Hali az 1begyűlteknek! :)
Denisáék... Nem is olyan régen még én is szívesen olvastam volna új Denisa-Belloq sztorikat, de mostanság erősen félni kezdtem. Ugyanis félő, csecsmővel a karjában Denisa már nem Denisa. Másrészről pedig a régi, klasszikus Vavy könyvekből kitűnik, Meseanyó képes arra, hogy bármilyen lehetetlen szitut élménnyé, élvezhetővé, meseivé tegyen, tehát van esély arra, hogy a kakás-mamás Denisa is szórakoztató, és igen élvezetes legyen.
De látva/olvasva a Vakvágtát, Vészbejáratot... szal nem tudom.
Amikor kijött az Álomhajsza megint, alig tudtam letenni. Imádtam. Aztán elkövettem azt a hibát, hogy kézbe vettem a Varázscsókot. Gyorsan le is tettem. Nem akartam kiábrándulni amiatt, hogy igen nagyon hasonlítanak.
Vis Major igazi neve? Hát Vis Major! :))
Cydék! Most akkor ki kicsoda? Tiszta skizó titeket olvasni. :)
Részemről új könyv talomba téve, eccer majd kiolvasom. Muszályt olvasásnál nem ismerek, amúgyis pánikszerűen rohanok az ilyen elől. Inkább Gésázok.
Ragadd meg azt a kötetet, aminek elején Denisa lábadozik, és rászabadul egy gyakorló pszichológus-nő. Agyhalál, de ez még lehetne vicces is. De minden más pszichológus is csak hátráltatja-rémíti a hősöket, az utolsó könyvek mindegyikében volt ilyen elem. (Kivéve az örökélet rém-könyvet.) Utolsó kötetben egy diplomás van csak, a végén egy zűrbe keveredett ügyvéd. Uncsi.
Példákat azért nem tudok, mert nem lakom együtt a könyveimmel, csak a jövő héten találkozunk. Majd akkor visszatérek konkrét idézettel. A "paranoiámat" kiváltó részeket ugyanis barátnőm is észrevette már.
De bevallom, én a könyveknek voltam rajongója, nem az írójának. Lassan kialakuló ellenszenvem azonban a hölgyenetnek szól, nem a könyveknek. Nem is a színvonal esésének, hanem annak, hogy ezt nem érzi, sőt!
Én az utolsó 50 oldal kivételével végigolvastam a könyvet, de még csak nyomokban sem találtam dilis diplomásokat. Amúgy meg tele van dilis nem diplomásokkal. Pontosabban a főhősnőn és a Lassandra főfelügyelőn kívül én nemigen találtam olyan figurát akiről tudni lehet hogy van diplomája. De a többi könyveiben sem nagyon vettem észre ilyet, pedig nekem is van ilyesmim. Nem vagy te picit túlérzékeny ?
Amúgy a Vészbejárat szvsz egy átlagos VF könyv, se jobb se rosszabb. Nem kiemelkedően jó mint a Mesemaraton, Szennyből az Angyal, de nem is csapnivaló mint a VF fantasy-k. Pár napra azért kellemes elfoglaltság.
Üdv!
Számomra a "kényszer" azt jelentette, hogy azért olvasom végig, mert elég hülyén jönne ki, ha a pl. 145 oldal után alkotnék véleményt. Tehát végigolvastam, ez így korrekt. Szerintem.
Előítéleteim pedig egyáltalán nem voltak, sőt, reményeim annál inkább. Attól, hogy én mást vártam, nem jelenti azt, hogy ő nem egy szép történetet képzelt el. Hiszen változott, csak én nem vagyok alkalmas befogadó közeg.
Számomra a tanítás-segítés is elég egyértelmű, volt olyan, hogy rossz passzban voltam, és akkor igenis rohadt jól esett elmerülni egy Fable-ban, és helyre is zökkentett egy párszor. Lelkileg-szellemileg mindenhogyan. Amelett szórakoztatott is, persze.
Donpietro: sajna még csak nemrég fedeztem fel a francia históriákat, úgyhogy A pirkadat volt az említett mű (helyi könyvtár rulez)?)))))
Mi az hogy lecserélni.Csak dublőrködtem míg te fontosabb dolgaiddal törődtél, de ha téged bánt ezen fordulata a létnek akkor begubódzom és némi metamorfózis után más néven jövök vissza e becses társaságba. Óhajtod ?
Hali h8!
Én ugyan kényszerből soha nem olvasnék könyvet, mert az szvsz marhaság...
