Keresés

Részletes keresés

förike Creative Commons License 2011.07.19 0 0 12809

Szia!

Ez OSB nem rágják meg mivel kezelve van, én is akácfa darabot rakok be és nyaló sót! Így nincs veszély hogy rágják! Én tápot, árpát, borsót , lucernát, szénát adok nekik!

Előzmény: juhosttt (12808)
juhosttt Creative Commons License 2011.07.19 0 0 12808

Neked a ketrec oldala jól látom, hogy forgácslapból van?

Nem félsz hogy kirágják? Nekem is vannak fa ketreceim, és van 1-2 szemtelen nyúl, aki szinte teljesen gallyra vágta a legjobb ketreceimet. Raktam be nekik akácfát, hogy legyen mit rágcsálni, de nem jött be mindegyiknél. Nálad mi a tapasztalat?

Jah csak szénát és lucernát kapnak vízzel.

Előzmény: förike (12805)
förike Creative Commons License 2011.07.19 0 0 12807

Nálam egy tenyészketrec blokk 8 férőhelyes, a növendékeket nyúlkertbe nevelem a mai naptól!Képeket hamarosan készítek!

förike Creative Commons License 2011.07.19 0 0 12806

Tenyésztési adatlap pontosan vezetve!

förike Creative Commons License 2011.07.19 0 0 12805

Ketrec almozva (szalmával) üresen, várja a vasderes nyulakat!

förike Creative Commons License 2011.07.19 0 0 12804

Büszkeségem a Magyar óriásnyúlnak megfelelő ketrecben!

förike Creative Commons License 2011.07.19 0 0 12803

Mai szerzeményem Nőstény (koca, szuka)

förike Creative Commons License 2011.07.19 0 0 12802

1 évesen is belehet!Csak nehezebb akkor!

Előzmény: német tenyésztö (12801)
német tenyésztö Creative Commons License 2011.07.19 0 0 12801

ha 4-honapos akor még be lehet

Előzmény: förike (12800)
förike Creative Commons License 2011.07.19 0 0 12800

Egyesületi tagnak kel hogy legyél, 8 hetes korig be kell tetoválni az állatot! Ha idősebb akkor sincs nagy baj! Csak akkor nehezebb mert keményebb a füle a nyúlnak!Származási lapot adnak minden tetovált nyúlhoz!

Előzmény: német tenyésztö (12799)
német tenyésztö Creative Commons License 2011.07.19 0 0 12799

Sziaasztok én nem akarok sz@rt kavarni én két honapja kezdtem fajtiszta nyulak kal és azt szeretném kérdezni a fórum-ozoktul hogy a nyulat hány honapra lehet tetováltani vagy le het e egy átalán meg törzskönyver lehet e csinálni

Dr.V Alexsander Creative Commons License 2011.07.19 0 0 12798

Egyesek nem akarnak vitatkozni, de azért generálja a vitát! A saját sz@rjukba forognak!

Dr.V Alexsander Creative Commons License 2011.07.19 0 0 12797

Üdvözlöm!

Látja Ön nevezi saját magát kupecnek. Pedig senki sem mondta, de szép is az ön kritika!lehet hogy Önnek meg van töltve a pisztolya, csak az vízi pisztoly!

Előzmény: HunOutdoors (12796)
HunOutdoors Creative Commons License 2011.07.19 0 0 12796

Förike:

Kétfajta ember van:

Akinek meg van töltve a pisztolya, és aki ás.  Te ásol.

Inkább megyek ketrecet puccolni, sajnos magától nem ugrik ki a sz@r.

Ilyen a kupecek sorsa. :)

Üdv.

Péter

Előzmény: német tenyésztö (12795)
német tenyésztö Creative Commons License 2011.07.19 0 0 12795

NA és végre fejezük be a veszekedést

Előzmény: német tenyésztö (12794)
német tenyésztö Creative Commons License 2011.07.19 0 0 12794

A nyulak rendkívül könnyen tenyészthetők, hiszen gyorsan szaporodnak. Az anya egy alkalommal akár tíz, vagy még több utódot (nyúlfit) is világra hozhat.De ezek jövőbeli elhelyezéséről nekünk kell gondoskodnunk. Néha persze nem várt vemhesülés is előfordulhat, ha az egyik, addig nősténynek gondolt állatról az ivaréréskor kiderül, hogy valójában baknyúl.Egy ketrecbe több nöstény nyulat is tarthatunk különösen,ha helyszükébe vagyunk.Vemhes anya nyulat viszont okvetlenül választjuk el a többitől,hogy nyugodt lehessen a vemhesség ideje alatt.Több bak nyulat nem ajánlatos egy ketrecben tartani,mert könnyen csetepatéba kezdhetnek,ezért egy ketrecben csak egy bakot tartsunk.

