Keresés

Részletes keresés

edesviz Creative Commons License 2025.08.10 0 0 25325

Itt egy másik kép. A facebookról.

Veszpremi Creative Commons License 2025.08.10 0 0 25324
Hehe164 Creative Commons License 2025.08.10 0 0 25323

Jól emlékszel, már jó pár éve eliszaposodott az északi part Révfülöptől Akarattyáig.

Előzmény: twohandedtweener_ (25322)
twohandedtweener_ Creative Commons License 2025.08.10 0 1 25322

Mondjuk jogos, a túlsó part valóban nem így nézett ki .....

Viszont ez emlékeim szerint régebben is ilyen volt az úszásoknál.

Előzmény: Hehe164 (25321)
Hehe164 Creative Commons License 2025.08.10 -1 0 25321

Nem, ahol nincs sok lágy iszap a fenéken, ott nem lesz ilyen.

Ott is zavaros lesz, de nem lesz ilyen szép színe.

Előzmény: twohandedtweener_ (25320)
twohandedtweener_ Creative Commons License 2025.08.10 0 1 25320

Szerintem kb. mindenhol ilyen lenne, ha sok ezer ember "kicsit" megkavarja .....

Előzmény: Hehe164 (25317)
twohandedtweener_ Creative Commons License 2025.08.10 0 1 25319

Két hét alatt mínusz 5cm a nyár közepén .... húzzál bele vadász, hogy lesz így pocsoJa??

Előzmény: 675 (25292)
edesviz Creative Commons License 2025.08.09 0 1 25318

Nézzedd meg szélcsendben  dög hullám nélkül. 

Ne "Több, mint tízezren teljesítették a Balaton-átúszást" sekélyvizes menete után.

Előzmény: Hehe164 (25317)
Hehe164 Creative Commons License 2025.08.09 0 0 25317

Csak szólok, Révfülöpnél a part mentén ennyire iszapos a meder.

csecsaba2 Creative Commons License 2025.08.08 0 1 25316

a legjobb a jégenfürdőzés :-), én több napot járok korizni a Balcsira, mint fürödni sok éves átlag alapján, pedig egyik sem volt természetes jég.

Előzmény: 675 (25312)
gigabursch Creative Commons License 2025.08.08 -1 2 25315

Hajrá mindenszarizmus!

Előzmény: 675 (25312)
gigabursch Creative Commons License 2025.08.08 0 1 25314

Úgy látom nehéz elfogadni, hogy a Tó a maga sérült ökológiai rendszereivel is azért cselekszik, hogy tó maradhasson ...

Előzmény: Bamberg58 (25273)
Hehe164 Creative Commons License 2025.08.08 0 0 25313

Mellé és félrebeszélsz.

Itt veled a vitát (ismét) elengedtem.

Előzmény: edesviz (25310)
675 Creative Commons License 2025.08.07 -4 2 25312

A Balaton és az Olasz tóvidék ( Como, Garda, Lago Maggiore) között a legnagyobb különbség, hogy a Balaton fürdő tó, mig az olasz tavakhoz a szépség miatt mennek az emberek. Gyönyörködni a tájban, a hegyekben , a természetben a szigetekben, kastélyokba.

Ezért került a Balaton a nyugati turizmus szempontjából a senki földjére, aki fürdeni akar megy a tengerhez, aki szépséget akar látni, annak ott az észak olasz tóvidék. 

Ebből szerintem nehéz lesz kitörni, SZÉP kártyasokkal még lehetett valamit kezdeni, megtöltötték a tavat, mert valahol el kellett költeni a pénzt, de ma már ők is a közértben költik. Ez hiba, súlyos hiba, a választások után vissza kéne vonni. Valószínűleg az idei kisebb létszámban az ő hiányuk döntő elem.

( Egyébként nem a Comoi tó, vagy a Garda tó a csúcsélmény, hanem a Lago Maggiore, Stresa városa, és Isola Bella szigete).

Előzmény: edesviz (25311)
edesviz Creative Commons License 2025.08.07 0 1 25311

Ezek szerint a téli programblól kimaradt jégvitorlázás, korcsolyázás, Utóbbihoz van műjégpálya. Disznóölés, Ulti verseny. Klasszikus zene koncertek. 

A nyáriból a parti telek. A várak, és egyéb romokról ne is beszéljunk. Nem horgászol.

