Most jött a hír Paphegyről, három év után az éjjel újra graffitisek jártak a vontatási telepen. Sikerült pont a 402-es (nyári) kocsit megtalálniuk, és az egyik oldalát teljes hosszában összefújni, így vasárnap sajnos időjárástól függetlenül a két zárt kocsis felellásban fog menni a vonat.
Gondoltam, hogy nem ilyen lesz az új festés, ezt inkább csak szoktatásból csináltam. :) Én egyébként már nagyon kíváncsi vagyok az új színtervre, biztos vagyok benne, hogy valami jó lesz. Azért kicsit sajnálom a régit. Remélem, hogy marad egy "nosztalgia kocsi" bár nem tudom mekkora az eszköz állomány. Drukkolok a mozdonyokkal kapcsolatban! :)
Azt hiszem, akkor a hidas hely eldőlt. Igyekszünk majd a nagyvonat tényleges érkezése előtt 8-10 perccel felállni a hídra, hogy legyen idő átmenni a két patak összefolyásához, annyi időnk biztosan lesz.
Az új festés egyáltalán nem ilyen lesz, sokkal elegánsabb. Akármennyit fikázzák a szomszédban, szerintem ez lesz az egyik legjobb az országban, HA el nem rontják a mozdonyoknál, azokról még nem tudok semmit.
Vasárnap jártam a nagyvasúti híd másik (északi) oldalán. A két pataknak ott a torkolata és a nagívasúti híd baromi jó keretet ad, amiben ott a kisvasúti. A terep is szebb onnan mint az út felől. Ha ügyesen helyezkedünk, megfelelő takarásban, akkor mindkét oldalról lehetne. Szórt fénynél, felhős időben a szembe nappal sincs gond, a híd ki tudja takarni a direkt szembefényt. Egy próbát megér.
HETI PROGRAMAJÁNLÓK Királyrétről (Hétfőn hírlevél is lesz róla a tervek szerint):
Március 27, szombat: Dunakanyari Nosztalgia utazás a MÁV Nosztalgia és a KEV közös szervezésében. A királyréti programcsomag tartalmazza az oda-vissza utat a 70-es vonalon közlekedő gőzössel, a kisvasúti dízeles vontatású vonattal az oda-vissza utat, továbbá hajtányozást, szalonnasütést Királyréten.
Március 28-án, vasárnap: TRAINS.hu-s fotós különvonat közlekedik a vonalon. A gyülekező 9.45-kor lesz Kismaroson, a páros budapesti zónázó megérkezését követően. Ezután a vonat kilátogat Verőcére, a menetrend szerinti forgalomban nem használt vonalszakaszra, és együtt lehet fotózni a páratlan párkányi nemzetközi zónázóval, valamint a 70-es vonal akkor éppen arra közlekedő vonataival. További fotómegállásokkal tarkítva a program tartalmaz egy oda-vissza utat, hajtányozási lehetőséget a királyréti pályán. Részletek a kisvasút honlapján, valamint a TRAINS.hu-n. A menet apropója, hogy új arculattal jelentkezik áprilistól a KEV, amelynek része, hogy átfestésre kerülnek a járművek nagy része, s a nem zöld BAX-ok utoljára viselik majd a piros-sárga festést. Azonban ez nem azt jelenti, hogy nem kapnak ezután feladatot: éppen ellenkezőleg: gyakran láthatjuk őket személyvonatokban, a királyréti zöld kocsi és a készülő Tóbi mellett...
S hogy még idén mik lesznek: május 8, kisvasúti nap (nem május 1!!), május 30 Grimm mesevonat, szeptember 18 őszi szüreti mulatós-dáridós-bográcsozós kisvonat, október 17 szellemkisvasút, december első hétvégéje Rénszarvas Expressz.
A napokban bejártuk mnd a tíz fotóhelyet, szerintem sokkal jobbak lesznek annál, mit amit körülöttem néhányan a királyréti lehetőségektől gondolnak!
A verőcei vonalon felmerült, hogy ne a hídon álljunk meg, hanem kicsit tovább, egy nagypbb, nyílt területen. Előbbi szerintem érdekesebb, utóbbin jobban láttszanak a járművek, kíváncsi vagyok, nektek melyik tetszik jobban.
