>>Elég szomorú, hogy nem látod a különbséget. Kérdezz meg olyat, aki jár mindkettőn, vagy a fenntartással kapcsolatban ven lehetősége az összehasonlításra.
Ez megy 3 éve itt is. Teljesen felesleges bárkit is megkérdezni.
>>Tényleg úgy gondolod, hogy az anyagi helyzet és a szaktudás egymással ilyen módon függ össze? (Tud úszni? És ha megfizetem?)
Ezt teljesen félreértetted: Ha tud úszni, akkor fizetem meg.
>>Miért nem használunk kőbaltát?
A MÁV-nál azért nem, mert nehéz és dolgozni kell vele. Egyszerűbb volt ellopni.
>>Szerintem te lennél az egyik leghangosabb, hogy má' megin mér mozdonyt vettek:-)
Nem. Én csak azt nem szeretem, amikor megveszik a Taurust és utána egy áramszedővel járatják, képtelenek ugyanolyan sárgával befesteni, 4 kocsis IC - vel küldik Egerbe. És mindenre van magyarázat, hogy miért. Talán vaskerék írta egyszer, hogy, hogy nem tudom mennyi Taurus / Hercules csak 140 milliárd forint. Ez tényleg nem sok, ha úgy vesszük, de akkor még elköltenek legalább 100 milliárdot magukra. 240 milliárdnál tartunk és még mindig beleragadnál a koszba, amikor felszállsz a vonatra.
>>Te is nagyon jól tudod, hogy annak is örülhetünk, hogy az oroszok egyáltalán adtak valamit az államadósság fejében.
Én azt tudom, hogy repülőgépeknél nagyon komoly dolgokat ajánlottak fel. Talán a vasútnál is lehetett volna valamit csinálni. Kiváncsi vagyok a cseheknél hány Usgyi lesz.
>>Az, hogy jelenleg van-e gyáltalán európai szerkesztésű orosz termék (a Szergejt leszámítva:-)) majd hmsoft megmondja.
Jártam már úgy Labanciában, hogy az illetékes közlekedési szövetség információja azt állította az ED-ről, hogy érvényes egy bizonyos magánvasúton, az érintett vasútnál pedig csak másodikra mondták meg a tutit (mivel a központi információs passzolta a kérdést, csak egy osztályvezető tudta a helyes választ...). Az ÖBB-nek Bécsben az volt a véleménye, hogy inkább kérdezzem meg magát a magánvasutat. Akkor miért vártok el többet a MÁV-tól?
A vége az lett, hogy a speciális szabályok miatt inkább a vonaton szerettem volna jegyet venni, viszont itt meg a jegyvizsgáló nem jött amíg leszálltam :))
Van olyan fórum, hogy " Vasútmániás vasutasok ide! " ???
Kicsit kezdek besokallni a sok önjelölt outsider prófétától...
(Amíg nem voltam a cég alkalmazottja én is sok mindent máshogy láttam, ám azóta már eltelt több mint 1 év és sok dolog átértékelődött más szemszögből nézve.)
igaz, az, hogy otthon a kisker fogyasztói árnak csak. kb. 30-40%-a az üza ára, a többi meg pont az úthasználati díj + egyébb adók ??
Ez már elég régóta így van. Miért? Odakint talán nem rakja rá az állam a maga hasznát? (Igaz, tőlünk nyugatra sem biztos, hogy drágább a benzin. Van ahol drágább, és van ahol olcsóbb. (De a magasabb rezsiköltségek* miatt kevesebb adónak kell rajta lennie.)
v_peti pedig levonja a konklúziót: vasutat Letenyére!
:-(((((((((((((
A sok topicot pedig nem jó olvasgatni (mert akinek arra ideje van, az csakis nyugdíjas lehet), így sok dolgot nem tudok követni, amit szeretnék. Elvész a sok bába közt a baba :-(((((((
Szívem szerint össze raknám az egészet egy topicba és valahogy találnék technikai megoldést rá, hogy naponta ne legyen több 100-150 hozzászólásnál.
Egy 002-esre való alkatrészért pedig bármit :-))) Ha majd traficc leakaszt valami jó kis EP-s munkát nekem, akkor megyek. Vagy teszkóstolói állást egy brüsszel környéki serfőzdében :-))))) Addig nem! Akkor is csak pár hónapra, amíg lesz a PFT-nek magyar nyelvű honlapja :-)
Bocsánat a bujkálásomért de nagy szarban vagyok! A hónap végéig le kellene adni a szakdolgozatomat, és még szinte sehogy sem állok vele :(((
Ez viszi el mostanában minden szabadidőmet. Másoknak is tartozom innen ezzel azzal. Ígérem mihelyt egy kicsit ráérek, mindenki felé törlesztem tartozásom...
"Azt én sem várnám el, hogy a pénztáros ezeket mind kapásból tudja, de mondjuk egy jegyzék legyen a pénztárban, hogy mely vonalakra egyáltalán nem érvényes az ED, és mely vonatokra kell pótjegy. Csak a vonatkategóriát, a kivételeket nem feltétlenül. "
Van ilyen a pénztárban. Ez az A.G. által betekintésre időnként elkért EuroDomino díjszabás és annak melléklete. Elvileg Te is elkérheted betekintésre, de akkor előjön, hogy mi közöd hozzá, biztos el akarod lopni, ez kell a munkájukhoz és a következő utasnak így nem tud jegyet kiadni, stb.
