Keresés

Részletes keresés

erdepeti Creative Commons License 2017.01.03 0 0 755

Annak, hogy nagyobb fogyasztást adnak meg mint a valóság két fő oka van (szerintem). Az első a marketing. Pl egy 18ledes lámpa, mint a harmadik, amit linkeltem, a kínaiak szerint 18w. Logikus hiszen 18led egyenlő 18w. Ez jól is hangzik, csakhogy egy 5630/5730 led a technológiai standard szerint maximum 0,5w teljesítménnyel rendelkezik. Tehát 18  fél wattos led max 9w. Persze ehhez még hozzá jön a trafó hatásfoka, így egy ilyen lámpa legfeljebb is 13-14w lehetne. És el is értük a második okot. A benne lévő elektronika. Ha Amerikából minőségi, neves gyártótól rendelsz, az többszörösébe kerül a kínainak. Mert a kínaiban alig van elektronika, ugyanis az jelentősen megemelné az árát. Az elektronika vagyis annak hiánya meg nem látszik a fotón. És miután a többség nem szedi szét, nem méri meg a fogyasztást, rá sem jön erre a trükkre. Szóval az elektronika gyakran annyit sem tud, hogy a rajta lévő ledeket maximálisan ellássa árammal, vagyis jelentősen alá van tervezve/építve. Ehhez még annyit tennék hozzá, hogy némelyik led már így is eléggé melegszik, ha tényleg tudnák azt, amit ígérnek, akkor ki is gyulladnának. Persze egy jobb elektronika kevésbé is melegedne.

Ami a szállítási időt illeti 3-4 hét Kínából az átlag, de volt már 12 nap is. Nem tudom Sp.-ből vagy UK.-ból miért jött lassabban, de ha most rendelsz valamit és mondjuk hó közepén elveted a magot, akkor annak is kell 7-10 nap mire kikel, és így kb. egyszerre fog megérkezni az árú a magkeléssel.

Ha van pár, amit már kinéztél megnézem szívesen.

Előzmény: anegytech1 (754)
anegytech1 Creative Commons License 2017.01.03 0 0 754

Közben végig is olvastam.

Lenne néhány kérdésem. Mi az oka, hogy alacsonyabb fogyasztással kell számolni, mint amit feltüntetnek? Vagyis miért tüntetnek fel nagyobb fogyasztást?

Illetve egy elég fontos tényező, hogy neked kb mennyi idő alatt érkezett meg a termék? Már rendeltem párszor ebay-ről, de eddig nem jöttem rá, hogy mi oka van annak, hogy pl Kínából előbb ideért valami, mint Spanyolországból vagy UK-ból. Azért érdekes, mert kb két hét múlva már szeretném használni, persze tudom, hogy nem lehet biztosra menni.

Ha nem gond, lehet hogy belinkelnék majd néhány terméket, amit eddig néztem, hogy mit gondolsz róluk.

Előzmény: erdepeti (752)
anegytech1 Creative Commons License 2017.01.03 0 0 753

Mielőtt végigolvasnám: nagyon szépen köszönöm a kimerítő választ :).

Előzmény: erdepeti (752)
erdepeti Creative Commons License 2017.01.03 0 1 752

1, http://www.ebay.com/itm/30W-E27-E14-GU10-Full-Spectrum-Plant-Grow-Light-Bulb-Veg-Hydroponic-Lamp-/272284480969?var=&hash=item3f656b75c9:m:matogDaM8ego63KVec1K2ZA

30w helyett 7,5 w a fogyasztása. A fénye, ha közel teszed a növényhez, akkor néhány palántának elég. Van benne kéken és vörösön kívül még egy kevés UV, Infra, és fehér is. Én tavaly paradicsom és paprika palántát neveltem alatta, megnőttek.

