Csak mostanra tudtam a videót elkészíteni működéséről, mert egész nap tanítottam online. Ha valaki azt mondja, hogy ez az oktatási forma ideális, és ez lehet a jövő útja az oktatásnak, azt elküldeném tűző napon gyapotot szedni ivóvíz nélkül.
Google drive-ra tettem fel, engedélyeztem a hozzáférést számodra. Ha van egy kis időd kérlek tekintsd meg, talán meg lehet állapítani mi lehet a gond.
Nem tudom milyen elmozduló részről írsz,a regulator kart és a pillangószeleppel összekötő rudazat hármasnak kell álló motornál könnyen járni szinte "lötyögni" gázadásra ez egy viszonylag lágy rugózásba megy át amely fokozatosan keményedik. Maga "gázbovden"(acél huzal) ahova "bekötöd"-bedugod az a lemez és a hozzá kapcsolódó részek "nehezen"mozognak. Itt szokott még gond lenni: nem megfelelő időben nyomja a slusszkapcsolót vagy a "szivató" pillangószelep rudazatot nem eléggé.
Nekem nem ilyen a bekötési pontja a bovdennek, egy furatba a kell beilleszteni,de az is ezen a ponton van. Szerintem eléggé nehezen is mozog maga az elmozduló rész , meglehetősen szorosnak vélem, de az a gond, hogy én nem dolgoztam vele ezelőtt. Majd küldök a nap folyamán a kapa működéséről videót.
Itt egy kép jól működő gcv160 karbiról(tegnap is dolgozott) igaz szutykos de ez az én "védjegyem", a jelölt rugó tart egyensúlyt a blokkban levő regulátorral .Gyakorlatilag ennek a rugónak az előfeszítését változtatod gázadáskor,így külömböző fordulatokon lesz egyensúly.
Az előző hozzászólásomban a képhez írt szöveg kimaradt:
Szia!
Sikerült összeszerelnem. Alapjáraton ketyeg, de a bowdwen húzására nem emelkedik a fordulatszám. A képen bejelölt kar kézi elmozdítással viszont emelkedik a fordulat, ha elengedem , akkor visszaáll az alapjáratra. Lehet nincs jól bekötve a bowden?
Meggondolandó, hogy 50 négyzetméternyi területért fenntartani egy rotációs kapát. Évenkénti egy - két használatra. Kínlódni a megromló benzinnel. Olajokkal szutykolódni. Gyertya csere és egyéb finomságok. Egy nő számára sokkal elegánsabb egy elektromos kapa. Egy dologra kell csak nagyon ügyelni, hogy a villanyvezeték ne kerüljön a kapa alá.
Éppen most van fenn egy régi magyar gyártmányú megbízható villanykapa, elérhető áron.
Érdemes venni? 1ha erdőre szerintem traktort nem szabad, az néhány év én inkább megegyeznék valakivel bérmunkára,a fa sorokat meg ahogy írtam. De majd talán ír más is más véleményt.
Köszi szépen, a föld 30 aranykorona feletti, nagyon jó minőség, azzal nincs gond. 1 éves az erdő, tavaly tavaszi telepítés. A sorokat akkor inkább kistraktorral kéne? Mit érdemes venni ami megfizethetőű? Azért ezek 5-600 ezertől indulnak.
Rotációs kapát szeretnék vásárolni. Segítsetek légyszi, mert nekem magas ez a hatalmas kínálat. Nőci vagyok, kezdő kertész. A föld viszont fekete, amikor fordítom az ásót épp hogy kettétörik a föld. A teteje rögös marad. Szóval nem akarok két hetet ásással tölteni egy kb 50m2-en.
A legnagyobb segítség az lenne, ha beszűkítenétek nekem a lehetőségeket.
Igen vezérlőszíjas , nem szükséges szerintem cserélni. Nekem a legöregebb gcv160 motor,egy az első sorozatú dragon, még a boltokban gyakorlatilag nem lehetett venni. 10+ éven át évente 1-2hold szántást készített vetésre most már talán 5+éve csak 0,5-1 hold jut rá az idei évben talán még annyi sem. A karbi tisztításon kívül nem nyúltam a motorhoz, s most is pöc-röf és erő is van benne.
Teljes a siker! Türelem és a petróleum megoldotta a problémát.
Ahogy búvárkodtam a neten azt vettem ki, a Honda gcv 160-as motor vezérműszíjas , ezt is cserélni kell? Ez a motor már 18. éves és nem hiszem, hogy édesapám cserélt benne-sajnos már nem tudom megkérdezni Tőle- 85-éves koráig dolgozott vele.
Ha a motor nem jár,akkor össze-vissza lötyög az egész mechanika.A torok teljesen nyitva van.Ha túlpörög a motor,a szállapát elmozdul,és próbálja rugóerő ellenében zárni a torkot.Ennyi a működése.
Akkor a karburátor karjainak nagyon könnyedén kell mozogni hogyha az a széllapát bármit is hatni akar,az én rugóm meg enyhénszólva durva,
most nagyon nehezen mozog a pillangószelep
Először nem piszkálom majd ha már szépen jár és minden rendben akkor megpróbálom tisztítani és rendesen könnyen mozgóra rögzíteni,ez már nagyon barkácsolt gép,nem is számoltak a széllapáttal
Ebben a motorban nincs regulátor.Az a fogaskerék kizárólag az olajzásért felel.(szóró olajozás) Ennek a motornak a fordulat szabályzása kívül történik,széllapát segítségével.Nekem nem jött be eddig...Van ilyen gépem,de valahogy nem az igazi.Terhelésre nem ad több gázt,csak a beállítottat próbálja tartani. A belső regulátorosak sokkal ügyesebben szabályoznak.
Egy ha erdő, kérdés milyen a talaj,gondolom nem újra telepítés hanem szánó betelepítése. Én rotáltam 1ha szántót évente régebben egy 5,5le dragonnal. Egy ilyen vagy hasonló géppel elég sűrűn kell rotálni hogy gyommentesen tartsd,én inkább a sorok közét valami mtz vagy japo kistraktorral műveltetném a sorokat meg kerti rota 8asban a csemetéket kerülgetve.
segítséget szeretnék kérni, milyen rotakapát érdemes venni ár-érték arányban? Egy egy hektáros erdő műveléséhez, illetve még egy kisebb kertben való munkához kellene.
Láttam van fűnyíró adapteres verzió is. Ezeket érdemes megvenni? Akkor nem kellene külön fűnyírót is venni. Mire figyeljek oda vásárláskor?
Szia. Megjelöltem pirossal, az enyém ilyen. A gázadagoló mechanika egy rugóval van összekötve a széllapáttal. A széllapát egy tolórúddal mozgatja a pillangószelepet. Az újabb típusoknál már több rugó is van. A legújabb motoroknál a blokkon belülről, valami röpsúlyos technikával szabályoz.
szórótárcsa a könyv szerint,és annak a része a szabályzó,és valami evezős tengelynek vonalban kell lennie a sapkájával,vszeg az a tengely ami hiányzik és még ki tudja mi
Vagy 20 oldalon van kb 30 féle féle karburátor + szabályzó megoldás,már most imádom
ha az olajzót/szabályzót így szabályzó rúd nélkül rakom össze,és magam állítom a pillangószelepet a karral ,az lehetetlenség?
Briggs motorom van. Műanyag tankos. A láncfűrészek, fűkaszák mind- mind műanyag tankosak. Egyedül az áramfejlesztő fémtankos, épp a minap néztem meg szépen csillog belül. Egyébként 100-as benzint vettem a kannákba, ebben csak 5% az adalék.
Bioetanol tartalomra gondolsz? Én előző év végéig 95ös (akkor 5% bioetanol) jelenleg szintén 95ös(most 10%bioetanol) benzint használok. Van 3db honda gcv160, egy briggs sprint, egy stihl023,egy makita/dolmár dcs6400, egy dolmár 24U, egy husi/komatsu 543RS s egy oleo AM150. A dolmár szegélyvágón rövid időn belül benzincsövek cseréje,a stihl 023 szintén csövek cseréje de ott karbi felújító készlet is, de azóta ezekkel sincs gond. Az oleo moci delorto karbi azt minden tavasszal takarítás. Hozzáteszem én nem járatom ki a benzint leálláskor.(lustaság, csak a csapokat zárom ahol van)
Már ki is szállították a megrendelt kuplungot. Jöhet a következő művelet a régiből kivarázsolni az éket.
Bioetanollal működött nálad valamelyik kapagépmotor? Nem ette meg a tankot és a benzincsövet?
Igen, a petróleumot drága jó édesapám is emlegette , amikor egy jó berohadt csavart kellett kivarázsolni olyan helyről, ahol nem lehetett felmelegíteni. Volt hozzá szerencsém nekem is egy- kettő....sok ilyennel elbíbelődni. Vagy, ha nem volt szerencsém a csavarhúzós, süllyesztett fejű volt a drága és már nem fogta a csavarhúzó, jött a végső megoldás a csavar kifúrása, hogy a menet ne sérüljön meg.
A petróleumban való áztatás csodákat tud tenni. Legalább egy napig hagyd ázni. A barna szín, még a régi benzin nyoma. Nekem a bennmaradó benzin után zöld lerakódásom volt. Hála a bioetanolnak.
A karburátor tisztító spray nagyon szépen kitakarítja a karbit.
Rendes volt a forgalmazó, mert a fölöslegessé vát , előzőleg megrendelt rugókat visszaveszi. Már csak egy dolgot kell megoldanom- a karburátor fojtószelepe berohadt. Kb. két éve nem volt beüzemelve a motor. Kemény fával próbáltam kocogtatni miután egy kis benzint öntöttem rá. Milyen lehetett az a benzin, amitől így álltában berohadt, barnás lerakódás van a fojtószelep tengelyén is. Milyen szerrel lehet ezt meggyógyítani? Esetleg petróleumba áztassam be?
vélhetőleg csak egy axiális csapágy van ott,csak más méret mint a régi,waszkoshop-ban és agrooroszinál nincs a listában,ezt magánúton mérjem/vegyem csapágyboltban vagy van mégis shop ahol beazonosítva rendelhető?
Úgy néz ki láma voltam, mert a kuplungot nem szereltem le addig, amíg meg nem érkezik az új rugó, nehogy elfejtsem hogyan álltak a pofák. A nagy óvatosságom miatt úgy néz ki pofára estem. A szétszerelésnél láttam meg a kuplung nútjának és a házának a kopását, ami gondolatom szerint a rugók szakadását válthatta ki, mert így rendellenesen működhetett a kuplungdobban. Nem néztem meg a fűnyíró adapter kuplungdobját sem, amiben elszakadtak a rugók, hogy nincs -e rajta belső sérülés, kopás, ugyanis eddig abban volt a kapagép.
Volt nekem egy gondolatom,amikor megláttam a rugókat, hogy nem az elfáradástól szakadhattak el.
Teszek fel képet róla, lehet így meg tudod mondani, valóban kuka az egész. No persze a két megrendelt rugót tehetem a fülembe.
Szia ! Keress meg . Van ilyen motrom sőt kompletten egy egész gép kapákkal együtt . Kapok majd egy másikat ha ennek a karanténnak vége . Azt akkor ez ha minden igaz felesleges lesz . Emailom publikus .
Igen, már csak a kiszállításra várok. De úgy érzem most jön majd a neheze, ugyanis még nem bütyköltem ilyet. Nem vagyok teljesen láma, de nem is szeretnék barmolni , nem szégyellek mástól tanulni. Megköszönném, ha egy jó mesterfogást megosztanál vagy más is ellátna jó tanáccsal , aki ennek tudora, hogyan lehet rárakni a rugót. Szükséges valamilyen célszerszám?
Aha, értem köszi. Akkor nem is nagyon próbálkozok vele. Keresek valami 2t motort, csak az a baj amiket árulnak mind komplett nekem csak a motor része kellene de egyszer csak lesz valahonnan.
De lehet, egy kis konstruktivitás és megoldható a motor felfogatás. De!!! Túl alacsony lesz a kapatagok forgási sebessége!! (A kétüteműek nem 3000 ford/perc forgásúak.)
Sziasztok. Erre a hajtóműre, csak 2ütemű röppsúlyos motort lehet rárakni? Mert van egy ilyenem csak kellene rá valami motor. 4t nemlehet rárakni valahogy. Pl briggs motort vagy hondát? Tudom ezek kezi kuplungosak, vagy van rá valami hogy mégis rálehet barkácsolni? Köszi.
