Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Az osztálytörzsfőnöki kidolgozó kocsiból szóban ment a tűzparancs az üteg elsőtiszteknek a kezdeti verziókban. Az ÜETI harsány ordítással továbbított a lövegek felé 85-94 között. A 94-es toruni látogatás után lett mániám, hogy lebzselünk a susnyásban, jön a tűzparancs, kirontunk a tisztásra, lövünk, újra eltűnünk a susnyásban. Ehhez már közvetlen ök kellett az ÜETI és a lövegparancsnokok között. Képzeld magad elé Lőrincz Miklós őrnagy osztályparancsnokot, amint zsebében az "osztálypénzzel"(megjönnek a bakák eltávról, hétfőn dugig a laktanyai kuka üres üvegekkel, azt Miklós parancsára katonái kikukázzák, majd visszaváltják az üvegeket) bandukol a pécsi vásárban és Motorola hasábrádiókra alkuszik. Ilyen, és egyéb törvénytelen eszközökkel lett az ÜETI-knek és a lövegparancsnokoknak hasáb rádiójuk. Ekkor a laptop már nem ez osztály törzsfőnöknél dolgozott, hanem az elsőtisztnél. Jöttek ki az erdőből és közben jött a tűzparancs. Nem oldalt kaptak, hanem leolvasást a TV toronyra egyrészt, e kozármislenyi rádióadóra másrészt. A lövegparancsnok így nem alapirányba állt, hanem a célra, jelentette hogy tűzkész, majd ellenőrzött a rádióadóra, jelentette, hogy ellenőrzötten tűzkész. Az ÜETI-nek nem volt más dolga, mint figyelni arra, hogy ki ne aludjon a tűz a pipájában, majd ki kellett adnia a parancsot: Nagyon sajnálom! Tűz!
Lőttünk olaszokkal, ők akkor lőttek először olasz fejlesztésű számítógéppel, érintőképernyős szerkezet volt, az önjáró lövegek felé rádión, a vontatottak felé vezetéken ment a tűzparancs. Fél óra volt, mire felállították a rendszert. Mi bekapcsoltuk a laptopot és készek voltunk. Mondták, könnyű nektek, ti kiképzetten jöttetek ide, mi meg tanulni. Végül is bejárattuk mindkét irányt: magyar tűztámogató adott cél koordinátát az olasz tűzvezető központba, erre lőtt a három olasz és a magyar üteg magyar tűzhelyesbítéssel, olasz tűztámogató adott cél koordinátát az olasz tűzvezető központba, az átadta a magyar tűzvezető központba, olasz tűzhelyesbítés, hatástűz a négy üteggel
Én ifjú koromban vegyvédelmi zászlóaljnál kollokváltam és ott is ment a norma időre a fegyver szétszerelés és összerakás csukott szemmel, plusz a 150 lőszer betárazása .
Az AK-nak forgó zárfeje van a zárkeretben. A zárkeret egyenes mozgását egy spirális belső vezérpálya alakítja át a zárfej reteszeléséhez forgó mozgássá.
A forgó- tolózár az ismétlőfegyverek zárszererkezete, mindkét mozgását a lövész " idézi elő" a kis kezével.
1998-ban voltunk az US 1 pc ho tü dd vendége. Kimmit ezds ddpk hosszan meditált azon hogy bennünket, még nem NATO tagokat, levihet-e az alagsorba. Levitt. Nézzétek, a különféle cégek által gyártott radaroktól lézertávmérőktől, meteo állomástól, stb. különböző formátumokban érkeznek az adatok. Mi itt a hadosztály tűzkoordinációs részlegnél mindent Widowsra konvertálunk és úgy kezeljük.
Amikor indult a BAGLYAS szimulátor program, Debreceni József (Artifex) engem kért meg, hogy segítsek Horváth Lacinak. Egy hónap alatt megírtam a lőelemképző, hibageneráló, hallgatókezelő matematikai apparátusát,Laci egy hónap alatt ezt digitális terepmodellre konvertálta. Magyarul ketten, két hónap alatt 100 ezres honoráriumért megoldottuk azt amiben az ÁRPÁD stáb milliókért két és fél évtizedet szenvedett. Az ÁRPÁD egy szenvedés volt 82-től talán 2006-ig, én akkor találkoztam vele utoljára. Tamás Attila annyit segített Horváth Lacinak, hogy Gyula a hibaképzést fX függvény szerint szeretné, jó lesz az sima randommal is.
Soha nem vitattam az eredményeiteket, bár a 700-ra extrapolálás elvileg helytelen (bár lehet, hogy addig működik, ellenőrizni kéne igen sok adatot (meteo, terepszög miatti lőszögjavítás). Ha megtettétek, ok.
Elhiszem, hogy a stáb aggódott a várható megszégyenülés miatt.
Persze, befolyásolhatta a hozzáállásukat a dologhoz az is, hogy az ÁRPÁD (az 1) a 2SZ1-hez készült. Az meg nálatok raktárhiány volt.
A D-20, BM-21 változat már a vergődés volt. Nem csak az ÁRPÁD-é, az egész MH-é.
Az időbeni különbség - hát, én láttam, amikor a lőtéren egy üteggel lövetted azt, ami egy osztálynak van előírva, aztán bizonyítottnak vetted, hogy szar ez.
A Zárpád sáv(elbasztam: Árpád stáb) azért nem mert Pécsre jönni, mert kiröhögtük őket. Iskolai számítógép, MK 25-ös magnó, kisképernyős Videoton konfiguráció 0 tszf és 500 tszf lőtáblából dolgozott, 300-ra interpolált, 700-ra extrapolált. Az utolsó céladat bevitele utáni pillanatban megjelent három ütegre a lőelem. Emlékszem Bernáth Bélára, amikor rácsodálkozott, hogy nálatok nincs számolási idő, ami akkor az ÁRPÁDnál 50mp is lehetett. 86-ban már Psion Organiseren ment a program. (nagy munka volt basic-ról az Organiser speciális nyelvére átdolgozni) 90-ben volt az első laptopunk, azokkal is fejlődtünk, végül is Pécs lazán elvolt ÁRPÁD nélkül a feloszlatásig 2004-ig.
Fehérváron meg egy antennát újítottam meg. Jobb lett a cucc adásban és vételben is. Na persze itt sem maradt el az ordítozás, hogy veszélyeztetem a harckészültséget, meg egyéb ilyen marhaságot kiabáltak.
Olyan kopasz voltam, hogy még nem tudtam, mit jelent a FAK, a fegyveranyag karbantartás. Széttoltam a súlyzárat a padi átverővel. Meglátta a szolgálatvezető, akkora hepajt rendezett, hogy az egész épület beleremegett. Akkor jöttem rá, hogy a karbantartás csak türülgetés.
A másik esetem a 24V-os aggregáttal volt. Azt is ripityomra szedtem szét. Azért meg a századparancsnok üvöltött.