Nagyapámnak volt egy villája 48-ig Világoson. De nekem sikerült vitorlásklubokban felnőni. Értsd éjszakai fürdés a Csúcs hegy előtt, vizisíelés.Sátras kempingelés, legszebb éjszakai vitorlás versenyek. Lovaglás Szántódon. És a rengeteg pop, és klasszikus koncert. 

A Comói tavat nem ismerem, de volt szerencsém 1 éven keresztül Zürichhez, több kirándulás a Bodeni tóra. Szép csak sok sűrű fogú fésű kell hozzá. Ugyan ilyen  hideg az Északi tenger. 

Ha már víz, akkor Adria, Velence- Fiume-Rab-Split-Omis-Raguza, de hogy a munkaszüneti napokn ott legyek, ahhoz messze van. Mundjuk, amikor ide  költöztem, már Homeoffice-ban dolgoztam, azaz megfordult a dolog. Heti egy napot kellett eltöltenem 10-től, 14 óráig. Ezenfelül egy három hét  évente a multinál EU-ban. Mondjuk Port Grimaud a bakancslistámon marad örökre ott ette a fene.

Kedden a hétvégi túristáid úgy elárasztották a MOHU-t, hogy 1 órát álltam sorba. Eddig csak hétvégén volt sor.

A badacsony kirándulásra pedig fő szezonhoz közel, da azon kívűl hétköznap érdmes menni. 

Előzmény: 675 (25309)
edesviz Creative Commons License 2025.08.07 -1 2 25310

Az öböl találatod megint nem stimmel, egyszerű van 3 kikötő, a 3. jogilag kétrészes. A hajók mérete pedig tisztességes. Maxximális méretek 40 láb körüliek. Semmivel se kisebbek, mint pl a TVSK almádii kikötője. A merülés is hasonló. A nádastól 50 m-re már minimum 2 méter normál körülmények között. 90-120 cm-s vízállásnál. De javaslom, a google earth-n nézhetsz régebbi képeket, és lehet hajó méretet mérni űrfotóról, ha nem hiszed el.  De Sajkódi strand előtt is hamar kint van  a 2m-s bója. Jó, nagyon régen volt, amikor ott horgonyoztam, de nem kis hajóval.

Pántlikázott pénzt, pedig nem úgy osztják, hogy itt van erre költsed el, hanem úgy, hogy sok-sok igény van, ebből valamennyire sikerül sikeresen pályázni, de akkor már nem költheted másra. Ja a pénz tömege pedig államközi szerződés szerint jár nekönk.

A kikötők pedig nem az államé egyszerűen, hanem céges tulajdonban van. Mikor vette át az állam a Bahartot? Addig a Bahart saját költségére kotort, ha kotort. A magán kikötők magok kotornak. Természetesen a vízügy adja ki az engedélyt. Pl egy horgász-csónak kikötő  max marükés előírás szerint 20 cm, gyakorlatilag fél méteres vízzel, Séd torkolatban, a kikötő belsőt engedik kotorni, csak éppen a kijáratben ven egy dombocska amit nem engednek eltakarítani. nem nagy kb 60 m2. A villanymotoroknak, kormányoknak kell a víz, de itt van egy bólya, amit jó tét lelkek raknak.  

Előzmény: Hehe164 (25308)
675 Creative Commons License 2025.08.07 -3 1 25309

1983 és 1988 között minden évben nyáron két hetet nyaraltam a Balatonon.

Először két évesen a téli Balatonon voltam, igaz nagyon halványak már az emlékek.

Minden nyáron 3-4 alkalommal eljárok a Balatonberényi nudista strandra, most vasárnap is megyek. Mindenkinek ajánlom, remek hely, napi 1400 Ft belépő is nagyon barátságos.

Minden évben hagyományosan 1x a kikötől gyalog végig a Bujdosó lépcsőn át felmegyek a Kisfaludy kilatoig, majd a túloldalon lejövők.

Általában Tihanyba is elszoktam menni egy évben egyszer.

Így aztán elég jól ismerem a Balatont.

Pl a Keszthelyi kastély és múzeum rendszert ( 5 múzeum) mint szerűen rendbe hozták, ez már közel van a nyugati szinthez.

