Keresés

Részletes keresés

3x Creative Commons License 2011.05.03 0 0 9470

Nem értek egyet. A lakiteleki mintájára a visszakövethetőség elsődleges, ezért gyulakutai, apahidai, hogy az eredeti alak látsszon.

Előzmény: oimuka (9469)
oimuka Creative Commons License 2011.05.03 0 0 9469

Sziasztok! Érdekelne a véleményetek egy elég vitatott kérdésben.Adva van egy helységnév:Gyulakuta,de lehetne akár Apahida is.Mindkét település Erdélyben található.

Melyik formában helyes? gyulakutai,gyulakuti vagy gyulakúti?

A kérdés a másik névre is vonatkozik:apahidai,apahidi vagy apahídi.

Jómagam az utolsó változat mellett teszem le a garast,mert mindkét szóban az eredeti alak a kút vagy a híd a birtokos jelző hatására rövidül le.Ti hogy látjátok?

3x Creative Commons License 2011.05.03 0 0 9468

Schmitt Pál után Matolcsy György is nyelvet újítmányoz, de legalábbis helyesírást...

 

Késésben a nemzet egymilliós terve Még finomítják a „Magyarország Munka Tervet”.

 

Dulifuli Creative Commons License 2011.04.29 0 0 9467

Köszönöm a választ!

Előzmény: NevemTeve (9466)
NevemTeve Creative Commons License 2011.04.29 0 0 9466

Nem tudom, kinek van igaza, de a 'madárhang-felismerés' kötőjellel írandó, mivel jelöletlen összetétel: madárhangnak a felismerése

Előzmény: Dulifuli (9465)
Dulifuli Creative Commons License 2011.04.29 0 0 9465

Mi a véleményetek a "madár- és madárhang felismerés" kifejezésről? Én ezt írtam róla:

 

Nekem furcsa kifejezés, mivel az utolsó két szó nem lévén egybeírva (nagyon helyesen, a 6-3-as szabály szerint), az első szó végén lévő kötőjel azt az érzetet kelti, hogy a kötőjel a második szóra vonatkozik - annál is inkább, mivel az egy összetett szó. Ezért ezt így én első olvasásra (is) úgy fejteném ki, hogy "madárhang és madárhang felismerés", márpedig nyilván nem ezt szeretnénk kifejezni. Ezért szerintem vagy el kéne hagyni a kötőjelet, vagy ki kellene tenni azt az utolsó két szó közé is.

 

Más szerint viszont úgy jó, ahogy írták: "teljesen egyértelmű, jól értelmezhető, talán még nyelvtanilag is helyes".

 

Kinek van igaza?

rumci Creative Commons License 2011.04.28 0 0 9464

Most találtam régi adatokat is rájuk, de tapasztalataim szerint a részvénytársaságot inkább leginkább r.-t.-nek rövidítették.

Előzmény: Kis Ádám (9463)
Kis Ádám Creative Commons License 2011.04.27 0 0 9463

Az Rt. és a kft. (KFT.) biztos, hogy háború előttiek.

Előzmény: rumci (9461)
Onogur Creative Commons License 2011.04.27 0 0 9462
>[i]Az rt., nyrt., zrt., kft., bt. sajnos kodifikációs hülyeség[/i]
---

Annyi a "logika" benne, hogy az első kivételével ezek a lehetséges társas vállalkozási formák. Az első már nem létezik az APEH-nál, mert színt kellett vallani a részvénnyel történő kereskedés lehetőségéről. S talán van még a kkt. Pardon! Már nincs is APEH, hanem NAV.
Előzmény: rumci (9461)
rumci Creative Commons License 2011.04.27 0 0 9461

Nekünk csak annyi elgondolásunk volt, hogy tartjuk magunkat az akadémiai helyesíráshoz. Az rt., nyrt., zrt., kft., bt. sajnos kodifikációs hülyeség – azaz mára hagyomány (sajnos nem a háború előttről, tehát még csak igazán nagy múltú hagyománynak se mondható). A gmk, pjt ezekkel szemben betűszók. Jelen állapot szerint: „csak”. Semmi logika nincs benne, meg kell tanulni, hogy így van.

