Keresés

Részletes keresés

Ordas Creative Commons License 2001.06.03 0 0 19
Direkt irtam igy! :)

Egyebkent meg hanyok az allatbuzi kiskocsogoktol. Akik ruhat adnak a kutyusra, stb. Egyaltalan, emberszamba veszik.

Előzmény: evil1023 (18)
evil1023 Creative Commons License 2001.06.03 0 0 18
Amit ezért kapni fox! :-)

A bikaviadalban a bika jóval kevesebbet szenved, mint azok az állatok, akiket napokon át szállítanak egy kamionban, vagy amig kiérnek a vágóhidra, az sem egy pullmannkocsi, és ott sem mindig sikerül azonnal bevégezniuk.
Egyszóval egy bikának nemesebb halál a viadal, mint a szóbajöhető többi alternativa.

Előzmény: Ordas (17)
Ordas Creative Commons License 2001.06.03 0 0 17
Es mi a gaz a bikaviadallal? En nem itelem el. A bika egy allat, ugyis megeszik. Az ember meg szorakozni akar ["Panem et circenses"]. Az allat van az emberert, nem forditva.

A bikaviadal egy osi nepszokas, emberekre nem karos. Inkabb arrol beszeljetek, milyen kegyetlen eletkorulmenyei vannak az arab noknek, vagy pl. a kurd, csecsen, alban, stb. kissebbseg hogyan el.

Ki nem szarja le az allatokat? Ezert utalom az allatvedoket, mert nem latjak a lenyeget. Az ember mindenekelott. Ebben termeszetesen benne van, hogy a vilag kincseit esszeruen kell felhasznalni es nem megolnia bolygonkat!

Törőlt_nick Creative Commons License 2001.06.03 0 0 16
be szép is volna...de azé előtte már ronggyá szúrkálta a bikát a tag, úgy hogy nem lelkiismereti döntés játszott itt. Hatalmas összegű fogadások mehetnek ott nyíltan/feketén. Pénz- vagy politikai szaga van az ügynek inkább.
Előzmény: Degeczi (15)
Degeczi Creative Commons License 2001.06.03 0 0 15
Madrid, 2001. június 3. (MTI)
Nem volt hajlandó megölni négylábú ellenfelét Spanyolország egyik legnépszerűbb bikaviadora, és ezzel minden idők egyik legnagyobb botrányát okozta egy pünkösd előtti madridi bemutatón, amelyen János Károly király is részt vett.

José Tomas a jeles személyeket is magában foglaló nézőközönség végtelen megrökönyödésére ahelyett, hogy a szabályoknak megfelelően leszúrta volna a féltonnás állatot, hátat fordított annak, és dolgavégezetlenül kisétált az arénából.
Helyzetét súlyosbította, hogy mindez az év egyik legfontosabb bikaviadalán, a madridi védőszent, Szent Izidor ünnepének keretében tartott bemutatón történt. Állatbarát döntését később azzal magyarázta, hogy a bika túl nyugodt volt, nem tanúsított ellenállást.
A közönség dühös füttyel, sőt székpárnák dobálásával kísérte Tomas kivonulását. A torreádor vélhetően jelentős pénzbüntetésben - akár 120 ezer márkányiban - is részesül, amiért megszegte a szabályokat.

