Keresés

Részletes keresés

FLA Creative Commons License 2008.10.19 0 0 443
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.
Adott egy tetőtéri 80 nm-es, 35 fokos delta t-re számított 8,5 kW-os hőigényű, tisztán aluradiátoros lakás. Eddig D-ÉG Colibri kombi cirkóm volt, típushibás hőcserélős kazán (1x már cserélték időn túl, de még gariban ingyért, másodszor már eszemben sincs uezt cseréltetni már 60e pénzért, mivel újfent kilyukadt), a szerkezet szumma 5 évig bírta, de most a feledés homályába vész. Így tehát újfent cirkóvásárlás előtt állok.
Kérdéseim:
- 132-es füstcsövem van, csak ilyen cirkót választhatok vagy kisebb kimenetűt is, és ahhoz van valami szűkítő "interfész"?
- jól gondolom, hogy mindenképpen 8,5kw alatti modulációs min. telj. alattiakban gondolkodjak (és annál jobb, minél kisebb a minimum érték)?
- a nem kondis kazánoknál egy túl alacsony előremenő hőfoknál a füstcsőben lecsapódó kondenzvíz hová jut és mit károsíthat? A füstcső a kéménykürtő felé vezető vízszintes része a kémény felé lejt, ezért feltételezem, hogy a kondivíz ott folyik le a gyűjtőbe, hacsak nem csapódik ki valamennyi már a kazánból kivezető függőleges részen is a könyök előtt.
- az éves gázfogyasztásunk 1.000 m3 alatt van (, egy korábbi hozzászólást olvasva ennél túl hosszú megtérülési idővel kellene számolni, hogy kondis kazánban gondolkodjam, egyetértetek?
- a gázszerelőm szerint a Junkers-ekkel nincs gond, de túl vannak árazva, a Vaillantot az alkatrészellátás és -árak miatt nem ajánlotta (ezt már mástól is hallottam), helyette azt mondta, célszerűbb pl. közepes olasz típusokban gondolkodni - mint pl. a Beretta - az élettartam egészére értendő jobb ár/érték viszony alapján is, plusz a szervizelés is megfelelően biztosított. Mit gondoltok erről? (tudom, nemcsak az eladó, a szerelő is a legritkább esetben teljesen hiteles forrás... a tapasztalataitok és a gondolataitok érdekelnek). Ki mit gondol/tapasztalt még a többi olasz típussal kapcsolatban (Biasi, Ariston, Ferroli, Baxi, stb.), mit lehet ezekről tudni még, amit nyilván nem lehet a gyártótól (összeszerelésről, alkatrészek minőségéről, megbízhatóságról, stb.)?
- egy kazán mely egyéb jellemzőjének tulajdonítsak jelentőséget a döntésemben?(tudomásom szerint a hőcserélő, a szivattyú és a szelepek hibája okozza a legtöbb hibát, ebből talán az első kettőről kapott infó beszédesebb).
- úgy hallottam, a Grundfos-oknál jobbak (erősebbek, megbízhatóbbak) a Wilo motorok, ez mennyire lehet igaz?
Nagyon köszönöm a válaszokat, tanácsokat előre is (teljesen laikusként kérdeztem mindent, tehát nyugodtan le is lehet szólni a kérdéseket, túl azon persze, hogy van egy problémám, amit záros határidőn belül meg kell oldanom)!
sjohn Creative Commons License 2008.10.19 0 0 442
" minél kisebb az előremenő annál jobb"
Hát persze , hadd rohadjon az a hőcserélő.
Előzmény: Törölt nick (435)
Morfi 77 Creative Commons License 2008.10.19 0 0 441
Szerinted mennyi lenne az ideális?
Előzmény: Törölt nick (440)
Morfi 77 Creative Commons License 2008.10.19 0 0 439
A szerelő azt mondta 65-70 közé állítsam.
Én ezt kicsit magasnak találom.
SZERINTED?
Előzmény: Törölt nick (435)
kaktusztea Creative Commons License 2008.10.19 0 0 437
+1: Kondenzációs kombi kazánnal mi a helyzet?

