4 benzines Vw polo-m óra szerint 170k km-el. nyáron cseréltem benne olajat kapott a hozzá való Vw 502.00 specifikációs Mannol extreme 5w40-est. mióta cseréltem nézegettem az olajszintet. és nem tapasztaltam nívó pálcán mérhető olajfogyasztást. januári hidegeknél vettem észre hogy indításnál mintha egy kicsit kerepelni, nah rögtön motor leáll olajszint ellenőrzés és lám lám bőven a minimum alatt van. eltűnt az olaj, nem vettem észre hogy jobban füstölne viszont ha lecsavartam a olajbetöltő sapkát ilyen kávés habos cuccott láttam, sőt megnézve a légszűrőházat ott is volt belőle.
mivel régi az autó lehet-e hogy túl vékony volt az olaj és megette?
most 10w40-es-t akarok beletenni de haverok szerint menjen bele 15w40-es. vélemények?
(hűtővíz nem folyik/csökkent és a kiegyenlítőtartályba se látok olajat)
Ezt hypeot nyugodtan engedd el, ha nem a jófogáson vagy a nyírbátori piacon veszel olajat, nem lesz hamis.
"Mobil1, fuchs, eneos"
Nem teljesen értem, milyen szempontok szerint került ez a három olaj egy csapatba :)
"Légyszíves ajánlatok egy olajat + egy jo forrást( ahol eredeti a cucc) BMW 320D 2007es 275.000km autoban. "
Nincs különösebben speciális előírás az autóhoz, bármilyen Longlife-04 jóváhagyású olaj megfelelő lesz bele, SAE 5W-30 viszkozitással. Az, hogy milyen márkát választasz, pusztán hit kérdése.
Ha nem érzel magadban elég hátteret ahhoz, hogy válassz, itt egy gyári olaj, garantáltan nem hamis.
Most nincs időm utána nézni, de ha emlékeim nem csalnak, a 3,5-ös HTHS viszkozitású olajokat A3/B4-be sorolják, az A5/B5 pedig jellemzően 3 körül van de inkább az alatt.
Nem figyeltem az A5/B5-öt, a C2/C3 dominánsabb volt.
Elsőre igazad van ezzel kapcsolatban. Másodszorra azért az még eszembe jut, hogy ha valaki gyárt egy olajat, aminek a 150 fokon vizsgált dinamikus viszkozitása 3.5 mPas, az A3/B4, vagy A5/B5 lesz?
Ez egy minden tiszteletet megérdemlő, komoly és tartalmas hozzászólás volt..
"A valóság az, hogy semmilyen műszaki oka nincs annak, hogy egy adott olajtermék egyszerre legyen A3/B4 és C3, vagy C2 és C3 besorolású, ez egy önkényes és erőltetett szétválasztása a gumikategóriáknak."
Ha a Mannol nem is mindenki számára, de a Motul talán hitelesnek tekinthető.
8100 X-clean C3 SAE 5W-40 Teljesen szintetikus motorolaj - A MOTUL X-Clean új generációs, üzemanyag takarékos, teljesen szintetikus közepes SAPS motorolaj csekély kén- (0,3%), foszfor- (700-900 ppm) és kénes hamu (0,8%) tartalommal, valamint az optimális kopás elleni védelem érdekében magas (>3,5 mPa.s) HTHS viszkozitással. Az EURO 4 és EURO 5 szabvány által előírt műszaki követelményeknek megfelelő - 3 utas katalizátorral és korom részecskeszűrővel felszerelt motor – összetétel kiállta a tesztvizsgálatokat. Teljesíti az ACEA C3 követelményeket. Használható minden olyan gázolaj vagy benzin üzemű gépkocsi motorhoz, ahol előírás az ACEA A3/B3 vagy A3/B4 szabvány.
Szabvány : API SN/CF; ACEA C3 Megfelel : BMW LL-04 ; FORD WSS M2C 917A ; GM-OPEL dexos2 ; MB-Approval 229.51 ; PORSCHE A40 ; Renault RN0710 / 0700 ; VW 502 00 / 505 00 / 505 01 ; FIAT 9.55535-S2 Ajánlás: Nissan, Kia, Ssanggyong, Suzuki gyártmányok
Kétszer zártam be a fület a majdnem kész hozzászólásommal, hát nekifutok megint, de utoljára. Nagyjából feleslegesen persze, mert itt mindenkinek megvan a berögzült véleménye, amiből egy jottányit sem enged - de hátha olvassák a topikot olyanok is, akiknek nem a kognitív disszonancia redukciója volt a jele az oviban.
1. Mannol O.E.M. címkézés
Az én olvasatomban ez azt jelenti, hogy - a Mannol állítása szerint - az adott termék megfelel az autógyár által első betöltésűként használt olajnak, rendelkezik annak fő tulajdonságaival, az kiváltható vele. Hogy az adott gyártónak konkrétan melyik első töltésű olaja váltható ki az adott termékkel, az kiderül a flakonról, hiszen szerepel rajta SAE-viszkozitási osztály és jóváhagyások-minősítések is.
