Néha befizet minket a cég vezetéstechnikai tréningre.
Egyik alkalommal ott is ezt mondták nekünk, és ki is tudtuk próbálni a dolgot.
Az enyémen ugyanaz a gumi volt mint egyik kollégáén. A srácé friss vásárlás volt, az enyém meg előző szezonos (nem sokat futott).
A vészfékezős teszten (műjégen 40-ről állóra, ha jól emlékszem) a friss gumis autó kb. 10 méterrel előbb állt meg...
A végén úgy foglalta össze az oktató a tapasztalatokat, hogy jobb egy friss Debica, mint régebbi prémium abroncs.
A "saját bőrömön" is tapasztaltam hasonlót, amikor egyik szezonról a másikra veszélyesre keményedett az egyébként agyondicsért Conti TS850 gumi, mentem is újat venni, pedig a feléig sem volt lekopva. Mondjuk, újkorában is egy rakás szar volt.
Annyi haszna volt az ADAC tesztnek h lentebb nyomta a nagy márkák aráit ahogy eszre vettem. A Hankook gumiját nézegettem az ősszel és akkor 20 ezer környéken járt az ara. Most 11ezer. Gondolkodoba is estem... 🤔
Vizes rendszerű a fűtés kiegészítő elektromos fűtéssel. Ha az elektromos fűtés halt be, akkor jóval kesobb kezd el meleget fújni. Legalábbis a dízel O2-ben így van. Ki kell olvasni a hibatarolojat a kocsinak, ha az elektromos fűtés hibásodott meg akkor hibakodkent megjelenik.
Misi P3-as volt a O2-sen a nyári, jártam vele vagy 8oekm (a 4x4 eszi a hátsó gumikat), de forgattam őket vagy 3x is, elkoptak, éreztem, hogy sokat veszített a tapadásból, pedig nem értek el az utolsó kopási jegyet. Október közepén lecseréltem télire, Nokian-ra, arra a Goodyear-es (esőnek való) profilosra, királyság velük közlekedni. Mélyebb friss havon nem túl jók- hamar megtelnek a recék, de a 4x4 segít.
" Südtirolische Busenspiegel szintű szaklapok tesztjeit nézzük"
Nem ilyeneket szoktam nézni. Kíváncsiságból megnéztem néhány gumikereskedő kínálatát, sok hivatkozik tesztre, elég nagy a szórás az eredmények között ugyan arra a gumira. Azt ne kérdezd melyik kereskedőket néztem meg, mert nem érdekel. 2,5 éves a nyári (Cont. Contact 860) és a téli is (Michelin Alpin 5), úgyhogy nem akarok most gumit venni.
Ésszel kell nézni, nekem tök mindegy, hogy az ADAC-nál a gumi szárazon 2,1-et vagy 2,4-et kap és ez talán múlhat sok minden szubjektív dolgon is, de ami aquaplaningra 3,5-öt kap az tuti hogy nem lesz a vízátfolyások királya. Szintén kevéssé érdekel a kopásadat, mert 5 szett gumiból 4-et biztosan életkor és nem kopás miatt cserélek.
Egyébként én pont azt látom, hogy ha nem a Südtirolische Busenspiegel szintű szaklapok tesztjeit nézzük, akkor olyan nagy eltérések nincsenek. Ahol meg vannak, ott hamar kiderül, hogy vannak olyan versenyszámok, amik esetleg nincsenek benne az adott tesztben és amiatt lesz a végső rangsor más.
Számomra ez az Esa-Tecar márka meglepő, életembe nem hallottam róla, talán Svájci márka ha jól emlékszem, tavaly 225/45 R17-be került nagyon előre nyári teszten, idén 195/65 r15-be télibe a második helyet foglalta el. Igaz nem vagyok kísérletező fajta, Conti T860-at szerettem volna, nem kaptam, így Kleber Krisalp HP3-at vettem (azt hiszem 3. helyezet lett). Ennek elődje a HP2 viszont tavaly vagy azelőtt nem volt túl előkelő helyen.
Ahány teszt, annyi eredmény. Attól függően, hogy ki csinálja. Ugyan azt a Continental 860-as gumit láttam legjobbnak és elég jónak is minősíteni. Michelin dettó.
