Az említett képeken csak az Automatikus kontraszt (Auto Contrast) van beállítva és a Színtelítettség (Stauration) van megnövelve 50%-kal. Ezt azért tettem, mert szerintem a és főleg az őszi képeknek nem árt a színek kiemelése. Neked más a Véleményed, msáok szerint még az eredetinél is gyengébbre kellett volna venni a színeket, megint nások Szürkeárnyalatos (Grayscale) képet szeretnének - mindezt nagyon sokféle megjelenítő eszközön, rengeteg féle Fényerő / Kontraszt / Színtelítettség beállítással. Azon lehet vitatkozni, hogy ez így "szép-e", de ez nagyon szubjektív. Egyelőre a METEOR teljesítmémnytúrák honlapján az erős színek dominálnak - fekete és piros (vörös) -, de nem kérdés, hogy ha majd "dizájnt" váltok, akkor ahhoz igazítom majd a teljes tartalmat (a mostani egy sebtében összeütött honlap).
A Vaterás jelvényekhez: továbbra is az a véleményem, hogy a túramozgalom / teljesítménytúra jellegű jelvények és kitűzők mögött - általában - valós teljesítmény van / kellene, hogy legyen! Úgyhogy ezek adás-vétele azonban csak valamilyen szintig "érthető, fogadható el" (gyűjtők VS. kereskedők vagy egyéb okból e "díjaktól" megválni kényszerülők): abban Igazada van, hogy ha a vevő ne keverje össze a saját "valós teljesítése" díjazásaival!
Ttlosz, ez egy nagyon szép elképzelés, ha így csináltátok eddig akkor hát csináljátok is így ezután is, szurkolok nektek!
Mindössze azért mondtam amit mondtam mert magamból indulok ki, és én egy túrát élvezni szeretek, nézelődni, sétálgatni, a küzdelem kevéssé boldogít.:-)
Felmásztam én mikor muszáj volt a Csóványosra Kisinócról (kb 800 méter szint 9 km-en) , a Nagy-Milicre is simán, vagy éppen a múltkor a Bél-kő érintésével a Bükk-fennsíkra is (itt 1800méter körüli lett az össz-szint), de az ilyen hosszan tartó mászós túrákat kevéssé élvezem, legalább is a felfelé kapaszkodós részüket.
A Mátrabérc a kéktúra egyik legszebb része, de Sirokról indulva bizony van annyira nehéz hogy egy középkorú, egyébként rendszeresen nem sportoló ember számára sportértékkel bírjon, a túra beszélgetős, nézelődős faktorát háttérbe szorítva a küzdelemre helyezze át a hangsúlyt.
(de szép hosszú körmondatra sikeredett ez:-) )
Amit looksharp mond az tökéletesen igaz lehet a fiatalokra, de már borulhat egy negyven, esetleg ötven körüli embernél. Mármint az hogy csuklóból megcsinálom...
A diák korú emberkék mindent sokkal jobban bírnak, ezt magamról is, de akár a saját gyerekeimről is tudom, a fiam is képes lenne 18 évesen simán felmenni a Kékesre csak úgy huj-huj hajrá alapon, de akár a kosárlabdázó lányom is, anyám viszont aligha! :-)
Összességében csak arra akartam felhívni a figyelmedet hogy fentről lefelé biztosan könnyedebb, beszélgetősebb, nézelődősebb túra lenne a Kékes-Sirok, ellenkező irányban minimum fejenként 3 liter vízzel nekiindulva viszont bizony oda kell majd figyelni a folyamatosan emelkedő 22 km gond nélküli teljesítésére.
Megijesztesz. Keletről, nyugatra - a FILMHEZ HŰEN - folyamatosan, a szakaszokat egymást után abszolváljuk. Eddig kétszer tettem kivételt. Egy nyári balatoni üdülést kötöttem össze túrázással (Badacsonytördemic-Tapolca - kipipálva), illetve a bózsvai gombafesztivál (részt akartunk és részt is vettünk rajta) miatt, a logikusabb logisztika miatt Bózsva - Vágáshuta szakaszt Fonák Elek módjára tettük meg.
Szóval jövő hónapra tervezve, hegynek - Kékes - fel a jelszó. De a javaslatodról; "meditálok rajta, ígérem"
Csak egy észrevétel a fotóidhoz: picit túl vannak lőve a színek, kevesebb telítettség is elég lenne mikor az utómunkákat csinálod rajtuk.
A Meteoros honlapon is ilyen a kép.
