Azt gondolom ez már egy kicsit vérlázító, ezért is részemről a MÁV fennmaradásáért drukkolok ...
Miért vérlázító?
A Vasútvill a piacról él, mert már van piac. Attól rendeli meg a szolgáltatást, aki megbízhatóbban és olcsóbban szolgáltat. Az a vérlázító, hogy a MÁV vezetése erre még nem jött rá.
Nem tudom válaszolt-e már neked valaki, hogy ezt a bizonyos Kukely féle maszek vonatot mi továbbította? A lényeg, hogy az MMV féle társaság szoros kapcsolatokat ápol a Hajdú kft-vel /ha minden igaz benne vannak egymás cégében is annyira ápolják kapcsolatukat/, korábban ők hoztákel a kocsikat hegyesből vagy rajkáról /ez mindegy/ az MMv részére. Mivel az MMV saját gépet a MÁV hatásos tevékenysége miatt /mondjuk ez tetszik/ nem tud üzemeltetni, így nem maradt más mint a Hajdúék három A62 közül valamelyik.
Ez a megoldás biztos olcsóbb eperjeskéről, berementére vinni a vonatot, sőt környezeti szempontból is jobb /ez csak a zöldek kedvéért/. Kukely meg mindenképp röhög az egészen mert, ha nem viszi el vonattal majd elvitte volna közúton saját kamionjaival, így is úgy is jól jár, JÓ NEM?
Tetézzük a dolgokat, balaton déli patján feszmentesítés lesz, amihez a MÁV már vezényelte is a mv-ket villany kitolóra, meglepetésként a Vasútvill ezt a munkát megrendelte a Hajdú kft-től, így marad munka nélkül a MÁV mv, de legalább a pénze meglesz /K.Sz szerint/. Azt gondolom ez már egy kicsit vérlázító, ezért is részemről a MÁV fennmaradásáért drukkolok és harcolok /adott lehetőséggel, ha lesz, vagy lenne/, és a sok hozzászóló is így gondolkodik remélem mert higgyétek el itt a maszek vasúti cégek vezetőin /hozzáteszem saját vezetőinken/ kívül nem jár jobban senki.
Sőt tetézem, kicsit örülök is, hogy a Floyd gépét /sajnos csak eggyet/ már lemondta a GySEV és hazatávozott romániába.
Na most lehet szidni, bár azt mondom hajrá MÁV /na nem ezzel a vezetéssel/ és tegyünk mi érte /mindeniki saját eszközeivel és lehetőségeivel/, ha más már nem tesz semmit.
"65 ev felettiek ingyen utazasa, eddig buszon utazott ott szemelyit mutatta es vagy nem kapott jegyet vagy ugynevezett nullas jegyet. Vasutnal hogyan megy ez>?"
Úgy látom még senki sem válaszolt: a helyjegy és pótjegy nélküli vonatokra (személyvonat, gyorsvonat) egyszerűen csak felszáll a 2.osztályú kocsiba és a jegyvizsgálónak (kalauz) mutatja a személyit. Ezeknél nem kell előre 0-s jegyet vennie, vagyis, ha ilyen vonattal utazik, nem kell a pénztárhoz menni.
A helyjegyköteles (pl. InterPici), pótjegyköteles (EC,EN,külföldre menő IC vonatokon belföldi utazásnál) , illetve pót-és helyjegyköteles (belföldi InterCity, ICR) vonatok esetében az utazás megkezdése előtt meg kell vegye teljesáron a helyjegyet, pótjegyet, pót- és helyjegyet és azzal szállhat fel a vonatra.
Menetjegyet ezekre sem kell váltania, ha 2. osztályon uatzik.
Az Internettón jónak tartottam, hogy a topicgazda moderálhatta a saját topicját. Így nem kellett folyton a topicnyitó hozzászólásra hivatkozni, ha elszabadultak a kedélyek, a gazdi ment és gyomlált.:-)
A MÁV-nál nincs ma olyan, aki, vagy akik képesek lennének létrehozni egy Hatóságot, pláne megalkotni egy Vasúti törvényt. Versenyelemzés készítéséről meg ne is beszéljünk.
Ismét a túlzott általánosítás vétkét követed el!
Hidd el, vannak még ilyen emberek a MÁV-nál. Ezek közül legalább 2-t te is ismersz (de az egyiket mindenképpen). Az más kérdés, hogy jelenlegi poziciójuk nem hagyja, hogy érvényesülhessenek és jóval előrébb vigyék a vasutat.
Meghalt az az autóvezető, akinek kocsija vasárnap reggel Kisújszállásnál összeütközött egy személyvonattal.
Az 50 éves kisújszállási lakos Volkswagen típusú autójával egy földútról, a fénysorompó piros jelzése ellenére, úgy hajtott a sínre, hogy kikerülte a leengedett félkarú fémsorompót.
A mozdonyvezető észlelte a sínen álló járművet, hangjelzést adott, az autó azonban nem mozdult, az ütközés elkerülhetetlen volt.
A feltehetően öngyilkossági szándékkal történt baleset után a férfi belehalt sérüléseibe.
A vonaton utazók közül az eddigi információk szerint nem sérült meg senki
Egyebkent Aliga volt valoban csak elirtam mert mar almos voltam, meg akkor is amikor volt az a varakozos idoszak. Elboktattam es lehet 2-3 percet en akar 10-nek is szamoltam almos fejjel.
A D752 509 SFM már 2002 óra Olaszországban volt, 2003 májusa óta bérelte az SFM egy olasz magáncégtől és most megvette. Az igaz, hogy a mozdony egykor a CD-é volt, de nem tőlük vette az SFM.
És azt se felejtsd ki, hogy az SFM többségi tulajdonosa a Railion Deutschland AG.
Rendbeszedtem kicsit a sógoréknál készült képeimet, és kiraktam őket a netre. Megtaláljátok őket itten, e: www.dzseebee.atw.hu . Kellemes szemezgetést kívánok!
Nezd nem vagy egy menetrend szerkeszto szaki, de biztosan jo amit irtal ott a vegen, hogy fehervari kesleltetes.
Nekem most az jutott eszembe a Hz kocsis vonatokrol es delelott lattam a Maestralt (valamint valami Disco hirdeteset), hogy jo 5-10 eve volt valami techno szeru videoklip amit Hz kocsis vonatrol es az ut alatt forgattak. Delibol indult mert az alagut latszodd, meg Budafok-Haros kornyeke, aztan nem tudom a 41 v. 30a-n ment abbol mar nem sokat lehetett beazonositani.
Ma délben csodálatos felvételeket láttam a filmmúzeumon, M62, M41, M61, V43-as mozdonyokról. A Dokumentum film a biztonságos közlekedésről szólt a vasúti átjárókban, és kb 1985körül készülhetett. Ha jól láttam a30-as vonal volt a főszereplő, akkor még felsővezeték nélkül.
Akkor gondolom az index is kap a bevett jogdijakbol (ugy is mint terjesztö médium), és egy alkalommal valemennyi hozzászolo is részesedik ezekböl a javakbol, hiszen az index jelentös részben a forumokbol él s azok nélkül még annyit sem érne mint az emlitett papiros.
En 23.-an szerdan jottem vele a Keletibol Balatonfenyvesig. Nekem az nem tetszett, hogy: Balatonvilagosnal egy szemely miatt vartunk es kiteroztunk Kizárt. Igaz, hogy Balatonaliga közigazgatásilag Balatonvilágos, de a 30-as vonalon az utóbbi egy megállóhely, az előbbi meg állomás, ahol a Maestral valóban vár.
Szerintem ezt Szabadi-Sostonal el lehetne intezni kb. egyszerre ernenek oda.
Nem. A mellékelt ábrán látható, hogy a 8503 16:46-ra ér Sóstóra. Ha a 856 menetvonalát meghosszabbítod az aligai érkezési időtől, akkor az 16:58-ra érne oda, így 8503 várna 12 percet.
Azonban a lehetőség adott. Tervezd meg a vonal új menetrendjét, hogy ne kelljen a 856-nak a 8503-ra várnia Baligán. A Maestral menetrendje legyen fix (évek óta 15:15-kor indul a Keletiből), a 8503-mat változtathatod.
Segítségképpen: Siófokon a 8726-ra vár, Szárszón a 854-re, Fonyódon a pénteki IC1844 zavar be.
Menjünk visszább az időben. 8503 előtt 8513. Balatonszentgyörgyön jön szembe a 8524, és vasárnap előre megy az IC1873.
Sávolyon a 854-re kell várni. Indulhat a tervezés.
A Maestralról menetrendjét én (leegyszerűsítve) kétféle módon tudom értékelni. Az egyik megközelítés a menetidő. Lehetne rövidebb is. A másik a siófoki érkezési idő, ami viszonylag stabil. A Háros - Érd elág szakaszon nem egyszerű menetrend szerint közlekedni, aztán ott van a következő akadályozó tényező; Tárnok, meg a 9706. Fehérvár a vonatokat jellemzően megkéslelteti, így Balatonaligán már ott vár a személy, a 856 meg áthalad: vagyis van a menetrendben 4 perc tartalék, hogy csökkenteni lehessen a 30a okozta többletet.
Még tegnap írtad, hogy a Luxemburgi, vagy a Belga vasút 6,4MW-os villamos mozdonyt vásárolt a Bombardier-töl. Tudtommal a gyártó palettáján ilyen teljesítményü mozdony nem szerepel. Ilyen gépet még az ADtranz gyártott
a DB számára 101 sor. számmal. Ilyen gépeket vettek volna?!
traficc :
Kedves vaskerék.!
Jogos a felvetésed.
Utána néztem.
Hibáztam.
A Bombardie Brugge-i üzeme, közösen az ALSTOM-al ( onnan jött a hajtás) NEM 6,4 MW teljesítményű mozdonyokat szállítot az SNCB-nek és a CFL-nek, hanem 5,4MW teljesítményűeket, 1998-2002 között.
- SNCB = 60 db,
- CFL = 20 db.
Ezt a 20 db-ot ( illetve abból csak 19 db-ot) ad el most a CFL az SNCB-nek.
Erről van szó :.........http://home.tiscali.be/papymbelge/........
A DB Netz által lebonyolított forgalom meghaladta az egy milliárd vonatkm-t!
A német infrastruktúra manager, a DB Netz AG növelte a szolgáltatásának mennyiségét. 2004 év végére a társaság által kezelt vonalakon egy milliárd km-t meghaladó mennyiségben igényletek és közlekedtettek vonatokat az üzemeltető cégek. A cég tájékoztatása szerint e mennyiség az eddigi legmagasabb mióta a vasúti reform megkezdődött Németországban. Az állami pályakezelő 35 000 km-nyi pálya felett rendelkezik kapacitáselosztási feladattal, naponta átlagosan közel 37 000 vonatot közlekedtetve le. 310 vállalat rendelkezik engedéllyel a pálya használatára, ebből 290 nem a DB csoporthoz tartozik. Az elmúlt évben a magánüzemeltetők 25%-kal növelték teljesítményüket, elérve a 87,8 millió vonatkm-t. Ez közel 9%-os részesedésnek felel meg.
Francia-német interoperabilitásról szóló megállapodás
A német-francia határ átjárhatóságának feljesztése immár második fázisába lépett. A jövőben a két ország meghatározó áruforgalmi cégei ( a német Railion és a francia SNCF FRET) valamennyi határátmeneten megállás nélkül haladhatnak át az egymás közötti forgalomban, átalgosan közel két órával csökkentve ezzel a menettartamot.
A két társaság elnöke február 9-i kölni találkozójukon írta alá az erről szóló megállapodást. A német vasút e relációban a négyáramnemű 185-ös sorozatú mozdonyait fogja használni, míg a franciák a 437000-s sorozatot vetik be e viszonylaton. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az eddigi csak a Forbach/Saarbrücken határátmeneten 2003 decembere óta érvényes rend az itt közlekedő napi 60 vonat mellett a Apach/Perl (Mosel) határátmeneten további napi 40, a Strasbourg/Kehl relációban napi 6 vonattal egészül ki. Így a vonatok a főbb rendezőpályaudvarok között (jellemzően a Köln-Gremberg - Metz-Woippy viszonylaton) megállás nélkül, 120 km/órás sebességgel közlekednek.
A kölni kikötő és vasút üzemeltető cég 2004-es évről szóló jelentése
A kikötő és vasút üzemeltető Köln, Hafen und Güterverkehr Köln AG (HKG) publikálta a 2004-es év forgalmáról szóló jelentését. A kikötő forgalma 13%-os növekedéssel elérte a 10,1 millió tonnát, ami a legjobb eredmény a kikötő 100 éves története során. Ezen belül a konténerek mennyisége 24%-kal bővült, elérve 455 ezer TEU-t. A vasúti szállítási részleg hasonlóan kiváló eredményekről számolhatott be. A teljes szállítási mennyiség elérte a 9,1 millió tonnát, ami 6,8%-os növekedés. 2005 év során további növekedést várnak. E szerint tehát a kikötő forgalmának 90%-át vasúton hozzák-viszik.
A híreket az X-rail.net alapján Andó Gergely állította össze.
Nagyon örülök, hogy végre Magyarországon is megjelenik egy, a vasúttal foglalkozó igényes havilap. Az Indóház lap íróinak, sok sikert kívánok a lapjukhoz!!!
"Még tegnap írtad, hogy a Luxemburgi, vagy a Belga vasút 6,4MW-os villamos mozdonyt vásárolt a Bombardier-töl. Tudtommal a gyártó palettáján ilyen teljesítményü mozdony nem szerepel. Ilyen gépet még az ADtranz gyártott
a DB számára 101 sor. számmal."
És a BD 185 sorozatot szerinted ki gyártotta? Ennek a sorzatnak van 4200kWos (004-049) és 5600kWos változata.
"Viszont kiváncsi lennék a Titibire oly mély nyomot hagyó levezetésre a MÁVdolgozók számával kapcsolatban! Ha itt nem szeretnéd publikálni, jöhet e-mailben is!"
Nem besztéltem MÁV dolgozók létszámáról szerintem, azt mondtam, hogy velem is elhitették azt, hogy kell a pályahasználati díj. És elég baj az, hogy egy nem vasutas vasútmániás kell, hogy rádöbbentsen ez mennyire igazságtalan. A saját felső vezetésünknek ez fel sem tűnik.
Még tegnap írtad, hogy a Luxemburgi, vagy a Belga vasút 6,4MW-os villamos mozdonyt vásárolt a Bombardier-töl. Tudtommal a gyártó palettáján ilyen teljesítményü mozdony nem szerepel. Ilyen gépet még az ADtranz gyártott
a DB számára 101 sor. számmal. Ilyen gépeket vettek volna?!
Az, hogy a Taurus nem MÁV pályára készült, nem teljesen igaz. Egy mozdonyt
30 évre terveznek, így az akkor várható feladatoknak is meg kell felelnie, vagyis
nem a jelenkor feladatataihoz kell tervezni. A törzsvonalakon a teljesítmény szükséglet a nagyobb sebességü tehervonatok miatt növekedni fog. Így igenis
szükség van rájuk. Mellesleg kisteljesítményü (3MW) mozdonyokat egy gyártó
sem készít.
Az, hogy egy 1047 Egerbe húz egy nágykocsis IC tényleg komikus, miközben
gyorstehervonatok, és RoLa-k V43-akkal kínlódnak, a határon mozdonycserékkel.
Összeütközött egy személyvonat és egy személygépkocsi vasárnap reggel Kisújszálláson, az autó vezetője a balesetben súlyos sérüléseket szenvedett. A baleset a kisújszállási vasúti átkelőnél történt, jól működő fény- és fémsorompó mellett. A vonaton senki sem sérült meg.
Az 1997-ben alapított ShortLines nevű vasúti teherfuvarozó társaságot, mely 1998ban kezdte meg működését, pénzügyi összeomlása miatt, átvette az r4c = rail4chem-benelux nevű vasúti árúfuvarozó cég.
A megszünt társaság 8 mozdonyából, hatot, :
- 3 db class 66-ost,
- 2 db G2000-est,
- 1 db G1206-ost,
személyzetel együtt átvettek, míg keő db ex DR V60-ast eladtak a VSTR ( Volket Stevin) nevű cégnek.
Amíg nem voltam a cég alkalmazottja én is sok mindent máshogy láttam, ám azóta már eltelt több mint 1 év és sok dolog átértékelődött más szemszögből nézve.
Pedig még csak a gyakornok szemszögét ismered. Ennél egy kicsit szélesebb a látóköre a tapasztalt mozdonyvezetőnek, és ha hiszed, ha nem, ő is nagyon messze jár attól, hogy valamit is értsen az egészből.
Az ARRIVA nevű magáncég, azon kevés ÚJ magán cégek egyike, mely európában vasúti személyzállításra adta a fejét, forgalomba helyezte az első LINT típusú, az ALSTOM által gyártott, kétkocsis dízel motorvonatát, a megrendelt 29 egységből.
A vonat(ok) Esbjerg környékén közlekednek.
A kocsik kivitele, nagyrészt megegyezik a Syntusnál ill. a DB-nél közlekedő 648-as sorozatú kocsikéval.
Titibi igen fontos összefüggést pedzeget a pályahasználati díj kapcsán. Az Ajka-Budapest távolságra a pályahasználati díj vasútra már számítható. Ez az ár az energia költségét még nem is tartalmazza. A benzin árának összetétele is ismert. Így "könnyen" kiszámítható, hogy hány férőhelyes vonatot kell indítani, hogy egyenlő legyen az infrastruktúra igénybevételének költsége.
Ez a téme pedig szervesen kapcsolódik traficc álnaiv hozzászólása. Tudja ő is jól, hogy a magyarhoz hasonló pályahasználatidíj-rendszer csak hosszú irányvonatok képzését célozza. A tolatóssal kész ráfizetés bajlódni. Így "természetes", hogy mini Belgium még minibb belföldi árufuvarozási piaca egyetlen vasúti szolgáltatót sem érdekel. És a belgák egyébként sem állnak ott, ahol a hollandok. Ez meg is látszik a szereplők számán, és a verseny hiányán.
A személyszállításra tett megjegyzésedet jobb nem is kommentálni. Az ugyanis vastagon vesztességes, amint valaki hajlandó ezt megtéríteni, lesz arra is jelentkező!
Van olyan cég, ami személyszállításban gondolkodik. A Connex főleg a személyszállításban érdekelt és a legtöbb liberalizált piacon jelen van Csehországtól Angliáig és Franciaországtól (!) Svédországig.
Viszont kiváncsi lennék a Titibire oly mély nyomot hagyó levezetésre a MÁVdolgozók számával kapcsolatban! Ha itt nem szeretnéd publikálni, jöhet e-mailben is!
sosiforda!
Teljes mértékben egy állásponton vagyunk. A TER buszokról azonban mondanék néhány szót! Az SNCF a helyközi forgalomban igen ritkán megálló vonatokkal operál, ezért szinte MINDEN vonalon vannak párhuzamos busz járatok is. Ezek az esetek túlnyomó többségében a vasúti menetrendben szerepelnek, a Hafas által is ismertek. A kérdés "csak" az, hogy vajon a vasúti menetrendben szereplő valamennyi TER busz SNCF tarifával megy-e? És akkor a kérdés eldőlt. A válasz nagyon az igen felé hajlik, mert távolsági autóbuszközlekedésre alig van példa Franciaországban. Olybá tűnik az SNCF-nek a helyközi közlekedésre valamifél monopóliuma van.
Az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre a válasz olyan egyszerű, ahogy a Mont Balnc SNCF-es kisvasútjának kérdése is rendeződött: beüti a Gizi a viszonylatot, ehhez a gép társít egy menetrendi ajánlatot, beüti továbbá a jegy típusát, és a gép kiírja a választ a díjszabási kérdésre: 0 euró a jegy, avagy sem. Ez ilyen nagyon egyszerű. Csak épp ehhez kell az a fránya MHR rendszer, melyet a Vizsy 2002-re beígért.
Más megközelítésben: a Thomas Cook menetrend nyugaton a menetrendi tájékoztatás egyik legfontosabb alapja. Abban igen kevés busz szerepel. Azt a néhányat meg "illene" ismerni, hiszen pont azért szerepelnek, mert fontos pontokat kötnek össze, amit vonatok nem!
El nem hiszem, hogy ne lehetne az együttműködést ilyen irányban is mélyíteni a brit kiadóval. Az ő érdekük is, hogy minnél több hasznos menetrendi és díjszabási információ szerepeljen a könyvben!
Nem is értem miért vannak a vasútaknak nemzetközi szervezetei. Pontosabban de: megismerik egymás műszaki szabályozását, és alkotnak egy teljesen eltérőt, nehogy véletlenül a kompatibilitás felmerüljön! :(((
qw!
Az ÖBB-s a fent leírt módon kitalálhatta volna az árat! A szabályozás egyébként is egyértelmű: ÖBB + GySEV. De mivel semmi sem fekete, vagy fehér: mi a helyzet a magánvasút vonatának részben ÖBB pályát használó szakaszával? Az általad leírt eset tanulságát én is rendszeresen alkalmazom: rengeteg pénzt spóroltam már meg a vasutasok hozzá nem értése miatt. Illetve: mindig lehet találni olyan vasutast, aki nem ismeri a nemzetközi jegyet és neked kedvező téves információt közöl. :)
MÁS!
Látom bj13 hozzászólása SeTTebello néven jelent meg. Vajon mit szólnának itt egyesek, ha hozzászólásuk az én nevem alatt jelenne meg? :))))
"A Siemens szuper motorvonata, a Desiró és világa bemutatásával indul holnap az Indóház, Magyarország első, tematikus vasúti magazinja. A központi téma mellet nagyriport olvasható az Egr-Putnok vonalról, s természetesen számtalan hazai és külföldi cikk, hír szól a vasútról a vasút szerelmeseihez" - írja a mai Vasárnapi Napló
gondolom - mert nem tudom - a horvátország és szlovénia felé közlekedő RoLa vonatok elvesztették létjogosultságukat.
Csak az száll fel rá, akinek nagyon muszáj.
Amig a RoLa virágzott, addig se hitték sokan, pedig akkor is úgy volt :
- lassú,
- drága,
- kényszer.
Amint ezek megszűnnek, nem RoLa-zik csak az, akit valami, vagy valaki kényszerít.
Jól írta Khamos !
Az eddig bekövetkezett RoLa balesetek hozományaként, kidolgozták, hogy melyik álomáson, - lehetőleg - hogyan haladon át a RoLa.
A hazai állomások kitérői is hasonló ( vagy rosszabb ???) állapotban vannak, mint a nyiltvonali vágányok.
Tehát kevés fszt. kockáztatja meg, hogy a RoLa-t kitérőztesse, mert elég egy siklás és leállítja negyed magyarország vasúti közlekedését, ugyanis a RoLa majdnem mindíg fővonalon közlekedik, és siklásnál ritka, hogy legalább egy kamion nem borul le, elzárva mindent.
