Keresés

Részletes keresés

mmormota Creative Commons License 2007.06.10 0 0 38787

Állítottál valamit. Neked kéne bizonyítanod. Ez a szokás a tudományban, nem vélezlenül.

Én úgy vélekedek, nem lesz könnyű a bizonyítás... :-)

Előzmény: Astrojan (38786)
Astrojan Creative Commons License 2007.06.10 0 0 38786
Jó, rendben tévedtem, hülye voltam. Azt hittem Te tudod hogy van.
Előzmény: mmormota (38785)
mmormota Creative Commons License 2007.06.10 0 0 38785

Azt hittem, van valami elképzelésed arról, amit állítasz. Ha nincs, hát nincs.

Előzmény: Astrojan (38784)
Astrojan Creative Commons License 2007.06.10 0 0 38784

majdcsak segítesz,

ha pl duplájára nő a fénysebesség de tegyük fel egy sec alatt ugyanannyit rezeg, akkor uannyi rezgés hosszabb úton oszlik el, a hullámhossz nő.

A frekvencia-hullámhossz viszony nem lesz kötött mert a fénysebesség változó.

Na, homályosíts fel, hogy látod Te..

Előzmény: mmormota (38783)
mmormota Creative Commons License 2007.06.10 0 0 38783

Miből gondolod, hogy a fénysebesség növekedése redshiftet okoz? :-)

Számold már ki, ha képes vagy ilyesmire... :-)))

Előzmény: Astrojan (38782)
Astrojan Creative Commons License 2007.06.10 0 0 38782

És frekvenciát mértek..

Nem mértek frekvenciát. Azt vizsgálták, hogy a vasizotóp által kibocsátott fény (gamma) milyen emittersebességeknél nyelődik vissza egy másik ugyanolyan mintában. Hol látsz te itt frekvenciát ?

Magyarul milyen emittersebességek tudják kompenzálni a gravitáció okozta fénysebességnövekedést. Ezt mérték, tudtukon kívül.

És kiderült, hogyha a plafon felé mozog az emitter (hangszóró vasmagra szerelt Fe57) akkor az egy bizonyos sebességnél éppen kompenzálja a fény gravitáció okozta sebességnövekedését. Ekkor és csak ekkor a földszinten lévő Fe57 detektor elnyelhette a fotont.

Más emittersebességeknél pedig nem. Semmiféle frekvenciáról nincs szó.

PR -nek persze eszébe sem jutott ez a verzió, ők úgy gondolták, hogy nem fénysebességet kompenzáltak hanem redshiftet. De a redshift csak a fénysebességváltozás következménye.

Előzmény: ivivan (38747)
zgyorfi Creative Commons License 2007.06.09 0 0 38780
A 2x2=4 a 2, az x, a 4, az =, a ... jelek és a "A ... kifejezés helyes használatára vonatkozó szabály" kifejezés helyes használatára vonatkozó szabály.
Előzmény: egy mutáns (38778)
egy mutáns Creative Commons License 2007.06.09 0 0 38778

Köszönöm. Bign kreatív javaslata a 2x2- kiszámítására a Naprendszer bolygói segítségével, ahogy leírta. Feljegyeztem.

1m

Előzmény: Bign (38776)
egy mutáns Creative Commons License 2007.06.09 0 0 38777

Nohát, köszönöm a tájékoztatást.

Valóban helyes egy egyenlet két oldalán levő mennyiségeket másképp nevezni, hogy mondjunk is valamit.

Ugye F*t=P akkor a bal oldal az "erőlökés, impulzus", jobboldal a "lendület".

hehe, ez jó, mert nem mondja meg, mi az I. Na rendben.

A másik: F=P/t: Erő lendület deriváltja. Ugyanaz.

Köszönöm szépen.

Már összekevertem, ki mit mondott de az impulzus lenne az erőlökés és a lendület a mozgásmennyiség? És Newton miatt egyenlők?

Ezért írta Privatti amit?

- A "lendület" fogalma nem azonos az "impulzus" fogalmával - ma már.

1m

Előzmény: Törölt nick (38762)
Bign Creative Commons License 2007.06.09 0 0 38776
"Várom kreatív javaslataitokat a 2x2-re..."