Viszont ha ezt a padlásos dolgot komolyan gondoltad, akkor neked is szól: Mesemaraton kapcsán inkább mail!!! Nagyon pls!!! :)))))
Veg, akinek a sokadik szétesett Mesemaratonja van csak :(
Kényszerből könyvet olvasni?? Mi értelme annak? Hogy túl legyek rajta, hogy beteljesítse az előítéleteimet? ((Amikor elolvastam a mostanában oly divatos angol meseírónő 1. kötetét, és teljesen kiszámíthatónak tűnt, a másodikhoz már úgy kezdtem hozzá, hogy szép "gyerekkönyv" lesz, és így tetszett is, többnyire - tudván tudva, melyik írói eszköztől mennyire lennék rosszul normál állapotban -, viszont a 3. kötetet már kölcsön sem kértem. De ez egy másik topic.)) Ha nagyképű vagyok, azt mondom: én szebb Fable-történetet tudok elképzelni, mint ő megírni. Vajon küldjek neki egy példányt belőle? :))) Vagy ő csak adni akar? :)))
Ismertek olyan fiatal/friss olvasókat, akik az utóbbi 3-4 VF valamelyikével kezdték az ismerkedést? Neki mi volt a véleményük?
Izé, lehet, hogy otromba barbár vagyok, de mit jelent az, amikor olyanokat írtok (nem Emi volt az első), hogy egy VF könyv tanít, segít, az életre nevel stb.? Mer engem egyszerűen csak szórakoztatott volt. Pedig, hajh...! :(
Magam részéről a megunt, polcfoglaló könyveket a városi könyvtárnak szoktam ajándékozni, mert eladni nem lenne szívem (a várható bevétel úgysem lenne arányban a mű olvastakori gondolatok esetleges felidéződésével, amikor a könyvtárban véletlenül a kezembe kerül valamelyikük), a Fable-könyvekre is ez vár majd, csak a lakásfestés után még nem kerültek le a padlásról, és ott pókok is lakoznak, és jujj! :)
Na jó, kicsit elhamarkodottan tettem ezt az antikvárium-kijelentést:)))
Utólag visszagondolva hülyeség elvetni a régieket, az újak khm..mássága miatt.
Merthát azért voltak szép pillanatok, sokat segítettek, tanítottak, meg minden. Ami az utóbbiakra már nem igazán mondható. (kaptafa-effektus) Valaki írta, hogy a régiek is sémára épültek, de akkor is, olyan üdítően tette...
Szóval még meggondolom, hogy elajándékozom-e a klasszikusokat:)) De a Vészbejáratot szívesen elküldöm bárkinek:)
Tényleg, a Msemaratont miért nem adják ki valami nyolc napon túl tartó formában? Két vagy három példány morzsolódott szét a család kezei közt; szerintem hamarabb lehet Mátyás-korabeli korvinákat találni, mint teljesen ép Mesemaratont :)
A könyvelőkkel semmi gond, a könyvekkel esetleg :) Szerintem a VM-os regényekben azért rendesen ott volt a Halkirálynő, a Szennyből az angyal-ban már valóban kevésbbé...
Hamster
Emi, ha tényleg antikváriumba akarod vinni a Fable köteteket, a Halálnak halálával-t és a Pepita macskát átvenném a Központi helyett...:))
Csak küldj egy emilt...
Sziasztok!
Nem írtam ide, de inkább, mint a hivatalosra...:) Elolvastam. Kényszerítettem magam, a Halkirálynők és a Szennybőlazangyal iránti tiszteletből.
De állandóan egy kiolvasatlan Robert Merle-re kacsintgattam, és magamban azon sóhajtoztam, hogy mikor kezdhetek már abba, ehelyett...
Lehet, hogy elviszem az antikváriumba a Vavyan összesemet...
h8! Nyugodtan Lolvashatod! Ugyan csak a 150-edik oldal körül járok, de szvsz olyan, mint az előző Vis Majoros... Szóval nem romlott a szinvonal, csak nagyon várták már, és a formáját hozta "csak" :-) Viszont nem mulhatja fölül magát minden könyvnél :-)))
Az már más dolog, hogy jobb szeretem azokat a könyveit, ahol nem látok viszont szereplőket. Ennek oka lehet, hogy nem szeretem a folytatólagos könyveket és filmeket... De ettől még nem lesz rosszabb :-)))
Úgy sem hiszem el senkinek, hogy nem jó az új könyv. Szerintem nagyszerű. Igaz, hogy nem fogom elolvasni, de elképzelem, hogy az, és így bánni fogom, hogy nem vettem meg, míg ha beszereztem volna, én is a "régi fényét" hiányolnám.
No de mennyi remek szerző van még a magyar irodalomban.