Előzmény: Kis Ádám (9460)
Kis Ádám Creative Commons License 2011.04.24 0 0 9460

Kezdjük azzal, hogy a Kft.-nek ez a helyesírása az Osiris szerint is, tehát rumciéknak erről volt valami elgondolásuk.  Folytassuk azzal, hogy a kérdés zavaros, és Grétsy megfogalmazásai közül a leglényegesebb talán a "hagyományos".

 

A Kft. szóhoz hasonlóakat ilyeneket találunk:

tervszerű megelőző karbantartás: tmk

szakszervezeti bizottság: szb

termelőszövetkezet: tsz

kisipari termelőszövetkezet: ktsz

 

Mindezek kettő vagy több köznyelvi szóból álló szerkezetek, melyeket úgy rövidítenek, hogy az egyes szavak kezdőbetűiből alkotnak szót. Ezek a köznyelvi betűszók, melyeket csupa kisbetűvel kell írni. Nézetem szerint a korlátolt felelősségű társaság  pontosan azonos az előbb említett szerkezeteknek, így pont nélkül kellene íni.

 

A részvénytársaság esetében más szabályosságot látunk, ugyanis ez nem több szóból álló szerkezet. Ugyanakkor itt is van analógia: a tv-t (televízió) pont nélkül írjuk, pedig az sem áll több szóból, sőt, szigorúan a magyar nyelv alapján véve nem is összetett szó.

 

Ha a helyesírási szabályzatban példaként idézett rövidítéseket nézzük, azt láthatjuk, hogy igazából pont az olyan rövidítések után áll, amelyek a szavak csonkolásával (ált., csüt.) jönnek létre, beleértve azt is, amikor csak a kezdőbetű marad meg egyedül.

 

További következetlenségek is láthatók, pl. m.é.= múlt évi, de NB.= nota bene (tehát ide nem tesz elemenként pontot, de a végére igen).

 

Két szabályféle következetlen keverését látjuk:

 

1. Írásjel:

A rövidítések után pontot írunk, a betűszavak esetében sem a szó belsejében, sem a szó végén nem alkalmazunk pontot.

 

2. A rövidítés szabálya

A szavakat háromféleképpen rövidíthetjük:

 

a) a tulajdonképpeni rövidítés, amely többnyire a szavak első néhány betűjéből áll: ált., isk., ig.,  - itt alkalmazandó a pont.

 

b) A betűszó, amely a több szavas kifejezéseket  alkotó szavak első betűiből áll - itt nem alkalmazandó a pont.

 

c) A mozaikszó, amely a szavak tetszés szerinti részeiből áll. Ilyen a maszek típusa (magán szektor), ahol a rövidítés az alkotó szavak egy-egy szótagjából áll.

 

A mozaikszók különleges esetének tekinthetük azt, amikor egy egyszerű szó néhány betűjét alkalmazzák a szó rövidítésére, pl. tv. = törvény, illetve, amikor egy szerkezet valamelyik szavát rövidítik ilyen módon stb.=s a többi. Ebben az esetben aaz AkH pontot írat. Ugyancsak pont dukál az olyan köznyelvi betűszavaknak, amelyek nem tárgyakat, szervezeteket jelölnek, hanem időhatározók (d.e.), vagy szervező jellegűek (i. m.  - idézett mű).

 

Azt hiszem, ezek esetében a hagyomány vagy más szóval a szokás a döntő. És ez érvényes a Kft.-re is, amelynek logikus írásmódja a kft lenne. Persze, intézménynévben esetleg Kft - de pont csak a mondat végén! Ennek megerősítéseképp vegyük észre. hogy az AkH 11/11 (1994) a gazdasági munkaközösség kifejezést gmk formában adja, pont nélkül, pedig ez a szövegekek jelentős részében kicseréthető a Kft.-vel . Ugyanígy van az Osirisban is.

 

A dolog magyarázatát abban látom, hogy a Kft. mind rövidítve, mind kifejtve háború előtti szó (a HHC Karinthy Utazás a koponyám körül c. művéből idézi először). A háború után, pontosabban a szocialista rendszerben ez a szó csak régi szövegekben működött, így a helyesírási szabályzatok nem figyeltek rá (nincs is felsorolva a 11. kiadás rendszerváltás előtti lenyomataiban).

