Á nem dehogy!! Csak a fak utakra nem fizetünk volna be itthon!
Ép felketette mindeki figyelmét ,hogy ha beledzolhatunk az utazás kimenetelébe ezeket keresük fel!
Bocsi csak most tudtam leülni a gép elé!
Hát!! Köszi !
Ha ez kb egy honappal elöbb kerül a forunra nem biztos hogy befizetünk a szahara tura nevű programra a Best reisennél! Na most már mindegy!
A leírásod azért is nagyon köszönöm , mert igy felkészülhetünk az érdekeségekre és ami nektek meglepi ,mi azt már várjuk! És fotó fotó.
Most közölte az iroda, hogy Djerbára csak egyszer szerdán indul gép, és a keddi indulásunkat át tették szerdára. Remélem szerdán jövünk haza is, és nem este indulunk és reggel pedig jövünk.
Még ápolói képzettsége is van vagy mi... :))) Amikor a férjem egy rövid kaszkadőr bemutatót tartott vetődéses átfordulás témában Chebikánál akkor ő látta el szakszerűen a sebeit és mondta, hogy még ehhez is ért... :)))))
Télleg nagyon lekiismeretes és érdemes megfogadni a tanácsait.
Köszönjük szépen a beszámoló(ka)t, érdekes és tanulságos volt. Aki még nem volt Djerbán, annak bátran tudom ajánlani ezt a pár hozzászólást!
Csak egy kiegészítés: a római (pun) romok El Kantaránál a katonai ellenőrző pont és a tenger között kezdődnek és a szeméttelepig (!!!:-() tartanak, eléggé szétszórva Nem nagy (sőt kicsi!) durranás, de aki bicajt vagy robogót bérel, az megnézheti. (Amúgy El Kantara és Guellala között is találtunk ásatás-maradványokat.) Nekem tetszett, de én meglehetősen "archeológiabuzi" vagyok.:-))
HB
Ui:
A huncuti borj-zsal nem sokat vesztettél, a szusszi vagy monasztiri ribat sokkal érdekesebb, ráadásul tavaly óta 2 TD-ral megemelték a belépők árát is. (3TD + 1TD foto)
A nevükön kívül semmit sem tudok róluk. Az is csak véletlenül derült ki számunkra hogy magyarok, mert először mindkettővel angolul kommunikáltunk...:-)
A GP-ba telepített magyar nyelvű idegenvezető, János viszont telitalálat az iroda részéről. Mindenki nyugodtan fordulhatott hozzá a problémáival, igyekezett segíteni. Pedig elég problémás nép vagyunk...:-)
És most végezetül egy rövid beszámoló a szigettúráról.
Eredetileg úgy volt, hogy taxival megyünk. De közbe jött az, hogy aki befizetett a kétnapos szahara túrára az kapott egy ingyen szigettúrát... A taxisokból meg már elegünk volt...
Hát úgy voltunk vele, hogy akkor inkább megyünk így.
Első állomás El-Kantara alias a Római út. Ezt már láttuk amikor átjöttünk rajta Zarzisból. Hát itt nem nagyon volt semmi kb. 10 percet ácsorogtunk látni nem nagyon volt mit. A római romokat meg sem említették. Néhány csoffadt csónak ringott a vizen és egy-kettő hentergett a parton a szemét között. (lsd. a képtáramban lévő fotók)
Következő állomás Gellala a híres fazekas falu. Illetve itt is először a múzeum. Na ezt érdemes volt megnézni mert nagyon szép és elég érdekes is. Ezt érdemes megnézni! Ezután lementünk a faluba... én naív azt gondoltam, hogy megnézünk egy igazi fazekas műhelyt és égető "kemencéket" meg ilyesmik.
