Keresés

Részletes keresés

frimi Creative Commons License 2002.03.06 0 0 567
Hi!

Úgy gondolom, hogy a dohányzás számomra négy különböző fontos tulajdonsággal bírt: a mechanizmus, a nikotin, az íz- és szaghatás.
A három általam kipróbált különböző dohányzás fajtánál (cigarettázás, szivarozás és pipázás), más és más elemek kerültek előtérbe. Ezért, amikor a leszokásról van szó, szerintem arra kell elsősorban koncentrálni, hogy az emberre melyik elem hat a legjobban, mert az határozza meg a leszokási stratégiát. (Persze nehogy azt higgyétek, hogy ezt ilyen szép „tudományosan” végig gondoltam annak idején…Egy frászt! Csak most így utólag jutnak eszembe a dolgok.)

Előbb egy pici a rászokásról. Én rögtön nagyon erős cigarettával kezdtem, ezért nagyon megkűzdöttem, hogy rászokhassak. Első alkalommal hánytam tőle. De azután sikerült erővel rászoknom. 16 éves korom táján történt mindez és a fő motiváció az volt, hogy nagyfiúnak látszhassak és így jobban imponálhassak a lányoknak. Na, meg otthon tiltották is és hát csakazértis! Nagy marha tud lenni időnként az ember…

A leszokást az kényszerítette ki, hogy amikor téli reggelen felkeltem a telebagózott hideg szobámba, olyan undorítóan büdös volt, mint egy görénylyukban. Magam is megelégeltem. Azután voltak olyan barátnőim, akik azt mondták, hogy kibírhatatlanul büdös a szám és ugyebár nem lehet mindig fogat mosni úton útfélen. Persze az is csak ideig-óráig segít. Amikor meg már eldobtam volna, akkor már késő volt!

A cigarettázásról három ízben próbáltam leszokni. Első alkalommal kb. három év után. Ekkor ”eldobtam” egyik percről a másikra és kb. másfél hónapig semmi. Tekintve, hogy erős cigarettát szívtam (Kossuth), így a fő probléma inkább a nikotin hiánya volt. Utólag visszagondolva, nem volt valami falrengető kűzdelem, bár egy kis erőfeszítés azért kellett. Pár napig nagyon hiányzott, de azután hozzászoktam a hiányhoz. Egy hónap után már nem is zavart, ha füstöltek az orrom alatt. Akkoriban sokat utaztam vonaton, gyakorta dohányzó kocsiban. Azután egy házibulin rágyújottam, és jött a földcsuszamlás. Egy hét után már újra egy dobozzal (25 db) szívtam.

Tanulság: amíg az ember az „elején” tart, és nem a mechanizmuson (a matatáson) van a hangsúly, viszonylag könnyű abbahagyni. És nem szabad hinni abban egy-két hét, hónap után, hogy „én már rendkívül erős vagyok, úgyhogy nyugodtan rágyújthatok, mert azonnal el is tudom dobni”.

A mai cigaretták rendkívül gyengék, nikotin tartalmuk nagyon alacsony, ezért előtérbe szerintem inkább a mechanizmus került, meg a szaghatás. Bár úgy gondolom, hogy az utóbbi sokkal kisebb – de azért nem elhanyagolható - vonzerővel bír, mint maga a „matatás”. Ezért elsősorban szerintem ez ellen kell küzdeni! Ezért akkor kell megkezdeni a leszokást, amikor az ember - lehetőleg kézzel végzett tevékenység miatt - rendkívül elfoglalt, mert a foglalatosság el tudja terelni a figyelmet a matatási kényszerről. Másfelől foglalkoztatni kell a szájat is. Nagyon jó a szotyi vagy a tökmag, mert ez mindkét feladatot ellátja. Ha ez nem megy, akkor rágógumi, cukor, keksz stb., Ez persze a hízásveszéllyel jár együtt! A sikeres harmadik kísérlet után 15 kilót híztam…

Fontos szabály, hogy ne tarts otthon cigarettát, s ha rádjön a rágyujthatnék, akkor egyél, igyál, rágjál. Vagy akár kapard a falat! Ne igyál szeszes italt, sem kávét, mert ezek csak fokozzák a rágyújtási ingert. A leszokási folyamat első napjai nagy feszültséggel járnak, ezért még enyhe nyugtató alkalmi szedését sem tartom károsnak! (Alkalmi! És nem marékszám, sörrel együtt!)

Egyelőre ennyit. A második nekirugaszkodásomnak is vannak hasznosítható elemei és tanulságai, amely elsősorban egy szakaszos leszokási folyamatot ír majd le. De arról majd máskor…
Sok sikert! És mielőbb eldobni!
Üdv
Frimi

Lappantyú Creative Commons License 2002.03.06 0 0 566
Kitartás, drága epresjoghurt (és mindenki más is), meg lehet csinálni.

