Keresés

Részletes keresés

Bozsik stadion Creative Commons License 2007.11.16 0 0 4290
Az Építők pályán láttam is egy meccset. (De régen is volt!!!)
Előzmény: sonomilanista (4285)
Bozsik stadion Creative Commons License 2007.11.16 0 0 4289
Mindegy. Annyi már összejött róla, hogy az Évfordulók rovatba néhány mondatot írjak róla.
Előzmény: Tempó Vasutas! (4287)
sonomilanista Creative Commons License 2007.11.16 0 0 4288
OFF

Aki szereti a rögbit, itt szinte mindent megtalál :


www.rugbyfootballhistory.com/national_unions.htm

ON
Előzmény: sonomilanista (4285)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.11.16 0 0 4287
Ez teljesen beleillik a képbe. Januárban felbontja debreceni szerződését, és átmegy a Kispestbe. Már ha így volt.:)
Előzmény: Bozsik stadion (4283)
salinas Creative Commons License 2007.11.16 0 0 4286
Igen, erre már én is gondoltam, talán egy nagyobb könyvtárban sikerülhet beszerezni.
Frontz Döme vs. Frank Döme lassan X-aktás ügy lesz :) Van néhány ellentétes infó.
Előzmény: Bozsik stadion (4284)
sonomilanista Creative Commons License 2007.11.16 0 0 4285
Tempó Vasutas! 1440. számú hozzászólásához kapcsolódik