2, http://www.ebay.com/itm/3W-5W-7W-E27-LED-Plant-Grow-Light-Bulb-For-Flowering-Veg-Lighting-Lamp-85-265V/182281216389?_trksid=p2047675.c100010.m2109&_trkparms=aid%3D2220072%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D20131231084308%26meid%3Dee44ddfdd94d429785aca473b7301424%26pid%3D100010%26rk%3D3%26rkt%3D6%26sd%3D172420361346

7w helyett 5,5 w. Csak kék és piros van benne, de intenzívebb mint az előző, és a kék aránya is magasabb. Színe nagyon mély lila. A levelek pedig sötétbarna színt adnak alatta, vagyis nagyon magas a kibocsátott fény elnyelődés. Egy ilyet 2 hónapja vettem meg, hogy idén palántához és növények átteleltetéshez használom. A 7 wattosat célszerű választani, részben azért, mert a kék aránya itt a legjobb, részben pedig, mert fajlagosan így a legolcsóbb. Kevésbé melegszik mint az előző. Én is ettől az eladótól vettem. Egy lámpa pár növényhez biztosan elég. A többiek drágábban árulják, ettől az eladótól érdemes venni.

3, http://www.ebay.com/itm/E27-18W-18-LED-Grow-Light-Grow-Lamp-Bulb-for-Flower-Plant-Hydroponic-Veg-Lamps-/232126517786?hash=item360bd1921a:g:I08AAOSwxg5XxSlq

18w helyett 5,5w csak kék és piros. 3-4 növénynek biztosan elég. A kék aránya alacsonyabb mert a kék:piros arány 1:2. Az előző azért fényesebb, mert azok a ledek erősebbek mint ezek az smd chippek.

3,b http://www.ebay.com/itm/Full-Spectrum-18W-E27-LED-Grow-Light-Veg-Flower-Indoor-Hydroponic-Plant-Lamp-/291985978196?hash=item43fbb87354:g:~nYAAOSwFdtXzSP0

Ez az előző módosított változata. A kék ledek számát csökkentették, ami palántázásnál nem előnyös, de cserébe fehér infra és UV is került bele. Ezt csak azért tettem bele, mert most nagyon olcsó. Esetleg eggyel megpróbálkozhatsz, de nem biztos, hogy palántásához ez a megfelelő.

4, http://www.ebay.com/itm/28W-For-Flower-Plant-Full-Spectrum-E27-Led-Grow-Light-Growing-Lamp-Light-Bulb-/351730827814?hash=item51e4ca8226:g:YycAAOSwQNRXK~pq#rwid

vagy

http://www.ebay.com/itm/B22-E14-LED-28W-Grow-Light-Bulb-Plant-Vegetable-Hydroponics-Greenhouse-Red-Blue-/172462454796?var=&hash=item282790380c:m:mWRMgr-EL7MoOV-3XYaT9kg

28w helyett 5w. A fénye kevésbé lilás, mert a fehér aránya elég magas, 4 led a 28-ból. Ha van megamann fénycsöved, akkor ahhoz hasonlít a színe, talán egy kicsit mélyebb. 3-4 palántának ez is jó lesz. Én majdnem kétezer forintért vettem egy ilyet, annyiért nem ajánlanám, de 900 forintért nem olyan vészes. Viszont kihagyható, mert olyasmi mint a megamann.

Ezen kívül még néhány más fajtát is kipróbálta, de a többiek nem váltották be az elvárásokat ezért nem ajánlom azokat. Ha más fajtát választanál, akkor alapszabály, hogy a feltüntetett fogyasztásnak a negyedét-harmadát tekintsd valósnak és akkor nem jársz messze a valóságtól. 3528-as és az 5050-es ledeket nem célszerű választani, ha smd-t keresel, akkor mindenképpen 5630 vagy 5730-as chippeket válassz. De inkább olyat válassz, ami a másodikhoz hasonlóan 1 wattos ledekből áll, még akkor is, ha azt írják rá, hogy 2 vagy 3 wattos ledek vannak rajta, akkor is csak 1 wattosak lesznek. Ezek a ledek intenzívebb fényt adnak jellemzően 0,7w/led a fogyasztásuk.