De persze úgy csinálod ahogyan akarod, ha neked így tetszik. Ez csak az én véleményem, csak azért szólok mert nagyon látszik.
Másik: a Meteoros jelvények után egy kéktúrás is van a Vaterán ismét, nem is kevés pénzért! Rányomtam én is, de ennyit már nem ér meg, pláne úgy hogy van már kettő a családban.
Júniusban 12 diákommal a siroki Vár Kempingből indulva 9 óra alatt jártuk végig. Nagyon élvezték. Ketten bírták nehezebben, velük mentem a végén. A víz a nyári hőségben nagy gond, nekünk szerencsénk volt, mert 24-25 fokban mehettünk.
Gondolkodj azért el egy picit azon a buszon, csak másképpen...
Számolgathatod az órákat meg a kilométereket, de egy biztos: ha ezzel a kis csapattal tényleg élvezni is szeretnéd a Kékes-Sirok túrát akkor a legkorábbi busszal felmész Sirokról Mátraháza érintésével a Kékesre és onnan indultok lefelé Sirokra.
Utánanéztem 5.25-kor indul és 7-re érkezik fel a busz szinte minden nap. Ha lentről indultok akkor is emlékezetes lesz, csak nem biztos hogy úgy ahogyan szeretnéd...
Minden igaz amit a többiek leírtak, csak a lényeg maradt ki: átlagos kondival ez egy piszok nehéz túra, bárhogyan is számolgatsz, ezt nem adja ki a matek. Nem véletlen hogy nagyon sokan fentről indulnak (többek közt mi is, már 3X) úgy is van benne szintemelkedés nem kevés. Vízvételi lehetőség augusztusban gyakorlatilag nincsen. Nekünk minden alkalommal 9 óra körül volt az út, kényelmesen, nézelődve, de a siroki aszfalton kilépve. Persze sokan meg tudják csinálni jó tempóban lentről felfelé is (Németh Csaba 2.5 óra alatt!:-)) ) de az biztos hogy ők picivel az átlag feletti állóképességgel rendelkeznek. Ha pedig már az ennél lényegesen (sokkal) könnyebb Jósvafő-Bódvaszilast is megszakítottátok akkor pláne ajánlom a Kékesi indulást.
Egy példa: nem mindegy hogy Sirokról felfelé a végére marad egy 6km-es folyamatos emelkedő a Hármashatár bélyegzőhelytől a Kékesig, vagy Kékesről indulva egy 6km-es örömtúrával kezdesz a Hármashatárig, megállva a Saskőn, vagy éppen a Disznó-kőn nézelődni. Ez a túra talán legszebb szakasza, lentről felfelé biztosan hogy nem fog már érdekelni, csak az hogy mikor jön már a Kékes!
-Példa 2. Túra végén a Gazos-kőtől folyamatosan ereszkedve beesel Sirokra, avagy megkezded a túrát Sirokról a Gazos-kőig mindjárt 5 km emelkedővel, ami a Szederjes-tetőig inkább 8 km, és utána sincs vége, jön az Oroszlánvár a nehezebb oldalról és társai... szóval gondold meg, ha az élvezhetőséget tartod szem előtt nem a küzdelmet! :-))
1. a Keleti-Mátra a Kékesi TV-toronyból...(bekarikáztam Sirokot)
2. ... és a Galyatető alatti ösvényről
3. fiammal kimentünk a Disznó-kőre is 2009-ben a Kékesről indulva.
Egy alkalommal az átlagos kondiban lévő feleségemmel (20km-es túrák gond nélkül mennek neki) lementünk a Hármashatárig meg vissza, mit mondjak, nem dicsért meg az ötletért, pedig nincs ellenére egy kis erdei séta...:-))
Igen tudom, hogy nagyon sok túratársnak a tömegközlekedéssel össze kell hangolnia a túrát. Amikor az OKT teljesítésének régen dédelgetett terve a megvalósítási fázisba jutott, én is így terveztem. De barátom és kis családja is kedvet kapott a dologhoz, így mivel mindkettőnknek van kocsija is, így adva volt egy alternatív lehetőség a logisztikára. Könnyebben, de nem lazábban veszem tehát a szakaszt, legalábbis a tekintetben, hogy nem kell igazodnunk buszhoz/vonathoz, időkorlát sincs.
Csatlakozva az előttem szóló HEV-hez. én is hasonlót gondolok erről a dologról: még jó, hogy a pénzt arra költik, amire kapták! Természetesen midannyian örülünk a Maszogep74 által említett fejlesztéseknek (Római-fürdő környéki pihenők, Vadalmás-forrás, Széchenyi Zsigmond-kiátó stb.)
