Keresés

Részletes keresés

Gyulai Guszti Creative Commons License 2006.11.02 0 0 464

A történet itt olvasható:

 

medwe   >>   Fórum   >>   étteremtesztek az olvasótól

A bor azonban több figyelmet is megérdemel.

 

Gál Tibor itt hagyta ránk és benne él tovább, isten nyugosztalja!

Flacika Creative Commons License 2006.11.02 0 0 463

Hogy konkrét borokról is essen szó. Hét végén ittunk egy Bakondi Egri Királyleánykát 2005-ből. Az eddigi királyleánykáktól kissé eltérő ugyan, de kellemes. Ahogy a címkén is ígérik, kissé füstös a fahordó miatt, majd utána a lecsengésben mandula. Utána szintén 2005-ből Töki Pompos Cuvée (Királyleányka-Chardonnay) a Kovács pincészettől. A másiktól eltérően kicsit sem fás vagy füstös, illatában a Chardonnay, ízében inkább a birsre emlékeztető zamat dominál. A Bakondi az Auchanokban 5-600 Ft között kapható, a Töki Pompost 1200-ért vettem azt hiszem a Corában (esetleg Interspar?). Árát tekintve a Bakondi best buy!

 

És egy érdekesség. Három hete a 408-ban írtam az Opperheim-féle Sauvignn Blanc-ról, ami hibásnak bizonyult. A bő fél üveget ledugóztam, kitettem a polcra, esetleg főzni jó lesz felkiáltással. A múlt héten kíváncsiságból megkóstoltam és meg is lepődtem. Most már volt illata, és az ízéből is eltűnt az oda nem illő dohszerű képződmény. Persze tökéletes nem lett, de ihatóvá vált. Valószínűleg tényleg dugóhibás volt, csak sokáig kellett volna szellőztetni nyitás után.

lalá Creative Commons License 2006.11.02 0 0 462
-Szia Gréti! OK. Akkor kettőssós-savtompítás. (De csak végszükségben!) Írd már meg l.sz. mennyi titrálható savat mértél.
Előzmény: gertibor (461)
gertibor Creative Commons License 2006.11.02 0 0 461

Szia Laci!

Akkor várom az időpontot.

A gibicnek semmi sem drága - hehe

Nekem csak vörösborom van.

Előzmény: lalá (460)
lalá Creative Commons License 2006.11.02 0 0 460
-Szia Gréti! A javaslat parádés, máris elfogadva, csak az időpontot kell egyeztetni. A hét végén családi összejövetel szülinapokból kifolyólag. A jövő hét végén Gardália-napok Tihanyban, ahová már eligérkeztem. No de, hogy addig is haladjunk a következőket gondoljuk át amíg a kémiai szerekkel nekiesünk a szegény boroknak.
Az idei évjáratban a szőlők jól beérettek voltak, tehát az almasavval csak a vörös boroknál kell küzdeni kicsit. A borkő kiválását a hideg is segíti. Ezért érdemes volna egy palacknyit hűtőszekrénybe tenni, kvázi hőpróbaként. Közvetlen a bor fagyáspontja felett egy két napig tartva megmutatkozik, hogy van-e hajlandóság borkőkiválásra. Ha van akkor érdemes a most következő jó hidegeket kihasználva, a bort kifejtve a szabadba lehűteni. Mint látod ötletekből van bőven.(hehe)
Előzmény: gertibor (459)
gertibor Creative Commons License 2006.11.01 0 0 459

Szia Laci!

Szép-szép ez a képlet, csak nem ér vele sokat a norm. földi halandó.

Nekem van egy fajta folyadékom a kéntartalom méréshez és egy másik a savtartalom méréséhez, ez minden.

Lenne egy javaslatom. Látogass meg minket pl. kedves pároddal egy hétvégén pl. jövő héten v. nekem jó hétközben is, akár 2 éjszakára, cserébe egy kis gyakorlati oktatásért.

