Keresés

Részletes keresés

szervezkedő Creative Commons License 2022.05.16 0 0 182696

Sajnos ebben az esetben szó sincs hatásvadászatról. A robbanást követő kb harmadik percben beszéltem a kettő sérült egyikével, de  mivel ez egy nyílt fórum, ezért csak a tanulságot kívántam megosztani.

 

Természetesen egy ilyen készülék nem tud felrobbanni, ezt sokan elmondják, bebizonyítják, tehát ezt tényként kezeli mindenki. Csak az a fránya készülék nem tud róla és gondol egyet, majd pukkan egy nagyot, azután oda a ház.

:-(

Előzmény: csalántea (182693)
naivkezdo Creative Commons License 2022.05.16 0 0 182695

Nekem is rémlett valami, de ennyire nem voltam alapos.

Köszi!

Rémlett valami ciklus, bornál is mondják ezt, csak ott nekem sosem valósult meg:))

Előzmény: Yanou0322 (182694)
Yanou0322 Creative Commons License 2022.05.16 0 0 182694

Emlékeztem, hogy spapda írt erről korábban valamelyik hozzászólásában és meg is találtam. 178623 számú az, keress vissza. Kérdésedre az ő válasza röviden: ha benne hagyod tovább, akkor a fás íz helyett egy idő után újra a gyümölcs kerülhet előtérbe. 

Előzmény: naivkezdo (182692)
csalántea Creative Commons License 2022.05.15 0 1 182693

Ebből nem derül ki, hogy a desztilláló berendezés vagy a gázpalack robban fel ...

A média tudósítása mindig pontatlan, csak a hatásvadász megfogalmazást keresik.

Egészen más oka lehet a gázrobbanásnak, mint a készülék túlnyomásos felrobbanásának ...

Előzmény: szervezkedő (182688)
naivkezdo Creative Commons License 2022.05.15 0 0 182692

Tőled és azoktól kérdezem, akiknek van tapasztalata.

Akácban egy hónapja van irsai, még 1 hete volt illata, mostmár elment, tehát kb ez a rész pipa vagy folyamatban:

Illékonyabb alkoholok elpárolgása, oxidáció, sziruposság

 

Viszont most bejött fás íz, ilyenkor pánikszerűen kapjam ki és pihentessem üvegben vagy ez egy ciklus és változik, maradjon tovább. 

Ez első töltet, szerintem ennek van jelentősége.

Előzmény: barbárállat (182685)
vandox4 Creative Commons License 2022.05.14 0 0 182691

Nem a robbanástól sztem, ablak, redőny ép, radiátor a kidőlt fal előtt szintén. Égés során leszakadó plafon esetleg kilökte a gyengén épített falat.

Előzmény: naivkezdo (182689)
szervezkedő Creative Commons License 2022.05.14 0 0 182690

Nem tudom majd mi frissül a hírekben illetve hol írnak majd még róla. Mi jelenik meg publikusan a médiában. 

A képek egy dolog, azon túl eléggé kacifántos az esemény. Azt gondolom így utólag senki sem tud már segíteni. 

 

A tanulság hogy felügyelet nélkül ne hagyjuk a készüléket.

Szerintem.

 

Előzmény: naivkezdo (182689)
naivkezdo Creative Commons License 2022.05.14 0 0 182689

Hogy tudott az állítólag főfal így kidőlni?

Előzmény: szervezkedő (182688)
szervezkedő Creative Commons License 2022.05.14 0 0 182688

https://halasinfo.hu/felrobbant-es-kigyulladt-egy-kiskorosi-haz/

 

A tapsztalat: nem szabad magára hagyni a főzőt.

:-(

naivkezdo Creative Commons License 2022.05.14 0 0 182687

Szerb hordók:

Jelena kicseréli a cseresznyét, de egyúttal a kőrist is kifogom, aminél szétpattant a szegecs.

Csak a visszaküldés macera. 

Kirándul esetleg valaki Szerbia felé?:))

naivkezdo Creative Commons License 2022.05.13 0 1 182686

Azért azt vegyük figyelembe, hogy első töltetből nem okvetlen cél a hosszú érlelés.

 

Én ezeket a hordókat nem okvetlen forráznám. 

Előzmény: barbárállat (182685)
barbárállat Creative Commons License 2022.05.13 0 2 182685

Igen, ez medium pörkölés.

 

Kóstold meg a leengedett vizet. Ha fás, csersavas ízű, lehet, hogy elbír még egy forrázást is.

Úgy szoktam, hogy a hordót, forrásban lévő vízzel feltöltöm, beleütöm a dugókat (a csapot nem, az a forrázástól megrepedhet). Ahogy hűl vissza, vákuum keletkezik, és így jobban kiszedi, kihúzza a fából a csersavat. A forrázás egyébként a csöpögős hordón is elég jól segít, összébb húzza a dongákat.