Ezt persze a Mannol állítja, arról igazolást nem mutat be - de ez teljesen hétköznapi dolog az olajpiacon, hiszen a Castrol Magnatec vagy az Edge (és ezt behelyettesíthetjük bármely neves vagy névtelen gyártóval és termékkel) sem mutat be igazolást mondjuk a Ford besorolásról, hiszen ilyen nem létezik. Csak a Castrol (vagy más olajgyártó) állítja, hogy az ahhoz a besoroláshoz tartozó értékeknek megfelel a termék.
Ettől kezdve viszont ne kezeljük már mindenféle áltudományos varázsvesszőzéssel ezeket az állításokat - hiszen csupán arról van szó, hogy az adott gyártót hitelesnek tartjuk vagy sem.
2. ACEA A3/B4 és C3, vagy C2 és C3 egy címkén
Elsőként szögezzük le, hogy ezek a besorolások csak azért nem szerepelhetnek egy címkén, mert az ACEA azt mondta, és kész.
Az ACEA egy, az európai autógyártók által létrehozott szövetség (elsősorban a beszállítók fenyegetésére és azok kartell-törekvéseinek ellenkartellezéssel való letörésére jött létre egyébként), amelynek vannak ázsiai tagjai is, nem tagja azonban például a GM és így az Opel sem, és nem tagja a Suzuki sem. Sok más nagy gyártó persze igen, de hogy ők maguk mennyire veszik komolyan az ACEA olaj-ajánlásait, azt leírja, hogy a legtöbbjüknek saját jóváhagyási (VW, MB, Renault) vagy besorolási (Fiat, Ford, PSA,BMW) rendszere van, megint mások meg részben vagy egészben inkább API-jóváhagyásokat írnak elő az autóikhoz (Honda, Toyota, Hyundai).
Nos, nem meglepő, hiszen míg a felsorolt gyári jóváhagyások és minősítések vasbetonba öntött Maginot-vonalként dacolnak a szelekkel és a változó piaci igényekkel, addig az ACEA kategória-határiaból egy defektes ugrálóvár rajzolódik ki. Egy elméleti motorolaj, amely valami csoda folytán nem öregszik az idővel, és 1998 óta ál a garázs polcán, úgy járt, mint az egyszeri mohácsi bácsi, aki ki sem mozdult még a városból, mégis volt már magyar, csehszlovák, cseh, szovjet és ukrán állampolgár is. Ez az elméleti olaj ugyanis az évek alatt A3/B3-ból A3/B4-be, aztán C3-ba került úgy, hogy a flakon tartalma közben egy molekulányit sem változott.
Szerencsére az ACEA nem hatóság, az előírásainak nagyjából akkora súlya van, mint annak, ha én megtiltom SLX-350-nek, hogy Castrol olajat töltsön az autójába. Továbbra is tehet ajánlásokat, flik-flakkolhat a kategória-határokkal, de ezeknek - szerencsére - semmilyen kényszerítő ereje nincs az ACEA-n magán kívül senkire.
És ez így jó, hiszen ha az egységsugarú autótulajdonosnak van egy 2000-es évjáratú autója, amihez ACEA A3/B4-et írt elő a gyártó, nagyon nagy valószínűséggel nyugodtan beletöltheti a C3 olajakat is - a bizonytalanság csupán abból fakad, hogy az autógyártóknak saját bevallásuk szerint nincs elég tapasztalatuk ilyen konfigurációkkal. Igaz, azt nagyjából lehet tudni, hogy a C3 kategóriához szükséges csökkentett szulfáthamu-kibocsájtás valószínűleg együtt jár a TBN csökkenésével és így az olaj hamarabb öregedhet a motorban, de egy átlagos 15e csereperiódusú motorban ennek valószínűleg nem nagyon lesz gyakorlati jelentősége. Pláne akkor, ha a tulaj szuperképessége, hogy jobb tribológus a legjobb tribológusoknál és emellett széles körben elismert motorkonsktruktőr is, és ezért már 7500km után olajat cserél, mert az autógyártók úgyis hülyék, csak át akarnak verni.
A valóság az, hogy semmilyen műszaki oka nincs annak, hogy egy adott olajtermék egyszerre legyen A3/B4 és C3, vagy C2 és C3 besorolású, ez egy önkényes és erőltetett szétválasztása a gumikategóriáknak.