A kiállítási állatokat tenyésztők jóval több anyát tartanak, mint bakot, mert egyetlen bak hetente akár öt nőstényt is megtermékenyíthet. Így hát egy jó tenyészet igazi alapköve egy jó minőségű bak, hiszen ő sokkal fontosabb szerepet játszik a tenyésztési programban, mint akármelyik anya. Egy sikeres tenyésztési programhoz elengedhetetlen, hogy pontos feljegyzéseket vezessünk a pároztatásokról és az egyes vérvonalak leszármazási kapcsolatairól.

Az ivarérés fajtától függően más-más korban következik be, általános, hogy a kisebb termetű fajtáknál hamarabb - így például a holland már 18 hetes korában, az óriás fajták pedig körülbelül 28 hetesen képesek szaporodni. Mivel a nőstények hamarabb válnak ivaréretté, mint a hímek, az első pároztatási kísérlet sikertelensége sokszor a hím alacsony spermium-számával magyarázható. A legtöbb egyed öt-hat hónapos korában szaporodik először sikeresen.

A nöstényt helyezzük a bak nyúl ketrecébe  körülberül fél órára,ez idő alatt biztosan végbe megy a megtermékenülés Néha azonban ajánlatos megismételni a pároztatást.
10-14 nap után állapíthatjuk meg biztosan, hogy sikeres volt-e a pároztatás.
A vemhesség szemmel látható jelei a 24. nap táján kezdenek mutatkozni, amikor az emlők megduzzadnak. Ettől az időtől fogva kerüljük az anya kézbevételét, nehogy spontán vetélés következzen be nála. Biztosítsunk számára elegendő fészekanyagot vagy fészekládát, hogy elkészíthesse a "gyermekágyat".
Ahogy közeleg az ellés ideje, a hasáról tépett szőrcsomókkal fogja kibélelni fészkét, hogy az minél puhább és melegebb legyen.
Ebben az állapotában több táplálékra van szüksége, mint egyébként, hiszen a magzatok növekedése a vemhesség utolsó harmadában a leggyorsabb.

A terhesség átlagosan 31 napig tart, a nyúlfik a 29. és a 34. nap között bármikor világra jöhetnek, ha azonban ennél is tovább tart a kihordás, megnő a valószínűsége, hogy halva születnek.

Ha már közel az ideje, tartsuk szemmel az anyát, de ne avatkozzunk be addig, amíg a dolgok mennek a maguk útján. Mindenekelőtt: ne akarjuk számon követni az alom kiteljesedését, mert ez annyira megzavarhatja az anyát, hogy elhagyhatja, vagy akár meg is ölheti kicsinyeit, ha megérzi rajtuk az emberszagot (persze nem minden esetben). Ha mégis muszáj megnéznünk a kicsiket, vonjuk el az anya figyelmét táplálékkal, és óvatosan közelítsünk a fészekhez, mondjuk egy ceruzával, amelyet előtte a fészekanyaghoz és az anya bundájához is hozzádörzsöltünk. Ez remélhetőleg nem okoz megrázkódtatást az anyának.

A kisnyulak születésükkor teljesen magatehetetlenek, de gyorsan növekednek. Négy- és hétnapos koruk között elkezd kinőni a szőrük, újabb két-három nap múlva pedig a szemeik, majd a füleik is kinyílnak. Külső füleik, melyek világra jövetelükkor szintén aprócskák, gyorsan növekedésnek indulnak. Körülbelül hét hétig szopnak, de már háromhetes koruktól előmerészkednek a fészekből.
Az anya általában minden gond nélkül felneveli kicsinyeit. Ha valami miatt mégsem tudná megfelelően szoptatni őket, a kisnyulak panaszos hangjelzéssel figyelmeztetni fognak minket a bajra.