Gombászok. A tűszelep végén a gumi kúpot fúrógépben polírpapírral óvatosan megcsiszoltam és jó lett. (volt egy kis vàlla) Köszönöm a segítséget: huczek
Valószínű, hogy a tűszelep fészke kopott ki. Engem a Honda karbija szívatott így meg, tűszelep csere se segített, a fészek sajna nem javítható. Újat kellett vennem.
Kivéve, kézzel tartva zár le? Ha igen, még inkább gyanús, nem tudod olyan finoman tartani, mint az úszó. Esetleg egy új tűszeleppel érdemes próbálkozni, a gumi kúpot is megehette a benzin, kikeményedett.
MTD 55/6 kapálógép forgattyúsház alsó részét készülünk cserélni (a mellékelt képeken be van karikázva pirossal). Azonban a géptípus pontosabb meghatározásában egy kis segítséget szeretnék kérni. Azt mondták, hogy a szelepfedélbe be van ütve, hogy 1P61, vagy 1P65. De akárhogy forgatom nincs erre utaló felirat az egész blokkon. A berántószerkezet alsó részén találtam egy GT1P65 feliratot, tehát feltételezem hogy valóban 1P65 típushoz tartozik, mert ez még az eredeti berántója, de mégsem a motorblokkon találtam a jelölést, ez nyugtalanít egy kicsit. Mi a véleményetek? Ismeritek valamelyik típust, hogy tudom felismerni? Másik kérdésem lenne ugyanezen géppel kapcsolatban: - Amint az látható a forgattyúsház alsó részét kikell cserélni, mert benne az egyik csapágy széttört, és letörte a forgattyúsház közepén lévő kerek (majdnem csapágy nagyságú) távtartó részt. A töréssel kapcsolatban gondolkodtam el, most hogy tavasszal először próbáltam berántani, nagyon erősen kellett rántanom, és nagyon erősen vissza is rántott a szerkezet (korábban sokkal könnyebb volt). Egyébként most pár rántás után beindult, de szokatlan volt a nagy ellenállása, háromszor el is szakad a berántó zsinór. Azután még használtam kb 1 órát hiba nélkül, és utána hallottam a hangos csörömpölést a törés következtében. Szóval, lehet összefüggés a nehéz berántás, és a csapágy törés között? Ha kicseréljük a csapágyat, és a forgattyúsház alsó részét nem kezdődik elölről az egész? Köszönöm a segítséget.. Az alábbi linken lehet képeket látni a gépről: https://photos.google.com/share/AF1QipPKtfA0oEnR1C-zEG1OkljZ4ZlQb4HdyEzg7FMciqh4XH9HWwXLCcIXFcnAYSlhUw?key=c21PMEFLOVZFZERQeExZNnA5RXgyVHdONl9VdDJ3
Szép estét! Segítséget kérnék Ducati Mpm2 rotakapàhoz. A porlasztó a légszűrőnél csöpög. A gép néha elindul. A porlasztót szétszedtem, fúvóka kitisztítva, tűszelep végén a gumi épp. Olyan mintha az úszó nem zárja le. Szétszedve lepróbálva lezár. A világ legegyszerűbb porlasztója, de megfektet. Lehet, hogy ki van benne kopva valami??? Köszönettel:hj
Az 1 mm-es hézag túl nagynak tűnik, kb csak a harmada szokott lenni. Vágj egy alu sörös vagy Colás dobozból egy csíkot (ez kb 0,3 mm vastag), tedd a forgórész és a gyújtótekercs közé, majd a gyújtótekercs csavarjait fellazítva finoman ütögesd azt a lemezig (ha a forgórész mágnese pont a tekercsnél van, az is odarántja ha kellően lazák a csavarok), majd szorítsd meg újra a csavarokat, vedd ki a lemezt és kész. Ha szerencséd van ennyi a megoldás.
A "sörös doboz csík" ne legyen "gyűrött", mert akkor nagyobb lesz a hézag!
Ha így sem lesz jó a szikra, akkor vagy valahol átüt a gyertyakábel szigetelése (valahol kidörzsölte a fémburkolat vagy kikezdte a rá került olaj, benzin a gumiszigetelést), esetleg gyenge a forgórész mágnese vagy hibás a trafó...
Mindent meg lehet csinálni, fantázia és kézügyesség kell hozzá.
Szabadonfutós kereke volt az első kerti traktoromnak, Csepel gyártmányú, gyári(1975-ben már öreg gép volt)
Egy kb. 100-as átmérőjű csészében volt egy 6 ágú csillagkerék, melybe egy laposvasat beékelt egy házhoz rögzített rugó, ekkor hajtott. Szabadonfutóként viszont a laposvas átugrotta a fogakat.
A tengely hatszögacél volt, és az agy elfordult a házban.
Egyszer kitört néhány foga, mindkettőt szétszedtem, felhegesztettem, jó lett.
Képet, rajzot nem tudok adni.
Ha jól tudom, most is vannak gyári megoldások, keressél ilyet, koppintsd le.
Biztos láttál már kézi csörlőt: ha tekered kerepel, és húz, ha fixálni akarod, bebillentesz egy éket a fogai közé. Ugyanaz az elv.
Az általad leírt Honda GCV 160, az egy motor típus. Ezt a motort számos gyártó ráépíti az általa készített rota kapára. A kérdésem most az, hogy magyar Robi gyártmány vagy szlovák esetleg cseh gyártmányú kapagéped van?
Legjobb a kerekenként oldható kuplung lenne, de otthon nehezen kivitelezhető. Az is nagy segítség lenne ha a kerékfelfogató csavarok között egy csavarfej, vagy valamilyen pöcök eltudna csúszkálni. pl igy.
Tudom, hogy hülye kérdés, de nem lehet szabadonfutós kereket csinálni valahogy házilag?
Szeretném olcsón megúszni ezt a dolgot.
A kapa adott, van itthon némi maradék szögvas, egyéb vashulladék, hegeszteni fogjuk rá hogy tudok, robogókerekek,, egyéb alkatrészek. Megpróbálnám házi megoldásokkal megoldani olyan költséghatékonyan ahogy csak lehet, úgy, hogy a gép ne károsodjon, ezért kéne a szabadonfutó.
Más: Hogy lehet megoldani azt, hogy az utánfutó csuklója ne feszüljön állandóan a terhelés miatt?
Javasolom én is a szabadonfutós kereket. Továbbá a sebesség felező is jól jönne hozzá. A szabadonfutós keréknél fontos a fékezhető kocsi. Még egy régi ötlet, a nyomtáv szélesítés.
Hát gyengécske sajnos eléggé a hajtóműház, a "csukló" legyen nagyobb, stabil darab és a rúd forgása is könnyed(kereszt irányú dőlés).Még egy, lehetőleg szabadonfutós kerék mivel a normál keréknél kanyarban főleg betonon nagy terhelés éri a hajtóműházat.
Tudom, hogy nem teljesen ide vág, de van benne rotakapa, szóval remélem tudtok segíteni.
Van nekem egy Indián 40 típusú rotakapám. Gondolkodom rajta, hogy a kerti munkák megkönnyítése végett átalakítanám egy kis csettegővé.(Nem gyakran használnám)
Falun már sok ilyen rotakapa alapú traktort láttam, néhány kérdés azonban még mindig maradt bennem:
- Az utánfutó csukló felfogatásánál nem szokott kitörni az aluöntvény? És maga a csukló?
- Lassítóáttétel nélkül is használható lesz? (Viszonylag kicsi kerékkel, nem tervezek mázsákat rátenni)
- A meghajtás szokta bírni?
Az "add el, és vegyél ilyet vagy olyat" típusú válaszok nem játszanak, ha nem lehet, inkább hagyom a francba :D
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni! Van egy MTD T/245 rotakapám, elég keveset használt. Az a gondom, hogy a normál gyertyájával nem ad szikrát. Vettem bele újat is, hátha az a hiba, de azzal sem jó. Kipróbáltam egy simsonból kivett gyertyával, azzal simán van szikra. A simson gyertya viszont rövid menetes, a rotakapáé meg hosszú. Arra gondoltam, esetleg a rotakapának a gyertyályához nagyobb feszültség kellene? Esetleg a forgórész és a gyújtótrafő között túl nagy a hézag (kb 1 mm) és ezért kisebb feszültséget tud indukálni a mágnes? Valakinek volna segítő ötlete?
A "furulyát" már vagy nyolcszor kiszedtem és átpucoltam, a furatai eddig is átjárhatóak voltak, sajnos tuti fix, hogy a hiba nem ott van. A "pilot jet" lyuk volt eltömődve, oda a rézszál nem ment bele, kénytelen voltam valami merevebb dolgot keresni. Szerencsére az asszony készletében találtam egy rendkívül vékony tűt, ami a "furulya" kisebb járatain is gond nélkül átcsusszan. De azt gondolom, hogy sajnos nem tudtam kifújni a kinyomott koszt és az újra eltömte a járatot. Lemelegítem a levegőcsavar kupakját, kitisztítom azt is.
Köszönöm mindenkinek az építő jellegű hozzászólásait!
Helyzetjelentés: Levettem ismét a karbit, meg persze bújtam a netet továbbra is. Beletettem az ultrahangos tisztítóba, amit feltöltöttem 10 %-os ecettel (csak ez volt itthon). A youtube-on találtam egy fickót Steve 's small engine saloon néven, akinek az egyik videója pont ezzel foglalkozik és Ő azt mondja, hogy 99%-ban a "pilot jet" (bocs nem tudom magyarul mi lehet) fúvóka dugulása okozza ezt a jelenséget. Szóval áztat, rázat, áztat, áztat, rázat... Aztán ma egy vékony tűvel sikerült szabaddá tenni a járatot, meg az összes többit is átpiszkáltam. A levegő csavarhoz, jobb a békesség alapon továbbra sem nyúltam. Ezek után ma visszaraktam a karbit. Jól ment a dolog kb 30 mp-ig, aztán megint jött a hullámzás. Valami makacs koszdarab nem jött ki, a tüdőmben kicsi volt a nyomás! Holnap elviszem egy ismerőshöz és kompresszorral kifújatom. Minden esetre az irány jónak tűnik!
Burgonya töltőt általában körmöskerékkel használják. Valamint nem árt lassító művet beszerezni, és súlyokat a gêpre, kerékre.
De ha nics, akkor "szegêny ember vízzel főz" azt kell használni ami van. Ha csak kapáid vannak, akkor az a legjobb megoldás amit az előttem író írt. Nehéz lesz az biztos. Talán valaki, ha van segítséged, próbálja húzni, te meg tolod.
Segitségeteket szeretném kérni rotációs kapával akarok burgonyatöltögetővel bakhátakat készíteni. Elől a 4sor kapatag hatul a töltögető. Az a problémám hogy nem megy a kapa előre csak elássa magát. Mi a megoldás?
Üljél le vele egy asztalhoz, szedd szét, de istenigazából, vigyázva, hogy semmi ne kallódjon el vagy rongálódjon meg. Úszót, a csapszegjével, a tűszelepet látod, ha koszos tisztítsd meg, féktisztítóval vagy akár nitrohígítóval is, bár a tűszelep gumija lehet, hogy nem bírja!
Szedjél ki minden kívülről látható fúvóka csavart és furat takaró csavart.
Állítsd fejre a házat és vedd ki a főfúvóka furatos csavarját is(az ülepítőcsészébe lógó szár alján van)
Nézz bele a helyére: látni fogsz egy réz csővéget. Na, ez a disznó! Ez okozza a hullámzó alapjáratot.
Ezt ki kell venni a következőképpen:
nem menetes, úgy kell kihúzni. Célszerszám híján egy kb. 1,5 mm vastag jó hegyes facsavart keressél, amit finoman bele kell kapatni, ezzel ki lehet húzni.
Ez a furulya tele van tűhegynyi kis furatokkal, 4 sorban több furat. Ezek szoktak úgy bekoszolódni, hogy még az ultrahangos tisztítás se mindíg szedi ki. Oldószeres áztatás, finom rézdrótos szurkálás szokott segíteni.
Az üres házat is pucold ki, minden furatot, járatot és ha ügyes voltál, semmi nem marad ki összerakás után.
Alapjárati levegőcsavart kell majd belőni(ami alatt rugó van), teljes becsavarás után 1-1,5 menetet kell kicsavarni.