3. Nem lehet a félművelt fórumozóknak címkézni!
Ha egy Igazmondó Lubricants nevű olajgyártó az Index fórumozóinak ízlésére címkéznének, akkor egy elméleti elképzelt olajon ezt olvasnánk:
- a termék gyártója igazolással rendelkezik arról, hogy a terméket bevizsgálta a VAG által megbízott laboratórium, és az úgy találta, hogy megfelel a VW 502.00 VW 505.00 jóváhagyásoknak;
- a termék gyártója igazolással rendelkezik arról, hogy a terméket bevizsgálta a Daimler által megbízott laboratórium, és az úgy találta, hogy megfelel az MB 229.3 és MB 226.5 jóváhagyásoknak; - a termék gyártója igazolással rendelkezik arról, hogy a terméket bevizsgálta a Renault által megbízott laboratórium, és az úgy találta, hogy megfelel az RN0700 és RN0710jóváhagyásoknak; - a termék gyártója befizette a General Motorsnak a dexos2 logo használatának liszenszdíját, így feltüntetheti azt a címkén anélkül, hogy bárki ellenőrizné, mi van a flakonban;
- a termék a gyártója állítása szerint megfelel a Ford WSS-M2C913-C jóváhagyásnak, de ezt soha senki nem ellenőrizte rajta kívül; - ebből fakadóan a gyártó állítása szerint a termék használható ott, ahol a gyártó Ford WSS-M2C913-A és/vagy Ford WSS-M2C913-B besorolású motorolaj használatát írta elő, de ezt sem ellenőrizte soha senki; - a termék a gyártója állítása szerint megfelel a Porsche A30 jóváhagyásnak, de ezt soha senki nem ellenőrizte rajta kívül; - ebből fakadóan a gyártó állítása szerint a termék használható ott, ahol a gyártó Porsche A40 besorolású motorolaj használatát írta elő, de ezt sem ellenőrizte soha senki;
- a termék a gyártója állítása szerint megfelel a Porsche A30 besorolásnak, de ezt soha senki nem ellenőrizte rajta kívül; - ebből fakadóan a gyártó állítása szerint a termék használható ott, ahol a gyártó Porsche A40 besorolású motorolaj használatát írta elő, de ezt sem ellenőrizte soha senki;
- a termék gyártója határozottan állítja, hogy ez a termék minden olyan alkalmazásnak megfelel, ahol a gyártó PSA B71 2290 besorolású motorolaj használatát írta elő, de erre sajnos semmilyen bizonyítékot nem tárt elő; - a gyártó törvényes képviselője az anyja életére esküszik, hogy a jelen termék mindenben megfelel a BMW Longlife-04-re vonatkozó előírásoknak, és nekünk nincs okunk rá, hogy egy ilyen állításában kételkedjünk; - ebből fakadóan muszáj elhinnünk azt is, hogy a BMW LL-98 és LL-01 (vagy ahogy sokan ismerik, a Longlife-01) előírásainak is megfelel, hiszen ha kételkednénk, akkor a Longlife-04-ben sem lehetnénk biztosak; - a gyártó nagyon határozottan állítja, hogy a terméke az ACEA éppen érvényes határértékei alapján a C2 kategóriába sorolható, és hát nézzetek rá, tudna egy ilyen arc hazudni? - mi tényleg nem hiszünk el mindent bemondásra, de a gyártó szerint olyan motorokba is beletölthetitek ezt az olajat, amire húsz éve még A3/B4-et írtak elő, és minden fasza lesz, meglátjátok. - a gyártó állítja, hogy ez az olaj megfelel az API SL kategóriának, és hát az nem egy olyan nagy valami, amit értelme volna bekamuzni, hát nincs miért kételkedjünk benne. - végezetül pedig azt is állítja a gyártó, hogy a termék a SAE 5W-30 viszkozitási osztályba tartozik, de ehhez legalább adott konkrét adatokat is a termékadatlapon, és aszerint stimmel.
Egy átlagos, ehhez a topikhoz képest motorolajból átlagon alul kvalifikált felhasználó ettől azonnal agyfaszt kapna - hát megértem, hogy az olajgyártók jelentősen egyszerűsítik a címkéket. Aki rosszhiszeműen közelít egy adott termékhez, azt úgyis közel lehetetlen meggyőzni. Aki jóhiszemű, az a. elhiszi, amit a gyártó állít, vagy b. maga utánajár és tárgyilagosan mérlegel - nekik pont megfelelő a jelenlegi címkézési gyakorlat.
Ha meg a Nissan GTR-edet épp most cserélted Bentleyre, akkor úgyis mindegy, nem szórakozol ilyen evilági hívságokkal, hanem a droiddal elküldöd a szervizbe az autódat.
létezik, hogy csak az M-es bmw-hez szállítottak, de bmw buzik esküdöztek rá, hogy az a gyári. egyébként hibátlan minőség, de kb a lényeg mellett sikerült neked is elsétálni. de fordítok a dolgon, hátha úgy könyebb, a valeo lámpabeszállító jópár gyártónál, attól még nem lesz oem egy corvette lámpánál, mert oda nem ők szállítanak. nyilván a tudásuk megvan ahhoz is, de ők ott akkor sem oem terméket árulnak.