Alapvetően így igaz, de mindig érdemes a teszteket megnézni, mert pl. a Michelinnek (de mondhattam volna más prémiumot is) is van eléggé vert mezőnyben végző gumija és a Kléber, Nokian, Vredestein stb. nem egyszer és nem kétszer bele tudnak szólni a nagyok dolgába.
Ill. alapvetően a hazai árak is erős szabályozó, mert az ár-ranglista közel sem ugyanaz a németeknél mint itthon a más-más ekereskedelmi politika miatt, így itthon a "best buy" adott esetben tök más mint odaát.
miért, a tiéd az? szerintem az octavia csak abs és kerékfordulat-adatok alapján "méri" a guminyomást, illetve annak változását
be lehet tenni a szenzoros rendszert, de én kapásból belefutottam egy olyanba, hogy a gyári felnin nincs is akkora lyuk, hogy a nyomásmérős szelepet be lehessen tenni...
Sziasztok. Van egy Octavia 2 1.6 benzines autóm. Hidrotőke lett cserélve benne és hidegen szép hangja van,de melegen pici kopogás hallható. olaj 5w40 castrol. Mitől lehet ez? Más olajjal jobb lenne? Köszönöm válaszotokat
Az mindig érdekes kérdés, hogy mi a prémium, első vonal stb., én pl. a Hankooktól régen láttam olyan gumit, ami az élmezőnyben lett volna bármilyen teszten, ettől még persze lehet, és az is igaz, hogy itthon nagyon jó áron beszerezhetők. A Toyo viszont mindenképpen olcsóbb vonal, sosem volt első vonalas gumi.
Igen, csak le kell feszegetni (illetve a légzsákos verziónál lehet hogy van egyéb teendő is, nekem nem ilyen volt) 6-7db bordás csapos felfogatója van (kerek keresztmetszet amin hullámos bordázat van és egy műanyag fészekbe pattannak be a bordák) Óvatosan kell le és vissza szerelni, legalább is a műanyag változatot, mert ha megfeszül és megnyúlik a csapok fészkei körül az anyag akkor kifehéredik!
Az ajtókéder "A" oszlopra ráhajló részét vissza kell hajtani és akár ujjal is alá lehet feszíteni. Érdemes felülről lefelé haladva levenni, visszarakáskor a műszerfal tövénél kell kezdeni.
Uniroyal-t alacsonyabbra teszed, mint a Toyo-t, Nokian-t, egy sorba Apollo-val, Debica-val? Ne már!
Előző autómon (Passat) Barum télit használtam, az Octaviára Continental TS 860-at vettem, mert mindketten megérdemeljük. 17250 Ft volt darabja a 195/65/15 T változatnak.
Megvettem kemény 275 ft-ért a parkoló kártya tartót. A bal "A" oszlop kárpitját csak le kell pattintani h be tudjam rakni a tartót, vagy van még valami trükkje?
Én az egyterűre (205/60 R16), valamint a Skodára (195/65 R15) is nyárinak Vredestein Sportrac 5-öt használok, nagyon jó tulajdonságokkal bír, nedves úton való tapadása kiváló, többször is tapasztaltam, rengeteg ismerősömnek ajánlottam már, nagy megelégedéssel használják.
Hát 16-osban vagy ez, vagy a 215/55 van, de a 205-ös lényegesen olcsóbb! Nem elérhető minden mintázat ebben a méretben, de azért minden gyártónak van itt is bőven választéka.
Az, hogy milyen gumit érdemes venni, az bőven függ a rászánt anyagiaktól is. Szerintem már 13500-14000 forinttól vannak elfogadható minőségű belépőszintű abroncsok (Kumho, Laufenn)
15000-17000 között már bejönnek másodvonalbeli márkák is mint a Matador, Apollo, Debica, Barum, Firestone, Semperit, Uniroyal, stb...
17000 és 20000 között már megjelennek elsővonalas márkák is, mint a Hankook, Toyo, Nokian, Vredestein
20-22000 fölött meg már a nagy nevek is bejönnek!
Nekem (nem ebben a méretben hanem a 215-ösben) nagyon remek tapasztalataim vannak a Michelin Primacy HP abroncsokkal, de azok ebben a méretben is már bőven 25 ezer fölött vannak.