Olvastam, hogy a kondenzáció miatt jobb a hatásfoka.
Kinéztem ezt: Thermomax Inka 24k
http://gazcenter.hu/shop_artdet.php?shop_id=5430&cikk=TER-INKA24K

Ennél milyenek a járulékos költségek (kémény, stb)?
Előzmény: Törölt nick (433)
kaktusztea Creative Commons License 2008.10.19 0 0 436
Thnx Zöldövezeti!

> csak egyet nem írtál. Jelenleg milyen fűtés van ?

1 gázkonvektor, külső kimenettel. Több, mint 15 éves.
Fürdőben egy gázbojler szintén hasonló korú, már a végét járja.


>> mire számítsak kéménybélelés ügyben?
> Ha turbós /zártégésterű nin kell bélelteni - más rendszer !

"nin" = "nem"? :)
Tehát egyáltalán nem kell bélelés? Simán rákötik a kéményre és annyi?


>> Mennyibe jön egy ilyen akció kb?
> Sokba nagyon sokba - talán még a millió is kevés lesz rá !

Uhh..

És milyen márkát javasolsz?
Azt mondta egy szaki, hogy a Radiant, meg a Duval (?) van olyan jó, mint pl. a Junkers, de sokkal olcsóbbak.

Hogy jön ki az 1 milla amúgy? Csak hogy tudjam, hogy milyen anyagi összetevői vannak egy ilyen szerelésnek.
Előzmény: Törölt nick (433)
Morfi 77 Creative Commons License 2008.10.18 0 0 434
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy egy kombi 24 KW turbós cirkón mekkora hőfokú előremenő vizet célszerű beállítani fűtésnél?
kaktusztea Creative Commons License 2008.10.18 0 0 432
A kép (megint) lemaradt :)
Alaprajz
Előzmény: kaktusztea (431)
kaktusztea Creative Commons License 2008.10.18 0 0 431
Üdvözlet mindenkinek!

Elnézést, a villanyos topikba is beírtam, remélem nem gond.
Igaz, itt mások a kérdések.

Tanácsot szeretnék kérni: teljes lakásfelújítás előtt állunk és meglehetősen kezdő vagyok a témában.

Adott a képen látható lakás (39m2).
A ház kb 40 éves téglaépítésű, 12 lakás van benne, 3 emelet.
Ez a lakás legfelül van, a plafon felett már a (lapos)tető van. A kép alján erkélyajtó, 2 ablak. A bejárat legfelül balra.

Cirkón gondolkozunk erősen.

2 kémény van, egyik a fürdőszoba-bejárattól rögtön balra, a másik a nappali ajtó mellett jobbra. Az éves rutin kéményellenőrzésnél azt mondták, hogy max turbós cirkó lehet, mert nincs meg a 6 méter.

Pár praktikus tanácsra lenne szükségem.
- Megéri-e a cirkó ekkora lakásba?
Mekkora teljesítményű legyen? Milyen típust ajánlotok?
- mire számítsak kéménybélelés ügyben?
- Ajtókat tényleg nem lehet leszerelni?!
- Mennyibe jön egy ilyen akció kb?

Előre is nagyon köszönöm.
sjohn Creative Commons License 2008.10.06 0 0 430
Vagy a kazántermosztát halott , vagy a vezérlés.
Nézd meg , hogy amikor leáll van-e utánkeringetés!
Előzmény: Törölt nick (429)
macinaci Creative Commons License 2008.10.06 0 0 428
Kikapcsolás után megjavul, csak idegesítő állandóan lesni, hogy jól működik.
Előzmény: memorix (427)
memorix Creative Commons License 2008.10.05 0 0 427

kihúzod a 220 ból és visszadugod és semmi problémája sem lesz...