 

2-3 hetet nem neveznék érlelésnek. Ilyen rövid idő alatt nem mennek végbe azok a folyamatok, amitől érettnek/érleltnek hívhatunk egy italt. Illékonyabb alkoholok elpárolgása, oxidáció, sziruposság, lekerekedés, stb. Néhány hét alatt, csak a hordóíz lesz jelen a párlatban, de attól még teljesen éretlen lesz. Persze mondhatjuk, hogy ez célfüggő is, mert ízesítésnek az is elég. De gondolom, nem csak az a célod vele, mert akkor hordó sem kéne, beledobhatnál a pálinkába egy pörkölt fahasábot is.

Az érlelés hossza nagyon nem mindegy, hasonlíts össze egy féléves "éppenhogy" brandyt egy XO-val. Ég és föld a minőségbeli különbség. A lehető leghosszabb érlelésre kellene törekedni, anélkül, hogy a pálinka elvesztené a fajtajellegét. Ehhez persze gyakorta ellenőrizni kell, nehogy túlmenjen. Ha néhány hétnél többet mégsem bír, akkor az a hordó még nincs kész, további forrázás kell neki.

 

Ha a pálinka "készen van" és ki kell venni a hordóból, két dolgot tehetsz: lekénezed, és hagyod kiszáradni, vagy töltesz bele egy újabb adagot.

 

A víz többnyire nem hasznos ízeket old ki. Nem aggódnék emiatt, a víz közelében sincs az alkohol oldóképességének.

 

Hogy a hordó meddig van töltve, inkább bornál van jelentősége, nem muszáj csurig tölteni, de az igaz, hogy nagyobb légréteg estén, valamelyest nagyobb a párolgás, viszont az érés is gyorsabb.

A párolgási veszteséget illetően leginkább a fafelület/ folyadék arány (hordóméret) és a hőmérséklet számít. A pincehideghez képest, szobahőmérsékleten többszörös mennyiség párolog el.

 

Előzmény: Yanou0322 (182684)
Yanou0322 Creative Commons License 2022.05.12 0 0 182684

Picit megkésve, de talán most lesz időm egy picit hosszabb hozzászólást írni.

Szóval itt a belseje a 25l-es kőris hordónak...

Az általad belinkelt színskálán simán megfelelhet a medium szintnek.

Szűk egy hete áztatom hideg vízzel feltöltve, 2 naponta cserélem a vizet benne és igazából az első feltöltés után sem volt alatta víz.

A tetején, alján a fedelek illesztésénél látszik, hogy hol nedvesedett meg valamennyire, illetve látszik még a csap illesztésénél, de folyni nem folyik sehol. A gyártói ajánlás nem ír forró trisós vizzel való öblítést, így azt annyira nem erőltetném, a sima forró vizes öblítésről sem esik szó náluk. Ennek ellenére öblítsem ki forró vízzel párszor, vagy hagyjam a p-be és mehet bele a pálinka? Gondolom a forró vizes öblítéssel nem ártok.

Az első töltés sejtésem szerint 2-3 hétnél tovább nem kell, hogy benne legyen. Amit még nem tudok, hogy mi van akkor, ha a pálinka érlelés után kikerül a hordóból? A hordót üresen rakjam el mondjuk az ez év végéig a következő töltésig, mielőtt újra ugye be kell dagasztani, vagy vízzel feltöltve? Ilyenkor meg lehet az a rossz, hogy a víz is oldhat ki belőle hasznos ízeket.

Másik kérdés, hogy mi van akkor, ha mondjuk a 25 literes hordót csak 18 liter pálinkával töltöm fel? Nagyobb lesz a párolgási veszteség, vagy tovább kell benne hagyni? Illetve egyáltalán meddig kell tölteni egy hordót? Maradjon levegő a tetején, vagy csurig mehet, hogy a dugót csak épp bele bírjam tenni?

Tudom, sok a kérdés, de először csinálom...

Előzmény: barbárállat (182623)
naivkezdo Creative Commons License 2022.05.09 0 0 182683

Világos. 

Remélem szerencsésebb leszel, mint én. 

A cseresznye lett a legrosszabb, túl sok helyen ereszt/párologtat:)

Még a boróka is jobb, pedig az is cudar volt, de azon sikerült valamennyit javítani, már szeder van benne, cseszett jó szerintem már 3 nap után is.

Előzmény: Poliziotto (182682)
Poliziotto Creative Commons License 2022.05.09 0 0 182682

Abban maradtunk, hogy amikor majd használni akarom, akkor dagasszam. Még kevés az alapanyagom. De itt volt az alkalom a hordó beszerzésre. 