Vegyünk egy-egy 2*2 km-es területet a Naprendszer bolygóin, miközben felszinüket az elfogadott átmérőjű szabályos gömböknek tekintjük.

Van-e összefüggés az átmérő és a terület nagysága között?
Melyik bolygón lévő terület közelíti meg leginkább a 4-et?
Átlagosan mennyi a 2X2 km-es terület nagysága? :O)
Előzmény: egy mutáns (38767)
Mungo Creative Commons License 2007.06.09 0 0 38774

Az integrál F(t)*dt mennyiséget erőlökésnek, vagy erőimpulzusnak hívják és az impulzus (lendület) megváltozásának mértékét adja.

p=integrál F(t)*dt =m*Δ(=ΔI)

Előzmény: Törölt nick (38771)
Mungo Creative Commons License 2007.06.09 0 0 38772

Minthogy az egész könyv ezáltal ÉRVÉNYTELEN, legyenek gyanúsak
még Nagy Ernő fordító lábjegyzetei is!
Íme egy :
*A mozgásmennyiséget gyakran összetévesztik az impulzussal. ...
a mozgásmennyiség valójában a tömeg és sebesség szorzata, míg az
impulzus az erőnek az időintegrálja. Dimenzió szempontjából a két
mennyiség azonos, de pontosabb fizikai értelmezése már eltérő.*

Az jó, hogy jelzed a mű eredetileg orosz. Mert az orosz terminológia eltér a magyartól, bár az eltérések inkább szóhasználati, mint lényegi jellegűek.

Például a magyar teminológiában egy egyenáram és egy váltakozó áram szuperpozíciója esetén beszélünk az áram egyenáramú és váltóáramú komponenséről, miközben az orosz szerint ez puzáló egyenáram.

A lényegen nem változtat.

Ma amennyire tudni lehet, a magyar terminológia nem tesz különbséget lendület és impulzus között. (Ha csak azt nem, hogy a lendület használata az ajánlott. :o))

Előzmény: Törölt nick (38771)
Mungo Creative Commons License 2007.06.09 0 0 38769

Én olyan régi vagyok, hogy csak az impulzust tanultam, a lendületet nem.

A vaskalapos tudomány mai állása szerint:

I=m*v

(=mozgásmennyiség)

(=impulzus)

(=lendület)

De majd a jelenlévő fizikusok, (vagy inkább a középiskolai fizikatanárok)  bizonyára segítenek.

Mert én pl. azt tanultam, hogy van a fénynek impulzusa.

Mert mindíg csak ezeket a betanult dolgokat tudod ismételgetni, ahelyett, hogy gondolkodó ember lennél... :o))

Előzmény: egy mutáns (38766)
Simply Red Creative Commons License 2007.06.09 0 0 38768
Pink Floyd-dal értek egyet: "We don't need no thought control"

Én meg a Humble Pie-jal: I Don't Need No Doctor
Előzmény: egy mutáns (38767)
egy mutáns Creative Commons License 2007.06.09 0 0 38767

OFF

épp ideje, hogy véget ért az iskola a gyerekeknek.

Képzeljétek el, kb. 10 000 szorzást meg összeadást megcsináltattak már velük.

Kisfiam próbált önálló gondolatokkal előállni, a gyepes tanár mindig ugyanazt szajkózta.

Pink Floyd-dal értek egyet: "We don't need no thought control"

Várom kreatív javaslataitokat a 2x2-re, de aki csak a tanárt szajkózza, az ne is írjon!

1m

Előzmény: Bign (38761)
egy mutáns Creative Commons License 2007.06.09 0 0 38766

Én olyan régi vagyok, hogy csak az impulzust tanultam, a lendületet nem. Mi az a lendület, ami nem azonos vele? Azonos kéne legyen? Valamikor azonos volt, aztán más lett?

Mert én pl. azt tanultam, hogy van a fénynek impulzusa.

1m

Előzmény: Törölt nick (38762)
egy mutáns Creative Commons License 2007.06.09 0 0 38765

Tetszik a hasonlat. Sok rokonság van a szél és a foton között.

Azt egyik mindjárt ez a baltás természet.

Ugyanígy a szélnek lehet azonban hullámtermészete is, hiszen a zászlót periódikusan lengeti.

A szelet se látni, csak hatásait tapasztaljuk. Pl hunyorgunk, ha port hord a szemünkbe.