 

Előzmény: macinaci (423)
r0li Creative Commons License 2008.10.05 0 0 426

Sziasztok!

saunier D cirkóm van. Megfigyeltem, hogy ha fűtőkör hőmérsélete eléri a beállított előre menő hőfokot az égés leáll, de a kazán szivattyúja keringeti a vizet a rendszerben /mint megtudtam ez teljesen normális/. A kérdésem részben vág ide, de felteszem itt is. Szeretnénk egy vizes kandallóval összehozni a rendszert. Leegyszerüsítve, ha a kandalló közveteve a cirkó visszatérő ágát fűti, akkor a cirkó szivattyúja /égés nélkül/ keringetheti a vizet a zárt rendszerben?

üdv r  

CanGuru Creative Commons License 2008.10.05 0 0 425
Ez konkrétan a másik műszer (tartalék), most a kombinált hőmérséklet- és nyomásmérő van üzemben, illetve jelenleg még csak az előbbi része. A műszer a cirkó mellett van, már szereztem Hilti szalagot, de még nem rögzítettem oda a csőhöz. Kicsit putter megoldás :), de olcsóbb, mint kazánt cserélni. De majd egy műanyag dobozba be fogom tenni és az a cirkó mellett lesz a falon. A műszer a töltőcsap mellé van bekötve, egészen pontosan úgy történt, hogy régi töltőcsap ki lett szedve, oda kerül 2 db T idom, majd ebbe kerül a töltőcsap, a biztonsági szelep és a nyomásmérő előtti csap is. A töltőcsap amúgy a cirkó hideg oldalán van.
Előzmény: Csaba110 (424)
Csaba110 Creative Commons License 2008.10.05 0 0 424
Szia CanGuru!

Azt a műszert ami a képen van hova építenéd be?

Üdv:csaba
Előzmény: CanGuru (422)
macinaci Creative Commons License 2008.10.05 0 0 423
Help!
Vaillant VUW240-3-es cirko az alábbi hibajelenséget csinálja: "vizhiány van a fűtési rendszerben"- LED villog. Fűtésnél és melegvízadásnál is jelentkezik pár perces működés után. Van amikor napokig jól működik, főleg ha meglátja a gázszerelőt :-) Eddig két szakszerviz is piszkálta, nem valami nagy sikerrel. A rendszer fel van töltve 1.3bar nyomásra, megfelelő a vízhőmérséklet, radiátorszelepek kinyitva.
V.mi ötlet?
CanGuru Creative Commons License 2008.10.05 0 0 422
Az sajnos problémás lenne, mert ahhoz meg kéne bontani a csövet. A nyomásmérő most töltőcsap mellé csatlakozna (ha jól gondolom, akkor a nyomás kb. mindenhol egyforma a rendszerben).
Előzmény: Csaba110 (421)
Csaba110 Creative Commons License 2008.10.05 0 0 421
Szia CanGuru!

A cirkó utáni szakaszba /előremenőbe/ nem lehetne beépíteni egy kombi hőmérőt? Annak 1/2" csatlakozása van méri a nyomást és a hőmérségletet .

Üdv:csaba
Előzmény: CanGuru (419)
CanGuru Creative Commons License 2008.10.05 0 0 420
Itt egy kép a műszer nyomásmérő végének csatlakozásáról, előtte pedig az az elem, amivel a 1/2"-os csapba be tudnám csavarni. Csak ugye nincs, ami szemből megtámassza...

a műszer és a vége
CanGuru Creative Commons License 2008.10.05 0 0 419
Tavaly november-decemberben, a kiegyenlítő tartály kilyukadása miatt átszereltük a nyílt rendszerű cirkó fűtést (KV6C vagy KVC6, a régi FÉG cucc...) zártra. Alacsony víznyomással rendben működött egész télen, most is elindulna, nincs vele gond, légteleníteni kéne meg gondolom egy kis vizet pótolni.

Viszont az átszereléskor a környékünkön az összes boltot végigjártam, de sehol sem kaptam vízhőfok illetve nyomásmérő műszert, illetve műszerleválasztó csapot. Ezért végülis egy készülékbe beépíthető, 2:1 műszert kaptam egy ismerős szerelőtől.