A RÖGBI

Nemzetközi történet



Korabeli tudósítás így írja le, a valószínűleg spártai eredetű, de a rómaiak által is kedvelt játékot:
„Övé a labda, kikerüli az egyiket, odajátssza vígan a másiknak, egyiket fellöki, másikat lelkesíti vadul kiáltva, hogy Oldalra! Messze! Előre emberhez! Vidd át rajta! Fölé! Röviden! Vigyázz! Figyelj hátvéd!”
A játékot a katonai kiképzésen használták, több helyen a birkózáshoz kapcsolva említik, így a rögbihez hasonló játék lehetetett. Érdekes, hogy a későbbi próbálkozásokkal szemben valószínűleg kevés volt a sérülés. Ezt bizonyítja például a kor híres orvosának Galenusnak a biztatása is.
Arrianus író így jellemezte a sportot, szavait a mai kor rögbiseinek is meg kell fogadnia:
„Látni fogod, hogy milyen megfontoltan cselekszenek a játékosok. Mert senki sem vitatkozik jón és rosszon a harpastumnál csak a továbbdobás és az elkapás az érdekes. Megvan benne a technika, a gyorsaság, a kiegyensúlyozottság, a mozgalmasság és az elme játéka. Ha én dobok a másik elkap. Ám ha elveszítjük a labdát vagy gyámoltalanul dobunk és fogunk, mit ér a játék? Sokszor az egyik azt kiáltja: „Dobd!”, a másik „Ne dobd!, a harmadik „Dobtad volna nekem!” Nem játék ez már, hanem civakodás.”
Arrianus leírja a görögök episzkürosz nevű játékát is:
„A játékteret kőzúzalékból rakott vonal választja ketté. és két, a középvonallal párhuzamos gólvonal keresztezi. A hossza több, mint a dobástáv kétszerese. Adott jelre a két csapat futni kezd a széles fölfestett vonaltól a középvonalra helyezett labda felé. Aki először eléri, az elldobva, vele futva vagy a többiekkel összejátszva minél mélyebben igyekszik behatolni az ellenfél térfelére. Az a csap győz, amelyiknek sikerül átjuttatni a labdát az ellenséges gólvonalon.”
1530 Sokan a Calcio-t is a rögbi ősének tekintik, talán azért mert nagyon kemény férfias küzdelem folyt minden meccsen, de mivel a szabály tiltotta a labda fogását, dobását nyitott tenyérrel történő érintését, láthatjuk, hogy ez egyértelműen a futball őse.
1823 Az angliai Rugby városában egy futball mérkőzés alatt William Webb Ellis felkapta a labdát és berohant a kapuba, ott letette a labdát, majd felkiáltott: Gól!!!. Akkoriban a szabályok még teljesen kialakulatlanok voltak, de a labda kézzel való fogása akkoriban is tiltott volt. Ennek ellenére a többieknek tetszett az új játék és ettől kezdve ez lett a „Rugby football”, azaz a Rugby városának szabályrendszere szerint játszott futball.
1843 Megalakult a Guy’s Hospital Rugby-Football Club.
1846 kiadták a Rugby-Football szabálykönyvét.
1848 Eton, Harrow, Winchester, Rugby és Shrewsbury diákja különválasztják a rugby football és a football szabályait.
1863. október 23. Megalakult a Football Association. December 8-án volt az utolsó egyeztető tárgyalás a rögbis játékformát támogatókkal. Megegyezés nem történt így a két sport hivatalosan is különvált.
1871. január Megalapítják a Rugby Fotball Uniont, amely magába foglalja Dél-Afrikát, Új-Zélandot és az ausztráliai Új-Dél-Walest is.
1871 Anglia–Skócia válogatott mérkőzés volt az első nemzetközi megmérettetés
1900 Olimpiai rögbi döntő: Franciaország-Németország 27:17
1908 Olimpiai rögbimérkőzés: Anglia- Australasia 3-32
1920 Olimpia 1., Usa 2., Franciaország
1924 A rögbi utoljára olimpiai versenyszám. 1., Usa
1935 augusztus 10-18. VI. főiskolai világbajnokság, Budapesten
A második világháború után a foci a munkásvárosokban a rögbi pedig a diákvárosokban terjedt tovább. Sajnos ekkor az angol vaskalaposság hosszú időre megakasztották a sportágot. A szabályok szerint nem lehetett cserélni (csak sérülés esetén), csak öt perc volt a szünet (és akkor is a pályán kellett maradni), nem rendeztek világbajnokságot és teljesen tiltva volt a hivatásos rögbi sport. Ezek a szabályok az 1980-as évekig érvényesek voltak.
A rögbi nemzetközi versenyrendszere nagyon lassan alakult ki. A legpatinásabb sorozat a jelenlegi Hat Nemzet. Világbajnokságokat 1987 óta rendeznek. A déli félteke legrangosabb tornája a Tri Nations, amelyet csak 1996-tól rendeznek meg.