Szia! Nekem nincs lehetőségem ultrahangos tisztításra ezért csinálom azt hogy szét szedem a karbit az úszót és a tűszelepet kihagyással kifőzöm 20% ecetbe, lehet hogy vicces de ki takarítják és utána fektisztitival átöblitem!
Engem ma a háti permetezőm szívatott. Bár az 2 ütemű, de lehetnek hasonló problémák. Üres volt a tank. Felöntöm, rángatom semmi. Injekciós tűvel pici be a hengerbe, beindul, leáll. Úsztató gomb van rajta már csepeg a benzin a karbiból, beindul. Ha a túlfolyást megszüntetem leáll.Szétszedem a karbit, fúvóka tiszta, benzin van, úszó rendben. Rakom vissza a fúvókát látom hogy a síbertűn kb 0.5 mm vastag szürke lerakódás van. Lekapartam, összeraktam és ment szépen. Csak azért írtam le hogy sokáig állt gépen hasonló hiba előfordulhat.
A karburátort eröltesd ott lesz gond szerintem a föfúvóka ( legnagyobb ) ami trükkősen jön ki engem is szivatott meg több furat van rajta ès nem egyformák az alján vannak a kicsik .Ên azt nèztem be .
Illetve a csavar alatti amit ki sem lehet venni a házból az is nagyon pici furatú ráadásul a fèszkèvel szemben a karburátor belsejèben is van kèt pici furat ha belenèzel a karbiba meglátod .
Èn arra tippelnèk hogy ott van valami .
Ha a regulátort mozgatva veszi a fordulatot majd elengedve visszadurrant tuti hogy karbi .
Ugyanez volt nekem is .
Mêg akkor is takarítani kell ha kijáratod a benzint a karbiból ês leteszed pl tèlre .
A tankban sem szabad hagyni semmit az tavasszal már csak mosáshoz jó .
Mèg az 5% etanolos benzinnel is ez volt akkor mi lenne az E 10 - el ?
Napok óta küzdök egy Gcv 190-es kapálógép motorral. Kb. két évet állt, mikor be próbáltam indítani. A benzin sajnos benne volt hagyva, így nem számítottam sok jóra. Persze nem indult, először gyertyacsere, mert nem volt szikra. Ekkor elindult, de nem pörgött fel, cserébe alapjárat sem volt. Gondoltam, tele van a romlott benzin lerakódásával a karbi, kitisztítom. Átnyálaztam a youtube-ot, nehoz elbaltázzak vmit. Volt is trutyi. Kiszedtem a főfúvókát, a felette lévő fúvókát. A leragasztott fejű csavar kivételével minden csavart kitekertem. Ultrahangos tisztítóban megáztatta az egészet, utána vékony rézdróttal kezelésbe vettem pluszban a járatokat. Kompresszorom sajnos nincs, így a biciklipumpával fújtam át. Leszedtem az üzemanyag csöveket és a csapot is átfújtam féktisztítóval. Majd visszatettem az egészet helyére. A helyzet nem változott érdemben semmit, alapjárat nincs, hullámzik a motor, a regulátor folyamatosan rászabályoz. Kicseréltem a tömítéskészletet is, hátha falsot szív. A regulátort manuálisan mozgatva motor felpörög, de néha kicsiket beledurran a kipufogóba , elengedve marad a közepes fordulatú hörgés. Már napok óta bújom a netet, hogy megtaláljam a megoldást. A motorban szerintem nincs 50 üzemóra, egy Robi 151t váltójára építettük rá, miután meguntam a sz***st, a régi 2 ütemű motorral. Már semmi ötletem nincs!
ok a feltöltő a golyósszeleppel megvan azt ki is takarítottam .
Hogyan kell leengedni onnan az olajat ?
Levettem a motort mert meg akartam alatta takarítani ès nem akartam hogy a retek a szíjra meg a tárcsára kerüljön az is be volt gyógulva a szíjspanoló fogaskerèk meg sem mozdította
Nos visszataktam ès törtènt valami kiengedett kuplunggal ha tolom előre (kerèk van rajta ) kattog ès nem forgatja a szíjat ès a motort sem .
A szíj elèg feszes nem a csúszása okozza behúzott kuplunggal forog is .
Köszönöm a linket. Azt is ismerem, meg még legalább fél tucatnyit. De a kérdés az volt -ami a képeken- melyiket rendeljem meg, melyik jó hozzá. Ellentmondásos a webáruházaktól való információ. Még mindig az a kérdés,hogy mi a rugó teljes hossza? Menetek száma? Menet átmérője? Az "ablakos" rugórész milyen hosszú? Melyik a képeken látható, amit megrendeljek hozzá? Köszönöm!
Csak lent a kuplungnál tudsz a bowden állító csavarral állítani. Először nêzd meg nincs e kiszálkásodva a bowden, nem e r9zsdás. Olajozd be egy kicsit. Lent a karnál kicsit estleg zsirozd meg ahol mozdul. Az állításnál vcsa finoman!!!!
Slussz vezetéket kösd le a karbiról, szigetelést nézd át esetleg le testel, lemaradt először természetes gyertyapipa kábel. Ezek után sem jó akkor sajna gyujtás csere.
A henger még alapméretes, de elég jól látom, érzem a vállat.
A főtengelyre amúgy ráütögetni kellene a csapágyakat, mert én erre kézzel ráhúzom? Arra valami okosság nincsen, csapágyrögzítő vagy más valami amivel orvosolható esetleg?
Családi tulajdonban van a gép új korától, ezért is álltam neki, de már nagyon kezdem megbánni, mert ez is kopott, az is lötyög, amazt is cserélni kellene...
A dugó tetejéről benzinnel le tudod mosni a kokszot, beitatott rongy vagy ecsettel mosogatod, féktisztító is megteszi. Kicsit játékos, de ha fellazul a cucc lejön. Gyűrűhornyot is ki kell takarítani, én el szoktam törni a régi gyűrűt, azzal sérülés nélkül sikerülni szokott. Azt tartják sokan, kétüteműt nem gyűrűzünk (én szoktam) , ha nagyon vállas figyelni kell, mert az új gyűrűt eltörheti (ilyenkor már fúrás, ha van még benne annyi)
Adva van egy Briggs & Stratton 675 EXi OHV motor. A "nagytapasztalatúak" sajnos javították! Kérdéseim, hogy a fordulatszám szabályzó (regulátor) rugónak mik a (terheletlen) méretei?
Mi a teljes hossza? Menetek száma? Menet átmérője? Az "ablakos" rugórész milyen hosszú? Melyik a képeken látható, amit megrendeljek hozzá? Köszönöm!
Gcv motorok már újkorukban is kicsit szivárognak a regulátor karnál,később kicsit jobban ezek ilyenek. Kuplungnál? az inkább hajtómű felső csapágy esetleg gcv kuplung oldali csapágy(ez utóbbi ritka)
Öreg gépek, mindegyiknek sok a nyűgje. Alkatrészt is nehezebb venni hozzá, mint a mai rotákhoz. Ha esetleg nyugdíjas vagy és van elég időd foglalkozni vele akkor érdemes venni.
Szia. Sajnos nekem nincs, de próbáld meg a (veteran. hu) ên az mpm10 hez itt kaptam gêpkönyvet. Nêzz szét először rajt, ha nincs akkor regisztrálj, és nyiss egy topicot hogy ilyet keresel/tanácsokat kêrnêl. Sok okos emberke van rajt.
Helló mindenkinek. Keresnék Csepel csk-03/P-125 kerti traktorhoz gépkönyvet. Esetleg valaki tud e alkatrész beszerzési forrást hozzá ??? Konkrétan a kuplungja ment tönkre .
Én pont az idő és energia végessége miatt szeretnék könnyíteni magunkon a józan ész határain belül, azért gyűjtöm az infót. Na meg mert pillanatnyilag van egy rotám ládában visszakapva, hiányzó dolgokkal...
Ásást kiváltani kis géppel nem lehet,szántáshoz legalább 200kg önsúly min 12colos kerék és sétáló sebesség(3-5km/ó) természetesen nem homoktalajról beszélek. Sajnos, már többször leírtam, a rotálás egy szükséges rossz(szárítás talajszerkezet rombolás). Szántani elfogadhatóan lehet már 5-6l LE-s géppel de az előzőleg leírt adatok szükségesek. Itt az én gépem gcv160 motor(5,5LE) és szánt. https://www.youtube.com/watch?v=MaJ_eWRYCKghttps://www.youtube.com/watch?v=iuPRMhRNP6s a két felvétel között csak önsúly és felni gumi módosult minimálisan.
Azért is kérdeztem, a szenvedésnek nincs értelme, de ágyúval sem akarok verébre, mivel tapasztalatom csak rotálással van, így kérdezek és gondolkodom. Köszönöm a válaszod!
Szerinted amennyiben eddig művelt területen szeretném az eddigi ásást kiváltani akkor az általad említett Le-nél kisebb gépek is elegek lehetnek vagy sem (jófogáson kis pár lóerős gépeket is árulnak ekével, azért is kérdeztem)? Évi pár használatra a hobbikertben az általad említett gép nekem túl komolynak tűnik, de nem értek hozzá szóval bocs, hogy visszakérdezek.
Ez öröksèg sokáig pihent de megpróbálok èletet lehelni bele .
Van egy 5.5 lovas szentkirályi gcv 160 motorral aminek a hajtóműve darabokban most próbálunk egy kis esztergályos munkával meg új csapágyakkal èletet lehelni abba is .
Èrdekesen volt összerakva a kókány kizárva mert annó a boltban lett vève ujonnan .
A csigatengelyen a hajtóműben alul van egy kúpos csapágy .
A tengelyen a nagy multu gyártó elfelejtett vállat kikèpezni a csapágynak csak felillesztette a tengelyre ès összeèpítette így .Ameddig nem ment el az illesztès a csavarónyomatèkra addig nem csúszott fel a tengelyen a csapágy aztán igen ès ugye a görgőkosár hozzáèrt a csigakerèkhez ès off .
Nem tört fog mert görgő nem jutott a forgattyúsházba .
Írtam egy emailt a gyártónak hogy gratuláljak a kivitelezèshez meg ahhoz hogy sikerült telerakni USSR csapággyal az egèsz hajtóművet .
A csapágy belsőgyűrü támasztását az illesztès meg a csigamenet kezdèse vègezte azaz a 360 fokos váll helyett volt vagy 270 .
Körmös kerêk a nagyobbiknaz a gyári allítható nyomtávú, a kiseebbik egy 14" fiat acél felniből csinált körmös kerêk.
Műltkor a jofogáson nyomtak körmöskerekeket, de 35 ezer volt a két pár. + posta. Rá adásul csak egy párhoz volt állítható tengely. Az acêl felni átalakítása nem került 5 ezerbe.
14 es köracél fogja fel / össze a kapákat. Tagonkênt vannak. 2,3, 4 tag. Jobb bal oldalon
Leveszed az M 14-es anyát aznegyik oldalon nálam az egyik rá volt hegesdztve. Finoman vissza ütöd , ki húzod a 14-es pálcát kb jó 1 mêter ha a hosszú van benn.
Közêpen a kihajtás 27-es hatszög.lehet hogy be van rohadva. Akkor csavar lazító , benzi gázolaj kalapács. Előbb utóbb eindul.
Tank alá a gumi bakot én is cseréltem. Bementem szombathelyre , vittem a bakot és eheez hasonlót vettem. Már nem tudom, hogy melyik boltba. De biztosan tudnak segíteni tanácsot adni valami jó csapágyas v. gépalkatrészt árusító boltba.
A szárnyas anyakat keveszed, és magad felé mozgatva leveszed a burkolatot.ahol a két burkolat össze ér ott valahogy be van "sliccelve" biztos ott fog. Mozgasd, kicsit gumi kalapáccsal ütögesd..
Igaz 2ütem, meg talán 30+ éves de teszi a dolgát. A másik gêpem Robix 116. 5,5 Le . kapálni jó vele, amikor már az Mpm megtörte a szántást. Sűly is kell hozzá.
Mekkora illetve milyen gépet érdemes nézni, hogy ne csak rotálni, hanem pár napos ásást is kiválthasson az ember a géppel, azaz "szántani" lehessen vele?