Ha egy anya túl sok nyúlfit ellik egyszerre, tanácsos a kölykök egy részét dajkaságba adni egy olyan nőstényhez, ami körülbelül ugyanakkora, de kisebb méretű almot ellett. Ez legjobb, ha az ellés után tíz napon belül hajtjuk végre, de ha szükséges, az első három héten belül még később is megtehetjük. Ha egy szoptató anya megbetegszik, inkább ne tegyük át más nőstényhez a kicsinyeit, hiszen ezzel esetleg a betegséget is átvisszük egyik ketrecből a másikba. Mindig igyekezzünk a fiatalabb egyedeket kiválogatni az örökbefogadásra, mert ezeket nagyobb eséllyel befogadja a "nevelőanya". A kisnyulakat helyezzük új alomtársaik mellé, és adjunk időt, hogy megszokják a megváltozott helyzetet. Lassan át fogják venni új testvéreik szagát. Az anyát legalább egy órára távolítsuk el a ketrecből. Ez nem fog ártani a kicsiknek, hiszen a nyulak naponta csupán egyetlen alkalommal, mindössze három percig szoptatnak.
Életük első három hetében a kisnyulak kizárólag anyatejjel táplálkoznak. Ez alatt az idő alatt anyjuk sokkal több vizet iszik, mint máskor, ez a tejtermelés miatt kell. A legtöbb nyúlnak mindem 100 gramm testtömegre 10ml vízre van szüksége naponta, ez a szoptatás alatt akár 90 ml-re is emelkedhet.

förike Creative Commons License 2011.07.19 0 0 12793

:-(

Előzmény: Dr.V Alexsander (12791)
förike Creative Commons License 2011.07.19 0 0 12792

Sziasztok!

Köszönöm a jó kívánságokat!

Sajnos rosszabb lett a helyzet éjjel 200 lett a vérnyomása és a kiszáradás szélén volt.

Dr.V Alexsander Creative Commons License 2011.07.19 0 0 12791

Még egy valamit elárulnék, aztán nem is zavarok tovább. Förike nem tartja magát nyúltenyésztőnek, sokan csak azért mondják magukra mert már divat lett! Egy tenyésztő ott kezdődik ahol Förike indul, jó elhelyezés , takarmányozás, tenyésztési eljárás!!!

Dr.V Alexsander Creative Commons License 2011.07.19 0 0 12790

Látja Ön sem tudja mi az hogy tenyésztő, mert csak bemásolni tudja más oldalakról! Szánalmas

Előzmény: san72 (12784)
Dr.V Alexsander Creative Commons License 2011.07.19 0 0 12789

Húúúúúú az anya de nagy viták vannak itt. Hát most engem sem fognak szeretni itt, bár észre kéne venni hogy ez a fórum nem is azért van! Tisztelt fórumozók kérek mindenkit hogy ebbe a kit nevezzünk nyúltenyésztőnek vitából írja ki hogy Förike kit  mivel bántott meg! Én nagyon jó barátja vagyok, ezt már szó nélkül nem lehet hagyni ahogy egyesek lejáratják, mert ez bizony az! Érdekes hozzászólások vannak én ott vagyok az Agroinformon is és nem írogat senkinek a nevében., ezt leírja aztán meg írja hogy amit a Magyar óriásnyúlért tettél az nagyon jó gratulálok! Szerintem jobb lenne ha egy kicsit mindenki magába nézne és aztán magyarázna másról. Vagy esetleg fáj hogy Förike ért a nyulakhoz? Én beszéltem vele telefonon még tegnap este, mondtam neki hogy rengetegszer ígérted hogy elmész a fórumról, mi a francért nem tetted meg! Remélem hallgatni is fog rám.

Hozzá tenném azt is hogy Förike azt próbálta elmagyarázni hogy mi az hogy nyúltenyésztés, mi az hogy tartó és mi az hogy szaporító! Még a szaporító szó sem csúnya vagy lejárató mással szemben, mivel a szaporító vágó állatot állít elő!

Valamikor Förike is a vágóhidaknak termelt, ebbe sincs semmi szégyellni való. Nem nevezett meg senkit pontosan hogy ki a kupec, ti vettétek magatokra! Ezen jót is derültem!

felvidekinyulasz Creative Commons License 2011.07.19 0 0 12788

Kedves Fórumozók !

A napnál világosabb, hogy néhány kifejezéssel mennyire nincsenek tisztában egyesek, és itt vitatkoznak, hogy kinek van igaza. Közben elveszik a lényeg. Magyarországon kevés egyénről mondható el, hogy NYÚLTENYÉSZTŐ, és akkor még nem beszéltem az ezzel kapcsolatos egyéb dolgokról. Ez a tény, van aki beismeri, s van aki kardoskodik, és sértve érzi magát. Na ők vannak többségben. A kommentem is ezt bizonyitja. Egy ártatlan komment miket szül ? Uraim, miről is beszélünk ?

san72 Creative Commons License 2011.07.19 0 0 12787

Kupec=kereskedő.

Nem tenyészti,hanem felvásárolja az általad tenyésztett állatokat,

és kissebb-nagyobb haszonnal továbbadja őket.

Na látod máris tanultál tőlem valamit.:-)

Előzmény: förike (12733)
san72 Creative Commons License 2011.07.18 0 0 12786

Szia Feri.

Nem akarlak én bántani,sőt.