De láthatod,mégis elkövette.Teljes megtévesztés,igy nem is ment bele az adott gépjárműbe.Előző megrendelésen még csak sima C2 volt.Aztán ért a döbbenet.Fűnyiróba elvásik 1-2 év alatt majd.
hát akkor öntenék egy kis "olajat" a tűzre. 2 dolgot említenék, de csak amolyan "vegyük ezt is figyelembe" jeleggel.
az első az OEM jelölés, ami gáz olyan terméken, ami sosem volt első beszerelésként autóban, vagyis a korábban felhozott példa rossz. a kocsimon pagid féktárcsák vannak, ami a bmw gyári beszállítója (legalábbis pár éve még az volt), tehát minden bmw tárcsánál joggal mondhatja(ta), hogy OEM, de az én ford tárcsámnál már nem, pedig minőségben biztos jó, csak a méretben tér el. vagyis számomra érdekes a sok OEM jelzésű olaj, de egy címke nincs befolyással az olaj minőségére, az akár jó, akár nem. nem a címke teszi a terméket jó minőségűvé.
a második, hogy páran el vannak tévedve, hogyan kerül bele egy új autóba az első olajfeltöltés. nyílván nem mindíg így történik, de a többségnél azért így megy. tehát egy olajcég szponzorálja a gyártó motorsport programját, mert neki fontos a jó reklám. na ez a marketing bullshit, mert olajat akkor is fogok venni, ha soha egyik sem támogat semmit. tehát a valóságban az történik, hogy az olajcég egy fillért nem ad mint támogató, mert őket ez nem érdekli, nekik profit kell. vagyis kötnek egy megállapodást, hogy rendkívül nyomott áron, vagy x literig ingyen adnak olajat a gyárnak (első feltöltésre ugye), de cserébe a versenyautón szerepeljen a nevük (ez szinte mellékes) és kerüljön bele az összes gépkönyvbe, hogy a gyár az ő olajukat preferálja, és a szervízhálozatot is az olajcserék alkalmával terelje ezen olajok használatára. vagyis ők piacot szereztek, a gyártó meg a nem első olajfeltöltésre költött pénzből futtatja a számára fontos motorsport programot.
Egy komoly gyártó nem követhet el ilyen hibát. Ez nem csak egy sima nyomdai elírás, itt inkább szándékos megtévesztésre gyanakszom.
Valószínűleg rövid távon nem fog besülni egyik motor sem ha pl. C3 helyett A3-at kap, vagy A3 helyett A5-öt, de ez akkor sem túl bizalom gerjesztő húzás egy olajcégtől, még akkor sem ha olcsó...
A Peugeot 107-ben 3 hengeres Toyota 1Kr-Fe motor van. Igazából tőlünk csak a legjobbat kapja: sok hidegindítás, sok rövid út, ellenben kevés hosszú stb. Olaj is volt már benne minden fajta. Mannol is...
Gondolom van a C2-nek API SN besorolása is. (Feltételezem ez egy vvt-i motor?)
Nekem a Corolla és az Avensis gyártáskori követelménye API SL javasolt vo. 5W30 (A1, A5) volt, ezért én továbbra is ezeket használom, de volt már benne A3B4 és C3 is.
Elnézést, megy itt a vita, hogy melyik gyártó mit rak bele eredetileg az új autóba. Rosszul gondolom hogy ezek nem jótékonysági intézmények és nekik az a lényeg, hogy a legolcsóbban ússzák meg a dolgot? Leszámítva a különleges sportautókat, biztos nem a legdrágább csúcs olajat használják, hanem ami még éppen jó, meg árban is megéri nekik, vagy nem? Tehát önmagában hogy egy gyártó milyen olajat használ az egy dolog, támpontnak jó, de biztos létezik a gyárinál jobb kenőanyag, ahogy szinte minden alkatrészből ami az autóba kerül tudsz jobbat, tartósabbat szerelni bele.
Azért egy Opel Astra motorjára első helyen olyan olajat ajánlani, amelyiknek semmilyen GM jóváhagyása sincs, majd erre még meg is magyarázni, hogy ez miért megfelelő, háát...
Egy korábbi hsz-hez:
Nekem volt egy Renault 19 1.9-es szívódízel motoros autóm, aminek a forgalmijában szerepelt a típus után: CAT. El is mentem vele a hatósághoz és kaptam rá adókedvezményt, mert akkor még a katalizátoros autókra járt. Aztán egyszercsak megszűnt, mondván, hogy már minden új autót katalizátorral kell forgalomba hozni...
Az olajokról minden fontosat elmondani nem egy két perces történet. A videóban elhangzott... hmmm.... pontatlan megállapítások leginkább élőszóban lennének kiigazíthatóak.
Lényeg: ahol a gyártó engedélyezi ott lehet, de ahol nem olvasni róla, ott ne keverjük az ACEA B4, B3 és az ACEA Cx adalékolású olajakat, jobb a béke. Ha meg mégis, azért ne ajánljuk meggyőződéssel.
