Ez a topik a Logikai feladványok offtopik szálából jött létre, melyben Dulifuli kifejtheti, hogy miért nem *lehet* az, hogy az idő és a tömeg relatív, a többiek meg megpróbálhatják megértetni vele, ill. kérdésekkel tesztelni a Dulifuli-jelenséget.
Szerintem nincs is olyan, hogy kényszerkezelés. Nézz csak körül az országban! (vagy akárcsak itt a fórumon). A legvadabb őrültek szabadon garázdálkodnak. És ez még eufemizmus volt.
még dulifulibb: Az, hogy egyetlen ember (pl. egy ausztrál) annyiféleképpen áll, ahányan nézegetik, egyáltalán nem normális feltételezés. Ez mind teljesen nyilvánvalóan baromság. Ha valaki szerint nem, akkor kérem, indokolja is meg ezt!
Mely "egyes fizikai állítások" lehetnek relatívak, és melyek nem? Eddig csak az jött le, hogy amelyeket Dulifuli nem tud elképzelni relatívnak, azok nem lehetnek, amiket viszont Dulifuli el tud képzelni relatívnak, azok lehetnek. Ez pedig ölég kevés a tudományossághoz. Hogy úgy mondjam, ez elég relatív. Mert én például az időt, a tömeget, a hosszat is el tudom képzelni relatívnak. Még-dulifulibb pedig már a fent és a lent fogalmát sem.
Igazad van, francba a hülye tudósokkal, akik mindenféle elméleteket gyártanak, ahelyett, hogy a józan eszükre hallgatnának és körülnéznének, hogy milyen a világ. Méghogy atomszerkezet meg kromoszómák, látott már valaki ilyent? Mert én nem. És ők is csak akkor, amikor mikroszkópon, spektroszkópon és egyéb valóságtorzító kütyükön keresztül szemlélik a világot. Persze, hogy azt látják, amit akarnak, úgy csinálták meg a kütyüt, hogy azt mutassa.
Pedig nem mondta rosszul a kolléga! :-) Bocs, csak ma találtam meg a topicot, és most abba is fejezem egy időre, mert már ideje hazamenni, és az új lakásban még nincs netem!
Oké, de ha Te is szeretnél kapni belőle, akkor meg is kell dolgoznod érte! Én ennyit tudok most kapásból beletenni:
Azt kell elérni, hogy az egyidejűség abszolut legyen, és akkor az órák is szinkronban lesznek.*
Most Te jössz, add meg a módszert, amivel ezt el lehet érni!
*Az ugyanis marhaság, hogy az egyidejűség relatív. Minden eseménynek csak egy időpontja van, függetlenül attól, hogy kinek az órája mennyit mutat abban a pillanatban. Ezserint tehát, ha két esemény egyidejű, akkor egyidejű, függetlenül bármilyen megfigyelőktől. Így, ha egy rendszer óráit sikerül szinkronizálni, és ezután az egyes órákat (szerintük) azonos időpontban és azonos módon kezdjük el gyorsítani, attól a szinkron nem romlik el (legfeljebb csak a specrel blőd időfogalma szerint).
Meglehet, valóban nem fogalmaztam egyértelműen. Főleg, ami ezt a kitételt illeti: "az egyes fizikai állítások". És éppen azért nem azt írtam, hogy "a fizikai állítások", mert feltételeztem, hogy lehet találni olyan állítást, amire ez nem igaz, és mégis rá lehet fogni, hogy fizikai állítás. Mint ahogy Neked ez sikerült is. Úgyhogy most kénytelen vagyok hozzátenni, hogy amit írtam, az néhány speciális dologra valóban nem igaz, de ezek nem azok a dolgok, amik a specrellel kapcsolatban általában fel szoktak merülni. Az Általad említett idő és tömeg valóban nem ilyen. Legalábbis akkor, ha normális idő- és tömegfogalmat használunk, és nem valami "relativisztikusat". Az, hogy egyetlen óra annyiféleképpen jár, ahányan nézegetik, egyáltalán nem normális feltételezés, mint ahogy az sem, hogy egy tárgynak megváltozik a tömege, csak attól, hogy mozog, illetve kizárólag a sebessége miatt - főleg, ha még azt is hozzátesszük, hogy egyszerre többféleképpen, hiszen különböző megfigyelőkhöz képest más-más sebességgel mozoghat. Ez mind teljesen nyilvánvalóan baromság. Márpedig a specrel ilyeneket állít. Ha valaki szerint nem, akkor kérem, indokolja is meg ezt!
Mint tudjuk, nincs ilyen szinkronizálás, ezért a jelzett pályaművel inkább csak egy pszichiátriai osztályra kaphatna ingyen belépőt a szerencsés delikvens.