"1. Nem kötelező mozdonyvezetőnek lenni. Akinek nem tetszik, az tanuljon ki valamilyen szakmát. Egy jó bádogosmester, vagy kőműves stb keres havi 500000 - et. és nincsenek hülye főnökei. "
Dehogynincsenek hülye főnökei! Úgy hívják őket, hogy megrendelő!!!!!!! Mester az ajtót ne oda henem ide ott két centivel magasabbra, stb.......
"2. Majd ha valaki nem lopja el a gázolajat, nem szúrja ki a fehérvári gf főnökének autóján a kereket stb, akkor lehet megfizetni. Ez mindenhol így van és nem tudom miért kellene a MÁV - nak kivételnek lenni."
Látod magad is hozzájárulsz néha a fórum minőség romlásához. Ez meg mi a fene akar lenni azt mondod, hogy akik nem szúrják ki a kereket full extra fizetést kapnak? Édesapám életében nem bökött ki kereket mégsem fizetik meg becsülettel!!!!
"Úgy is lehet. Vagy a traktoroshavernak átadni és utána megy a szöveg, hogy nem volt elég gázolaj a Bz - ben. "
Bla bla bla........
Bizonyítékot, nem süket dumát.
Volt olyan eset, hogy megvoltunk győződve róla, hogy néhány mv egy konkrét helyen cseni az üzemanyagot. Egyszer aztán kiderült, hogy nem ők, hanem civilek lopják!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
"Tényleg iszonyú sz@r lett ez a fórum az utóbbi időben. Vasútról már alig van szó, mindenki csak milliárdokat akar elkölteni a semmiből."
Szerintem jó ez a fórum is és jó a többi speciál fórum is. Ebben az országban nem csak a vasút a vasutasok akarnak több pénzt kicsikarni az államból. Így tesz a BKV (inkább Bp önkormányzatából) az egészségügy (omladozó falakat vakolni elébb a kórteremben utána a millós műszerek?), az oktatás (kritikán aluli tantermeket felújítani utána a drága oktatási eszközök?), és a többi és a többi. Annyiban igazat adok neked, hogy kell(ene) a rend, nagyon is kellene de csak a rend mindenáron való fenntartása miatt nem maradhatnak el a szükséges fejlesztések. Mint tudod a takarítás most Kft-k feladata, sajnos a minőség nem javult ahhoz képest amikor a MÁV végezte, hanem stagnált vagy romlott. Már ezerszer lerágott csont kategóriába tartozik az átvétel, a bér a stb.........
>>Te értetted félre! Sokan úsznak, de nem fizetik meg őket érte!
Na erről beszéltem az előbb. 1. Nem kötelező mozdonyvezetőnek lenni. Akinek nem tetszik, az tanuljon ki valamilyen szakmát. Egy jó bádogosmester, vagy kőműves stb keres havi 500000 - et. és nincsenek hülye főnökei. 2. Majd ha valaki nem lopja el a gázolajat, nem szúrja ki a fehérvári gf főnökének autóján a kereket stb, akkor lehet megfizetni. Ez mindenhol így van és nem tudom miért kellene a MÁV - nak kivételnek lenni.
>>Úgy értetted, hogy kft-nek átadni, vagy elprivatizálni?
Úgy is lehet. Vagy a traktoroshavernak átadni és utána megy a szöveg, hogy nem volt elég gázolaj a Bz - ben.
>>Elég szomorú, hogy nem látod a különbséget. Kérdezz meg olyat, aki jár mindkettőn, vagy a fenntartással kapcsolatban ven lehetősége az összehasonlításra.
Ez megy 3 éve itt is. Teljesen felesleges bárkit is megkérdezni.
>>Tényleg úgy gondolod, hogy az anyagi helyzet és a szaktudás egymással ilyen módon függ össze? (Tud úszni? És ha megfizetem?)
Ezt teljesen félreértetted: Ha tud úszni, akkor fizetem meg.
>>Miért nem használunk kőbaltát?
A MÁV-nál azért nem, mert nehéz és dolgozni kell vele. Egyszerűbb volt ellopni.
>>Szerintem te lennél az egyik leghangosabb, hogy má' megin mér mozdonyt vettek:-)
Nem. Én csak azt nem szeretem, amikor megveszik a Taurust és utána egy áramszedővel járatják, képtelenek ugyanolyan sárgával befesteni, 4 kocsis IC - vel küldik Egerbe. És mindenre van magyarázat, hogy miért. Talán vaskerék írta egyszer, hogy, hogy nem tudom mennyi Taurus / Hercules csak 140 milliárd forint. Ez tényleg nem sok, ha úgy vesszük, de akkor még elköltenek legalább 100 milliárdot magukra. 240 milliárdnál tartunk és még mindig beleragadnál a koszba, amikor felszállsz a vonatra.
>>Te is nagyon jól tudod, hogy annak is örülhetünk, hogy az oroszok egyáltalán adtak valamit az államadósság fejében.
Én azt tudom, hogy repülőgépeknél nagyon komoly dolgokat ajánlottak fel. Talán a vasútnál is lehetett volna valamit csinálni. Kiváncsi vagyok a cseheknél hány Usgyi lesz.
>>Az, hogy jelenleg van-e gyáltalán európai szerkesztésű orosz termék (a Szergejt leszámítva:-)) majd hmsoft megmondja.
Jártam már úgy Labanciában, hogy az illetékes közlekedési szövetség információja azt állította az ED-ről, hogy érvényes egy bizonyos magánvasúton, az érintett vasútnál pedig csak másodikra mondták meg a tutit (mivel a központi információs passzolta a kérdést, csak egy osztályvezető tudta a helyes választ...). Az ÖBB-nek Bécsben az volt a véleménye, hogy inkább kérdezzem meg magát a magánvasutat. Akkor miért vártok el többet a MÁV-tól?
A vége az lett, hogy a speciális szabályok miatt inkább a vonaton szerettem volna jegyet venni, viszont itt meg a jegyvizsgáló nem jött amíg leszálltam :))
Van olyan fórum, hogy " Vasútmániás vasutasok ide! " ???
Kicsit kezdek besokallni a sok önjelölt outsider prófétától...
(Amíg nem voltam a cég alkalmazottja én is sok mindent máshogy láttam, ám azóta már eltelt több mint 1 év és sok dolog átértékelődött más szemszögből nézve.)
igaz, az, hogy otthon a kisker fogyasztói árnak csak. kb. 30-40%-a az üza ára, a többi meg pont az úthasználati díj + egyébb adók ??
Ez már elég régóta így van. Miért? Odakint talán nem rakja rá az állam a maga hasznát? (Igaz, tőlünk nyugatra sem biztos, hogy drágább a benzin. Van ahol drágább, és van ahol olcsóbb. (De a magasabb rezsiköltségek* miatt kevesebb adónak kell rajta lennie.)
v_peti pedig levonja a konklúziót: vasutat Letenyére!
:-(((((((((((((
A sok topicot pedig nem jó olvasgatni (mert akinek arra ideje van, az csakis nyugdíjas lehet), így sok dolgot nem tudok követni, amit szeretnék. Elvész a sok bába közt a baba :-(((((((
Szívem szerint össze raknám az egészet egy topicba és valahogy találnék technikai megoldést rá, hogy naponta ne legyen több 100-150 hozzászólásnál.
Egy 002-esre való alkatrészért pedig bármit :-))) Ha majd traficc leakaszt valami jó kis EP-s munkát nekem, akkor megyek. Vagy teszkóstolói állást egy brüsszel környéki serfőzdében :-))))) Addig nem! Akkor is csak pár hónapra, amíg lesz a PFT-nek magyar nyelvű honlapja :-)
Bocsánat a bujkálásomért de nagy szarban vagyok! A hónap végéig le kellene adni a szakdolgozatomat, és még szinte sehogy sem állok vele :(((
Ez viszi el mostanában minden szabadidőmet. Másoknak is tartozom innen ezzel azzal. Ígérem mihelyt egy kicsit ráérek, mindenki felé törlesztem tartozásom...
"Azt én sem várnám el, hogy a pénztáros ezeket mind kapásból tudja, de mondjuk egy jegyzék legyen a pénztárban, hogy mely vonalakra egyáltalán nem érvényes az ED, és mely vonatokra kell pótjegy. Csak a vonatkategóriát, a kivételeket nem feltétlenül. "
Van ilyen a pénztárban. Ez az A.G. által betekintésre időnként elkért EuroDomino díjszabás és annak melléklete. Elvileg Te is elkérheted betekintésre, de akkor előjön, hogy mi közöd hozzá, biztos el akarod lopni, ez kell a munkájukhoz és a következő utasnak így nem tud jegyet kiadni, stb.
Arra nincs mindig idő, hogy a pénztáros megkérdezze, hogy szándékozol-e pl. Olaszországban EuroStar Italia vonattal menni, meg azt Te előre nem is tudhatod. Én nem szándékoztam, de lekéstük átszálláskor az IC-t, maradt az ES Italia, mert siettünk. Ráadásul 1.o.-n mentünk, mert a 2.o-ra nem volt helyjegy.
A megoldás az lenne, hogy ezeket a fontosabb tudnivalókat, amelyek 3 db. A/4-es lapon, 6 oldalon elférnének, meg kellene szépen szerkeszteni, le kellene írni és kellő példányszámban el kellene juttatni a nemzetközi jegyárusító helyekre. Nem szép, drága színes prospektuson, hanem fénymásolt A/4-es lapon, amelyek végén a társvasutak nevében is jó utat, szép eléményeket kíván az utazáshoz a MÁV.
Nem pénzkérdés. Odafigyelés kellene hozzá és egy kis szervezés.
Soha nem fog megvalósulni:(
Svájci ED jegyet ki sem illene adni anélkül, hogy nem adják oda az utasnak fénymásolatban a kedvezményezett magánvasutak, hajók 1 db. A/4-es oldalas fénymásolatát, mert nem sok ember van, aki egy nemzetközi pénztárban ki tudná jegyzetelni, még akkor sem, ha kiverekszi betekintésre a díjszabást, pedig ez a MÁV-nál rendelkezésre áll.
A.G-tól a részletekben különbözik a tájékoztatási igényünk és mint tudjuk az ördög a részletekben van.
Ő azt írta, hogy:
"Én elvártam volna, hogy már a MÁV megmondja, mely buszokra jó a jegyem és melyekre nem. Rengeteg "vonat" ugyanis TER busz a valóságban, ezeken TER embléma szerepel, az állomás elől indul és persze jó rá az ED/IR/FIP. A kérdés csak az: a Granville - Folligny (illetve Countances) járat ilyen-e."
Én tehát az elvárhatóság körébe sorolom azt, hogy egy olasz ED jegyet vásárlónak felhívják a fogyelmét, hogy a jegy jó az EC/IC vonatokra, de bizony ott van olyan vonattípus, az EuroStar Italia, amire 12 EURO-s pótjegy kell, ami a megtett távolságtól független, de azt már nem várom el, hogy a MÁV-nál ismerjék az összes francia vonatpótló buszt és megbeszéljük pl. a szolnoki nemzetközi pénztárnál, ha Euro Domino-t veszek és mögöttem, mivel ezen kívül csak 1 pénztár van nyitva 20 utas izgul, hogy eléri-e a pesti gyorsot, akkor a pénztárosnővel megvitassuk az üvegablakon át, hogy az EuroDomino utam 5. napján Granville-ből busszal szeretnék menni Follignybe, de vajon ez simán csak helyközi járat, vagy esetleg TER busz, de lehet, hogy ugyanazon a vonalon jár mindkettő is.
Európa összes vonatpótló buszát, stb. azért a javasolt fénymásolt lapokon sem tüntetném fel, csak az utasok döntő többségének elegendő alapinformációkat.
Az meg, hogy a példabeli szolnoki nemzetközi pénztárban nem tudták néhány hete megmondani nekem, hogy a MÁV által üzemeltetett (!) Nyíregyháza-Carei IntePicire kell-e nemzetközi utazásra helyjegy engem azért jobban zavar, mint az ismerethiányuk a Granville-i vonatpótlókról.
Egyrészt jó, hogy minden szakterületnek van saját topikja, másrészt nem jó, mert mindenki csak ezt az egyet hajlandó elolvasni és a többibe csak bele-bele olvas. Így hiába tettem fel pl ma kérdést a balesetes topikban, csak jó sokára fog válaszolni rá valaki, ha egyáltalán olvassa azt a topikot.
A másik érdekes probléma ezzel kapcsolatosan: Ha már minden szakterületnek lesz saját topikja, akkor miről fogunk ezen a topikon beszélgetni??
Ezt meg tudom cafolni! Balatonmariafurdon, Balatonboglaron tobbszor lattam nem atmenon RoLa-t es fullosat! Szemely sokszor, egyszer egy Express jott keresztnek.
Szaknyelven mondva: Technika jelen allasa szerint nem. A lenyeg a benne, eddig a titok az titkositva volt tudni lehetett mit kelllet feltorni. A sztego lenye az, hogy nem tudod mi a titok. Ez olyan dolog mintha beszelgetnenk erthetoen egymassal, de csak 2 ember tudja, hogy mi ebbol az ertelmezheto es kettojuknek szolo. A tobbi resze is a beszelgetesnek ertelmes, de a 2 embernek tobbet is mond annal.
"És nincs olyan honlap, ahol pontos és széleskörű EuroDomino díjszabások lennének. InterRailről van valamennyi. A fő baj, hogy egyetlen államvasúti oldalon sincs angol/német/francia nyelvű tájékoztatás arról, hogy saját hálózatán való használatkor mit kell tudni e jegyekről."
Ebben maximálisan egyetértünk.
Minden vasút azért saját magát ismeri legjobban.
Több vasút honlapján van pl. angol nyelvű, külföldi látogatóknak szóló rész, de olyannal még nem találkoztam, hogy, "ha EuroDomino jeggyel utazik hozzánk/nálunk, akkor ez meg az van, ilyen és olyan pótjegyeket kell váltania."
Ez viszont nem a MÁV hibája.
Igaz, a MÁV honlapján akár példamutatásként lehetne ilyen, de hát pont ez lenne, mikor oly sok minden nincs:(
Akár UIC előírás is lehetne, hogy ezeket minden vasút saját magára munkálja ki angol/német/francia nyelven, tegye közzé a honlapján is.
RoLa-s kerdes: 2005.febr.21.(hetfo), Murakeresztur allomas, reggel 09:30 korul: Egy RoLa-t latok Nagykanizsa - Bp fele allva egy V43-assal az elejen varakozni.
1.: Alig volt rajta kamion (osszesen 4 db az elejen, a szemelyszallito vagon utan), hogy lehet ez? Korabban full telle szokott lenni!
2.: 09:30 korul a RoLa vonat el is indult Bp fele, sajnaltam is, hogy nem nezhetem meg jobban... Megvartam a Maestral-t, ami pontosan jott Horvato.-bol, arra felszallva utaztam Bp-re. Nagy meglepetesemre viszont Kiscseripuszta allomason (ez van meg Szabadbatyany elott, mint utolso tobbvaganyos allomas, ugye?) beertuk a Maestrallal! Kerdesek:
- Hogy lehet ez? Nem arrol van szo, hogy a RoLa egy prioritast elvezo vonat, es nem nagyon all meg, meg egyvaganyu palyan sem?
- masreszt meg a szokasos kerdesem, amit soha sem ertettem a MAV-nal: Ha Maestral kerul RoLa-t Kiscseripusztan, akkor miert a RoLa all az atmeno fovaganyon, es Maestral lassit le 40-re a kitero vaganyon valo athaladas miatt, ahelyett, hogy RoLa allna kitero vagyon, Maestral meg athuzna az atmeno fovaganyon? (Marcsak azert is logikusabb lett volna igy, mert a Maestral Siofok utan elkezdett kesegetni a kis hoeses miatt, Bp-re meg ebbol mar majd egy oras keses lett aznap...)
Tudod az a bajom, hogy bár természetjáró is vagyok és néha tájfutottam is, az erdőben kisebb hibákkal eltalálok, de egy városban kész csoda ha elsőre meglelek egy addig ismeretlen helyet. Szóval köszönöm a linket de nem mentem vele többre mint az elődjével.
1/2 OFF: Juszt fele TV ugyvedje musorban igen pruszkoltek, hogy a memoria kartyakra is az artisjus bevezette az adot, mert zene szamok tarolasara/mozgatasara alkalmas.
A vegen mar a PC-re meg sok dologra kivetik.
Juszt megkerdezte, hogy miert nem vedik maskent a "muveszek" a jogaikat? Az Artisjus szakertoje szerint 50 eve nincs mas modszer mint mindenkit jol lehuznak. En a musor utan nevem elhallgatasat kerve irtam, hogy van mod ra: szteganografia es mas modszer. Csak erteni kell hozza es a bevezetese draga, de akkor az fizet aki megveszi az eredetit es jelen allas szerint masolhatatlan lesz.
Tehat konnyebb igazsagtalanul mindenkin behajtani mint tenni valamit a sajat szellemi tulajdon vedelme erdekeben, igaz nem kis anyagi raforditassal jarna, de hosszu tavon jobb lenne. Csakhat itthon sokan hosszu tavra nem tudnak gondolkodni:-/
CD/DVD ugy. En KIZAROLAG adataim, munkaim archivalasara hasznalom. Tehat igazsagtalan az itt felrott dij. Ezert egy ideje en szereny postakoltseggel felaron rendelek adathordozokat amire a munkaimat irom fel.
Példámat kezelheted úgy is kamion és tehervonat. Akkor nem ellenkezem a nemzetközi gyakorlattal, hogy nincs olybibás magán cég aki személyszállításban gondolkozik.
Mai utazásomból: a 6004-ben 7 kocsi volt ebből 3(!) 1.o. és mind 1.o.-ként is közlekedett. Nem tulzás ez egy kicsit?! A hering-effektus meg is volt. A 2.o.-n. Arról nem is beszélve, hogy miért pont ezen a gyorson maradt meg az 1.o.?
Más: 20-37 128-5 Bo 120 Db/Db REV 17.02.05. még nincs a listán.
És egy kis pontosítás, ha elfogadjátok: 20-67 084-3 Bph sorozatjelű.
Természetesen tudom, mint ahogy azt is, hogy magán vállalkozóként senkinek nem jut, mejd eszébe nekem úthasználati díj nélkül gázolajat adni mer nem hiszik el, hogy nem a közútra köll az olaj. Hacsak nem kötök szerződéset a MOL-al a hatalmas éves igényemre.
Ez nem teljesen igaz, mert a benzin árában egy csomó minden benne van, ha jól tudom akkor az uthasználati díj is kb. 20 éve vezették be. De igazad van mert külön nem kell érte fizetni.
"Mit hall a döntéshozó ha vautas megszólal ?........PÉNZT + mégtöbbPÉNZT + aggyámégPÉNZT............."
És ezt hallja a gazdáktól..........................................
Aztán az egészségügytől, a pedagógusoktól, BKV-tól, tovább is van mondjam még?
Ja a szénbányászoktól már nem hallja, vagon szám áll Ajkán is az orosz szén, itthon bányák bezárva......................................
"A vasútnak, a MÁV-nak volt/van 160 éve arra, hogy kitalálja saját magát."
A vasút ki is találta magát, sőt miatta lettek a közutak is, azt is a vasút találta ki. Más kérdés mára lekörözött minket ez az ágazat. Egyelő pályák egyelő esélyek.??Veszek egy buszt, Ajka és Bp között utasokat szállítok vele. Kell érte közút használati díjjat fizetnem? Ugye nem! Veszek egy villamos motorvonatot. Ajka és Bp között utasokat szállítok vele. Pályahasználati díjat kell fizetnem érte. Az utakat és a vasutakat is az állam tarja fenn, egyelő pályák egyelő esélyek. (Most más tollaival ékeskedek ám mert nekem az ízig vérig vasutasnak is bemesélték már a leépítés természetes mondhatni kell, és el is hittem. OKU30 volt aki szembesített azzal, hogy nehogymá..........)
Mándoki és Antal feladata teljesen eltérő. A jelenlegi rendszerben a MÁV Vezérigazgatója vasút szakmai részletkérdésekben dönt, utasítást, díjszabást alkot és hirdet ki! A vasúthoz - sajnos - ma még értenie kell! Ezzel szemben Antal nem alkot semmi ilyesmit. Nincs, és nem is lesz jogköre ilyesmire. Amit ő csinál, az vasúti szempontból teljesen elvont jogászkodás! A MÁV-nál nincs ma olyan, aki, vagy akik képesek lennének létrehozni egy Hatóságot, pláne megalkotni egy Vasúti törvényt. Versenyelemzés készítéséről meg ne is beszéljünk. A jövőbeni vasúti hatóság szabályozási feladatának 80%-át jogászok és közgazdászok végzik majd. És a maradék 20% sem kizárólag vasúti szakmérnök lesz.
Mándokinak létérdeke, hogy átlássa a dolgokat, mert egyébként átbasszátok a fejét, dezinformáljátok stb. Antal úr nincs veletek kapcsolatban, így sajnos nem értesül arról, hogy "lehetetlen" amit ő elképzel, és így van esély, hogy talán megvalósul.
A verseny mindenkinek jó. Európában az új járművek jelentős részét szerzik be magán társaságok, lízing cégek. Ez látszik is a hálózaton. Korszerűbb, rugalmasabb SZOLGÁLTATÓ pedig minden ügyfélnek jó!
Daninak van diplomája. Sőt, van honlapja is, utána nézhetsz! :))) Már írtam, ha Dani kudarcot vall, akkor minden marad úgy, ahogy most van. Illetve nem, mert már futott magánvonat a magyar pályán! Akár van koncepciója, akár nincs. Nekem elhiheted: van neki.
A 150 millió utas nem a ti érdemetek, hanem a magyar gazdaság és a lakosság fizetőképességének eredménye! És a 150 millió utasból mennyi is az elégedett?
Nem nyalom senkinek a seggét. Antal Dániellel nem vagyok egy súlycsoportban. Én nem értek ahhoz, amit ő csinál, és ő sem ahhoz amihez én (fogok). Ugye te sem gondolod komolyan, hogy a független Vasúti Hatóság vezetője jelölné ki pl. a MÁV Személyszállítási Üzletág Központi Ügyfélszolgálati vezetőjét? El vagy te tájolva, 45 000 ezer MÁV dolgozóval egyetemben. Mert tudom én jól, hogy az átlagos vasutasok szemlélete a tiedhez áll igen közel és nem az enyémhez.
Andó Gergely keménykedő stílusa nekem sem szimpatikus, és érthető módon ellenszenvet vált ki, ami sokak hozzá való viszonyulását eleve meghatározza, de az alapkérdésben sok esetben (nem mindig) szerintem igaza van.
