3-4 hónapja felhívott egy barátom, mert akadt egy kis gond. Sógija teletank egy jó kúton valami fordtdcifurgonba, leütött vele 4-500 km-t, este úgy kellett a város határából hazahúzni. Másnap szervíz, mind a 4!!! porlasztónek finish! Tuti szar volt az anyag, adtak mintát a tankból, bevizsgáltatás, eredmény: A termék minden paramétere, messze a szabványban foglalt értékhatárokon belül volt (tételesen nem fogom felsorolni, de saját szememmel néztem). A motorban nem tudom mennyi volt, állítólag 150-200k km között, ami általában nyélgázon került bele.
Ami engem érdekelne az a csomagtér alatti rakodótálca csak az EX-től van. Ilyet látott már valaki utángyártottat vagy lehet a KIA-nál rendelni? Extrák között nem láttam.
Új vétel volt a Peu, már 6 éves, a tulaj figyelmetlensége okozta a turbó bajt.
Viszont Ő nem öntöget, az 100%
Egy biztos, ezeken okulva semmiféle dízelt nem mernék venni használtan még egyszer. Ez az eset most meggyőző volt. Még mérnök ember sem biztos, hogy úgy bánik vele, ahogy kellene, pedig precíz fószer.
Lehetőleg egy ugyanazon kúthoz járni, ami jó márka.
Blokkot gyűjteni.
Épp egy öntögetős ismerősöm mesélte, hányszor állt már meg a kocsija.
Nekem van egy helyi maszek kút, ahol nem pancsolnak, nagy a forgalom, 2 fuvarozó cég is oda jár, akinek a főnökük kényes a naftára.
Észre vettem, hogy tuti ott a dízel, jó a fogyi, csendesen jár a motor.
Ezen kívül adalékolom egy kis kenőanyag-égésjavítóval.
Az említett szerelős ügy... ráadásul gépészmérnök barátom mondta, hogy rá kell szokni a a turbó kihűtsére. Volt mikor németben 200-al tekert a pályán, és megállt tankolni, motor egyből leállítva. Nem is gondolt rá. Meg kell szoknia.
Ahh, majd elfelejtettem közölni. Már, egész pontatlanul néhány napja kicsit közelebb kerültem a full offos kisköcsög kategóriából ám, mert egy topiktársatokkal összefutotta, s kölcsönösen megcsodáltuk a technikát. Őszintén bevallom, biztos voltam benne, hogy kellemesen csalódom, s ez így is lett. Meglepődtem az autó belső adottságain, ergonómiáján és az általános belső hangulatán. Nagyon kellemes autó, biztos vagyok benne, hogy sok örömötök lelitek majd bennük!
Ha rám hallgatsz, bárhol. Tudom ez így nem túl meggyőző, mert pl. a topicot leszámítva nem is tudunk egymásról semmit. Nem szeretnék konkrétumokat leírni, de nem amit írok, az nem egy laikus embertől származik.
Szóval szinte teljesen mindegy, hogy hol tankolsz. A forgalmazóknak nincs túl nagy választási lehetőségük, mert az nagymagyarolajcégen kívül nem azt mondom, hogy nincs más, de ez elég közel áll a valósághoz, s az a néhány is lehet, hogy részben tőlük veszi. A kutak között azért lehet válogatni. Ha a "noname" és a diszkont kutakat kizárjuk, akkor szinte tényleg tök mindegy hol tankol az ember, de ez sem egyértelmű peremfeltétel a szelektáláshoz. Én egyébként minden zokszó nélkül megtankolok "szinte bárhol".
A nagyok között annyi a különbség, hogy másfajta adalékot kevernek ugyanahhoz az alaphoz, ami önmagában is teljesíti a szabványban foglalt feltételeket, mert egyébként nem is lehetne forgalamazni, illetve az adalékolás foka eltérő.
Szerintem kapásból 2-3 nagy olajcéget fel tudtok sorolni, akik hazánkban saját kúthálózattal rendelkeznek, és még a világ sok-sok országában hasonlóképpen mint nálunk. Tehát a szóban forgó multiolajos vállalatok megkockáztatnák azt, hogy egy magyar cég packázzon velük nem jó minőségű üzemanyaggal, amivel a nagynevű forgalmazó komoly hitelromlást szenvedne el??? Ez vicces volna, s gondolom akkora pert akasztanának belőle, amit errefelé még senki nem látott.
Ha jobban belegondoltok, mondjatok nem megfelelő minőségű üzemanyagbotrányt! Tudtok? Nem? Olajszőkítéses buli nem ér ám! Nekem egy jut eszembe, valamikor a '90-es évek első feléből, amikor néhány kocsiban elment az AC pumpa. Ezenkívül más?