 

Előzmény: Atom-anti (9458)
3x Creative Commons License 2011.04.21 0 0 9459

De rég be akartam már dobni rágcsálnivalónak:

 

Számonkérik Orbánt a fogyatékosok

 

Az én nyelvérzékem szerint számonkérni vkn vmit lehet és nem vkt. De ez a formula is terjed.

Atom-anti Creative Commons License 2011.04.21 0 0 9458

Grétsy szerint a Kft. rövidítés, hiába lehetne akár mozaikszó is, tehát kell utána a pont. Írja is, hogy a Kft.-t a helyes alak. http://www.szabadfold.hu/kultura/kft_vagy_kft.

 

Gondolom akkor a Tisztelt XY Kft.! alakkal is ez a helyzet, de örülnék, ha Kis Ádám vagy rumci megerősítené. Más is megerősítheti, de akkor írjon legyen szíves hozzá valami forrást vagy AkH szabálypontot, hogy ne csak egy vélemény legyen, mert olyanja bárkinek lehet.

pupari Creative Commons License 2011.04.17 0 0 9457

Kedves értők!

 

Meg tudjátok nekem mondani, hogy a néma korszakot ('a némafilmek korszakát') külön vagy egybe kellene-e írnom? A magam részéről az egybeírás mellett döntenék, mert mást jelentést "érzek" az egybe-, ill. a különírt alaknál.

Továbbá elég sok találatom volt a némafilmkorszak 3-féle írásmódjával is, itt melyik lehet a jó? Néhány (szak)cikk külön, több lexikonféle szócikk kötőjellel, de nagyon sok külön írja. ... úgy érzem, elvesztem (az AkH. rengetegében...)

 

Előre is köszönöm a fejtegetéseket/megoldásokat

 

3x Creative Commons License 2011.04.16 0 0 9456

(Csak azt tudnám, hogy szerinted ki az a hülye, aki szerint középNap lenne az üdvözítő megoldás)

Előzmény: v79benno (9454)
v79benno Creative Commons License 2011.04.16 0 0 9455

A vastagításban közben ravaszul állást is foglaltam, csak elfelejtettem hozzáírni: szerintem ezekben köznévként viselkedik a "nap", valahogy úgy, mint a kisbetűs biblia az "ördög bibliája" és hasonló szerkezetekben.

Előzmény: v79benno (9454)
v79benno Creative Commons License 2011.04.16 0 0 9454

Ha a Nap tulajdonnévként nagybetűs, hogyan írnátok le a fiktív egyenlítői középnap csillagászati terminust (ami az időszámítás egyik matematikai kelléke)? Ez egy olyan képzeletbeli Nap, ami egyenletesen halad teljesen szabályos pályáján, ezzel megkönnyítve az időszámítást, amely szívességet a nem fiktív Nap nem tesz meg nekünk. ;)

vrobee Creative Commons License 2011.04.15 0 0 9453

hát szerintem mi is ezt mondjuk :)

Előzmény: scasc (9452)
scasc Creative Commons License 2011.04.15 0 0 9452

Ugyan igazatok van, de SI-mértékek akkor is sem ide tartoznak, az más tészta. (Nem rövidítés, hanem rövidítés eredetû szimbólum).

Előzmény: hacso (9450)
vrobee Creative Commons License 2011.04.15 0 0 9451

Én eddig azt gondoltam, a Ft után azért nincs pont, mert ez mértékegység. Azok után - mint általában kódok, jelek után - nem teszünk pontot, hiába rövid formák, de önmagukban van létjogosultságuk.

 

Rövidítéseknél meg nem szükségszerű, hogy a végéről maradjon el szöveg, pl. "gazd. tság." (= gazdasági társaság).

Előzmény: scasc (9449)
hacso Creative Commons License 2011.04.15 0 0 9450

Szép is lenne, ha így lenne, mert akkor nem kellene egyesével mindet megtanulni. De sajnos a dr. után kell pont, pedig nem a végét hagytuk el, a mértékegységek neve után meg nem, hiába hagyjuk le a végét: l(iter), g(ramm), m(éter).

