mivel a kedves "kolléga" sikeresen visszaküldte a foglalásom, így nem tudtam megvenni az 50-300ast. így maradt egy 50-200 wr vagy sigma 70-300 apo, de még nem értek ide. Van valakinek tapasztalata? nézegettem teszteket, de mindenhol mást mondanak... külön külön mindenhol mindenki meg van elégedve az obikkal, de van ahol a pentax győz van ahol a sigma van ahol a tamron... nekem volt tamron anno, meg voltam vele elégedve, de most sokan dícsérték a sigmát is... AZ új kérdésem pentax 50-200 wr (50ezer Ft) vagy sigma 70-300 dg apo "macro" (60e) vagy egyik sem?
köszönöm a válaszokat, valószínüleg akkor pentax 55-300 meg sigma 30/1,4 lesz ha megy a hsm, ha nem akkor 28/1,8 egyenlőre... de ki tudja mit hoz a holnap....
Azért a jó, pontos manuál fókuszhoz elengedhetetlen egy törőékes mattüveg, ami nem olcsó, ha minőséget szeretne az ember...Annak a költségét kvázi levonhatod az 55-300 árából, máris nem olyan nagy a különbség...És ne feledd, az 55-300 55-ről indul, míg a filmes obik általában 70, 80, 100 ról...nagyon nem mindegy....
E két nagy zoom-ból a Pentaxot érdemes megvenni, a másikat nem. Olvasd el a tesztjeiket is, érdemes. A Pentax jobban megéri az árát és az sem baj, ha nem HSM, nem Asp. vagy mi, a toldalék az obi feliratozásán. Esetleg valamilyen régebbi, de jó állapotú filmes zoom is jó választás lenne, pláne ha szereted a manuális fókuszálást, mert így biztosan élesre tudod állítani a keresőben a képet. Nekem az a bajom az újabb AF-es obikkal, hogy keskeny az élesség-állító gyűrűjük és igen rövid úton mozog az élesség-állíthatósága, ezért kicsit macerás így a munka velük. Jobban szeretem a régebbi filmes obikat, azokon van hely hol megfogni és tekerni az egyes állító-gyűrűket, - igaz, lassabb velük dolgozni, de pontosabb is.
Csak kérdés volt részemről... esetleg nem működik jobban mint a szenzor mozgatásos a vázban? Kicsivel fizetnék többet érte ha jobban működik, vagy ha szebb a rajzolata....
Hogy mindenkinek válaszoljak, csak k20d szeretném használni, elvileg létezik, mert kedden érkezik az edigitalba, csak annyi nem tiszta nekem, hogy a hsm működik e a vázzal, azért pont sigma mert eddig sosem tudtak időben beszerezni pentax obikat, sőt van olyan amire egy hetes rendelés után sem igazoltak vissza semmit sem pl pentax 40/2,8
Egy újabb kérdésem lenne: Sigma 70-300/4-5.6 DG OS vagy Pentax SMC DA 55-300mm f/4-5.8 ED ??
Van esetleg valakinek ezek közül valamelyik...stb???
Van még Sigma F1.4 EX DG HSM obi is. Nagy fényerő, fullframe, új obi, de nem drágább, mint a 30mm EX DC... Utóbbival szemezgetek én is régóta, de a tesztek alapján a képszéleken nagyon gáz. 40-es Limited mellé (pláne helyette) nem biztos, hogy megéri... Inkább majd ha kijön a 85mm F1.4, majd abba bevásárlok...
Tudnátok segíteni abban, hogy a ezek közül melyiket válasszam? - Sigma Pentax 50/2.8 EX AF macro - Sigma Pentax 28/1.8 EX DG ASP - Sigma Pentax 30/1.4 EX DC HSM