Sajnos ebben az esetben szó sincs hatásvadászatról. A robbanást követő kb harmadik percben beszéltem a kettő sérült egyikével, de mivel ez egy nyílt fórum, ezért csak a tanulságot kívántam megosztani.
Természetesen egy ilyen készülék nem tud felrobbanni, ezt sokan elmondják, bebizonyítják, tehát ezt tényként kezeli mindenki. Csak az a fránya készülék nem tud róla és gondol egyet, majd pukkan egy nagyot, azután oda a ház.
Emlékeztem, hogy spapda írt erről korábban valamelyik hozzászólásában és meg is találtam. 178623 számú az, keress vissza. Kérdésedre az ő válasza röviden: ha benne hagyod tovább, akkor a fás íz helyett egy idő után újra a gyümölcs kerülhet előtérbe.
Kóstold meg a leengedett vizet. Ha fás, csersavas ízű, lehet, hogy elbír még egy forrázást is.
Úgy szoktam, hogy a hordót, forrásban lévő vízzel feltöltöm, beleütöm a dugókat (a csapot nem, az a forrázástól megrepedhet). Ahogy hűl vissza, vákuum keletkezik, és így jobban kiszedi, kihúzza a fából a csersavat. A forrázás egyébként a csöpögős hordón is elég jól segít, összébb húzza a dongákat.
2-3 hetet nem neveznék érlelésnek. Ilyen rövid idő alatt nem mennek végbe azok a folyamatok, amitől érettnek/érleltnek hívhatunk egy italt. Illékonyabb alkoholok elpárolgása, oxidáció, sziruposság, lekerekedés, stb. Néhány hét alatt, csak a hordóíz lesz jelen a párlatban, de attól még teljesen éretlen lesz. Persze mondhatjuk, hogy ez célfüggő is, mert ízesítésnek az is elég. De gondolom, nem csak az a célod vele, mert akkor hordó sem kéne, beledobhatnál a pálinkába egy pörkölt fahasábot is.
Az érlelés hossza nagyon nem mindegy, hasonlíts össze egy féléves "éppenhogy" brandyt egy XO-val. Ég és föld a minőségbeli különbség. A lehető leghosszabb érlelésre kellene törekedni, anélkül, hogy a pálinka elvesztené a fajtajellegét. Ehhez persze gyakorta ellenőrizni kell, nehogy túlmenjen. Ha néhány hétnél többet mégsem bír, akkor az a hordó még nincs kész, további forrázás kell neki.
Ha a pálinka "készen van" és ki kell venni a hordóból, két dolgot tehetsz: lekénezed, és hagyod kiszáradni, vagy töltesz bele egy újabb adagot.
A víz többnyire nem hasznos ízeket old ki. Nem aggódnék emiatt, a víz közelében sincs az alkohol oldóképességének.
Hogy a hordó meddig van töltve, inkább bornál van jelentősége, nem muszáj csurig tölteni, de az igaz, hogy nagyobb légréteg estén, valamelyest nagyobb a párolgás, viszont az érés is gyorsabb.
A párolgási veszteséget illetően leginkább a fafelület/ folyadék arány (hordóméret) és a hőmérséklet számít. A pincehideghez képest, szobahőmérsékleten többszörös mennyiség párolog el.
Picit megkésve, de talán most lesz időm egy picit hosszabb hozzászólást írni.
Szóval itt a belseje a 25l-es kőris hordónak...
Az általad belinkelt színskálán simán megfelelhet a medium szintnek.
Szűk egy hete áztatom hideg vízzel feltöltve, 2 naponta cserélem a vizet benne és igazából az első feltöltés után sem volt alatta víz.
A tetején, alján a fedelek illesztésénél látszik, hogy hol nedvesedett meg valamennyire, illetve látszik még a csap illesztésénél, de folyni nem folyik sehol. A gyártói ajánlás nem ír forró trisós vizzel való öblítést, így azt annyira nem erőltetném, a sima forró vizes öblítésről sem esik szó náluk. Ennek ellenére öblítsem ki forró vízzel párszor, vagy hagyjam a p-be és mehet bele a pálinka? Gondolom a forró vizes öblítéssel nem ártok.
Az első töltés sejtésem szerint 2-3 hétnél tovább nem kell, hogy benne legyen. Amit még nem tudok, hogy mi van akkor, ha a pálinka érlelés után kikerül a hordóból? A hordót üresen rakjam el mondjuk az ez év végéig a következő töltésig, mielőtt újra ugye be kell dagasztani, vagy vízzel feltöltve? Ilyenkor meg lehet az a rossz, hogy a víz is oldhat ki belőle hasznos ízeket.
Másik kérdés, hogy mi van akkor, ha mondjuk a 25 literes hordót csak 18 liter pálinkával töltöm fel? Nagyobb lesz a párolgási veszteség, vagy tovább kell benne hagyni? Illetve egyáltalán meddig kell tölteni egy hordót? Maradjon levegő a tetején, vagy csurig mehet, hogy a dugót csak épp bele bírjam tenni?
A hitetlenkedők kedvéért(holtszezonban) újra mértem, hogy mire elég nekem egy ilyen palack. Befejeztem egy finomítást kb. 1.5 óra, utána 4.5 cefrézés(azaz 4,5x85l cefre) lefőzése(természetesen a párlat jegyek igénylése már megtörtént). Azt, hogy mit főztem arra tippeket várok a nagyérdemű publikumtól.....
Azt hittem, hogy ha leírom, hogy adhat el akkor névtelenül nem fogsz a bugyelarisba szarni és le mered írni, hogy ismersz valakit aki ismert valakit...