A hajtánypálya mellett nagyszerű fotós földkupacok jelentek meg:
Ez pedig csak kedvcsinálónak (természetesen itt is megállunk)
Eddig még hat fizető utas hiányzik a minimális létszámhoz, ezért aki még nem küldte el a jelentkezését, javaslom minnél előbb tegye meg. Számítunk rátok!:)
Ja...mielőtt az itteni szakértők megreklamálják, ejtésvizsgálat csak a közúti kisjárművek vázára kell, 40 LE motorteljesítmény esetén. Egyéb kérdés esetén inkább emilben keressetek, mert ritkán járok a fórumon - idő hiányában.
A jelenlegi időszakban az alábbi időpontban indulnak menetrend szerinti személyvonataink. Érvényes 2009. november 1-től 2010. március 31-ig (2009. december 24 és 2010. január 2 között, továbbá 2010 március 13 és 15 között ettől eltérő közlekedési rend lesz)
JÁRATAINK VASUTASSZTRÁJK ESETÉN IS KÖZLEKEDNEK!
MUNKANAPOKON: Kismarosról: csak különvonat. Rendelés: +36 20 96 86 689 Királyrétről: csak különvonat. Rendelés: +36 20 96 86 689
TÁJÉKOZTATJUK KEDVES UTASAINKAT, HOGY ÉPÍTÉSI MUNKÁLATOK MIATT KISMAROS ÁLLOMÁSON A JEGYPÉNZTÁRUNK ZÁRVA TART. A MENETJEGYET A VONATON PÓTDÍJ FELSZÁMOLÁSA NÉLKÜL, A JEGYVIZSGÁLÓKNÁL VÁSÁROLHATJÁK MEG!
TÁJÉKOZTATJUK KEDVES UTASAINKAT, HOGY 2009. OKTÓBER 24-TŐL MEGSZŰNT A LIGET PIZZÉRIA, ÍGY MÁR NINCSEN LEHETŐSÉG IGÉNYBE VENNI A KEDVEZMÉNYES ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉGET. AMENNYIBEN ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉGET KERES, KLIKKELJEN AZ ÉTTERMEK MENÜPONTRA: www.kisvasut-kiralyret.hu
Farsangi kisvasút... - Elérkeztünk a tél utolsó időszakához, s a farsangi időhöz. Ezt tükrözik jelenleg járataink, amelyek az utazás során megidézik a farsangi bálok hangulatát, ezzel bekapcsolódva az érintett települések báljaiba. Utazzon velünk a farsangi bálok idején: megelőző kirándulásnak, vagy "józanodó" kikapcsolódásnak sem rossz.
FARSANG SZOKOLYÁN -
2010. február 6-án a Cseh Péter Általános Iskola szervez Gyermek Farsangi Bált. Bővebb információ: Szokolya, Lévai utca 5. 06 27/585-530.
2010. február 20-án Farsangi bál lesz a Művelődési Házban. Erről bővebb információ: Szokolya, Fő utca 16.
FARSANGI ÉS ÚJÉVI PROGRAMOK KISMAROSON 2010. február 6-án, szombaton 17 órától a Kismarosi Nyugdíjas Klub szervez Farsangi Batyus Bált, ahová szeretettel várnak minden érdeklődőt. Zenél a Berkes Zenekar, a helyszín a Kismarosi Művelődési Ház (Kossuth Lajos utca 22, infó: 06 30 302 28 703).
2010. február 6-án szombaton Dr. Szemlér Tamás tart előadást Boszniáról 17 órától a Kávébárkában. A belépés díjmentes. Bővebb információk: Kávébárka Café Kismaros Kossuth u. 5. www.kavebarka.fw.hu
2010. február 13-án, szombaton 19 órától Jótékonysági Bált szervez a Vilcsek Gyula Általános Iskola és Kis Morgó Óvoda KIKI iskolavezetése és szülői munkaközössége a Sportcsarnokban (közvetlenül a kisvasút állomása mögött található, a parak tulsó partján). A bálra mindenkit szeretettel várnak. A fővédnök az iskola névadójának, Vilcsek Gyulának a leszármazottai: a Vilcsek család. A rendezvényt a nyolcadikos diákok palotása nyitja meg 19 órakor. A vendégek jókedvéről a Berkes Zenekar gondoskodik, a vacsorát a Patak Vendéglő biztosítja. További hangulatfokozók: büfé, tombola. Belépő árak vacsorával: felnőtt 2.500 Ft, az iskola volt diákjainak 1.800 Ft, pártolójegy 500 Ft. Információk és jegyrendelés: 06 27 383-185, 583-185, vilcsek@vnet.hu.
