Még egy kérdésem lenne, Velence - Róma Ic-vel 36 Euró 2. osztályon, de ez teljes árú. Kaphatok valamilyen kedvezményt? Diákot? Vagy ahoz nemzetközi diákigazolvány kell?
Az általam említett pedig most úgy tűnik, hogy Trenitalia Pass-ként fut, a korábbinál másabb, az EuroDomino-hoz hasonló feltételekkel, még a 19.00 utáni következő nap beírást is írják.
Itt az X allomason felszallok es 45 perc mulva Yallomason le, ami alig 50 km-re van az X-tol.
Útmegszakítás.
Az állomáson kell igazoltatnod, közvetlenül leszállás után.
Ha táblás megállóhelyen szállsz le, akkor meg a vonaton a jv-nál, még leszállás előtt.
Elrendezem a dolgom majd par ora mulva Y allomasra kimegyek es utazom 130 km-t. Z palyaudvarra erek es atsetalok 3-4 vaganyt beulok egy masik vonatban es indulok V allomasra.
V allomasra erkezve leszallok es a szomszed vaganyrol indulo csatlakozassal elerem W-t.
Mivel ezekben az esetekben egyszerre továbbutazol, ezért sima átszállásról van szó.
A kerdes az, hogy ezzel az egy jeggyel 1 nap alatt vegigutazhatom-e?
Ez a menetrendtől függ. Ha pl. Kecskemét-Lajosmizse vagy Nyíregyháza-(Nagykálló)-Nyíradony vonalról indulsz, vagy oda érkezel, akkor nem garantált, hogy egy nap alatt végigutazhatod. :(
De egy jegy elegendő, ha az útmegszakítás szabályait alkalmazod.
Az itthon megváltható EuroDomino hálózati bérlet ára 26 éven aluliaknak:
3 nap: 33.150,- Ft
minden további nap (4-8 napra, naponként): 3.825,- FT
Összesen 8 naposat vehetsz, aminek az ára tehát: 52.275,- Ft
Vigyázz, ez az EC/IC pótjegyek alól mentesít, de az Eurostar Italia vonatokon 12 EURO-s pótjeggyel utazhatsz csak, ami a viszonylattól és távolságtól független.
Az oda- és visszaútra Olaszországig 50 %-os kedvezményt kapsz.
Elméletileg létezik egy csak ott váltható FS Italy Card nevű bérlet is 8 napra (183 EUR), 15 napra (229 EUR), 21 napra (265 EUR) és 30 napra (320 EUR).
A Trenitaliánál próbálj utánanézni, utánakérdezni, ha ez érdekel, hogy hol árulják és mennyi a mostani ára, mert ezek 2 évvel ezelőtti árak.
No és van még ugye a jó öreg InterRail, 26 éven aluliaknak 2 zóna (22 nap): 58.956,- Ft, globál (30 nap): 81.396,- Ft.
Olaszhonban ezek is mentesítenek az EC/IC pótdíjak alól, az EuroStar Italia pedig ugyanúgy 12 EURO-s.
"Érdekelnének régi menetrendek. Különösen az 1979-es menetrendre (akkor születtem), főleg a Szeged-Békéscsaba és a Szolnok-Hódmezővásárhely-Makó viszonylatra.
Tudtok olyan internetes oldalt vagy valamilyen archivumot, ahol ezeket meg lehet tekinteni? "
Nem tudok ilyet, nem hiszem, hogy valaki beszkennelgetné őket és feltenné a netre, legalábbis én ilyen oldallal még nem találkoztam.
Nem tudom, hogy Budapesten, az Országos Széchenyi Könyvtárban megvannak-e, vidéki könyvtárak nem nagyon gyűjtik őket, de akár ott is megkérdezheted.
"Hol lehet régi menetrendkönyveket kapni és ha lehet kb. mennyiért?"
Az 1978/79-est és az 1979/80-ast beszerezheted Németországból a menetrend antikváriumból (www.eisenbahnatiquariat.info).
Az áruk darabonként 30,68 EUR (MÁV-os EUR árfolyamon 7823,- Ft), ehhez jön még a postaköltség és, ha nincs dombornyomott bankkártyád, akkor a nemzetközi átutalás 2000-3000,- forintos díja.
Magyarországon próbálkozhatsz antikváriumokban is, de vérmes reményeket ne fűzz hozzá.
Én kb. 15 év alatt 3-at találtam. Kevés olyan antikvárius van, aki szerint ez üzlet, a többségük be sem venné, ha vinnél sem.
A hódmezővásárhelyi antikváriumba például majdnem rendőrt-orvost-tűzoltót hívtak a minap hozzám, mikor meg mertem ezt kérdezni, mert hogy képzelem én, hogy antikváriumban régi vasúti menetrend legyen. Mégijet.
A békéscsabaiban sem volt még soha, a gyulaiban nagynéha előfordul és 1-2 helyen Budapesten is.
Én az Ecseri piacon sem találtam egyet sem.
Régebben a MÁV Nosztalgia Belgrád rakparti üzletében is felbukkant 1-1 darab, de most már ez az üzlet nem üzemel.