üdv. Gréti

Előzmény: lalá (458)
lalá Creative Commons License 2006.11.01 0 0 458
-Érthető az óvatos tanácsadás, mert a túlzott savtompítás lúgos ízűvé teheti a bort. A savtompítást a bor borkősavtartalmától függ és ez az adat ugye nem áll rendelkezésre.(meghatározása nem ördöngősség, egy magára valamit is adó borászati labor gyorsan meg tudja nézni) Itt van egy képlet a savtompítás maximális mértékének megállapítására.(S. Görtges után szabadon)
Entsauerung(max)=Titrálható sav(össz) - (borkősav tartalom - maradék borkősav tartalom) [g/liter]
pl.: 8 - (5 - 3)= 6 g/l-ig savtompítunk, tehát 2g/l-t. szükséges K - H - karbonát:2x67g 100 literenként.
-Én természetesen a kiszámított mennyiséget mindíg részletekben(felét, negyedét) adtam a musthoz vagy a borhoz, közben kóstolás.

>Bénázásom története<(hehe)
Előzmény: gertibor (457)
gertibor Creative Commons License 2006.11.01 0 0 457

Azért a 441 hsz-ra válaszolhatnál, akár mail-ben.

Adni 1 tanácsot, utána meg eltünni, azt én nem bénázásnak nevezem,

de majd írd meg azt a bizonyos "topic-címet".

Előzmény: lalá (455)
gertibor Creative Commons License 2006.11.01 0 0 456

Grinzing????????????????

Csak figyelmesen kell olvasni. hehe

Megírtam, hogy saját gyüjteménynek a részlete.

Előzmény: lalá (452)
lalá Creative Commons License 2006.10.31 0 0 455
-Szia Gréti! Van egy olyan topic, hogy bénázásom története, vagy mi. Ottan majd írok valamit, mert itten nagyon off.
Előzmény: gertibor (445)
lalá Creative Commons License 2006.10.31 0 0 454
lalá válasz | megnéz | könyvjelző 2006.10.31 22:05:43 (248)
-Hááát irígylem aki eldöntötte, hogy a 116 éves éves tokaji iható. Nem az élvezeti érték miatt, hanem ilyen BOR közelébe kerülni egyáltalán. Semmi űberelési szándék nincs, csak közölném, hogy technikumi érettségimkor (1967) 100 éves tokajit bontatott az Igazgató Úr. Hááát, láttál volna bennünket, hogy meg voltunk hatódva!
Előzmény: showtimes (247)



-Még ilyet! Csak át kellett másolnom.(hihi)
Előzmény: Gyulai Guszti (443)
lalá Creative Commons License 2006.10.31 0 0 453
-Budafok.
Előzmény: Törölt nick (442)
lalá Creative Commons License 2006.10.31 0 0 452
-Grinzing?
Előzmény: gertibor (440)
fan_fan Creative Commons License 2006.10.30 0 0 451

"az 1975-ös Olaszrizling a legöregebb borom."

 

Én 2004 -ben bontottam egy 1994 -es, tehát akkor épp tízesztendős somlói olaszrizlinget, sajnos a borász nevére már nem emlékszem. Fennséges volt. A legérdekesebb benne, hogy ízvilága a tokaji száraz szamorodnira erősen emlékeztetett.

Előzmény: Gyulai Guszti (443)
jimmy187 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 450

Az addig rendben is van, de akkor hogy tudtak eladni 2003 végén !440 000! Ft-ért két palackot ebből?

http://www.ernstgaleria.hu/sajto/mai_nap_bor.html

Számomra ez a túlzó.

Igaz, hogy árverés volt, és a sznobok egymásra licitáltak, de akkor is...

Előzmény: joskabacsi (449)
joskabacsi Creative Commons License 2006.10.29 0 0 449
erősen túlárazott , szerintem marketing evolúciót nyert italról van szó , a piac szerint 20 000 körül lehet , szerintem a harmadát sem éri , ennyi pénzért a Gerénél 2,5 palack 2003as Kopárt kapsz.....
Előzmény: jimmy187 (448)
jimmy187 Creative Commons License 2006.10.29 0 0 448

Helló!

Tudja valaki, hogy mennyit érhet

egy palack Nimród II (Monarchia pincészet) 2000-es egri cuvée?

zsandár Creative Commons License 2006.10.29 0 0 447

 

 

Forrni kezd a furmint,a kékfrankos már szinte teljesen kiforrt.

 

 

 

 

Tudom,hogy tudjátok,de fő a biztonság..