Most ott akadtam el hogy nemtudom kivenni a csapágyat a hajtőmű 2 oldalábol, mert kiakarom cserélni a szimeringet mert folyik mellette az olaj de nemtudom kiszedni...
Hol tudnék venni motort rá, mert keresgettem jófogáson de csak komplett robik vannak. Ez egy robi 50es gépnek volt a hajtása, ha jóltudom rámegy az 55 ös 155ös is.
Sziasztok. Erre a hajtásra szeretnék fabrikálni egy simson blokkot. Csinált már valaki ilyen? Arra lennék kiváncsi hogy a hajtást hogy lehetne megoldani?
Túl egyszerű lett volna, már jól bekevertem az ismerős-ismerősét, aki esztergált volna, mert rámértem a főtengelyem átmérője 17mm, szóval ez a távtartó méret nem jó az enyémhez...
Az íves reteszt bármelyik valamire való csapágyboltban meg tudod venni fillérekért. vidd magaddal a főtengelyt, meg a kuplungot + az infót, hogy 3 x 6,5.
Nem csak arréb kerül a föld, hanem át is fordul(feltéve, ha jól csinálják), így a felső réteg alulra, az alsó felülre.
Ha csak rotálunk, az nemigen több, mint 15 cm mély lazítás, és a rota nagyon porosít, tömörödik utána a talaj, levegőtlen lesz, szaknyelven: rombolja a talaj szerkezetét.
Egy jó kézi ásás, jó erőben lévő emberkével legalább 25 cm mély forgatás(haj, de régen csináltam, akkor még élveztem is!)
Kerti kisgéppel soha, de még a TZ4K, japán kistraktorok ekéi sem tudják ezt a mélységet, max. 18-20 cm.
Ha egy őszi szántás jól kifagy, amire sajna egyre kevesebb a lehetőség, élvezet tavasszal elmunkálni: morzsalékos, porhanyós a talajfelszín, alatta lévő réteg pedig levegős, rögös, amit igencsak meghálál a gyökérzet..
Mikor még nem voltak rotakapák, képzeljétek: a kiskertben(veteményesben) a szántást elgereblyéztük, ami max 3-5 cm mélyen kotorta meg a szétfagyott rögöket, ez éppen elég arra, hogy tudjunk bele vetni, és egyúttal le is zárja a felszínt, nem engedi kiszökni a nedvességet.
Mióta nekiesünk a jól átfagyott őszi szántásnak a rotakapánkkal, egyszerre több ponton is elb..szuk azt, ami addig jó volt:
- 10-15 cm mélyen átforgatjuk a még nedves talajt, lesz ott galacsin is bőven, vagy elporosítjuk, ha már nem annyira nedves
- az alatta lévő réteget pedig összetapossuk, tömörítjük.
- ez a fellazított réteg teljesen kiszárad, ha jönnek a böjti szelek, a galacsinok kőkemény rögökké száradnak, aztán meg szidjuk a vetőmag cégeket.
- becslésem szerint így a talajban raktározott víz 10-20%-a szökik el néhány nap alatt, mégpedig foltokban változó mennyiségben.
Aki csak teheti, sarabolót használjon, vagy ne restelljen gereblyézni.
A sarabolóval elművelt őszi szántás közelíti meg legjobban az ősi, gereblyézési módszert.
Persze a különböző kötöttségű, vagy éppen lazább talajon ez eltérő módon értelmezendő.
Ajaj még a kis kuplungban is van többféle: van ami felül a tengelyvégre a másik nem ráadásul 5mm magasság különbséggel is léteznek és elméletileg csereszabatosak, én is szívtam velük kellett minimális buhera. Én a fórumtársnak sajna csak azt tanácsolnám vegye párban, vagy vigye a boltba a régi párt és akkor már válogathat.
Igen, már próbálkoztam eddig a tomos motor témával, eddig nem nagy sikerrel. Ráadásul a kuplungagy is odavan, mivel szintén ritka mint a fehér holló, így azt is kutathatom, a gép meg már nagyon kéne, hogy működjön...
kösz ez teljesen el volt nyírva,középen belefúrtam és kifordítottam egy csavarhúzóval a két felet
Hol van olyan shop ahol,ÉK IS VAN ÉS FELSŐ KUPLUNG IS VAN KF4 (110 a ferrodol átmérő) eléggé ki van tágulva az ékpálya nem akarom visszarakni,nem az én gépem,költhetem a pénzt.
Eddig olyan helyet ahol minden van még nem találtam.
Ebben maximálisan egyetértünk, bár ezt a kenyeres mondást nem ismertem. Viszont írtam, hogy egy jó ásó, egy szabadnap (és pár sör) kell egy akkora terület felásáshoz. Arról már nem tehetek, ha valaki minden áron rotálni akar ásás, szántás helyett. Majd rájön a kényelem /k/árára...
Öregnek ugyan elég öreg vagyok, igaz lóval már nem szántottam, csak kukoricát "húzattam" (fiatalabbak kedvéért - ekekapáztam) egyszer-kétszer lóval, de az is vagy 40 éve volt... :)
Tomos motor !! Esetleg a Tomos gyárnál (tudtommal szlovén) megpróbálni az érdeklődést, vagy esetleg déli szomszédaink fórumain. (Ezt a távtartóra értem.) Lendkerék éket meg esetleg gömb, vagy lapovasból házilag is ki lehet reszelni.
Az alsó kuplung fèl alatti csapágyat cserèltem 6007 zz .
A hajtóműre visszatève a motort először minden rendben volt zajtalanul működött majd elkezdett hangot adni ès meg is állt mintha megszorult volna . A motort levève ismèt forgott szabadon a hajtómű ezt többször is produkálta .
A hajtóműben az olajszint megfelelő .
Van valami ötletetek mi lehet a jelensèg oka ?
A csigakerèk fogai megvannak ez az olajbeöntő nyílason keresztül körbeforgatás után látható .
A csigatengelyen kèt csapágy van a kuplung felől egy 6005 Z az alsó vègèn egy 30204 kúpgörgős csapágy .
Az öreg paraszt emberek akik mêg lovakkal szántottak, azt szokták mondani, hogy 1 szántás 1 karêj kenyêr, 2 szántás két karêj kenyér.
A mai világunkba minden megváltozik, de vélemênyem szerint az ásást/szántást, mint ami nálunk is van kötött agyag föld, csak a rotálás nem helyettesíti. Főleg ha még hozzá vesszük, hogy nêha igen csak meg kell trágyázni. (Szerves trágya, vagy zöld trágya) ezt bele/alá kell forgatni. Csak a mű trágya nem sokáig jó. Egyre tömöttebb lesz a föld.
Szia. A kertem, Kb. amit művelek, 55x13 m. Félig kötött talaj. Egy KF-04-es 5,5 Le.-s Briggs motorral hajtott gépem van. Igaz 3 évente kap egy szántást is kistraktorral. Egy ismerősöm megcsinálja. A rotakapa már elég, de a petrezselyemnek és a répának Kézzel szoktam az ágyást felásni. Mélyebben lehet. Tehát kell oda egy 4,5-5 Le.-s gép. (szerintem)
Ó, hát az csak egy 10x20-30 méteres csík. Egy jó ásó, egy szabadnap és pár doboz sör... :))
Igazán erre valaki olyannak kellene válaszolni, akinél hasonlóan kötött talaj van és kisgéppel műveli. Bár mezőgazdász vagyok, de ezekkel a kis gépekkel csak saját helyi tapasztalataim vannak. Mint írtam, nálunk barna homokos talaj van és ez teljesen más gépigényű. Nincs a szomszédságodban valaki aki rotakapát használ és segítene a gépválasztásban?
Tényleg csak tipp szinten arra a talajra az ásás kiváltásához szerintem kellene egy minimum 5-6 lóerős és 30-35 kg-os gép (ha jól emlékszem az MPM2-es talán 2,2 lóerős és 18 kg.) A gép súlya fontos, hogy ne "pattogjon" a talajon és a választásnál arra is figyelni kell, hogy a művelési mélység a kapatengely alatti rész + 4-5 cm maximum. Tehát ha oldalról nézed a gépet, akkor gyakorlatilag a tengely "vastagsága" és az alatta lévő kapatag adja ki a művelési mélységet. Ha ennél mélyebbre engeded, akkor nagyon erőlködik, "fogja" a motort, nem lesz haladós vele a munka végül elássa magát a gép. Az ásás kiváltásához kellene egy kb 28-30 cm átmérőjű "kapahenger", mert az már 18-20 cm mélyen átdolgozza a földet.
Ott a talaj nedvessége sem mindegy. Ha száraz bele sem megy a kapa, ha túl nedves akkor meg nagy "galacsinokat" gyúr. Ezt majd kitapasztalod...
Konkrét gépet nem tudok ajánlani, mert nem ismerem a ma kapható típusokat. Vannak itt ebben sokkal járatosabb emberek és talán majd válaszolnak.
Hát, ha felásom a területet, onnan már sokba nem kerül a porhanyítás, az már csak jutalomjáték az ásózáshoz képest.:D A cél az lenne, hogy a nehezét kiváltsam valahogy.
Zöldségek alatt kb. minden dolgot értettem, répa, paradicsom, pasztinák, káposzta, paprika, uborka, stb. Igazából nem a legjobb sportág felásózni 2-300m2 kötött vályogos földet, azt akarnám kiváltani rotációs kapával. Esetleg van tipped, hogy milyen gépet lenne akkor érdemes nézegetni?
A leírtak alapján arra nem igazán alkalmas az MPM2-es. Szántott/felásott föld porhanyításra (magágykészítésre) és sorköz művelésre ("kapálásra") kiváló, de ásás, szántás helyett nem jó, ahhoz nagyobb gép kell.
Ez kicsi, könnyű gép ehhez, a művelési mélysége is kevés, főleg kötött talajon. Még nálunk a homokos talajon is kell legalább 4 lóerős és 30-40 kg-os gép, hogy 2 menetben 15 cm mélyen "felkaparja" a szántatlan földet.
Persze az sem mindegy, a zöldség alatt mit értesz. Salátának, hagymának esetleg elég lehet a 8-10 cm mélyen megrotált föld, de répának, petrezselyemnek a 15 cm is kevés és a krumpli is jobban szereti ha mélyebben laza a talaj...
Ha nincs meggyötörve a régi, simán vissza rakható. Finom kocogtatással vissza megy. Ha sorjás az ék széle, finom reszelővel, tűreszelővel érdemes lesorjázni. Úgy szoktam visszarakni, hogy a tengelyvég felőli oldala egy picikét mélyebben üljön a reteszhoronyban, de csak egy gondolatnyit, hogy könnyeben felkerüljön az agy.
Üdv! Az lenne a kérdésem, hogy kb. milyen erős, mire elég egy Ducati Mpm2-es rotacios kapa, mennyi a munkamélysége?? Elsősorban használtak közt nézelődök és arra jutottam a kommentek alapján, hogy elég megbizhatóak, akár jobbak is mint egy kétszer annyiba kerülő mai gép. Kötött földön haszunálnám, ott ahol a gyümölcsfák miatt a traktor már nem fér be. Párszáz négyzetméternyi földről lenne szó, ebbe mennek zöldségek, krumpli stb. Előre is köszönöm a segítséget, tippeket.
szívesen lefotózom, az én gépkönyvemben a 38 és 39. oldalon a berántórész van, a 40-41 oldalt küldtem, a 42.és 43.oldal lényegében ugyanaz, csak az alkatrész jegyzék ugrik a 34. tételtől.A 36.oldal a gyújtásrész. Ird ide, melyiket küldjem.(Ha akarod, az egész könyvet tudom szkennelni, de inkább E mail cimre küldeném, mert itt a fórumban kicsit nyűgös ekkora terjedelmet.)
Köszönöm a linket, csak egy a bajom, hogy nem beszélek tótul. Bár születési helyem miatt (Tótkomlós) kéne, csak drága jó Apám elfelejtette megtanítani velem. :)
Mindegy szótár van, időm van (kora reggel és este), valamennyi műszaki érzékem is, majd összeokoskodok valamit. Legalább ennyihez is hozzájutottam.
A felső csapágyra azért nem gondoltam, mert még a megbontás előtt a kuplung alsóval együtt próbáltam mozgatni, de nem éreztem kottyanást, viszont némi hangja volt az elforgatás közben.
Ahogy most a mosást említetted ősszel lemostam magasnyomásúval életében először. és a kiemelő villa alatti rugó és alsó rugó-tányér kissé valóban rozsdás volt így vélhetően alatta a csapágy is kaphatott!