Mit ne mondjak, Kedveseim. A Fan nem 1Nlő a fanatikussal. Továbbá "érted kritizálok, nem ellened...". Másrészt anno még Stephen King nyilatkozta, hogy ő így írja ki magából a salakot, ami különben lerakódna. Vavy is kiírja magából azt ami gyűlik. Így tud olyan érzékenyen reagálni a mindennapi kis divatokra, aktualitásokra. Azon kívül (talán) szüksége is van rá, hogy kieressze a szellemet a palackból. Vavy, mint ember? Nem t'om, kérdezzétek Demimúrt, én csak 1x találkoztam vele, akkor is le akart itatni... :-)) Na mind1, szóval én csak most kezdem az újszülöttet (idáig Kedvesem olvasta ki), de az már 2-3 művel ezelőtt is biztos volt, hogy Vavy is változik. Másrészről viszont a mi ingerküszöbünk is magasabb lett. Szó-mi-szó megszoktuk őt és a stílusát és már elvárjuk tőle a csúcsteljesítményt. Vajjon akkor is ilyen véleményen lennénk, ha a Vészbejárat lenne az első Fable-könyv az életünkben?! Én nem hiszem. Gondoljatok bele, hogy neki évről-évre, könyvről-könyvre meg kell(ene) felelnie az Lvárásoknak. Illetve túlteljesíteni azokat, ha a saját korábbi műveivel kell konkurálnia. Vagyis ő ír, mi olvasunk, NY-nyi az egész. Uff!
Sorsha!
Mit irhatnék az első mésfél oldalról? :)))
Arra gondoltam, - a lent leírt negatív tapasztalatok hatására - hogy biztos olyan rossz ez mint írjátok? Csak gondoljunk bele a szereplőkbe és a történetbe nem fanatikus módjára: adott egy böszme, igazságosztó Mr. zsernyák, egy entelektüell, az átlag számára kicsit elvarázsolt Ms. zsernyák, akik bűn- és egymást üldöznek, poénkodnak, vernek és megveretnek stb. ahogy ez már lenni szokott. Ha visszagondolunk az eddigi Vis Major-ra ill. Kyra Emett-re (regénycímekként) sose voltak igazán Halkirálynősek, Mesemaratonosak, Szennyből az angyalosak. Vegyük úgy, hogy ez közelebb áll a "sötét oldalhoz". Ha nagyon leegyszerüsítjük, már nem is áll olyan távol az egész egy Cintia Rothrock-os filmtől (ne persze ehhez kicsit csiszolni kéne Cintia nőiségén) :)))
Más:
Emléxik még valaki Vis Major igazi nevére? Én igen, csak kíváncsiság. :)
Közben eszembe jutott egy abszurd gondolat: Mi lehet a véleménye Vavyan Fable-nek (mint gyakorló anyának is) a South Park-ról. Feltéve, hogy néz tv-t. (Na ja, ma ilyen hüjeségek jutnak eszembe)
Szia cyd,
tényleg már gyanús volt a hasonló nick, merhogy Te még nem meséltél erről a találkáról.
De ha már erre jársz, neked mi a véleményed az új műről?
Azért szerintem a sablon másutt is megvolt, csak úgy életet tudott lehelni beléjük, hogy az embert ez nem zavarta; amikor a Vis Majort olvastam, az jutott eszembe, hogy fogta a Halkirálynő legjobb figuráit, kicsit kutyult a habitusaikon, et voila... Olyan ez, mintha még kisgyerek korában teremtett volna néhány képzelt barátot magának, és őket helyezgetné más-más környezetbe, időbe, történésekbe, és közben figyelné, hogy mi történik velük. A Halkirálynő könyveknél sikerült szerintem ez a legjobban, még az utolsó mellékszereplők is éltek, ki- és beszóltak mindennek és mindenkinek; egyszerűen nem lehetett letenni, mert mi is kiváncsiak voltunk, hogy mi lesz velük... Aztán volt egy olyan érzésem, hogy elege lett a rendőrökről szóló történetekből, a modern városból, megpróbált másféle érzéseket, érzelmeket felvonultatni, más világba helyezte a szereplőket, de ezeket a regényeket már nem nagyon tudtam elolvasni, egyszerűen fel se tűnt, hogy a könyv felénél félbehagytam, nem foglalkoztatott eléggé, hogy mi következik. Ez nem az én világom, viszont lehet, hogy VF-et jobban leköti az ilyen könyvek alkotása, csak elvárják tőle, hogy mindig legyen egy nagydarab, mogorva zsaru a könyvében, aki lassan a maga képére alakítja az erősen emancipált, misztikus dolgokban hívő, de (ennek ellenére?:) sziporkázó intellektusú nőt, akit a sors mellé sodort. Vagy lehet, hogy csak én nem olvastam azt a könyvet, amiben egy rothadó fogsorú, kopaszodó, Viagrát szedő főkönyvelő próbál megszabadulni súlyos pizzafüggőségétől egy elhízott butikosnő segítségével? :))
Hamster
A Vészbejáratnál valahogy kezdett az egész elcsöpögni. Nem volt benne humor, nem volt benne szolid irónia. Egyszerű a két főszereplő kapcsolata - egy Júliát/Romanát megszégyenítő szerelmi idillt és vágyat éreznek.