Olyan különleges kérés az, hogy pontos, megbízható forrásból (hivatalos díjszabásból) származó információt kapjak arról, hogy egy adott országban mely vonalakon nem érvényes az ED jegy? Ez végülis egy szolgáltatás, amelyet a MÁV forgalmaz. (És nemcsak vasútnániás ide-oda utazgató megszállottak veszik igénybe, mezei utasok közül is sok esetben megéri, én pl. egy Bp-Drezda egyszeri retúr útra cseh ED-t kaptam.) Szerintem teljesen jogos kérés az, hogy vásárlás előtt legyen módom részletesen megtudni, hogy mit kapok a pénzemért, hiszen ez alapján döntök a vásárlásról.
Ehhez nem kell vasutasokat kiképezni, ehhez csak annyi kell, hogy szerezzenek be néhány tucat könyvet, és azt juttassák el a nagyobb szolgálati helyekhez, és csak annyit mondjanak a dolgozónak, hogy ha valaki nemzetközi díjszabásba betekintést kér, akkor ezt a könyvet mutassátok meg neki. (Persze az internetre feltenni még jobb lenne, közérthető rövidített változatban.)
Ha egy külföldi gyártmányú háztartási vagy híradástechnikai eszközt szeretnék venni, akkor teljesen normális, hogy előtte megnézhetem annak a (szabályok szerint magyar nyelvű) leírását, amiben benne kell hogy legyenek a műszaki adatok, a gép szolgáltatásai.
Ha a magyarországi forgalmazó azt válaszolná, hogy a termékhez leírás nincs, az adott gyár tájékoztatása alapján, az ön által kért készülék ellenértéke 89900 FT" és egy szóval se többet mondana, esetleg ha udvarias, akkor hozzátenné, hogy "......Egyéb kérdéseivel még fordulhat a "www.grundig.com-hoz" akkor mindenki fel lenne háborodva. Hát még ha azt mondanák, hogy ..határtalan jóindulatunk jeléül az Ön költségén felhívjuk a gyártót!
Sosiforda! (164703)
Azt én sem várnám el, hogy a pénztáros ezeket mind kapásból tudja, de mondjuk egy jegyzék legyen a pénztárban, hogy mely vonalakra egyáltalán nem érvényes az ED, és mely vonatokra kell pótjegy. Csak a vonatkategóriát, a kivételeket nem feltétlenül. Az, hogy máshol is rossz, enyhítő körülmény, de attól jó nem lesz.
A vasutat nem látott ficsúrnak nem is kell vasutat látnia! Ez az egészben a szép. Nem ez a dolga. Számára a vasút egy "infrastruktúra". Pont olyan vasutat szabályozni, mint légiforgalmat, energia hálózatot, vagy autópályát.
Egy fenét az! Mán-doki is rájött erre, és becsületére legyen mondva, próbálgat tanulni némi vasutat. HIBÁS az alapfeltételezés, hogy lehet szabályozni a vasutat úgy, hogy nem ismeri a működését (a TORZ, és vacak, de anélkül nem lehet okosan változtatni, ha nem tudja mi ez az egész!)
2235-re sem lenne itt liberalizált vasúthálózat, ha folyton folyvást rátok bíznák! És ki mondta, hogy ha liberalizált lesz a vasút az jó lesz az országnak vagy az utasoknak vagy a fuvarozóknak? Rosssz megint a kiinduló pont: azért mert liberalizált lesz a vasúthálózat még nem lesz jobb. SŐT!!
SZerintem csak az ügyeskedőknek lesz jobb, meg az ilyen "szakembereknek", akik jó sok-sok tanulmányt írhatnak rágva a gittet......
Most, hogy kiszitkozódtad magad, előállhatnál te is valami koncepcióval. Daninak van. Nekem is vannak elképzeléseim! Hát neked? Írd le te is. Mi megtettük.
Mi a f*sz van Neked (még egy diplomád sincs...)? ÉS Antal Daninak? Ha majd Ő előáll, mint jól megfizetett ember, egy koncepcióval (nem átgondolatlan, közgazdaságilag alá nem támasztott ötletrohamokkal, álmokkal!!!!), akkor majd "elvárhatod", hogy bármit is mondjak...
Ha most mondanék valamit, akkor lehet, hogy jól lenyúlná, hogy végre legyen valami KONKRÉT "elképzelése".... Na, jó ez csak viccc volt.
Viszont, mi "doridok" csak elszállítunk 150 millió utast, meg sok-sok millió tonna árut (jól-rosszul, ahogyan lehetőségünk van rá, amit az állam enged), ezzel szemben Te mit csinálsz? Vagy Antal Dániel mit csinált?
És a seggnyalásról is lelehetne szokni... Tudom, olyan jó kis ungarise szokás.... (erre miért nem reagálsz?)
Europa leggazdagabb országa, nem nagyon lehetett büszke, vasútja, kocsi és mozdonyparkjára,, sokáig.
2002-ben vettek egy nagy levegőt, és megalkották a "Közforgalmú közlekedés kötelező elsőbbsége és segítése" ....hosszú című törvényt.
Sok országgal ellentétben, pénzt is biztosítottak a saját törvényükhöz.
S most kezdenek aratni, szüretelni.
a 2002-2003-ban megrendelt új jármművek sorra érkeznek, be s evvel az elmúlt 50 év legnagyobb gördülőállomány reformja vette kezdetét.
1./
Jön 20 db , 4000-es szériájú , két áramnemű, villamos mozdony , olyanok mint a DB 185.
Ezek a TRAXX csalásba tartozó gépek nem ismeretlenek a CFL-nél mert 6 db ilyen gépet már lízingelnek 2 éve, a Locomotív Capital-tól.
Eddig 12 db 4000-es szériájú mozdony érkezett be.
2./
jönnek a Z 2200-as sorozatú - három részes - emeletes villamos motorvonatok.
(mint az SNCF 24500 és 26500-as típusai)
Ezeket az emeletes villamos motorvonatokat az Alstom és a Bombardie közösen gyártja, típusjelük, TER2NNG.
Összesen 12 ilyen szerelvény érkezik, 2004-ben = 3, 2005-ben=6, 2006-ban=3.
3./
Jönnek az új , emeletes vasúti személykocsik.
A Bombardietól 85 db emeletes vasúti személykocsit rendelte, melyből 15 db. vezérlő kocsi.
4./
Az újakkal beérkezésével együtt, elbúcsúztatták a régi 3600-as sorozatú villamos mozdonyokat, egy példányt - 3608-as - múzeumi célra félretettek.
5./
Az meletes kocsik beérkezésével leállították a még igen jó álapotban lévő, 1965-67 között gyártott, 60 db Wegmann személykocsit.
Ezt ajánlották fel a MÁV-nak is, nekik nem kellett, most valószínűleg megkapja vmelyik balkáni vasút, segélyként.
6./
A CFL is vett a Bombardie 6,4MW teljesítményű mozdonyából 1999-2002 között 20 db-ot.
Ugyanezt szerezte be akkor, az SNCB 60 db-os szériában.
A CFL már a kezdetektől fogva nem volt megelégedve ezekkel a mozdonyokkal, és a 20. db új, 4000-es sorozatú mozdony beérkezte UTÁN, a 20 db 3000-es, 2-4 éves, mozdonyból 19 db-ot elad az SNCB-nek.
Szinte véletlen, hogy AG-vel és AD-vel kapcsolatban a te hozzászólásodra válaszolok:
AD hosszú idő óta az első kormányzati tisztségviselő, akinek kidolgozott elképzelései (idegen szóval: koncepció) vannak a vasúttal kapcsolatban. Az elképzeléseivel lehet vitatkozni, elvégre itten demokrácia van. Lehet vitatkozni - kulturáltan.
AG-nek csak a beszámolóit olvastam itt a topicon, de egyszre szívesen megnézném-hallgatnám élőben, mikor ügyintéz. Most felteszem, hogy nem az itt megismert gunyoros stílt alkalmazza; ebben az eseben viszont kellene belőle száz.
És akkor naponta minden nagyobb állomáson rá leheten mutatni, hogy Cégünk működése roppantul kevéssé utasbarát; utaskapcsolatban dolgozó alkalmazottai alultájékozottak - ez jelentősen felveti a feletteseik felelősségét.
Ha bárki tud jobb, használhatóbb módszert arra, hogy ennek a túlbonyolított, áttekinthetetlen Cégnek a vezetőit (előbb a közészintűeket és rajtuk keresztül egyre feljebb) felrázzuk, akkor ne fogja vissza magát.
Az igen. Én is ott kerestem többek között de nem volt sehol, mindenhol mondták ismerik, nézzek be később. A kék megvan lefénymásolva és lefűzve, a barna is most már. A barna a kék utánnyomott változata?
G. már biztosította magát, hogy ne vegyék komolyan sehol. Felső vezető meg egyébként sem azért lesz valaki, mert gátlástalan és elmehunyt, hanem mert komoly kapcsolatai és bizonyos esetekben háttere is van.
Olvastad a mostani meg a korábbi seggnyalásait Antal Danika felé? Gyomorforgató....
Ezt honorálni szokták... Ettől félek/félünk........
A mai világban még az is meg lehet hogy ő is "valaki" lesz.
sosiforda! Sajnos nem ért utol ez a hozzászólásod! :(
A válaszaik nagyjából sejthetők, mind a francia, mind a német nemzetközi pénztárosok kíváló számítógépes háttérrel és nem mellékesen ÉRVÉNYES ThomasCook menetrendekkel rendelkeznek! Clermond-Ferrandban nincs nemzetközi kassza, de a francia-német nemzetközi kasszák válaszait borítékolni lehet:
Bük és Harka: 1227-es számú vonal. "Operated by GySEV", tehát igen! Fertőszentmiklós és Fertőszéplak-Fertőd: a fenti! A díjszabásban külön nevesítve van a Pamhagen - Fertőszentmikós szakasz Balatonfenyves és Pálmajor között: A válaszuk:???. A válasz egyébként nem, mert a GV díjszabás nem tartalmazza. E kérdés rendezetlensége (a Gyermekvasúttal együtt) egyértelműen a MÁV sara. A gyakorlatban kétesélyes. A szitu pontosan megfelel a két Drezda melletti (néhai) DB kisvasút esetének, vagy a Trencsényhőlakra futó ZSSK villamosnak. "Corvinus IC-re az EuroDomino jegyed mellé kell-e helyjegy, ha Kaposváról azzal mégy Pécsre és vissza is." A Hafas és a ThomasCook értelmezésétől függ! Előbbi "Elvira" pontosságú, utóbbi meg az Ex-ek esetében hibás, mert az a rohadt MÁV az utolsó utáni pillanatban változtatott...
"Végezetül mondják meg, hogy ED/IR jeggyel kell-e és ha igen mennyibe kerül a pótjegy/helyjegy az Ister EN-re, ha hétfőn mégy vele Békécsabáról Budapestre és ugyanannyi-e, ha kedden."
És ugyanezt Rákoson tudják? A vonat helyjegy köteles voltát, és a maximális pótjegy árát meg tudják mondani mindkét országban!
Traficc: "Kötelezi e bármi,bármelyik vasutat, hogy a légvonalban is tőle 1200 km-re lévő másik vasút , vakvezető kutya fuvardíj engedménynek %-os nagyságáról Téged , vagy bárki mást tájékoztasson."
Az attól függ, belföldi, vagy nemzetközi utazási céllal szállsz fel vakvezető kutyával 1200 km-re Pesttől. Ha nemzetközi céllal, akkor az "Egységes Nemzetközi Díjszabás" alapján e kérdésre választ kell tudni adni! Tehát nemzetközi egyezmények kötelezik a céget arra, hogy tájékoztasson. Ha belföldi viszonylatban akkor nem!
"Nemcsak 500 km+ jegyet kellene megszüntetni, még 40 társával egyetemben, de gyorsan, hanem a nemzetközi információt is."
A nmezetközi információ gyakorlatilag nem létezik. Az Andrássy úton "vegetál", a többi inkább dezinformáció.
"Ha a MÁV-nál veszek jegyet egy Észak-Írországból Portugáliába tartó vonatra, akkor a MÁV pénztárosnak elég annyit tudnia , hogy : ......."........Az adott vasút tájékoztatása alapján, az ön által kért jegy elenértéke, 321 euro és 47 cent..........."
Ezen kívül még a menetrendet ismernie kell! Bár nálunk a menetrendi és díjszabási tájékoztatás élesen elkülönül. Hiba. Nem a viszonylatos jegyek okozzák a gondot! Egyébként meg a magyar pénztárosnak a fenti viszonylat biztosan meghaladná a képességét!
"Ha nagyon udvarias akar lenni Veled, akkor még hozzáteheti : ".........Egyébb kérdéseivel még fordulhat a . wwww.északírvasút.irl-hoz......"
Igen! De ezt nem fogják neked itthon mondani. És nincs olyan honlap, ahol pontos és széleskörű EuroDomino díjszabások lennének. InterRailről van valamennyi. A fő baj, hogy egyetlen államvasúti oldalon sincs angol/német/francia nyelvű tájékoztatás arról, hogy saját hálózatán való használatkor mit kell tudni e jegyekről. Ehelyett rátestálják e tájékoztatás feladatát a társvasutakra. Akik ennek nem mindig képesek elegetteni...
"Amíg meg az andogergők szaporodnak, addig a MÁV-nak jogos védelme, a nemzetközi információ kinálatának csökkentése."
Tehát a növekvő utazási igényekre a MÁV-nak a kínálat megszüntetésével kéne válaszolnia? Laci, kissé régóta vagy Belgiumba! Ez az SNCB módszere, és csak a spanyolokkal vethető össze.
"Legyen egyetlen iroda Magyarországon, ez ügyben, az összes szükséges okmánnyal."
Igen, akit a végekről a Gizik felhívhatnak, ha felmerül valamilyen "rázósabb" kérdés... Javasoltam ezt már én is e fórumon többször!
Összefoglalva: egy rendes, az európai MHR rendszerekhez csatlakozó jegykiadógép (amit 2002-re ígért be a MÁV a társvasutaknak) és pénztáranként egy-egy évi 15 euróba kerülő TC menetrend a gondok jelentős részét megoldaná. A maradékát meg öt Tarifa Osztályos élmunkás egy hét alatt renbe tehetné. A jelenlegi csapat azonban inkább zavarokat okoz csak, és nem az egyértelmű, áttekinthető díjszabási tájékoztatás az erősségük.
qq ww!
A vasutat nem látott ficsúrnak nem is kell vasutat látnia! Ez az egészben a szép. Nem ez a dolga. Számára a vasút egy "infrastruktúra". Pont olyan vasutat szabályozni, mint légiforgalmat, energia hálózatot, vagy autópályát. Antal Dániel nem üzemeltet semmit, nem engedélyez járműveket, nem vizsgál balesetet. Ti, MÁV-osok ez ügyben már megmutattátok mit tudtok. 2235-re sem lenne itt liberalizált vasúthálózat, ha folyton folyvást rátok bíznák!
Lehet, hogy sokan toljátok a szekeret, de nem egy irányba. És az eredő pedig az, hogy a szakadék felé gurul a szekér! Továbbá a droidok többsége nem tól semmiféle szekeret, szarik az egészre, csak ücsörög rajta. Aztán meglepődnek mikor valaki ledobálja őket a szekérről!
Most, hogy kiszitkozódtad magad, előállhatnál te is valami koncepcióval. Daninak van. Nekem is vannak elképzeléseim! Hát neked? Írd le te is. Mi megtettük.
Többen nem tudták kibogozni, hogy pontosan mi is történt ott, Martonvásárban. Az biztos, hogy valami vágányút nem oldódott, és 1 db KO-t használt el az fszt. kolléga, majd 10 A-os biztik ki, váltók átkurblizva, lebibézve, stb. De hogy mindez miért történt???
khamos, még utoljára erről az esetről, aztán csak a vasút, jó? >Igen, beszéljünk a vasútról, a dolgozóiról, hogy lehet kibasxni egy szerencsétlen pénztárossal, vagy egy akármilyen jegyvizsgálóval!! Az esetek többségében a munkájához nem értő, ezek után pökhendi és kulturálatlan. Ez nem szerencsétlen, hanem más.
>Úgy szar ez az egész topik ahogy van. Hát, mióta olvaslak, van ilyen érzésem :))) (De szerencsére a többiek vannak túlnyomó többségben.)
Már mások is találták, hogy a szavad használjam, "szarnak" a topicot. Szívük joga. Nektek van belső topicotok is, az biztos nem "szar", hajrá! Részemről unom, hogy itt gyalázzátok azt, aki megírja, hogy a MÁV, bizony, nagyon rosszul dolgozik. Ha nem tetszik, nem muszáj olvasni. De őt gyalázni más topicot kellene keresnetek.
És akkor mostantól a vasút (na jó, héha a MÁV is... :)) ), jó?
Andó Gergőről: >Ha Neked ettől jobb!? Ha segíteni nem tudsz, legalább ártani sikerül! De igenis segített, nem olvastad? A Déliben megtudták, hol van a panaszkönyv, és talán rájöttek, hogy "Húb+, már nem működik, hogy elhajtjuk a parasztot a francba, és az el is megy!" Ez a MÁVnál már eredmény.
>Figyeld mit csinálnak, tanulj Tőlük! Legalább illemet. Nem hallottad nemrég a martonvárári forgalmistát, miket mondott a tévében? :)) Neked inkább máshol kellene illemet tanulnod.
De, kedves bj13, ez a topic nem arról szól, hogy te mit gondolsz Andó Gergőről. Ezt inkább a MÁVosok belső fórumába. Ott hálásabb közönséged lesz. Itt meg beszéljünk inkább a vasútról, vasutasról, hogyan viselkedik velünk a vasút, a vasutas, stb. Remélem, érted.
40 perce állt meg, azóta voltak kint a felsővezetékes géppel, feszmentesítettek, tetőt vizsgáltak, visszamentek, segélygép került, elvitték. Egész jó. Két repülésből kettőből késtünk, először egy órát hajtómű probléma miatt, aztán másfelet valamilyen VÁMprobléma miatt, ehhez képest ezt gyorsan megoldották :))
A Today's Railways 110-es száma alapján az SBB 102 FLIRT járműre adott eddig megrendelést.
Ezek öt sorozatszám alatt futnak majd:
30 db 521-es 15 kV-os a svájci és német üzemre 12 db 522-es 15/25 kV-os a svájci és francia üzemre 12 db 523-as 15 kV-os kizárólagos svájci üzemre 19 db 524-es 3kV/15kV-os svájci és olasz üzemre 9 db 526-os regionális forgalomra, kevesebb ajtóval 15 kV-os svájci és német üzemre (EuroTHURBO)
A Railvolution alapján az 521 029 és 030-as, illetve 523 009-012-es járművek álltaqk forgalomban Zugban. Ebből a két 521-es csak vendégségben van ott, később Bázel környékén fut majd. Kissé érdekesen álltak neki a számozásnak: visszafelé!
Ilyet még csak poénból sem írjunk!!!! Köszönöm a "droidtársak" nevében is, akik nem mernek megszólalni sem a Antal Danika irományaival ("koncepciókkal") kapcsolatban SEM, amiknek annyi köze van a valósághoz mint Andó Gergelynek a kulturált viselkedéshez. Szégyen az is, hogy egy vasutat sohasem látott kis ficsur lehet a vasúti minszteri biztos, de a "csúcs" az lenne, ha egy iylen mocskos szájú anyázó szóba kerülne BÁRMILYEN formában a MÁV-val kapcsolatban, ahol sokan próbáljuk meg tolni a szekeret becsületesen a jelenlegi körülmények között is.
És nagy baj aqz is, hogy ezt nem írhatom meg a saját nevemmel, mert holnap lehet, hogy nem lenne miből eltartani a családomat...
Egy IC előzött balról, és a szomszéd ház takarásából (vonat előtt lehetett pár 10m-re) elment Fc felé egy sárga színű valami, amit sajnos nem sikerült beazonosítni. :)
Ja ja... Igazából nekem csak annyi bajom volt hogy lejárt a szolgálati időm és nem tudtam meddig kell vinni a vonatot! Végülis azt mondták palotáig de rendező lett belőle....
Én is látom, nem látok mozgást, csak az álló szerelvényt. Egyelőre nem aggodnék, máskor is láttam már ilyet, van, amikor a hídig felhúznak és itt állnak előttünk.
Mi történt Kelenföld és Ferencváros között? Fc irányába már 20 perce áll egy Gigantos, többek közt cseh kocsikból álló szerelvény a Budafoki út feletti "hídon". A másik irányba meg igen lassan haladt el egy Taurusos, osztrák kocsis vonat egy agy V43 gépmenet. Épp most jön egy félig gysev, félig máv kocsis, szintén Taurusos szerelvény Fc felől hasonlóan száguldva...
Ezért írtam anno A. Gergelynek az alábbi hozzászólást, de úgy látszik nem olvasta, pedig kíváncsi lettem volna az útja alatt beszerzendő külföldi tapasztalataira:
"Andó Gergely (158732):
Kérdezd meg próbaképpen Clermont Ferrandban, vagy méginkább - nomen est omen - a párizsi Keleti pályaudvaron (Gare d'L Est), esetleg, ha a német nyelvet jobban bírod, akkor Berlin ZOO-n, vagy München Hbf-on a nemzetközi pénztárban/információnál/érkezési ügyeleten, hogy egy ott Magyarországra váltott InterRail vagy EuroDomino jeggyel lehet-e szabadon utazni Bük és Harka, Fertőszentmiklós és Fertőszéplak-Fertőd, valamint Balatonfenyves és Pálmajor között.
Ezen kívül azt is mondják meg, hogy a Corvinus IC-re az EuroDomino jegyed mellé kell-e helyjegy, ha Kaposváról azzal mégy Pécsre és vissza is.
Végezetül mondják meg, hogy ED/IR jeggyel kell-e és ha igen mennyibe kerül a pótjegy/helyjegy az Ister EN-re, ha hétfőn mégy vele Békécsabáról Budapestre és ugyanannyi-e, ha kedden.
Ha ezt ők ott meg tudják mondani pontosan, akkor lehet esetleg elvárható, hasonló szintű tájékoztatás nálunk is:)
Kétségtelen, hogy a nemzetközi utastájékoztatás főleg a kedvezményekről, jegyárakról a MÁV-nál a 0 felé közelít és sokat lehetne rajta javítani.
Ezt én is elvárnám. A Szombathely-Graz, Miskolc-Kassa, Békéscsaba-Arad stb. relációknál.
Elvárhatjuk-e azonban a MÁV-tól, hogy a saját hálózatát nem érintő valamennyi európai vonatról pontos információja legyen?
Van-e ilyen szintű információja bármely más vasútnak és, ha van is, Te egyszerű utasként az információnál akár egy világváros főpályaudvarán hozzájutsz-e?