A hőfok része rendben működik, rögtön a kazán utáni csőszakaszon (a készüléken belül) fém dróttal hozzátekertem csőhöz párhuzamosan a vastag végét, és rendben működik (bár állítólag a víztérbe kéne belógatni).

Viszont a probléma ott van, hogy a készüléken belüli műszer nyomásmérő része valami speciális kialakítású helyre csavarható be. A vékony cső vége egy pici tányéros elemben végződik, és a csövön van egy külső menetes csavar, ami nem is húzható le a tányér miatt. Ha becsavarnám, akkor szemből ezt a tányéros elemet - gondolom valami gumitömítéssel együtt - meg kéne támasztani, mert ha így csavarom be, akkor kifolyna mellette a víz. Mezei szerelvény boltban nem tudtak ilyen elemet adni, azt mondták, hogy forrasszam hozzá és akkor jó lesz. És gázkészülékes boltban sem kaptam, helyette komplett kazánt ajánlgattak...

Vajon 100 W-os forrasztópákával, gyantás ónnal (nem paszta!) és elektronikai forrasztási gyakorlattal összejön ez? Vagy gázpáka kéne hozzá feltétlenül és esetleg ónpaszta? Mindegy, van még 1 műszer, szóval próbálkozhatom... :)

Amikor az átalakítást csináltam, akkor műszerleválasztó csap sem volt, így sima magyar golyóscsap került oda. Most végre bekötném a műszert, hogy végre lássam a nyomást is (bár van biztonsági szelep), ami a nyílt rendszerű cirkó membránja miatt feltétlenül fontos, hiszen alacsonyan kell tartani a nyomást.

Szóval az a kérdésem, hogy lényeges-e a műszerleválasztó csap (ami állítólag tud légteleníteni, stb.), vagy jó a közönséges golyós csap is?
Bubuman Creative Commons License 2008.10.05 0 0 418
Mármint a termosztáton lehet állítani, hogy hány fok legyen (pl. 20 °C), de az előremenő hőmérsékletet ötletem sincs, hogy hol lehetne állítani.
Bubuman Creative Commons License 2008.10.05 0 0 417
A hőmérsékletet nem nagyon lehet állítani ezen a sz@ron, csak tekergetni lehet a gombokat.
Itt vannak adatok róla, amik fontosak lehetnek:

Hőterhelés:(Qmin-Qmax):11,4-32,3 KW
Hőteljesítmény:(Pmin-Pmax):10,1-30KW

Max hőmérséklet/nyomás:
Fűtés: 85°C-3bar
Veszpremi Creative Commons License 2008.10.05 0 0 415
Én tök laikus vagyok, de a kazánokon szokott lenni egyfajta leszabályozás, hogy ne forrjon föl a víz, ez abnormális, hogy felforr. Nálunk pl. 80 fokra van állítva, ha eddig elmegy a hőmérsékelete a víznek, akkor a kazán leáll, bármit is akarna pl. a thermosztát. Azaz a víz sose forr fel, ez önmagában gond nálad szerintem, de majd jönnek a szakemberek.
Előzmény: Bubuman (414)
Bubuman Creative Commons License 2008.10.05 0 0 414
Sziasztok!
Segítség kéne!

Most költöztünk családi házba (szóval nincs tapasztalatunk kazánokkal), és itt Demrad Solaris HKA 130 gázkazán van.
Az vele a probléma, hogy rendszeresen nagy zajjal leáll fűtés közben, olyan hanggal, mintha valami, pl. vízkő akadt volna el a szivattyúban, közben pedig a nyomás ideo-oda ingadozik. Utána pedig hallatszik, ahogy a kazán szelepéből jön ki a levegő, a kazán leáll, majd újraindul. Ez után nincs vele baj, a következő ilyen alkalomig.
Arra gondoltunk, hogy biztos levegős a rendszer, légtelenítettük is minden nap, de ugyan olyan maradt.
Most pedig gyanús lett, hogy nem is levegőtől, hanem vízgőztől van ez, mert ha jobban feltekerjük és gyorsabban melegíti a vizet, felforr benne, és akkor csinálja ezt.