Az én értelmezésemben azt jelenti, hogy 100%-ban megfelel a gyári első beépítésű alkatrésznek, vagy első feltöltésű olajnak.
Egy olajtípus adott márkán belül nem tudja lefedni a teljes motorkínálatot.
A Toyota esetében 5w30 A5B5 SL, 5W30 C2/SN, 0w20 SN és 0w30 C2 motorolajokról beszélünk.
Pl. egy Mercedes motorhoz vásárolhatsz egy kuplung szerkezetet, Mercedes cikkszámmal, ami egy Sachs gyártmány. Akkor ez OEM alkatrész. Ugyan ezt a Sachs kuplungot meg tudod vásárolni Mercedes cikkszám nélkül is. Nekem ez is OEM alkatrész.
"When referring to auto parts, OEM refers to the manufacturer of the original equipment, that is, the parts assembled and installed during the construction of a new vehicle."
Na most, ha a Mannol a legnagyobb betűmérettel ráírja az olaj dobozára, hogy OEM Toyota, akkor ez mit jelent?
Azt, hogy ő a gyári olajbeszállító? Ha nem ezt jelenti, akkor mit?
" ... Volt alkalmam látni néhány ford benzines és dízel motort olajteknő vagy szelepfedél nélkül több 100 000 km után. Azt kell mondanom, hogy kristály tiszták voltak, pedig akkoriban még a 913B volt a Követelmény. ... "
Az ACEA CX minősítésű motorolajok nem a motor tisztasága hanem a katalizátor védelme érdekében kerültek bevezetésre.
" ... Az ACEA Cx bevezetése előtt is voltak már hármas hatású katalizátorral szerelt benzines és oxidációs kt. szerelt dízel motoros járművek. Miért ilyen későn lett bevezetve? .... "
Nincsenek biztos információim. Úgy sejtem hogy a motorolajok, azon belül elsősorban az adalékok gyártási technológiája korábban nem tette volna lehetővé a kisebb kén- és foszfortartalmú adalékokkal a motorok megfelelő védelmét.
Gajdán úr többször is furcsálta hogy egyes Otto motorokhoz ACEA Cx minősítésű motorolajok (is) használhatóak. Ezeket az olajokat az ACEA elsősorban a katalizátoros benzinüzemű motorokhoz javasolta, a részecskeszűrős dízelek jóval a katalizátoros benzinesek után lerültek gyártásba.
Tényleg furcsállta, de rossz tanácsot nem adott, valótlant ezzel nem állított, inkább csak a saját ismerethiányát leplezte le :)
Nem gondolom hogy az ACEA Cx minősítésű motorolajok - a videóban elhangzottakkal ellentétben - minden dízelmotorhoz alkalmasak lennének.
Biztos én voltam figyelmetlen, de nem emlékszem, hogy ilyet mondott volna, pedig most még egyszer átpörgettem a felvételt.
"Ezeket az olajokat az ACEA elsősorban a katalizátoros benzinüzemű motorokhoz..."
Az ACEA Cx bevezetése előtt is voltak már hármas hatású katalizátorral szerelt benzines és oxidációs kt. szerelt dízel motoros járművek. Miért ilyen későn lett bevezetve?
(Volt alkalmam látni néhány ford benzines és dízel motort olajteknő vagy szelepfedél nélkül több 100 000 km után. Azt kell mondanom, hogy kristály tiszták voltak, pedig akkoriban még a 913B volt a Követelmény.
Szintén volt alkalmam látni néhány egyéb benzines motort, amiben ACEA C3 vagy hasonló olaj használata volt az elvárás, lényegesen rosszabb képet festettek. Ez csak szubjektív tapasztalat, nem általánosítanék)
Nem gondolom hogy az ACEA Cx minősítésű motorolajok - a videóban elhangzottakkal ellentétben - minden dízelmotorhoz alkalmasak lennének. A gyártók nem véletlenül írnak elő egyes dízelmotorokhoz ACEA B3 vagy B4 minősítésű (vagyis nagyobb bázisszámú) motorolajokat amint az sem lehet véletlen hogy immár 5 különböző Cx minősítés van érvényben (még ha a C1 lassan feledésbe is merül).
Gajdán úr többször is furcsálta hogy egyes Otto motorokhoz ACEA Cx minősítésű motorolajok (is) használhatóak. Ezeket az olajokat az ACEA elsősorban a katalizátoros benzinüzemű motorokhoz javasolta, a részecskeszűrős dízelek jóval a katalizátoros benzinesek után lerültek gyártásba.
Ez az olajtéma nagyon komplex tudomány, szerintem igen nehéz tíz percig róla beszélni úgy, hogy sokszor muszájból egyszerűsíteni kell az üzenetet, így aztán előfordulhatnak pontatlanságok.
Ha valami nagyon félrevezető volt, akkor azt megírhatnád, hadd tanuljunk belőle.
" ... BME járműgépész szakán végzett, autós, motoros témákban mozog majdnem 30 éve. ... "
Nem szeretem fényezni magam de én is ott végeztem 1977-ben és 27 éve kenőanyagokkal foglalkozok.