Törőlt_nick Creative Commons License 2001.06.01 0 0 14
Az most nem tudom, hogy a TVE a spanyol nemzeti főadó vagy sem, de ha az és live-be adják a cirkuszt, kommentárral, replay-jel, az egy kissé kétségessé teszi ennek a 85%-os aránynak a hitelességét. Lehet, hogy vannak hangok amelyek a mészárlás ellen ágálnak de hogy nem ők képviselik a társadalmi közfelfogást az tuti.
Előzmény: Törölt nick (6)
dzsill Creative Commons License 2001.06.01 0 0 12
szóval Te végignéztél egy műsorszámot?
nahát...én csak megnéztem a torreádor fenekét, s láttam,hogy jobb mint a bikáé,aztán sajnáltam egy kicsit a bikát,majd megállapítottam,hogy ezek a spanyolok milyen hülye sportot találtak ki, s elkapcsoltam a tv-t, néztem inkább focit.
d/de.beszélhetünk.róla
Előzmény: Törőlt_nick (-)
bojár Creative Commons License 2001.06.01 0 0 11
Hello,
Javaslom tanulmányozásra Ernest Hemingway "Halál délután" c. - szerintem - fantasztikus könyvét.
Fehéren-feketén kiderül; a bikaviadal a legkevésbé sem egy szerencsétlen légy lábainak egyesével történő kitépésében megnyilvánuló, "ártatlan" gyermeki állatkínzás sajátosan ibériai interpretációja.
A "mata des toro's" célja nem a bika halálra kínzása; hanem a legyőzése, ahogyan E.H. fogalmaz: a " good killing", azaz a jó ölés.
Mit jelent ez?
A " good killing " nem más, mint a gyors kegyelemdöfés a karddal, egyetlen mozdulattal, döfködés, vérfürdő nélkül.
Ehhez azonban szüksége van a matadornak arra, hogy a bika nyakán elhelyezkedő csuklyás-izom, mely a félelmetes szarvakat dobja támadásba, az utolsó pillanatokra kellően fáradt és ernyedt legyen ahhoz, hogy a kardot a matador ezt az izomcsomót keresztüldöfve egészen a szívig szúrja.
A bikát pontosan ezért "forgatja" táncoltatja a köpennyel; - vigyázva arra, nehogy a testhosszánál rövidebb átmérőjű körön vezesse végig az állatot, mert akkor az súlyos gerincsérülést szenvedhet, - ezért döfnek ebbe az izomcsomóba lándzsát lóhátról a pikadorok, és végül a viadal 3. részében ezért használja a kisméretű vörös kendőt a muletta-t arra, hogy a bika fejét irányítva a szarvakat egészen a földig vezetve " befeküdhessen" a szarvak közé, és teljes testsúlyával a kardra nehezedve fejezze be a harcot.
A spanyolok semmibe veszik azokat a viadorokat, akik tiszteletlenül bánnak az állattal; hátat fordítanak neki, teátrális mozdulatokkal ingerlik, majd végül a koponyacsontot átütva az agyára márt ütéssel gyilkolják meg.
De, mindegyikük őszintén csodálja azt a matadort, aki annyira közel engedi el a bikát maga mellett a végjátékban, hogy a ruhájával törli le az állat oldaláról a vért...
Tudom, tudom; ez az állatvédőket és természetesen magát a bikát nem igazán vígasztalja; de én sajnos elfogult vagyok a témában.
Annak idején Hemingway műveiből írtam a szakdolgozatomat, és engem lenyűgözött az az újságírói tárgyilagosság, mellyel matadorokat, arénákat, viadalokat írt le, valamint az a lelkesedés, őszinte rajongás, ahogyan a bikaviadalról írt.
MacPet Creative Commons License 2001.05.30 0 0 10
A Reality TV-n néha vannak olyan bikafuttatások és viadalok ahol a bika győz.
tapadókorong Creative Commons License 2001.05.30 0 0 9
Én is sajnálom szegény bikákat. Mivel a Sátán legyőzése a balhé lényege, fantáziátlannak kell mondjam a spanyolokat, mert ennyi erővel egy steaket is ledöfhetnének.
Előzmény: Törőlt_nick (-)
Törőlt_nick Creative Commons License 2001.05.30 0 0 8
a tudat felelősséggel jár.
Előzmény: micu (7)
micu Creative Commons License 2001.05.30 0 0 7
Én pedig láttam a Spectrumon hogy a hiénakutyák az antilopot élve tépték szét. Még jócskán élt az antilop amikor ezek a bájos jószágok már zabálták is. Méghozzá mivel nem egy ilyen falka van naponta több száz antilop pusztulhat el ilyen módon. És akkor még nem számoltuk az oroszlánokat és a többi ragadozót.
hangaroa Creative Commons License 2001.05.30 0 0 5
Szereném már látni, hogy valamelyik torreádor nem egy lebutított andalúz viadormarhával áll ki, hanem mondjuk egy ereje teljében lévő, öntudatos magyarszürke bikával. Szerintem a bika addig tolná a torreádor a porban, amig csak egy véres hústömeg maradna belőle.
Magyar virtust a spanyol bikáknak (ezt most ne értse senki sovinizmusnak, kérem)!

hangaroa

hoppaaa Creative Commons License 2001.05.30 0 0 4
Szegény Bikák.
Törőlt_nick Creative Commons License 2001.05.30 0 0 3
(pedig azt hittem elég egyértelmű voltam.)
Előzmény: vba (1)
CsiKi Creative Commons License 2001.05.30 0 0 2
Hogy tudtátok végignézni? Nekem is lett volna alkalmam élőben megcsodálni ezt az őrült játszmát, de mivel én a bikának drukkolok, nem biztos, hogy a temperamentumos spanyolok jó szemmel néztek volna rám. Kedvelem a spanyolokat, az országukat, a világukat, de ezt nem veszi be a gyomrom.
Előzmény: vba (1)
vba Creative Commons License 2001.05.29 0 0 1
Én már láttam élőben is bikaviadalt, de ma már nem túl sportszerű a küzdelem. Régen a bikáknak volt esélyük élve elhagyni az arénát, amelyiknek ez néha sikerült az végelgyengülésig "királyi módon" élhetett, utódait hatalmas pénzekért adták el.
A "flitteres, cicanadrágos kisköcsög" neve hivatalosan torreádor nem matador, az ő munkája volt a viadal fénypontja, kifárasztani majd megölni a bikát. Ma már a pikadorok (lándzsás lovas fazonok) azonban annyira legyengítik a bikát, hogy a matador feladata szinte formalitás.
Ennek ellenére egy menő matador kb annyit keres, mint egy ismert futballista, és a spanyol csajok imádják őket.

Ha érdekelnek a bikaviadalok ajánlom Hemingway műveit, ő nagy rajongója volt a témának.

Előzmény: Törőlt_nick (-)
ssneci Creative Commons License 2001.05.29 0 0 0
És még fin0m v0ltál:)
Törőlt_nick Creative Commons License 2001.05.29 0 0 topiknyitó
Akinek bejön ez a spanyol tévéadó az most megcsodálhatja élőben a címben szereplő "csodálatos" attrakciót. Úgy játszák vissza a véresnél-véresebb jeleneteket, mint nálunk egy futballmérkőzés gólját. Szerencsétlen állatnak már orrán-száján dől a vér, tüdeje átszúrva, meg-megroggyan - kamera hosszasan elidőz rajta - majd mielőtt még magától összeesne megadja a kegyelemdöfést a torreádor, ezután a flitteres, cicanadrágos kisköcsög önelégült pofával vonul végig az őt ünneplő tömeg előtt körbe a stadionban mialatt a félig még élő, félig már halott bikát kötélen vonszolják ki a porondról, hogy kint kivágják heréjét.
Na most így, miután megnéztem az egyik műsorszámot, hirtelen az jutott az eszembe, hogy a jó kurva édesanyjukat a spanyoloknak.
A többit majd később.

-ris

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!