De jártam Európa 35 országában is már, igy helyén tudom kezelni a a Balatont. És a Balaton átalakul, egy hétvégi strandra. A boldog nyolvanas évek elmúltak már, teszik nem tetszik, ez az új valóság.  A Balaton egy hétvégi regionális strand lett, plusz hulla részeg alkoholitákkal Badacsonyon a Kisfaludy házig végig.

Előzmény: edesviz (25306)
Hehe164 Creative Commons License 2025.08.07 0 1 25308

Nem kéne kavarni.

A lepelkotrás pont az ami.

A szisztematikus kotrás eltávolítja a lerakódott iszapot a kikötőkből, az öblözetekből, az iszapcsapdákból és a hajózóutakból.

A nyolcvanas évek óta ilyen nem történt.

A lepelkotrást EU pénzből vásárolt kotróval, EU pályázati pénzből végezték, a pályázat biztosított pénzt az iszap összetételének vizsgálatára is.

Ehhez a kormányzatnak köze nem volt.

A pályázat lejártakor azonnal abbamaradt minden lepelkotrási munka.

A kilencvenes évek végén volt egy kikötőkotrási program, viszont a kikotort anyagot egy az egyben beborították a nyílt vízbe. Ekkor iszapolták fel többek között az Aszófői Öblöt, és a Fűzfői Öblöt.

Előzmény: edesviz (25307)
edesviz Creative Commons License 2025.08.07 0 0 25307

Azt írod

• "teljes és szisztematikus kotrómunkát utoljára a 2000-es évek elején végeztek a Balatonban" Lópikulát végeztek ilyet.
  • " általános és széles körű nem történt. Ez kezdődik most újra" Dehogy kezdődik ilyesmi.

A kesztheyi öblöt szép lassan szisztematikus talán lepel kotrásnak nevezett módon (felső 5 cm) 2002 ig kotorták.

Nem azt mondta, hogy az egész Balatont.

egy 2016-os hozzászólásodból:

"Tizenhárom éve, hogy félbehagyták a Balaton nyugati medencéjének a kotrását, és vele együtt abbahagyták az iszapkutatást. Azóta nem vizsgálják, hogyan alakulnak az iszapolódást befolyásoló balatoni áramlások"

Miért hagyták abba? Nem volt rá pénz. Milyen kormány volt 2002-ben?

Aztán emelték a vízszintet. Most félre tesznek erre is. Majd meglátjuk.

Előzmény: Hehe164 (25300)
edesviz Creative Commons License 2025.08.07 0 4 25306

Tényleg? Ennyire nem ismered a Balatont? Jártál már a 7 héten kívül itt? Rengeteg program, száálás van 12 hónapon keresztül. 

Emlékszem olyanra is, (2 éve) november végén, bagy 30-an álltak sorban a 6 lépcsősnél, belöl tele volt. Ugye szar dolog. De bérelhetsz vitorlást, ha nincs jég, csak tudni kell hol. Minden működik, mint nyáron csak kisebb ütemben. Ha jól emlékszem 67 óta látom rendszeresn  t4 évszakban a tavat, Még dolgoztam,amikor ide is költöztem. 

Már várom azt két hetet, amikor a bunkója haza megy a nagy faluba, és végre barátságosabban telik az idő. 

Egyszóval menj Comói tóra de gyorsan.

Előzmény: 675 (25304)
smith Creative Commons License 2025.08.07 -1 0 25305

81 cm

Előzmény: twohandedtweener_ (25289)
675 Creative Commons License 2025.08.07 -6 1 25304

A Balaton lett az új Velencei tó. Ugye a Velencei tó abszolút egy hétvégi fürdő tó volt,  ez lett a Balaton új sorsa.

Ez nem tenger, ez nem vonzza az embereket, ez össze sem hasonlítható az olasz tó vidékel, aki járt már Belaggioban, Stresaban, Aronaban, Comoban, stb pontosan tudja, hogy miről beszélek, itt nincs látnivaló, Badacsony, Tihany, Keszthely, aztán viszlát, ennyi.

Lehet itt harcolni a 12 hónapos idényért ( tök felesleges egyébként, ez még az olasz tó vidéken is csak álom) , de a valóság az lesz, sőt már lett is, hogy ez egy hétvégi strand lett, ha éppen nem külföldön nyaralunk, le lehet ide ugrani egy napra Ennyi. NER lovagok meg akik mindent felvásároltak, most meg nézhetnek egy nagyot, hogy atya Úristen mibe tettük bele a pénzünket. 

