Kém, Ne Légy Rém jeligére üdvözöllek, miközben Janouekkel osztozva vallom, hogy nem szabad totálisan elítélni a sznobériát. Jobb persze, ha autogének vagy auto(g)nómok vagyunk, hiszen így nem kell folyvást pivni.info-t, svetpiva-t olvasnunk, vagy, ha igen, úgy nem szorulunk rá, hogy helyettünk fogalmazzák meg a Véleményt. Cseh(szlovák) útjaim kapcsán magam is olvasom e frankókat, és minden alkalommal beillesztek egy-két minit, de ezzel együtt sem állíthatom, hogy csak ők képesek jót főzni. A kicsik barátjaként, de tapasztalatok alapján mondom, hogy a cseh nagyok még multiháttérrel is (sőt! Duvel Moortgat) képesek akár jobb nedveket előállítani, mint egyes picinyek. Nálam pl. Bulovka, u Valů, vihák, Valáek, Rychtář, Sazovice és tesói - Gambáčhoz és Litovelhez hasonlóan - többnyire nem tudják megütni a mércét. Tény, hogy születnek ugyanakkor sose ízlelt csodák is (Kozlovice, Chýně, Varnsdorf és Tsa). Szóval, tök jó ez a 4. pípa meg az IPA, de ettől még ne essünk hanyatt, és ízlelgessük a söröket elfogulatlanul. S ne feledjük, hogy e srácok, urak szintén az üzleti logika mentén hozzák döntéseiket. Erősen vitatom pl. PP szarizmusára vonatkozó kitételedet, és javaslom, hogy kóstold egyszer előítéletmentesen. A Gombász-sztori számomra, e fórumon is pendítve, 2006 novemberében lezárult
Van újabban búzájuk. Én sem vagyok oda a Krusovice-ért, de a lányokat nehéz a barnáról lebeszélni, ezért búzával vészeltem át, mondjuk abból sem tudok sokat inni, de legalább érdekesség.
Semmi különös, "csak" az ottani Krusovice kimondottan nem ízlett egyikünknek se, így közmegegyezéssel megkapta a túra legrosszabb söre kitüntető címet.
Persze lehet, hogy ez csak egyedi kisiklás volt és azóta minden rendben, csak sajnos nem volt módom ellenőrízni:-(
{ hasonlóakat tapasztaltunk mi is :-( a minőségromlást meg imho sajnos jobban tudja megítélni, aki évente párszor megy arra, mint aki mindennap issza és hozzászokik . . . }
Drága CSK, avagy Rém, avagy Kém (válaszd ki a neked kedves megszólítást),
Természetesen az írásom előtt elolvastam a posztodat. A posztodból és a neten történő utánajárásból kiderül, hogy lényegében a HGB technológiával készül az összes olyan sör, ahová pl Te is jársz: Staropramen, Kozel, Gambrinus, Krusovice, PU, Budweiser, Starbrno. Ezekre kinyilatkoztatod, hogy uniformizált euroszarok/hulladékok. Ha szerinted Prágában a sörözők 0,5%nál nagyobb arányban lelsz fel ezeken a sörökön kívül bármi mást, akkor gratulálok, de nagy tétben ne fogadj rá (oké, lehet hamarosan közelíti az 1%ot, mert írod, hogy óriási siker a 4. sörcsap mozgalom).
Ehhez tenném hozzá, hogy többször jártam az oldaladon és bizony el kell mondjam sokszor jársz olyan helyen ahol ezeket a söröket csapolják. Szerintem maradj hű az elveidhez, mert az nem egy jó stratégia, ha bort iszol és vizet prédikálsz. Ez a hitelességen rengeteget csorbít.