A legjobbnak az első kettőt találtam, ha azok közül hármat veszel (pl. kettőt az elsőből egyet a másodikból), akkor az a 10 növényhez bőven elég lesz és kb. 21w a teljes fogyasztás. Amúgy az elsőnek létezik egy 78 és egy 120 ledes változata is azok. elvileg kb. 12 és 18w-t fogyasztanak. Olyanom nincs, de ha jól láttam Sándor 111 egyik képen egy 78 ledes van. Tőle kérhetsz infót erről. Ha nagyobb lámpát szeretnél, akkor van egy eladó, aki igény szerint állít neked össze lámpát, lehet azt érdemes megnézni. De közvetelen tapasztalatom ezzel az eladóval nincs.

Előzmény: anegytech1 (751)
anegytech1 Creative Commons License 2017.01.03 0 2 751

Sziasztok! Egy kis segítséget kérnék. Korábban már próbálkoztam mesterséges megvilágítással palántanevelés segítése céljából. Bevásároltam néhány kompakt fénycsövet, ebből 4 db Megaman növényvilágító fénycső (elvileg kimondottan ilyen célra), és még kettő Philips 6500 Kelvines fénycső.

Most szeretnék chili-palántákat nevelni, nem túl sokat, mert ugyan szeretem nevelgetni a palántákat, de általában mindig túlvállalom magam, így most csak egyfajta speckó Habanerot nevelnék (Numex Suave Red), aminek az a jellegzetessége, hogy éppen csak kicsit csípős. Normál, csípős verziót szoktam kapni palántának, így most csak erre a 6-10 leendő növényre koncentrálnék. Ezt csak azért írom le, hogy lássátok, kicsiben gondolkozom.

Ehhez a 6-10 db palántához kellene mesterséges fény, lehetőleg annyi, amennyi ki is elégíti őket. A fent említett kompakt fénycsövek viszont szerintem elég sokat fogyasztanának, és lehetőleg max 100W-tal szeretném megoldani a dolgot, de inkább 50-nel (a villanyszámla miatt) - persze, ha megoldható. E-bayen ezerféle led-et találni. Nem szeretnék LED-panelt építeni, főleg abból kifolyólag, hogy nem értek hozzá. Tehát E27-es foglalatú izzókat keresek, de ebből is akkora a választék, hogy fogalmam sincs, milyet kellene választani.

Habár kertészmérnöknek tanulok, szégyen szemre nem az erősségem a matek és fizika, így egyelőre nem mélyedtem bele a megvilágítás-mérés tudományába, habár vizsgáztam is belőle, de nem jók az emlékeim, ezért hozzátok fordulok. Nem ablakban lesznek a növények, tehát nem pótvilágítás lenne, csupán ezt a fényt kapnák napi 13-15 órában.

De ígérem, utánanézek a megvilágítás-mérésnek, mert érdekelni érdekel, és tudom, hogy itt is volt szó róla. Addig is elfogadnám a segítséget :). Köszönöm!

Sándor111 Creative Commons License 2017.01.02 0 0 750

BUÉK mindenkinek!

Az igazság az, hogy a fügés fórum vette át a helyét félig-meddig ennek a topicnak miután megfertőztem szegény fórumtársakat ezzel a télen dúló ragállyal... :)

Üdv: Sándor

Előzmény: erdepeti (749)
erdepeti Creative Commons License 2016.12.26 0 2 749

Sziasztok!

Életet kellene lehelni már ebbe a fórumba. Pont itt volna az ideje. Ezzel kapcsolatban rögtön fel is dobnék egy témát. Mostanában elég gyakran látok egész kedvező áron cob növénynevelő led chippeket. A Banggoodon éppen 40-60%-os akciók is vannak. Tudom, hogy nem ez az oldal a legolcsóbb, de ilyen akciók mellett már bőven versenyképes a többi oldallal, ráadásul korábbi tapasztalataim szerint megbízhatóak is. Szóval kérdés az, hogy épített már valaki ilyen cob ledekből növényvilágítást? Tudom, hogy tél végén, tavasszal voltak ilyen kísérletek, de a végeredményről nincs infó. :( Egy tíz, húsz vagy harminc wattos mennyire melegszik? Passzív hűtés elég vagy ehhez már venti kell? És ha kell venti, akkor régebbi kis procikról (pár száz mhz-s régi procikról) megfelelőek? És a fényük mennyire volt kielégítő? Növények, hogy fejlődtek alatta? Minden választ köszönök.