2010. február 13-án, szombaton este 19 órától Farkas Trió koncert lesz a Kávébárka Caféban. A belépő 300 Ft. Bővebb információ az együttesről: www.farkastrio.hu, a kávézóról: www.kavebarka.fw.hu.
2010. február 14-én, vasárnaptól február 18-án csütörtök estig Valentin Napi Gyermekrajz Kiállítás lesz a Kávébárka Caféban, amelynek témája a Szeretet. Információk a kiállításról és a nevezésről: www.kavebarka.fw.hu.
2010. február 20-án a SVÁB DALOK, TÁNCOK és ételek kedvelőit várják 17 órától a Kismarosi Művelődési Házba. Az est főszervezője a helyi hagyományörző kórus, a Fülemüle. Vendég fellépők: Soroksári Férfi Népdalkör, Szendehelyi Német Hagyományörző Asszonykórus, Szendehelyi Hagyományörző Vegyes Kórus, Marus Tánccsoport. A műsor után fehér asztal mellett énekelnek együtt a közönséggel. Az asztalra a Patak Vendéglő által készített sváb ételeket lehet fogyasztani, az italokat pedig a büfé szolgálja. A belépés díjmentes!
2010. február 20-án, szombaton este 21 órától Jelemzbál lesz a Kávébárka Caféban. Belépés jelmezben, 500 Ft. A jelmezverseny győztese egy nagy Kávébárka-tortát visz haza. Részletek: www.kavebarka.fw.hu.
2010. február 27-én szombaton Télbúcsúztató palacsintasütés lesz a Kávébárkában. Kismarosi Korosodó Hölgyek mesélnek az ifjúkoruk rejtelmeikről mai tinilányoknak és nekünk. Bővebb információk: www.kavebarka.fw.hu
2010. február 28-án ÚJÉVI KONCERT-et ad Száraz Lívia Magdolna énekesnő 17 órai kezdettel a Művelődési Házban. A műsor: 1. Szerelmes csillagok a Diótörő és egérkirály c. musicalből; 2. Time to say good by; 3. Vágyom rád - duett a Jekyl és Hide c. musicalből; 4. Éjfél - Macskákból; 4. Titanic; 5. Forog a tánc - Mozartból; 6. Sheldon Bloom; 7. Bicska Maxi - a Koldusoperából; 8. Szívből szeretni - a Rómeó és Júliából; 9. Angyal; 10. Örökölt szerelem; 11. Holnap hanalig; 12. Ő; 13. Ünnepi dal - a Fame c. musicalből. Közreműködik Ambrus Viktória. A belépőjegy ára elővételben 500 ft, a helyszínen 800 ft. Mindenkit szeretettel várnak. Információk és jegyelővétel: Kossuth Lajos utca 22, 06 30 302 28 703
Indoházban új építésű kocsiról és egy motorkocsiról is regélnek.
A pályázat része egy rendezvénykocsi és egy motorvonat is. A rendezvény kocsi egy igényes kialakítású, étkezésre alkalmas kocsi lesz, amelyet a tulajdonosok saját rendezvényeikre tudnak majd felhasználni, továbbá más rendezvények céljára kiadni.
A motorkocsi egy alacsonyabb utaslétszámot befogadni képes jármű lesz, amely első sorban alacsonyabb forgalmú napokon fog majd közlekedni a vonalon, például a téli időszakban.
Van némi mozgolódás nagyvasúti hajtánypálya ügyében is, már kezd körvonalazódni egy önkormányzati összefogás, pályázat illetve külföldi tőke segítségével. Érdekes, hogy a külföldiek több fantáziát látnak benne, mint a magyarok. 2011 első felében lesz hirdetve egy tender több hajtány (6-8 db) legyártására. A terveket és az engedélyeztetés a megrendelő feladata lesz... Ide is írom, hátha érdekli a paphegyi műhelyt is. Ha van fogadókészség, felveszem őket is a listára.
Továbbá megújul és turisztikai centrummá fejlődik az indóház is, illetve pályafelújítás is folyik. Emellett a forgalom a menetrendben meghirdetettek szerint zajlik.