OFF
Egyébként szerintem amit itt végrehajtassz személyeskedés vonalon az már túl megy egy határon, nem csak velem kapcsolatban, ugyanis én aránylag jól kezelem a tinédzser szellemiségű, magát lázadónak mutató, kicsit elszállt alakokat. Próbálj meg úgy 20%on pörögni, mert azért az szerintem egy fórumon sem szerencsés, ha 2-3 nap alatt a legtöbb ide sokat író fórumozóba belekötsz. Ismered a vonatkozó poént az autópályán a forgalommal szemben haladó autósról? Nem biztos, hogy az jár jó úton aki szembe megy mindenkivel.
Hát ha tényleg komolyan érdekel, akkor az utolsó 3 alkalommal minőségi kifogásom volt a sörrel. Két esetben csak nem ízlett ami akár szubjektív is lehetne (ha egy társaság egyöntetű véleménye szubjektívnek nevezhető), egy esetben azonban savanyú volt és vissza ott kellett hagyni. Ez viszont nem ízlés dolga, mert másik aszalnál bátrabbak voltak ők visszaküldték. Régebben semmi bajom nem volt a hellyel 2009-ben akár jogos is lehetett a tábla, most viszont szerintem vicc. Szerintem (és valóban kár volt kihagynom ezt a szót a véleményemből).
Ennyit a kérdésedről.
A mögötte lévő személyeskedést -találgatást- pedig tartsd meg magadnak. Olvasom blogodat (blogjaidat) -érdekelnek-, de olyan szintű ízléskülönbség van köztünk, hogy azt maximum egy prágai sörözőben vitatnám meg, itt inkább nem kardoznék. Meg irígy is vagyok, mert valóban nem jutok ki mindennap, 8. éve tartó évi 4-5 alkalom pedig szinte semminek nevezhető.
1. Ne vegyél mindent kajakra, nem biztos hogy becses személyedet óhajtották bántani :-)
2. Lituk Ili régóta itt van, megbecsült tagja a topicnak, és Prágát is ismeri jól :-)
3. a Sercsecs állandó, rendszeres és sorozatos reklámozása másoknak sem mindíg tetszik, egyszer egyszer egy hónapban elmegy - de ez itt egy nyilvános szaktopic Prágáról.
Kobylisin kiszállva a jó kezdés az ösvényen, a Bulovkában csak egy sört inni fakírságra vall, a IV Károlyt viszont szívfájdalom nélkül kihagynám, a legutóbbi tapasztalataink alapján :)
Az egyenesen vicc, hogy ott figyel mindehol miszerint PU ToP100 első helyezetje. A Melniku, Pivoje, Houbare háromszögben konkrétan a leggyengébb láncszem.
Egyszer próbáljátok ki milyen is az, amikor gyanús idegenből érdekes idegenné, majd szeretnivaló sörbaráttá, végül "ti vagytok a legjobb barátaim" -á váltok a kocsmában. Legyen az törzsvendég, vagy akár maga a kocsmáros. Amikor az elején még megkérdezik kérsz-e sört, majd később elég egy szemvillantás, végül kérés nélkül hozzák és nem hagyományból mint pl. a Tigrisben hanem mert befogadtak.
- Egy sörözőben 1 sört iszunk. Kivételt képez ez alól, ha valaki eszik is az adott lokalitásban. Úgy ő jogosult de nem köteles - még 1 sört elfogyasztani
- Aki felelőtlen magatartásával veszélyezteti a szlalom sikerét (lásd több helyen is több sört fogyaszt el ál-evészettel) az később köteles a többieket meghívni annyi sörre, amennyi söröző kimaradt miatta a szlalomból
- Amennyiben nem eszik senki és mégis több sört kívánunk elfogyasztani egy helyen, úgy egyhangú döntés szükségeltetik
Anno ez működött, bár szigorúan nem tartottuk be, de valahogy mindenki átérezte a szlalom sikere iránti felelősséget és megvolt a 12 hely :)
Mondjuk anno 3 fő volt, idén meg 6, szóval nehezebb lesz koordinálni az eseményt, de sportembereket nem rémíti meg az ilyen kihívás!