Ja és a bejegyzést még idén, 2016-ban vagy 2017 elején olvasóknak Boldog Új évet is kívánok.

Bigliful Creative Commons License 2016.12.18 0 0 748

Üdv. Mindenkinek.

Olvasom, hogy spektrumok, hullámhossz... Vajon a NÖVÉNY is így mérlegeli a rá zúduló "fehér" színt? Pár nanométer +, - és jaj de nagy a baj? A hideg beálltával , levittem a pincébe három felfüggesztett, kb. 35 cm. átm. virágtartót, benne Muskátlikkal. A pince hő 3-5°C. Pár nap múlva hullajtotta leveleit, még elszáradás előtt. Amelyek nem hullottak le, azok már világos zöldek, majdnem fehérek lettek. Mivel a növény élni akar, új zsenge hajtások eredtek, azok is szinte fehér színűek a fény hiánya miatt. A Neten láttam a rózsaszin-lila színű mesterséges megvilágítást és annak a fejlődésre és virágzásra gyakorolt hatását, gondoltam, hogy nem hagyom veszni azt a kb. tizenöt tő muskátlit. A ledjeim közt találtam "Pink" ledet. A fénye hasonlított a Net-en látott színhez.  Összeszereltem 8db. 20mA-es , 50X50SMD ledet, Amit végül kimértem, kb, 2W-ot fogasztottak összesen a táppal együtt. A lényeg, hogy egy hét elteltével a még életben maradt tövek szépen zöldültek a sötét zöld felé haladva. Az eredmény jó lett. Sokat olvastam a fény felbontásáról és méréséről, így én is kipróbáltam. Van egy 4X10 cm-es üveg prizmám egy T31-es harckocsi periszkópjából és azzal kezdtem a fényt bontani. Próbáltam Írott CD-vel is, az sem volt kiértékelhető, sőt kiábrándító volt. Beszereztem egy speciális műanyag szalagot, apró kis prizmás bordázattal, felvágtam négyzet alakúra. Érdekes volt a fehér szín felbontása, borult időben, napos időben. Több kék-kékes sáv, vagy keskenyebb sáv a kék és piros közt. Ami meglepett a Pink ledet nézve , teljesen tiszta kontúrosan elkülöníthető piros és kék színek. Három fehér Ledet: Két semleges fehér ( neutral, natural White) egy hideg fehér led és a hideg fehér Neoncső egymáshoz közel működtetve és ezeket ezen a prizmás fólián át, együtt néztem. Hát igen akkor látszott a különbség a fény spektrumok közt. Más más volt a piros sáv szélessége a kékké és a kettő közti távolság is. volt hideg fényű Led amelynél a kék mellett a lila szín is szépen tündökölt.  Kell egy viszonyítási alap, hogy kiértékelhető legyen megközelitőleg a hullámhossz. Örömömben gyorsan leakartam fotózni a Pink Led kék-piros szín felbontását, de mivel a színek csak az emberi szem számára léteznek a Fotó készülék pedig a színszűrőktől függően érzékel, csak frekvencia eltérések vannak,  tehát fotózva Pink színt fotóztam. A lényeg, hogy több tíz ilyen kis Leddel , pár Wattos fogyasztással éltetni lehet pár négyzetméteren a növényt. Vannak a Neten 300W/19000lm-es világító testek kb. 135 $-ért, ezek "ipari", profi növény termesztésnél jók. Én a 350-400 Ft-os fénybontón keresztül nézve gyönyörködtem a színekben, de mint már említettem , szerintem a növény nem ennyire precíz a spektrum érzékelésben...

Hekxer Creative Commons License 2016.05.17 0 0 747

Valamint egy  csak kibontott de sosem használt Senua Hydroponics növény sátor 240x120x200, 600D Mylar növény sátor.