Arra nincs mindig idő, hogy a pénztáros megkérdezze, hogy szándékozol-e pl. Olaszországban EuroStar Italia vonattal menni, meg azt Te előre nem is tudhatod. Én nem szándékoztam, de lekéstük átszálláskor az IC-t, maradt az ES Italia, mert siettünk. Ráadásul 1.o.-n mentünk, mert a 2.o-ra nem volt helyjegy.
A megoldás az lenne, hogy ezeket a fontosabb tudnivalókat, amelyek 3 db. A/4-es lapon, 6 oldalon elférnének, meg kellene szépen szerkeszteni, le kellene írni és kellő példányszámban el kellene juttatni a nemzetközi jegyárusító helyekre. Nem szép, drága színes prospektuson, hanem fénymásolt A/4-es lapon, amelyek végén a társvasutak nevében is jó utat, szép eléményeket kíván az utazáshoz a MÁV.
Nem pénzkérdés. Odafigyelés kellene hozzá és egy kis szervezés.
Soha nem fog megvalósulni:(
Svájci ED jegyet ki sem illene adni anélkül, hogy nem adják oda az utasnak fénymásolatban a kedvezményezett magánvasutak, hajók 1 db. A/4-es oldalas fénymásolatát, mert nem sok ember van, aki egy nemzetközi pénztárban ki tudná jegyzetelni, még akkor sem, ha kiverekszi betekintésre a díjszabást, pedig ez a MÁV-nál rendelkezésre áll.
A.G-tól a részletekben különbözik a tájékoztatási igényünk és mint tudjuk az ördög a részletekben van.
Ő azt írta, hogy:
"Én elvártam volna, hogy már a MÁV megmondja, mely buszokra jó a jegyem és melyekre nem. Rengeteg "vonat" ugyanis TER busz a valóságban, ezeken TER embléma szerepel, az állomás elől indul és persze jó rá az ED/IR/FIP. A kérdés csak az: a Granville - Folligny (illetve Countances) járat ilyen-e."
Én tehát az elvárhatóság körébe sorolom azt, hogy egy olasz ED jegyet vásárlónak felhívják a fogyelmét, hogy a jegy jó az EC/IC vonatokra, de bizony ott van olyan vonattípus, az EuroStar Italia, amire 12 EURO-s pótjegy kell, ami a megtett távolságtól független, de azt már nem várom el, hogy a MÁV-nál ismerjék az összes francia vonatpótló buszt és megbeszéljük pl. a szolnoki nemzetközi pénztárnál, ha Euro Domino-t veszek és mögöttem, mivel ezen kívül csak 1 pénztár van nyitva 20 utas izgul, hogy eléri-e a pesti gyorsot, akkor a pénztárosnővel megvitassuk az üvegablakon át, hogy az EuroDomino utam 5. napján Granville-ből busszal szeretnék menni Follignybe, de vajon ez simán csak helyközi járat, vagy esetleg TER busz, de lehet, hogy ugyanazon a vonalon jár mindkettő is.
Európa összes vonatpótló buszát, stb. azért a javasolt fénymásolt lapokon sem tüntetném fel, csak az utasok döntő többségének elegendő alapinformációkat.
Az meg, hogy a példabeli szolnoki nemzetközi pénztárban nem tudták néhány hete megmondani nekem, hogy a MÁV által üzemeltetett (!) Nyíregyháza-Carei IntePicire kell-e nemzetközi utazásra helyjegy engem azért jobban zavar, mint az ismerethiányuk a Granville-i vonatpótlókról.
Egyrészt jó, hogy minden szakterületnek van saját topikja, másrészt nem jó, mert mindenki csak ezt az egyet hajlandó elolvasni és a többibe csak bele-bele olvas. Így hiába tettem fel pl ma kérdést a balesetes topikban, csak jó sokára fog válaszolni rá valaki, ha egyáltalán olvassa azt a topikot.
A másik érdekes probléma ezzel kapcsolatosan: Ha már minden szakterületnek lesz saját topikja, akkor miről fogunk ezen a topikon beszélgetni??
Ezt meg tudom cafolni! Balatonmariafurdon, Balatonboglaron tobbszor lattam nem atmenon RoLa-t es fullosat! Szemely sokszor, egyszer egy Express jott keresztnek.
Szaknyelven mondva: Technika jelen allasa szerint nem. A lenyeg a benne, eddig a titok az titkositva volt tudni lehetett mit kelllet feltorni. A sztego lenye az, hogy nem tudod mi a titok. Ez olyan dolog mintha beszelgetnenk erthetoen egymassal, de csak 2 ember tudja, hogy mi ebbol az ertelmezheto es kettojuknek szolo. A tobbi resze is a beszelgetesnek ertelmes, de a 2 embernek tobbet is mond annal.
"És nincs olyan honlap, ahol pontos és széleskörű EuroDomino díjszabások lennének. InterRailről van valamennyi. A fő baj, hogy egyetlen államvasúti oldalon sincs angol/német/francia nyelvű tájékoztatás arról, hogy saját hálózatán való használatkor mit kell tudni e jegyekről."
Ebben maximálisan egyetértünk.
Minden vasút azért saját magát ismeri legjobban.
Több vasút honlapján van pl. angol nyelvű, külföldi látogatóknak szóló rész, de olyannal még nem találkoztam, hogy, "ha EuroDomino jeggyel utazik hozzánk/nálunk, akkor ez meg az van, ilyen és olyan pótjegyeket kell váltania."
Ez viszont nem a MÁV hibája.
Igaz, a MÁV honlapján akár példamutatásként lehetne ilyen, de hát pont ez lenne, mikor oly sok minden nincs:(
Akár UIC előírás is lehetne, hogy ezeket minden vasút saját magára munkálja ki angol/német/francia nyelven, tegye közzé a honlapján is.