" ... az egyszeri, ismeretekkel alig-alig rendelkezők részére sok hasznos dolgot tud mondani. ... "
Ez kétségtelen! A kenőanyagokat nem vagy egyáltalán nem ismerők viszont hajlamosak mindent készpénznek venni. Én sem vagyok tévedhetetlen de ebben a videóban szvsz néhány félrevezető állítás is elhangzott.
BME járműgépész szakán végzett, autós, motoros témákban mozog majdnem 30 éve.
Ettől még lehet, hogy téved valamiben (élőszóban nem nehéz pontatlanul fogalmazni), de az biztos, hogy az egyszeri, ismeretekkel alig-alig rendelkezők részére sok hasznos dolgot tud mondani.
Tehát nem hiszed el a Mannolnak, hogy új toyoták, fordok összeszerelésénél Mannolt használnak?
"Mi a Castrol stop-start a5 5w-30-as olaj Mannol megfelelője?"
Nem tudom. Azért kérdeztem, hátha te tudod.
Mindenesetre az API besorolásuk és a SAE viszkozitás besorolásuk azonos, így azért én mégis csak összevetném a kettőt.
De ha szerinted van olyan mannol olaj, amivel szerencsésebb lenne összehasonlítani a stop startot, akkor visszakérdezés helyett elárulhatnád, hogy melyik az.
Az mindenesetre egyértelmű, hogy a MANNOL Energy Combi LL 5W-30 API SN/CF olaj épphogy befért a 30-as SAE szintbe, a Castrol pedig fölényesen.
Nekem már ez önmagában megér bizonyos felárat (a kopás és a fogyasztás különbség miatt), másoknak meg nem éri meg a felárat.
Nem akarlak meggyőzni semmiről. Nekem nem lényeges, hogy 5000-ért veszel olajat vagy 25 000-ért.
(Ha száz autót vagy munkagépeket üzemeltetnél, a jármű egy pénzkereső eszköz lenne, elképzelhető, hogy másként látnád.)
Egy API SN besorolású 4 literes Mannol és egy 4 literes Castrol között kb. 5 ezer Ft a különbség. Éves cserével számolva ez havi kb. 400 Ft.
De szeretném, ha Ti győznétek meg arról egzakt érvekkel, hogy a Mannol és hasonló "nem prémium"minőségű termék használata potenciális veszélyt jelent a gépjármű motorok számára, és idő előtti elhasználódáshoz vezet.
Nem állítottam soha, hogy potenciális veszélyt jelent. Valószínűleg nem jelent semmilyen veszélyt. De a bizalmat ki kell érdemelni, főleg, ha 1993 óta létezik egy brand.
Amúgy a Mannol termékeken az OEM felirat mit jelent?
Az autógyártó üzemekben a gyártósoron az új toyotákba, fordokba stb Mannol olaj kerül?
Egzakt indokokat szeretnék látni, nem ilyeneket hogy a Bently kupakjára mi van írva, és hasonló baromságokat.
Persze ez nagyrészt pénz kérdése, ez nem vitás. De azért azt is látni kell, hogy egy 500 lerős nissan gt-r-be nem lehet bármit betölteni.
A belinkelt 5w-30-as olaj viszkozitási értékei egyértelműen rosszabbak a Castrol stop start A5 olajnál. A Mannol épphogy teljesíti az 5w-30-as besoroláshoz tartozó viszkozitási értékeket. A Mannol épphogy bekerül a 6600-as viszkozitási szint alá, a Castrol pedig ugyanolyan -30 fokon tud 4680-as értéket. A melegoldali különbség is egyértelmű, a Mannol közelebb van a felső limithez, a Castrol a 9,6-os értékkel az alsóhoz.
Sok hidegindításnál ez akár évi több liter üa. spórolást is jelenthet a Castrollal futó jármű számára. Nem beszélve a kopásról...
" ... szeretném, ha Ti győznétek meg arról egzakt érvekkel, hogy a Mannol és hasonló "nem prémium"minőségű termék használata potenciális veszélyt jelent a gépjármű motorok számára, és idő előtti elhasználódáshoz vezet. ... "
Erről még magamat sem tudom, nem is akarom meggyőzni, csupán a már megszokott és még elfogadható áron beszerezhető márkákat használom. Ha ebbe számomra meghatározóan negatív változás lesz, gondolkodni fogok.
Azért nem egy márkát használok, mert kell választási lehetőséget is adnom.
... másrészt meg írtam már, ahhoz hogy meggyőzzelek minimum független szakmai és objektív hozzáállású eredményeket kellene megismernem.
Bár nem konkrétan nekem írtad, de a Ti megszólítást feljogosítónak éreztem.
Tudományos bizonygatásra a laboratóriumi körülmények között elvégzett reprodukálható motorteszt lenne egy objektív megoldás, de ki vállalkozna több pl. 10 000 órán át tartó tesztsorozatra?