A Gombászban én egyszer voltam eddig, akkor nem volt semmi különös. Ezt betudtam annak, hogy nyitás után nem sokkal érkeztünk és mivel több forrás pozítív példaként említette gondoltam adok még egy sanszot a helynek. Az U Pivojét én is néztem és szoros versenyben maradt ki, de akkor ezt megbeszéljük a társasággal. Ha lesz egyetértés becseréljük! Viszont a Na Melnikut előrébb kell sorolnunk a menetrendben, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy a szlalom végén már hiába nagyon jó egy hely, nem jön át annyira a hangulat valamilyen fura oknál fogva :)
A sörfesztivállal kapcsolatos infót köszönöm, ezt nem tudtam. Megkérdezem a többiek véleményét. Ha lesz érdeklődés kinézünk, bár engem egy helyi kiskocsma hangulata jobban vonz, mint fesztiválozzak a tömeggel, de az én szavazatom csak egyet ér...
+1 Sajnos nem megyünk a Palmovka felé. Kobylisin szállunk le a metróból és a IV. Károlynál szállunk villamosra. Szóval a kolbász ott kimarad :(
Nagy fegyelmet igényel, mert ha az ember fegyelmezetlen, és a vándorlás helyett kér még (néhány) sört, azzal komolyan veszélyezteti a sikert. Azt se tekintsd kudarcnak, ha nem sikerül mind a 13 akadályt venni. Mondjuk azért legalább a másodikig jussatok el :-)
"máskülönben nehéz lesz a vége :)"
A vége mindenképpen nehéz lesz -- az benne a szép.
Nemes tervek, de én pl a Na Melnikuból nem rohannék sör és kaja tekintetében is kiemelkedik a felsoroltak közül :) Gombász nekem 3-ból 3 csalódás, én simán lecserélném az U Pivoje-re, ami a Melnikutól pont 2 percre van és a sör kb. ugyanolyan jó.
Az ökör a régi (márc 15. csekkolás).
A sörfesztiválon liter sört adnak ennyiért, a hangulata pedig ha birod az ilyesmit, simán megéri a felárat.
+ 1: A Palmovkán fogsz villamost váltani, van ott egy kolbászos 35czk egy pár nem kis mennyiség és nagyon finom (mindenben veri a Vencel térit, kivéve, hogy hajléktalan zarándokhely, ha ez zavar akkor tárgytalan)
Egy kicsit elterelve a beszélgetést a lenti témáról. Pünkösd környékén jutunk ki Prágába, és tervezünk egy Liben-Holesovice közös szlalomot a lenti helyekkel. A szakértő közönség véleményére vagyok kíváncsi. A libeni helyeket egy kivételével ismerem, de a holesoviceiek közül csak kettőt. Természetesen a lista kialakításánál az ismert szakirodalmat is igénybe vettem, de ettől függetlenül lehet, hogy kimaradt olyan ami a "feltétlenül meglátogatandó" kategória a környéken.
Na és a tervezett menetrend:
Liben:Hostinec Na Staré Cihelně -> Pivovar U Bulovky -> Na Korábě -> Starolibeňská hospůdka U Prcka -> U Jarolimku -> U Romana -> U Karla IV
Holesovice: Restaurace u sv Antonicka -> U Divalda -> Na achtě -> U Houbaře -> Restaurace Na Melniku -> Restaurace Na Staré Kovárně
Az indulás az Öreg téglagyártól, majd villamosozás a következő szakaszhoz, és ott szlalomozás, majd ismételt villamosozás Holesovicébe. Egy nap szeretnénk abszolválni őket :)
Másik kérdés, hogy az Ökör az új üzemeltetővel változott-e rossz irányban, mert csak miatta fogunk felmenni a várig és ha esetleg az új tapasztalatok ismeretében ez nem jó ötlet, akkor kár lenne azt a kevés időt elpazarolni. (persze remélem a minőség változatlan :))
És az update témához hozzászólva. Prágai sörfesztiválon, ha jó látom 2 tolar egy sör ára, ami 90 CZK. Ennyiért inkább máshol fesztiválozok...