A sátor vadonat új, nem használt.

Fekete polyester, körbe zippzározható, nagy fényvisszaverő képességű 600D Mylar réteggel a maximális hozam érdekében.

Több levegő ki és bevezető nyílás, kábel nyílás, erős fém szerkezet nagy teherbírással.

Budapesti személyes átvétellel, no posta, csak kp!
Szállításban nem tudok segíteni, dobozában kb 20 kiló!

Hekxer Creative Commons License 2016.05.17 0 0 746

Eladnám 3 darab Mars Hydro 300-as panelemet, Angliából rendelt eredeti disztribútortól, nem kínai másolat.

Carolina Reaper Chillik voltak alatta nevelve, tökéletes eredményt hoztak.

Technikai adatok:

Teljesítmény: 300 W (100×3 W)
Tényleges fogyasztás: 130- 140W
LED-ek száma: 100 db 3W-os teljesítményű ledet tartalmaz
Élettartam: 50.000 ~ 100.000 óra
Vörös fény: 650-660nm virágzásra, kék fény: 420-470nm növekedésre
4-500W-os hagyományos növénylámpa helyettesíthető
Beépített hűtőventillátor

Csak budapesti átvétel, no posta, csak kp!

Lacika71 Creative Commons License 2016.04.27 0 0 745

Sajnos még nem,most elég sok a munka...

Előzmény: Spectral Lumenoid (744)
Spectral Lumenoid Creative Commons License 2016.04.21 0 0 744

Laci sikerült megépítened a spektroszkópot ?

Előzmény: Lacika71 (741)
Spectral Lumenoid Creative Commons License 2016.04.16 0 0 743
Spectral Lumenoid Creative Commons License 2016.04.13 0 0 742

Igen én is ezen dolgozom tegnap elkészült a proto típus, de nem felelt meg az elvárásaimnak, sok sikert remélem sikerül összehoznod :) HAJRÁ !

Előzmény: Lacika71 (741)
Lacika71 Creative Commons License 2016.04.12 0 0 741

Na már meg is találtam.

Ez a második verzió egy könnyebb megépíthetőséget ad.

A linkje:

http://pilath.fw.hu/lapok/efiz.php?LF=spkam.htm

Előzmény: Lacika71 (740)
Lacika71 Creative Commons License 2016.04.12 0 0 740

Hogy is van ez a webkamerás dolog?

Ez engem,és gondolom másokat is,nagyon érdekelne!

Kérlek oszd meg velünk ennek a fellelési helyét.

Okos telefonnal már rengeteg appot kipróbáltam és egy sem volt jó sajnos.

Bár a fizetősöket kihagytam.

Előzmény: Spectral Lumenoid (739)
Spectral Lumenoid Creative Commons License 2016.04.12 0 0 739

Sziasztok a növénykéim megindultak szépen úgy látszik a a gökérre való gyúrás elmélete jelytálló lett. Megosztanék egy személyes tapasztalatot, megvettem álmaim trafóját egy lumatek 250 wattos digitális dimmelhetó trafót ez szép és jó vettem hozzá egy sunmaster cool deluxe típusú izzót amit 7200 kelvinesként árusítanak az izón lévő kód alapján lelt találatok szintén 7200kelvinesként írják ( sunmaster oldala ) aztán a sunmaster oldalán cool deluxe nevű termék nincs miután beüzemeltem szép sárgás fehéres fénnyel kezdett dübörögni itt kezdődtek a gondok elég jó szemem van, volt szerencsém valóban 6500 kelvines izzóval és kékes fehér színe van, ennek meg sárgás ami egyértelműen 3000kelvines szóval ez egy baromi nagy átverés, aki tudja kerülje ezt a terméket ha csak nem 3000 kelvinestt szeretne venni máshol 5000-6500k van feltüntetve egyértelműen marketing betegség egy fórum hozzászólói közt találtam " this pruduct is actually do not exist " magyarán ez a termék valójában nem létezik, meg is jöttünk kérem szépen, ma össze ütöm a Piláth Károly féle webkamerás spektroszkópot és megnézem a sprektumát bár egyértelmű a 3000k de azért megadom a kegyelem döfést 10 rongyomba került ez a tanulópénz képek a növényeimről nemsoká jönnek, sziasztok szép dél utánt kívánok.

tmogyorosy Creative Commons License 2016.04.09 0 0 738

Egyetértve az előző hozzászólóval, a kérdésre a válaz amúgy mindkettő, a hullámhossz és a megvilágítás mértéke is számít.