Mindamellett azt gondolom, hogy amennyiben az Öreg-Futónén és a Mórocz-tetőn elhelyezett geoládák felkeresése ezután is "legális" marad, a VERGA Zrt. nem igazán érte / éri el céját a tereléssel. Most arról az esetről beszélek, amikor nincs részleges "Erdőlátogatási tilalom" a területen. Ezután ugye bárki mondhatja, hogy ő a ládákat keresi (akár GPS nélkül) és végigmegy szépen a régi nyomvonalon.
Olyan érvet is hallottam a terelés mellett, hogy a Szúnyog-völgy - Mórocz-tetői Piros háromszög elágazása között annyira "járatlan" volt a Közép-dunántúli Piros Túra útvonala, hogy ezért kellett áthelyezni a kerékpárral (!!!) is járható széles talajútra. Ez az érv is elég gyengére sikerült.
Az állítólag "járatlan út":
Az Öreg-Futóné (pihenőpadok, geodéziai vasbetony mérőtorony, Keleti-Bakony Bemutatórendszer táblája:
Az Országos Kékkör felújítása a KDOP 2.1.2/B-12-2012-0069 azonosító számú projekt keretében valósul meg az összesen mintegy 83 millió forint értékű beruházás keretében.
...cserébe viszont a Verga (és a Vadex) nagyon odatette magát a jóléti létesítmények terén. Tele lett a környék kilátókkal, esőházakkal, pihenőkkel, bringatárolókkal, kerékpárutakkal... Szóval nem csak elvesznek, mint a régi szép időkben, hanem adnak is pár dolgot.
Nem azt mondtam, hogy ne nezelodj bameszkodj, hanem csak hogy tudatosan figyelj oda, hogy mennyi az ezzel töltött idö. Altalaban a turazoknak buszhoz/vonathoz kell igazodniuk. Nem tudom Kekesröl mikor indul az utolso busz. Ha ilyen idökorlat nincs akkor vegtere is mindegy hogy 8 vagy 9 vagy 10 vagy 11 ora alatt van meg.
Lapszéli jegyzet: John Hillaby Gyalogszerrel Nagy-Britanniában c. könyve két helyen is említést tesz a magántulajdon/szolgalmi jog/gyaloglás témában. Az első, a Pennine esetében a turisták tömegesen özönlötték el a lezárt magánterületeket, - flash mob szerűen - kikényszerítve érdekeik szem előtt tartását és az utak megnyitását. A második a skót példa: ott a községeknek gyalogló klubjaik vannak, ahol a község automatikusan alkalmaztatja a szolgalmi jog gyakorlását. Mindez 50 évvel ezelőtt. :)
Jelzett turistaút létezése nem feltétele a geoláda elhelyezésnek. MGKE és MTSZ között semmiféle érdemi kapcsolat nincs.
Az Öreg-Futóné és a Mórocz-tető geoládái is kereshetők, a napokban is többen jártak ott.
Általános szabály és nem csak itt hanem bárhol, hogy ha egy adott területen kihirdetett erdőlátogatási korlátozás van akkor ez mindenkire vonatkozik, tehát a geoláda kereső és a "csak" túrázó emberekre is egyformán. Ha a katonai terület lövészet miatt van lezárva akkor a biztonsági terület határán őrség van és megakadályozza, hogy bemenjen bárki is.
Csak azért is fogok nézelődni, bámészkodni, fényképezni:-))) Így az általad írtak alapján a 8 óra alatti teljesítést alapul véve, a 10 óra reálisnak tűnhet nekünk. Mi a nem rohanós, hanem a bámészkodós túrázók közé tartozunk. Most rakom össze a jövő heti túrahétvége programját. Első nap a kultúra és szórakozás jegyében fog telni; "ismerkedj a Mátrával" elnevezésű kikapcsolódás cunami keretében; Kisnána -vár, Parád-Parádfürdő (Tájház, Palócház, Asztalos Juhák Múzeum), Sástó - tó, kilátó, bobozás. Másnap pedig csak túra Szarvaskő-Sirok; 17,5 km.