Magyarországi történet
~1875 Múlt század utolsó harmadában a mai Szabadság téren az angol nagykövetség dolgozói űzték a rugby-t
1879 Molnár Lajos: Atlétikai gyakorlatok című könyvében kitér az "Association-játékra" azaz a labdarúgásra és a Rugby-játékra is. Tudomásunk szerint ez az első magyar nyelvű dokumentum a rögbiről.
"...Mindamellett két főcsoportra lehetett a Football-t ápoló iskolákat osztani: az egyik , a hires "Rugby" vezetése alatt, a labda utáni szaladást és kapkodást megengedi, mig a másik csoport, Eton, Harrow és Westminsterhirhedt iskolákkal, a labdának kézzel érintését és a lbadával való szaladást tiltja. Egy e téren megindult reform-mozgalom lassanként megteremté gyümölcsét és "Association" név alatt egy Fotball-szövetkezés jött létre, mely a második csoport fő elveit megáévá tevén, a különféle szabályokat s elütő szokásokat egyöntetü codex-é átalakitá s XIII. czikkben összefoglalá. Mig e szövetkezéshez több meg több Clubb és iskola csatlakozott, addig a másik alapelv hivei a Rugby iskola körül – mely a Football rugásában mindenkor a leghiresebb volt, – csoportosultak. Igy most angliábankétféle systema szerint üzetiuk a játék: a "Rugby" és az "Association"-szabályok szerint. Ezek előrebocsátása után, olvasóinknak a modern s szerintünk correctebb Association szabályok szerint játszott Football-t fogjuk bemutatni."
1880 Valószínűleg a BBTE játékdélutánjain játszották a Rugby-t és a Foot-ball-t.
1891 Kertész Tódor divat, sport és játék kereskedésének reklám és árjegyzékében korlátlan mennyiségben ajánlotta megvételre az angol Footbal kerek és tojásalakú változatait.
1895 Ottó József: Ifjúsági játékok középiskolák számára
Rugdaló néven ír a sportágról "...Jelenleg az összes angol rugdaló játékclubbok két nagy pártra oszolva, kétféle szabály szerint játszszák e nevezetes játékot, u.m. a labda felemelésével, az u.n. "Rugby" játék szabályai szerint, és a labda felemelése nélkül, vagyis a "Association" szabályai szerint. Az előbbi a tulajdonképeni rugdaló játék sajátos harczias jelleggel bír, mig az utóbbinak lefolyása sokkal szelídebb, de hiján van ezen játék meglepőbb mozzanatainak."
1900 körül Budapesti Footbal Club fiataljainak próbálkozása
A BFC „megkezdte a rögbijátékot, hátha megfelel a fiatal nemzedék temperamentuma arra, amire a felnőttek magukat elég nyugodtnak nem érezték” A kezdeményezés elhalt.
1900 A lengenda szerint a BTC-nek voltak ekkor próbálkozásai. Jelenleg nincs rá bizonyíték, csak a következő információ:
"Magyarországon dr. Ottó József fővárosi tanár kísérlette meg először tanítványaival a football játék meghonosítását. A Rugby játéknak a középiskola igényeihez mért változatát játszották. Az Association-játékra (szerk: ezt használják a klasszikus a futball megfelelőjeként)a BTC állította össze az első csapatokat, kik az eredeti angol szabályok nyomán szervezték meg a játékot"
forrás: BTC Foot-ball csapatjaink rendszabályai 1900. Tagsági igazolvány 3. oldala
1910 Korabeli labda bizonyítja, hogy a Ludovikán játszották a rögbit.
1912 két angol csapat bemutatót tartott a Millenárison húsvét hetében
1935 Budapesten rendezik az egyetemi világjátékokat, ehhez kapcsolódva rögbicsapat alakult a TF-en. Eredmény: 1., Franciaország, 2., Németország (Döntő: Franciaország-Németország 12:10). A magyar csapat sorsáról megoszlanak a vélemények: 1., Nem volt idő a felkészülésre, ezért nem indul magyar csapat a Rugdob versenyen. 2., Sajnos az egyik magyar játékos komolyan megsérült, és ezért nem indult a csapat.
A világjátékokon szerepelt Anglia, Új-Zéland, Csehország is, de arról nincs adat, hogy rögbicsapatot is indítottak volna.
1969 Cziráky Sándor edzi a Vörösmarty Gimnázium (Budapest) csapatát. Carlo Passalacqua olasz diplomata több csapatot oktat.
1970 Új csapatok: Árpádföldi Rugby Club, Palota SC, Erzsébeti Spartacus, MTK, Szakipari SE, Péceli Spartacus, Veresegyháza
Első mérkőzés: Árpádföldi Rugby Club – Vörösmarty Gimnázium 25:21
Péceli Spartacus – Erzsébeti Spartacus 21:21
1971 Új csapatok: Göd Mtsz., Újpesti Spartacus, Bp. Építők
