Keresés

Részletes keresés

morel_whisperer Creative Commons License 2025.09.27 0 0 160904

Ja, ez szerintem inkább a déli rész volt. A piacos híreket megerősítem, de csak hallomásból, miszerint nagyon sok vargányát árulnak. Ezt figyelembe véve a 7500-as kilónkénti ár talán még sok is. Lehet, nap végén már feleannyi.

Előzmény: stark_100 (160901)
stark_100 Creative Commons License 2025.09.27 0 0 160903

Lehet nem jól tudom, de te valahol a Bükkben gombászol, nem? csak mert azt írják képekkel alátámasztva, hogy a Bükk ontja a vargányát.

Előzmény: Bencuc (160899)
Bencuc Creative Commons License 2025.09.27 0 0 160902
stark_100 Creative Commons License 2025.09.27 0 0 160901

Megye északi része most biztos nem szüttyög. És a piacon is megjelent a vargánya, elég sok. 7500 /kg. Az Őrségből is látok minden nap találatot.

Előzmény: morel_whisperer (160900)
morel_whisperer Creative Commons License 2025.09.27 0 0 160900

Veszprém környéke lecsengőben van vargánya fronton. Ismerősék ismét elmentek, összesen 15 db-ot találtak.

Vas megyéből is inkább csak szüttyögésről hallok: némi róka, galambica, őzláb, új káposzták (sok), klf. tuskógombák, világító tölcsérek.

Vértesben pöfetegek.

Előzmény: morel_whisperer (160863)
Bencuc Creative Commons License 2025.09.27 0 0 160899

Ezt irigylem. Sajnos nálunk vízügyileg hasonló a helyzet, de ahol nyáron a víz megcsappant, ott hiába ázott most meg, semmi nincs. Gyakorlatilag a helyek 90%-ára ez a negatív fejlemény a jellemző. És ahol nő, ott is csak mutatóban. Látszik azért hogy a Dunántúl nyáron jobban kapott csapadékot. 

Előzmény: stark_100 (160897)
Bencuc Creative Commons License 2025.09.27 0 0 160898

Úgy értettem a tartósításos felhasználásra mint ötlet. Tehát hónapokon át eltartható szósz és szárított őzláb. A fasírtot csak azért említettem meg külön, mert a szárított őzlábra én magam nem találtam igazán jó receptet felhasználni. A fasírtot kivéve. Valahogy abban jó. Aztán persze ott van a por is, de engem az a megoldás valahogy nem fogott meg. 

Előzmény: homerx (160896)
stark_100 Creative Commons License 2025.09.27 0 1 160897

Északi lejtő 4-500m vegyes bükk, tölgy, nyír, luc és erdei fenyők felváltva vagy keverve. Rengeteg gomba volt, vargánya éppen robbanóban. Volt még sok sárga gyűrűstinóru, galócák, őzlábak, láttam már rizikét is. Pipált az erdő.

 

homerx Creative Commons License 2025.09.27 0 0 160896

a fasirthoz felesleges szaritani. frissen daralod vagy apritod geppel

Előzmény: Bencuc (160895)
Bencuc Creative Commons License 2025.09.27 0 0 160895

PEdig a linkelt recepttel kiválóan működik, én már csináltam is belőle hihetetlenül jó. Amikor kaszálni lehet az őzlábat remek opció a felhasználására, ha egyéb formában már az ember fülén jön ki. Vagy ami még nekem tetszett, a szárított őzlábból készült gombafasírt. 

Előzmény: homerx (160889)
morel_whisperer Creative Commons License 2025.09.27 0 0 160894

"panírozó lisztbe kevernék pl. őzláb port"

 

Van ilyen jellegű tapasztalatod? Bő olajos sütésnél kezelhető, pl. kissé alacsonyabb hőmérséklettel? Kis időbe beletelt, mire rájöttem, hogy a héj nélküli morzsát azért szeretem jobban, mert könnyebb homogén aranybarnára sütni. Épp grissini-t akarok készíteni, különféle belekevert szárított gomba őrleménnyel / forgáccsal, csak tartok tőle, hogy piruláskor megégnek a felszínen lévő szemcsék.

Előzmény: nagypapi51 (160893)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.09.27 0 0 160893

Gombával nem kísérleteznék, persze szíved joga, én maradnék a rántott (marinírozott) pontynál...

Hogy gomba is legyen, a panírozó lisztbe kevernék pl. őzláb port.

Előzmény: szentimrei.agnes (160892)
szentimrei.agnes Creative Commons License 2025.09.27 0 0 160892

köszönöm mindenkinek az ötleteket!

