Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Azért Porkoláb javára annyi írható, hogy hozhatott valami más szemléletmódot nyugatról amit a begyöpösödött ex VSZ hadvezetés nem tudott felfogni az elmúlt 30 év során...
Szabó lefokozott tábornok rektor egy szánalmas szarkupacként fejezte be a pályafutását. Megcsinálta azt a pénzügyi disznóságot, és amikor kimentek érte az ügyészek az egyetemre, akkor ellent akart állni a letartóztatásnak, ahelyett hogy ember módjára türte volna a letartóztatását. Sajnos azóta sem hallottam, hogy önkezével véget vetett volna az életének, pedig példát vehetne a volt szlovák rendőrfőkapitányról, akit meggyanúsítottak, ezért a héten ő felkötötte magát.
Egy kollégám a fehérvári tüzér törzsben szolgált. Együtt szidtuk az ÁRPÁD automatizált tűzvezető rendszer burjánzását és burjánoztatóit. Felvitte Isten a dolgát, a HM RAKTÜF-ségbe avanzsált. Ő lett az ÁRPÁD menedzsere. Meghívtak mert én voltam képes ellenőrző adatokat szolgáltatni. Elvégeztük az ellenőrzéseket, elmondtam hogy a gép adatai egyeznek az enyéimmel, de én azért a jövő kompjúterét nem mikrohullámú sütő méretben képzelem. Géza egyből leállított, ez nem volt kérdés, amit Kovács et. mondott, az ne kerüljön jegyzőkönyvbe!
Porkoláb engem dr. Prof. MTA Dr. Szabó Jánosra emlékeztet, akit rektor korában bilincsbe vertek. Lőrincz Kálmán egyszer végig hallgatott egy Szervezeti kultúra konferenciát a ZMNE-n. Szabó János, Krizbai, Sipos, stb. Hallgatta Kálmán, hallgatta, ameddig hallgathatta, majd megkérdezte, hogy uraim akkor szeretném tudni, hogy neves előadóink milyen csapattapasztalattal rendelkeznek. Hárman összesen egy híradó szakaszparancsnokit tudtak összekapirgálni, a többi tömény polmunka volt. Lőrincz Kálmán ekkor rendelte el, hogy a ZMNE tanarainak évente 2 hét, egy hónap gyakorló csapatszolgálatot kell töltenie dandárnál, vagy magasabb törzsben. Szabó János olyan magasröptű volt, hogy akadályozta a megértést, másrészt amit előadott annak semmi köze nem volt a napi valósághoz. Porkoláb túllépett Szabón, ő ezotérikus is, nem kicsit, nagyon.
Én mindent tudok a "flow"-ról. Évente járok prosztata vizsgálatra, vérvétel PSA-ra, ultrahang, flow. A flow azt jelenti, hogy vízórába kell pisilni, ami ki is nyomtatja az áramlás lefolyását. Én egy Unicumtól és egy Dreher Bak Barnától kerülök flow állapotba, az asszisztencia általában el van bűvölve a hugyozási görbémtől, a sok hugyozásra képtelen pasi után.
Szerintem túl sokat ült ő az iskolapadban. Különben volt ő már 2016-18 között ideiglenes dandártábornok is, amikor Washingtonban szolgált. Énbennem kérdések szoktak felmerülni, amikor egy tiszt a 30 éves pályafutásából 20 évet iskolapadban tölt, nem pedig paranncsnokként csapatszolgálatban.
Amíg tudod... Elment a kedvem az írástól, öregszem. Régebben eszembe jutott valami, felhívtam a rovatvezetőt egykor, hogy küldeném, 15 órára ott volt 4-5 gépelt oldal. Most nyár óta kotlok egy Zrínyi 2026 cikken. A fejemben van 5-6 cikkre való terjedelem, de nincs motivációm leülni és megírni azt az egy cikket.
Le kellene írnod a tapasztalataidat amíg le tudod. (Persze dokumentumok "hozzárendelésével", mert azember emlékezete a dátumokkal kapcsolatosan nem igazán tűpontos.) Elvégre írni tudsz.
Húsz év múlva a történészek egymást ölnék a forrásért. :-)
Szóval akkot Gencsy mégsem a CZ pisztolyokkal van a gond, hanem a kezelők gyakorlatlansága, fizikai felkészületlensége, esetleg félelme a fegyvertől amik okozói lehetnek a kezdeti bénázásoknak. Te magad írod, hogy a kellő gyakorlat megszerzése után semmi gondjuk a CZ pisztoly kezelésével. Csodálkoztam volna, ha ennek a fegyvercsaládnak a nagyjából 40 évnyi profik általi használata után derül ki, hogy nem megfelelő a csőretölthetősége. Az általad is nagyon jól ismert Salamon Tímea CZ pisztollyal, és női versenyzőként tönkreverte a fél világot, de soha nem hallottam, hogy panasza lett volna a fegyverére.