Amint írtad, sok esetben az érintett külföldi vasutak sem kommunikálnak pontosan.
Az InterRail-es EuroDomino-s világlátás egy nagy kaland.
Ebbe beletartozik az is, hogy az ember néha ingyen utazik ott, ahol azt hihetné, hogy fizetni kell (az EuroDominoval rendszeresen utaztam pl. busszal Locarno belterületén, mert érvényes a FART-ra és annak a buszvonalaira is) és néha bizony nem várt kiadásai is lesznek a helyszínen.
Lehet előre tájékozódni, de 100 %-osan mindenre előre felkészülni aligha."
Leszállsz, odamégy a pénztárhoz és majd a pénztáros jól megmondja, hogy hol kell az útmegszakítást igazoltatni az adott állomáson.
Komáromban pl. a forgalmi szolgálattevő, Kiskunfélyegyházán a peronon lévő bódéban található információs, de Újfehértón a pénztáros állítja ki az útmegszakításról az igazolást.
Tudtommal olasz belföldi jegy váltásánál nincs diákkedvezmény, a nemzetközi diákigazolványra sem. Ez egyébként sem jellemző, bár előfordul ilyesmi- például Csehországban.
Magyar belföldire végképp nem, de arra adtak kedvezményt Rómában a Vatikáni Múzeum belépőjére!
Soha, sehol másutt nem adtak hivatalosan kedvezményt még a magyar diákig.-ra, ott viszont sok más országéval együtt ki is volt téve a fényképe.
A nyugat-európai országok egyébként ezeket a kedvezményeket belföldi utazásnál nem a diák státuszhoz kötik, hanem az életkorhoz és egy kedvezményes kártyához (pl. BhanCard, VortelisCard, Carta Verde).
Úgy tudom, hogy az olaszoknál Carta Verde a neve és kemény 10 (tíz) % kedvezményt ad a 26 év alattiaknak, viszont 40,00 EURO az ára.
Kötelezi e bármi,bármelyik vasutat, hogy a légvonalban is tőle 1200 km-re lévő másik vasút , vakvezető kutya fuvardíj engedménynek %-os nagyságáról Téged , vagy bárki mást tájékoztasson.
Nemcsak 500 km+ jegyet kellene megszüntetni, még 40 társával egyetemben, de gyorsan, hanem a nemzetközi információt is.
Ha a MÁV-nál veszek jegyet egy Észak-Írországból Portugáliába tartó vonatra, akkor a MÁV pénztárosnak elég annyit tudnia , hogy :
......."........Az adott vasút tájékoztatása alapján, az ön által kért jegy elenértéke, 321 euro és 47 cent..........."
Egy szóval se többet.
Ha nagyon udvarias akar lenni Veled, akkor még hozzáteheti :
........".........Egyébb kérdéseivel még fordulhat a . wwww.északírvasút.irl-hoz......"
ennyi.
Nem több.
Bőven elegendő ha a MÁV pénztáros tudja, hogy Kiskunborzasztóról mikor megy vonat Zalarettenetesre és az mennyibe kerül.
Amíg meg az andogergők szaporodnak, addig a MÁV-nak jogos védelme, a nemzetközi információ kinálatának csökkentése.
Legyen egyetlen iroda Magyarországon, ez ügyben, az összes szükséges okmánnyal, menetrenddel, s ha kell hívják fel kedvedért - a Te költségedre - onnan akár a Kirkunai vasutat is, hogy ha mozgás sérült természetjáró csoporttal mégy, akiknek egyik fele 26 év alatti, a másik 65 feleti,akkor a négy fajt kedvezményt hogyan összegezheted ?
Nem én provokálok. Engem megtalálnak ezek az esetek! :( Konkrét esetben: az első vágány melletti SZESZA ügyeletes tiszt kereste magának a bajt, mikor megtagadta a panaszlap átadását! Miért fájt az neki? Semmi köze nincs annak tartalmához! Kissé sok energiát fektetett a nő abba, hogy egy indigó behejezést és egy bélyegzést megspóroljon magának. Pedig többek között ezért fizetik... Továbbá ideologizálnia sem kellett volna arról, miért nincsennek kéznél a nyílvános díjszabások. Ám ez volt a kisebbik baj!
Nos nem, nem lett nekem jobb. A következő utamon bizonyára megint lesz 20-30 euró nem tervezett kiadásom egyesek szakmai alkalmatlansága miatt...
A MÁV vezetése semmilyen szinten sem a reformokban, mélyreható változásokban érdekelt. Egy szint felett a droidokat csak a státusuk minnél további megőrzése, a döntéseik felelősségének felvállalásának elkerülése érdekli. Ebbe nem fér bele az utasok érdekeinek szem előtt tartása, netán a végrehajtásból annak kiverése... Én nem hiszem, hogy ne találnék a MÁV-on kívül munkát. Így garantálom, hogy engem tuti, hogy mindenki ismerne! Persze a szokásos módon: végletesen megosztva a vasutas társadalmat. A reformerek sorsa már csak ilyen...
De ha már Déli: a hivatali irodák szintjének hírdetőtábláján egy Halász Gábor nevű illető magyarázta a mosolykampány tapasztalatait. Háááát. Az iromány oly mértékben gyomorforgató volt, hogy kis híján visszajött tőle az ebéd... Basszus! Ide már mindenkit felvesznek? Ez a Halász az a sorozatsztár? Az sok mindent megmagyarázna...
MÁS!
A kisvasutak topikban az egyik dél-olasz kisvasútazásomról képriportot láthatnak az érdeklődők!
Na igen, kérdés, hogy vajon érdemes-e a Fogyasztóvédelem elé citálni a Giziket, mert fogalmuk sincs arról, hogy mely vonalakon és vonatokon használhatóak az ismertebb nemzetközi jegyek, amikor a már olyan erkölcsi mélyponton van, hogy az ország egyik főbb állomásán még panaszlapot sem adnak!
Így kénytelen leszek más módszert választani! Összeállítok az engem érdeklő kérdésekről egy szép hosszú listát. Lesznek benne "vonatpótló buszok", magánvasutak, kisvasutak, felárak, pót- és helyjegyes kérdések szép számmal. Aztán néhány segítővel 10-20 nemzetközi pénztárost felkérünk válaszadásra az ország különböző állomásain. A tapasztalatok tükrében pedig az FVF, a GVH és az ombudszmen elemezheti, hogy lehet, hogy ahányan vannak annyiféle elképzelésük van a jegyek használhatóságáról. És lehetséges, hogy megmozgatom az ügyben az egyik bulvárlapnál dolgozó barátnémet... Lesz ez is olyan szórakoztató színjáték, mint amilyet a Kukelly-Antal duó adott elő a héten!
Rendszeres vasúti összeköttetést kínál máricus 5-től Németország és Törökország között a Railog logisztikai szolgáltató cég. A két ország közötti áruforgalom gyors emelkedésére reagálva hozta létre a Railog azt az ingajáratot, mely - eleinte hetente - Duisburg és az isztambuli Halkali pályaudvar között közlekedik. Konzum- és vegyiáruk, elektronika, illetve autó- és autóipari beszállítói részegységek, valamint egyéb kereskedelmi termékek "utaznak" a fixen 17 kocsis szerelvényen. Mindegyik kocsi két-két 45'-as High-Cube konténert szállít - ezek jellegzetessége, hogy szélességüket az EU-rakodólapok méretéhez igazították. A Türkei Container Shuttle (TCS) Törökország teljes Dardanellák-körüli észak-keleti gazdasági régióját elérhetővé teszi. A járatnak nincs menetrend szerinti közbenső megállása. (Forrás: Eurailpress)
Rendszeres vasúti összeköttetést kínál máricus 5-től Németország és Törökország a Railog logisztikai szolgáltató cég. A két ország közötti áruforgalom gyyors emelkedésére reagálva hozta létre a Railog azt az ingajáratot, mely - eleinte hetente - Duisburg és az isztambuli Halkali pályaudvar között közlekedik. Konzum- és vegyiáruk, elektronika, illetve autó- és autóipari beszállítói részegységek, valamint egyéb kereskedelmi termékek "utaznak" a fixen 17 kocsis szerelvényen. Mindegyik kocsi két-két 45'-as High-Cube konténert szállít - ezek jellegzetessége, hogy szélességüket az EU-rakodólapok méretéhez igazították. A Türkei Container Shuttle (TCS) Törökország teljes Dardanellák-körüli észak-keleti gazdasági régióját elérhetővé teszi. A járatnak nincs menetrend szerinti közbenső megállása. (Forrás: Eurailpress)
Láttam, hogy fiatal srác a mozdonyvezető, de akkor annyi bajotok volt, hogy nem akartam nagyon lábatlankodni. Végül is meddig vittétek a BDV-t, Rendezőig? Egyébként a Nyugatiban gyakran előfordulok, mivel arra járok dolgozni, és most már annyira korán kel a Nap, hogy fotózni is lehet reggelente. Egy példa, úgy látszik folyton csak ebbe a Nagy Bobóba botlok...
Ettől nem lesz sem jobb, sem rosszabb a munkavégzés színvonala.
Akkor miért provokálsz állandóan?
Legfeljebb megjelenésem 20-30%-ot dob a vérnyomásukon.
Ha Neked ettől jobb!? Ha segíteni nem tudsz, legalább ártani sikerül!
Szakigazgatói kinevezésem ennél többet dobna, az biztos!
Derék dolog az önbizalom. Hidd el, a dolgozók nagy része nem tudja, hogy hívják a szakigazgatót. Nem is akarja tudni. Múló állapot.
Eggyel több, vagy kevesebb oldal a Cég fekete könyvébe? Tök mindegy! Téged is túlélnénk, bontanánk egy 2,8 %-os tejet a távozásod után! Egy hét múlva már nem is tudnánk ki vagy. Komoly életcél, mindent bele! Én támogatlak!
Tényleg, tulajdonképpen milyen szakigazgató szeretnél lenni? B*sztatási?
akár elbocsájtással szankcionálnám...
Nem rúghatsz ki mindenkit, valakinek dolgozni is kell. Gondolom Neked nem ez a célod szakigazgatóként. Figyeld mit csinálnak, tanulj Tőlük! Legalább illemet.
Ja majd el felejtettem. A SZESZA vagy a forgalmi ügyeleten erőlködtél?
A svéd Skåne régió a meglévő 32 db mellé újabb 8 db háromrészes "gumiorrú" villamos motorvonatot rendelt a Bombardier Transportationtól. A 180 km/h legnagyobb sebességű vonatok a Dániát Svédországgal összekötő Öresund-hídon át közlekednek és mindkét ország feszültségnemére alkalmasak. A hajtástechnikát a svédországi Västeråsban lévő Bombardier-üzem készíti, a kocsiszekrények a Bombardier görlitzi, a forgóvázak a siegeni üzeméből érkeznek. A 8 vonatról szóló szerződés értéke mintegy 58 millió . (Bombardier-sajtóközlemény alapján)
Köszönet tehát a MÁV Rt. Személyszállítási Üzletág tarifakérdésekben illetékes dolgozóinak a magas színvonalú munkavégzésért. Az érintettek megnyugtatására: lesz az esetnek következménye. A panaszkönyv át nem adása Rákos állomás történetének legsötétebb korszakait idézi. Ez elfogadhatatlan! Az ügyletes tiszt a MÁV Rt hivatalos álláspontját képviseli, ami nem találkozik a magyar jogszabályokkal
Ugyan már nem szükséges, mert szemlézik rendszeresen az írásaidat, de azért én ezt is továbbítom, hogy az önbizalmuk még tovább növekedjen!
Még egy kérdésem lenne, Velence - Róma Ic-vel 36 Euró 2. osztályon, de ez teljes árú. Kaphatok valamilyen kedvezményt? Diákot? Vagy ahoz nemzetközi diákigazolvány kell?
Az általam említett pedig most úgy tűnik, hogy Trenitalia Pass-ként fut, a korábbinál másabb, az EuroDomino-hoz hasonló feltételekkel, még a 19.00 utáni következő nap beírást is írják.
Itt az X allomason felszallok es 45 perc mulva Yallomason le, ami alig 50 km-re van az X-tol.
Útmegszakítás.
Az állomáson kell igazoltatnod, közvetlenül leszállás után.
Ha táblás megállóhelyen szállsz le, akkor meg a vonaton a jv-nál, még leszállás előtt.
Elrendezem a dolgom majd par ora mulva Y allomasra kimegyek es utazom 130 km-t. Z palyaudvarra erek es atsetalok 3-4 vaganyt beulok egy masik vonatban es indulok V allomasra.
V allomasra erkezve leszallok es a szomszed vaganyrol indulo csatlakozassal elerem W-t.
Mivel ezekben az esetekben egyszerre továbbutazol, ezért sima átszállásról van szó.
A kerdes az, hogy ezzel az egy jeggyel 1 nap alatt vegigutazhatom-e?
Ez a menetrendtől függ. Ha pl. Kecskemét-Lajosmizse vagy Nyíregyháza-(Nagykálló)-Nyíradony vonalról indulsz, vagy oda érkezel, akkor nem garantált, hogy egy nap alatt végigutazhatod. :(
De egy jegy elegendő, ha az útmegszakítás szabályait alkalmazod.
Az itthon megváltható EuroDomino hálózati bérlet ára 26 éven aluliaknak:
3 nap: 33.150,- Ft
minden további nap (4-8 napra, naponként): 3.825,- FT
Összesen 8 naposat vehetsz, aminek az ára tehát: 52.275,- Ft
Vigyázz, ez az EC/IC pótjegyek alól mentesít, de az Eurostar Italia vonatokon 12 EURO-s pótjeggyel utazhatsz csak, ami a viszonylattól és távolságtól független.
Az oda- és visszaútra Olaszországig 50 %-os kedvezményt kapsz.
Elméletileg létezik egy csak ott váltható FS Italy Card nevű bérlet is 8 napra (183 EUR), 15 napra (229 EUR), 21 napra (265 EUR) és 30 napra (320 EUR).
A Trenitaliánál próbálj utánanézni, utánakérdezni, ha ez érdekel, hogy hol árulják és mennyi a mostani ára, mert ezek 2 évvel ezelőtti árak.
No és van még ugye a jó öreg InterRail, 26 éven aluliaknak 2 zóna (22 nap): 58.956,- Ft, globál (30 nap): 81.396,- Ft.
Olaszhonban ezek is mentesítenek az EC/IC pótdíjak alól, az EuroStar Italia pedig ugyanúgy 12 EURO-s.
"Érdekelnének régi menetrendek. Különösen az 1979-es menetrendre (akkor születtem), főleg a Szeged-Békéscsaba és a Szolnok-Hódmezővásárhely-Makó viszonylatra.
Tudtok olyan internetes oldalt vagy valamilyen archivumot, ahol ezeket meg lehet tekinteni? "
Nem tudok ilyet, nem hiszem, hogy valaki beszkennelgetné őket és feltenné a netre, legalábbis én ilyen oldallal még nem találkoztam.
Nem tudom, hogy Budapesten, az Országos Széchenyi Könyvtárban megvannak-e, vidéki könyvtárak nem nagyon gyűjtik őket, de akár ott is megkérdezheted.
"Hol lehet régi menetrendkönyveket kapni és ha lehet kb. mennyiért?"
Az 1978/79-est és az 1979/80-ast beszerezheted Németországból a menetrend antikváriumból (www.eisenbahnatiquariat.info).
Az áruk darabonként 30,68 EUR (MÁV-os EUR árfolyamon 7823,- Ft), ehhez jön még a postaköltség és, ha nincs dombornyomott bankkártyád, akkor a nemzetközi átutalás 2000-3000,- forintos díja.
Magyarországon próbálkozhatsz antikváriumokban is, de vérmes reményeket ne fűzz hozzá.
Én kb. 15 év alatt 3-at találtam. Kevés olyan antikvárius van, aki szerint ez üzlet, a többségük be sem venné, ha vinnél sem.
A hódmezővásárhelyi antikváriumba például majdnem rendőrt-orvost-tűzoltót hívtak a minap hozzám, mikor meg mertem ezt kérdezni, mert hogy képzelem én, hogy antikváriumban régi vasúti menetrend legyen. Mégijet.
A békéscsabaiban sem volt még soha, a gyulaiban nagynéha előfordul és 1-2 helyen Budapesten is.
Én az Ecseri piacon sem találtam egyet sem.
Régebben a MÁV Nosztalgia Belgrád rakparti üzletében is felbukkant 1-1 darab, de most már ez az üzlet nem üzemel.
Néhány hete volt róla szó, hogy menj be a volt középiskoládba és ott kérdezősködj a könyvtárostól/földrajz szertárostól, mert régebben volt a középsulikban menetrendolvasás óra, ezért a többségükben volt, sőt lehet, hogy néhol most is van ilyen gyűjtemény.
Ha nagy szerencséd van, itt egyszerre többre is szert tehetsz, ha még megvan nekik, de nem akarják megtartani.
Ha Olaszországon belül szeretnék utazni (<26) nekem milyen jegyet kell vennem? És hol tudom megnézni mekkora a távolság Velence- Róma között és mennyi a Trenitalia díjszabása?
Itt az X allomason felszallok es 45 perc mulva Y allomason le, ami alig 50 km-re van az X-tol. Elrendezem a dolgom majd par ora mulva Y allomasra kimegyek es utazom 130 km-t. Z palyaudvarra erek es atsetalok 3-4 vaganyt beulok egy masik vonatban es indulok V allomasra. V allomasra erkezve leszallok es a szomszed vaganyrol indulo csatlakozassal elerem W-t.
A kerdes az, hogy ezzel az egy jeggyel 1 nap alatt vegigutazhatom-e?
"Ha tényleg reped, akkor miért nem új mozdonyokat vesznek, miért motorvonatokat."
Szerintem te lennél az egyik leghangosabb, hogy má' megin mér mozdonyt vettek:-)
"Ha olyan nagyon komolyan reped, akkor miért nem tudták elintézni, hogy az oroszok mozdonyt küldjenek az Usgyi helyett."
Na ennek én is örültem volna, marha jó képeket tudnék elképzelni mondjuk Szerecsenynél egy 2TE116al:-) Most komolyan, Te is nagyon jól tudod, hogy annak is örülhetünk, hogy az oroszok egyáltalán adtak valamit az államadósság fejében.
Az, hogy jelenleg van-e gyáltalán európai szerkesztésű orosz termék (a Szergejt leszámítva:-)) majd hmsoft megmondja.
Sziasztok! Ha lehetséges, akkor valaki beírná a topicba, hogy a 2305-ös Csörgő milyen vonatszámú szerelvényeket fog majd, és mikortól a 29-esen továbbítani. Előre is köszönöm. Üdv M412192
"nem reped, valljuk be ez sem túl valószínütlen, mert a forgóvázak elég tartós alkatrészek"
Hatalmasat alkottak a franciák,nem ilyen pályákra,esetleg nem ilyen anyagminőségre,nem ennyi időre és nem folyamatosan emelkedő futásteljesítményre számolva készítettek egy tökéletes,fáradhatatlan fémtárgyat.(vicc)
Remélem csak elképzeléseinkben látunk a fáradásból eredő balesete(ke)t.!!
Beszélt már megbízható ember,olyan kimért és jónak minősített forgóvázakról amik a mozdony alá szerelve már nem feleltek meg.
>A Talenttel kapcsolatos műszaki problémák az egyik oldal (nyilván tagadhatatlanul léteznek), másrészről viszont fölöttébb érdekes az osztrák hatóságok tevékenyésge is. Nem vagy te egy kicsit Talent-ellenes? (AntiTalent?) :)))
A Talenttel kapcsolatos műszaki problémák az egyik oldal (nyilván tagadhatatlanul léteznek), másrészről viszont fölöttébb érdekes az osztrák hatóságok tevékenyésge is. Az még hagyján, hogy az új típusnak (mert a 4023/4 azért a neve ellenére mégiscsak egy teljesen új típus) nehezen adnak engedélyt, de hogy a Desiro Classic körül, amely ma már 300 fölötti példányszámban létezik és maguk mögött hagytak már vagy 50 millió km-t ekkora problémázást rendezni...
Értem én, hogy Kaprun óta sok minden változott, de azért mégiscsak...
Nos, véleményem szerint a döntéseket ott kell meghozni, ahol az adatok keletkeznek, ahol legjobban áttekinthetőek az események, azaz csomóponti szinten. Az üzletág vezetése csak tanácsokat oszt, és a minőségügyi és gazdasági meg nem felelőségek okait vizsgállja. A széleskörű, agyon hírdetett ügyfélszolgálat viszont pont, hogy központosítva lenne, így minden névvel, vagy névtelenül levélben, e-mailben, panaszlapon tett bejelentés a legmagasabb szinten kerül elbrálásra. Ez egyrészt a pártatlan és független, tehát tisztességes eljárás miatt szükséges, részben hogy a hibák felszínre kerüljenek!
Így az általam vezetett szakági vezetés nem csinál mást, mint leosztja a pénzeket, ellenőrzi a felhsználást számviteli szempontból, koordinál a csomópontok között, ha nem tudnak megegyezni, és ügyfélszolgálat jelleggel vizsgálja, ellenőrzi a szakmai munkát.
Megjegyzés: a panaszok vizsgálata alapvetően helyi szinten történne, majd a keletkezett dokumentumok alapján állapítja meg a központ a tényállást, ha szükséges helyszíni ellenőrzést folytat. Amolyan belső Fogyasztóvédelmi Felügyelőségként...
Megjegyzés2: Még a BKV is így csinálja. Kottázni lehet a különbséget a szakmaiatlan MÁV és az "kulisszatitkokat", "adatokat" tartalmazó BKV-s levelek között...
És ha ismernek, akkor mi van? Semmi... Ettől nem lesz sem jobb, sem rosszabb a munkavégzés színvonala. Legfeljebb megjelenésem 20-30%-ot dob a vérnyomásukon. Szakigazgatói kinevezésem ennél többet dobna, az biztos! Joggal, mert akkor a tegnapi ügyeletes tiszti produkcióhoz hasonlóakat igen keményen, akár elbocsájtással szankcionálnám...
Nagyon egyszerű. Egy V40 és egy V43 között látom a fejlődést, az egész mozdony más. Egy V43 és a Taurus között nem.
Elég szomorú, hogy nem látod a különbséget. Kérdezz meg olyat, aki jár mindkettőn, vagy a fenntartással kapcsolatban ven lehetősége az összehasonlításra.
...Igaz, Ő nem azzal kezdené, hogy minden 203 helyett 2 1047 - et. Ez a különbség.