Néhány hete volt róla szó, hogy menj be a volt középiskoládba és ott kérdezősködj a könyvtárostól/földrajz szertárostól, mert régebben volt a középsulikban menetrendolvasás óra, ezért a többségükben volt, sőt lehet, hogy néhol most is van ilyen gyűjtemény.
Ha nagy szerencséd van, itt egyszerre többre is szert tehetsz, ha még megvan nekik, de nem akarják megtartani.
Ha Olaszországon belül szeretnék utazni (<26) nekem milyen jegyet kell vennem? És hol tudom megnézni mekkora a távolság Velence- Róma között és mennyi a Trenitalia díjszabása?
Itt az X allomason felszallok es 45 perc mulva Y allomason le, ami alig 50 km-re van az X-tol. Elrendezem a dolgom majd par ora mulva Y allomasra kimegyek es utazom 130 km-t. Z palyaudvarra erek es atsetalok 3-4 vaganyt beulok egy masik vonatban es indulok V allomasra. V allomasra erkezve leszallok es a szomszed vaganyrol indulo csatlakozassal elerem W-t.
A kerdes az, hogy ezzel az egy jeggyel 1 nap alatt vegigutazhatom-e?
"Ha tényleg reped, akkor miért nem új mozdonyokat vesznek, miért motorvonatokat."
Szerintem te lennél az egyik leghangosabb, hogy má' megin mér mozdonyt vettek:-)
"Ha olyan nagyon komolyan reped, akkor miért nem tudták elintézni, hogy az oroszok mozdonyt küldjenek az Usgyi helyett."
Na ennek én is örültem volna, marha jó képeket tudnék elképzelni mondjuk Szerecsenynél egy 2TE116al:-) Most komolyan, Te is nagyon jól tudod, hogy annak is örülhetünk, hogy az oroszok egyáltalán adtak valamit az államadósság fejében.
Az, hogy jelenleg van-e gyáltalán európai szerkesztésű orosz termék (a Szergejt leszámítva:-)) majd hmsoft megmondja.
Sziasztok! Ha lehetséges, akkor valaki beírná a topicba, hogy a 2305-ös Csörgő milyen vonatszámú szerelvényeket fog majd, és mikortól a 29-esen továbbítani. Előre is köszönöm. Üdv M412192
"nem reped, valljuk be ez sem túl valószínütlen, mert a forgóvázak elég tartós alkatrészek"
Hatalmasat alkottak a franciák,nem ilyen pályákra,esetleg nem ilyen anyagminőségre,nem ennyi időre és nem folyamatosan emelkedő futásteljesítményre számolva készítettek egy tökéletes,fáradhatatlan fémtárgyat.(vicc)
Remélem csak elképzeléseinkben látunk a fáradásból eredő balesete(ke)t.!!
Beszélt már megbízható ember,olyan kimért és jónak minősített forgóvázakról amik a mozdony alá szerelve már nem feleltek meg.
>A Talenttel kapcsolatos műszaki problémák az egyik oldal (nyilván tagadhatatlanul léteznek), másrészről viszont fölöttébb érdekes az osztrák hatóságok tevékenyésge is. Nem vagy te egy kicsit Talent-ellenes? (AntiTalent?) :)))
A Talenttel kapcsolatos műszaki problémák az egyik oldal (nyilván tagadhatatlanul léteznek), másrészről viszont fölöttébb érdekes az osztrák hatóságok tevékenyésge is. Az még hagyján, hogy az új típusnak (mert a 4023/4 azért a neve ellenére mégiscsak egy teljesen új típus) nehezen adnak engedélyt, de hogy a Desiro Classic körül, amely ma már 300 fölötti példányszámban létezik és maguk mögött hagytak már vagy 50 millió km-t ekkora problémázást rendezni...
Értem én, hogy Kaprun óta sok minden változott, de azért mégiscsak...
Nos, véleményem szerint a döntéseket ott kell meghozni, ahol az adatok keletkeznek, ahol legjobban áttekinthetőek az események, azaz csomóponti szinten. Az üzletág vezetése csak tanácsokat oszt, és a minőségügyi és gazdasági meg nem felelőségek okait vizsgállja. A széleskörű, agyon hírdetett ügyfélszolgálat viszont pont, hogy központosítva lenne, így minden névvel, vagy névtelenül levélben, e-mailben, panaszlapon tett bejelentés a legmagasabb szinten kerül elbrálásra. Ez egyrészt a pártatlan és független, tehát tisztességes eljárás miatt szükséges, részben hogy a hibák felszínre kerüljenek!
Így az általam vezetett szakági vezetés nem csinál mást, mint leosztja a pénzeket, ellenőrzi a felhsználást számviteli szempontból, koordinál a csomópontok között, ha nem tudnak megegyezni, és ügyfélszolgálat jelleggel vizsgálja, ellenőrzi a szakmai munkát.
Megjegyzés: a panaszok vizsgálata alapvetően helyi szinten történne, majd a keletkezett dokumentumok alapján állapítja meg a központ a tényállást, ha szükséges helyszíni ellenőrzést folytat. Amolyan belső Fogyasztóvédelmi Felügyelőségként...
Megjegyzés2: Még a BKV is így csinálja. Kottázni lehet a különbséget a szakmaiatlan MÁV és az "kulisszatitkokat", "adatokat" tartalmazó BKV-s levelek között...