Szerintem ő is végigunatkozta ezt a könyvet.
Az nem lehet, hogy mi szoktunk hozzá, mert akkor már a régi kötetek varázsát sem éreznénk.
Én egyébként a Halkirálynő 3-mal kezdtem annak megjelenésekor, onnan vadásztam vissza a régi köteteket és azóta veszem az újakat. És megfertőztem a legjobb barátnőimet is (2). Most ők is úgy éreznek, ahogy én: már nem az igazi.
Pedig eddig nem volt sablon, hisz pl. egy Mesemaraton, egy Halkirálynő, egy Sárkánykönny elég eltérő. A végére sablonozódott le csak a dolog. Beleszólt a szerkesztő, a kiadó. az akárki. Ez már nem VF termék!
Az utolsó két kérdésed szöget ütött a fejemben! Engem is érdekelne!
Tetszett a Halkirálynő víziód is! :-)))) Valahogy mégsem szeretnék erről olvasni. Igazából már azt sem tudom igazán elképzelni, ahogy csecsemővel a karjukon verik az ellent! :-)
Szép jó reggelt (éljen Einstein) mindenkinek! Még nem tudtam rászánni magam arra, hogy nekiessek az új könyvnek, és az a baj, hogy pont azt írjátok le az ellenében, ami miatt az utóbbi években már nem dobott fel, ha egy boltban a Vavyan Fable nevet láttam egy borítón... Igaz, azt hiszem azt se tudnám őszintén üdvözölni, ha a Halkirálynő folytatódna (pedig mindig drukkolok titokban, hogy egyszer eljutnak idáig a dolgok, és megtudjuk, milyen az, amikor a kopaszodó Mogorva a combban és derékban vastagodó Denisával vitatkozik azon, hogy illik-e Ellához a második férje:). Nem olvastam végig a topicot, van itt olyan, aki a későbbi VF művek alapján kedvelte meg a régebbieket? Vajon a varázs kopott meg, vagy csak mi szoktunk hozzá?
Hamster
"Én azért kedveltem meg, mert kiragadott a mindennapok nyűgéből"
No igen. Én is ezért szerettem. Elvarázsolódtam tőle. De a mostin nem érzek ilyet, és még hasonlót sem. Mégpedig azért, mert lapról lapra a mindennapokról szól. MIntha egy régebbi híradót néznék meg, amit anno felvettem videóra. Nos így nem tudok lenyűgözötté válni.
Ami a diplomát illeti... Nekem nincs olyanom. DE lehet, hogy neurotikus vagyok. Vagy nem vagyok neurotikus, és diplomám sincs. Viszont szeretnék diplomát, de nem szeretnék neurotikát. Na? Asszem ezen még elmorfondírozok egy kicsit. :)) Ma olyan filozófikus hangulatban vagyok. :)))
NEM TALÁLTAM SZENNYBŐL AZ ANGYALT! :((( DE ne adjuk fel kartársak! Előre a haladás útján! :))
Nos íme a meglátásom róla: Egyszerű közönséges ember kívülről a tömegben simán elmennél mellette.
Szörnyen nem szerette ha a férfi főhősei alapján a párjáról kérdezgették.
Egyébként az egyóra alatt csendes kedves szemlélődőnek ismertem meg. A kisugárzása volt fantasztikus. Szerintem ő inkább a műveiben semmint a hétköznapokban él.
Az első könyvekben a témát leszámítva könnyed volt játékos,( Halkirálynő sorozat, Kriplikommandó, Pepita macska,Mesemaraton.
Aztán a romantikus Álomhajsza ( a kedvencem ))
S most egyre keményebb elkeseredetteb.Visszatükröződik a világ a lapokról. Én azért kedveltem meg, mert kiragadott a mindennapok nyűgéből.
Egy "ponyván" a lezsírozott Vészkijáratok mellett láttam ma néhány Jégtánc, Álomhajsza, Vakvágta és tán még valami a 2-3 évvel ezelőttiekből (Sárkánykönny??), első kiadások eredeti áron. Pl: Jégtánc < 700 Ft. Érdeklődés?