Az első újkori mérkőzések külföldi csapat ellen: MTK-Szakipari vegyes – Slavia Praha 23:3 és Építők- Slavia Praha 20:6
Vezetőjük nyilatkozata: "Nálunk komoly hagyományai vannak a rögbinek és nemzetközileg sem állunk rosszul. Nem gondoltuk volna azonban, hogy a fiatal magyar rögbi sport már ennyit fejlődött. Be kell vallanunk tanítani jöttünk, de valamit mi is tanultunk: a magyarok valamivel gyorsabbak nálunk és a tolongásban is megelőztek, ez részükre bíztató jel."
A Concorde Toulouse francia rögbi csapat hazánkban turnézott és egy-egy mérkőzést játszott az MTK-val és az Árpádfölddel.
A Miroir de Rugby francia szaklapban képriport jelenik meg a magyar rögbiről.
1970/1971 4 fordulós kupaküzdelem: Pesterzsébet, MTK, Építők, Veresegyháza, Göd
1971 Felszabadulás Kupa 5 csapat részvételével
Bp. Építők „Más sportágak (atlétika, kenu, evezés) régi bajnokainak csapata”
MTK „A kihasználatlan lehetőségek csapata”
Újpesti Spartacus ”A legrégibb csapat új névvel” (Árpádföld)
Inter RC „Egyetemistákból álló újonc csapat”
Szakipar „A mezőny legkeményebb gárdája”
1971 Ostravaban járt az Újpesti Spartacus
1971 Dunakanyar Kupa
szervezte:Göd MTSZ (Nyerte BP. Építők)
1., Bp. Építők
2., Göd
3., MTK
4., Szakipari SE
5., Újpesti Spartacus
6., Inter RC
1971 OKISZ KUPA Spartacus (nyerte a Péceli Spartacus)
1971 Építők Móricz Zsigmond Művelődési Házában – rögbis klub működött csütörtökönként
Megalakul a Magyar Társadalmi Rögbi Bizottság Elnöke: Dékány István, a művház elnöke
Volt edzői bizottság, fegyelmi bizottság
1971 Göd MGTSZ – Hannover 1878 (24-17); Praha Rugby Club – Göd
1971 10 csapatos bajnokság.
A legjobbak: Építők SC, MTK, Újpesti Spartacus, Gödi Tsz SK, III. ker. TTVE
1972 Kupa résztvevők: Ostrava, Frankfurt, MTK, Szakipar Építők, Újpesti Spartacus
1972 Carlo Passalacqua távozása után csak az MTK, az Építők és az Árpádföld működik tovább. Ez a magyar rögbi működésének "Három Kupás" időszaka. A csapatok kupa rendszerben küzdöttek az Építők, az MTK és a OKISZ Kupáért.
1973 Árpádföldi Rugby Club – Lokomotivá Ostrava junior 35-10. Valószínűleg az első magyar győzelem külföldi csapat ellen.1000 fizető néző (10 Ft-os belépőjegy)
1979 Tavasszal a BEAC pályán MTK-Árpádföldi Rugby Club mérkőzés, amelynek neve Canada Kupa volt (Árpádföld nyert). Ezután alakult meg a Botond SC. Szinte egyidőben indult Kecskeméten a GAMF-on is a rögbi.
1980 Elte-Beac megalakulása (a tömegsportszakosztályon belül, rögbi szekcióként)
1981 Első külföldi nemzetközi tornán vesz részt az Elte-Beac (6. helyezés). További résztvevők: Vonvärts Berlin, Olomouc I., Villejvif RFC, Vienna Zeltic, Pennyg Roers RFC.
1981 Első Gamf – Kecskemét – Vienna Celtic cseretúra. Ősszel a kecskemétiek játszottak Bécsben, tavasszal a bécsi kelták jöttek kecskemétre – hosszú éveken keresztül. A Gamf első külföldi győzelme, Bécsben 1983 októberében.
1981 Magyar – Osztrák ligaválogatott mérkőzés május elsején Győrben – magyar győzelem.
1981 GAMF Kecskemét, nagyváradi túra – Szvercsák István csapata ellen játék, vendég: Erdélyi Sándor a BEAC-ból.
1984 Nem hivatalos bajnokság: Elte-Beac, Gamf, OKGT, Győri Újkalász Tsz SE, MGM Diósd, Esztergomi Labor MIM, Botond RC
1984 OKGT Franciaországban járt, harmadik ligás csapattal játszottak két mérkőzést, az egyiket megnyerték. Első győzelem francia csapat ellen
1984. október Wales-i csapat érkezett hozzánk
1985 Elte-Beac ifjúsági túra a franciaországi Hagenau-ba.
1985 GAMF Kecskemét első hosszú külföldi túrája augusztusban – Franciaország, Olaszország.
1986 Elte-Beac, GAMF Kecskemét, OKGT, Esztergomi Vitézek, Érdi VSE Rugby szakosztály, Tárnok RC, Győr, Pécsi Termeszek, FÁSE, Mogyoród, BLSE
1990 Hardy László (elnök), Erdélyi Sándor (főtitkár), és Körmöczi Béla (elnökségi tag) vezetésével megalakult a Magyar Rögbi Szövetség. A rendszerváltás előtt a folyamatos próbálkozás ellenére sem kaptak engedélyt a rögbi hivatalossá tételére.
1991 Az MRGSZ belép az európai Szövetségbe (FIRA). Zöld Sólymok turné Angliában. Először játszott magyar csapat a rögbi hazájában.