Amit a Magyar óriásssal kapcsolatban tettél,tiszteletre méltó.Gratulálok.Kár

hogy abba hagytad.

A baj még mindíg a stílusoddal van.

Nyomon követtem az írásaidat,mióta a kecskés topikon feke1,förönc,

majd förike néven írogattál.

Sajnos azóta nem sokat változtál.

Kb 2-éve még Te kérdezted Zsíros Andrástól,megéri-e nyulat tartani.

most pedig már11 éve nyulazol.

Írsz az agro infó fórumon a saját nevedben,és nyulász néven is osztod az észt.

Na ezek a fölösleges dolgok,amik valószínűleg nem csak nekem szúrnak szemet.

Ha ezeken változtatnál mindenki másképp viszonyulna hozzád.

A szüleidet pedig kár belekeverned,Édesapádról írtad már azt is hogy állatorvos,

pásztor,meg ki tudja még mit.Nem hiszem hogy örülne ha tudná.

Előzmény: förike (12773)
K. Robi Creative Commons License 2011.07.18 0 0 12785

Pontosabban mi a gond a nyulakkal? Próbálj egy kicsit több infót leírni a betegség tüneteiről. Bélbántalmak kezelésére a Trisulmix hatásos lehet. Egyébként érdemes ilyenkor szárazat etetni velük, vagy ha van rá lehetőség akkor kiengedni valahova, így sikeresebben meggyógyulnak.

Figyelni kell a takarmányváltozásra és a tárolásra is. Mellesleg ha rávizelnek, érdemes kicserélni inkább, mint hogy betegek legyenek. Egyébként nem tudom, hogy milyenek a ketrecek, de segíthet egy jó kis fertőtlenítés. Rácsos padozat esetében egy pihenő deszka is segíthet, mivel a rácson leesik a cekotróf (vitaminbélsár), így a nyulak jelentős E vitaminoktól esnek el, ami bélbántalmakhoz vezethet.
Remélem tudtam segíteni, ha még sem, akkor írd le bővebben a problémát, s hátha tudunk segíteni!
Jobbulást!

Előzmény: Chezulu (12762)
san72 Creative Commons License 2011.07.18 0 0 12784

A tenyésztés fogalma:     A tenyésztés fajtanemesítés, átgondolt, tervszerű munka, melynek során értékes tulajdonságokat megőrzünk, vagy erősítünk, nem kívánatos testi és lelki tulajdonságokat pedig „törlünk”.   A tenyésztés célja nem lehet anyagi haszonszerzés! A komoly tenyésztői munka általában veszteséges hobby, jó esetben önfenntartóvá fejlődő 24 órás szolgálat.

Ezt másoltam,de a lényeg benne van.Az jó dolog ha valaki megadja a tiszteletet másoknak,de attól még nem biztos hogy ért is az állatokhoz.

http://walhalladzsungitenyeszet.ewk.hu/tenyesztes-es-szaporitas

Itt még lehet olvasni a tenyésztő fogalmáról,aztán mindenki döntse el magában

hogy ő tenyésztő-e vagy sem.Én nem tartom annak magam,mert ahhoz még igen sokat

kell fejlődnöm.Max " hobby tenyésztőnek".

De ez az egy banda dolog igaz,mindenki azért ír,olvas ilyen fórumokat hogy hogy tapasztalatokat gyüjtsön,cseréljen.

Előzmény: fehergabi (12770)
HunOutdoors Creative Commons License 2011.07.18 0 0 12783

Szia Chezulu,

Mit értessz "legatyásodás" alatt? Lefogytak?

Írtad, hogy a takarmányozással van/volt a gond.

Mit adsz nekik?

Előzmény: Chezulu (12775)
HunOutdoors Creative Commons License 2011.07.18 0 0 12782

A mamádnak gyógyulást kívánok!

Nem voltam rest és visszaolvastam pár oldalt.

Nem sokat változtál egy év alatt, a 169. oldalon pont te küldtél el mindenkit a "p....ba"!

Azért mert nem eggyezett a véleményed a többségével.

A nyár rossz hatással van rád, jót fog tenni az internet hiánya.

További szép estét.

Üdv.

Péter

Előzmény: förike (12774)
konaking Creative Commons License 2011.07.18 0 0 12781

lehet, hogy igazad van, de mi felénk is ellik a nyúl.

Előzmény: német tenyésztö (12768)
hddaniel Creative Commons License 2011.07.18 0 0 12780

Ja és ha néhány oldalt visszanézel ott vannak valahol képek amiket felraktam néhány egy "kupectöl" van(a fekete kabátos ,vadas,fekete) .

Előzmény: förike (12774)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!