Előzmény: Lacika71 (737)
Lacika71 Creative Commons License 2016.04.09 0 0 737

Nem akarlak nagyon elkeseríteni,de az nagyon kis gyengécske.

Akkor kb 5W-ot lehet számolni a valós teljesítményre,a többi a táp.

Nekem most is az alsó határon megy a szekrényben a led,ami 100W és kb 1 négyzetméter.

Ha ezt visszaszámolod akkor egy nagyon pici palántát közelről felnevel...

Ha van neki természetes fény akkor ez egy kicsit segíthet,de nagy csodát ne várj tőle.

Előzmény: madrian____ (736)
madrian____ Creative Commons License 2016.04.08 0 0 736

Megjött a lámpa. 6.4 wattot fogyaszt (power factor 0.6).

Kérdés: ezeknél a lámpa erőssége, vagy a fény hullámhossza számít?

Miért kérdezem? Van egy Flower Power nevű eszközöm és igencsak gyenge fényt mér a fenti led alatt. Viszont, ha a fény hullámhossza számít, akkor elvileg ignorálhatom, amit a Flower Power javasol.

Előzmény: madrian____ (669)
tmogyorosy Creative Commons License 2016.04.07 0 0 735

:-) Az én sztorim kísértetiesen hasonló volt.
Én tudatlanként elsőre egy olyan boltba tértem be, amiben több volt a vizipipa, mint a virágföld.:-)

A hipszter kinézetű srácok ránézésre sem a chiliért bolondultak.

Kérdeztem van-e Chili Focus (a honlapjukon volt, azért oda mentem) - mondták régebben tartottak, de nem volt rá igény...:-)

Viszont mutattak tápot, amin egy jellegzetes kinézetű levél volt...tudjátok, hasonlít a juharfa levelére.:-D

Olyan gyorsan még nem hagytam el a boltot..

Lámpákról: Nekem három polcon három különböző van, 6000K kínai led (tuti nincs 6000K), 6400K fénycső, illetve 8000K fénycső. Legnagyobbak a 8000K fénycső alattiak. De ebben azért más tényező is szerepet játszhat, nem zárom ki.

Előzmény: Spectral Lumenoid (734)
Spectral Lumenoid Creative Commons License 2016.04.07 0 0 734

Lacika71

tmogyorosy

erdepeti

Köszönöm a válaszokat, tehát az esetleges lassú növekedés betudható genetikának de a cserép méretnek is amit szándékosan választottam nagynak, hogy ne kelljen piszkálnom őket átültetgetéssel a lényeg tehát várok, hogy gyúrjanak a gyökérre aztán lehet megindulnak mint a bolond gomba. Jelenleg várok a lumatek 250 es dimmelhető trafómra aztán bevágom őket egy 150 wattos MH alá csak még nem tudom 6500, 7200, 8000 vagy 10000 kelvines legyen a 8k 10k nak a kékje burtális de a többi spreki sík mint az Alföld oda már kéne egy 70 wattos hps a narancs vörös sávhoz, de nem szeretném magam elragadtatni :)