Akkor nem kopásból eredően melegszik!
Valószínűleg igazad lesz!
Kérdés, hogy segítene-e ha kimosnám?
Mivel kétesélyes és már szét is van szedve inkább lehúzom és rakok rá újat.
3 csapágy? én igaz a robi 66 gépet nem ismerem,de az furcsa hogy csigatengely felső csapágyról nem írsz. Kf-nél általában először a csigatengely felső csapágy lesz kuka(rossz olajozás por és tulajdonosi mosás)
Segítségeteket kérném a Robi 66B kapálógépemmel kapcsolatban:
Briggs Sprint 4 LE motorral szerelve. Kb 20 métert tudtam dolgozni vele múlt hétvégén, mert mély művelés közben többször rá kellett kuplungolnom és felemelni a kapatagokat, mert lefulladt volna a motor. Volt, hogy a hajtás megszűnt és a kuplung nyikorgó hangja volt hallható. A sor végén megálltam és akkor vettem észre, hogy hajtóműház gőzöl - erősen fel volt melegedve.
Ezt követően levettem a motort, hogy megnézzem a kuplungtárcsa kopottságát, de vastagságra szinte gyári, (megmérettem egy újat) teljes felületén épp.
A hajtóművet is megbontottam, de mind a három csapágy tökéletes. Sem a csigatengely alsó csapágy, sem a hajtás tengely csapágyak nem kottyannak semmit.
Ez nem egyszerű így. A kérdés, hogy a henger volt- e már fúratva és ha igen, hányszor. Ahogy nézem 39 mm a henger átmérője. Ha megméred és annyi, akkor a 39.5 mm-est kell hozzá rendelni.
Ahova én viszem fúratni a hengereket ott elötte vinni kell a dugattyút gyűrükkel. Csak most ha megkell furatnom a hengert nemtudom milyen dugattyúval lehet helyettesíteni a Robi50 gyári dugóját mivel nem kapni Robi dugót.
Megvettem ma a rotakapát,sajnos dugattyú nincs benne henger belseje megvan húzva biztos valamikor megszorult, szikra van szép nagy de igy sokra nem megyek vele. Hengert kéne fúrni, csak az a kérdésem hogy dugattyút milyent vegyek bele, fogalmam sincs hogy lehet e helyettesiteni másikkal a Robi 50es dugattyúját.
Én egy MP50 es motornál csináltam olyat gyenge szikránál,hogy agyújtótekercsre egy sort még rátekertem hasonló átmérőjű zománcozott huzalból. Mindjárt jobb lett aszikra és indult is a motor.
Nos lehet szikra hiba is , vagyis kicsi a szikra (?) Nekem is volt már ilyen probléma . A gyertya kint szép szikrával viszont a helyén már nem lehetett . Nekem a lendkereket kellett delejeztetni meg egyébb gyújtást alkatrészt , és indult is azóta ( robi 151 gépnél voltak ezek a problémák ) . A motor fúra lett és minden csapágy ,szimering cserélve volt . Én is csak felújítottam 2005 ben , azóta max 2 tankot pöfögött ki és azt sem a földben . Lehet ott kéne még keresgélni esetleg .
Igen azt olvastam. De ennyiért ingyen van szinte, mondom akkor megveszem, felújitom megcsinálom. Van amugy egy szentkirályi tecumseh 35 ös rotakapám is.
Ha jól látom ezen francia motor van. Legyen szerencséd, hogy beinduljon és jól működjön. Először tank és lészűrő, utána próba. Az utánfutót el fogja húzni, de járókerék és lassító adapter ajánlatos hozzá.
Sziasztok. Sikerült ma üzletelnem egy Robi 50es rotakapát. Kicsit hiányos állapot de 5ezer ftba kerül holnap megyek ért.
Remélem betudom üzemelni elvileg motor átfordul, fellelt állapot. Majd én rendbehozom. Tudtok valamit hogy mirekell ennél a gépnél figyelni, esetleg akinek van mi a véleménye, utánfutót elhúzza?
Azért annyit hozzátennék a rotátor nem rögtörő, sajnos az én hozzáállásom szerint szükséges rossz. Normális időben végzett rotálásnál a fordulat szedi szét a rögöket de sajnos a nagyobb fordulat nagyobb porosítás talajszerkezet rombolás.
Esetleg a használat előtt megtakarítod a gyertyát akkor elindul ? Pedig a keverék aránya nem igazán lehet gond , ha csak nem a 95 ös benzin . Nekem is volt ilyesmi problémám , 1;20 keverek van előírva a stabil motoromnak . De a 100 benzinnel müködik 2. rántásra , a 95 benzinnel meg 10-15 ik talán . Meg , meg lett fúrva is . Így most működik ,de elsőre a 100 as benzit próbáld meg .
Ja és az a gyertya hogy nézki amikor nem indul el a motor ? Kormos vagy taknyos vagy a színe milyen ? Az is árulkodó lehet .
Remélem majd lesz valódi válasz (lyuktávolság), a kf tengelye 25mm az rk tengely szintén,legrosszabb esetben a csőtengelyen új lyuk kell. természetesen ezt a hajtómű kimenőtengelyére szerelhető "univerzális" láncos felezőre értettem.A kuplung közé-elé szerelhető ékszíjas esetleg láncos más helyzet sajnos.
Ha mondjuk két hét múlva előveszem, nem akar majd beindulni. Ha vennék egy új gyertyát, azonnal indulna, de már kicsit unom az alkalmanként új gyertya vásárlását.
Így ilyenkor megy a szenvedés, rántgatás, aztán ha szerencsém van beindul. Ha beindult, onnan már gond nélkül megy.
Szóval a legelején az indításnál cseszi el a gyertyát valahogy...
A benzint én keverem, 95 + stihl kétütemű olaj. Az arány: 1:50
Körmös kereket szeretnék venni rotációs kapámhoz. A legtöbb hirdetéshez az van írva szentkirályi kfhez való. Nekem rk02es gépem van jó lesz hozzá? Vagy más a kialakítás és nem fog stimmelni?
Szintén a traktormintásra szavaznék. Nekem az eredetileg 5x12-es terra felnin 6x12 gumi van,az 5x12-vel előfordult hogy rugdosott 6x12-vel nem teszi igaz közben az összsúlyt is növeltem. Egy nagy hátránya volt a 6x12-nek az ára.
Farmer mintás (?) Nos fogalmam sincs az milyen . De a szántásnál a kopott traktor mintás gumival is akadnak kapaszkodási problémák . Legalabb is én azt érzékeltem a Pf 62 es gépemen . Persze 27 cm melyre le menni egy 7 pacis trakival , az sem a termeszetes dolog .
Szántásra, krumpli ültetésre, és kiszedésre tervezem használni.
Maga a szerkezet állandóan fenn marad, a lap lánckerekeket a lánccal egy fél perc alalatt le lehet húzni a 27-es hatszög tengelyről.
A tengely a hajtóműhazban lévő könnyedén kihúzható.
Rotálásnál nem okoz gondot a hajtóműház fenn maradása.
Egyedül a levegőszűrőt kellett 6 cm re előbbre, és kicsit feljebb tenni. Ezt úgy oldottam meg, hogy egy L alakot csináltam lapos vasból (20x10) az L hosszabb szárát rögzítettem 2 db csavarral a régi konzol helyére, a rövidebb szárát a végén átfurtam 10-es furat, a levegőszűrőre tettem egy eresz csatorna felfogatót, és ezt rögzítettem a 10- csavarral. A karburátor és a levegőszűrő között a gumi harmonika cső (gyári) megmaradt, a levegőszűrőből kiálló csonkot hosszabítottam meg. Csak most nem egyenes a cső, hanem kb 30° emelkedik a levegőszűrő felé.
Így későbbiekben talán ki tudom cserélni a gumit a járó keréken nagyobbra. Most 5.00-12, a nagyobb 6.00-12 lesz. Ez átmêrőben és szélességben is nagyobb.
Viszont kérdezném:
Melyik mintázatu lenne jobb: Traktor mintás, vagy a farmer mintás???
A farmer mintás (ha jól írom,) egy kicsit másabb mint a traktor mintás.
Mpm 10 re csináltam egy sebessęg felezőt. Gyakorlatilag 3 sebességes, éksíj áthelyezéssel. De a legkisebb is ok volt. (82, 151, 169)
A gyári hajtó tengelyre ment a 14 fogas 1/2" lap lánc kerék a furatába 27-es (6)laps dugó kulcsot hegesztettem. Ez hajtja a 28 fogas 1/2" lap lánc kereket. Mindegyikből 2-2db. Kell. Csapágy 6207 ZZ kínai.a többi hegesztés vágás esztergályozás. A vêgên a levegőszűrőt kellet 6 cm előbbre tenni, hogy ne legyen útba a kerêknek.
Van ket Robi 55 ös gép ,amit agy ismerős papi kezdett el felújítani , de sajnos nem volt ideje befejezni . Én vettem az alkatrészeket neki ,persze a mami nem is szeretett ezért . De most hozzám fordult . Eladásra kínáljuk alkatrészként . . Nos a két motor a rota és a fűnyíró meg az alkatrészek is egyben 17000 ft ért Kosdról vihető , tel sz: húsz 80 tizenegy 859 en elérhető vagyok .
ISEKI AC2 tűszelep köszi a segitséget Tatabányán a Pink motors nál kaptam tűszelepet fészekkel Kawasaki motorét pont jó. Az eldó kislány nagyon segítőkész volt. Ezúton is köszönöm neki. Összeraktam tökéletesen indúl. Még légszűrőt kell szereznem. A cikkszámot lefotóztam hátha jól jön másnak is.
Sziasztok. Segítséget kérnék ISEKI AC 2 rotakapához keresek tűszelepet vagy csak szeleptűt. Ha van valakinek és megválna tőle kérem jelezze. Illetve hol tudom beszerezni vagy mivel helyettesíthető. Köszönöm.
Én azt javasolnám szedd szét a kf04 hajtást remélhetőleg a régi fajta(ház) s nézd meg a csigahajtást, ha jó elég csak motort venni sőt még csigahajtás cserénél is megfontolnám.
Szep estet tisztelt forumtarsak!Olyan kerdessel fordulnak hozzatok hogy,kapalogepet vennek itthonra kb 1000nm2 kertembe.Szeretnek vele meg utanfutot huzni,mivel itt faluhelyen kissebb targyak rovid tavon valo mozgatasahoz nagyon praktikus.
Mivel van utanfutom azt ujitom fel kicsit,volt egy nagyon regi traktorom KF-04-es Brigss motorral 3,5 lovas szentkiralyi,betoltotte a 30 evet most lett totalkaros vegkepp.Egy Quantum 60-ast szeretnek venni helyette 675-os Brigss motorral,errol az uj motorokrol mik a tapasztalatok?Hasznal valaki kozuletek ilyet?A regi szinte elpusztithatatlan volt.
Egy Rk-02-es mennyit érhet? Briggs Quantum 4.0 motor van rajta. A motor és a kuplung gazdasági totálkáros ezért alkatrésznek szánnám. A lehajtás jó. Van hozzá egy kocsiváz is, azt csak deszkázni kell.
Hali! Megnézem. De csak a jövő hét végén megyek megint ki a telekre, remélhetőleg, akkor tudnám lefénykézezni, bár nem tudom hogy ez látszik -e a benzintanktól?
Szia. Nekem is Tecumseh indián rotakapám van. Nekem az a gond hogy a gázszabályzást nemtudom beállítani. Nemtudnál nekem egy videót küldeni arról hogy, hogy van neked beallítva(csavarok hogy állnak). Gázkar húzásával hogy változik a gázadás... stb. Nagyon megköszönném. e-mail cimem: bognar.roland@freemail.hu A géped hiba okát lehet az eltömődött karbi is okozhatja ahogy mások is irták, pucold ki friss benzint bele, tankból engedd le a régit fújkodj át mindent, eseteg féktisztítóval mosasd át, ha eddig működött nagy baja nemlehet.
Semmit nem írtál a gépről hogy 4T 2T-e,milyen a karburátor,általános motorszerelési logika szerint én ezt csinálnám.