Bozsik stadion Creative Commons License 2007.11.16 0 0 4284
Megyei újságokat és üzemi lapokat keress! Ha már a központi sportlap nem foglalkozott azzal a területtel.
Előzmény: salinas (4248)
Bozsik stadion Creative Commons License 2007.11.16 0 0 4283
Fő forrásom szerint 1928 áprilisában a Kispest edzője Frank Döme volt. Van-e ki e nevet nem ismeri? Én bizony még soha előtte nem hallottam. Szeptemberben már Frontz Dömének írták.
Előzmény: Tempó Vasutas! (4261)
lg23 Creative Commons License 2007.11.16 0 0 4280

Szia Bélabá! Igen, az URAK az az volt!

 

A Lampart meg lehet, hogy kőbányai cég volt, de az Erzsébet csapatát vette át, és a klub továbbra is Pesterzsébeten játszott. A III. Kerület sem tudott Óbudán játszani sokáig.

Előzmény: BELABACSI (4276)
sonomilanista Creative Commons License 2007.11.16 0 0 4279
ELNÉZÉST : PUSKÁS FERENC
Előzmény: sonomilanista (4278)
sonomilanista Creative Commons License 2007.11.16 0 0 4278
BELABACSI Creative Commons License 2007.11.16 0 0 4277
Biztos? Mert a Lampart gyár Köbányán van (volt) a Kőér utca Gyömrői út feletti részén.
Előzmény: lg23 (4268)
BELABACSI Creative Commons License 2007.11.16 0 0 4276

Ez nagyon értékes gyűjtemény. Gratulálok!

 

Az URAK az ugye az Újpest Rákospalotai AK volt, akik a Tábor utcában játszottak?

Előzmény: and/or (4264)
sonomilanista Creative Commons License 2007.11.16 0 0 4275
Jó magas , tudod a zord időjárás... heves szél , másfél- két méteres hó miatt konstruáltak ilyen magas szerkezetet :-))
Előzmény: Tempó Vasutas! (4263)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.11.16 0 0 4274
1939/40 NBB, Dunántúli-csoport

1. Tokodi ÜSC
2. Soproni FAC
3. Lampart
4. Egyetértés
5. Soproni VSE
6. PTBSC
7. Zugló
8. MTK
9. Dorogi AC
10. Tatabányai SC
11. Érsekújvári SE
12. Pécsi Vasutas
13. Komáromi FC
14. Alba Regia AK
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.11.16 0 0 4273
Eddig nem az volt...:)

Egyébként ha idekerül sjose, majd ő talán ír egy-két infót a Lampartról.
Volt ebben az időben egy-két fegyvárgyári csapat, mint a Lampart, a Zuglói Danuvia, meg a Videoton elődje.
Előzmény: Csaba68 (4271)
Csaba68 Creative Commons License 2007.11.16 0 0 4272
Egyébként kösz, még soha nem hallottam róla.
Előzmény: lg23 (4268)
Csaba68 Creative Commons License 2007.11.16 0 0 4271
Öreg, ez nem a huligán topic :-)
Előzmény: Tempó Vasutas! (4269)
lg23 Creative Commons License 2007.11.16 0 0 4270
Az ellenfél :D
Előzmény: Tempó Vasutas! (4269)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.11.16 0 0 4269
Mi az a Dorog?:-)
Előzmény: Csaba68 (4267)
lg23 Creative Commons License 2007.11.16 0 0 4268
Pesterzsébet, fegyvergyár által támogatott.
Előzmény: Csaba68 (4266)
Csaba68 Creative Commons License 2007.11.16 0 0 4267
Andor képei között találtam: Lampart-Dorog
Előzmény: Csaba68 (4266)
Csaba68 Creative Commons License 2007.11.16 0 0 4266
Bocs a műveletlenségemért, de milyen csapat volt az a "Lampart"?
lg23 Creative Commons License 2007.11.16 0 0 4265

Kedves and/or!