Peti a cserepeket egy grow shopból vettem, sztem Magyaoroszágon is lehet ilyet, de legalább hasonlót venni szintén valamelyik grow shopba. A vicc az volt h mindenféle "másfajta" növény termesztéséhez próbált nekem tápkat meg stb ket adni mire megértettem vele, hogy nem arról az ominózus növényről van szó, mondjuk megértem hiszen a feka fószer eléggé be vót szíva :D

erdepeti Creative Commons License 2016.04.07 0 0 733

Csak paradicsom és chili amiről nyilatkozni tudok. A minbeltől ennyi idő alatt ne is várj többet. Nekem Vénus van idén (narancssárga balkon) és jó másfél hónap után sem több mint 10-12 cm magas. És arra is emlékszem, hogy az első két hétben szinte nem is csinált semmit. Szóval ez a fajta teljesen rendben van. A másik paradicsom is rendben van. Ha jól látom a kitárult sziklevelek átmérője 4,5-5 cm és már jön az első valódi levélszint. 1,5 hetes korban ez nem kicsi. Ami a chilit illeti, az talán egy kicsit lehetne nagyobb, de azt sem látom túl vészesnek. Petrezselymem van szabadföldben, de azt nem nézegetem, így nem tudom 1,5-2 hetes korban mekkorának kell lennie.

Engem az érdekelne, honnan szereztél ilyen edényeket.

Előzmény: Spectral Lumenoid (721)
Lacika71 Creative Commons License 2016.04.06 0 0 732

Már mindent megpróbáltam vele.

Játszottam az idővel is,de semmi.

És mindenféle csodatápoldatokat is kipróbáltam.

Van most is legalább 6-7 féle csilim,de az mind virágzik és ontja a terméseket.

Lehet nem pazarlom tovább vele a drága helyet.

Mondjuk most kiteszem a szabadba nemsokára és a természetre bízom a többit...

Előzmény: tmogyorosy (731)
tmogyorosy Creative Commons License 2016.04.06 0 0 731

(A második centis szöveget nem szándékosan küldtem, a telóm hülyéskedhet.)

Ha chocolate habanero, akkor nem is csodálkozom, nekem is van, vért izzadtam, mindent kipróbáltam de akkor se kötött be egyetlen virága sem. A szakirodalom szerint is nagyon kényes fajta. Virágzásra amúgy még rá lehet bírni, napi 12 óránál több fénnyel (hogy ne legyen teljesen off ez a hsz.😃) és egy bór+ kálium lökettel nekem sikerült. Most a teraszon a dongókra, méhekre bíztam, hátha nekik összejön a bepirzás is.😃

Előzmény: Lacika71 (730)
Lacika71 Creative Commons License 2016.04.06 0 0 730

Nekem volt olyan paradicsom ,ami nagyon lassan nőtt és mellette a másik meg mint az őrült.

Ugyan azt kapták és egyformák voltak.

Megvártam mi lett a vége:majdnem egyformák lettek,pici különbséggel.

És a csilik meg külön világ,na ott vannak az igazi nagy különbségek fajtánként.

Az egyik rohan,a másik meg csak cammog kiskorában,nagyon fajta függők.

Kaptam tavaly tavasszal egy palánta elvileg habanerót.

Gyönyörűen nőt,mintha húzták volna.

Csak éppen azóta sem virágzott.

Már gondolkoztam a likvidálásán,de sajnálom.

A mellette lévő többféle csilik,meg teremnek mint az őrültek,egész télen.

Előzmény: tmogyorosy (727)
tmogyorosy Creative Commons License 2016.04.06 0 0 729

Ott van mellettük a centi. 

Előzmény: Lacika71 (724)
Lacika71 Creative Commons License 2016.04.06 0 0 728

Ja és kéne minden nap,vagy minden másnap fotózni őket,lehetőleg ugyan onnan mindig,akkor látszik a fejlődés.

Előzmény: Spectral Lumenoid (721)
tmogyorosy Creative Commons License 2016.04.06 0 0 727

Szerintem se túl nagyok. De lehet tévedek. Mindenesetre a háromnapos chilijeim nagyobbak annál a cayenne-nél. Habanero, serrano.

Előzmény: tmogyorosy (725)
Lacika71 Creative Commons License 2016.04.06 0 0 726

Látom,hogy kicsik,de az időt nem tudjuk.

Ezért írtam,hogy vájunk egy kicsit.

Előzmény: tmogyorosy (725)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!