Azonkívül ugyanúgy nehéz megválaszolni a mindkettejük nyugalmi helyzetére vonatkozó kérdéseket.

Mit csinál a foton, amikor nem megy (/halad/terjed stb. ízlés szerint) ?

1m

Előzmény: Törölt nick (38764)
TEODOR Creative Commons License 2007.06.09 0 0 38763
Előzmény: Mungo (38757)
Bign Creative Commons License 2007.06.09 0 0 38761
"micsoda tudatlanságban tartják a hivatalos tudományt szajkózók az emberiséget"

Régen a gondolkodók foglalkoztak a tudománnyal, most mint te is írod a "szajkózók".

Tehát akik nem igazán értik, csak ismételgetik a mások gondolatait, soxor félreértve azt. :O)
Előzmény: Mungo (38757)
Bign Creative Commons License 2007.06.09 0 0 38760
"Megint sokat tanultam. Ezért is érdemes bölcs emberekkel diskurálni.
Tehát ha az idő lassabban telik, akkor ugye kevesebb lesz."

A "lassabban telik" és "kevesebb lesz" az nem egymás szinonímái.

Az, hogy lassabban töltöd tele a poharadat befolyásolja, hogy mennyi lessz a pohárban?

Az idő lassulás, gyorsulás befolyásolja a helyi sebesség érzékelést. A te példád a "több-kevesebb" legfeljebb az útra vonatkoztatható.
pl.:
Mozogjon vlami V=100 km/h-al.
Ha a helyi idő valahol 2* olyan gyorsan telik, mivel a test nem változtat a mozgás állapotán (tehát nem fékez, gyorsit) akkor 100/2 = 50 km/h lesz a sebessége, bár csak a környezete változott.
Ha az idő fele olyan gyorsan telik akkor 100/0,5=200 km/h

Ilyen értelemben G gravitációs térben olyan mértékben telik lassabban az idő, hogy amennyit elvileg gyorsítana a fényen azt az idő lassulás kompenzálja.

A gravitációs vöröseltolódás nem csak frekvencia eltolódást jelent, hanem idődilatációt is, és ezek kb. :O) arányosak egymással (mivel ua. az ok, a tömeg).
Előzmény: Mungo (38749)
Mungo Creative Commons License 2007.06.09 0 0 38759
Ezt készséggel elismerem, köszönöm az észrevételt és kérlek add meg a helyes megfogalmazást. :o))
Előzmény: Törölt nick (38758)
Mungo Creative Commons License 2007.06.09 0 0 38757

Semmiképpen sem szeretnék offtopik lenni, de Gézoo olvtársunk egészen újszerű megvilágításba helyezte Einstein speciális relativitáselméletét, ciprián olvtársunk pedig igazán mélyenszántó gondolatokkal ecsetelte a Lorentz-Fitzgerald féle kontrakció alkalmazhatósági területeit. A relativsebesség, valamint a sebességkülönbségek félreértéséből adódó téveszmék helyreigazítását is megtalálod alább, kisebb értekezések formájában. (A rúdvégek egyidejűségéről szóló tanulmánya ugyancsak figyelemre méltó!)

A mozgásban lévő tárgyak atomjainak lelassuló rezgéseiről szintén találsz nagyon értékes adalékokat. A hosszúságméréshez használt jelenleg hivatalosan elfogadott módszer hamisságáról is be kell majd látnod, hogy milyen elementáris erejű bizonyítékok állnak rendelkezésünkre, csak elég mélyre kell ásnod ebben a topikban.

Annak fényében, ahogy Gézoo megvilágította a mindentől független térben való fényterjedést, már teljesen világos lesz számodra is micsoda tudatlanságban tartják a hivatalos tudományt szajkózók az emberiséget.

Előzmény: Törölt nick (38756)
Mungo Creative Commons License 2007.06.09 0 0 38754

Semmi okát nem látom a cikizésnek.

A sebességének ilyen formában való tárgyalása teljesen korrekt. Miről is van szó?