Skkor kapna díjat, ha elmagyarázná, hogyan kell megcsinálni azt az 'igazi szinkornizálást', amit sem a gravitáció, sem a sebesség, sem a balszerencse áradása el nem ronthat sohasem,
Mielőtt elégedetten hátradőlnél, gondolván, hogy most aztán jól megmondtad Dulifulinak a frankót, figyelmedbe ajánlom a GPS műholdak esetét. Mit is csinálnak azok a műholdak? Folyamatosan szinkronizálják az óráikat. Ismerik a gravitáció és a sebesség okozta dilatáció nagyságát és korrigálnak.
Egy kevésbé pontos módszer a háttérsugárzás (átlag-) hőmérsékletének mérése. Ez a hőmérséklet fordítva arányos az Univerzum életkorával, azaz abszolút sziknronizálásra jó.
Úgyhogy Dulifulinak igaza van, nyugodtan felterjesztheted a Nobel-díjra.
Nyilván Te is tudod, mint ahogy a többiek is, hogy a fent és lent fogalma függ a gravitációtól, az pedig nem homogén az egész Univerzumban. Ha lennének kocka alakú bolygók, akkor pedig az élek közelében, azok két oldalán egyáltalán nem lenne egymásra merőleges a "fent". Sőt, majdnem párhuzamos lenne.
Hát, én tudom, hogy a fent és lent fogalma függ a gravitációtól, és az nem homogén az Univerzumban, de azt is tudom, hogy az idő sem homogén az Univerzumban. De még dulifulibb barátom ezt nem érti:
(még dulifulibb:) Ez milyen hülyeség, hogy a kocka alakú bolygók éleinél ferde a fent meg a lent? ferdén állnánk a szélén, meg ferdén esnének le a tárgyak? én még olyat nem láttam, hogy ferdén állnának az emberek meg ferdén esnének le a tárgyak. Ez nyilvánvaló nonszensz.
Az űrhajós példám ellentmondása mellett meg átsiklottál: mikor fordul fejre hirtelen az űrhajóm, ha az állítólagosan létező déli sarok felé közelítem meg a Földet??? Meg mi az a marhaság, hogy a gravitációtól függ a fent meg a lent: ha kimegyek az űrbe, ahol állítólag nincs gravitáció, akkor nem látok semmit? Vagy ha látok, akkor rajzold már ide, hogy hogy néz ki a kép, amit látok a szememmel mondjuk a Földről, úgy, hogy a képen sehol sincs fent meg lent... Ez ugye lehetetlen, valamit csak látok, azon pedig van fent és lent, szóval ez a gravitációfüggő fent és lent nyilvánvaló ellentmondás.
Most ébredtem rá, hogy Dulifulinak lehet, hogy igaza van. Az egész specrel alapvető tévedése az órák szinkronizációjával kapcsolatos. Dulifuli imígyen szólt:
Szinkronizálni meg nem úgy kell, hogy fényjeleket küldözgetünk ide-oda, hanem úgy, hogy az órák tényleg szinkronban legyenek.
Ez leszen a megoldás: az órákat úgy kell szinkronizálni, hogy tényleg szinkronban legyenek...
Namostan ebben egy egész Nobel díj benne serceg. Szeretném ezt a Nobel díjat megosztva megkapni Dulifulival. Felteszem tehét neki a kérdést:
Hogyan kell az órákat úgy szinkronizálni,hogy tényleg szinkronban legyenek?
Igen, ennyit tudok válaszolni, mert mást nem kell. Ha figyelmesen elolvasod a threadet, a következő párbeszéd zajlott:
Dulifuli: A specrel ugyanis azt mondja, hogy minden megfigyelőhöz képest igazak az egyes fizikai állítások, ilyen pedig a valóságban nincs
gligeti: Kivéve, amikor mégis, lásd fent és lent, mint fizikai állítás. Úgyhogy a valóság nem akar a te fejedben lévő korlátoknak engedelmeskedni.
Azt állítottad, hogy olyan nincs, hogy a megfigyelőhöz képest igazak az egyes fizikai állítások. Erre éppen elég cáfolat mutatni egy fizikai állítást, ami a megfigyelőtől függ. Neked erre az volt a válaszod, hogy igen, az tényleg a megfigyelőtől függ, tehát azt már tudjuk, hogy amit mondtál, az téves.
Most talán valami olyat mondasz, hogy na jó, mégiscsak van a valóságban olyan, hogy a megfigyelőtől függ egy fizikai állítás, de az idő és a tömeg nem lehet ilyen. Miért is? Miben különbözik ez azoktól az alig néhányszáz éve élt emberektől, akik szerint a fent és lent nyilvánvalóan nem lehet relatív?