Tényleg úgy gondolod, hogy az anyagi helyzet és a szaktudás egymással ilyen módon függ össze? (Tud úszni? És ha megfizetem?) Halkan had jegezzem meg, hogy a szakma (vagy munkakör, vagy hivatás, vagy ahogy tetszik) lejáratásáért néhányan itt is sokat tettek.
ahol még mindig el kell vinni a 40 éves 9200 - at, vagy a 60 éves E636 - ot.
Éppen csak egsz EUrópa fog körberöhögni, ha 2kocsis elővárosi szerelvényeket veszünk BP vonzáskörzetének kiszolgálására. Borítékolható, h fél évvel forgalomba állításuk után ~20% utasszám növekedés lesz legalább (lsd 2-es), aztán szép vonaton fognak nyomorogni az emberkék :(
Két részes motorkocsi? eddig úgy tudom, hogy olyan 220 fő körüliről volt szó, ami meg ca. háromrészes lehet, ha egyszintes, és 2+2-es üléselrendezésű.
Amúgy a kétrészes nagy szívás lenne. Előbb-utóbb betétkocsi kellene bele. Vagy mehetne máshová. Pl. Tatabánya-Oroszlány, Vámosgyörk-Gyöngyös, Ajka-Celldömölk, Kiskunhalas-Kiskunfélegyháza, Szombathely-Hegyeshalom ha felkerül a madzag. Vagy csúcsidőben csatoltan, azon kívül szólóban Szhely-Cdk, Cdk-Győr. Tehát erre is szükség lesz, de ugyebár most elsősorban az elővárosi forgalmomra akarják felhasználni.
Ma végre vettem a telefonomhoz USB kábelt, és kezdtem örülni, mint majom a farkának, hogy végre feltehetek pár képet, amit készítettem
Betettem a gépbe a kábelt, és felismeri, hogy mi az, de nem találja a szoftvert hozzá. Felhívtam az ügyfélszolgálatot, ahol hosszas várakozás után megtudtam, hogy honnan tölthetem le. Letöltöttem. Most már csak az instalálással vannak gondok.
Ennyit a kitörő örömről
Én is hasonlóan jártam. Csütörtökön vettem egy infraportot. Berakom, de nem hajlandó kommunikálni a mobillal pedig működik a port. Mivel segédprogram sem volt ami a telefontípushoz passzolna*, inkább adatkábellel próbálkozom.Annak ellenére kellene kommunikálnia.
Jó, akkor próbálkozzunk inkább egy adatkábellel. Telefonkönyv oké, de azért sikerült a telefonomat lefagyasztani vele. :(
Abszolút ONTOPIC képek átküldése: 2-3 kép után megszakad az összeköttetés, és néha benyögi, hogy ez nem eredeti Sagem-kábel. Honnan tudja ezt egy darab madzagból megállapítani? Vagy abban a fekete dobozban, ami a közepén van, ott van valami komolyabb áramköri elem?
Végülis kis adagokban átmenetek a képek, így itt is láthatóak lesznek.
*Van másik segédprogram is, így önmagában nem lenne gond.
Kína az most nagy piacnak tűnik, csak valami nem gömbölyű ebben a dologban. Mit is csinál jelenleg Kína? Mindegyik gyártótól rendelt mostanában mozdonyt; a Bombardiertől, a Siemenstől és legújabban az Alstomtól is, de ottani mércével mérve azért nem olyan nagy mennyiségeket. Az Alstomtól pl. legutóbb 60 db iker-EL4200B Primát. A Siemenstől ugyan valami 250 db-ot, de ez sem túl sok egy akkora országban. Ja és nem kis részben helyi összeszerelésben. Utoljára a Szovjetunió csinált olyat, hogy rendelt az akkori élenjáró európai gyártóktól néhány tíz db-os szériákat. Aztán némi "tanulmányozás" után jól beleszerkesztődtek az új, saját típusaikba (lásd pl. Alsthom-hajtás). Na akkor fog a fagyi visszanyalni, amikor esetleg a kínaiak elkezdik ezeket a mozdonyokat az EU-ban árulni (lásd az Audi helyi másolata)
Noha persze védővámok, meg minden lehet, de a könnyűipar már tönkrement a távol-keleti importba például.
Jönnek majd a "moszdonyizék" "óccó"-ért ((c) by Magyar Vándor) Hogy Magyarország összességében jobban járhat-e velük, azt nem tudom.
A megoldás: Új vasútvonalakt kell építeni, és akkor oda el lehet adni a járműveket.
Amúgy meg elég nagy a Földgolyó. Kínában és Oroszországban el lehetne adni járműveket. Ha lenne elegendő pénz erre a célra, akkor a MÁV is megrendelhetne kapásból 100 db villanymozdonyt az elüöegedett Szilik egy részének a kiváltására.
A hónap kérdése: But who the fuck is Isotta Fraschini? A hónap mondata: " Kulcsfontosságú a belső borítás, ami alumíniumból készül, mivel ez nem éghető anyag. " A hónap alkatrésze: "sikló TC motor marokágy"
Persze gonosz dolog, hogy negyedévről-negyedévre viccet csinálok a szakma jószerével egyetlen hazai folyóiratából, de minden szám elolvasása után felmerül bennema kérdés, hogy egyáltalán elolvassa-e ezeket a cikkeket -még megjelenés előtt- olyasvalaki, aki - tud magyarul, - ismeri a magyar helyesírás szabályait, - ismeri a megyar szaknyelvben használatos szakkifejezések jelentését?
Így van pontosan a kiskörei tisza hídnál csináltam a képet. Ja a nagy hó esés előtt még elkaptam egy M44-est. Furcsa volt erre látni. Utoljára még M41-et láttam amikor az ady endrét itt vitték kerülön át.
Ha viszont ul veled szemben valaki idegen, szerintem a buszos ulesben meg mindig tobb a szemelyes ter. (ha nem ulned veled szemben) De mig a 4-es bolokkban 4 ulesre jut egy ember, aki jol erzi magat, buszos ulesnel 2 ulesre jut egy ember aki jol erzi magat.
Akkor a 125-öst is villamosítani kellene, mert ott is kerülővasutaznak párszor, ha a 120 párhuzamos részén gubanc van. Ezután pedig traffic vágya is teljesülhetne, a 126 villamosítása.
A 135-ös baja nincs tranzitja, a helyi viszonylag nagy teherforgalmon kívül.
Pedig ha villamosítva lenne, mehetnének oda a 200+ férőhelyes villamos motorvonatok a PM helyett, ami ráadásul elég szűkös csúcsidőben, tiszta metró érzés.
"A gördülőállomány megfelelőségét a vasútvállalat vasútbiztonsági tanúsítványának erre vonatkozó része igazolja, amely bizonyítja, hogy a vonatot alkotó járművek közlekedését állami szerv engedélyezte."
Most lement az állami szerv engedélyezni. Teljes szervíz.
(Amúgy ez a mondat ebben a formában leginkább félreértelmezésre ad okot. A VB tanúsítvány nem egészen erről szól, ámbár én ezekben a magas tudományokban nem vagyok kellőképp járatos.)
Szeretnék, de annyira szeretnék egy kusza számsort. Miért nem lehet vonatszámokat is írni? Amúgy rendben van, hogy felemás a forduló, de csak sejtelmesen adagoltál infókat.
....valószínű, hogy az éjszaka elindul az első vasúti szerelvény a MÁV vonalán Eperjeskéről. Tudja valaki, hogy milyen gép fogja vinni ezt a vonatot? 2585
Két napja elküldtem kettőtöknek. M41 2192 vissza is jelzett, hogy +kapta, ezexerint hozzád nem ért oda valamiért. Akkor küldöm még 1szer, viszont majd csak 7főn, bentről tudom, némi géptakarítás miatt.
Két különböző vonatban.:-)) Mivel a 972-ben egy harmadik megy, ezért evidens, hogy a 800-ason kettőnek kell hazamenni, mivel azokra ismét csak két különböző vonatban lesz szükség. Elsőre persze, hogy kusza, bár ha belegondolsz, hogy Pécs-Bp napi 5 IC, Bp-Pécs pedig napi 4 IC (ebből 1 pár keletis szerelvény, plusz 1 ICR pár), akkor logikus a dolog.
Én is láttam már ilyen mozdonyt. Ezt a Jacquemin forgóvázat használják máshol is. A franciáknál nem reped? Miért olyan nagy probléma, ha nincs meg a minta? Egy mostani forgóvázról nem lehet mintát venni? Ha tényleg reped, akkor miért nem új mozdonyokat vesznek, miért motorvonatokat. Ha olyan nagyon komolyan reped, akkor miért nem tudták elintézni, hogy az oroszok mozdonyt küldjenek az Usgyi helyett. Honnan tudják, hogy reped? Rendszeresen röntgenezik? Ezt meg nem hiszem el. Itt már építettek európai vasutat, mentek 160 - al Hegyeshalomig, az országhaton nem állnak meg a RoLák, most reped a V43 forgóváza. Én ezt inkább nem hiszem el.
Bevallom, az idézett szövegrészt tartalmazó mondatot a HÜSZ-ben követő mondatból is viccet akartam csinálni (a GKM képviselőjével kapcsolatban), de az eredetihez képest mindenképp erőltetett lett volna. :-)
Csak azért kérdeztem, mert gyékényesre azért eddig az MD volt a jellemzö. Akarom mondani amikor arra jártam, csak azt láttam, meg a gyéklényesi 235-ös Púpost a tolatós teherrel....
Ha már ennyire pontosak akartok lenni, akkor ugy kellett volna számolni, hogy mennyi a napi munkaidö stb.stb.stb.
De az adott szempontbol teljesen mindegy, hogy valaki az aktiv életének a 33,33% -át vagy csupán 29%-t tölti el egy ricsajos, rázo, büdös, füthetetlen vagy hüthetetlen mozdonyon......ahonnan csak a legritkább esetben következik egy egészséges, örömökben gazdag megérdemelt nyugdij kor.
(V.K. emlékére, aki 1 honappal a nyugdij elött távozott egyenesen a mozdonybol a boldogabb másvilágra.)
"Valaki megrendelte a vonat műszaki vizsgálatát is? "
Mármint a pályavasúti szervezet által megbízott vontatási tevékenységi engedéllyel rendelkező vasútvállalattól? Az MMV-nek nincs olyanja? (és a MÁV-nak?) :-))
Reggel a szokáso 7.13-as martoncásári vonattal szándékoztam befáradni Érd alsóról Budapestre. Nos 7.15-kor bemondták a hangosbeszélőn: "A Martonvásárról Budapest, Déli pu.-ra közlekedő vonat előreláthatólag10-15 percet késni fog!" Közben befutott a főváros felől jövő martoni vonat: "40-60-as figyelj, 40-60-as figyelj! Bizonytalan ideig állni fogsz! Bizonytalan ideig állni fogsz! " - hallatszott a hangszórókból. Végül csak elengedték két perc múlva. Ekkor már tudtuk, hogy legalább 10 percig nem jön vonat. Ugyanis legközelebb csak Tárnok állomáson tudná elengedni a szembejövő szerelvényt a kifelé tartó vonat. Egy perc múlva jött az újabb jól ismert szignál: "Értesítem kedves utasainkat, hogy a Martonvásárról Budapest, Déli pu.-ra közlekedő vonat előreláthatólag öööö, bizonytalan ideig késni fog!" :) A váróterem közönsége elkenődött és nevetett ezem bejelntésen. Főleg a bizonytalan szó hallatán. Újabb egy perc: "Aki Budapesre szeretne utazni, az menjen át Érd felsőre. 4-5 percen belül jön egy késett vonat Pusztaszabolcsról, azzal le lehet jutni a Délibe. Az okozott kellemetlenségekért szíves elnézésüket kérjük!" Nos, megindult kb. 200 ember Érd felső felé. A sorompók már le voltak eresztve mire kiértünk a Diósdi útra. Lehetett látni, hogy tele a peron.... Úgy is volt. Alig fértünk fel a vonatra, de heringeffektus szerencsére nem alakult ki. Hatalmas pluszpont ezért a MÁV-nak! Ki tudja meddig kellett volna várni a "rendes voantunkra". Így visznt csak 20 perccel később értünk be Kelenföldre. De még mindig jobb volt, mint feleslegesen várni Érd alsón és látni, hogy közben felsőn elmennek a vonatok Bp. felé! Üdv: Fricy
Ez a forgóváz-téma már előjött, volt is vita erről a vasútméhészetben, ami egyik pillanatról a másikra elhallgatott. Előkerül majd megint és hirtelen leállítják egyszerre az összes Szilit úgy mint anno a Bz motorokat :-))).
"Kezdenek a szili forgóvázak egy részén a fáradásból eredő gondok jelentkezni. Nincs olyan cég ma az országban, aki képes lenne új alkatrész ill. forgóváz gyártására." Ezt már 3-4 éve is mondták nekünk az Északiban egy üzemlátogatáson, mutattak is pár össze-vissza hegesztgetett forgóvázkeretet.
...a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium képviselője engedélyezte ...
A tárgyalások alapján valószínű, hogy az éjszaka elindul az első vasúti szerelvény a MÁV vonalán Eperjeskéről.
Valaki megrendelte a vonat műszaki vizsgálatát is? Vagy, ha már ekkora sajtóvisszhangja van, nem is kell? A szakszervezeteknek sem, amik egyébként a Bzx napi hatszori vizsgálatát elengedhetetlennek tartják?
Talán valami mást kellene/kellett volna már régen tenni a GKM képviselőjének. Mert ez így, úgy tűnik, kissé furcsa színjáték...
>>Kezdenek a szili forgóvázak egy részén a fáradásból eredő gondok jelentkezni.
Ez nekem ismerős, már mintha hallottam volna. Sajnos a jelenlegi helyzetünkben 2 lehetőség van: - nem reped, valljuk be ez sem túl valószínütlen, mert a forgóvázak elég tartós alkatrészek - nem lesz több Szili
> Ugy van de azt is meg kell nézni, hogy mibe került mindez
(sajnos messze nem volt ingyen - tönkre ment a hires svajci mozdonygyártás meg a vasuti ipar nagyrésze is stb. aminek a következményeit csak most veszik észre). Ezen már Mo tul van :-(
Valahol olvastam, hogy anno az '50-es években az amerikai mozdonygárak is hatalmas gondban voltak, amikor az ottani piac kezdett telítődni dízelmozdonyokkal. Kénytelenek voltak a korábbi példányok upgrade-elésére ráállni, na meg áldásként jöttek a tengerentúli, azaz pl. európai megrendelések.
Jó dolog az 50-60 évre tervezett vasúti jármű, csak 50 év múlva legyen gyár, aki szállítson újat...
A Modern Railways folyóirat februári száma cikket közöl a brit vasutaknak nyújtott állami támogatásokról. Az első jelentések a 2003/04 évről megdöbbentő összegről, 3 milliárd GBP-ről szóltak, mely háromszorosa az 1980-as évek rövid életű Thatcer/Lawson boom-jának. Ezt hamarosan korrigálták 3,84 milliárd GBP-re. A Strategic Rail Authority a 2004/05-ös évre 3,86 milliárd GBP-t jelez.
A cikk szerzőjének kalkulációja alapján a franchising és a Network Rail-nek juttatott szubvenciók növekedésének köszönhetően a teljes támogatás 4,392 milliárd GBP körül fog alakulni 2004/05-ben. Azonban a Network Rail a 2004-2009es időszak első két évében nem jut a teljes összeghez, amelyet hitel felvételével kell kompenzálnia. Amennyiben ezt az összeget az adófizetőknek most kellene kifizetnie, úgy a vasút teljes támogatási összege 5,924 milliárd GBP lenne. Emellett a Network Rail az üzemeltetés-karbantartás-felújítás (OMR) terén 2004/05-ben mintegy 800 millió GBP-vel alulfinanszírozott. Ezzel a teljes összeg 5 millárd GBP körül alakul.
Emellett egy diagrammot is közöl, melyből az alábbi adatok olvashatók le:
Év | Mrd. Utaskm | Állami támogatás az összbevételek %-ában
A díjszabási okokból tartott hegyeshalmi sétálások a személyzetváltás alatt hasznos dologgal is eltölthető, például Tesco gazdaségos ingavonatot lehet fotózni!
Bari Centrale állomás nem csak mérete miatt jelentős, de 3 magánvasút vonatainak is kiinduló pontja. Ezek némelyike azért elég jól el van dúgva, pedig két perc sétával elérhető valamennyi! A gödörben a Bari-Bitonto-Palese-Barletta vonal szerelvényei, jobbre fent a kisvasút (FAL) és az állomás másik oldalán Taranto felé a Ferrovie del Sud-Est.
Kezdenek a szili forgóvázak egy részén a fáradásból eredő gondok jelentkezni. Nincs olyan cég ma az országban, aki képes lenne új alkatrész ill. forgóváz gyártására. Állítólag már a Ganzban sincsenek meg a sablonok, formák stb. a gyártáshoz.
A "Ferrovie Appulo-Lucane" magánvasút is kisvasút, így erről szintén a Kisvasutak topikban lesz képriport. E vasút azonban legalább két helyen fonódott vágányokat is tartalmaz. Mivel sokan még nem láttak ilyet, továbbá az egyik normál nyomközű, így remélem érdeklődésre tart számot.
E két kép az egyetlen napi használatban lévő fonódott pálya. Potenza városból kiindulva egy ideig külön utakat jár az FS és a FAL vonala, majd Potenza Cittá állomás után összefutnak, és csak Avigliano Lucania állomásnál válnak szét. Ez utóbbi állomásnál készült a két kép.
E három kép pedig Altamura állomáson készül. Altamura és Gravina között párhuzamosan fut a FAL és FS vonal. A kisvasúton egy nagyságrenddel nagyobb a forgalom... Nem csoda, az fut ugyanis Bariba, míg a normál a semmit köti össze semmivel. De nyáron még azt se nagyon...
Olaszországban igen furcsák a jelzők. Sok esetben egyetlen lámpa van, aminek színe jelző állításkor úgy változik, hogy egy színes üveg megy az izzó elé...
Ha viszont két lámpa van, akkor az egyik "előjezést" ad. Nem akárhogy! Az egyik fény ugyanis vörös marad! Hátborzongató, mikor vörös-sárga, vörös-zöld ki és bejáratok mellett döngetünk 120-szal...
A következő képeket koller andor és kombi barátainknak ajánlom! A kérdés: hány konténer pakolható egymásra? Nos az egyik képen 8-asával állnak hegyekben! A felvételek a vonatból készültek S. Stefano di Magra állomásnál, La Spezia mellett, Parma irányába.
Rómában! A Termin leszállva, és hátrafelé indulva hamarosan e vasút végállomását találljuk a Termini pályaudvar mellett közvetlenül. A tér, ahol a fotó készül látszik a vonatból is! Tele van villamossal is, melyek össze-vissza metszik a római vízvezeték maradványait a téren!
Látogatás a csizma orrában lévő "Ferrovia della Calabria" kisvasúton. E vasút bemutatásűt a kisvasutak topikon teszem majd meg részletesen. Íde csak néhány hangulat képet teszek a napi egyetlen vonatról, mely Cosenzaból Camigliatelloba közlekedik. Ekkora havat még életemben nem láttam! Nem kevés energiát, hóekét és munkást mozgosítottak, hogy a vonat két magyar és egy olasz utasa kiélvezkedhesse magát e rendhagyó vonatúton mindössze pár euróért...
Úgy tűnik Szicillai már nem köt le annyira. Legalábbis a Catania - Gela - Siracusa - Catania kanyar biztosan nem. Ez a sziget legérdektelenebb vonalai, de a teljességre törekvés ugye... Két kép készült, mindkettő ezen az állomáson, miközben a keresztre vártunk...
Azon vagyunk hogy létesüljön. De ne csak négy hanem egy kicsivel több. A nyitott kérdés csak a hogyan (nagyvasúti szempontból). A szűk keresztmetszet a Fer-Kel és az Ujp-Aqui.
Az előző képen az is látszik, hogy milyen szépen ráfagyott a hó az ablakra. Nem lehetett egyáltalán kilátni! Pedig induláskor nem így nézett ki a dolog...
A teljességre való törekvés jegyében olykor minden különösebb preferncia nélkül állítom össze a napi programom. Ez is ilyen út volt. Rómából keleti irányba indultam Pescara felé a már általam ismert, gyönyörű, kissé havas a hegységet metsző vonalon. Sulmonától délre hamarosan hóviharba került a vonat. Az intenzív havazásnak hála lehúzott ablak esetén is möndössze 80-100 méter volt a látótávolság. Csak épp nem volt mit nézni! A teljes táj egyenfehér volt, a domborzat és a fák alig voltak csak kivehetőek. Ilyet sem láttam még! Egy közbenső állomáson készült a kép a rövid megállás alatt. Jól látszik, hogy a pálya nagyon nem látszik...
Első utam a nemzetközi pénztárban vezettet. Két kassza volt nyitva, egy magyarul csak akcentussal beszélő fickó volt mindössze ott utas. A pénztáros hamar kibökte: az ED/IR díjszabások betekintésre NEM állnak rendelkezésre. Nekik csak egy van, azt kiadni nem tudja. Fáradjon az Andrássy útra, ott van!
Én azonban az Érkezési ügyletre mentem. Az ügyeletes tiszt hölgy rövid úton közölte, hogy neki nincs. Jeleztem, hogy nekem a főigazgató úr azt mondta van, mert lennie kell. A panaszkönyv átadását megtagadta, mert nemzetközi ügyekkel mi nem foglalkozunk. Hosszú, személyeskedésbe torkolló vita következett. A MÁV Rt. hivatalos képviselője a rendészekkel akart kidobatni az irodából, mert önként nem voltam hajlandó távozni, panaszlap kitöltése nélkül. Ezen elítélendő, de a CÉG dolgozóitól teljesen megszokott és általános reakció után a hivatali szintet kerestem fel. Nem sokkal 14 óra előtt, mikor az állomás a legnagyobb forgalmat bonyolítja, mindössze 3 ember volt benn a 2 tucat irodában összesen. Egyikük a pénztárfőnökség ügyletese volt. Némi vita után elvonult telefonálni. Bő 10 percnyi egyeztetés után azt találták ki, hogy mégis jobb volna az Andrássy útra mennem Ezt persze vitattam. Hajlandók lettek volna végül egy-két oldalt megmutatni, de alapos tanulmányozásra nincs kapacitás.
A gondot szerintük az okozta, hogy még soha, senkit nem érdekelt, hogy pontosan mire és hova jó is az a jegy, amiért legalább 50 ezer forintot a kasszában hagy.