-Ha 2 ütemű és nem történt karburátor elállítás ,akkor már gyanakodnék hogy főtengelyszimering,de kipucolnám elötte a karbit,átfújnám kompresszorral,és a légszűrőt is cserélném vagy mosnám ha olyan,és a benzinszűrőt is,ha nincs javulás főtengelyszimering szinte tuti,a hibajelenséged tipikus főtengelyszimeting,terheléskor átfúj.
-Ha 4 ütemű és szintén semmiféle karburátor elállítás nem történt akkor szintén karbipucolás és légszűrőtisztítás,és a benzinszűrőt is megnézném.
Ha kopottabb a motor 3-4 perc bemelegítés után próbálnám a nagy gázadást természetesen.
Ha bizonyos idő után produkálja ezeket még a tanksapka szellőzését is megnézném,bár ezt csak a biztonság kedvéért,mert ha szimplán egyre kevesebb benzint kapna még pörgősebb is volna egy ideig.
A leírás alapján 3 ötletem van, ami ilyen hibát szokott okozni.
1, Eldugult a tank "légzőnyílása". Ez a kupakon lévő lyukat vagy lyukakat jelenti.
2, A karburátor (porlasztó) főfúvókájába került valami szutyok a benzinből és az dugult el. Szét kell szedni, rendesen kitakarítani, bicikli pumpával átfúvatni a kis "lyukakat", csatornákat.
3, Ha van membrán a karburátorában, akkor az is lehet "defektes" és cserélni kell egy újra.
+1, Ha van benzinszűrője, az is lehet elkoszolódva. Tisztítás vagy csere...
(Bocs, de nagyon régen szereltem Tecumseh motort így pontosan nem emlékszem a porlasztója felépítésére, de minden gépnél a leírtak okozhatnak hasonló hibákat.)
Van egy Tecumseh Indian rotakapám. A hibajelenség a következő:
Nehezen indul, de ha elindult, akkor is csak közép -gáz állásban pöfög. Ha több gázt adok leáll. Ebben a középállásban elég gyengén lehet vele kapálni. Egy kicsit nagyobb terhelésre ilyenkor leáll , a középgázállásban is. Ha több gázt adok akkor leáll terhelés alatt is. Ha érezni , hogy le akar állni akkor a kuplungot behúzva és a kapákat kiemelve nem fullad le , de csak középgáz -állásban működik így is tovább. Amit még észrevettem, hogy a tanknak félig kell lennie benzinnel , mert akkor nem akar járni / elindulni. Annyit még , nincs agyon-használva , csak tavasszal és ősszel használom egy 250 nm -es kert rotáláshoz. kb 8 éves a gép. Köszönöm előre is a segítséget.
Alapvetően 3 féle mintázattal kapható a 400x8-as gumi.
1, Sima, csak hosszanti barázdás "talicskakerékre" való.
2, "Rendes" futófelületű, főleg robogókra való.
3, "Traktormintás" ami kis rotakapákra és más kicsi erőgépekre készült.
Árban is ez a sorrend. A traktormintás magasan a legdrágább...
Az elsőt felejtsd el, esetleg csak kis pótkocsira jó - szükségből. Vékony, könnyen defektes, 2-3 év alatt tönkre megy (kirepedezik és már egy erősebb fűszál is átszúrja). A simasága miatt kapaszkodó képessége gyakorlatilag nulla.
A robogó gumik között már lehet találni egészen jó mintázatúakat, de az is inkább csak kocsira való. Trakira csak akkor, ha főleg betonon használod és nem akarsz rá költeni.
A traktormintás ("V" mintás) gumi az igazi. Vastag, erős, jól kapaszkodik és használattól függően akár évtizedekig sincs vele gond. Persze rohadt drága, de még egy pár használt gumi is jobban megéri (ha nem a szemétből kotorták elő), mint az előző fajták. Jófogáson, Vaterán, stb néha egész olcsón ki lehet fogni nagyon jó gumikat. Ha nincs 8-as felnid (tehát azt is ezután vennél), akkor érdemes megnézni a 10-es, (esetleg nagyobb géphez a 12-es) gumikat is, hátha olyat előbb találsz...
sziasztok ,kérdezném hogy a szentkirályi féle rotakapa kuplungjánál ugye nem lehet olaj,zsír,max a kinyomó mozgató részen.
a csapágy a függőleges tengely felső végén itt étengedi az olajat középen a tengelynél,és tele volt nyomva zsírral a kuplung,itt szoros illesztésűnek kellene lennie a csapágynak nem?
csúszkál a tengely benne.
Lehet megszorult a csapágy és a tengely elforog....?
Az ilyen átalakításoknál azért arra figyelni kell, hogy a nyomtáv a kb 80 cm-t ne haladja meg, mert kanyarban az eltérő kerékút és a differenciálmű hiánya miatt szétcsavarodhat a hajtás.
Persze ehhez géptömeg és komoly gumi is kell, mert jelen felépítésben max csak elkapar a belső és megcsúszik a külső íven haladó kerék, de akkor sem tesz jót a hajtásnak...
szintetikus 5W30 at kaptam a helyi kutnal, ebbol kapott. Olyan gondolom van mar egy ideje hogy nem akar leallni, a motornal a huzal megaszakadt korabban, ujra kotottem, de most megint nem akar leallni. Azon a reszen nem erintkezik rendesen megint. Volt ilyen baj mar masnak is a briggs motoros kf 850-ekkel?
Ismerősömnek van egy 150-es Terra kapagépe amire venni akar megszakítót és kondenzátort, és arra kért meg, mivel magyar oldalakon utángyártott alkatrészeket talál hogy rendeljek/hozzak neki szlovákból mert ott biztosan van gyári. Én nem értek hozzá de gondolom amit ott veszek az sem lesz már gyári, nyugodtan meg lehetne rendelni itthonról a cuccokat hozzá, esetleg venni bontottat, bár az vagy jó vagy nem. Hogyan vélekedtek erről a dologról?
A kerti négyütemű, léghűtéses motorok speciális olajat igényelnek, ami garden olajnak is hívnak. Legolcsób a Mol-é, a legdrágább a Hondáé. Legjobb kisgép szervízben, vagy üzletben válogatni.
Nemtudom kapott-e választ de a rota a Szevafém által gyártott Rk 08 típus. Nekem is van egy csak honda klón motorral. 15 évig hibátlanul tette a dolgát de most a kuplung megadta magát. Sajnos nentudnak már alkatrészt hozzá. Közben mire jutott a váltóval?
Nem tudom hogy jól tudom e, kis-vagy nagy kuplung az a kúposnál van. Nekem van felezőm az nagy kuplungoshoz való, de ez centrifugál kuplungos. Nem tudom hogy ezekhez gyártottak e felezőt.
Rotációs kapát kellene vennem de nem értek hozzá. Segítsetek, melyik márka megbízható, mi az az ár amennyit érdemes rászánni? 100-130 ezer körül gondolkodom. Közel fél hektárt kellene legalább egyszer felrotálni, kb 2 évig aktív használatban lenne a gép, utána csak alkalmi, de nem bánnám ha nem menne tönkre ilyen hamar.
A kuplung hordozó tárcsa nagyjából jó, de az egyéb alkatrészek (pofák, csapok, rugók) összetörtek, így csak az alkatrész maradványokat tudnám lefényképezni.
A kuplung dob nem sérült, ezért lenne szerencsésebb ennek megfelelő, 120-as kuplunggal összeszerelni.
Kb. 30 éves Szevafém kapához keresek röpsúlyos, kétpofás kuplungot, Ø120 mm méretben. Sajnos a neten csak 86-os kuplungot találtam, a régi méret fehér holló. Tud valaki segíteni?
Nekem van eladó láncos felező hajtóművem, körmös kerekem és csoroszlyám szinte újak egyszer voltak használva kipróbálásra. Futárral küldöm. Ha érdekes tud lenni kérlek írj, vagy hívj 06-20 455 41 92
Vásárlás előtt állok rota ügyben. 500 m2 en szeretném a masinát használni, homokon.
Nem akarok nagy befektetést, 400-500 ez. ért, mert tudom a határ a csillagos ég. Én kimondottan az önjáró, keréken rotáló gépeket nézegettem.
Az egyik ismerősömnek van egy Futec FX-AF 200 német masinája, 3/4 hold szőlőt rotátorozik vele, van úgy hogy egész nap.50 cs a munkaszélessége, ami nem bővíthető. Pöccenésre indul hidegen is és melegen is. Azt mondja, hogy a kerekek miatt szinte kis újjal vezetgeti. 3 éve használja. Ára: most 190 ezer, de nincsen semmi kiegészítő hozzá, és nem is húzhat utánfutót.
Nekem ez tetszene, de kellenének a kiegészítők!!!
Ami viszont mindenben egyezik az előzővel, az a HECT 750 gép, ami Cseh és kínai koprodukció. Ára: most meg tudnám venni 150 ezerért és van hozzá minden kiegészítő szerszám. (burgonyakiszedő, körmös vaskerék, jobbra forgató eke, töltögető eke, felhajtó rámpa) mindez: 65 ezer forintért.
Amit sajnos nem tud, kis utánfutót húzni, az egy sebessége miatt. 1,4 km/h az önjárása.(igaz nekem ez a sebesség is elég lenne, ha megoldható lenne barkácsolással)
Kérdésem, hogy valakinek van e ebből a Hect 750 rotátorból, használta -e és mi a véleménye.
Csak olyanok írjanak, akik használták, és üzemeltetik.
Olvasni én is tudok a netről, csak az nagyon kevés a hiteles információ.
Szép estét! Évekkel ezelőtt vettem egy KF04-es rotációs kapát Briggs motorral. Csak kapálásra használtam. Most viszont családi házba költöztünk amihez van egy jókora kert. Bővítenem kell. Ekét csoroszlyát valamint körmös kerekeket keresek megvételre. A felező az nélkülözhető? Minden tanácsot használathoz, beállításhoz örömmel vennék!
egy ideje olvasom itt a hozzászólásokat, s most regisztráltam. Kis kerti gépet vennék, ez lehet rotációs kapa vagy inkább nagyobb gép amivel ősszel felszántanám a kertet, kb: 1500m2, tavasszal meg év közben rotálnám, beültettem "pálinka" fával az egészet, így a nagy traktor már nem fér el, aki korábban szántott. Én pedig csak rotálgatom. A föld sötétbarna, mondhatni kötött föld. Igen olvastam, hogy a szántáshoz nagyobb gép kell, szívesen fogadok minden tanácsot lehet használt gép, vagy új, az újak közül kíváncsi vagyok mit javasoltok, annyi van a neten, hogy felsorolni is nehéz lenne, hónapok óta nézegetek-olvasgatok, de hátha van már valakinek itt néhány éves bevált típus. Annyi, hogy szerelni nem nagyon tudok, ha esetleg öreg gépet javasoltok, de azért akad erre szerelő.
Kötött,kemény talajon a gumi kerék nem kapaszkodik.Nekem van egy ilyen gépem már nem szántok vele,de valamikor sokat használtam az eke is gyári volt.Merre felé laksz esetleg kölcsön adnám a kerekeket.
Igen valahogy úgy, csak kérdés hogy Robin hova dugom a 2. csapszeget. Azt gyanítom valami spéci dolog kell hozzá. :)
Neten láttam csoroszja tartót/vonórudat amin a csapszeg mellett van két csavar amivel már lehetne állítani a rúd irányát. Olyanra rátudom rakni az ekét. De azt Robi 55-höz írják.
Valaki tudja esetleg a Robi 66 csatlakozója hogy néz ki? Egy kép is elég lenne róla. :)
Ma hirtelen felindulásból szereztem egy ekét Robi kapához.
Csatoltam egy képet a csatlakozó részéről. Ezt lehet egy Robix 66-hoz csatlakoztatni? Azt nem látom hogy mi tartaná fix pozícióban menet közben. Esetleg hiányzik róla valami? Sajnos a Robi nincs a közelemben még pár hétig hogy rápróbáljam.
Azt esetleg megtudjátok mondani a Robix 66-hoz milyen felezővaló?
De szerintem nem ördögtől valóndolog. Annó a sógorom az ezsterga gêpemre a késtartó csavarjainak a nêgyzet kulcsát úgy csinálta mrg, hogy ki esztergáltam, és utána a furatos részt lánggal felhevítette és kalapáccsal rá alakította. Közbe persze mindíg kellett melegíteni, meg ütni. De szuper lett.
De az biztos, hogy jó lakatost, vagy vízszerelőt akinek vannak palackjai, könnyebb találni.