 

Köszönjük a szenzációs fényképalbum megosztását! Lementettem az összes olyat, ami az Újpesttel kapcsolatos :-)

 

Esetleg vannak régi sztorijaid apukádtól? Természetesen itt is leginkább az Újpesti rész érdekelne :D

 

És a legfontosabb: édesapádnak hogy szolgál az egészsége?

 

üdv,

lg23

Előzmény: and/or (4264)
and/or Creative Commons License 2007.11.16 0 0 4264

Hát én vagyok az album készítöje. A fia.

Azóta újabb képek is kerültek az albumba, és ki lett egészítve a játékosok neveivel, már ahol felismerhetöek voltak.

Bövebb felvilágosítást minden probléma nélkül tudok adni - amennyiben úgy gondolod, hogy még nem tudsz többet mint én - ha megírod e-mail címedet az andor@fastnet.ch cimre

5 oldal van apámról
Előzmény: Tizennégyes (4080)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.11.16 0 0 4263
Egyébként milyen magas ez a szögletzászló, három méter?
Előzmény: sonomilanista (4260)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.11.16 0 0 4262
Látom a képen a partjelzőt, és eszembe jut (mert pár órája olvastam:)), hogy 1914 elején Pickford, aki az International Boardnál volt egy nagyon nagy ember, felvetette, hogy a lest esetleg nem a bírónak, hanem a partjelzőnek kellene megítélni.
Erre korábban nem is gondoltam, hogy régen máshogy volt, ma már annyira egyértelmű, hogy a lest a határbíró jelzi.
Előzmény: sonomilanista (4260)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.11.16 0 0 4261
Hát, most erre mit mondjak? Nem igazán foglalkoztam azzal, hogy kik edzették a debreceni csapatokat (nem nagyon ismert dolog, de a húszas években csak néhány csapatnak volt komoly edzője, bár ez nagyjából a harmincas évekre is igaz).
Egyébként a Bocskai 1926-ban elvitte a DVSC legjobbjait, a csapat hihetetlenül meggyengül, közben leigazolják az egyik legjobb magyar edzőt? Az pedig, hogy 1929-ben Frontz Döme edzette a DVSC-t, szóval... elég morbid dolog.
Egyébként a honlap ilyet is ír: "Ami a kezdeteket illeti: 1920 és 1926 között a DVSC az Északi Hadi Bajnokságban játszott, ahol ötször győzedelmeskedett."
Azt hittem, ekkor már béke honolt nálunk, és nem kellett hadibajnokságot rendezni...
Előzmény: salinas (4259)
sonomilanista Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4260
József Nagy (15 October 1892 - 1963) was an Hungarian footballer and manager from Budapest. He is most noted for his career as a footballing manager; Nagy managed the Swedish national football team and then he moved onto Serie A where he managed three clubs, Pro Vercelli, Bologna and Genoa.

Honours
· 1932 Mitropa Cup (Bologna)

Teams managed :

1924-1927 Sweden
1928-1932 Pro Vercelli
1932-1933 Bologna
1933-1934 Genoa

az angol Wiki sajnos csak ennyit tartalmaz Nagy Józsefről , sőt a svéd szövetség weblapján meg se említik…

salinasnak egy régi kép az 1910-es Göteborg-Djurgarden 3-0-ás meccsről

salinas Creative Commons License 2007.11.15 0 0 4259
A Loki honlapja szerint 1926-29 között volt ott edző.
Előzmény: Tempó Vasutas! (4255)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!