Nem akartam bevállalni az egyik nap Szarvaskő-Sirok, másnap pedig tovább a Kékesre távokat. Bár biztos vagyok abban, hogy meg tudnánk csinálni - a csapat jellemzése; középkorú, tűrhető fizikai állapottal -, de az OKT útvonala mellett felfedezésre, rácsodálkozásra váró látnivalók "leküzdése" miatt egyébként is 10-15 évre terveztem a jelvény megszerzését, így úgymond ráérünk. Negyedik éve nyomjuk, éppen túljutva a 300 kilométeren. Egyébiránt Én már a Bódvaszilas-Jósvafő szakaszt is "megfeleztem", Szelcepuszta ki, illetve beszállóval :-)
Augusztusra tervezgetek, erre kellett az info, melyre szóló reagálást neked is nagyon szépen köszönöm. Egy biztos, a hétvége egyik napján egy jó "kis" túrának nézünk elébe. A másik nap levezetésként lehet csak legyalogolunk Mátraházára, majd egy kis kultúra. Most bukkantam - betervezve - erre; http://www.gyongyos-matra.hu/hu/info/latnivalok/piszkestetoi-csillagvizsgalo/
Nem tudom pontosan, hogy egy geoláda telepítésekor mely szervektől kell engedélyt kérni, de úgy érzem, hogy a geocaching - természetjárás - természetvédelem - erdő- és vadgazdálkodás rendszer elemei nincsenek jól összehangolva. Jelen esetben a nevesített szereplők: Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület (MGKE) - Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) - Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BFNPI) - VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság.
Az MTSZ közleményében ez a részlet szerepel: "...a VERGA Veszprémi Erdészeti Zrt-vel történ egyeztetés alapján...". Ez oké. De hol van a többi szereplővel történt egyeztetés megemlítése? Volt egyáltalán ilyen? Vajon e a négy szervezet mindegyike tud majd erről a módosításról és hatásairól? Vajon az MTSZ mit tett (tesz) azért, hogy a bakancsos-hátizsákos turisták ne szoruljanak ki (ismét) a legtöbb érdekes helyről? (Itt az érdekképviseletre gondoltam és tudom, hogy az MTSZ a létra alján áll...) Az Öreg-Futóné látogatását 1989 előtt a honvédség már korlátozta egyszer. Aztán volt tizenvalahány év, amikor a szerencsések felkereshették a Keleti Bakony (Tési-fennsík) legmagasabb hegyét. Most pedig a VERGA Zrt. az MTSZ-el karöltve lép az egykori Magyar Néphadsereg vezetésének nyomdokaiba.
Egyébként az Öreg-Futónén kívűl több kistáj / kistájrészlet legmagasabb hegyére a mai napig nem vezet jelzett turistaút, ilyen-olyan okból. A Pilis, a Lom-hegy és az Urak asztala esetében nem elegendő indok az egykori laktanyák és rakétabázisok maradványainak megléte. De a példákat vég nélkül lehetne sorolni: a vértesi Nagy-Csákány, a gerecsei Öreg-Kovács és a Gorba-tető; és most már az Öreg-Futóné is ilyen. (Említhetném még a gerecsei Pisznicét vagy a aggteleki Fertős-tetőt - bár ezeknél indokolt lehet a szigorúbb természetvédelem). Sokszor a turistautak által elkerült hegyek környékén is vannak geoládák: ezek megközelítése a "jelzetlen" földutakon, vagy út nélkül vajon rendben van?
2009 és 2012 között legalább 15-ször jártam a hegyen és állíthatom, hogy az a turistaforgalom, mely a csúcs 5-10 km-es körzetében zajlott, cseppet sem zavarta a természeti környezetet. Viszont azt a vadász "földesurat" minden bizonnyal, aki egyik napról a másikra kirakta ezt a tiltó táblát a Futóné-nyeregből Tés felé tartó Piros négyzet jelzés mellé (persze a magánterület az magánterület...):
Vajon erről tudtak a fent említett szervek? Akár volt erre valamiflée engedély, akár nem, az biztos, hogy a Piros négyzet a tábla kihelyezése után még kb. 5 évig (!) erre vezetett... Hogy ezt a kérdést hogy fogja rendezni az MTSZ a TTR "hiteles" turistaút-felmérével és adatbázisával, nem látom.
A terelést szóvá tettem az MTSZ Fórumán, de a mai napig nem méltattak válaszra. Meglátásom szerint most is csak azért került bele a hírekbe, mert a "preferált" Cartographia Kft. új turistatérképet / atlaszt ad / adott ki, valamint nemsokára indul a KDPT vándorlás. Ellenkező esetben ez a hír nem lenne ott.
Azért az az erdészeti tevékenység, amely a Futóné-nyereg környékén zajlott éveken át, jelentősen szennyezhette ott a környezetet (hatalmas keréknyomok az egykori erdő helyén, jelentős mennyiségű gépolaj, melynek "illatát" több száz méterről is érezni lehetett stb).