Hát nem. Lent a faluban megálltunk az egyik fazekas üzlet előtt ahol kb. 2 percig agyagoztak nekünk, azután mint a hiénák várták, hogy vásároljunk jó sokat jó drágán. Kétféle cserép van. A mázatlan - ez az eredeti gellalai, és a mázas - ezek mind Nabeul-ből vannak északról. Nagyon rossz szájízzel jöttem el innen... Csak, hogy vegyek valami emlékbe kiválasztottam 4 db kis egyszerű, tenyérnyi "hótkommersz" mázatlan, dísztelen tálkát. Kaktuszt akartam bele ültetni. Aszongya az ember, hogy 20 dínár!!! Kb. 3300 Ft... Semmi különleges nem volt benne, télleg csak azért akartam megvenni mert nekem lett volna egy kis emlék. 15 dínárig ment le... Otthagytam.
Ezután mentünk megnézni a híres La Ghriba zsinagógát. Itt beléptetőkapun lehetett bemenni, de nem vették túl komolyan. Meg voltak rendőrök is az évekkel ezelőtti robbantás miatt. Állítolag tavaly még nem fogadtak csoportokat sem. Elég kicsike volt, valamiért erről is azt hittem, hogy nagyobb. Hát egyrészről mondhatni, hogy szép, másrészről meg, hogy csicsás. A fene tudja. Belépéskor a nők kaptak kendőt a férfiak meg azt a kis fejfedő izét. Már persze ha nem volt rajtuk eredetileg is valami fejfedő. A szentélybe csak mezitláb, 1 dínárért lehetett bemenni, de ott adtak érte egy képeslapot. :)
Hát egy látogatást ez is megér. Lehet, hogy a sok túrista miatt, de én nem éreztem semmit abból, hogy közel 2000 éves...
A zsinagógával szemben van a zarándokok szálláshelye, érdekesség képpen oda is be lehet kukkantani.
Utolsó előtti állomás Houmt Souk a főváros. Itt egyből berángattak minket egy karaván szerájba ami már szönyegüzemként működik. Látványos nagyon. Ott volt valami szőnyeg bemutató de minket marhára nem érdekelt ezért bevetettük magunkat a bazár részbe. Ott is inkább csak sétáltunk. Tökugyanaz van mint Midounban csak sokkal nagyobb. Szal csak bazározni nem hiszem, hogy érdemes ide jönni. Szerencsésen elvetődtünk egy gyros-oshoz. Hát ez valami issssteni finom volt!!!! 2 dínárért... Itt másra nem volt idő. Sajnos két ember eltévedt ezért később indultunk kb. 10 perccel tovább az utolsó helyre...
...a Borj-el Kebir erődöt megnézni. Itt nem kaptunk még 10 percet sem!!! Ezen nagyon kiakadtam!!! Szinte futnom kellett körbe, hogy visszaérjek. Szerettem volna bemenni is, de nem ajánlották, merthogy veszélyes. Én akkor is bementem volna de hát semmi időnk sem volt.
Szal ennyi volt az egész szigettúra. Ingyen még azt mondom, hogy jól van de ha fizettem volna érte akkor biztos megüt a guta.
Ha mégegyszer elvetődnék arra akkor a taxit választanám!!
Én is öszönöm a részletes Szahara túra beszámolót, nagyon érdekes volt. Most már biztos hogy befizetünk rá. Csak az a nagy bánatom, hogy ahol mi leszünk, nem lesz magyar idegenvezetés. Nem tudod véletlenül a ti János idegenvezetőtöknek a telefonszámát vagy e-mail címét? Hátha Őnála is be tudnánk fizetni (öten leszünk), de ez egy kis előre szervezést igényelne.
Szóval ebéd a szállodában Tozeur-ben. Utána vissza a buszra és kb. 2 és fél óra buszozás és pihi, alvás... Áthajtottunk újra a Chott-on majd be volt szúrva egy megálló Hammam város(?)-falu(?)-ban. Igazándiból nem a településen volt a megálló, hanem áthajtottunk rajta és után álltunk meg egy kávézónál. Amikor áthalytottunk a városon szépen sütött a nap viszont bazi nagy és mély tócsák voltak mindenütt... Először arra tippeltünk hogy biztos locsoltak de a körülményekre való tekintette ezt hamar elvetettük. Hatalmas eső volt!!! Gyerekek pancsoltak a tócsákban!! A felhők előttünk jártak... Mi meg mentünk utánuk.
