Nekem pár napot fonnyadt, nem pár órát, csak a sok eső miatt nem tudtam rendesen szárítani. Ezt a fokozatosságot majd kipróbálom, eddig nem is gondoltam erre. Általában nem szoktam zöldel etetni, csak akkor ha a kényszer visz rá. Eddig minden évben volt legaláb 2-3 jó kaszálásunk, de idén még egy sem volt, csak a fű.
A fokozatosság alatt mit értesz? Lassan adagoljam a zöldet? A száraz mellett? A félig zöld luccernából a fiatal egyedekcsak pár szálat kaptak, nem vágtam tele a szénazsebeket. De ha rosszul értelmezem, javíts ki.
Ami a szezont illeti, mi magunknak termelünk mindent, nem vesszük a lucernát/szénát, és főleg nem báláztatunk. Idén csak az első kaszálás volt sikeres, a többi mindíg megázott. Tehénnek jó, de nyúlnak nem adok ázott anyagot, mert szárazon is rossz a minősége. Ezért kapnak szénát, mert az esőmentes, tiszta anyag. Reméljük a 3. kaszálás már jobb lesz.
Addig nekem semmi gond nem volt a nyulakkal míg be nem hoztam egy idegen kant, de az elérte a vágósúlyt és nem volt beteg. Az előző csapatnak adtam a zöldet korlátlanul, és az az előttieknek is és soha nem volt ilyen gondom. Ezzel kb 2-2,5 hónapja küzdök. Az orvos szerint kokcidiózis. Mélyalmon vannak a nyulaim és mivel lágybélsárevők, így megeszik az ürüléküket ami ugyanakkor vitaminokat is tartalmaz, de kedvez a betegség kialakulásának. Kaptam gyógyszert. Kezelem őket.
Abból tanúltam hogy csakis olyan helyről hozok nyulat ami steril. Ahonnét hoztam a bakot ott is hullanak a nyulak. Gyanítom hordozott valamit ami ezt előidézte.
Komolyan mondom idegileg kész vagyok. Egyrészt sajnálom őket másrészt ez mind veszteség. Pedig higyjétek el nagyon szépek voltak. ááááááá
Helosztok azt szeretném kérdezni tőletek hogy volt e már valakinek olyan gondja a nyuszijával hogy mind a 2 talpán egy 1.5cm en nincsen most semmi szőr hogy ez vajon mitől lehet??????
Én is voltam anno állatorvosnál ilyen panasszal, adott vmi antibiotikumot, ami semmit sem használt. Az éppen zöld takarmány mellett kapnak vizet? Nekem pont tegnap döglött meg egy süldő nyulam, mert félig zöld luccernát kapott. Amíg sovány tápanyagú kaját kaptak, extra lassan, de felnőttek, úgyhogy most visszatérek a sima rétiszénára. Igaz, nem nagyon szeretik, de ha élni akarnak egyék meg...
Nem sok zöldet kaptak, és azt is szinte szárazon. Már nem is kapnak egyáltalán. Megyek az állatorvoshoz, hátha tud valamit segíteni. Remélem lesz javulás!
Nem akarok okoskodni, nem vagyok az a profi nyúltenyésztő, de nálam akkor volt fosás, mikor rossz volt a takarmány. Gondolok itt a nyers lucernára, télen a túl sok krumplira (mivel a víz befagy, így mást nem tudok adni.)
150négyzetméter az a bizonyos zsebkendőnyi:))) Ennél azért kívánhatok nagyobbat, persze nyílván hektárnyi mérettel nem bírnék el és értem amit írtál, igazad is van benne.
Jó ha néha kijön az emberből :) És ez kőkemény igazság, úgyhogy csak így tovább a "kitörésekkel" :DD
Sajnos az Új-Zélandi vörös és Vadas Óriás Kosorrú anyám nem fialt le:( Biztos a nagy melegbe nem vemhesültek... :(
(az Új-Zélandinak ez volt a 3. lehetősége... elsőre nem nevelt, másodszorra nem ette le a magzatburkot a picikről és most harmadjára nem fialt :( ezért szegényke el fog menni az örök vadászmezőkre :'(
De még ott a Sárgavadas-kabátrajzos anyám... benne reménykedem. Holnap reggelre meglátjuk érdemes volt-e várni 31 napot :)