Rockenbauer Pál a, 1979-es Kéktúra filmben nagyjából a következő gondolatot fogalmazta meg:
"Mi itt szerettünk volna aludni a Somlyóvári kulcsosházban. A tulajdonos - egyébként udvarias levélben - válaszában tudatta, hogy ebben az időszakban (szeptember-október) még tagságuk (!) sem látogatja a házat, a vadászat szempontjait szem előtt tartva. Rockenbauer válasza: Nem vitás, hogy a turistáknak és az erdészeknek-vadászoknak meg kell férni egymás mellett, de nem hiszem, hogy ennek az a legjobb módja, hogy pont a legszebb túraidényben szüntessük be a túrázást!"
A helyzet 35 év alatt nem sokat változott, legfelejebb annyit, hogy még nagyobb szerepet kapott a pénz és az ehhez fűződő érdek.
Összefoglalva: kérdés, hogy amennyiben a MGKE-nek (vagy a telepítő személyzetnek) van engedélye a BFNPI-től, erről tud-e a VERGA Zrt? És vajon egy turistaút-elterelésből egyenesen következik-e a turistaút közelében lévő geoládák megközelíthetetlensége? Azt hiszem, ezek azok a kulcskérdések, melyekre választ kellene találni...
Sziasztok! A Mórocz-tetőn és az Öreg-Futónén is van geoláda, amit én még nem kerestem meg. Tavaly ősszel próbáltam, de akkor vadászat miatt volt lezárva minden. A linkelt tájékoztatóban pedig ez szerepel: Alsópere után az Öreg-Futóné kimarad és a Mórocz-tetőre nem lehet felmenni. Ez valamilyen tiltás akar lenni, vagy fizikai akadálya van? Tudtok erről valamit, vagy menjek azt nézzem meg :-)
Nemrégiben beszéltünk a KDP változásairól a Bakonyban. Most hivatalosan is közzé tették. Érdemes lenne GPS-el felmérni az új útvonalat, mert anélkül nem igazán lehet pontosan áttenni a turistautak.hu-ra.
"A műszaki igazgató elmondta: a térséget ellátó köszörűvölgyi tisztítóműből az érintett községeken kívül még mintegy húsz település kapja a vizet. Máshol azonban nem találtak szennyezett mintát, ami azt jelzi, hogy helyi szennyeződésről lehet szó. Véleménye szerint a rendszertelenül, esetleg szabálytalanul használt közkutakban megmaradt pangó vízben elterjedt kórokozók okozhattak gondot."
Most nem untatlak olyan peldakkal, hogy X.Y mennyi idö alatt csinalja meg mert azt hiszem ez itt irrelevans. Viszont abban egyetertes van itt a topikon, hogy talan ez az egyik legnehezebb kiszallasi/megszakitasi lehetoseg nelkuli szakasz, plane felfele. Sok szint fel-le, nincs igazi pihenteto resz, csak a Markazi kaputol felfele oldalazo ösveny ami olyan pihentetö, a többinel egy atlagos turazonak figyelnie kell. A panoramak csabitanak a megallasra, fenykepezkedesre, ezzel aztan rengeteg idot lehet vesziteni. Plane hogy ezek a panoramak altalaban ugye a hegytetön nyilnak, ahol aztan hajlamos az ember megpihenni mert elfaradt. Javasolnam, hogy figyelj/figyeljetek oda, hogy ne minden helyen alljatok meg nezelodni gyonyorkodni, (sokszor ugyanazt latod a kovetkezo hegycsucsrol is) es ne andalogva setaljatok, hanem tenyleg menjetek ahol lehet. Igy realis a 8 ora alatti teljesites felfele.
Lehet hogy menet közben egy ket turatars panaszkodni fog hogy "egy hajcsar vagy", es "a kektura nem a rohanasrol szol", de tudomasul kell venni hogy a kekturanak igenis van sporterteke, es ez az egyik szakasz ami ezt az erteket adja. A Kektura füzet elejen is benne van, hogy ez egy jelentös sportteljesitmeny. Többek között a Sirok-Kekes szakasz miatt. Vagy a Josvafö-Bodvaszilas miatt.
Vagy a Sarvar-Sümeg miatt, de ezt egyre többen megszakitjak :)
üdv asciimo
Es meg valami, sok vizet vigyel, plane ha augusztusban mesz. Forras nemigen lesz, es szomjasak lesztek.