Előzmény: scasc (9449)
scasc Creative Commons License 2011.04.15 0 0 9449

A Ft-nél azért nem teszünk pontot, mert a rövidítés a közepén van (vö. a doktor rövidítését is), az utolsó betû megmarad.

A pont a szó végén úgysmint azt jelenti: innen, a végérôl még elhagytunk valamit:

 

pszeudo-regexpen így valahogy (ahol $1 a rövidítendô, elhagyandó rész, pl $1='orin' vagy 'ársaság'):

s/$1[^$]//

s/$1$/./

 

^F[orin]t$

^K[orlátolt ]f[elelôsségû ]t[ársaság]$ > .$

^d[okto]r$

 

Előzmény: zsolesz1984 (9447)
hacso Creative Commons License 2011.04.14 0 0 9448

Kell a pont minden esetben, azaz

Tisztelt XY Kft.!

Kft.-t

Előzmény: Atom-anti (9446)
zsolesz1984 Creative Commons License 2011.04.14 0 0 9447

Szia!

 

Szernény véleményem szerint a pont nem kell, mert mozaikszó és nem rövidítés.

 

A forint (Ft) után sem teszünk pontot, ámbátor érdekes, mert a s-a-többi (stb.) után már teszünk :-)

 

Véleményem, hogy a KFT, BT és RT szavak után ne tegyünk pontot.

 

Tisztelt Huromonyaja Kft!

 

Vagy inkább írd, hogy "Tisztelt hölgyem / uram!" Azzal nem hibázol sokat!

 

Üdv,

Zsolesz

Előzmény: Atom-anti (9446)
Atom-anti Creative Commons License 2011.04.14 0 0 9446

Lenne még itt valami. Ha egy Kft-t szólítot meg, akkor a Tisztelt XY Kft.! a helyes alak? Kicsi erőltetett a .! egymás mellett. A Kft-t alakba nem kell a pont?

v79benno Creative Commons License 2011.04.14 0 0 9445

Neked a tiszta ideálok felől teljesen igazad van, de mikor mennyiségben kell gyártani a szöveget, a (gyarló) ember igen tud örülni a probléma megkerüllésének is [ráadásul sokféleképpen mög lehet oldani, hogy ne nagyon sérüljön, ami sérülhet]. ;)

Előzmény: Atom-anti (9444)
Atom-anti Creative Commons License 2011.04.14 0 0 9444

Ilyenkor mindenkinek a legelső gondolata az átfogalmazás, de ez nem játszik mindig: stilisztikailag sérülhet miatta a mondat és valójában csak a probléma megkerülése.

Előzmény: v79benno (9443)
v79benno Creative Commons License 2011.04.14 0 0 9443

Szerintem sokkal inkább az a kérdés, jó ötlet-e ilyenkor nem kisbetűvel kezdeni? Az ugyanis elbizonytalanítja az olvasót a nick első betűjének írása felől, és minthogy a két változatnak lehet két különböző gazdája is, nem egyértelmű a megjelölés. Én biztos kikerülném ezt a problémát a mondat átfogalmazásával. :)

Előzmény: Atom-anti (9442)
Atom-anti Creative Commons License 2011.04.12 0 0 9442

Kedves NevemTeve!

 

Nagyon szepen koszonom a segitsegedet!

 

Sokat tanultam toled is!

 

Anti :-)

 

Bocs Hyuji, de ezt a poént nem tudtam kihagyni :P Csak így tovább. Érdekesek a kérdéseid és a válaszok nekünk is tanulságosak.

 

NevemTeve: persze tudom, hogy a Btk. nem bünteti a helyesírást. Csak próbálok igényes lenni ezen a téren. Különben magam is arra tippeltem, hogy lehet kicsivel kezdeni, de azért utánajártam. Nem tudtam, hogy erről egyszer már ilyen flame-téma folyt.

Előzmény: NevemTeve (9441)
NevemTeve Creative Commons License 2011.04.12 0 0 9441

Legalábbis a BTK nem rendeli büntetni.

Előzmény: Atom-anti (9440)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!