Végül kegyesen engedélyezte, hogy részemre a panaszkönyvet átadják. Laza 30 perc alatt hozzájutottam a könyvhöz. A főnöki lebaszás hatására az ügyletes tiszt már nem volt fenyegetőző hangulatban. Inkább kissé magyarázom a bizonyítványom stílusban ecsetelte, hogy a nemzetközi kérdés milyen áttekinthetetlen, és hát ők mennyire nincsenek képben, és hát higgyem el, nem sokat tudtam volna meg belőlük
Ez utóbbi egyébként igaz. A valóságról tényleg nincs benne sok minden. Csak épp én PONT a hazugságokra voltam kíváncsi. A februári utam tény adatait kívántam összevetni a MÁV-os elmélettel. Így az e tárgyban írt panaszok megírása késik, mert csak a törzshelyemen, a Keletiben férhetek hozzá a nyilvános, bárki által betekinthető díjszabásokhoz.
A MÁV-os Délis szakvezetés képzettségére jellemző, hogy az ügyeletes állítása szerint a kért díjszabások elérhetők az Interneten. "Nekünk is onnan van meg a díjszabások többsége!" Ez igaz lehet, csak épp mi ahhoz a hálózathoz nem férünk ám hozzá, mivel belső hálózat!
Szóval 40 perc alatt nem sikerült semmit elintézni a Déliben
Köszönet tehát a MÁV Rt. Személyszállítási Üzletág tarifakérdésekben illetékes dolgozóinak a magas színvonalú munkavégzésért. Az érintettek megnyugtatására: lesz az esetnek következménye. A panaszkönyv át nem adása Rákos állomás történetének legsötétebb korszakait idézi. Ez elfogadhatatlan! Az ügyletes tiszt a MÁV Rt hivatalos álláspontját képviseli, ami nem találkozik a magyar jogszabályokkal
>>akar versenyezni vagy nem, akarja mutatni, hogy milyen jol gazdálkodik a rásozott vagyonnal,
A lehetőség adott. De számomra nem mutatja meg, hogy milyen jól gazdálkodik akkor, amikor Taurust vesz, miközben Miskolc felé lassabbak a vonatok, mint a 242 - vel voltak.
>>Ezt sajnos csak ugy lehet ha fel is mutat valamit,
120 km/h - t fővonalon és takarított kocsikat. Én ezzel már elégedett lennék.
>>és lassan hidd el a MÁV-nál is az lesz, hogy nem lesz ember aki hajlamos ilyesmire (nem is beszélve a idöbeosztásrol), ezt meg majd csak ugy lehet kompenzálni, hogy még többet fog majd követelni a szagszervezet.
Akkor nagyon nem értünk egyet, mert én úgy látom, hogy kénytelen lesz. Ezt jelenti a szüntessük meg a jóléti társadalmat, mert nincs rá pénz szöveg is. Most az tendencia, hogy lesznek nagyvállalatok, és alkalmazottak. Mert lassan a kisvállalkozások is eltűnnek és az alkalmazottak, akiknek nincs hatalmuk teljesen kiszolgáltatottá válnak a nagyvállalatokkal szemben. Még csak azt sem tehetik meg, hogy önállósítják magukat.
>>A 20-30-ves mozdonyok stb. nemcsak a karbantartás miatt nem mindig felelnek meg a mai kornak, hanem mondjuk a teljesitményük miatt sem
Nézd, ez a MÁV - nál nem probléma, mert itt olyan nagy teljesítményű mozdonyok régebben sem voltak, amikor nagyobb volt a forgalom. Az Összekötő vasúti hídon nem is jár sok vonat, vagy csak én kerülöm el őket. De ehhez a forgalomhoz + 50 Csaurusz is csak akkor kell, ha nagyon nagylelkűek vagyunk.
Az alábbi összeesküvés-elmélet kizárólag a fantáziám szüleménye. Azt pusztán a GKM és index portál anyagai alapján fantáziáltam!
Szóval volt egyszer egy Kukelly Márton MÁV vezérigazgató, aki már 2002-re felkészítette a MÁV-ot az EU csatlakozásra. Tőke és lehetőségek híján ez nem egy versenyképes vasút létrehozását jelentette, hanem egy olyanét, amely képes hatékonyan kirekeszteni az új szereplőket a piacról. A számításba hiba csúszott. A No.1 jó pénzért idő közben átállt!
Marci tudta, nehéz dolga lesz átrobbantani a MÁV hivatalok falát, hát szövetségest keresett és talált. A GKM vezetése partnernek bizonyult mind az új hatóság felállításában, mint az új vasúti törvény megalkotásában, mind a kis halak megsegítésében a csúnya nagy MÁV cápa árnyékában.
A mozdonyok engedélyezése ideje korán megkezdődött. Ez volt ugyanis a gyenge láncszem! Azokat az a Vasúti Felügyelet engedélyezi, mely haragban áll a GKM-el, amiért nem ők lesznek a hatóság! Az engedélyezés így kín keserves, lassú ám végül sikeres volt.
Ezzel kezdetét vette a színjáték!
Marci beadott egy kamu engedélykérelmet Visontára. A számítás bevált. A minden taktikai érzéket nélkülöző MÁV droidok a nem is létező verébre már nehéztüzérséggel lőttek. Ezzel elő is jött egy lényeges akadály. De megjelent egyben a MÁV, mint bűnbak kommunikálási lehetősége is a sajtó felé!
Mire kezdett volna épp elülni az ügy, Marciék beadták a valódi engedélyt. A buta MÁV droidok nem tanulván az előzményből, megint kimutatták a foguk fehérjét: felejtsék el az átrakó körzetet! Ahogyan az várható volt, a MÁV hozta a szokásos formáját: a szánalmas kommunikációt. Ezt most nem részletezem, de a lényeg: kristály tisztán kiderült, a MÁV nem volt felkészülve a versenytárs érkezésére, hiszen csak most kezdték el a külföldi példák tanulmányozását.
Kukellyt sem kellett félteni: felvázolta az országot átszelő több ezer tonna szénport szállító nehéz teherautók képét. Ezzel máris sikerült felkelteni a sajtó érdeklődését! Az eredmény: a csúnya MÁV közútra tereli a sok szenes vonatot! Micsoda környezetszennyezés!!!! Fúj, fúj!
És ekkor jött a képbe a GKM. Előzetes bejelentés alapján, a sajtó munkatársai által kísérve Antal Dániel személyesen utazott a helyzetet tisztázni no nem az Andrássy útra hanem Záhonyba! Dani jött, látott és látványosan győzött. Majdhogynem személyesen menesztette az első vonatot a magyar vasúti pályára!
Azt ugye nem kell részleteznem, hogy az ilyen reklámra mekkora szüksége van a GKM-nek, a vasúti törvény parlamenti vitája és a MÁV fájdalmas átalakítása előtt!
Az a gyors és hathatós mód, ahogyan a MÁV-ot kigolyózták arra utal, hogy minden érintett készült a maga szerepére. A vasutak.hu-ra épp tegnap feltett link (http://www.gkm.gov.hu/data/47937/vitanyag.pdf) igen tanulságos dokumentumra mutat! Ebben aránytalanul nagy rész van szentelve a szénrakodóhoz hasonló létesítményeknek. Idézem a szöveget:
Nélkülözhetetlen létesítmény: Ez egy olyan versenyjogi kategória, amelyet először éppen a vasúti iparágra alkalmaztak. Egyes létesítmények természetüknél fogva nem kétszerezhetők meg, ezért közérdekből a tulajdonos rendelkezési jogát korlátozzák felette, és mindenkinek egyenlő feltételekkel nyújtanak hozzáférést. A vasút esetében nem csak az országos közforgalmú vasútpályák, hanem az ingatlanok, rakodóterek, közforgalomból kivont pályák egy része, forgalom lebonyolításához elengedhetetlenül szükséges eszközök tartoznak ide, függetlenül attól, hogy melyik szerv vagy szervezeti egység mérlegében szerepelnek. A nélkülözhetetlen létesítményeket a Vasúti törvényben kell meghatározni, de a Versenytanács, Fővárosi Bíróság és az Európai Bíróság a verseny sérelme esetén további elemeket is nélkülözhetetlen létesítménynek nyilváníthat. A nélkülözhetetlen létesítmények meghatározásába a Vasúti törvény megalkotásakor célszerű bevonni aGazdasági Versenyhivatalt is.
Dani tehát az általa jegyzett dokumentum szellemében járt el, és nem mellékesen igazolva önön munkájának fontosságát. Az ő munkája azonban tényleg fontos.
Remek és szórakoztató színjátékot láttunk. Bravó! És a katarzis sem marad el, holnap remélem már láthatunk A vonatról képeket is!
Nem az a baj, hogy van 40 éves Szili. Az a baj, ha csak az van. Az a mozdony a legjobb karbantartás mellett sem fog 60 évnél többet futni (ahogy az olasz, francia, svájci, stb. társai sem), és azért ideje már elkezdeni gondolkodni a selejtpótláson. És persze ugyanez igaz a személykocsikra és motorvonatokra is.
Nagyon egyszerű. Egy V40 és egy V43 között látom a fejlődést, az egész mozdony más. Egy V43 és a Taurus között nem.
>>Kérdezz meg egy mv-t aki már lepengetett 10-15 évet Szilivel,el fogja Neked mondani a különbséget.
Én szivesebben kérdezném meg egy 203 - as vezérét. Neki egész jó fizetése volt annak idején, koplalás nélkül vehetett egy kertes házat és amikor nyugdíjba ment nem voltak anyagi gondjai. Rádásul megbecsült tagja volt a társadalomnak. Igaz, Ő nem azzal kezdené, hogy minden 203 helyett 2 1047 - et. Ez a különbség.
>>Nem kellene kimenni az utcára,elég lenne a hatályos utasításokat betertani.
Azokat ugyanúgy kirúgnák. Teljesen mindegy, hogy hogyan nem illenek bele a rendszerbe, sem a sztrájk, sem az utasítások betartása nem elvárás. Illetve látszólag lehet / elvárás, de a valóság bonyolultabb. Én ezzel nem értek egyet és a nyugati civilizáció végét is jelentheti, de ez van.
>>Szerintem ez csak a szintentartáshoz is éppen csak elég.
Ez attól függ, hogy minek a szintentartásához. Mert a jelenlegi MÁV szintet én nem tartanám, hanem az összes felelőst elzavarnám a szélrózsa összes lehetséges irányába. Talán zugkraft aargau beírja, hogy milyen állapotúak az Ae 6/6 - os mozdonyok. Nagyon csodálkoznék, ha az Általad felsorolt jelenségek az Ae6/6 - ra is jellemzőek lennének.
Most ott tartunk, úgy Magyarország egészében, mint a franciák, vagy az olaszok 35 éve. Ez szemétség, de ez van. Ezt szerintem el kell fogadni és talán egyszer majd jobb lesz. Persze, csak annyival, mint a franciáknál meg az olaszoknál, ahol még mindig el kell vinni a 40 éves 9200 - at, vagy a 60 éves E636 - ot.
Stimmel...............újságírónak falu-falu....................Beremenden viszont nincs - tudtommal - hőerőmű, Berentén viszont van, s így nagy valüszínűséggel Berentére viszik.
A General Motors eladja az Electro-Motive Division-t (EMD)
A General Motors Corporation az Electro-Motive Division eladását tervezi egy befektetői csoport (Greenbriar Group LLC [New York] és Berkshire Partners LLC [Boston]) számára.
A tárgyalások lezárásának várható időpontja 2005 első negyedévének vége. Az ügylet lefedi az EMD összes üzletét, beleértve az ésszak-amerikai és exportra készülő mozdonyok gyártását is; az erőművi, tengerészeti és ipari termékeket; a pótalkatrész-gyártást és a felújításokat; valamint az EMD mozdonyok világszerte történő karbantartásáról szóló szerződéseket is.
Az EMD's LaGrange (Illinois) és London (Ontario) beli gyártókapacitásai is bennfoglaltatnak az üzletben.
Az első magánvonat a MÁV vonalain 2005. március 4. 17:29
MNO Először szállít magán tehervonat árut a MÁV vonalain.
Egy magántulajdonban lévő tehervonat több órás várakozás után a délutáni órákban nyert bebocsátást az eperjeskei átrakóba tájékoztatott Kukelly Márton tulajdonosra hivatkozva a radio.hu.
A 30 vagonból álló szerelvény szénport Berentére szállítják, mivel a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium képviselője engedélyezte az első magán tehervonat közlekedését az államvasutak vasútvonalán.
Egyébként európai uniós elvárás a MÁV vonalainak liberalizálása és Kukelly Márton azt gondolja, hogy ezt követően nem lesz akadálya az ilyen szállításnak.
Ebben azért is reménykedik, hiszen megkötötte a szerződés a beremendi erőművel, amely néhány napig még rendelkezik tartalékkal, de hosszabb várakozás esetén a szerződés felbontását is kilátásba helyezte.
A tárgyalások alapján valószínű, hogy az éjszaka elindul az első vasúti szerelvény a MÁV vonalán Eperjeskéről.
traficc :
Hány km az Eperjeske-Berente távolság közúton és mennyi vasúton ?
Ma végre vettem a telefonomhoz USB kábelt, és kezdtem örülni, mint majom a farkának, hogy végre feltehetek pár képet, amit készítettem
Betettem a gépbe a kábelt, és felismeri, hogy mi az, de nem találja a szoftvert hozzá. Felhívtam az ügyfélszolgálatot, ahol hosszas várakozás után megtudtam, hogy honnan tölthetem le. Letöltöttem. Most már csak az instalálással vannak gondok.
etwg :....:.....Jo nem voltam elég szabatos, én az aktiv életkor (tehát amig az ember dolgozik) 1/3-t számoltam. De ez a lényegen aligha változtat valamit.
traficc .
OK
Aktív életkor 20-60 között 40 év.
Egy év 8760 óra, .....40 év = 350.400 óra.
Ez osztva hárommal := 116.800 óra
ez osztva havi 12x200 = 2400( ,hogy túlóra is legyen) munkaórával = 48,6 év.
De akkor se szabadság, se oktatás, se betegség.
mozdonyvezető lehet valaki 20-22 évesen ??? ehhez jön hozzá a 48,6 munkaév, tehát így nyugdíjba csak 70 évesen mehetne........:-)))
Mielőtt kötözködésnek vennéd...............értem mit akartál mondani........:-)))
>A 20-30-ves mozdonyok stb. nemcsak a karbantartás miatt nem mindig felelnek meg a mai kornak, hanem mondjuk a teljesitményük miatt sem (már itt is volt szo, hogy bizonyos vonatokat, bizonyos idö alatt át kell vinni a déli összekötö hidon, amit csak megfelelö teljesitmény mellett lehet egyáltalán elvégezni, amin semilyen karbantartás nem tud változtatni.)
-A 20-30-éves mozdonyok teljesítménye tökéletesen elegendő a vonatokat bizonyos idő alatt átvinni a Déli összekötő hídon.
> - ... amin semilyen karbantartás nem tud változtatni. De tud. A rossz karbantartás csökkenti a mozdony teljesítményét. Úgyhogy el kell kezdeni dolgozni, nem Milkabikáért ríni :))
Akkor mire alapozod a kijelentésedet?Kérdezz meg egy mv-t aki már lepengetett 10-15 évet Szilivel,el fogja Neked mondani a különbséget.
" Tehát ha kimennek az utcára, akkor már ott is maradhatnak"
Nem kellene kimenni az utcára,elég lenne a hatályos utasításokat betertani.Rögtön tele lenne a topic a gépre váró vonatok (mert a fűtőházban nem volt egy vonattovábbításra alkalmas mozdony) késéseiből származó felháborodott hozzászólásaitokkal.
"Ez szerintem elsősorban karbantartás kérdése"
Szerintem ez csak a szintentartáshoz is éppen csak elég.
"Egy jó 20-30 éves mozdony jobb is lehet, mint egy új mert már mindenki ismeri."
Bizony-bizony,és már majd mindenki barkácsolta is,hajtotta kézzel vissza a fokozatkapcsolót,patkolt meg biztiket,gyufázta be a reléket stb,és ami a lényegesebb volt róla betegállományban izületi problémákkal,megfázással stb,stb.
És ilyenkor még sosem hallottam azt,hogy mennyivel jobb ez a Szili mint a Tau,mert ezt ismerem,és tudtam hova tegyem a krokodilcsepesszel ellátott madzagot,hogy beessek a következő állomásra...
"És nem kell vele színvi, mint a Talenttel"
Dehogynem,csak ezeknek nem gyerekbetegségeik vannak,hanem az öregkori szenilitással küzdenek nap mint nap.
Éppen csak egsz EUrópa fog körberöhögni, ha 2kocsis elővárosi szerelvényeket veszünk BP vonzáskörzetének kiszolgálására. Borítékolható, h fél évvel forgalomba állításuk után ~20% utasszám növekedés lesz legalább (lsd 2-es), aztán szép vonaton fognak nyomorogni az emberkék :(
Érdekelnének régi menetrendek. Különösen az 1979-es menetrendre (akkor születtem), főleg a Szeged-Békéscsaba és a Szolnok-Hódmezővásárhely-Makó viszonylatra.
Tudtok olyan internetes oldalt vagy valamilyen archivumot, ahol ezeket meg lehet tekinteni?
Hol lehet régi menetrendkönyveket kapni és ha lehet kb. mennyiért?
Üdv!
A Coradiában is van Ganz, mégpedig a Holding, bár az arány kérdéses. Igaz, a tendert nem együtt adták be, hanem utólag lett bevonva a magyar cég.
Ha a Coradia nyer, akkor még gusztustalanabb csatolások lesznek, mivel a MÁV Coradia Duplexből KÉTKOCSIS változatot venne. Az Alstom (jogosan) rá akarja beszélni a HÁROMKOCSIS változatra, de még az is nevetséges. Illetve, nem. A déli vonalakra pont jó. Csak arra kell vigyázni, hogy a 70-re már normális méretűeket szerezzenek be.
Egyébként a FLIRT is bővíthető könnyedén, a Jakobs-forgóváz ellenére.
Apropó, a minap kérdezték, hogy miért kell nekünk kétáramnemű Talent. Hát mer olcsóbb. A kétáramneműt MÁR kifejlesztették az ÖBB számára (tehát ők állták a cehhet), míg a CSAK 25kV 50 Hz változatot MÉG ki kell fejleszteni - persze nyílván MÁV-költségre.
Benbe
Pont ezt írtam, hogy a mobil esetén alacson az erkölcsi élettartam, ezért nem biztos, hogy 20 évig bírnia kell, míg egy vasúti járműnél magas, de egy TV-nél is azért elég hosszú. Vagy pl. egy mosógépnél.
Mi az hogy a MÁV-nak megfelelne az 50 éves mozdony is - akar versenyezni vagy nem, akarja mutatni, hogy milyen jol gazdálkodik a rásozott vagyonnal, azaz manhattani meg hmsoft (stb.) adoforintjaival vagy sem - stb..
Ezt sajnos csak ugy lehet ha fel is mutat valamit, többek között esetleg azt is, hogy modern járgányokban viszi az egyrá drágábban fizetö utasait (amik persze lehetnek modernizált öreg kocsik is), hogy a mozdonyaik megfelelnek a kornak meg a mozdonyvezetöknek is, nem utolso sorban azok töltik le életük több mint 1/3-t valamelyik mozdony sátrában, és lassan hidd el a MÁV-nál is az lesz, hogy nem lesz ember aki hajlamos ilyesmire (nem is beszélve a idöbeosztásrol), ezt meg majd csak ugy lehet kompenzálni, hogy még többet fog majd követelni a szagszervezet.
A 20-30-ves mozdonyok stb. nemcsak a karbantartás miatt nem mindig felelnek meg a mai kornak, hanem mondjuk a teljesitményük miatt sem (már itt is volt szo, hogy bizonyos vonatokat, bizonyos idö alatt át kell vinni a déli összekötö hidon, amit csak megfelelö teljesitmény mellett lehet egyáltalán elvégezni, amin semilyen karbantartás nem tud változtatni.)
Az autokkal is hasonloan van, az elsö kocsimmal 8 év alatt tettem meg 67000 km-t ma ez kb. 1 évbe telik.
Igen sok repülöböl van 20 éves (Boeing 747 s) stb. de minden magára valamit is ado társaság már keresi az ujat, és pl. sorbaállnak az Airbus 380-ért. Mellesleg a 747-esek nagyobb részén az elmult években kicseréltek szinte mindent, ami véleményem szerint többe került mind egy uj, és ha lett volna akkor sokan azt vették volna a karbantartás helyett.
Számítógép: Nekem is megvan még a '97-es. Jó, most nem azon nyomulok, de amíg nem volt ennyi Java alkalmazás, Flash és nagyméretű kép beszúrva, addig a net is szépen, lassan de elment vele. DOS-os programokhoz nagyon jó. Sőt néha túl gyors. Pl. az Észkerék (szerencsekerék utánzat) nevű játékhoz. Meg fel akarom rá rakni nosztalgiából a Windows 1.0-t!
Rádió: Sajnos a Sokol már nem működik, és a középhullámon nem jön be a Sláger Rádió. :( :)))
OFF: A cégautót ne vegyük figyelembe, 150 ezer körül-felett egy magánszemélynek már erősen ráfizetéses egy autó fenttartása! Csak fődarabok cserélhetőek, alkatrészek nem javíthatóak csak csere lehetséges újra, de amire eléri ezt a futásteljesítményt már a második-harmadik generáció van forgalomban, nem kompatibilisek... Mondom ezt két Astra után, és a Jimnyben is 150 felett járok, a Combo-nkban 200 felett járunk. És, ezt-azt kicseréltünk mindegyikben! Egyre több lesz a cserélendő alkatrészük. A második 306-os van a családban, és azokon is van javítani való bőven (már gyárilag hibás volt jó pár dolog rajta, új korában). Ezek a fiatal autók. Ellenben a 200 ezer felett járó tizenéves Mercedeshez még hozzá sem kellett nyúlni, minden eredeti és gyári rajta. A hűtőrács is :)) Nekem ilyen tapasztalataim vannak sajnos, ez a fogyasztói társadalom, a tartós cikkeknek itt nincs többé helye.
Azért azt ne feledjük, hogy pl az 5 évvel ezelőtti mobilok és a mostaniak között milyen tudásbeli különbségek voltak:-)
Nem biztos, hogy szerencsés 50 évre méretezni egy olyan termék élettartamát ami 2-3 évebn belül abszolut értékben elavul márcsak a technikai fejlődés sebességéből kifolyólag is. Az más kérdés, hogy jobban meg kellene oldani ezen termékek visszagyüjtését és újrafelhasználását.
Egy 25 méter hosszú, 14 tonnás vas hidat emeltek le az éjjel Győrött. A gyalogos felüljáró eddig az új belváros közelében épülő aluljáró helyén volt.
A repülő-híd-nak nevezett szerkezetet azért éjjel bontották, hogy a forgalmat ne zavarja.
A 30 millió forint értékű fém szerkezetet vasúton vitték el, és várhatóan szétszedik.