A kirándulás utolsó állomása Medenine város mellet volt ahol megnéztük az ún. Ghorfákat. Ezek tulképpen amolyan termény tároló erődítmény. Elég látványos volt.
Ott is volt két berber nénike akik kólát, vizet vagy menta teát árultak. Nah itt már elég sötét fellegek voltak felettünk...
Innen mentünk tovább Zarzis felé mert néhány emberkét ott raktunk ki. Hát az is nagyon tetszett. A tenger felett sötét fellegek... a szárazföld felől sütött a nap és így a sötét háttér előtt világítottak a fehérre meszelt házak. Közben esett az eső. Elég hangulatosnak tűnt a városka.
Zarzisból a római úton tértünk vissza Djerbára ahol éjjel nagy vihar volt és eső.
A következő animációkra emlékszem: tenisz, asztalitenisz, foci, darts, íjászat, strandröplabda, aerobic, hastánc vagy mifene (nénik vonaglottak zenére...:-)), vízilabda, aquagym, minigolf. Kb ezek voltak napközben, este tini(mini)disco, utána disco. Ezek - ha jól tudom - mind ingyenesek. A tenisz, minigolf tutti.
Van még török fürdő (hammam) masszázzsal. Az meg elég húzós. Egy hammam iszappakolással, algás pakolással és masszázzsal 65 TD.
A hotel előtt lehet bicajt vagy robogót bérelni. A bicaj 10 TD/nap, a robogót nem tudom.
Egyelőre ennyi jutott eszembe, ha kell még valami, nyugodtan kérdezz!:-)
1. program: Három hegyi oázis meglátogatása terepjárókkal.
Hát mit mondjak... korán kellett kellni. Kb. öt órakor. Ébredéskor is a müezzin hangjára keltünk... :))) Gyorsan reggeli és utána a szálloda előtt már ott vártak a 7 személyes dzsipek. Szerintem a dzsip sofőrök egy külön kaszt.. :)) Jófej emberek.
Hát innen indultunk az első oázis, Chebika felé. Útközben megálltunk napfelkeltét nézni. Az meg beugrott egy felhőbe, úgyhogy nem volt egy élmény.
Chebika arról nevezetes, hogy 1969-ben 30 napig bírt esni az eső és elmosta a falut. Már csak romok illetve árusok vannak ott. Van egy kialakított ösvény amint egy darabig felfelé kell menni a hegyen (Nyugi!!! Elég light-os emelekedő, mindenki kibírja), utána pedig leereszkedni a völgybe ahol egy kis forrás ered és táplálja a pálmafákat. Elég kellemes túra. Mides oázisa felé menet még megálltunk egy rövid fotó (és vásárlás) szünetre.
Mides oázis nem volt benne a Sousse-ból indul túra programjában. Húú nagyon tetszett!!! Egy részlet a Grand Canon-ból. Jól körbejártuk. Később felfedeztük, hogy le is lehetett volna mászni az aljára de erre jól érthető okokból János nem hívta fel a figyekmünket. Hát ez nagyon tetszett!!! Tetszett a többi is persze csak ezt még nem láttam.
A harmadik hely Tamerza volt ami szintén a 69-es esőzésnek köszönheti a végét. Látványos fotószünet. Végül innen nem messze még volt egy vízeséses hely. Na ott viszont annyi árus volt mint a fene... Hanem itt lehetett venni berber pizzát is. Ezt kóstoljátok meg ha tudjátok, mert nagyon finom. Lehet inni menta teát is és kávét is.
Ezután visszamentünk Tozeur-be a szállodába ebédelni.