A való élet nem labor. De a user itt még is elvégzi a hosszú távú tesztet, csak a végeredmény összehasonlítása és kiértékelése lenne érdekes.
Nem akarlak meggyőzni semmiről. Nekem nem lényeges, hogy 5000-ért veszel olajat vagy 25 000-ért.
(Ha száz autót vagy munkagépeket üzemeltetnél, a jármű egy pénzkereső eszköz lenne, elképzelhető, hogy másként látnád.)
De szeretném, ha Ti győznétek meg arról egzakt érvekkel, hogy a Mannol és hasonló "nem prémium"minőségű termék használata potenciális veszélyt jelent a gépjármű motorok számára, és idő előtti elhasználódáshoz vezet.
Egzakt indokokat szeretnék látni, nem ilyeneket hogy a Bently kupakjára mi van írva, és hasonló baromságokat.
3 Mannol a legáltalánosabb viszkozitási osztályokból:
Á, tévedsz! :-))) Hosszú évek óta használjuk Honda utánzatú kínai 150-es négyütemű motoros vízszivattyúkba, a 10w30-as ajánlás helyett a 10w40-t. Hibátlanul teszi a dolgát.
Ezt konkrétan nem tudhatom, de én nem emlékszem arra, miszerint valaha is ilyen összefüggésben próbáltam volna akár pozitív érdemeket, akár negatív elmarasztalásokat felhozni nevezett olajjal kapcsolatban.
... persze ettől még igaz lehet. Konkrét olajmárkát akkor sem vagyok hivatott sem méltatni, sem lehúzni objektív tények, független vizsgálatok ismerete nélkül.
" ... Írj egy olajmárkát - ha már itt nevesítettél - ahol sokat bizonyít. Amit írtál az általánosságban igaz, nevesítés nélkül..... "
Így igaz, egy adott márkájú olajjal működő járművek száma szinte semmit sem bizonyít. Ha jól emlékszem akkor Te próbáltad ilyen módon igazolni a Mannol olajok minőségét.
Nekem a brand és a marketing nem elsődleges szempont.
Ha a motor megy gond nélkül, nekem az pont elég.
Akik vakon hisznek bizonyos dolgokban, azoknak bármit el lehet adni bármennyiért.
A Mannolt tudni kellene a helyén kezelni. Low cost termék. Valszeg nem a piacon kapható legjobb termékekből építkezik, de túlzás lenne azt mondani, hogy semmire sem jó! Én használtam már ilyen olajat, és csodával határos módon még megy az autóm. Elképzelhető, hogy más is tapasztalt már ilyet...
Javaslom próbáld ki, és utána írd meg a negatív tapasztalataidat, ahogy azt én is tettem.
Az mit mond neked, hogy ismeretlen olajtöltettel járó, ismeretlen karbantartási műveleteken áteső, ismeretlen karbantartási anyagokat kapó autók százezrei közlekednek?
" ... Az a gondom, hogy nemigen létezik nyilvánosan elérhető objektív teszt, ahol az olajok megmutathatnák, mit tudnak. ... Az utakon járó autók és kamionok százezrei nem elég objektív? ... "
Szvsz a Mannol olajokkal feltöltött autók és kamionok száma az olaj minőségére nézve önmagában nem sokat bizonyít. Ez a szám akkor válhatna az olaj minőségét jelző objektív jellemzővé ha lenne elegendő ember, technika és pénz az olajok teszteléséhez amelyekből fekete/fehér adatok nyerhetőek.
Én Toyota motorokban használtam Mannolt. Negatívumként a picit magasabb olajfogyasztást tudnám megemlíteni más 5W30 olajhoz viszonyítva. A Toyota és Lada motorok egymáshoz viszonyított technikai színvonalát ítéld meg Te magad.
Ez nagyjából annyira tartalmas hozzászólás, mint bármelyik másik, ami a neved alatt fut.
A Mannol különböző olajai közül elég soknak - például éppen a szóban forgó Energy Combi LL-nek - nyilvánosan is elérhetőek azok a gyári jóváhagyásai, amelyek valóban jóváhagyások, és amelyekről az autógyártók adnak is ki ilyet.
Az Energy Combi LL-t például megvizsgálta a Mercedes-Benz és a Volkswagen, erről állított is ki tanúsítványt.
Tehát amit állítasz, az nem igaz - teljesen mindegy, hogy tudatlanságból, trollkodásból vagy rosszindulatból fakadóan.
Sziasztok. 2012 es Skoda SuperB 1.4tsfi -be tegnap lecserélték az olajamat. Mannol combi LL 5w-30 at töltöttek bele. azóta sokkal zajosabbak hallom a motort. Ez mitől lehet?
Toyota Prius II olajválasztásban kérnék segítséget. A gyári specifikáció api sl/sj 5w-30, a castrol olajválasztója magnatec 5w-30 A3/B4 start stop-ot ajánl, az autósboltban meg magnatec 5w-30 C2 start stop-ot hoztak. Használhatom ezt hozzá?
