Az alsó sor az esőcsendesítő miatt más dőlésszögű. A kétféle dőlés nem optimális a hagyományos rendszernél 1 stringen. Elsőként az ott lévő paneleket pakolnám át a keleti oldali új stringre.
1. Fát normális esetben épitkezezésnél lekezelték ( gomba és) lánggátló anyaggal, ha nem, akkor pótolható ( amennyiben hozzáférhető. Tűzálló gipszkarton, PIR hab és ha nagyon cifrázni akarod akkor tűzálló vezeték + cső.
2. Az MSZ HD 60364-7-7102:2006 712.433.1 pontja szerint a PV modulsor és a kábelek túlterhelésvédelmét el lehet hagyni, ha a kábelek megengedett árama bármely helyen legalább 1,25 szöröse az Isc stc értéknek.
SE3500H esetén ezt tulajdonképpen mindegyik kábel tudja, maga az SE sem követeli meg.
3. Az AC oldali leválasztó mindenképpen jól látható helyen kell legyen ( és előírás szerint feliratozva)!
"Én nem a zárlati áramtól félek, azt az optimalizátor és az inverter lekezeli. Egy esetleges villámcsapás következményei már jobban izgatnak."
Villámcsapásnál a feszültség potenciál emelkedik. Rendes földelés kell + 16mm2 Cu vezeték a túlfeszültség védelemhez.
"Az AC doboz az iverter "mellett" lenne, ahogy írtam egy gipszkarton álmenyó lenne köztük. "
Gipszkarton álmennyezet fölé tennéd az invertert? Az inverternek szellős, vagy akkora légtérre van szüksége,ahol könnyen le tudja adni a keletkező hőjét. A plafon közelében ráadásul melegebb van, ezért a gipszkartonon szellőző nyilásokat kellene kialakítani. (Néha az sem árt, ha az inverter könnyen szem előtt van és hozzáférhető helyen van.
MPPT Voltage Range/Nominal voltage 80V-550V/360V
napelemmező:
14 db JASOLAR JAP6(K)-60-265/4BB
1 sztringen
Aki összerakta ellenőrző számítás nem végzett, vagy Debrecen felé soha nincsen hideg?
A JAP 265/ 4BB. Voc - 0,33%/C
azaz 14 modul 1 stringen üresjárati feszültsége meghaladja az inverter maximális bemeneti feszültségét az 550V ot már 16C alatt. LOL
-15 C ban már 13,2% a különbség!
-10 C minimális panel hővel sem szabadna 12 nél több JA265 ös panelt ráakasztani 1 stringre.
Déli stringre 10, keleti stringre 8 panelt tennék, esetleg 11-7.
Ez a déli tető, a jelenlegi kiépítés, az inverter és egyebek a keleti oldal közepén a bejárati ajtóbeugró falán, vezetékek a keleti eresz alatt kívül.
Így nem kell tűzvédelmi kapcsoló, keleti bővítésnél a DC vezetékek még rövidebben érik el az invertert.
A keleti tető nyereg hossza 10 m, az eresznél 20 m, így értem ~ 3-4x tetőfelületet, amit jelenleg nem használnék ki teljesen, csak a 2-3. függőleges sorba
annyi napelemet, amennyit a jelenlegi inverter megenged.
Ezért kérdezem, az eltérő tájolást is figyelembe véve, mennyi is a max. napelem tábla, ami felrakható.
Az azért elég kezdetleges megoldás lenne, hogy felrakok egy minimumot, aztán hozzápakolgatok amíg az inverter bírja...
A kivitelező cég magadra hagyott az alkatrészekkel? Nekik az oké, hogy te szereld össze őket a legjobb meglátásod szerint?
A kérdéseidre válaszolva:
DC megszakítót tegyél, a sztring áramodnál ne sokkal nagyobbat. A DC oldali túlfeszlevezetőt az inverter egészen közelébe tedd: DC kismegszakító <-> DC túlfesz patronok <-> inverter sorrendben. AC oldalon szintén, az hogy van köztük egy gipszkarton nincs jelentősége, ha jól vannak méretezve nem tűzveszélyesebbek más szerelvénynél.
Múltkor írtam, hogy fronius inverterrel regisztrációs problémám volt, akkor javasolta valaki, hogy böngészőn keresztül próbáljam meg. Nagyon köszönöm a javaslatot, működött: inverteren bekapcsoltam a wifi ap-t, laptop wifijével rácsatlakoztam, megkerestem az inverter ip címét, beírtam böngészőbe, és ott volt a konfigurációs felület, be tudtam állítani mindent. Most már app-ból is látszik.
SE-nél is kell a tűzeseti leválasztó? Azt hittem, megcsinálja ugyanazt az inverter(optimalizáló), feszültségmentesít, ha elmegy a váltó áram. (Lekapcsolják)
A tűzeseti leválasztó a solar kábelek belépési pontjaihoz kerül a padlásra. Ebből a DC kábelnek el kell mennie a padláson a lakásban levő inverterig, így jön ki a 10m.
Én nem a zárlati áramtól félek, azt az optimalizátor és az inverter lekezeli. Egy esetleges villámcsapás következményei már jobban izgatnak.
Az AC doboz az iverter "mellett" lenne, ahogy írtam egy gipszkarton álmenyó lenne köztük. Távolság kb. 30cm.