Hehe164 Creative Commons License 2025.08.06 0 3 25303

Rákölteni.

Nem ellopni.

Előzmény: Bamberg58 (25302)
Bamberg58 Creative Commons License 2025.08.06 -12 0 25302

minimum mai értéken 800 milliárd forintot kellene ebben a húsz évben rákölteni

A túlárazásokat is bele kalkuláltad?;-)

Bamberg58 Creative Commons License 2025.08.06 -12 0 25301

Közép vagy hosszú távú tervek?

Hol élsz te?

Mindenben csak ad hoc intézkedéseik vannak, hasra ütéssel.

Hehe164 Creative Commons License 2025.08.06 0 3 25300

Hazudik az ipse.

• "teljes és szisztematikus kotrómunkát utoljára a 2000-es évek elején végeztek a Balatonban" Lópikulát végeztek ilyet.
  • " általános és széles körű nem történt. Ez kezdődik most újra" Dehogy kezdődik ilyesmi.
  • "A szakemberek egyetértenek abban, hogy a tó vízminősége továbbra is kitűnő" Frászkarikát. Lehet majd megint a tó közepén Balaton víz ivásával kampányolni, de ettől a vízminőség nem javul.
  • "A kormányhatározat szerint október 31-ig el kell kezdeni a kotrási munkálatokat" azaz legalább egy uszályra való anyagot ki kell kotorni...
  • "a közép- és hosszútávú munkálatokra mintegy 40 milliárd forintra lesz szükség" Ez pedig pont egy csepp a tengerben. Valódi teljeskörű kotrási munkákra 20 évet kellene rászánni, és minimum mai értéken 800 milliárd forintot kellene ebben a húsz évben rákölteni, azaz évi 40 milliárdot. Iszonyatos mennyiségű iszap van ugyanis a mederben. Mindezek után kerülne az éves fenntartás 1-2 milliárdba.
  • És akkor a gépigény/zagytérigény és a kikortort anyag elhelyezésének egyéb akár önfenntartó módja/i egyáltalán szóba sem kerülnek.

Felsorolnék itt pár szükséges dolgot ami nincs, hamár:

• Rövid/közép/hosszútávú átfogó hidrológiai kutatások idősoros adatokkal.
  • Ugyanezek a kutatások a vízgyüjtőre.
  • Rövid/közép/hosszútávú kémiai/biológiai vízminőség elemzések idősoros adatokkal.
  • A Balaton flórájának/faunájának változásait vizsgáló rendszeres kutatások.
  • Inváziós fajok kezelésének tervei.
  • Kémiai monitoring rendszer.
  • A vízgyűjtőn a háromfokozatú víztisztítás kiépítése, és a tisztított szennyvizek visszatáplálása a tóba.
  • A parti növényzet kezelése/megújítása.
  • A Kis-Balaton rekonstrukciója.

És van persze még sokminden más.

Előzmény: Bamberg58 (25298)
Bamberg58 Creative Commons License 2025.08.06 -12 0 25299

Szerintem ez az összeg is alá van becsülve....

Előzmény: Bamberg58 (25298)
Bamberg58 Creative Commons License 2025.08.06 -12 0 25298

Navracsics Tibor: 40 milliárd forint kell, hogy a Balatonnál megvalósuljon a fenntarthatóság

https://infostart.hu/belfold/2025/08/06/navracsics-tibor-40-milliard-forint-kell-hogy-a-balatonnal-megvalosuljon-a-fenntarthatosag

Hehe164 Creative Commons License 2025.08.06 0 0 25297

A BFNP "sajátosan" értelmezi a védelmet.

Azaz egyrészt mindent hagy úgy rohadni ahogy van, másrészt négyzetkilométerszámra kerít le területeket magyar tarka, és szürkemarha tartására.

Ebből következik a BNFP által "kezelt" területek lepusztulása és elszemetesedése.

Előzmény: edesviz (25296)
edesviz Creative Commons License 2025.08.06 0 0 25296

A bokros-dfs területek szélén a parlagfű szabadon virít, a vízpart szélén kidőlt, halott fák a vízben fekszenek, És nem csak erreflé láttam ilyet, hanem pl Sajkódon a strand után.

Előzmény: Hehe164 (25294)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!