Köszi! Valóban teljesen így van ez az 5w-40 vs 10w-40 téma, én is erősen hajlok rá, hogy az áprilisi olajcserénél 10w-40-et teszek bele, október körül úgyis cserélek, szóval ha valami nem tetszene télre még mindig tehetek bele 5w-s olajat. Kizárt hogy ártanék a motornak a 35 fokos nyárban majd ha éppen 10w-40 lesz benne 6000 km-t.
Szia! Régi Poloba (6N1) lesz, de csak valamikor tavasszal kerül bele. Az 5W40 is szóba került, de itt voltak ellentmondások, pl túl híg, nem is híg, jobban fogyasztja, nem fogyasztja jobban, mert a meleg oldali rész mindkettőnél 40-es, de ez így nem is igaz és igenis van különbség, halkabb lesz, nem lesz halkabb, szóval a tököm teli lett azzal, hogy mindenki mást mond. Nincs lehetőségem kísérletezgetni. Mindenesetre a hivatalos, márkaszervizes VW-s kolléga is azt mondta, hogy ők is a 10W40-est javasolják, de ettől függetlenül mehetne bele 5W40 is. Az olajfogyasztással kapcsolatban így is meg kell oldani egy-két dolgot az autónál, úgyhogy, majd ha átesik a nagyobb szervizelésen idén, akkor esetleg a következő télre majd megpróbálom az 5W-s olajat.
Sziasztok, megosztanám a tapasztalataim, néhány kép kíséretében.
A FilterABC-től jöttek. A szállítás gyors volt, 1-2 nap a rendeléstől számítva, ha minden van raktáron (pick-pack pontra kértem). Két külön rendelés volt, a másodikban volt a hűtőfolyadék is, ez az ami nem volt azonnal kéznél, így várni kellett rá néhány napot. A csomagolással meg voltam elégedve, elég jól bebugyoláltak mindent, illetve a maradék helyet a dobozban rendesen kitöltötték légpárnás fóliával.
Az ügyfélszolgálat is normális. A kérdésekre igyekeznek válaszolni és eléggé türelmesek.. utóbbit azért írom, mert néhány levélváltás alatt ki tudok akasztani bármilyen ügyfélszolgálatot a kérdéseimmel és a különböző, nem éppen szokványos kéréseimmel a termékekkel és a szállítással kapcsolatban :D
egyelőre ennyi, 1-2 termék nem is volt fent az oldalon, de attól még meg lehetett rendelni,
- Mann Filter olaj, pollen, üzemanyag és motor levegőszűrő
- Motul DOT 5.1 fékfolyadék (2*500ml) gyártási idő (2017/03)
- Motul Synergie 6100+ 10W40 motorolaj (5*1L) gyártási idő 2017/09*4 és 2017/7*1
Xxmadeen fórumtárs ajánlásai mellé tudnám még tenni :
-Castrol Power1 Racing
-Repsol moto cometicion
- Elf moto 2 tech
A Jaso FD és ISO-L-EGD minősítés bármelyike jó neked. Részemről az Elf-et használom, az a legolcsóbb és teljesen jó. ( amatőr krosszosok, Simson verseny szakosztály is használja) A másik kettővel sem volt gondom, csak drágábbak.
Megtaláltam:legalább: Jaso FC minősítésű olajat (2T) kell használnom.
Info:JASO FA, FB, FC, FD A fenti teljesítményszinteket 1994-ben a JASO léptetette érvénybe léghűtéses kétütemű motorok alacsony hamutartalmú kenőanyagaira. A kenőanyagok elvárt tulajdonságait illetően az alábbi négy fontos területre helyezi a hangsúlyt: • Detergens képesség (tisztítóhatás) • Kenőképesség • Emisszió-csökkentés • Füstkibocsátás mérséklése A vizsgált olaj tulajdonságait adott referenciaolajhoz viszonyítva határozzák meg. A JASO FC előírás alacsony füstkibocsátást ír elő, ez a követelmény az ázsiai országok nagyvárosaiban tapasztalt szmogproblémák miatt merült fel. A JASO FD az FC-hez képest fokozott tisztítóhatást követel meg a dugattyútisztaság tekintetében. A JASO FA teljesítményszint elavult, már nincs érvényben.
"Eredetileg (valószínűleg a márka szervizek jóvoltából) a váltó kb. 1 literrel túl van töltve, ha ennyivel több olaj van benne, akkor a hiba nem jelentkezik. Olajcsere után, ha ezt nem tudják, akkor csak a szintjelzőig töltik, így a nyelestengely csapágya nem kap elegendő kenést. "
Mivel nálam is Poloba (1.0, 97-es) kellene majd friss váltóolaj, jó lenne tudni hogy ez tényleg így van-e, ahogy írja, túl kellene tölteni? ..