Előzmény: naivkezdo (182678)
szü(r)cs Creative Commons License 2022.05.09 -2 0 182681

Gyümölcscefrét..... 

Előzmény: naivkezdo (182674)
szü(r)cs Creative Commons License 2022.05.09 -5 0 182680

Értsd jól, de azért nehezebbek kedvéért leírom a pontos megfogalmazást:"magánfőzött párlat származás igazolás".

Előzmény: öreg_néne_b (182679)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.05.09 0 3 182679

A hitetlenkedők  kedvéért ... természetesen a párlat jegyek igénylése már megtörtént

 

A hitetlenkedők tudják, hogy már tavaly sem volt párlatjegy.

Előzmény: szü(r)cs (182673)
naivkezdo Creative Commons License 2022.05.09 0 0 182678

Nem is dagasztottad be?

Előzmény: Poliziotto (182677)
Poliziotto Creative Commons License 2022.05.09 0 0 182677

Én vettem cseresznyét, de még nem használtam. Írj egy összeget 1/3 át utalom Spanda - nak. 

Előzmény: naivkezdo (182675)
gaboor75 Creative Commons License 2022.05.09 -2 2 182676

Párlat jegyek igénylése? Lemaradtam valamiről? Amióta adómentes nem kell párlatjegy, csak bejelentési kötelezettséged van!

Előzmény: szü(r)cs (182673)
naivkezdo Creative Commons License 2022.05.09 0 0 182675

Ez elsikkadt. 

Mi legyen többiek?

Szintén nektek kérdés/kérés, vett valaki cseresznyét rajtam kívül?

Előzmény: naivkezdo (182634)
naivkezdo Creative Commons License 2022.05.09 0 0 182674

Na mit?:)

Előzmény: szü(r)cs (182673)
szü(r)cs Creative Commons License 2022.05.07 -6 0 182673

A hitetlenkedők  kedvéért(holtszezonban) újra mértem, hogy mire elég nekem egy ilyen palack. Befejeztem egy finomítást kb. 1.5 óra, utána 4.5 cefrézés(azaz 4,5x85l cefre) lefőzése(természetesen a párlat jegyek igénylése már megtörtént). Azt, hogy mit főztem arra tippeket várok a nagyérdemű publikumtól..... 

1zsakkrumpli Creative Commons License 2022.05.04 -4 0 182672

Amennyiben kiváló, akkor csak élvezeti értéke van, ha rossz akkor még az sincs.

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (182662)
naivkezdo Creative Commons License 2022.05.04 0 0 182671

5-6 reálisabb.

Sosem vettem 1000ert cseresznyét, barokkos túlzás.

A gáz tud 7ezer lenni, de tud 5300 körül is, a hatósági áras mol. 

Tavaly bármelyik ennyi volt.

Mindegy is.

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (182670)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2022.05.04 0 0 182670

Azt hiszem 50-es de igazából nem tudom.

A szomszédom, szerint, aki nem ad el pálinkát csak halotta valakitől aki ismert valakit...ha finom akkor 10000 Ft is akár.

Azt mondta, hogy 1000 Ft a cseresznye, 7000 egy palack gáz...

Én ezt sokkalom, nyilván ha valaki (aki ismer valakit) házi paleszt vesz a kollégájától, akkor nem 10 k-t akar adni érte.

Én azt mondanám neki, hogy adja úgy 5-6 ért az aki ismer valakit aki hallott valakiről, aki látott valakit.

Na befejezem mert szetrohogok magam meg elfáradt a kezem, az alcatraz legyen mindanyiotokkal!

Szentjeim!

Meg, jó hogy nem marischkaban utaztok.

Előzmény: naivkezdo (182668)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2022.05.04 0 0 182669

Csak meg akartalak nyugtatni.

Tudom mit jelent a szó, absztrahal?

Azt hittem, hogy ha leírom, hogy adhat el akkor névtelenül nem fogsz a bugyelarisba szarni és le mered írni, hogy ismersz valakit aki ismert valakit...

 

Előzmény: öreg_néne_b (182665)
naivkezdo Creative Commons License 2022.05.04 0 0 182668

Van jobb válaszom, amennyit adnak érte. 

De amúgy, milyen szeszfok?:))

Mert ugye az ízét, illatát nem tudjuk. 

Tehát valahol az ingyen se kell és 5ezer között, szerintem.

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (182662)
szervezkedő Creative Commons License 2022.05.04 0 2 182667

Hiába csak majus eleje van!

Szerintem ez a 2022es év Top kommentje!!!!!

 

"Egy évet felfüggesztve!"

 

Magas labda volt! Hatalmas ahogy lecsaptad!!!

 

:-))))))

Előzmény: öreg_néne_b (182663)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!