Szóval ez lenne a kérdésem, hogy ezt mitől csinálhatja? És még valami, hogy kb. mennyi nyomásnak kell benne lenni? Elég nagy egyébként a rendszer, kb. 180 négyzetmétert fűtünk vele.

Egyébként valószínű, hogy hívunk valami szakembert, de azért írtam ide, hátha erre nem is lenne szükség és mi is megoldhatjuk.

Ha van valami ötletetek, írjátok meg légyszi! Előre is köszönöm!
M63FUN Creative Commons License 2008.10.03 0 0 413
hja az első dolog hogy a "víz gáz szerelő" kókler nevét telszámát gyorsan dobd el messzire. mert hogy ő ennyit tehetett. gondolom te meg kifizettél valamit ami nem működik (vagyis ő annyit tett hogy a pénzt eltette aztán ment a dolgára) hiszen most pont annyira melegít vizet a cucc mint tegnap amikor bent volt a dobozába..............
Előzmény: _Andrew_ (411)
M63FUN Creative Commons License 2008.10.03 0 0 412
mi az hogy üzembe helyezte?
ma felszerelte? mert az nem üzembe helyezés felszerelni bárki felszerelheti.
üzembe helyezni (a gari miatt) csak a gyártó emberei tudják. vagyis ők pecsételik le a garlevelet. itt a kérdés (ha jól értem a szavaidat) hogy a vizes átvágott rápecsételt pedig nincs is hozzá jogosultsága, vagy valóban él a garancia.(ha nem pecsételte le az nem gond elvileg)
de ha ma lett beszerelve ki kell hívni a junkers megbízott akármilyen kft-jét aki hivatalosan üzembe helyezi. ha meg valóban üzembe van helyezve akkor garban lehet megjavítani
Előzmény: _Andrew_ (411)
_Andrew_ Creative Commons License 2008.09.30 0 0 411
Sziasztok!

Ma helyezett uzembe a vizgaz szerelom egy Junkers WR 11-B elemes gyujtasu atfolyos rendszeru vizmelegitot.
A problemam az, hogy nagy nehezen egyszer begyulladt, de nem tudjuk beuzemelni. Mikor megnyitjuk a vizet, azt erzekeli, mert elkezd szikraztatni, de nem gyujtja be a vizmelegito langot.
Teljesen ujonnan vettem, de garancia feltetelezem nincsen ra, mert nem a Junkers szerelte be. Szerintetek mi lehet a baja? Kihez forduljak ez ugyben, mert a vizes az otthagyott, hogy o ennyit tehetett.
Ha felhivom a Junkerst, (jegy megvan, le van pecsetelve, rendben van), akkor nem fognak elhajtani, hogy nem ok uzemeltek be, nincsen gar.?
Tuti nincsen komoly baja szerintem, nincsen vmi otletetek, hogy mihez nyuljak?
Koszi a segitseget!
zsolt.langer Creative Commons License 2008.09.29 0 0 410
Ottapont :)
Előzmény: Axióma (408)
Veszpremi Creative Commons License 2008.09.29 0 0 409
A múltkori dilemmára a válasz a hétvégén megszületett: nincs bekötve a thermosztát! (régebben egy korábbi kazánhoz lehetett bekötve, úgy látszik). A kazánnál meg egyszerűen rövidre kötötték a 2 pólust, így a kazán melegvízzel szabályoztak! Nagyon durva. Megoldás: Bekötöttünk egy digitálist.
Előzmény: Veszpremi (374)
Axióma Creative Commons License 2008.09.29 0 0 408
MJ=MWs<>MWh ugyhogy gyorsan szorozd be 3600-zal...
Előzmény: zsolt.langer (407)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!