"Attól, hogy folyik áram, még nem lesz feszültségesés."
0V feszültség esetén nem folyik áram. Áram akkor folyik, ha két különböző feszültség potenciállal rendelkező pontot vezetővel (megfelelően kis ellenállással) összekötünk.
Ergo 0V esetén nem folyik áram.
Egy áramforrás rövidzárlati áramát a belső ellenállása határozza meg, ennél nagyobb áramot leadni képtelen. Ekkor nem nulla a feszültség.
Attól, hogy "majdnem nulla" nem "vehetjük nullának" mert akkor nulla lesz az eredmény, ha szorzol/osztasz.
" 0 feszültségnél nulla az áram, az elemi fizika kettesért megy."
Ja, hát erre inkább egyest szoktak adni. Attól, hogy folyik áram, még nem lesz feszültségesés. De a nagyságrendeket nézünk, akkor egy vezetéken 10A-nél a tizedvolt már nullának is elmegy.
A napelemet, mint generátort rövidrezárva pedig nulla feszültségnél maximális áram fog folyni.
Nem, soha nem nulla az ellenállás rövidzár esetén, hanem a hurokellenállás a terhelő impedancia.
Azért írtam (rövd)zárlat-ot, mert sokan keverednek bele. Minden rövidzárlat zárlat, igazából a földzárlat is rövidzárlat, mert nagyságrendileg ugyanakkora a földelési hurokellenállás, mint a vezetékhurokellenállás, jellemzően 5-10ohm alatti érték.
de ha neked 1ohm az ellenállásod a rövidrezárt körben, akkor ha a panel 10A-t tud leadni, akkor 10V lesz a feszültség. 0 feszültségnél nulla az áram, az elemi fizika kettesért megy.
Bár tudtam, az ügyintéző magától mondta, hogy klíma nem lehet. Olyan szinten nem, hogy az energetikában nem lehet az, hogy (nem a pályázat keretében beszerzett) klímával váltasz ki gázt, ezért akarsz plusz napelemet. (Az más kérdés, hogy nálam nem nézték, mennyi a mostani fogyasztás, szóval nem nevesítve lehet rá plusz napelemet felrakatni. Persze az energetikus ezzel kockáztat, de ahogy néztem, az energetikai cuccot hozzáértő biztos nem látja, csak azt az egy sort nézik, mit tart indokoltnak.)
Láttam, csak sokan álltak a szekrény azon oldalán nem volt pofám fotózni, az akkuknál meg senki nem volt. De durva akkuk lehetnek ha ventilátorokkal felszerelt a nagy igénybevétel miatt. Felettük a szabályzó van és full sorba kötve ha jól rémlik 800V-ot említettek.
SE nél rövidzárlat esetén az optimalizálók egyből korlátoznak, ráadásul, ha a rövidzár a panelek közötti szakaszon van, nem vagy előrébb a külön DC oldali leválasztóval.
A zárójeles kikötés nem véletlen került oda.
"Tudsz mondani olyan esetet amikor túláram keletkezik túlfeszültség nélkül?"
Igen, (rövid)zárlat. Ekkor Imax (Izmax) mellet Umin (Uzmin) van. Persze normál hálózaton, jó kérdés, hogy napelemnél mennyire omlik le a feszültség rövidzárnál, főleg SE esetén, ezt nem tudom, de amúgy ez normális.
"azt még az SE sem írta le sehol, hogy az inverter nem hibásodhat meg és ember nincs a Földön, aki meg tudná mondani, hogy ilyenkor mi az ábra."
Műszaki termék gyártója nem állíthatja, hogy a termékük a végtelenségig hibamentesen működik. Az SE ezért nem mondja, ahogyan a DC oldali leválasztó kapcsoló gyártója sem. Víszont +1 alkatrész ami meghibásodhat.
Az SE leirásában szerepel, hogy az optimalizálók csak az inverter működése esetén, valamint 80 C¤ alatt adnak ki 1 V. Nál nagyobb feszültséget, minden más esetben 1V / panel.
Mekkora annak az esélye, hogy az inverterrel egyszerre több optimalizáló is meghibásodik, és ez mennyivel jelent nagyobb veszélyt mint egy hagyományos rendszer?
"Santon TVK véleményem szerint inkább a személybiztonságot szolgálja, áramkörvédelmi funkciója nincs. "
Tudsz mondani olyan esetet amikor túláram keletkezik túlfeszültség nélkül? ( különösen SE rendszernél). DC túlfeszültség levezető van a rendszerben.
Földelésedhez legalább a 3 m szonda, 16 mm2 rézvezeték megvan? Mekkora az ellenállása?
Villámhárító, RCD -k, ívérzékelők rendben vannak? AC túlfeszültség, zárlat és túláram védelem megfelelően méretezett ?
Nálunk csak napelem volt, a Pentele megcsinálta a pályázatot is, nekem így egyszerűbb volt. Előminősítés 5e+, pályázatírás 19e. Nagyon rugalmasak, utolsó utáni pillanatban még kavartam egyet a rendszeren, a banknak a már leadott pályázatot is vissza kellett tartatnom, gond nélkül módosítottak és végül ez ment a hitelkérelemhez.
Teljeskörűen intéznek mindent, nyilván vannak olyan részek, ahol a személyes részvételed elengedhetetlen, de minimális.
A klímára szerintem kérdezz rá náluk, lehet, hogy alvállakozó bevonásával meg tudják oldani.
Túláram és vezetékvédelem miatt lesz, polaritás független 2 pólusú. Nekem fura, hogy ahány villanyszerelővel beszéltem ezt fölösleges kiadásnak tartja, arra hivatkozva, hogy az inverter ezeket a helyzeteket kezelné. De azt még az SE sem írta le sehol, hogy az inverter nem hibásodhat meg és ember nincs a Földön, aki meg tudná mondani, hogy ilyenkor mi az ábra. A beruházás 1.6M értékéhez képest ez a 12e Ft elhanyagolható tétel, így leszek nyugodt.
"de hozzád egyébként is lesz Santos"
Javíts ki ha tévedek, de a Santon TVK véleményem szerint inkább a személybiztonságot szolgálja, áramkörvédelmi funkciója nincs. Ha elmegy róla a 230 (mert tűzoltó bácsi lekapcsolja), akkor a napelemektől jövő DC vezetéket megszakítja, minimálisra csökkentve a tűzoltóra leselkedő DC áramütés veszélyét.