Szevasz. Nekem is van MPM 10, és sokáig próbáltam keresni 6 szög belső nyílásu csövet vagy zárt szelvênyt. Felvettem a kapcsolatot nagykereskedőkkel akik szintên elmondták, hogy nincs.
Amikor megvettem a gêpet robi kerék volt hozzá 5.00-12. A tengely mint kiderült, úgy csinálták maszekban. Egy csövet kovácsolással (melegen) rá kalapáltak egy 27 -es 6 szögre. Majd a külsejêt meg esztergálták hogy körkörös legyen. Erre heggesztettek egy perselyt hogy erősebb legyen. Utána egy 27 -es hatszöget amelyt kinvan furva 14,5 mm furóval hozzá hegesztettek.
Brutál erős. Bírja a szántást, kocsi vontatást..
Most akarok hasonlót csinálni, de úgy, hogy 27-es dugókulcsot vettem . teszeg rá a külsejére egy perselyt hogy erősebb legyen és hozzá hegesztek egy 27-es 6 szöget.
Ezt a tippet egy szeged kôrnyéki gazda adta, amikor kerrestem amit te.
Olyan kérdésem lenne hogy Oleomac MH 130 kapálógép kihajtó tengelye milyen átmérőjű?Valakinek nincs ilyen gépe vagy nem találkozott ilyennel. Kedvező áron ajánlottak járókereket csak fel tudom-e rakni a kf 04-es hajtóműre. Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni.
Szia! Nem vettem meg már másodszorra is lecsúsztam róla úgy hogy marad a Robi váltó a Honda motorral ! Lehet jó isten nem akarta hogy megvegyem kétszer is keresztbe tett! : ))
Igen. Van hozzá alkatrész a szlovákoknál.Egyébként érdemes megvenni hozzá a kerekeket és a motor felsőt, mert nem biztos hogy passzol hozzá valami is, itt nálunk.
Sziasztok! Van valakinek itt tecumseh motoros rotációs kapája (indián 35) ről lenne szó, abba kellene nekem segítség hogy a gázszabályzó rész hogyan áll, hogy vannak a csavarok beállítva rajta. Egy pár kép vagy videó a működéséről jól jönne. :)
A helyedben én levenném a motort, és a hajtómű kuplungját kézzel forgatva figyelném a kopogás helyét. Lehet, hogy csak valamelyik kapatag ér a hajtómű oldalához. Ezt flex segítségével gyógyíthatod.
Sziasztok! Ma feltöltöttem olajjal, benzinnel az új kf 875 kapálógépet, ellenőriztem, a hajtómű fel van töltve olajjal, mégis, mikor behúzom a kuplungos, elindul a kapa, enyhén kattogós hangja van. Szépen egyenletesen forog, enyhe terhelést is bírja, de picit kattogós. Ez normális? Majd bekopik?
Sziasztok! Hazatért kf 875 extra típusú gépem, briggs 875 exi motorral van szerelve. Megtaláltam a motorolaj és benzinbeöntő helyét, a hajtómű olajat viszont nem tudom, hová kellene betölteni. A gép új, erősített hajtóművel van szerelve.előre is köszönöm.
Erre írtam én néhány nappal ezelőtt: Aki már szántott az tudja, kell a sebváltó, kell a hátramenet. Főleg ahol kerítés van. Aki meg még most kezdi vagy meghallgatja a tanácsot, vagy nem. Majd a maga kárán megtanulja.
Szerintem a hótoló is hasonló. Persze ellehet tolni a 2-3 cm havat kisgéppel is, de ha már 20 cm akkor ahhoz is kell a nagy gép.
joestét mindenkinek érdeklödnék valakitöl nem e tud nekem segiteni van egy rapid szuper 60 szarvkormányos gépem amibe álitolag mag1040 motor van azt szeretném megtudni hol kapok hozá alkatrészt a motorhoz
Sziasztok! Holnap vásárolnám meg kf 875 extra kapálógépemet, nézem a hozzá csatlakoztatható adaptereket és több helyen olvastam a " kiskuplongos" és " nagykuplungos" kifejezést. tudtommal ami az általam nézett gép normál kuplungos, tehát akkor old, ha behúzom a kart, ezért tartósabbnak írják. Tehát a normál kuplung az kicsi, vagy nagy?
Nekem 3 ilyen hajtóművem van. A 80-as évek elejétől indult bennem a rota őrület. Az első motorján még rajta van a Garancia biztosító címkéje, mert kocsiztam is vele.A csapágyakon és szimeringeken kívül csak olajat cseréltem. Nem dísznek vettem, 4200 négyzetméteres szőlőskert + két házikert. Az egyik kapasor igen szépen elvékonyodott már.
Én nem mondom hogy egy 50 kilos kapát nem lehet felsúlyozni, de azt valószínű nem arra tervezték. Szerintem a kuplungja is gyenge, a kereke is kicsi, nem szántásra tervezték. Esetleg egy felezővel lehet javítani a helyzeten. Aki már szántott az tudja, kell a sebváltó, kell a hátramenet. Főleg ahol kerítés van. Aki meg még most kezdi vagy meghallgatja a tanácsot, vagy nem. Majd a maga kárán megtanulja.
Tudtommal a kf04 hajtómű áttétele 1:28 ,nem a moci a meghatározó az csak annyiban milyen végfordulatra van beállítva. Régebben 3400-3600-ra állították bejáratás után,jelenleg olyan 3000-3200 körülire. Nekem az egyik dragonon fixen fenn van a felező igaz ekszíj átdobással megy 1:1-ben is(ez létezett gyárilag ilyen összetételben kf04 extrában is)
Nagyon régen valóban volt kf 8lovas mocival,jelenleg nincs nem gyártják. A kf extra 875 az 190cm3 és 6,5le a régi szabvány szerint mérve az új mérési mód szerint olyan 5le körül, ne aggódj ez az erő bőven elég. Nekem az r250t gépen a 8 lovas briggs helyett gcv160 moci van és kényelmesen szántok vele. https://www.youtube.com/watch?v=MaJ_eWRYCKg
Igen a csigahajtásnak nagyobb a vesztesége ezért jobban melegszik viszont egyszerű olcsó ezért használják. Nekem a könnyített kf hajtás(csak a ház a könnyített a csigakerék tengely ua.) igencsak sokat ment s még használható a csigakerék-tengely páros. Évente 0,5-1 hold területet rotált kb 10 éve.
Mostanában készülök. Venni ilyen masinát, mêg soha nem használtam rotakapát, ezért érdeklődöm itt, hozzáértő szakik között. A 875-ös elvileg 8 lovas motorral, erősített hajtóművel szerelt, bár tudtommal a 850-es is .. ez talán jó lesz, bír mi fogja nem tudom mi még az eltérés a 2 gép közt. Szóval csak a motorja erősebb gondolom
Igen, ezt a melegedés dolgot több helyen olvastam, ezért választanám az erősített hajtású kivitelt. A szaladásra pedig ott a felező áttétel. Vagy ettől jobban kopna/ melegedne? Szántásnál pedig több alkalommal járnám meg az adott területet, egyre lejjebb engedve az ekét, többször megállva, had hűljön a gép. Olajat sűrűbben figyelem, cserélem, és a szimeringeket, porvédő gumikat, alkatrészeket is évente, félévente cserélem majd, amihez viszonylag könnyen hozzáférek. Így bízom benne, hogy évekig nem lesz komolyabb probléma vele.
Tegyél már utána egy kis boronát, vagy gyepszellőztetőt! Úgy fogsz rohangálni a fák között ,hogy azt hiszi a szomszéd hogy megkergültél. Nem beszélve az ekéről.
Nem azzal van a gond. Rotálni vagy kocsit húzni még jó ,de ha valami mást akarsz vele csinálni, pl szántani, vagy boronálni, szaladhatsz utána. Különben sem dicsérem a csiga hajtásokat, rossz a hatásfokuk, melegednek, és kopnak.
Lehet kicsit félreérthető voltam: a hajtómű kihajtó tengely az eredetiben marad csak a rotátor egység darabokra szedhető csőtengelyét a toldásoknál erősítettem és fixáltam. A csőtengely legalább is amiket újabban láttam "lemezből" hajlított cső és sajnos csak "összepontozott",az anyagminőség gyenge s nincs folyamatosan hegesztve. Nekem mindkettő dragon 2éven belül a toldásoknál széttörte a tengelyt,igaz nem kímélem, valamikor régen az r250t is széttördelte a rota részt pedig az még jó anyagból volt.
Hogy lehet a tengelyt lefixálni, erősìteni? Ha csak a szélső kapatagok levehetőek, akkor gondolom a gépre már nem is lehet feltenni pl gumikereket, kocsizáshoz, vagy körmös kereket? Bocs, ha hülyeségeket kérdeznék, utoljára kb 15 éve láttam közelről ilyen szerkezetét :) ezért informálódok most, hogy ne tavasszal kelljen, súlyos 10 ezrek és időkiesés árán
Lehet traktor szántást tavasszal rotálni,én kisebb géppel dragon gcv160 motorral és 2x4 kapataggal rotálom az mtz szántását. Nem kell beleengedni alacsonyabb fordulattal sétáló sebességgel ahogy a gépnek tetszik. Lehet 3x kell végigmenni vagy 4x mire eléred a megfelelő mélységet de a talajnak is jobb és a gépet sem kell izzadva tartani,ráadásul az üzemanyag sem fogy sokkal több. Sajnos a mostani szentkirályi rotátorok tengelye elég gyenge a toldásoknál könnyen törik,én megerősítettem lefixáltam csak a legszélső kapaegység vehető le.
Lehet kapni Robihoz váltva forgatóst. Semmi különbség nincs a kettő között. De ha te ezzel szántani szeretnél akkor legalább 200 kilósra fel kell súlyoznod. Ha nagy traktorral lett felszántva akkor bizony csak a rotációra számíthatsz, az is csak boronálás után.
Sziasztok! Szentkirályi kf850 extra gép vásárlása előtt állok, aminek már erősìtett a hajtóműve. Kérdés: jobbos, vagy balos ekét vásárolják hozzá? Mit befolyásol ez?
Körmös kerék kell erre az 50 kg körüli gépre? Vagy elég hozzá a gumi kerék is? 1500m2 telek van traktorral felszántva, tavasszal ebbe szeretnék burgonyát, hagymát, paprikát... A talaj nagyjából vìzszintes. Köszi a segítséget.
Sziasztok. Érdeklődnék hogy egy briggs 4hp rk 02 rotációs kapát érdemes meg fúratni?sokan mondják hogy meg nő a fogyasztása ha meg furatom meg sok pénzbe kerül.
Szia! Köszi a kiigazításért. Nekem is van mind kettő, Csak én azzal voltam hogy a kis kuplungra való átálláskor hozták ezt a "hüle" szabályt, hogy valami kütyüt nyomni kell a folytonos üzemhez. Én sem vagyok a rajongója. (Charlika).
"Ha jól tudom ezeknek a kuplungja akkor hajt amikor ki van engedve." Nem egészen: kis kuplung vagy nagy kuplung ugyan úgy működik, attól függ milyen a kiemelőszerkezet. Kf sorozat nyugalmi helyzetben összekapcsolt behúzásra old. Fk sorozat fordított kuplung nyugalmi helyzet szétkapcsolt behúzásra összekapcsolt a kezelő folyamatosan nyomja hajtás közben(nem vagyok híve). Hajtómű oldalnézetben kiemelőkar függőleges kf sorozat, oldalnézetben kiemelőkar víszintes fk sorozat. Stu
Miért akarod ezt lecserélni kis kuplungosra? Vegyél a motorra 1 ehhez való kuplung csészét. Ha jól tudom ezeknek a kuplungja akkor hajt amikor ki van engedve. A kis kuplungosnál amikor be van húzva. Nekem a még régebbi, az öntvényházas van. ( legalább is az olyan). Legjobb volna ha a kuplungot lekapnád, és elvinnéd egy boltba, hogy ehhez való kuplung felsőt keresel! Különben lehet hozzá minden alkatrészt kapni. Van ebből a házból több féle, öntvényházas, aluházas, aluházas erősített, aluházas könnyített, stb.
Köszönöm a gyors választ. És ezt le tudom cserélni kis kuplungra? A tengely méret az egyforma? Mit jelent hogy régi miben különbözik az új? Alkatrész van hozzá vagy már nem kapok hozzá?
