Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
A Benkő nem igazán tudja mit beszél. Először is a Honvédség ellátása most is magyar kézben van, mégpedig a magyar kormány kezében. Másodszor, a magyar gazdaság, benne az ipar összetétele, mérete nem teszi lehetővé a teljes önellátást, soha nem is tette lehetővé, és ezután sem fogja lehetővé tenni.
Maróth úr és Talabér Márta is úgy beszél a hexogénről mintha csak egyszerű nullás liszt lenne. Ezek életükben nem láttak testközelből robbanást csak filmeken. Azt hiszik a korszerű technológia varázs szó és majd mindentől megvéd.
Köszönöm. Ezeket a copypaste cikkeket láttam már én is. Tulajdonképpen azt nem láttam sehol egyben leírva, hogy ezek - legalábbis az itthoni gyártású hányad - ugyanott fognak-e készülni, Kaposvárott? Hogy hathatnak egymásra a gyártókapacitást tekintve?
200 darabért felhúzol egy gyárat. -oké azt utána használhatod valamire, ha addigra lesz ott mit gyártani, integrálnod kell a cuccokat, stb. egyébként a leadott projekt NÉMET Survivor-R re írtak ennyit.
Megint összemosol dolgokat, megint almát körtével:(, ilyet utoljára a Tiger harci heli és a Lynx ügyben végeztél:(
A montengrói buli meg a litván nem ugyanaz, a montenegróiak direkt, a litvánok meg FMS progiban kapják, előbbiek 500k USD/db -ért, utóbbiak meg 340 k USD/db elszámolva az FMS-ben. Szlovénék dettó mint a montenegróiak.
Nagy difi van abban hogy mi is az épp aktuális megítélés a Fehér házban: a litvánok ott vannak ahol vannak földrajzilag, a montenegróiakat meg max pár hegyi kecske fenyegeti jelenleg:)
Szóval erősen ingadozik az ár és rendelhetőség a stratégiai helyzet függvényében, na meg milyen keretet szánnak évente az FMS-be, nagy különbség milyen árak alakulhatnak ki FMS és direct commercial között.
A szlovéneknek kb ugyanannyiba kerül ( darabáron), de érdemes elolvasni mert előnyös helyzetből indultak így végül sikerült lefaragni a fegyverzet költségéből:
Valószínűleg nem is ez döntött a hazai gyártásnál hanem az, hogy Kaposvárott fogják gyártani a magyar Boxer variánsokat is a közepes dandárnak és exportra. Ez a Gidrán amúgy inkább egy nehezebb MRAP és nem JLTV, szerintem az a kategória az NMS 4x4. Kérdés az is benne van e a szóban forgó 300 darabos rendelésben.
Az eszközök túlnyomó többségét, 172 darabot Magyarországon állítják elő a Rheinmetall és a magyar állam között augusztus 17-én kötött megállapodás értelmében létrehozandó vegyesvállalat üzemében. A megrendelésben szereplő első 46 darabot Németországba
4x4
Még 2018-ban indult meg újfajta 4x4-es katonai járműcsalád beszerzése a Honvédség számára, a Nurol Makina török védelmi vállalattól első körben 10 darabot vásárolt a magyar haderő. Mind a 10 jármű már Magyarországon van.
A 10 jármű a Nurol Makina Ejder Yalcin nevű MRAP-jének hazai igényekre konfigurált változata, itthon Gidrán néven kerülnek rendszeresítésre. A magyar elvárások szerint német gyártmányú szenzorrendszerekkel és kommunikációs rendszerekkel vannak felszerelve.
A most érkezett katonai járművek beszerzése része egy nagyobb, 300 darab 4x4-es rendszeresítésére irányuló projektnek, melynek célja a Honvédség felszerelése egy következő generációs, páncélvédett, többcélú katonai járműcsaláddal.
Az első negyven 4x4-es járművet még Törökországban gyártják le a hazai igényeknek megfelelően átalakítva, viszont a továbbiakat már Magyarországon, a Rheinmetall mérnökeinek bevonásával. Ez azt jelenti
Ha ugyanarról beszélünk, akkor az a Survivor-R . Finoman szólva nem lett siker, azt hiszem a rendőrségi változatból adtak el párat a bécsi terrorelelneseknek, és német rendőrség vett párat. Katonai abból nincs is.
Nincsi is rá kereslet, a lenti JLTV árral szemben ugyanazzela a felszereléssel 50 0000 euró lehet. Szóval igazából RM nem vesztett semmit, csak leírta a veszteséget.
250 példány és ha jól értelmezem a híreket akkor ez a török jármű jelentősen-részben átépítve, tervezve lesz a Rheinmetall cégcsoport új 4x4-es járműve, gyakorlatilag Rheinmetall logó alatt fogják árulni a nemzetközi piacokon - Kaposvárott gyártva.
A szakember kitért arra is, hogy a programmal a Rheinmetall felhagy saját 4x4-es járművének fejlesztésével és inkább teljes erőbedobással a Gidrán fejlesztésével foglalkozik majd.
Csak összehasonlításul: az észtek, 200 Oskosh Jltv-t rendeltek, 470-500 ezer dollár lehet darabja, rendeltek belőle montenegroiak, a szlovének, a litvánok 500-at...
Ha jól értelmezem. Itt van már 10 darab török gyártású MRAP, és ehhez jön még 40 török gyártású, majd 250 darabot Kaposváron fognak legyártani magyar-német-török kooprodukcióban. De lehet félreértem a híreket.
A közelmúltban egyre-másra bejelentett katonaijármű-beszerzések értelmezésében kérek segítséget.
Két dolog látszik keveredni a híradásokban. A német Lynx és a török Gidrán. Melyikből mennyit vesz a honvédség és ezeknek mekkora része készül Magyarországon és legfőképp hol?
Mindkettő itthoni gyártása a Rheinmetall kaposvári gyárában fog történni?
Csatlakoznék azon olvtársakhoz, akik a szótári meghatározást korlátozottnak ítélik meg, leginkább a műszaki (utász) fegyvernemnek feleltetik meg. Én ettől még durvább fordítási hibával találkoztam, ahol az inzsenyérnaja gyiviziját mérnök hadosztálynak fordították, utász-műszaki hadosztály helyett. Valószínű, ugyanazt a szótárt használták. Én azzal értek egyet, hogy a hadmérnök a szakterületét magasabb szinten ismeri, műveli.
Ismertük ezt már régebben is, volt az üzemmérnök (üzemeltető mérnök) a katonai felsőoktatásban, ami nem felelt meg az okleveles mérnöknek, aki pl. Gödöllőn diplomázott. De működött ez más irányban is, lásd a mérnöktanárt, aki a műszaki egyetemi diplomáját pedagógiai ismeretekkel fejelte meg.