 

 

joskabacsi Creative Commons License 2006.10.29 0 0 446

 

  Tündibündi ,

 

ha jársz még errefele , írhatnál valamit ezekről a tételekről , mert szerintem te vagy  legilletékesebb elvtársnő a témában :

 

http://alkoholista.blog.hu/2006/10/27/p16767#more16767

 

 

 

   tx:  j.

gertibor Creative Commons License 2006.10.29 0 0 445

"LALÁ" hol vagy?

Vajon merre csavarogsz?

gertibor Creative Commons License 2006.10.27 0 0 444

Mivel nem vagyok régi, mármint borász, így saját készítésű és palackozású bort, legöregebbet 5 éves Merlot-t ittam, mennyei volt.

Ha Te nem mered kinyitni, egye fene még ha fehér is, hozd el hozzánk, én bátrabb leszek.

üdv. gertibor

Előzmény: Gyulai Guszti (443)
Gyulai Guszti Creative Commons License 2006.10.27 0 0 443

Kinek milyen élménye van az öreg borokról?

 

Mindez a minap jutott eszembe, amikor egy barátomnál kinyitottak egy spanyol vörösbort, aminek 1994-es volt az évjárata. A parafadugó csontszáraz, törmelékes az rossz tárolás miatt. A cimke tanusága szerint ezt ittuk:

1994 Montecillo Rioja Gran Reserva Tempranillo

Az élmény fenséges volt. A szeder és a szílva gyümölcsössége a vanilia ízével kombinálva érződött. Csodaszép egyensúlyban volt a lágy selymessége a savakkal és nagyon hosszú, elnyúló utóízek kisérték a narancstól a keserűcsokoládéig. Meglepő volt, hogy a láthatóan rossz kezelés ellenére így egyben maradt ez a nedű.

 

Saját palackozás történetemben az 1975-ös Olaszrizling a legöregebb borom. Tárolása tökéletes, a látvány is rendben. De mi vár az üvegben? Nem merem kinyitni. :o)

Törölt nick Creative Commons License 2006.10.18 0 0 442
Mintha már láttam volna...
Előzmény: lalá (438)
gertibor Creative Commons License 2006.10.17 0 0 441

Szia Laci! (lalá)

Vettem osztrákhonban káliumhidrogénkarbonátot, azt mondták, hogy azzal csak 1 ezrelék savat szabad tompítani, ha többet kellene, akkor már szénsavas mésszel kell.

Így van?

Amit írtál a pH mérésre, az nem kapható náluk.

Üdv. Gréti

gertibor Creative Commons License 2006.10.17 0 0 440

Bocs a kép valamiért lemaradt.

 

jó-jó én felejtettem el beszúrni -hihi

Előzmény: lalá (438)
gertibor Creative Commons License 2006.10.17 0 0 439

Éppen tegnap voltam Ausztriában -Retzer Weinland - egy magánkézben lévő borospincében, ahol hasonló, csak gondolom több, fantasztikus gyüjtemény van. 20 éve gyüjti az úriember van ott az 1700-as évekből való préstől kezdve, 1908-as borszűrő, na meg fel sem lehet sorolni, hogy mi minden a borászattal kapcsolatban.

1 dologban tudnám verni, de mivel én csak azt gyüjtöm, így nem nehéz. Ha érdekel, megadhatom majd a címet.

A Ti kis múzeumotokat, hol és mikor lehet megtekinteni?

Gondoltam mutatok egy picikét. Ezek talán nem a legszebbek, de türelem.

Előzmény: lalá (438)
lalá Creative Commons License 2006.10.15 0 0 438
-Nem az enyém a pince, csak van egy kis közöm hozzá. Ez egy régi borászati gépek kis gyűjteménye. Az a piros egy régi borszűrő. Itt a másik oldal is.
Előzmény: joskabacsi (437)
joskabacsi Creative Commons License 2006.10.15 0 0 437

az a piros tartály micsoda ?

Abban erjeszted a mustot?

 

 

Előzmény: lalá (429)
joskabacsi Creative Commons License 2006.10.15 0 0 436

az jó hely , simán el tud bújni mögé még egy mázsás ember is !

 

:-)

 

Szép rend van a pincédben , ez a szüret előtti állapot még?

 

Előzmény: lalá (435)
lalá Creative Commons License 2006.10.15 0 0 435
-A fotoapparát másik oldalán...
Előzmény: gertibor (431)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!