Valaki meg tudná a képek alapján mondani milyen hajtómű ez? A napokban ezzel kapcsolatban érdeklődtem. Talán valakinek ismerős a szerkezet. Előre is köszönöm.
Az oleo-t nem ismerem, a kf könnyített hajtóműnél elsőre néhány óra-tank után olajcsere, a hajtóműbe hykomol 80w90 vagy hasonló a motorba meg valami 10-30 kertigép olaj. Későbbiekben én évente egyszer olajcsere vagy 2x. A hajtóműnél én olajcserénél(szezon előtt) a kihajtó tengely szimering és porvédőt mindig cserélem, kb 10 perc és akkor nyugodt vagyok.
Köszönöm. Válaszod, sokat segített. Ez a 850-es kf extra is befutó lehet, az Oleo Mac mellett. Gondolom, ha nem sok kapataggal, hanem 2*2, vagy 3*3 taggal hajtom, kímélve, időnként megállva, a melegedês és esetleg a túlzott olajhígulás miatt, akkor talán ezzel sem lesz bajom sokáig. Hajtómű olaj kell bele? Ki mit használ? Milyen sűrűn kell cserélni kb?
Nekem van 2db dragon(szentkirályi kf04 könnyített hajtómű+gcv160 motor) ezek közül a fiatalabb 10éves eddig csak szimeringek, csigatengely felső csapágy és kuplung csere egyszer. A jelenlegi gyártásúak ue-k , sajnos a hajtóműház a csavaró igénybevételt meg a rátolást egy időben nem szereti(kocsizásnál megfelelő forgó rúd és szabadonfutós kerék). A kf extra gépnél ott most is a régi típusú hajtóműház van az erősebb bár az is aluból készül,az igazi ha valahol lehet kukázni a régi vasöntvény kf04 hajtómű ház.
Szia! Kínàban rakják össze? Gondolom ott is van valami minőségellenőrzés féle... Fűkaszàm van tőlük, 755 master, azzal maximàlisan elégedett vagyok amúgy Csak saját célra kellene a gép,
Az adapter sem nagyon fontos, de kêsőbbiekben, ha kellene màs gép, jobb lenne csak adaptert venni
. Mostani Szentkirályi gépekről van esetleg értékelhető infód?
Köszönöm az árat és az információkat mindenkinek. Egy tengely méretet kértem még az eladótól az esetleges kúpcsere végett és meglátom tudom-e használni a hajtóművet. Örülök, hogy vannak ilyen segítőkész honfitársak! Szép napot mindenkinek.
Köszönöm mindenki hasznos üzenetét. A marci egy rotakapa vagy csak egy hajtómű? A marci hajtóművet milyen motor hajtja? Mekkora a marci hajtómű tengely átmérője amire a kúpot kell rátenni? Szép napot!
Ha valós adatokat ír az eladó, ne legyen gondod. Legfeljebb venni kell hozzá egy mai szabvány méretű kuplung felet. Mivel a bordás tengely kialakítása egységes, így könnyen cserélhető.
Egyébként ekkora kuplunggal még nem találkoztam. A Rexmaxi hajtómű teljesen megegyezik a régi egy darabból készült KF 04-es hajtóművel. Teljesen csere szabatos.
Szép napot mindenkinek!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Vagy egy rexi maxi vagy rexmax nevű motorom és egy hajtómű kellene hozzá. Találtam egy kúpos hajtóművet az ország másik felében, elvileg egy honda motor hajtotta. A gondom hogy a kuplung kúp mérete 110mm- 135mm amit az eladó megadott. Ekkora átmérőjű kúpot nem igazán talalok semmien alkatrész értékesítőnél sem. Nekem meg 100mm 110 mm es kúp megy a motor meghajtásába. Milyen kuplung illetve hajtómű lehet amit megakarok venni? Van esély hohg ez csak extra méretű kuplung kúp, és maga a hajtómű az szabvány méretű? Előre is köszönöm ha valaki szán rám egy percet!
Szép napot!
A 2 gép közül a 198 RKS-t ajánlanám. De azért nagyon látni ott is, hogy a motort Kínában szerelték, meg a hajtóművet sem 20 évre tervezték. Fogyasztása kiváló. Adapterek nem nagyon vannak hozzá, fűnyíró, ágdaráló abszolut nincs.
Sziasztok!új Oleo Mac mh175, vagy 198rks gép vàsàrlàsàn gondolkozom.
Nézem közben az új Szentkirályi féle gépeket is, ahol tetszik a Honda motor, valamint a szàmtalan adapter csatlakoztatàsi lehetőség. Pl fűnyíró, utànfutó, àgdaràló, eke... Viszont sokan ìrnak esetleges megbízhatósàgról, sűrűbben széthulló hajtàsról.Soha nem volt még kapàlógépem, de az alapvető műszaki dolgokkal tisztàban vagyok ( olaj, gyertya csere, látni takarìtàs nem gond)
Kérdés : tényleg sokkal silànyabb minőségű a hazai technológia?
Ha igen, az Oleo Mac gêpekhez is van ennyi féle adapter csatlakoztatàsi lehetőség? Köszi a segítséget.
Ezt a rugót keresed? Ez nem Briggs alkatrész, a jegyzékben azért nem találod. Próbáld meg szerelőnél, hátha van bontott gépe, amiről leveheti.
De el tudom képzelni, hogy valami erősebb befőttes gumival lehet pótolni. Szerepe csak annyi, hogy a gázkar visszatolásakor a gázszektor mechanikáját visszahúzza. A bovdenos kialakítás csak húzásra (a fordulat növelésére) jó, tolásra (a fordulat csökkentésére) nem. Ez ennek a rugónak a dolga.
Olvastad, az ottani hozzàszólàsokat? Örülök, hogy neked jól működnek a gépeid, a képen is jól néznek ki, làtszik, vigyàzol rájuk, értesz hozzá. Nekem az MTD háza műanyag, eddìg még nem rohad. Olajcsere, takarítàs nàlam a gép karbantartàsàt jelenti. Szerelês alatt a gép megbontàsàt , szimeringek, csapàgyak, egyéb alkatrêszek folyamatos javítàsât, cserêjét értem. Ha jó a gép és a kezelője, erre nincs szükség minden hasznàlat előtt/ utàn. Üdv.
Őszintén fogalmam nincs, annyit látok tudok saját gépeknél alapjáraton a rugó laza nincs előfeszítve, valamilyen csavarral a pillangószelep tengelye ütköztetve van(alapjárati fordulatszám) a rugó maximális előfeszítése adja a max fordulatszámot. Briggs-ből már csak egy maradt-van de az fűnyírómotor(nincs alapjárati beállítás).Hondából gcv160 van 3db +egy kínai klón alkatrésznek esetleg, mindhárom hondánál kissé más a gázrudazat-szektor de a rugók azonosak. Gondolom az azonos teljesítményű briggs kapamotoroknál is azonosak lehetnek a rugók.
Akkor valamit nagyon rosszul csinálok, mert nálam mindkettő tökéletesen működik. Olajcseréken és tisztogatáson kívül más nem csináltam eddig. Ha ezt érted szerelés alatt akkor inkább ne olvass árukeresőt bérbe dolgoztass!
Az MTD fűnyírót nem ajánlom, hajlamos rohadni a kasztnija.
Szia! Ìrd be: àrukereső. Ott ìrd be : mtd55/6 thorx. Ott olvastam a szàmomra nem túl kedvező hìreket. Lehet, ott csak hétvégi hobbikertêszek ìrkàltak, de én sem vagyok profi és nem szerelni, hanem kertet művelni szeretnék. valaki ajànlotta a Honda F 600 gépeket. A befutó szerintem mégis 1 új oleo Mac MH 175 Rk lesz.
Persze ez 1,5* többe kerül, mint az MTD, de a fűkaszàm is o Mac, 755 master, eddig nem csalódtam benne. Fűnyìróból van MTD 395 spo, motorikusan nagyon jó, a többi rész kicsit problémàsabb, mondjuk kemény élete is van szegénynek. Köszi az infókat
Mindegyik briggs honda motoron van szabályzó-visszahúzó rugó lényegtelen hogy nevezzük, Ez a rugó a széllapát-regulátor karral van egyensúlyban-dolgozik ellene,a gázkarral ezt a rugót valamilyen módon lehet előfeszíteni és így változik a fordulat. Van esetleg ahol 2rugós van lágy kemény,es ráadásnak egy nagyon gyenge hosszú vékony rugó kopás holtjáték kiegyenlítő.
Kezdjük ott, hogy én nem vagyok műszaki szaki.Van egy rugó ami a gázbowden végéhez csatlakozik , hogy ennek mi a neve nem tudom, mert a gép eredeti füzetében sincs pontos elnevezése / rugó...lásd mellékelt kép /én itt találtam ezt : http://www.agroflosz.hu/spd/FA3/Gazvisszahuzo-rugo
Mint látod ez egy 150 ftos rugó , az oldal szerint RK -02 es kapálógéphez...na akkor most melyik az igazi ?? :)
Ezt az olajforralásos történet olyan mint Colombo felesége. Nekem kettő is van (charlie ka 45; 55/6) és egyik sem forralja az olajat, sőt még a betöltőkupakot sem lőtte el.
Köszi a segítséget. Esetleg rotalux, agrimotor gépekről van valakinek tapasztalata? A kf Szentkirályi ról sokan mondjàk, hogy a hajtàsa hamar szétesik, az MTD pedig forralja az olajat, -àllítólag-lövöldözi a beöntő kupakot. Viszonylag olcsóbb, de főként tartós, minőségi gépet szeretnék, csak újat. 1500m2 kötöttebb talajra, időnként utànfutózni. 140 cm3 környéki gép kellene úgy gondolom. Màs tippek is jöhetnek, kezdő vagyok itt. Előre is köszönöm.
Nekem valahogy nincs ott olyan hogy képfeltöltés. Persze ugy használnám a gépet, hogy ne pörgessem szét mert tudom a 4t nem szereti. Valahogy majd kitalálom, esetleg valaki nem csinált itt már hasonlót?
Összeszereltem mert nagyon kíváncsi voltam mit produkál, kés le kuplung csésze fel rá a robira. Kapákat viszi szépen meg is próbáltam a földbe megy rendesen vele csak attól tartok ha futót akarok húzni kevés lesz a gáz neki. Ezt hogy lehetne megolfani? Képet hogy tudok feltölteni akkor megmutatnám miről van szó?
Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogyvan egy indán 35 típusú kapálógépem tecumseh motorral szerelve, aminek már elég gyenge volt a motorja és láttam egy ugyanilyen motort csak fűnyírón. A kérdésen az lenne hogy ugye a fűnyíró motoron nem lehet szabályozni a gázt, de a kapálógépen se tudom hogy lehetett e szabályozni mert ugy kaptam, hogy alig működött. Tudtok erről valami infót hogy ha felteszem rá a fűnyíró motort akkor hogy szabályozzam a gázt? Vagy a regulátor szabályoz csak? Utánfutót is szeretnék húzni vele, és alkkor nem kell gázadás hanem a regulátor ad annyit vagy hogy működne? Új vagyok köszi előre is! :)
Nekem 197 rk-m van, már második éve használom, nincs vele bajom. Azt gondold át mennyit akarsz futózni mert ha sokat megéri többet áldozni és egy váltós gépet venni.
Sziasztok! oleo mac rk175 tapasztalatok, használt gépről, tartósságról van infó valakinek? fűkaszám van tőlük és az nagyon meggyőző. kf-et , az újakat, mindenki szidja, de "csak" a hajtás miatt. 1500m2 keményebb talajra kellene, esetleg néha utánfutózni.l
Most már kíváncsivá tettél. A kúpos kuplungnál a motoron egy negatív kúpos csésze van. Esetenként egy nyomcsapággyal. Az nem tud széjjel hullni. Ha a csésze a hajtóházon van akkor az valószínű centrifugális kuplung. Mint pl a Terráknál. De nem tudom milyen géped van, esetleg egy kép jól jönne.
Sajnos pont az ami nekem kellene nem szerepel a videóban.
Nekem a motor kihajtás végén lévő kupos kuplung ami a videon látható csészébe illeszkedik az van darabokban azt kellene össze raknom. De azért köszönöm .Megpróbálom a videót készitővel felvenni a kapcsolatot hátha ő tud segiteni?