A hivatalos tudomány, meg mindenféle tankönyvből bemagolható elvek szerint a fényhez sem koordinátarendszer, sem IR nem köthető. De ha nem akarunk ötletgyilkosok lenni akkor igenis figyelembe vesszük az újszerű gondolatokat és mindaddig számolunk vele, amíg nem jön egy újabb jó ötlet. (Mint tudjuk, komoly kutatók is ezt a módszert értékelik igazán nagyra, mert ez sokkal értékesebb tulajdonság, mint a begyepesedett Nóbel-díjasok agyalgása.)

Tehát a fény saját rendszerében a Lorentz trafó szerint áll az idő, azaz a megtett távolságot 0 idő alatt teszi meg. Könnyű neki, hiszen ugyancsak a Lorentz trafó szerint a megtett út ugyancsak 0 hosszúságú. Ha ez a nulla időtartam még tovább zsugorodik a gravitációs időlassulás miatt nyílvánvaló, hogy a hányados értékét nem befolyásolja. A frekvenciák mérése ilyenkor az irányadó, hiszen ha a fény eddig is megtudott tenni sok sok rezgést nulla idő alatt, akkor az a legkevesebb, hogy erre még rátesz egy lapáttal, mikor gravitációs hatás éri.

Előzmény: ivivan (38750)
TEODOR Creative Commons License 2007.06.09 0 0 38751

Elégé baj ha ez a magyarázat megfelel.

Tudod ha valami adott idő egység alatt nagyobb utat tessz meg annak nagyobb a sebessége .

Ha az időtt megnyújtod tehát lassaban telik akkor mégnagyobb a megtett ut .

De azért még dolgozzatok rajta .

Előzmény: ivivan (38750)
ivivan Creative Commons License 2007.06.09 0 0 38750
Őt ne cikizd. Egészen értelmesnek tűnik amit mond. Csak nem fejtette ki egészen... De egy elfogadható magyarázatnak tűnik és amíg valaki nem mond ennél jobbat nekem megfelel...
Előzmény: Mungo (38749)
Mungo Creative Commons License 2007.06.09 0 0 38749

A sebesség = út / idő.

...

Ha az idő a tömeg felé közeledve lassabban telik, akkor a fény hiába "gyorsul",
mivel az idő lassabban telik, tehát a sebessége nem változik.

Megint sokat tanultam. Ezért is érdemes bölcs emberekkel diskurálni.

Tehát ha az idő lassabban telik, akkor ugye kevesebb lesz.

Ezért ha egy tört nevezője csökken akkor a tört értéke változatlan marad.

Már igazán restellem a sok "hivatalos" tananyaggal eltöltött időt. :o((

Előzmény: Bign (38748)
Bign Creative Commons License 2007.06.09 0 0 38748
A sebesség = út / idő.

Sokan esnek abba a hibába, hogy azt hiszik, hogy az idő abszolút és egyenletes.
Ha így lenne akkor változna a fény sebessége a Föld felé haladva.
Ha az idő a tömeg felé közeledve lassabban telik, akkor a fény hiába "gyorsul",
mivel az idő lassabban telik, tehát a sebessége nem változik.
Az időeltérés miatt viszont frekvencia változást észlelünk.
Előzmény: ivivan (38747)
ivivan Creative Commons License 2007.06.09 0 0 38747
Miért is támasztaná alá a PR kísérlet a sebességnövekedést? Igazolta a gravitációs vörös eltolódás létezését, amit az áltrelben jósoltak meg, ahol a fénysebesség állandó. És az 1964-es megismételt mérések szerint a jósolt eltérés 1% pontossággal igazolódott...

És frekvenciát mértek (igazság szerint nem is nagyon tudok elképzelni olyan mérést, ami közvetlenül a hullámhosszt mérné), és a frekvencia csökkent. Tehát az elméletednek ezt a részét egyből cáfoltam is...
Előzmény: Astrojan (38744)
Simply Red Creative Commons License 2007.06.09 0 0 38746
Ja, hogy saját magadat fordítottad :)))))
Előzmény: Astrojan (38744)
Caledoni Creative Commons License 2007.06.09 0 0 38745
Oké, Mr. Olimpia, csak azt felejted el, hogy vetélytársad, ha jól sejtem, játszva feltalált egy repülő szerkezetet. Egy fiatalságelixír ehhez képest smafu. Veszíteni fogsz, mert csak a tanultakat ismételgeted, és nincs saját ötleted.
Előzmény: ivivan (38741)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!