Én már túl vagyok a fél éven, kifejezetten kedvelem, hogy nem dohányzok. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne hiányozna időnként. Határozottan és nagyon hiányzik. De jó érzés már az is, hogy embernek érzem magam, aki képes nemet mondani az ösztöneinek. Lehet, hogy hülyeség, de én azt utáltam a legjobban a cigizésben, hogy rabja voltam önmagamnak. És untam már.

Lappa

Előzmény: epresjoghurt (564)
Usul2 Creative Commons License 2002.03.06 0 0 565
gratula!

Jan közepén egyszermár majdnem de visszaestem (kb3-4 napra). azóta viszont csak 2 alkalommal (rosszul is lettem meg büdös is volt:))) viszont abban a pillanatban, ha a munkatársakkal elmegyünk sörözni rögtön rá akarok gyujtani... míg ha otthon iszom egy sört semmi gond nincs.
Én úgy érzem akkor szoktam le róla teljesen (már nem akarok folyton rágyujtani és kifejezetten idegesít ha valaki dohányzik a környezetemben) ha már a 6. sör után sem akarok rágyujtani.

U.

ui.: ha alkalmanként (tényleg ritkán 2-3 havonta) elpöfékel az ember egy szivart az gáz? Ez régi vitaforrás egy barátommal...

Előzmény: epresjoghurt (564)
epresjoghurt Creative Commons License 2002.03.06 0 0 564
Egyelőre nem érzem magam vmi irigylésre méltónak, talán 1-2 hónap múlva. Épp az előbb szóltam a kollegáimnak, hogy mondják csak kibe kellene belekötni, szívesen vállalom. :o))))

Nagyon sokáig húztam-halasztottam a leszokást, pontosabban abbahagyást, most már értem miért. A rákészülésre is hagytam időt. Kb. január közepén találtam ki, hogy leszokom. Akkor a március 1-ét tűztem ki a cigimentes első nappá. Már előtte napokkal elkezdtem alkudozni magammal, hogy még várhatok stb. Aztán megmakacsoltam magamat és nem nyúltam cigihez. A páromml együtt napi 1.000,- Ft-ot spórolunk meg a füstmentességgel. Ha végképp elgyengülnék, erre gondolok (már 5ezret spóroltunk :o) ).

Előzmény: Zugoly (562)
epresjoghurt Creative Commons License 2002.03.06 0 0 563
:o)))
Előzmény: kasztello (559)
Zugoly Creative Commons License 2002.03.06 0 0 562
.......akik pedig most vannak leszokóban:
SZÁMOMRA A VILÁG LEGIRIGYELTEBB EMBEREI!
HAJRÁ!!!!!
Zugoly Creative Commons License 2002.03.06 0 0 561
Sziasztok!

Magam mint "profi" dohányos olvasgattam egy két hozzászólást.

A legszörnyűbb az egészben az, hogy az ember belehal a bűntudatba, legalábbis én így vagyok vele. Egyszer már leszoktam 2 évre, és akkor még a párom füstölt, ennek ellenére visszaszoktam ő pedig letette a bűzrudat.
Emlékszem, amikor leszoktam magam is undorodtam a füsttől, hányingerem volt a szagától és ennek ellenére ha valaki ismerős bagzott elmenekültem a közeléből, annyira megkívántam.

Most egy kicsit másképp látom a dolgot, mivel kb. 50x próbáltam már leszokni, - a csúcsidő 2 hét volt, persze ez a 2 éves "elvonó" utánra értendő. A mai napig nem veszek kartonnal cigit, mert ugye hátha......szörnyű érzés ugrásra készen, minden egyes szálat úgy szívni, hogy tudatában vagyok annak, hogy a fene egye meg............
Tehát most úgy érzem, hogy kocadohányosként lenne a legjobb. Egyszerűen nem akarok róla leszokni, nem akarom magam halálragyötörni, hogy hűűűűűű de jó lenne egy szál ......
inkább úgy dohányozni, hogy ne legyen lelkifurulyám, vagyis alkalmilag, de ne kelljen lemondanom róla.Vagy a dohányzásba halok bele, vagy a hiányába. Most itt tartok.
A férjem szerint - és van benne valami - nagy marhaság fűhöz-fához szaladgálni. Vagy leteszed azonnal, vagy nem ér az egész semmit.
Üdv.

