Én úgy tudom a 10w40 az alapból félszintetikus, de persze ezzel nem annyira foglalkoztam így nem biztos, de mintha olvastam volna valahol... bár lehet elavúlt volt, sok helyen néztem. 0w, 5w biztosan teljesen szintetikus, de mondom mindenki azt rak bele, amit szeretne, én 4 helyről kérdeztem meg... olajdoki, motorolajos index topic, BP, Formula3000. Egybehangzó vélemények.
A könyv szerint 5w30 az ajánlott és csak pár idézet:
Ez egy oldalról:
"
SAE 5W-30 viszkozitású korszerű, szintetikus motorolaj helyett választani egy új autóba SAE 10W-40 félszintetikusat nem túl jó ötlet. A GM gyárilag is SAE 5W-30, GM-LL-A-025 minőségű kenőanyaggal tölti fel ezt a motort, ami mindenképpen megfontolandó lehet a későbbi tulajdonos számára."
Ez az olajdokitól kapott válasz a kérdésemre:
"Nagyon utánajártál a kérdésnek, és rengeteg igazságot leírtál:
1. Valóban csak a saját olaját tolja a márkakereskedés, hiszen ez a jól felfogott anyagi érdeke.
2. Ha SAE 10W-40 olajat használnak, akkor Te már most sokkal többet értesz a helyes kenőanyag kiválasztásához.
3. Menj csak másik szervízbe, de ott sem biztos, hogy könnyebb lesz.
4. Valóban az Ilsac GF-3-t az API SL minőséggel lehet párhuzamba hozni.
Válasz valamelyik SAE 5W-30 viszkozitású olaj közül."Közzéteszem, hátha van, aki még ilyesmiben elmélkedik. Még 1x thx.
Annyival nem sűrűbb, csak szintetikus legyen! Nézd meg a hőmérséklettartományt, kicsit hamarabb dermed mint az 5W! A kézikönyv a 0W-30-ast meg csak különösen hideg tájakra ajánlja, legalább is dízelhez!
Én átnéztem a kézikönyvet, de nem lettem sokkal okosabb, mert ott az 5W-20-tól, 20W-50-ig mindent ajánlanak! Az meg, hogy neked 40-est mondtak egy kis tájékozatlanságról vall, mert ha olajfogyi lép fel, akkor "vastagabb olaj kell bele! Nem a vége, hanem az eleje számít, mert pl. 5W-40-el nem vagy beljebb! A 10W-40, vagy 15W-40 az már sűrűbb, így nehezebben kopik!
Én rákérdeztem több helyen a szükséges olajra és a 10w40-et kapásból kilőtték. Az kopottabb motorba való sűrűbb cuccos. Sőt, olajos topicban még esetlegesen a 0w30-at ajánlottak. Mondjuk ez benzines, de sztem ugyanaz.
Gratula a kocsihoz, nagyon dögös lesz. Én is néztem egymás mellett a sárgát és a mars redet. Napsütésben fantasztikusak. Úgynéz ki vagyunk itt páran akik a Karácsonyi-Nagynál vettük a vasat. Szavaid csak megerősítik bennem, hogy jó döntés volt őket választani. Most már csak győzd kivárni!
Abban a cikkben is jelzik, hogy ez nem a végleges forma. "valahogy így fog kinézni" . A képek egy tanulmányauto képei. Ehez képest még szelidül. A Ceed is sokkal brutálisabb volt tanulmánylként.
Ne aggódj, ez normális jelenség. Most kopnak össze az alkatrészek.
Ezen kívül nyár van, meleg, és ha "vékony" 5w-30, vagy akár 5W-40-es olaj van benn gyárilag, akkor simán elfogyaszt egy kicsit belőle. Télen lenne ideális.
Ezt nyáron a 10W-40-essel lehetne kivédeni, arra kell vigyázni, hogy ACAE B4! legyen. Épp most volt a kezemben a Q8 10-40 B4-es olaja, 1600Ft / kg.