A több órás művelet azért volt különlegesen nehéz, mert az ország egyik legforgalmasabb vasútvonala fölött dolgoztak a munkások, és még a munkák idején is jártak a tehervonatok
Egy Astra eléggé fapados és van 300000 - es cégautó belőle. Én 110000 km - nél tartok 50% - ban Budapesten és szinte minden eredeti az autóban. Jó, a hűtőrács, motorház, első lökhárító nem, de ez előfordul. De egy Toyota is elmegy ennyit (az nálunk nem népautó, de máshol igen). A SEAToknál az Ibizák egy része szerintem régi csak át van rendszámozva. A II. -es és a III. Golf is egész jól bírja, talán a Felicia is. A 145 Alfa is bírja, de inkább vidéken. És az tényleg egy jó autó.
Pont ezzel kapcsolatban írtam én is az előző hozzászólásomat.
Szándékosan nem ejtettem szót a mobilról. Ugyanis a vasúti járművek erkölcsi élettartama jóval magasabb, mint a mobilé. Egy 20 éves jármű felújítva újabb 20 évig szolgálhat. De a mobiltelefonok a technika fejlődésének köszönhetően előbb elavulnak, mint tönkremennek. Bár az akkumulátorok gyakran még az erkölcsi élettartamnál is hamarabb befuccsolhatnak. (Vegyünk 2 évet az erkölcsi élettartamnak, és 1,5 évet az aksiénak. Saját tapasztalat.)
TV, rádió, kazettás magnó, videó esetében viszont magasabb az erkölcsi élettartam így ott joggal le lehetne várni a tartósságot.
Sajnos manapság rossz irányba mennek a dolgok. Minél olcsóbban, minél többet, minél gyorsabban. :(
Ha legyártok egy vasúti járművet x összegért, ami 20 évig elmegy, és után ócskvas lesz, akkor az első ránézésre ugyanaz, mintha legyártok egyet 2*20 évre 1,5 x-ért, majd az első 20 év lejárta után 0,5 X-ért felújítom. (remot).
De jelenleg a vasuttársaságoknak nincs pénzük a drágább termékekere.
Pedig a drágább termék megvétele lenne a hasznos.
1. Több a hozzáadott érték. Lassabban készül el a termék, de igényesebb, megbízhatóbb. Nem fog hosszú ideig állni konstrukciós hibák miatt, hanem mindjárt termleni fog.
2. Az ilyen termékeket magasabb haszonkulccsal lehet eladni. Mivel megbízhatóbbak, ezért a gyár nem fog utólag ráfizetni a konstrukciós hibákra. (Ld. Combino-k repedezése.) A vásárlónak meg összességében jobb lesz, mert működő terméket kap, és nem egy hibákkal telit, tehát megéri neki. Mivel a vasúttársaságok államo támogatást kapnak, ezért ez az államnak több pénzébe fog kerülni, amit nem biztos, hogy tud finanszírozni. :(
3. A magasabb haszonkulcsból a dolgozó is több fizetést kaphat. Egy igényesebb termék gyártására a dologozók így talán jobban odafigyelnek, így javulhat a munkamorál. Az ember jobban a magáénak érzi azt, amit csinál.
4. Kevesebb nyersanyag kell, mert nem kell 20 év múlva új terméket gyártani, csak a régit felújítani. Ez látszólag a bányászoknak nem jó, de a környzetvédelem szemponjából jó. És világgazdasági szempontokból is jó, mert pl. Kínában is fennáll a nyersanyaghiány veszélye. Ha nem kell annyi nyersanyag, akkor pl. szükségtelenné válhat egy felesleges bányanyitás pl. Verespatakon.
5. Kevesebb szemét fog keletkezni. Bár a hulladékot újra lehet hasznosítani, de a legjobb, ha meg sem termeljük.
És ez nem csak autókkal van így! Pl az UV-k már lassan 50 évesek, 2-3 millió kilométert mentek már... a Combinok meg már pár évesen szétestek... kiváncsi leszek, hogy az áttervezett körúti óriáskukacok meddig fogják húzni, tuti nem 50 évig... De nemcsak a járművekkel van az így! Számítógép, TV, videó, mobiltelefon,stb,stb az utóbbi években gyártottak mind egy rakás szar, pár év alatt vége, nyilvánvalóan azért, hogy menj újat venni...
Milyen alapon dönti el egy MÁV RT mint cég, hogy az állam pénzén ( az enyémen is) épített pályákon, ki mehet rajta???
Ez olyan dolog, hogy az ÁAK RT azt mondaná, hogy te meg te nem mehetsz az autópályán, hiába megvetted rá a matricát.
Azt sem értem, hogy a Visonta-Nagyút vonalat milyen alapon merészelte iparvágánnyá minősíteni.
Ha Amerikában lennénk, az ottani jogrendszer végett, simán be lehetne perelni a MÁV-ot a költségvetés megkárosítása végett, mert ezzel a lépéssel az államot fosztotta meg a pályahasználati díjtól, amit a magáncég fizetett volna.
Sőt még a vasút tönkretételében is részt vállal a MÁV RT!!!
Mint a példa is mutatja, kénytelen teherautóval fuvarozni a magáncég miatta az árut, na megint Amerikával példálózva, az ezen teherautók okozta kárt is egy per keretében megtérítettném a MÁV RT-vel, légszennyezés, zaj, útkár,..stb.
Na de jön még vész erre a cégre, a választásig eladják az ÁFÜ-t, aztán a MÁV-e nélkül meg csődbe is mehet, de az biztos, hogy az Andrássy útra nem lesz szükség.
Figyu, ha az Alstom motorvonatok elonyeirol akarsz minket meggyozni, akkor igazan finanszirozhatanl egy tanulmanyi kirandulast. Manhattani es traficc szivesen szakertene...
A Stadler Flirt két svájci régió - a Stadtbahn Zug és a Regio-S-Bahn Basel utasforgalmának kiszolgálására készült. Az első szerelvény 2004. június 4-én gördült ki tesztútra az üzemekből. Mivel a Flirt 2004. december 12. óta, vagyis mindössze 6 hónapos tesztelés után állt utasforgalomba szerintem jogos felvetés, hogy a tesztidőszak nem megfelelő hosszúságú a svájci szerelvények esetében. Mivel még csak 2 hónapja üzemel valószínűleg további műszaki problémák jelentkezése is esedékes lesz lassan. Szerintem...
Az Osztrák Államvasut az első Bombardier Talent 4023-as vonatokat 2004 júniusában állította kereskedelmi forgalomba, viszont a vonattípus tanúsítványa még nem készült el az időközben felmerült műszaki problémákkal kapcsolatban. Ahogy arról a La Vie du Rail és az Eisenbahn Österreich is írt Salzburg régióban a Talent motorok 60 százaléka hibásodott meg
>>és azért ma már hatalmas a különbség mondjuk egy 20-30 éves járgány (mondjuk a Szili vagy a Nohab) illetve azok mai megfelelöje között (Herkules, Taurusz stb.)
Nem tudom mi az a lényeges különbség. Mai használatra akár 50 éves járművek is megfelelnének, legalábbis a MÁV - nak biztos.
>>Rá-e lehet egyáltalán a jövö mozdonyvezetöit kényszeriteni majd arra, hogy egy ricsajos, nehezen kezelhetö stb. mozdonyban dolgozzanak, vagy ki fognak majd menni az utcára a jobb körülmények érdekében.
Manapság szokás beszélni a "jóléti állam leépítéséről" meg ilyen hülyeségekről. Tehát ha kimennek az utcára, akkor már ott is maradhatnak. Nem csak a mozdonyvezetők és nemcsak nálunk.
>>amit nem biztos hogy mindig garantálni lehet 20-30 vagy több éves állományal.
Ez szerintem elsősorban karbantartás kérdése. Egy jó 20-30 éves mozdony jobb is lehet, mint egy új mert már mindenki ismeri. És nem kell vele színvi, mint a Talenttel.
>>Ha ezt nem teljesitik akkor átszáll a buszra, autora vagy netán a repülögépre. (amikböl ugy már otthon sem igen látni 20-30 éveset - eltekintve néhány trabantol, meg Ikarusztol stb.).
Egy autónak más az élettartama. Egy mai népautó elmegy mondjuk 300.000 km-t, szemben a régi 100.000 - el. A buszokat a '90 cserélték le új tipusokra, majd meglátjuk meddig bírják. Repülőből szerintem van 20 éves, csak arra nem jössz rá, amikor utazol.
"Amennyiben át szeretne utazni Szlovéniába - úgy a teljes szakaszon , tehát Budapesttől nemzetközi jeggyel kell rendelkeznie !"
Nos ezt nem ertem igazan. Ha belfoldi szakaszon ven jegyem, helyjegyem, Lovotol meg van vissza jegyem, heljyegyem, akkor minek kell rendelkeznem teljesen Bp-tol nemzetkozi jeggyel????"
Korrekten válaszoltak, ugyanis ez a szabály.
Szó szerint így hangzik:
"Az államhatárt átlépő vonaton a kilépő, illetve a belépő utasnak a nemzetközi utazás teljes szakaszán érvényes nemzetközi menetjeggyel kell rendelkeznie. "
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy attól az állomástól, ahol felszállsz a nemzetközi vonatra nemzetközi jeggyel kell rendelkezzél.
Ha Budapesten szállsz fel, akkor Budapesttől, ha Zalaegerszegen, akkor Zalaegerszegtől, ha Zalalövőn, akkor Zalalövőtől és így tovább.
Visszafelé a helyzet ugyanez, amelyik állomáson leszállsz a nemzetközi vonatról, odáig kell nemzetközi jeggyel rendelkezzél.
Van olyan kalauz, aki ezt nem veszi olyan nagyon szigorúan, van, aki nem is látta esetleg, hogy Te külföldről jöttél a vonattal, de azért eléggé szoktak figyelni erre.
A megoldás tehát az, hogy a belföldi szakaszon minél messzebbre menj el másik - belföldi - vonattal.
"Szeretnek elmenni vele diak kedvezmennyel Bp-Deli-tol Zalalovo-ig vele (a MAvinform azt irta csak addig mehetek vele diakkal), viszont meg hazaut elott Ljubljana-ban megvennem elore a visszauta jegyet is Zalalovo-Ljubljana utra es nemzetkozi helyjeggyel, mindennel."
Na ez az, amit nem szabad a fenti szabályok miatt.
Mehetsz Zalalövőig vele, de akkor ki is kell ott szállj, nem húzhatod elő a nemzetközi jegyet, hogy onnantól azzal mégy, mert ugyanazon a vonaton itt nem variálhatod a két tarifát, ha mégis megteszed, akkor jól megpótdíjaznak.
"Ez szerintem inlogikatlan mert pl. ugye megall a Citadella is tobb helyen (Szfehervar, VEszprem, Boba, Z.egerszeg, Zalalovo) es ha epp veletlenul vki atmenne ezzel a vonattal Szloveniaba, nem hiszem hogy lesznek szivesek es megvaltsak a jegyuket Bp-szloven uticel kozt, majd hulyek lennenek......"
Ilyen szabály nincs, hanem a fent idézett szabály van, és a kető nem ugyanaz.
Ha valaki Székesfehérváról, Veszprémtől, vagy Zalalövőtől utazik a Citadellával, akkor NEM Buadpesttől, hanem a felszállási állomástól, vagyis Székesfehérvárról, Veszprémtől, vagy Zalalövőtől kell nemzetközi jeggyel rendelkeznie.
Ha Budapesten száll fel, akkor természetesen Budapesttől.
Remélem érthető volt, ha nem, kérdezz még és jó utat!
"Tájékoztatása szerint a műszaki hiba miatt a Budapestre tartó vonatok csak Tárkonyig és Kápolnásnyékig jutottak el Székesfehérvárról, a Balaton mindkét partjáról és Szombathelyről.
Both Ferenc azt is elmondt..."
Fenti idézet az index híre, a 30-as vonalról. Gondolom, "Vadraguleves"-től már minden rendben zajlik :-)
"Ha a 7800 km vasúti pálya állami tulajdon, akkor hogyan lehet belőle 10-20-30 km MÁV tulajdon ?"
Ilyet nem látok leírva sehol.
"Milyen jogon rendelkezik ott a MÁV ,,??"
Ez már izgalmas kérdés.Gondolom a MÁVCargo kapta meg a szétválasztáskor.Ideje lenne változtatni rajta.Az illetékesek lendületét látva bízom,benne,hogy gyors és mélyreható változások lesznek.
Viszont az iparvágányt az esetek többségében állami pénzen építették és tartják fent,magánvállalatok profitálnak belőle.Vegyék meg,ápolják a MÁV független Hatóság adjon rá engedélyt,ellenőrizze az állapotát.
Megfogalmaznád ezt a kérdést úgy, hogy lehessen is tudni, hogy mit szeretnél kérdezni?
De csak az után, hogy elolvastad a korábbi hsz-aimat és értelmezted is azt!
Mivel én nem azt írtam, hogy a közút nem szennyez, hanem azt, hogy ha a MÁV ludas, akkor feleslegesen környezetszennyezést okozott, ami veszélyezteti a környezet épségét, ezért akár be is lehetne perelni... nem az MMv-nek, hanem mondjuk a zöld hatóságnak, vagy valamelyik zöld szervezetnek. De magánszemélyek is megtehetik. Ha bebizonyosodik.
A V43-asokat saját pénzén vette a MÁV? A MÁV is az államé. A lényeg ott van elrejtve, hogy a MÁV vizsgálja, hogy üzemi vágányt enged-e használni, és nem az állam.
Szvsz engedje, csak kérjen árat érte. Erről szól a liberalizáció.
..........."..........A MÁV Rt. már harmadik napja nem engedi egy magántársaság tehervonatát a magyar vasúti pályára lépni, ezért a GKM miniszteri biztosát küldi a helyszínre tájékozódni - közölte a Gazdaság és Közlekedési Minisztérium (GKM) csütörtökön.
A MÁV Rt. ugyanakkor közleményben tudatta, hogy a Vasúti Pályakapacitás Elosztó Kft. kiadta a közforgalmú pályaszakasz használatára jogosító engedélyt a Magyar Magánvasút Rt. (MMV Rt.) részére.
Ez az engedély azonban nem terjed ki a MÁV kezelésében lévő vágányokra, amellyel kapcsolatosan az MMV azért jelentette be használati igényét, mert azon szénosztályozó - áru berakodáshoz és osztályozásához szükséges eszköz - található.
A GKM közleménye szerint a magyar tulajdonú vasúti cég már felajánlott pályahasználati díjat a pályákat kezelő MÁV Rt.-nek azért, hogy a magyar síneken közlekedhessen, ám a MÁV kedd óta nem engedett hozzáférést számukra.
A minisztérium utal arra, hogy a hatályos törvények szerint az autópályákhoz hasonlóan már magántársaságok is használhatják a vasutat, amennyiben fizetnek érte. Mint azt közölték, a tárca meghozza a szükséges lépéseket, miután Antal Dániel vasútszabályozásért felelős miniszteri biztos pénteken tájékozódik a helyszínen. Mivel az 1.500 tonna szenet megrendelő magyarországi erőműnek haladéktalanul szüksége van a szállítmányra, ezért a GKM közbenjárásától függetlenül a szénport pénteken teherautókra rakodják át - tájékoztatott a GKM.
A MÁV szerint három napja kapta meg az MMV kérelmét a használattal kapcsolatosan, azonban tekintettel arra, hogy ebben a speciális kérésben a magyar vasúttársaságnak nincs kialakult gyakorlata, ezért egyhetes intézkedési időt kért. A vasúttársaság közlése szerint jelenleg, nemzetközi szinten sincs egységesen kialakult gyakorlat arra vonatkozóan, hogy az üzemi vágányokat a vasúttársaságok a maguk használatában tartják, vagy azok a közforgalmú pályák használatának részét képezik. A MÁV Rt.-hez most első ízben érkezett ilyen kérés. Ezt a MÁV Rt. nem utasította el, pusztán időt kért arra, hogy a nemzetközi gyakorlatot megvizsgálva kialakítsa az üzemi vágányok használatára vonatkozó eljárás módját.
Az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott tagállamok közül például a lengyel és a szlovák vasúttársaságok esetében az árufuvarozási részlegek kezelésében maradtak az üzemi vágányok. Az üzemi vágányok a mindennapos forgalmi tevékenység végzéséhez szükségesek, ezért eddig azok a mindennapos használat miatt nem képezték vizsgálat tárgyát - mutat rá közleményében a MÁV. (MTI)
traficc :
Miért MÁV tulajdon a szénosztályozó ?
Tudtommal állami pénzen, NEM MÁV pénzen, építették.
Ha a 7800 km vasúti pálya állami tulajdon, akkor hogyan lehet belőle 10-20-30 km MÁV tulajdon ?
Milyen jogon rendelkezik ott a MÁV ,,??
Ha ez így igaz, ahogy most írták, akkor viszont a MÁV a hunyó..........
Ideért, és egyelőre meg is marad, mert hideg van. Így kéne essen estig, akkor megyünk túrni egy lazát a kókai havasokba! :)) A budafokin levő UVATERV épület nem látszik tőlünk (légvonalban 80m lehet) tök jó!
Lehet, hogy a gazdaságnak érdeke lenne az új járművek eladása,
A gazdaságnak az is érdeke lehet, hogy az öreg jármüveket tákolja, amennyiben azért valaki fizet, és ez a tevékenység nem zabálja fel a teljes kapacitást (lásd Svájcot), hanem annak csak egy kisebbik részét, mert ugy talán egyensulyban lehet tartani az üzemmenetet. (Marad kapacitás uj jármüvek fejlesztésére is, meg a régiek rendbetételére).
Ebben a záhonyi ügyben - bármennyire is fájó - nagy valószínűséggel NEM a MÁV hibázott hanem az állam.
Amikor azt írtam pár éven át, hogy H.L. úr hosszú éveken át végzett ÁLDATLAN és KÁROS tevékenysége, forintosíthatóan több száz millió forintos kárt okozott a MÁV-nak és az államnak, sokan azt hitték, hogy személyes ellentétből írom.
Pedig nem.
Az Ő és társai ROSSZ MUNKÁJÁ-nak következménye, hogy a MÁV-nál még mindíg van állami feladat, hogy Kukely úr 2002 májusi megnyilatkozásai :...'....A MÁV felkészült az unios csatlakozásra .." hazugságok voltak.
Furcsát mondok :
Minél több ilyen balhét kívánok, mert a GKM felkészületlen felső vezetése legalább rájön, hogy elszabotálta, eltökörészte az utolsó 5 évét, és elmulasztotta Magyarországot felkészíteni a vasúti piacnyitásra.
Mit keres a pályakapacitás elosztó szervezet a MÁV-nál , a MÁV mellett ?
Mit keresnek a pályakapacitás elosztó szervezetben MÁV alkalmazottak ?
Mit keres a baleset vizsgáztatás, a fővizsgáztatás a MÁV szervezetében ?
Folytasam ?
Mindez ÁLLAMI hiba.
Nem MÁV hiba.
A MÁV csak kihasználja, hogy főnöksége, ( Vasúti Főosztály ) felkészületlen emberek gyülekező helye.
Bocsánat, de itt nem a legkörnyezetkímélőbb módra vonatkozott az utalásom, hanem szabályok be nem tartására (de csak akkor, ha valóban bebizonyosodik, hogy a MÁV a ludas), aminek következménye a környezetszennyezés.
Az autósok nagy része viszont teljesen legálisan használja az autóját. Ha pl. a nemzeti park rétjein használnák, vagy beletennének egy nagyobb motort, amivel nem vizsgáztatják le, akkor már megszegnék a szabályokat.
A szabályok megszegése nem eredményez automatikusan környezetkárosítást, ezt kár is csűrni-csavarni.
.....v_peti :...:....."....Brüsszelben már ennél sokkal jeletéktelenebb ügyek esetén is rinyálnak, hogy akadályozzák az áruk szabad áramlását. Remélem ennek az esetnek a híre is eljut odáig!!! Jusson csak el, és büntessék csak meg a MÁV-ot! Akkor talán észbekapnak!..........2
traficc :
Állj !
Tisztázzunk alapfogalmakat.
Tisztázzuk, hogy a hit nem helyettesítheti a tudást.
Többször leírtuk már ide, de úgy látom nem elégszer., és újból és újból szükséges megismételni :
.........Az EU-nak nincs még egy olyan sikertelen területe mint a közös vasútpolitika. Már az 1961-es római szerződés is foglalkozik vele, célkitűzéseket állapít meg, amikről 10 év múlva megállapítják, hogy nem teljesültek.
1970-ben, 1980-ban, 1990-ben újabb és újabb célkitűzéseket állapítanak meg, amikről mindíg 10 év múlva megállapítják, hogy há-áá-áát ezek SE teljesültek.
1990-től jönnek a :
- kék könyv,
- zöld könyv,
- fehér könyv...............
E könyvekben leírtak NEM teljesültek, igaz , hozzá kell tennünk, hogy az utolsó könyvben megfogalmazottak nagy része inkább hasonlít egy vasúti középiskolás álmodozásainak, mint komoly politikusok terveinek.
Brüsszelnek NINCS, isdmétlem NINCS közös vasúti politikája.
Az unio vasútjai nagyon-nagyon Unio, és együtműködés ellenesek.
A mai vasúti átjárhatatlanságok 90%, az uinio ill. a Közös-Piac 1960 megalakulása UTÁN jött létre.
más
valaki régebben írta egy sztorit ide.kb. így hangzott :
........".........A legutóbbi kéthetes vasutas sztrájk után a Kisalföld Volán buszvezetői azt mondták a győri vasutasoknak : ilyet csináljatok máskor is, sűrűbben.
Ugyanez a mostani esetre :
Ha a MÁV meg a magánvasút sokáig veszekszik Záhonyban, akkor a helyi fuvarosok bedolgozzák magukat ott is és a hőerőműben is, és később már nem is lesz szükség arra, hogy bármelyik vasút továbbhozza azt "a" szenet Záhonyból.
"Mivel az 1.500 tonna szenet megrendelő magyarországi erőműnek haladéktalanul szüksége van a szállítmányra, ezért a GKM közbenjárásától függetlenül a szénport pénteken teherautókra rakodják át - tájékoztatott a GKM."
Így lesz a környezetvédelmet -elvileg- elősegíteni akaró vasúti liberalizációból nagymértékű környezetszennyezés. Ha bebizonyosodik, hogy a MÁV vétett a szabályok ellen, be kellene perelni a környezet veszélyeztetéséért...
1047-005-2....:....".........Mi a helyzet a regisztrációs adóval?Miért nem lehet német-magyar magánszemély között is csak egyszerűen "átírni" a kocsit,mint a német-német között?........"
traficc :
Azért mert ma (még) europai unio van és még nincs europai egyesült államok.