Első Polgár Creative Commons License 2002.03.06 0 0 560
En gyakoroltam otthol, mielott a leszokas utani elso ivaszatra elmentem, megittam estenkent egy ket sort, es igy elmult az ital keltette nikotinhiany.
Előzmény: miloska (558)
kasztello Creative Commons License 2002.03.05 0 0 559
én nagyon gyorsan be szoktam rúgni. ezzel lerövidül a vágyakozás időtartama :))
hajrá!
Előzmény: miloska (558)
miloska Creative Commons License 2002.03.05 0 0 558
Volt 3-4 pillanat, amikor azt ereztem ma, hogy vegem van, meghalok. Hamar elmult. Moat mar csak neha ijedek meg, hogy en tobbet mar nem gyujthatok ra, mert akkor visszaszokom? 16-an lesz egy kihagyhatatlan bulim, mit tanacsoltok?
Előzmény: Első Polgár (557)
Első Polgár Creative Commons License 2002.03.05 0 0 557
IGY VAN EMBEREK, NEM FELADNI, CSAK KEMENYEN!!!
KI A KUKABA AZZAL A MOCSOKKAL!!!
nekem mar majdnem 5 honapja, hogy befejeztem eg 10 eves szivast!
mar nem hianyzik, az izere is alig emlekszem, zavar a fust, es csak rohogok a dohanyosokon.
csak a remalmok maradtak, hogy elszivtam egy szalat es bemocskoltam magam, de nem szamit.
Egy genetikus baratom, mondta, hogy a dohanyos ember tudejeben NAPI ATLAG 9 RAKOS SEJT KELETKEZIK, es csak a szerencsen mulik, hogy az immunrendszer megoli-e mindet.
HAJRA EMBEREK, KITARTAS!
epresjoghurt Creative Commons License 2002.03.05 0 0 556
Köszönöm a választ. Kivcsit megnyugodtam. :o)
Napi 1,5-2 dobozt szívtam kb. 15 évig.
Víz és vitamin mérgezésem lesz. :o) Almát eszem amikor nagyon rágyújthatnékom van.
Előzmény: w8800 (555)
w8800 Creative Commons License 2002.03.05 0 0 555
Ha erős dohányos voltál, akkor a vérnyomásod kicsit ingadozik. Nyugi, beáll majd.
Igyál sok sok folyadékot!

w8.started.hu

Előzmény: epresjoghurt (554)
epresjoghurt Creative Commons License 2002.03.05 0 0 554
Ez az 5. napom.
Szédülök.
Ez elvonási tünet vagy valami más bajom is lehet?
miloska Creative Commons License 2002.03.05 0 0 553
Eljott a masodik nap. Jol viselem!:)
miloska Creative Commons License 2002.03.04 0 0 552
Brutalis ez az elso nap is!
Kozben ramjon a nevetoinger, aztan nem kinok gyotornek, de nem tudom mit kezdjek magammal.
Kesz vagyok. Aztan most konnyebb, mert
lilahagymaval fejeztem be a kajalast, es nem is ereztem, hogy ra kellene gyujtanom.
Le kell foglalnom magam es persze fontos a viz!
Ragyujtas es eves helyett jol jon. Mindeketto.
w8800 Creative Commons License 2002.03.04 0 0 551
Gyakorlatilag két lépcsőben történt. Mindkét alkalommal kiakadtam, per pszichésen.
Az egyik egy vad magambaborulás volt, amikor elöször belémhasitott, hogy mosmár Nélküle kell élni, a másik pedig a pu-on ért, hogy bizony ez az utolsó vasárnap esti lemenetelem, mert véget ér életem azon szakasza.
Mindkétszer vettem egy doboz cigit, és jóformán láncban el is szivtam.

w8.restart.hu

Előzmény: kasztello (549)
frimi Creative Commons License 2002.03.04 0 0 550
Hi!

Újként e topicban, minden leszokni akaró és leszoknifélben lévő dohányost beleérző és megértő tiszteltettel üdvözlök!

Életem - amely már jó pár évtizedre tekint vissza - egyik legnagyobb sikereként könyvelem el, hogy sikerült "leszoknom" a dohányzásról - több alkalommal is, a különböző fajtáit is beleszámítva!

Ha nem veszitek tolakodásnak, szívesen segítek egy-két ötlettel a leszokáshoz - ha erre igényt tartotok.

"Nacionálé" (inter nélkül :-)):
- 14 évi cigarettázás (egyes időszakokban 60-70 db a régi jó Kossuth-ból és Munkásból)
- utánna 10 év semmi,
- utánna kb. 8 év pipázás-szivarozás-pipázás (ebben a sorrendben), a végén elegyesen és a mértéktelenül,
- utánna kb. 8 év semmi,
- mostanság pedig kb. 4-5 éve 1-2 hét alatt egy szál cigaretta ("letüdőzés" nélkül, csak mint a cukorkát: kostolgatva a füst ízét!!!).

