Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Ja, ez szerintem inkább a déli rész volt. A piacos híreket megerősítem, de csak hallomásból, miszerint nagyon sok vargányát árulnak. Ezt figyelembe véve a 7500-as kilónkénti ár talán még sok is. Lehet, nap végén már feleannyi.
Ezt irigylem. Sajnos nálunk vízügyileg hasonló a helyzet, de ahol nyáron a víz megcsappant, ott hiába ázott most meg, semmi nincs. Gyakorlatilag a helyek 90%-ára ez a negatív fejlemény a jellemző. És ahol nő, ott is csak mutatóban. Látszik azért hogy a Dunántúl nyáron jobban kapott csapadékot.
Úgy értettem a tartósításos felhasználásra mint ötlet. Tehát hónapokon át eltartható szósz és szárított őzláb. A fasírtot csak azért említettem meg külön, mert a szárított őzlábra én magam nem találtam igazán jó receptet felhasználni. A fasírtot kivéve. Valahogy abban jó. Aztán persze ott van a por is, de engem az a megoldás valahogy nem fogott meg.
Északi lejtő 4-500m vegyes bükk, tölgy, nyír, luc és erdei fenyők felváltva vagy keverve. Rengeteg gomba volt, vargánya éppen robbanóban. Volt még sok sárga gyűrűstinóru, galócák, őzlábak, láttam már rizikét is. Pipált az erdő.
PEdig a linkelt recepttel kiválóan működik, én már csináltam is belőle hihetetlenül jó. Amikor kaszálni lehet az őzlábat remek opció a felhasználására, ha egyéb formában már az ember fülén jön ki. Vagy ami még nekem tetszett, a szárított őzlábból készült gombafasírt.
Van ilyen jellegű tapasztalatod? Bő olajos sütésnél kezelhető, pl. kissé alacsonyabb hőmérséklettel? Kis időbe beletelt, mire rájöttem, hogy a héj nélküli morzsát azért szeretem jobban, mert könnyebb homogén aranybarnára sütni. Épp grissini-t akarok készíteni, különféle belekevert szárított gomba őrleménnyel / forgáccsal, csak tartok tőle, hogy piruláskor megégnek a felszínen lévő szemcsék.
nem, mert ha elazik a sult gombad, akkor is hullampapir lesz belole. en a helyedben paniroznam oket, majd talcan lefagyasztanam. ezutan lehet zacskozni, be a fayoba. felhasznalaskor kiveszel annyit, amennyi kell, es meg fagyottan teszed a zsiradekba kisulni. semmi felolvasztas.
Sikerült elkapni egy óriás bocskorost. Régebben rendszeresen láttam városi környezetben, pusztuló nyárfákon, sajnos ahogy fogy az élőhelye, egyre ritkábban találom
Szépen elkapta a fonalat az a régió. Jó hosszú szezon lehet főleg ha kap mostan esőt, a hőmérséklet már optimale. Ezek a 700+ ok ha nekilátnak, abból csak jóság sülhet ki
ha kezben lenne, akkor egyertelmu. igy csak kb 99% nagy doggomba. ha erzel szagokat, akkor ez esetben a jellegzetes liszszagot kell erezni, mig a szurke tolcser eseten eros parfumillatot. foleg, hogy ez friss gomba.
Lehet hogy csak a fotó teszi, de a valóságban halvány vajszínűek voltak a lemezei. A begöngyölt szél kemény volt és merev. Egyeltalán nem aszott. Már nincs meg, így nem tudok keresztmettszet fotót csinálni, de vastag volt a kalaphúsa és fehér. Érzek illatokat, nem volt jellegzetes illata.