A gyár az 5w30-at ajánlja, így célszerű azt megtartani, remélem azt is tettek bele, sőt nekem azt mondták, hogy 40-est majd jópár tízezer (80e) km után töltsek csak bele, ha már kezdi csipegetni az olajat. A szervízben akikkel beszéltem fogalmuk sem volt mit raknak bele gyárilag.
Sajna ez van, az új dieselek tényleg szeretik az olajat! Egyik ismerősöm új passatja is csócsálja, neki azt mondták, hogy pár 10ezer után ez meg fog szűnni! Hát kíváncsi leszek rá! A másik oldalról meg ezek a mai szintetikus olajak néha olyan vékonyak, hogy nem is csoda ha csipegeti! De ettől nem dől össze a világ, attól még jó a motor! Tényleg ki mit tud, milyen viszkozitásút raknak a Cee'd-be? Nekem egyik szervízben 5W-30, vagy 5W-40 -est mondtak!
Igen ez tényleg így van, sokszor 1000km alatt 1 liter olaj nekik belefér kategória. Szal hozzá se nyúlnak a kocsihoz ez miatt. Azért is komoly, mert ebbe 4 liternél is kevesebb olaj kell, ezzel az erővel 4000 km alatt nulla is lehetne az olajszinted, szal lehet jó sűrűn kell nézegetni. Nekem még nem volt dízelem most sincs, így csak a benzinest tudom mondani, de rákérdeztem, azt mondták ennél szinte nulla az olajfogyasztás... korábbi autómon is ezt mondták (OFF Fiesta) és tényleg nulla volt, remélem most sem lesz másképp, mindenesetre most ezt figyelni fogom ezek után.
Általában minden modern dieselmotornál van olajfogyasztás.
Ez a mérték egyáltalán nem sok.
Tenni nem tudsz ellene , mert a gyárak általában olyan olajfogyasztási normát állapítanak meg , hogy még csak véletlenül se legyen garanciális visszahívás.(nem egy modellnél 1000 km-re 1 liter a megengedett).
Bejelentkeztem erre a nyári ingyenes átvizsgálásra és most kb. 2 hónap óta először megnéztem az olajnívót!
Gyerekek 10600 km-es futás után (1,6 CRDi) a minimumon van az olaszint!!!!! (épp eléri a minimum lukat a nívópálcán az olaj!!!!!)
Az autót gyakorlatilag munkába járásra használom meg kb. 1 havonta 600 km autópálya és nincs széttaposva!!!!! Beszéltem a szervízzel azt mondták utána kell tölteni, de én ezt ennyivel nem tartom elintézetnek!!
Kinézetre tényleg vadállat lesz és úgy néz ki a motorok alapján is, bár ahogy elnézem a fotókat, meglesz a triumvirátus a hátranézve kiláthatatlan autókból az alsó közép kategóriában . (1. Civic, 2. Új Bravo, 3. Lancer)
Hát ezt nem tudtam. Köszi hogy szóltál, de muszály lesz meglépnem a kötelező váltást is, mert csak úgy adnak az AEGON-nál a cascóból és a kötelezőből is kedvezményt ha egyszerre kötöm, ez igy meg havi szinten több mint egy ezres spórolás. A kötelezőből meg 1 bónusz növekedése kisebb mértékű mint ez a nyereség most nekem.
Köszi. Igen, láttam a Mars Red-et ez volt a Dakar sárga mellett a második legjobban bejövős szin, napsütésben állatul néz ki. Azért is jó a Karácsonyi-Nagy Kia szalon, mert náluk egy csomó Ceed ki van állítva, most éppen van náluk: dakar yellow,compass blue,pewter beige,piston gray,fekete,fehér,mars red,so red.
Gratu az autóhoz, sok balesetmentest. Láttál már mars red-et élőben? Igen a KN egy nagyon jó kereskedés, Én is onnan vettem volna, egyből jó ajánlatot adtak nem vaciláltak.