Szummázat (amely persze csak rám vonatkozik): Senkit nem akarok elkeseríteni, de a dohányzásról véglegesen leszokni nekem nem sikerült, csak abbahagyni! 10 éves nem dohányzás után is előfordult, hogy egy fínom ebéd után én is rágyujtottam volna - megkisértett a cigi vagy később a pipa - csakhogy ez a kisértés rendkívül gyenge volt. Erősségét tekintve mondhatni csak egy futó gondolat...

Most vagyok tk. "egyensúlyi helyzetben": most már rámerek gyújtani pl. egy ebéd után - csakis az íz kedvéért!!! - s biztos vagyok magamban, hogy akár hetekig nem fogok rágyujtani - pedig van is itthon cigaretta! -, mert ez egyébként eszembe sem jut!

A füst kölönösképpen nem zavar, irodámban mindig ki volt téve a hamutartó - és otthonomban ma is így van -, mert magamrendkívül utáltam, amikor a nem dohányoasok erőszakkal akartak arra kényszeríteni, hogy ne gyújtsak rá. Persze ha megkértek, az egészen más dolog volt...

Ha úgy gondoljátok, hogy tanáccsal segithetek bármelyikőtöknek, szívesen fogom tenni - ha tudom. Egyébként pedig mindenkinek magának kell megkűzdenie, mert ezt senki tőle át nem vállalhatja!
Sok sikert!
Üdv
Frimi

kasztello Creative Commons License 2002.03.04 0 0 549
nem írnád ide, hogyan történt a visszaszokás? csak, ha beleszaladnék a szituációba, felismerjem, hogy most nem szabad rápippantani.
kösz
k
Előzmény: w8800 (548)
w8800 Creative Commons License 2002.03.04 0 0 548
Ne irigyelj, nincs miért.
Amellett, hogy alapból szar kedvem van, és kudarc érzés gyötör, jó nagy szarnak is érzem magam, amiért újra, megint dohányzom.
A többi már másik topic.

w8.started.hu

Előzmény: kasztello (547)
kasztello Creative Commons License 2002.03.04 0 0 547
:(((
kicsitirigyellek.hu
Előzmény: w8800 (546)
w8800 Creative Commons License 2002.03.04 0 0 546
Vagyok, vagyok, köszi a kedves aggódást. Csak sajnos a cigarettafüsttől nem látom a monitort. :(

w8.started.hu

Előzmény: kasztello (544)
epresjoghurt Creative Commons License 2002.03.04 0 0 545
Sziasztok!

Ma 4. napja nem dohányzom. Régen volt ilyen pocsék hétvégén, de kibírtam. :o( Pontosabban kibírtuk a párommal együtt. És még össze sem vesztünk, pedig mindketten nagyon ingerlékenyek vagyunk. :o)

Mindketten nagydohányosok vagyunk és már évtizeden jócskán túl dohányoztunk.

Így olvasgatva benneteket, nem túl szívderítő, hogy hónapokakal később sem lesz sokkal jobb a helyzet. Pontosabban anyagilag azért IGEN. :o)))

kasztello Creative Commons License 2002.03.04 0 0 544
köszi, ez kedves :)
nem tom mi van w-vel, de ezek szerint ő se nincsen a topon.
ahogyan a múltkor kinézett!
azért remélem kúpálódik :)
végül is itt a tavasz :))
kitartás, k.
Előzmény: a.fusi (542)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.04 0 0 543
még mindig nem... kezdek rájönni hogy télleg rászoktam, pedig azt hittem hogy nem is...
de legalább már tudom.
2i
a.fusi Creative Commons License 2002.03.04 0 0 542
Na örülök, hogy megvagy, mert hiányoztál a topicról. Már csak azt nem tudom, hogy W8800-al mi van. Hogy bírja a gyűrődést.
a.fusi.

Előzmény: kasztello (541)
kasztello Creative Commons License 2002.03.04 0 0 541
nemsokára 5 hónap és semmivel sem jobb mint az első napokon.
desire forever :((
k.
Előzmény: a.fusi (531)
rouhun Creative Commons License 2002.03.04 0 0 540
ma 2 hónapja és 4 napja!!!Nem könnyü kibirni...még mindig nagy a csábitás,,föleg egy jó zsiros kiadós kaja után.Néha annyira kivánom,,mint gyerek a csokit..pedig a gyerekkorbol rég kinöttem!Na de kitartás,,nekem is és mindenkinek!
rouhun
miloska Creative Commons License 2002.03.04 0 0 539
Hat kivancsi leszek, hogy mit erzek majd egy uveg sor utan?!
Előzmény: sneci_ (538)
sneci_ Creative Commons License 2002.03.04 0 0 538
A helyedben a hétvégit is abbahagynám.
Előzmény: miloska (537)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!