Sejtettem, hogy az állaga miatt a kívánt verzió nem lesz nyerő, így panírozva mentek a fagyasztóba.

Viszont annyira rá vagyok kattanva az ecetes-hagymás rántottra... ma reggel géva és pisztric jött velem haza, azokból esetleg?

Csiperkével olvastam hogy lehet, 1 hét múlva ehető, hogy meddig áll el, arról nincs info.

nagypapi51 Creative Commons License 2025.09.27 0 0 160891

Már a Hírbalatonon is osztják az infókat :)

homerx Creative Commons License 2025.09.27 0 0 160890

ja, hogy ilyen szosz. szerintem sokaig nem allhat el meg a hutoben sem.

Előzmény: Bencuc (160886)
homerx Creative Commons License 2025.09.27 0 0 160889

gombaszoszt ozlabbol? kinek jutott ez az eszebe? a sutesen kivul max gombapornak jo, de arra meg hasznald a tonkjet.

Előzmény: Bencuc (160886)
homerx Creative Commons License 2025.09.27 0 2 160888

nem, mert ha elazik a sult gombad, akkor is hullampapir lesz belole. en a helyedben paniroznam oket, majd talcan lefagyasztanam. ezutan lehet zacskozni, be a fayoba. felhasznalaskor kiveszel annyit, amennyi kell, es meg fagyottan teszed a zsiradekba kisulni. semmi felolvasztas.

Előzmény: szentimrei.agnes (160883)
Bencuc Creative Commons License 2025.09.26 0 0 160887
Bencuc Creative Commons License 2025.09.26 0 0 160886

Csinálhatsz belőle gombaszószt is, ami üvegben eláll:

https://www.youtube.com/watch?v=cnRl40c5NSs

Előzmény: szentimrei.agnes (160883)
Cazador88 Creative Commons License 2025.09.26 0 0 160885

Háát, közép észak 6-9mm. Majcsak lesz valami..

 

Sikerült elkapni egy óriás bocskorost. Régebben rendszeresen láttam városi környezetben, pusztuló nyárfákon, sajnos ahogy fogy az élőhelye, egyre ritkábban találom 

 

Előzmény: stark_100 (160881)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.09.26 0 0 160884

Sztem nem, szárítsd le, remek gombaporod lesz.

Előzmény: szentimrei.agnes (160883)
szentimrei.agnes Creative Commons License 2025.09.26 0 0 160883

El lehet készíteni a rántott őzlábat is a szigetközi ecetes ponty alapján?

Kicsit sokat szedtem, és így még bő egy hétig rájárhatnék... 

Jani111111 Creative Commons License 2025.09.25 0 0 160882

Köszönöm az értékes hozzászólásokat! Valószínű a nagy döggomba volt az.

Előzmény: homerx (160878)
stark_100 Creative Commons License 2025.09.25 0 0 160881

Elég szépen kapjuk az égi áldást most. Remélem fagy nem lesz a következő pár hétben még.

Előzmény: Cazador88 (160879)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2025.09.24 0 0 160880

+1

Előzmény: homerx (160878)
Cazador88 Creative Commons License 2025.09.24 0 0 160879

Szépen elkapta a fonalat az a régió. Jó hosszú szezon lehet főleg ha kap mostan esőt, a hőmérséklet már optimale. Ezek a 700+ ok ha nekilátnak, abból csak jóság sülhet ki 

Előzmény: stark_100 (160869)
homerx Creative Commons License 2025.09.24 0 0 160878

ha kezben lenne, akkor egyertelmu. igy csak kb 99% nagy doggomba. ha erzel szagokat, akkor ez esetben a jellegzetes liszszagot kell erezni, mig a szurke tolcser eseten eros parfumillatot. foleg, hogy ez friss gomba.

Előzmény: Jani111111 (160875)
beetee Creative Commons License 2025.09.24 0 0 160877

Olyan lábonaszott Nagy döggombásan, vagy olyan lábonaszott Szürke tölcséresen? ;)

Előzmény: öreg_néne_b (160874)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.09.24 0 0 160876

...Érzek illatokat, nem volt jellegzetes illata...

Ha döggomba (lenne), annak jellegzetes lisztszaga van

Előzmény: Jani111111 (160875)
Jani111111 Creative Commons License 2025.09.24 0 0 160875

Lehet hogy csak a fotó teszi, de a valóságban halvány vajszínűek voltak a lemezei. A begöngyölt szél kemény volt és merev. Egyeltalán nem aszott. Már nincs meg, így nem tudok keresztmettszet fotót csinálni, de vastag volt a kalaphúsa és fehér. Érzek illatokat, nem volt jellegzetes illata.

Előzmény: öreg_néne_b (160874)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!