Ha majdnem mindent a padlásra pakolsz, hogyan jön ki a 10 m DC? Az AC doboznak az inverter mellett a helye.
Részemről a kábelen kívül semmit nem tennék a padlásra.
Kifejezetten Solar telepítéssel foglalkozó cégnél (önkormányzati, állami beruházások) nem tesznek a DC szakaszba se kismegszakítót, se olvadóbiztosítékot. Szerintük felesleges. Az inverterben van. Csak a túlfeszültségvédelmet.
Tulajdonképpen igazuk van, hiszen a zárlati áram minimális mértékben haladja meg a munkapontit, így nincs akkora eltérés, ami kiváltaná a kiolvadást vagy lekapcsolást. Ha meg zárlat miatt az AC jönne kifelé, arra van abból az irányból védelem.
Én mindent az inverter mellé tennék, így rögtön szemrevételezni tudod a jövőben. Tűzvészély szempontjából is jobb egy helyen, nem éghető környezetben. De nem vagyok szakember.
SE3500H inverter + 10db Sharp 360Wp napelem, panelenkénti optimalizálókkal. A 10db napelem 2 tetősíkon helyezkedik el. Mivel a héjazat alá a belépési pont és az inverter helye között kb. 10m van, így DC tűzeseti leválasztó is szükséges,ez a padlásra kerülne, így a DC szakaszt sikerül minimális mértéken tartanom, kb. 1-1.5m hosszú lesz.
A Pentele eléggé el van havazva, az egyik villanyszerelőjük is most hagyta ott őket, én viszont haladnék, a szerelvényezést és kábelezést megoldanám, a bekötés marad szakemberre.
Kérdéseim:
1., A DC oldali túlfesz. levezetőt (Weidmüller VPU II 2 PV, 600VDC) hová optimális tenni? Az inverter közelébe (lakás, téglafal) vagy a padlásra a DC tűzeseti leválasztóhoz? Ha a padlásra kerül (van itt fa gazdagon), mennyire lehet ez tűzveszélyes?
2., DC oldali kismegszakítót nem hagytak itt, javasolt esetleg a túlfesz. levezető mellé ezt is betenni? Ha igen, típust tudnátok ajánlani?
3., Az AC oldalra itthagytak egy Weidmuller VPU II 1+1 280V/40kA túlfesz. levezetőt, kismegszakítót és egy forgókaros szakaszoló kapcsolót. Az ezeket tartalmazó dobozt csak esztétikai okok miatt raknám a padlásra, az invertert egy gipszkarton álmennyezet választaná el csak tőle, elérhető, kezelhető maradna. Szintén a tűzveszélyesség a kérdés, mennyire jó ötlet a padlás?
Jelenleg 3 fázisom van, a lakást még nem osztottam szét, így 1 F fogyasztok, 1 másik F on pedig az inverter van.
Amíg nem plombálta le az egyik ellenőr az óra gombjához a kis ablakot, többször néztem az aktuális értékeket a menüben. Az inverter termelése és a betáplálás nem egyezett, a ház aktuális fogyasztása csökkentette.
Ahhoz, hogy fázisonként külön legyen mérve a ki és betáplálás, más elven, vagy másképpen programozott órára lenne szükség.
Na akkor kinézek egy nem túl borús napot, átdugom a fogyasztók nagy részét a nem napelemes fázisba és leolvasok kell reggel-este. Meglátjuk kíváncsi vagyok rá.
Amúgy napelem, és terhelés elosztás szempontból AZ ÜGYFÉLNEK az egy fázis sok amper lenne a jobb.
Nem kell szarakodni pl a 3X10A-en hogy mit hova dugj ami egyszerre megy, mert sokszor van olyan helyzet hogy az egyik fázison nagy a terhelés, a másik kettőn meg nem.
A napelem is tudná növelni hatékonyan a maximális ampert a házban, mert ha bejön 32 és nyáron egész nap termel még 10-et az inverter akkor 42A-ed van.
3 fázison kicsit több a szarakodás, viszont olcsóbb a villanymotor a cirkulára :-) a mai frekiváltók korában lassan eltűnik a 3 fázis előnye e szempontból is.
Nekem a cég pont ezt mondta: jelenleg mindegy melyik, de ha nincs szaldó akkor nemlesz az, akkor jobb a 3 fázis. Megnéztem: augusztusban 89 kWh, szeptemberben 80 kWh "párolgott el" házon belül (4 fős család, hőszivattyús bojler, meg a többi szokásos fogyasztó). Ez persze nem jelent semmit, hiszen mellé kéne rakni egy egy fázisút ami ugye nincs.
A kivitelezőnek számos referenciája volt, villamosmérnökökből és gyakorlott vilanyszerelőkből álló csapatnak tűnt a folyamat minden fázisában, akár tervezés, akár engedélyeztetés, akár kivitelezés téren. A helyszínen felmerült váratlan helyzetet is profin kezelték. No mindegy, én magam nem vagyok villamos szakember, csak azt tudom mondani amit a tervező mondott.
De mi van akkor, ha három fázisú lenne az invertered , és csak az egyik fázisról megy a főzőlap. (Pl.) Akkor csak a termelésed 1/3-át tudod elhasználni?