Tudok én is hasonló dízelhorror esetekről, de ugye azt sem kell hosszassan ecsetelgetnem, csak a teljesen tiszta kép megléte miatt, hogy az én ismerőseim nem mindig a kúton vették a nyálat, s mindemellett a gázolajszűrő csere az felejtős is volt sokszor, mondván tiszta ez, a szűrő meg biztos elbírja a csereintervallum többszörösét is. De gondolom ez csak errefelé fordulhat elő, máshol nem. Mert a hibát mindig könnyebb másban megkeresni, másra köpködni, mint beismerni egy ilyen sokkilós ceh végén, hogy ilyen sóher pitiáner kis pöcs vagyok, megveszem a minimálfogyis hiperdízelt, ami ráadásul használt vétel volt, de ez nekem még mindig nem elég, mert köll a zanyag kilónyócvanért a buszoshavertól, 'me így occsón elautózok gyorsan 30000 km-t, 'oszt a spórolt pénz többszörösét eltoljuk talicskán a szerelőhöz.
A turbó besüléséhez csak annyit fűznék, hogy meg kellene tanulni a megfelelő bánásmódot a technikával. Ez is csak a fejben dől el. Arra azért befizetnék, hogy hányszor az autópályás gyorsasági utáni tankolásszünet, és hányszor a városi lámpánálmegindulós, a nyomatékgyárral benzinestalázós meglépés után a következő parkolóba 100 m múlva kiállós, aztán egyhelyben vagizós eset játszott szerepet. Meg ugye a dízelnek az sem mindegy, hogy hol használják a legtöbbett, mennyi időt megy, ha egyszer életre keltették.
Ennyi. Elnézést kérek, ha bárkit megbántottam volna a szavaimmal, nem az volt a szándékom, csak ez a történet túl összetett, s ezt igazolandó, hogy bőven legyen elvarratlan szálam, azt nem is forszíroztam, hogy a pug használt vásárlás volt-e??? Ez a része pedig off nektek, a többihez fűzött reakciókat pedig izgatottan várom! : )
Hogyne... aranyárban volt a minőségi szolgáltatás... de onnan akik olvasták a topicot hozzájuk biztosan nem vitték a Fiestát :) Remélem azért 1-2 vevőt buktak.
Feltoltam már egy csinos kerékőrt is a kocsira, tiszta jó a dísztárcsa, hogy legalább azt is védi úgy ahogy.
Hát igen én sem akartam, amikor ez történt az OFF Fordommal, akkor szépen írtam is több helyre az elkövető szervízzel való történetem. (Petrányi) Persze szempont volt már akkor nekem, de Fordnál nehézkesebb volt találni ilyet, itt megbeszéltem levisz a csóka amíg az olajcsere zajlik. Ok. Vittem. Ülök várok, azt mondja szól mikor mehetek nézni. Aztán odajön, hogy jajj menjünk gyorsan mert épp elfoglalt volt... leérünk... szerelő: kész van, vihetem. NA mondom anyátok picsáját. Sejthetitek milyen jó véleményt híresztelek róluk. A másik meg, hogy ablakból láttam, hogy 40 percig udvaron állt a kocsi, aztán bevitte és negyed órára rá már kész volt és ez az éves szervíz. Na nem is mondom tovább mert még felidegelem magam most is:D ON
Én nem is vinném olyan helyre, ahol nem nézhetem mit csinálnak vele! Az előző gépemnél nem lehetett -volna- bemenni miközben csinálták, én mégis mindig bent voltam! Eleinte szóvátették utána már nem! :-))
-Ma voltam a barátommal az ország legjobb off Peu dízel szerelőjénél, elhoztuk a 406-ost.
A türelmes szerelő megmutatta a halott turbót, aminek még nem kellett volna tönkre mennie.
A halál oka: 1. a ki nem cserélt légszűrő: a finom port a turbó beszívja, mint homok fúvó lekoptatta, megette, a lapátokat.
2. lóg a sikló csapágy: a ki nem hűtött izzó turbó (pld. autópálya benzinkút leálláskor) az olaj belesül a vezetékbe, az eldugul, nem kap kenést, és vége.
Hajsza után kell hagyni ketyegni a motort egy kicsit.
300.000t volt a javítás.
Még jönnek a csúcsok cseréi, a rossz üza miatt. Made in Hungary.
Jahh, egyetértek:) A minap agresszívan megelőzött egy Logan, én meg csak mendtem békésen, de lehet este a Logan topicban írta, hogy simán otthagyott egy Cee'd-et :D
Szerintem egy normális autós nem tapossa neki tövig, ha pedig a mögötte lévő igen, akkor az úgyis megelőzi, függetlenül attól, hogy melyik a jobb kocsi, szal Lada is lenyomhatja az új Astrát (nem véletlen):D Szal az ilyen eredmény nem eredmény.
Komolyan Peepshow feelingje lesz:)) A Ford-nál mégcsak üvegfal sem volt. Bemenni? áááá... csak tippelni lehetett vajon hozzányúltak-e. A tipp ált az volt, hogy nem:D
Még jó, hogy nem Opelt akartam venni, hát ennyire nem megy?- és nem olcsó.
Komolyan (jó, talán még nem mentem elég autóval, kiváltképp farokhosszabbítónak használttal), életem egyik legklasszabb autója a Cee'd. (Az új, valamint a 12 V régi Fabia a Cee'd után, hát sírva tudtam volna fakadni.