Mielőtt még újra kibukna belőled valami tuskó megjegyzés személyemet illetően, egy kis háttérinformáció rólam. Te még erősen az általános iskola padjait koptattad, amikor én már hivatásos katonaként fegyverkezelést, löelméletet, technikai ismereteket oktattam, illetve lőgyakorlatokat vezettem mindenféle katonának, illetve szabadidőmben sportlövő civileknek. Én még élénken emlékszem például arra, amikor a frissen végzett tiszteknek személyesen kellett átvenni avatás után az akkor rendszeresített P9RC pisztolyt, és levinni az első szolgálati helyükre.
Azt csak javaslom neked, hogy ha már újra katonai egyenruhát húztál, akkor egy nyílt fórumon jól gondold át kinek mit írsz, mert soha nem tudhatod hogy kinek szólsz be.
A saját szememmel láttam/látom szeptember óta, hogy azok a hallgatók (is), akik gond nélkül tudták csőre tölteni a P9RC-t, szenvednek a P-07/09-cel (nyilván miután ezen a mozzanaton valahogy túljutottak, gyakran jobb eredményeket érnek el az új fegyverekkel, de ettől még a jelenség valós).
Mi ott Póka Ferivel egy katedrálist építettünk, Az volt a lényege, ha kapunk NATO kompatibilis lövegeket, jön egy kiképző team, mi egy hónap múlva készen állunk rendszerbeállító lövészetre. Sőt! 98-as lövészetünket látva német vendégeink felajánlottak egy M109G tüzér osztályt szőr-bőr, a felújított lövegtől a lőszerig mindent. Akkor kapott a HM 522 vegyes gépkocsit, a tárgyaló Kárász vőrgy nem is tudott a felajánlott tüzér osztályról pedig a felajánlásra Wachsler Tamás is rábólintott.https://www.youtube.com/watch?v=gafa5wa-8-8&feature=share&fbclid=IwAR3bRLMrLpm_1b0yzsMq98T5w84CJMAE9jpME88pqRO4gdMe9LsBylJO_ZM
Egy kis fődrengés: 1985 augusztus 15 Várpalota 06,29. Szaggatom szakállamat, mögöttem a mosógép centrifugál... vagy mégsem... akurvaéletbe! itt a panel elemek csattognak a panel negyedik emeletén. Nejem a két deddel lerohan, én befejezem a borotválkozást, nehogy má' egy fődrengés kizökkentsen! Elbasztam, az összes szomszédasszony ott volt lent egy szál bébidollban. A laktanyában leszerelés, kárfelmérés (semmi kár) 10-től tartalékos avatás, díszebéd. Radics Tibi törm. jelenti, hogy eddig nem akarta a magas parancsnokságot zavarni, de mialatt mi ott a kastélyban, azalatt ő a berhidai állami gondozott csecsemőotthont átköltöztette a bánya tulajdonában lévő Petőfi szállóra.Veszprémben közben megyei tanács ülés volt, velünk együtt végeztek, kiadtak egy közleményt, hogy a berhidai földrengés nem igényel megyei, vagy állami szintű beavatkozást. Főnököm az avatás után évi rendesre vonult. -Tibi! hamárhomár én is lenéznék Berhidára. Ledőlt kémények, utcán álldogáló lakosok. A faluban egy pedagógus tanácstitkárnő intézi az ügyeket. Vissza várpalotára, teflon Fehérvár ÜTI: sok sok sátor kell, mert a lakosok nem mernek visszamenni a házukba. Az ÜTI veszi a lapot, intézkedik, estére több mint 100 sátor megjön valami M raktárból. Teflon Hajmáskérre:-Alexandrov! Sátrakra lenne szükség Berhidára! Napnyugtakor a tüzér kiképző központ katonái és az orosz katonák szinte minden berhidai udvarra építenek egy sátrat. Reggel leváltják az addigi fehérvári ÜTI-t. Túllépte hatáskörét, azt a várpalotai hiperaktívat is majd tökön rúgjuk. Mellékszál: Peremarton. Ha már Berhidán vagyok, meglátogatom vegyészmérnök sógoromat a peremartoni gyártelepen. Nagy kár nincs, az üzem technológiája nem sérült, a lakásban a konyhabútor felső elemei a fallal együtt átmentek a fürdőszobába, jelenleg a kádban dekkolnak, de semmi gond, van saját katasztrófavédelmünk, 100+ főnek csináltunk éjszakára szállást, van saját elhelyezési brigádunk, egy hét alatt visszarakják a kidől válaszfalakat. A tanácstitkárnő segélyeket oszt.A harmadik napon Radics Tibi, későbbi Kincses-tábor parancsnok, elküldi a hölgyet végre aludni, mert közben megjött a tanácselnök DDR-i nyaralásából, ő elfáradt, neki aludnia kell. Saját elhelyezésünk építi vissza a ledőlt kéményeket, javítják a cseréptetőt, de a bánya is besegít. Közben én aug 31-én Pécsre költözöm, berendezkedünk az új lakásba, első a TV beüzemelése. Tudósítás Berhidáról: reagált a polgári védelem, 10 autónyi menetoszlop, köztük óriásdaru megérkezett a tetthelyre, hogy megmentse a berhidaiakat.