Azért mert még 25 ÖNÁLLÓ, szuverén állam van, saját törvényekkel, és két német közötti autó adás vétel egy ország belügye még két idegen állam polgára között ugyanez (még) nem az.
Műszaki hiba miatt leállt a forgalom a Székesfehérvár-Budapest MÁV-vonalon 2005.03.04. 08:21
Elromlott a biztosítóberendezés pénteken reggel 7.00 óra előtt Martonvásár közelében a Székesfehérvár-Budapest MÁV-vonalon, s emiatt több ezer utas valószínűleg elkésett az iskolából és a munkahelyéről.
Elromlott a biztosító berendezés Martonvásár környékén, s a szolgálattevőnek gyalog kellett kimennie a váltókhoz - tájékoztatta pénteken reggel az MTI-t Both Ferenc, a MÁV- Inform ügyeletese. Tájékoztatása szerint a műszaki hiba miatt a Budapestre tartó vonatok csak Tárkonyig - (Tárnok sztem...;-p) - és Kápolnásnyékig jutottak el Székesfehérvárról, a Balaton mindkét partjáról és Szombathelyről.
Nekem a Nyugatiban már január elején is szó nélkül viszonylati kedvezménnyel adták a Bp-Losonc, majd később a Bp-Zólyom jegyet is. Legutóbb amikor ott jártam pedig pont egy ilyen pozsonyi jegyet adtak ki, és előre tájékoztatták is az utast róla.
Ezzel a hozzászólással is egyet kell értsek! Mindenkinek van ami a vasúton belül egy picit közelebb áll a szívéhez és ezt tiszteletben kell tartani. Én eszerint élek. :-)
Én ugyanezt gondolom, ezért kapom fel a fejem mindig a hasonló kijelentésekre. Ezek szerint nem jól értelmeztem a leírtakat. Ha poénnak szántad, én annak veszem ( csak nem volt a végén :-) ) és részemről le is van zárva e téma. :-))
Sajna azért Siófok után is nőtt 1-2 percet a menetidő,a megállások miatt,de utas ilyenkor nulla ezen helyeken...a legrosszabb viszont a csatolás Szentgyörgyön...ezért nem is megyek soha ICvel,10percet állni 10km-re az otthonom előtt...:(
8801/02:hát igen,sajna elég a 3 kocsi,mert pénteken szoktam kis kirándulást tenni,míg páromat kísérem,s ekkkor is van rajta hely ,még úgyis,hogy Khely-Szentgyörgy közt a 851 utasai is ezzel mennek,utána meg eléggé pang a vonat,bár vasárnap este a 01-es azért megtelik kb.5 kocsira...
8806/07:ezen picivel többen vannak,de főleg pénteken és vasárnap este csak...de azért a 3 Ao-ban kényelmesen el lehet mindig férni,úgy láttam...
nyáron azért még van hosszú vonat,tavaly legalábbis még volt,a pécsi fürdős akkor 10-11 kocsival jött,ebből 6-7 ment nyugatra,s 4-5 Sió fele..persze Tapolcán 3 mindig otttmaradt,s Cellig csak a maradék ment fel...
S igenis szoktak rajta lenni,pénteken is,meg vasárnap is tele volt elégg Fonyódtól lefele,főleg a napi strandrajárók miatt...
Szerintem viszont lényegesen többen lennének rajtuk,ha nem állnának meg mindenhol,s nem lenne ilyen sz@r a menetrendjük..ekkor lenne bőven távolsági utas le Pécsre,még ilyenkor is páran,de sajna a busz bizony a tó nyugati csücskéből hamarabb lent van Baranyában....:(
bár újabban elégg pang néhány vonat a déli-parton...:( múltkor 8503as 11kocsi,de a vége csak 30%osan volt tele,1-2 kocsi felesleges volt rajta,tették volna inkább az ex-Avasba,azon a 7 elég kevés ekkor..:(
de majd ha jön a tavasz,jön talán a tömeg is,bár ez utóbbira nem vágyom túlságosan...
Igazad van, akkor már úgy hívták. De legalább működött. Most meg nem. Csak a trolibuszról lehet hallani, aminek a nevében benne van a cég neve. )Ganz-Transelectro.) De új vasúti járművekről nem hallani. :(((
Viszont ugyenez nem játszható el egy vasúti kocsinál, aminek 20-30-40 évig kell szolgálnia.
Itt az a kérdés, hogy ez érdeke-e a gyártonak illetve a általános gazdaságnak, hiszen itt munkahelyekröl, fejlesztésekröl stb. van szo, és azért ma már hatalmas a különbség mondjuk egy 20-30 éves járgány (mondjuk a Szili vagy a Nohab) illetve azok mai megfelelöje között (Herkules, Taurusz stb.) Rá-e lehet egyáltalán a jövö mozdonyvezetöit kényszeriteni majd arra, hogy egy ricsajos, nehezen kezelhetö stb. mozdonyban dolgozzanak, vagy ki fognak majd menni az utcára a jobb körülmények érdekében.
Ugyanez érvényes az utasokra is, ha majd annyit kell fizetni a vonatért mint pl. Svájcban vagy Ausztriában (stb.) akkor az utas is meg fogja követelni a komfortot a szép és karbantartott belsöt a pontosságat amit nem biztos hogy mindig garantálni lehet 20-30 vagy több éves állományal. Ha ezt nem teljesitik akkor átszáll a buszra, autora vagy netán a repülögépre. (amikböl ugy már otthon sem igen látni 20-30 éveset - eltekintve néhány trabantol, meg Ikarusztol stb.).
Azért ez nem egsézen így van. Lásd az IC-kocsikat, a Posta-Bhv-kat és a Csuklós Bz-t. Vagy az osztrák City-Shuttle-kocsikat! Mindegyik régi jármű, ami jelentős felújításon esett át, és remélhetőleg egy jódarabig szolgálni fog még. Lehet, hogy a gazdaságnak érdeke lenne az új járművek eladása, de mivel a vasúttársaságok között ritka a nyereséges, és az adófizetők pénzéből jelentős támogatásból részesülnek, ezért nem képesek mindig az új járművek beszerzésére.
Amúgy én is örülnék, ha működne a Ganz, és az összes szakadt Bhv-t Hernyóra, az alaposan leamortizálódott gyorsvonati kocsikat meg Selyemhernyóra vagy Samura cserélnék. (Persze a tipushibákat kijavítva és némileg továbbfejlesztve a járműveket.) De ezt senki sem vállalta fel anyagilag a '90-es évek közepén, amíg még működött a Ganz. :(((
A forumozok segitseget kerem, aki meg tud esetleg erositeni utazasi tervemben, vagy tud esetleg egy masik alternativat. (JA, bocs az ekezetek hianyaert, nem magyar billyentyurol irok)
Jelenleg Szloveniaban tanulok es ez igy is marad meg bo 3 evig. Itteni, Ljubljana-i egyetemen vagyok doktorandusz hallgato, amugy eresetileg szajoli volnek.
Miota itt vagyok allandoan probalom finomitani a hazautazas-visszaut procedurajat, melyik vonatkombinacio lenne a legjobb nekem.
Tavaly karacsonyi szunetre Drava-val jottem/mentem, ami ugye megszunt es lett helyette Goldoni. Azota probaltam a VEnezia En-t ami jo nekem hazautra mivel Ljubljana-bol 02:00-kor indul es Pesten van fel 12 korul. Viszont nem utaztam vele teljes tavon, mivel Bp-ig "piciket" sok lenne a jegy ara.Igy legutobb csak Szombathelyig vettem nemzetkozi jegyet Lj-tol.Onnan REPCE es Bp-tol NYIRSEG Ic-vel jottem el Szolnokig.
A jelenlegi dilemmam a kovetkezo: a hazauttal nincs semmi baj, az tok jo igy, a visszauttal varialok. Most szeretnek hazamenni a Citadella-val Ljubljanaba. Az allt a menetrtendben rola, hogy belfoldi forgalomban belf-i IC-kent igenybeveheto, potjeggyel. Ez eddig okes. Szeretnek elmenni vele diak kedvezmennyel Bp-Deli-tol Zalalovo-ig vele (a MAvinform azt irta csak addig mehetek vele diakkal), viszont meg hazaut elott Ljubljana-ban megvennem elore a visszauta jegyet is Zalalovo-Ljubljana utra es nemzetkozi helyjeggyel, mindennel.
"Amennyiben át szeretne utazni Szlovéniába - úgy a teljes szakaszon , tehát Budapesttől nemzetközi jeggyel kell rendelkeznie !"
Nos ezt nem ertem igazan. Ha belfoldi szakaszon ven jegyem, helyjegyem, Lovotol meg van vissza jegyem, heljyegyem, akkor minek kell rendelkeznem teljesen Bp-tol nemzetkozi jeggyel???? Tudom ez nem 100%-ban legalis, legalabbis a MAV Rt. uzleti szempontjabol de szerintem mindket szakaszra van jegyem, akkor minek a teljesre???
Verzio 2: ha ebbe belekotnenek talaltam egy masikat: 9:47 Lokoshaza-Bratislava (Szajolbol indul) Erkezes Bp-Keletibe. 11:23 aszem kb. 40 perc az atmetrozashoz Atmetrozas Bp-Deli 12:05-kor Gyors Szombathelyre Atszallas Boba-n Boba -Ukk (Celldomolk-Pecs) Atszallas Ukk-on Ukk-Zalaegerszeg (Zalaegerszegre szemely) Erkezes ZAlaegerszegre 16:22-kor Citadella erkezik Z.egerszgre 16:28-kor szuoval 6 perc holtido, nem vmi sok... Ez sokkal kenyelmetlenebb megoldas lenne, igy Szajol -Zalaegerszeg diakot vennek, es Ljubljanaban kernem Z.egerszeg-Ljubljana jegyet es CSAK itt szallnek fel a Citadella-ra.
Kerdem en, ebben az esetben is rendelkeznem kene a teljes Bp-Ljubljana szakaszra kiterjedo nemzetkozi jeggyel????
Ezt a MAV-os magyaraztot nem hiszem el, mivel legutobb is ugy mentem haza VENEZIA EN-el hogy elore megvettem a visszautra Szhely-Ljubljana jegyet meg Szloveniaban es felszalltam Szombathelyen a venziara es a kaller nem azzal, jott na de kerem maga nem Bp-tol valtott jeggyel utazik. Ez szerintem inlogikatlan mert pl. ugye megall a Citadella is tobb helyen (Szfehervar, VEszprem, Boba, Z.egerszeg, Zalalovo) es ha epp veletlenul vki atmenne ezzel a vonattal Szloveniaba, nem hiszem hogy lesznek szivesek es megvaltsak a jegyuket Bp-szloven uticel kozt, majd hulyek lennenek......de ez a MAV-os hivatalos magyarazat inlogikus hulyesegnek tunik nekem.
Ezert kerek minden olyan forumozot, akinek volna otlete ehhez a problemahoz, kerdeshez, kerem valaszoljon, vagy privatba is a luggeriano_8@freemail.hu cimre varom.....
Elore is nagyon koszonom a segitseget, velemenyt....
"Kinek van tapasztalata arrol, hogy az uj Bp-Pozsony menetterti kedvezmenyeket mennyire ismerik a penztarosok? A MAVDIREKT az elobb letagadta..."
Jegyváltáskor erősen mondani kell, hogy ilyet kérsz:)
Elképzelhetőnek tartom, sőt tapasztaltam is, hogy elkerüli a figyelmüket, akár az övékét, akár a nemzetközi pénztárosét.
Nekem például decemberben, a menetrendváltás utáni napokban a Miskolc-Kassa menettértit nem az 5 EURO-s áron adták, hanem drágábban és akkor még én sem tudtam, hogy bevezették ezt az új kedvezményt, ezért nem is kértem célzottan azt.
Végülis ezt a pénztárosnak illenék tudni, hiszen az utasok felé például ez az 5 EURO-s Miskolc-Kassa-Miskolc kedvezményes jegyár semmilyen módon nem került kommunikálásra/propagálásra, így tehát az utas honnan is tudhatná.
Előbb-utóbb megszokják majd. Először gondolom helyi szinten, tehát a miskolci menetjegyirodában már biztosan tudják, de az ország másik végén még nem biztos.
Mivel a Bp.-Pozsony is egy ilyen magyar-szlovák viszonylati kedvezmény, arra is ugyanez vonatkozik.
Egyébként, hogy itt is terjedjen az info:
Budapest-Pozsony menettérti , Szobon át: 15 EUR = 3825,- Ft , Rajkán át: 17 EUR = 4335,- Ft.
Győr-Pozsony menettérti (Rajkán át) 8 EUR = 2040,- Ft
Ezen a regisztrációs adón is már rágódnak Brüsszelben. De úgy tudom, hogy máshol is (jó, azért nem mindenhol) van erre példa. Ha nem is így hívják, meg nem is ilyen nem példátlan. De mivel én vasútpárti vagyok, ezért nemigazán izgat a dolog.
Lássuk be, hogy az EU vasútjainak jelentős része még itt sem tart a privatizációval, mint a MÁV. Ez a maszekos dolog fél-Európában ugyanígy nem működne.
Tartok tőle, hogy igazából ez a történet is arról szól, amiről már társalogtunk itt, hogy elrettentse az igazi magánvasúti érdeklődőket.
Iparvágány: Ha több cég is hazsnálja, akkor legyen szabadon használható pálya! Ha meg csak az adott céghez fuvaroznak rajta, akkor meg az szállítson ott, akitől megrendelték az árut, és ne szóljon bele a MÁV mindenféle imondvacsinált indokkal!
Nem értem, nem értem, küldd már el a SZVÖR vonatkozó részét, mert hol jön föl két kocsma? Ha egyszer a 1801 fordul 972-be akkor miért lenne ott két kocsma? Fent van még a 803 szerelvénye is?
Brüsszelben már ennél sokkal jeletéktelenebb ügyek esetén is rinyálnak, hogy akadályozzák az áruk szabad áramlását. Remélem ennek az esetnek a híre is eljut odáig!!! Jusson csak el, és büntessék csak meg a MÁV-ot! Akkor talán észbekapnak!
"A szóban forgó magántársaság "jelzésére" hivatkozó közlemény szerint"
Tehát még egyoldalú a hír.
" a magyar tulajdonú vasúti cég már felajánlott pályahasználati díjat a pályákat kezelő MÁV Rt.-nek"
Nem felajánlani kell hanem szerződést kötni.
"azért, hogy a magyar síneken közlekedhessen, ám a MÁV kedd óta nem engedett hozzáférést számukra."
Azt nem a VPE Kft intézi?
Várjuk meg a vizsgálat végét!Ha az iparvágányos "trükkről" van szó,akkor meg kell nézni a csatlakozási feltételekben,hogy az iparvágányokra vonatkozik-e liberalizáció.(A teljes liberalizáció híve vagyok.Aki fizet,valamennyi vonalon,vágányon közlekedhessen.)
Mi az, hogy a MÁV nem engedi? A pályavasútnak kifejezetten érdeke lenne a bevétel miatt. A menetvonalat meg megvették a kapacitáselosztónál. Vagy nem? Ki akadékoskodik a MÁV-nál voltaképpen?
Ez a különbség. A közúti fuvarozó a fuvarból él. A vasút meg nem.
Ahányszor ilyen történetet hallok, mindig az jut eszembe, hogy igazad van, a MÁV-ot ki kéne venni a GKM kezeléséből, mert a MÁV nem közlekedési téma, hanem szociális. Adjuk a Szociális Minisztériumnak, vagy hogy a csodába hívják őket, és a MÁV veszteségét attól kezdve számoljuk a szociális kiadások közé.
Kb. annyira, mint az M47 12xx+Bzx, M47+Bx, V43+Ao+Bx vegyesfelvágottak. Nekem címezted, de pontosabban tud nyilatkozni az, akinek az ablaka alatt futkosnak :-))).
Szeretnék vonattal menni Prágába. Ezzel kapcsolatban két kérdésem volna.
1./ Mit lehet tudni a Pannóniáról? Mennyire nyugis vonat, esetleg zsúfolt?
Ilyenkor nyugis, nyáron majd jobban lesznek rajta InterRailesek.
Akár egy fülkében is lehetsz végig az ülőkocsiban, ha szerencséd van.
Helyjegy nem kötelező és nem is érdemes venni.
2./ Prágában az állomáson van csomagmegőrző?
Van, Holesovicén és a Hlavni Nadrazi-n is kézi, tehát személyzetes és automata is.
Utóbbit ki ne próbáld.
SOHA, ne használj Prágában automata csomagmegőrzőt !!!!!!!!
Ezek régi, betű és számkombinációs csomagmegőrző szekrények, hiába vannak kamerával figyelt helyen, csúnya emberek vagy kilesnek, vagy a kattanások alapján kihallgatják a kódot.
Engem nem lestek ki, de addig csavargatták, hogy megtalálták a kódot és a Holesovicén a bezárt csomagmegőrző-szekrényből ellopták a csomagomat:(
Az utastársamé éppenhogy megvolt, az 1 betű, 3 szám kombinációból egyetlen egy tekerés hiányzott a nyitáshoz.
Ugyanilyen szekrények vannak, néhol működően, néhol már lezárva a legtöbb cseh és szlovák állomáson , de pl. Tallinban is, én soha többet nem fogok ilyet használni és mindenki óva intek tőle.
A Budapest-Prága-Budapest jegynél tarifálisan jobban jársz, ha a Báthoryval kimégy Pozsonyba egy 17 EURO-s Bp.-Rajka (Gr.)-Bratislava és vissza menettérti jeggyel (4335,- Ft) és ott veszel egy CityStar-t Prágába menettérti útra, vagy egy relációs kedvezményű menettértit (vigyázz, ez csak 4 napig érvényes, viszont a szlovák szakaszra 60, a csehre 50 % kedvezményt ad - automatikusan az olcsóbbikat adják a gépből, hacsak nem erősködsz, hogy a másikat kéred). A visszajegyed Pozsonytól megvan, így visszafelé ki sem kell szálljál a Pannoniából. Még szlovák korona sem feltétlenül kell, mert a pozsonyi állomási pénztáraknál fizethetsz bankkártyával.
Ha itthon veszed a jegyet a teljes útvonalra, akkor Prágába 40 %-os kedvezmény van menettérti jegyváltásnál.
Fogalmam sincs az eredményt illetően ( nem is lehet 1700 km-ről) de álítom, ha egy speditőr felsikolt Záhonyban ma este, 24 órán belül ott van a 75 db ( maszek) billenős, nyerges teherautó., és48 órán belül az erőműben van az utolsó csepp szénpor is.
Ja, az oldalát egyelőre nem siettek nagyon áttervezni, az jött a VL80-ból, persze másutt elhelyezett, kevesebb szellőzőfelülettel. A Pécsbánya-dolgot pedig köszi.
"Két hányáskupac fölött díszelgett egy gyenge minőségű "Hírdetmény" fénymásolat, mely a 110-116-as vonalak új menetrendjét hírdette. A fenti körülmények miatt annak megtekintése, értelmezése nem volt megoldható."
A MÁV komunikáció kevés erényeinek egyike, hogy a hirdetmények megtalálhatóak a cég honlapján itt:
Ez valóban nagy pozitívum, mert sok állomáson a hirdetményeket ki sem teszik, vagy csak egy részüket, másutt pedig tényleg a leghúgyszagúbb várókban rakják ki őket, így még a vasútmániásoknak is könnyen elmegy a kedvük a nézegetéstől.
A 110-116-os számú , Mátészalka, Nyíregyháza környéki vonalak 2005. március 6-tól érvényes új menetrendjét itt találod:
"Szolnok: szesza hozta a formáját. Hó eleje, havijegyesek tömege - egy pénztár nyitva."
Kíváncsi leszek, hogy Szolnok mikor lesz már végre táblás megállóhely, minek oda egyáltalán pénztár:(
Soha nem sikerült úgy ott járnom, még szombaton délután, vagy este sem, hogy ne lett volna sor a pénztárnál.
A helyzet annyit javult, hogy most már a nemzetközi pénztárnál is hajlandóak belföldi jegyet adni, ha véletlenül akár kettő darab pénztár is nyitva bír lenni, de ezt az állapotot nagyon igyekeznek elkerülni.
Ha véletlenül 3 - a 4-es számot le sem merem írni - pénztár nyitva találna lenni, azt is fotózd majd le, ha arra jársz, mert én ilyet még nem láttam ott.
Ez eléggé állomásfüggő dolog, mert Nyíregyházán például mindig leglább 3-4 nyitvatartó pénztárral találkozom, ugyanolyan napokon, napszakokban, amikor Szolnokon az egy darab nyitvalévő előtt álldogálok 15 percig.
Nálunk ugye még nincs internetes jegyrendelés (2005 márciusa van, tavaly év végén azt mondták, hogy hamarosan lesz és akkor nagyon sokat emlegették és nagyon közeli jövőnek), de nyitvatartó pénztár máris egyre kevesebb van.
>Ezt a részét inkább hagyjuk. Mostanra Fc és Fr úgy-ahogy kicombosodott, de a tavaly őszi mutatvány kritikán aluli volt. Ez nem azért volt, mert Fc elkezdett utasítás szerint dolgozni, mert elvették a helyettesítési pénzüket? :)) Ezen segítene a 3. vágány, állhatnának rajta a vonatok Kelentalaj kijárat meg Fc bejárat között, mint a régi, 60-as évekbeli időkben.
>A bajt tetőzte az, hogy a fickónak nem találták a fejét. Azóta a mozdonyt VIII. Henriknek hívják?
>Viszonylag egyszerű a válasz. Ha Kelenföldön keresztül létesül legalább 4 darab 20 perces elővárosi viszonylat akkor azt valahogy át kell hozni a pesti oldalra. Ez két vágányon nem fog menni, ... Akkor fel kell venni néhány, a munkáját értő és szerető vasutast. Akkor majd megy. Persze kérdés, hogy az ilyenek elmennének-e a MÁVhoz.
"a Dacia kocsijai valaha szaladtak Ausztriában egy kicsit még..MÁV-os iránytábla fedezete"
Innsbruckba volt egy kanyar. De szerintem meg mindig megvan, a MAV-os 2.o. es etkezo ezt csinalja. Ha megfigyeled, a Dacia OBB kocsijai mind Innsbruckiak. Daciabol fordul EC564-be, ott alszik, visszajon masnap EC 565-kent.
Sot, a Hungaria szerelvenyenak is volt egy egy napos nemetorszagi vendegszereplese. A berlini erkezes utan nem jott masanp haza, hanem csinalt egy Berlin-Hamburg-Drezda-Hamburg-Berlin boltot. Hogy iden van-e hasonlo nem tudom.
Ez egy gyilkos gép. Két perc után olyan fejfájást kapok a hangjától, hogy megőrülök, de komolyan. Egyszer szívesen kiméretném az infra tartományban, de lehet, hogy tönkremenne a műszer.