27 (!) év használat után letérdelt apám IMI búvárszivattyúja (telercsen némi égésnyomok). Nem tudom, napjainkban van-e olyan iparcikk, mely ilyen hosszú használatot bír... A pontos típust meg nem mondom, mert már a típusjelző biléta is elveszett szegényről, de néztem, hogy a vele kb. azonos tudású (csak éppen kék színű) búvárszivattyú súlyosan 30E Ft fölött van az Elpumpsnál...
Mindegy: pótolni kell az öreg harcost, ezért szétnéztem, és vettem a Bauhausban egy Neptun GP800-as jet-rendszerű szivattyút. Max. szívásmélység 8m, gondoltam, rendben is lesz a dolog, hiszen a fúrt kerti kutunkban 4,5 - 6 m között van víz (az öreg IMI olyan 25-30 m hosszú, 5/4-es tömlőn vígan okádta a vizet...!!!).
Neptunt összeraktam - vettem hozzá 7m hosszú, lábszelepes szívócsövet -, feltöltöttem vízzel, beindítottam...aztán nem történt semmi, többszöri ellenőrzés után sem. Neptun zümmögött, víz meg sehol. A végén kihúztam a szívócsövet a kútból, belevágtam egy vízzel telt dézsába - hát onnan szívott, mint egy szomjas teve, de ugye, nem erre vettem:-) Ennyit a 8m szívómélységről:-(((
Neptun vissza a gyári csomagba, irány a Bauhaus, blokk ellenében pénz vissza. Tanulság: többé nem kísérletezek noname márkával, kedden valamelyik ALKO Jet következik...
Valamikori IKLAD-i IMI család tagja Fehérgyarmaton kis szivattyúk, IKLADon ventillátorok, Hatvan , Tura nagy szivattyúk USA felhőkarcolók vízellátása, 100-150kg szivattyúk. Tehát komoly nagy cég nekem boltban ajánlották, papíron ipari darabolós szivattyú automata üzemre. Fémek, szálas anyagok és kemény műanyagok kivételével szennyezett víz szállítására. Rozsdamentes ház öntöttacél vágólapát hullámos vágótárcsához simul, bronzrugós axiál simmering, úszókapcsoló, túlterhelésvédelem, relé kihúzás után 1 perc relé kattan akkor indul csak újra , nem erőlködik ha visszahűlne. Évek óta megy nem "kristályvizet" nyomott, nem horkolt le mint a műanyaglapátos ALKO a sűrűbb masszától ( ott füst is volt) . Biztos van jobb de ez legalább magyar, nem kínai. Az árát megéri.
Nem a szivattyú védelmére mondom, csak tapasztalat hogy az önfelszívó szivattyúk hosszú áálás után néha nem indulnak be. Ez a gyártás utáni hosszas tárolásnál is előfordulhat. Ilyenkor teljesen természetes, hogy leveszed a motor hátán található ventilátor takaró burkolatot. Csak le kell patintani, úgy van direkt ki képezve a ventilátornál fogva megtekered a motor tengelyét é már megy is a motror.
Persze nelegyen bekapcsolva:-) .Egyébként ez minden kezelésiben is le van írva.
Na ... ezek már jó szivattyúk . Ezek is ilyen 60 -70 ezerbe kerülnek .....(euroban ) ???
Meg hát a 35 kW-os fogyasztás se semmi . Azt hiszem ezeket nem hobbikertészeknek találták ki , de tényleg jók , nem is gondoltam , hogy ilyen teljesítményű szivattyúk léteznek ilyen kivitelben .
Nem akarlak elbizonytalanítani, de én megjártam az Elpumps BP 10-el.
Metroban vettem (59 990,- Ft) hétvégén, de már vissza is vittem. Azt tapasztaltam, hogy hiába volt minden jól beszerelve, a gép csak rezgett és nem szívott. A neten több fórumon kérdeztem olyanokat akiknek már van és náluk is felmerült ez a probléma (+ a szervíz is említette, hogy lehet ilyen, hogy be kell mozgatni a lapátokat), ehhez pedig szét kell szerelni, ami ugye azt jelenti, hogy ha elcseszel valamit borul a garancia.
Szóval én nem szereltem, visszavittem és vettem egy Umbra Acuatec 80 PL-t. http://www.szivattyubolt.hu/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=158&category_id=220&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=26
Beszereltem és maximális meg vagyok vele elégedve.
nem én láttam, hanem itt írta valaki tavaly, hogy komplett szélkerék kapható"lapraszerelve", de komplett szerelési utasítással...és nagyon jónak ítélte....
Bocs hogy beleszólok , de ha víz kell akkor csak a mély fúrt kút a megoldás . Az ásottra nem lehet számítani . Mint írtam nekem 30 méter mély a kutam ... kicsit dombon vagyok ... és én sem hittem el mikor a kútfúró mondta , hogy mennyi vizet kell egy ilyennek adni , de ha bekapcsolom márciusban a szivattyút akkor akár egész nyáron mehet megállás nélkül . Ha egész nap megy akkor kb 20 -22 m3 .. azaz 20 000 liter vizet ad . Egyszeri beruházás és utána nincs gond a vízzel .
Ja ... gonolkodtam én is , hogy egy 200 000 ft-os szivattyúval valami hasonlót lehetne elérni , de amíg így működik addíg ez olcsóbb megoldás . És szerintem így sem fogyaszt többet .