Ez a Tálas mindig tudott okosságokat mondani, és mindig kapott egy kényelmes irodát, bárki is volt a kormányrúdnál az elmúlt 30 évben. Közben mi, akik a csapatoknál szolgáltunk, próbáltunk a sz.kupacból működőképes szervezetet fenntartani.
Ahaderöre vonatkozolag kb. ez a lenyeg a cikkben ...
Magyar haderő
Az igazgató az Arénában beszélt a magyar haderőfejlesztésről is. Kiemelte: az értékelésnél három dolgot érdemes figyelembe venni.
Az első az, hogy mi fenyeget, veszélyeztet egy országot, mire kell készülnie.
A második, hogy ez az első igazán nagy és komoly, végiggondolt haderőreform a Magyar Honvédség életében a rendszerváltás óta.
„Harminc évig nem fejlesztettünk lényegesen haderőt.
Megpróbáltuk szinten tartani. Egy terület volt, a Gripenek beszerzése, illetve a ’90-es években még az orosz államadósság fejében kaptunk talán harckocsikat. De alapvetően egy olyan haderőt kell modernizálni, amiben azoknak az eszközöknek lejárt a szavatossága, amit használ a Magyar Honvédség. A cserének úgy kell lezajlania alapvetően, hogy kellően modern legyen, kellően jövőre irányuló legyen, azokat a képességeket kell fejleszteni, aminek a használatát fontosnak tartjuk.”
A harmadik rész az, hogy az ország a NATO-nak a tagja. Minden egyes NATO-tag a saját haderejével védi a NATO-t. „Amikor mi fejlesztjük a saját haderőnket, akkor alapvetően a NATO haderejét vagy inkább a NATO képességeit is fejlesztjük” – emlékeztetett.
Harminc évig nem fejlesztettünk lényegesen haderőt.
Ez a kijelentes pedig kb. azt jelenti, hogy a mostani tisztikar a palyafutasa alatt NEM VETT RESZT semmilyen haderö fejlesztesben (a feladat a tuleles volt/lehetett) ... az ebböl következö "tapasztalat" igy eleg hianyos lehet csak ...
Ezt eddig is tudtuk. Minek ehhez egy kutatóintézet? Már annyian kutatják a témát, hogy a kutakodás viszi el a legtöbb pénzt. Persze megoldást egyik sem kínál fel, csak "helyzetet elemez". Azt viszont egy újságíró egymaga is meg tudja tenni, ha beleveti magát a KSH adatokba.
Ha "szarsz" a fórumon írók véleményére, akkor miért vagy itt-te aki a Közszolgálati Egyetem lőtérsöprögetője vagy, és amatőr sportlövőként próbálsz valaki lenni? Jut eszembe annak mi az oka, hogy más fórumon lényegében abban merül ki a tevékenységed, hogy fegyvert markolászó, hiányos öltözetű fiatal nők fényképét teszed közzé?
Valószínúleg többeket érdekel, hogy személy szerint kikre gondolsz, amikor vén gyökerekről beszélsz-mint döntéshozókról. Megneveznél közülük párat? Ismerve az önjelült magyar "szakértők" kakasos-nemkakasos eszmefuttatásait, ami mögött semmiféle szakmai képzettség, illetve nincs valós helyzetben szerzett tapasztalat, letudnád írni mi kifogásod van a kakasos elsütőszerkezetű pisztolyokkal kapcsolatosan?
Megjegyzem, hogy a cseh fegyvertervező mérnökök akik a világ legjobbjai közé tartoznak, és a fegyvereikért sorban állnak a megrendelők, a mai napig fenntartják a kakasos elsütőszerkezeteket az ütőtestesek mellett is.